Кіноа: найкорисніша крупа чи модний тренд?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Кіноа: найкорисніша крупа чи модний тренд?

Зміст:

➦ Що таке кіноа

➦ Корисні властивості крупи кіноа (квіноа)

➦ Хімічний склад і калорійність

➦ Фітомаркет рекомендує

➦ Протипоказання й шкода

➦ Кіноа для схуднення

➦ Як варити киноа

➦ Корисні рецепти від Фітомаркет

➦ Як зберігати кіноа

➦ Порівняння киноа з іншими крупами: чи все так однозначно?

➦ Відповіді на популярні питання

Кіноа - модний продукт, один з найпопулярніших суперфудів у світі. Ще в 1990 роках вчені з NASA визначили її як ідеальну крупу для харчування астронавтів, оскільки цей продукт повністю задовольняє потреби людського організму в поживних речовинах. У світлі сучасного тренду, як можна довше залишатися молодими і здоровими, інтерес до киноа знову зріс. У цій статті спробуємо розібратися: киноа - наша секретна зброя в боротьбі з хворобами та старістю або черговий маркетинговий хід?


Що таке кіноа?

Що таке киноа?


Кіноа (кінва або квіноа) - культура, яка традиційно вирощується в Перу, Еквадорі і Болівії вже за 5000 років до нашої ери, її інші назви - «рис інків», «перуанський рис», «рисова лобода». Довгий час ця культура була єдиним джерелом їжі для місцевих жителів, які називали її «золотим зерном». Однак, попри схожість поживних речовин, ця рослина відноситься не до злаків, а до овочів сімейства листових, таких як шпинат або лобода.

Короткий опис

Кіноа роcте до 3 метрів у висоту, стійка до морозів і сонця, в їжу йдуть насіння кольору слонової кістки, а також чорні або червоні (в залежності від виду рослини), які використовуються як рис або манна крупа. Борошно кінви підходить для виробництва макаронних виробів.

Ця псевдокрупа вважається органічним цілозерновим продуктом, оскільки над нею заборонені будь-які генетичні досліди, в тому числі на збільшення врожайності та у справах захисту від шкідників.

Чи знаєте ви, що ООН проголосила 2013 рік «Міжнародним роком квиноа» через її високу живильну цінність і потенціалу для вирішення проблеми голоду в світі. Після цього попит і ціна на цей продукт в світі різко зросли.

Види круп кіноа

Існує кілька різновидів кіноа, що відрізняються кольором і смаковими відтінками. Всі види кіноа мають легкий горіховий присмак і відмінно підходять для сніданку, салату та навіть десерту. Біла кіноа володіє більш ніжним і делікатним смаком. Вона більш схожа на кашу, добре розварюється. Чорна кіноа трохи солодше червоної, обидві вони більш тверді по текстурі, тому відмінно доповнюють салат.

Корисні властивості крупи кіноа (квіноа)

Полезные свойства крупы киноа (квиноа)


Цю крупу справедливо називають суперфудом, бо за своїм складом вона перевершує багато зернові, такі як рис, кукурудза, просо. Квиноа складається з 70% вуглеводів, 15% білка, невеликої кількості жиру, клітковини та багатьох мінералів, таких як залізо, марганець і мідь.

Білок. Вона містить більше білка, ніж злакові, в її складі всі незамінні амінокислоти (EAA), які частково відсутні в останніх, тому перуанський рис особливо рекомендується як частина вегетаріанської дієти. З іншого боку, кіноа не містить глютену, тому люди з його непереносимістю можуть вживати квіноа як альтернативу пшениці.

Вітаміни. Кіноа містить великий склад вітамінів групи В, А, С і Е, а також незамінні жирні кислоти Омега 3-6-9.

