Різниця між пробіотиками та пребіотиками

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Різниця між пробіотиками та пребіотиками

Мікрофлора кишківника дуже чутлива, будь-який бактеріальний дисбаланс веде до порушень моторики шлунково-кишкового тракту, розладів або запорів. Річ у тому, що наш кишківник здатний переварити практично будь-яку їжу, але при регулярному порушенні режиму харчування, вживання важких вуглеводів і більшої кількості цукру, навіть в його роботі виникають збої. Щоб відновити природний баланс мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті та налагодити його роботу призначають пробіотики. У чому ж різниця між пробіотиками та пребіотиками?



Навіщо потрібні пребіотики?

Якщо пробіотики є лактобактеріями або просто кажучи, живими мікроорганізмами, то пребіотики — по суті низькомолекулярні вуглеводи, ферменти та пептиди. Вони є їжею для бактерій і покращують їх виживання. Що ж краще для нашого організму? Залежить від ситуації.

Біфідобактерії, які нам часто призначають разом з антибіотиками, містяться також в молочних продуктах. Особливість їх споживання в тому, що не всі бактерії добираються до кишківника, багато гинуть в кислому середовищі шлунка. Кожна людина має свій різновид мікроорганізмів в кишківнику, що не дозволяють використовувати один вид пробіотиків для всіх. Пребіотики більш зручні, адже по суті є їжею для бактерій і не мають протипоказань крім індивідуальної непереносимості. Пребіотики допомагають нам:

  • Усувати запори;
  • Зменшувати кількість стафілококів в шлунково-кишковому тракті;
  • Виробляти вітамін К;
  • Покращувати місцевий імунітет.

У чому користь і шкода для організму?

Містяться пребіотики в рослинних харчових волокнах, екстрактах і антиоксидантах. Ці речовини представлені такими сполуками як лактулоза, рафіноза, пектин та інулін. Їх корисна дія допомагає відновити моторику шлунку і навіть нормалізувати рівень pH. Зазвичай їх додають в раціон після введення корисних комбінацій біфідобактерій, щоб поліпшити їх виживання в кислому середовищі шлунка.

Мікроорганізми допомагають ефективно боротися з симптоматикою кишкового нездужання, прибирають метеоризм і здуття. Вони покращують травлення, знижують рівень холестерину, відновлюють пошкоджену мікрофлору кишківника. Їх досить вживати всього 7-10 днів для покращання стану. Корисні бактерії є й у звичайному йогурті та кефірі, але термін їх життєдіяльності вкрай малий. Отримати користь від вживання кисломолочних продуктів можна тільки якщо готувати натуральні йогурти вдома і вживати їх з ще живою мікрофлорою.

Автор блога

Автор:

Штатний копірайтер

Ця стаття була написана досвіченим копірайтером у сфері здоров'я та краси.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре