Мікрофлора кишківника дуже чутлива, будь-який бактеріальний дисбаланс веде до порушень моторики шлунково-кишкового тракту, розладів або запорів. Річ у тому, що наш кишківник здатний переварити практично будь-яку їжу, але при регулярному порушенні режиму харчування, вживання важких вуглеводів і більшої кількості цукру, навіть в його роботі виникають збої. Щоб відновити природний баланс мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті та налагодити його роботу призначають пробіотики. У чому ж різниця між пробіотиками та пребіотиками?
Навіщо потрібні пребіотики?
Якщо пробіотики є лактобактеріями або просто кажучи, живими мікроорганізмами, то пребіотики — по суті низькомолекулярні вуглеводи, ферменти та пептиди. Вони є їжею для бактерій і покращують їх виживання. Що ж краще для нашого організму? Залежить від ситуації.
Біфідобактерії, які нам часто призначають разом з антибіотиками, містяться також в молочних продуктах. Особливість їх споживання в тому, що не всі бактерії добираються до кишківника, багато гинуть в кислому середовищі шлунка. Кожна людина має свій різновид мікроорганізмів в кишківнику, що не дозволяють використовувати один вид пробіотиків для всіх. Пребіотики більш зручні, адже по суті є їжею для бактерій і не мають протипоказань крім індивідуальної непереносимості. Пребіотики допомагають нам:
- Усувати запори;
- Зменшувати кількість стафілококів в шлунково-кишковому тракті;
- Виробляти вітамін К;
- Покращувати місцевий імунітет.
У чому користь і шкода для організму?
Містяться пребіотики в рослинних харчових волокнах, екстрактах і антиоксидантах. Ці речовини представлені такими сполуками як лактулоза, рафіноза, пектин та інулін. Їх корисна дія допомагає відновити моторику шлунку і навіть нормалізувати рівень pH. Зазвичай їх додають в раціон після введення корисних комбінацій біфідобактерій, щоб поліпшити їх виживання в кислому середовищі шлунка.
Мікроорганізми допомагають ефективно боротися з симптоматикою кишкового нездужання, прибирають метеоризм і здуття. Вони покращують травлення, знижують рівень холестерину, відновлюють пошкоджену мікрофлору кишківника. Їх досить вживати всього 7-10 днів для покращання стану. Корисні бактерії є й у звичайному йогурті та кефірі, але термін їх життєдіяльності вкрай малий. Отримати користь від вживання кисломолочних продуктів можна тільки якщо готувати натуральні йогурти вдома і вживати їх з ще живою мікрофлорою.