Мінерали. Набір мікро та макроелементів в кіноа також представлений багатим складом, включаючи калій, магній, натрій, фосфор, залізо, мідь, селен та інші. Рисова лобода - це продукт, багатий на негемове залізо. І це чудова новина для людей з анемією. Слід зазначити, що «рослинне» залізо гірше засвоюється організмом в порівнянні з залізом, що міститься в м'ясі. Для кращого засвоєння негемового заліза переважно вживати за годину до їди, в процесі або після продукти, що містять вітамін С (цитрусові, полуниця, ківі, перець, капуста).

Клітковина. У кіноа міститься значна кількість харчових волокон (10-16 грамів на 100 грамів сирого продукту), які стимулюють роботу кишківника, нормалізують рівень глюкози, інсулінутаі холестерину, будучи профілактичним заходом проти серцево-судинних захворювань і діабету.

Флавоноїди. Квіноа містить рослинні сполуки кверцетин і кемпферол, які належать до флавоноїдів - антиоксидантів, що володіють різними перевагами для здоров'я. У дослідженнях на тваринах було показано, що ці важливі молекули мають протизапальну, противірусну, протиракову і антидепресивну дію. Причому, кількість кверцетину в кіноа навіть вище, ніж у типових продуктах з його високим вмістом, як, наприклад, в журавлині. При регулярному вживанні кверцетин накопичується в організмі, поступово збільшуючи силу своєї корисної дії.

Корисні властивості кіноа


Корисні властивості:

  • Харчові волокна покращують роботу шлунково-кишкового тракту
  • Вітаміни групи В стабілізують роботу нервової системи, усуваючи наслідки стресів, покращуючи сон, усуваючи дратівливість.
  • Фітинова кислота в складі визначає протиракові властивості продукту, а також знижує рівень холестерину, захищаючи від діабету, атеросклерозу, артеріальної гіпертензії та хвороб серця
  • Підвищує витривалість, прискорює відновлення організму після операцій і хвороб
  • Знижує ризик розвитку хвороб суглобів: артриту, артрозу і т.п.
  • Містить велику кількість легкозасвоюваного рослинного білка - будівельного матеріалу для всіх органів і м'язів
  • Дієтологи радять включати киноа жінкам після 40 років як потужний гератопротекторний і онкопротекторний продукт.

Хімічний склад і калорійність

Калорійність кіноа становить 360-370 ккал на 100 г крупи до варіння або близько 300 ккал на порцію каші. Вона містить суттєву для круп кількість жиру - понад 6 г на 100 г сухої ваги. Але це не позначається на калорійності, тому є плюсом для здоров'я. Багатство рослинним білком робить цю рослину одним з найбільш потрібною серед продуктів для вегетаріанського раціону. Глікемічний індекс кіноа - середній: 80 грамів відвареної крупи становить 40-50 одиниць.

У складі кіноа величезна кількість мікроелементів: в 100 г сухої крупи - 102% денної норми марганцю, 49% магнію, 46% фосфору, 30% міді, 25% заліза, 21% цинку, 16% калію, 12% селену, а також 300 мг Омега-3. Такі показники перевершують не тільки пшеницю та рис, а й гречану крупу. Кіноа відноситься до одного з найбагатших на залізо продуктів рослинного походження.

Хімічний склад та харчова цінність

Нутрієнт

Кількість

Норма

% от норми в 100 г

Калорійність

368 кКал

1684 кКал

21.9%

Білки

14.12 г

76 г

18.6%

Жири

6.07 г

56 г

10.8%

Вуглеводи

57.16 г

219 г

26.1%

Харчові волокна

7 г

20 г

35%

Вода

13.28 г

2273 г

0.6%

Вітаміни




Вітамін А, РЭ, бета Криптоксантин

1 мкг

900 мкг

0.1%

бета Каротин

0.008 мг

5 мг

0.2%

Лютеїн + Зеаксантин

163 мкг

~


Вітамін В1, тіамін

0.36 мг

1.5 мг

24%

Вітамін В2, рибофлавін

0.318 мг

1.8 мг

17.7%

Вітамін В4, холін

70.2 мг

500 мг

14%

Вітамін В5, пантотенова кислота

0.772 мг

5 мг

15.4%

Вітамін В6, піридоксин

0.487 мг

2 мг

24.4%

Вітамін В9, фолати

184 мкг

400 мкг

46%

Вітамін Е, альфа токоферол, ТЭ

2.44 мг

15 мг

16.3%

Вітамін РР, НЭ

1.52 мг

20 мг

7.6%

Бетаїн

630.4 мг

~


Макроелементи




Калій, K

563 мг

2500 мг

22.5%

Кальцій, Ca

47 мг

1000 мг

4.7%

Магній, Mg

197 мг

400 мг

49.3%

Натрій, Na

5 мг

1300 мг

0.4%

Сірка, S

141.2 мг

1000 мг

14.1%

Фосфор, P

457 мг

800 мг

57.1%

Мікроелементи




Залізо, Fe

4.57 мг

18 мг

25.4%

Марганець, Mn

2.033 мг

2 мг

101.7%

Мідь, Cu

590 мкг

1000 мкг

59%

Селен, Se

8.5 мкг

55 мкг

15.5%

Цинк, Zn

3.1 мг

12 мг

25.8%

Крохмаль та декстрини

52.22 г

~


Незамінні амінокислоти




Аргінін

1.091 г

~


Валін

0.594 г

~


Гістидин

0.407 г

~


Ізолейцин

0.504 г

~


Лейцин

0.84 г

~


Лізин

0.766 г

~


Метіонін

0.309 г

~


Треонін

0.421 г

~


Триптофан

0.167 г

~


Фенілаланін

0.593 г

~


Замінні амінокислоти




Аланін

0.588 г

~


Аспарагінова кислота

1.134 г

~


Гліцин

0.694 г

~


Глутамінова кислота

1.865 г

~


Пролін

0.773 г

~


Серин

0.567 г

~


Тирозин

0.267 г

~


Цистеїн

0.203 г

~


Насичені жирні кислоти (пальмітинова, стеаринова, арахинова, бегенова, лигноцеринова)

0.706 г

max 18.7 г


Мононенасичені жирні кислоти (омега-9)

1.613 г

min 16.8 г

9.6%

Поліненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, арахидонова)

3.292 г

от 11.2 до 20.6 г

29.4%

Омега-3 жирні кислоти

0.307 г

от 0.9 до 3.7 г

34.1%

Омега-6 жирні кислоти

2.986 г

от 4.7 до 16.8 г

63.5%

Основне джерело інформації: USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

Кіноа, безсумнівно, є джерелом великої кількості вітамінів і мікроелементів, проте деякі з них не "дотягують" до добової норми. Наприклад, попри те, що ця крупа поміж перших серед зернових за вмістом білка, його тут тільки 18,6% від добової норми, небагато й кальцію - 4,7%. Крім того, для засвоєння заліза, якого в кіноа досить багато, паралельно необхідно приймати вітамін С. "Добрати" потрібні нутрієнти можна з доступних дієтичних добавок.

Фітомаркет рекомендує

Протеїн Ультра-Про 1300г Шоколад ТМ Вансітон / Vansiton
Цитрат кальцію Now Foods 240 веганських капсул
Вітамін С Буфер з Ацеролою капсули 500мг №90

Протипоказання й шкода

В принципі, кіноа можна назвати абсолютно нешкідливою крупою, за винятком індивідуальної непереносимості. Більш того, завдяки відсутності глютену, перуанський рис можуть вживати особи з алергією на цей обов'язковий інгредієнт традиційних зернових.

В оболонці кіноа містяться токсичні речовини - сапоніни, тому її не рекомендують включати в раціон вагітних жінок, немовлят і дітей віком до двох років. Попереднє замочування крупи скорочує їх зміст до мінімуму. Лікарі не радять кіноа при ГВ (грудному вигодовуванні), оскільки сумісність даного продукту з материнським молоком поки мало вивчена.

Цей суперфуд може викликати негативну реакцію організму при панкреатиті, холециститі, виразці й гастриті. Внаслідок того, що в складі кіноа є оксалати - речовини, які в надмірній кількості призводять до утворення піску і каменів в нирках, цим продуктом не варто зловживати при подагрі та сечокам'яній хворобі.

Щоб уникнути алергічних реакцій дієтологи рекомендують починати вживання кіноа з невеликих порцій. Досить з'їдати 100 грамів приготовленої крупи в день, розділивши на кілька прийомів. Симптоми алергії на кіноа звичайні: свербіж, кропив'янка, болі в животі, блювота, нудота, діарея, а також можливі кашель і задишка.

Кіноа для схуднення

Будучи продуктом з високим вмістом харчових волокон, крупа кіноа покращує роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує ефективність виведення харчового баласту, активизує м'язову роботу кишківника, стимулує метаболізм, сприяючи спалюванню калорій та зниженню ваги. Завдяки низькому глікемічному індексу перуанський рис нормалізує рівень цукру в крові, перешкоджаючи виникненню різких нападів голоду.

Кіноа прекрасно поєднується з низьковуглеводною дієтою, поповнюючи організм важливими нутрієнтами. Ця псевдокрупа входить в різні популярні програми для схуднення, наприклад, в сіртуінову дієта співачки Адель, на якій вона скинула 20 кг, а також в дієту Емілії Кларк.

Як варити кіноа

Як варити киноа


На смак кіноа нагадує бурий рис, але з легким горіховим відтінком, тому традиційно використовується у якості гарніру, як будь-які крупи. Її додають в салати, супи, готують на її основі закуски та навіть десерти. Завдяки легкому засвоєнню, низької калорійністі, багатству заліза, білків і амінокислот, вона є переважним продуктом в раціоні вегетаріанців, а також людей, які хочуть скинути вагу без шкоди для здоров'я.

Щоб смачно приготувати кіноа, необхідно звільнити її від сапонінів, що містяться в оболонці зерен - причини гіркуватого присмаку. Для цього перед приготуванням зерна замочують у холодній воді на 30-45 хвилин і потім добре промивають. Готують квіноа, як звичайний рис на повільному вогні в товсто донному посуді з антипригарним покриттям протягом 15-30 хвилин (в залежності від сорту) в кількості води, яка вдвічі перевищує обсяг кіноа. В кінці варіння крупу потрібно посолити, додати масло, зняти з вогню й дати настоятися 3-5 хвилин.

Корисні рецепти від Фітомаркет

Салат из кіноа

Салат з кіноа, морквою, перцем і фетою

Інгредієнти: кіноа, морква, перець, часник, фета, оливки, апельсиновий сік, сіль, перець, італійські трави.

Спосіб приготування:

  1. Кіноа замочити, промити й варити на воді до стану аль денте (близько 8 хвилин). Залишити під кришкою на 10 хвилин.
  2. Натерти моркву на крупній тертці.
  3. Підготувати заправку: в мисці збийте апельсиновий сік з оливковою олією, італійськими травами, сіллю і свіжомеленим перцем.
  4. Перемішати гарячу кіноа з заправкою, додати натерту моркву й шматочки перцю.
  5. Дайте салату з кіноа охолонути.
  6. Додати часник, прикрасити кубиками фети та оливками.

Кіноа з овочами й куркою

Інгредієнти: кіноа (100 г), куряче філе, цибулина, морква, помідор, болгарський перець, рослинна олія, італійські трави, сіль, суміш перців.

Спосіб приготування:

  1. Кіноа замочити на 1,5-2 години в холодній воді, добре промити й залишити набухати.
  2. Філе промити, обсушити серветкою, нарізати невеликими шматочками. Викласти в сковороду на розігріту олію та обсмажити на помірному вогні до зміни кольору.
  3. Лук очистити й нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці.
  4. Овочі додати до м'яса, перемішати та смажити на малому вогні 5-8 хвилин.
  5. Помідор та очищений від насіння перець нарізати кубиками, додати в сковороду, все перемішати й готувати 5-8 хвилин, помішуючи, на невеликому вогні.
  6. Кіноа промити та всипати до овочів з м'ясом, додати 200 мл гарячої води, посолити, поперчити, посипати італійськими травами. Довести все до кипіння, накрити кришкою та готувати 15-20 хвилин до випаровування всієї рідини й готовності кіноа.
Десерт з кіноа з молоком і карамелізованими яблуками

Десерт з кіноа з молоком і карамелізованими яблуками

Інгредієнти: киноа (1 чашка), яблука (2 штуки), вершкове масло (1 ст.ложка), молоко (1/4 чашки), цукор (2 ч.ложки), кориця (на кінчику ножа)
Спосіб приготування:
  1. Відварити кіноа за інструкцією.
  2. Яблука помити, очистити від шкірки, нарізати шматочками.
  3. Вершкове масло розтопити в каструлі з товстим дном, викласти яблука і обсмажити протягом 5-6 хвилин, поки вони не почнуть карамелізуватися.
  4. У каструлю до яблук влити молоко, всипати цукор, корицю і кіноа, все ретельно перемішати і прогріти.
  5. Молочний десерт з кіноа і яблуками подається теплим.

Печиво з кіноа (рецепт для дітей від 3 років)

Інгредієнти:

кіноа (вже відвареного) – 125 г
борошно – 1 стакан
цукор – 100 г
вершкове масло – 50 г
яйце – 1 шт.
сіль – 1 ч.л
розпушувач – 1 ч.л

Спосіб приготування:

  1. Кіноа замочити в холодній воді на 1 годину, відварити, готову кашу остудити та віджати.
  2. Борошно розтерти з вершковим маслом до стану дрібної крихти, після чого додати всі інші інгредієнти й добре вимішати.
  3. Тісто скачати в не дуже товсту ковбаску та нарізати на шматочки товщиною 5-6 мм.
  4. Викласти на деко, застелене пекарським папером, випікати 10-15 хвилин при температурі 220 градусів до золотистого кольору.

Кіноа без варіння

Так само як і гречку, киноа можна вживати в сирому вигляді, заливаючи на ніч водою або кефіром. Однак на відміну від гречаної обсмаженої крупи, насіння кіноа - живі, тому за ніч не тільки набухають, але й трохи проростають, забезпечуючи організм потужним набором вітамінів і мікроелементів, антиоксидантів і амінокислот.

Можна приготувати проростки рисової лободи і використовувати їх з холодними закусками тасалатами. Для цього зерна промивають, обсушують і залишають у вологій тканині при кімнатній температурі. Для пророщування достатньо всього лише 4 годин. Після цього їх можна додати до нарізаних овочів, поливши соком лимона та оливковою олією .

Як зберігати кіноа

Кіноа рекомендується зберігати в щільно закритій банці, при кімнатній температурі, в темному місці. Внаслідок наявності жирних кислот, на світлі кіноа швидко псується та стає прогірклим. Купуючи крупу в магазині, обов'язково звертайте увагу на цілісність упаковки та термін придатності продукту.

Порівняння киноа з іншими крупами: чи все так однозначно ?

Назва крупи

Опис характеристик

БЖВ на 100 г

Плюси

Мінуси

Кіноа

Відмінний баланс білків, жирів і вуглеводів. Багато клітковини, немає глютену. Містить вітаміни A, C, E, групи B, Омега-3-6-9, залізо, холін, цинк, марганець, селен і мідь, калій і ін.

Калорійність – 368 ккал

білки – 14-15 г

жири – 6,0-6,5 г вуглеводи – 57-58 г

Глікемічний індекс – 35

Почуття насичення, зниження апетиту, схуднення, детокс, нормалізація цукру і холестерину

Не можна при каменях в сечовому міхурі або проблеми з нирками, подагрі. Висока ціна.

Гречана крупа

Містить багато незамінних амінокислот, білок, клітковину, немає глютену. Мікроелементи: калій, цинк, мідь і марганець, залізо, селен, йод і хром. Вітаміни: група B, A, E, PP і H.

Калорійність – 310-315 ккал

білки – 12-13 г

жири – 3-3,5 г

вуглеводи – 62-63 г

Глікемічний індекс – 50-60

Підтримка імунітету, поповнення енергетичних запасів, зниження вредного холестерину, прискорення обміну

Спазми кишківника, гази при переїданні. Протипоказано вживання при проблемах зі згортанням крові, непереносимості.

Нешліфований коричневий рис

У складі амінокислоти, клітковина, сорбенти, немає глютену. Мікроелементи: йод, цинк, залізо, кальцій і магній, фосфор. Вітаміни: група B, PP, K, H, E.

Калорійність на 100 г – 331 ккал

білки – 6-7г

жири – 4,0-4,5г вуглеводи – 65г Глікемічний індекс – 45–50

Підтримка енергетичного заряду, боротьба з втомою, млявістю. Детокс, зниження холестерину і глюкози

При переїданні метеоризм, запор. Вживати обережно при каменях у нирках або сечовому міхурі, хворобах шлунково-кишкового тракту, серця й судин .

Висока ціна

Вівсянка (крупа)

Містить харчові волокна і легкозасвоюваний білок, крохмаль, амінокислоти.

Вітамінний ряд: група B, C, A і E, фосфор, залізо, кальцій, мідь і ін.

Калорійність – 342 ккал;

білки – 12г

жири – 6

вуглеводи – 60г Глікемічний індекс – 40-50

Очищення організму від шлаків, нормалізація цукру та холестерину, підвищення активності.

Не можна при алергії, діабеті та серцевої і ниркової недостатності, при подагрі, панкреатиті, непереносимості глютену. Денну порцію (50 г) краще не перевищувати - фітин вимиває кальцій.

Перловка

Багато клітковини, лізину, вітаміни A, D, PP, E, групи B, H, цинк, селен, кобальт і мідь, йод, залізо, мінерали.

Калорійність – 324 ккал;

білки – 9-10 г

жири – 1,1

вуглеводи – 73-74 г.

Глікемічний індекс – 30-40

Очищення кишківника, детокс, енергія, поліпшення обмінних процесів, зниження цукру в крові, поліпшення роботи підшлункової залози.

Не можна при реакції на глютен, гастриті з підвищеною кислотністю. При переїданні - метеоризм, здуття.

З цієї таблиці видно, що кіноа за своїми характеристиками дуже близька до гречаної та перлової круп, але має нижчий глікемічний індекс та містить Омега-3-6-9 в складі. Ця крупа відмінно підходить для схуднення та оздоровлення всього організму, може використовуватися в детокс-програмах, сприяє тривалому насиченню. Головним мінусом перуанського рису є досить висока ціна. Але, не дивлячись на те, що кіноа належить до категорії суперпродуктів, це не срібна куля і маленька тарілка не зробить вас раптом молодше або красивіше, хоча варта того, щоб періодично вводити її у свій раціон.

Відповіді на популярні питання:

Скільки варити червону кіноа?

Варка білої кіноа становить 15 хвилин, червону варять на 2-3 хвилини довше, тобто близько 20 хвилин.

Чи можна кіноа на вечерю?

З урахуванням того, що кіноа містить велику кількість білка та трохи жиру, страви з рисової лободи ідеальні для вечері

Скільки клітковини в кіноа?

У кіноа міститься 10-16 грамів клітковини на 100 грамів сирого продукту.

Скільки в столовій ложці грам кіноа?

В одній столовій ложці міститься 25 грамів кіноа, а в чайній 7 грамів.


Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре