Вітаміни


Органічні речовини хімічної природи, необхідні для нормальної життєдіяльності людини, називаються вітамінами. Жодна реакція в організмі не відбувається без участі цих важливих сполук. Вони є складовою частиною 150 ферментів, беруть участь в гормональному, ферментному та енергетичному обмінах, в процесах кровотворення, росту клітин, функціонуванні центральної нервової та імунної систем тощо.

Одні вітаміни синтезуються організмом, але більшість має надходити з харчовим продукти або харчовими добавками. Незбалансований раціон викликає дефіцит цих елементів і призводить до зниження захисних сил організму, виникнення різних захворювань, раннього старіння.

Різновиди та вплив на організм

Вітаміны

Вітаміни діляться на жиро-і водорозчинні, а також вітаміноподібні речовини, які мають свої назви та позначення в літеро-цифровому еквіваленті:

  • жиророзчинні: А, D, E і K;
  • водорозчинні: C, P, B1, B2, B6, PP, B12, H;
  • вітаміноподібні: U, холін, міоінозіт, ліполіевая, оротовая, пангамовая кислоти.

Водорозчинні сполуки вимагають регулярної заміни в організмі, а жиророзчинні накопичуються в жирових тканинах і печінці людини та виводяться набагато повільніше.

Класифікація основних вітамінів та їх функції в організмі


Назва

Дія

Вміст в їжі

А (Ретінол)

Підтримує зорові функції, необхідний для росту нових клітин, позитивно впливає на імунітет і стан шкіри

Молочні продукти, яйця, зелені та помаранчеві овочі й фрукти

В12 Ціанокобаламін)

Сприяє кровотворенню, росту м'язів, виробництву нервових клітин, бере участь у клітинному розподілі та регенерації тканин

Риба, червоне м'ясо, птиця, молоко, сир, яйця

B6 (Піридоксин)

Потрібен для мозкових і неврологічних функцій, бере участь у розщепленні білків і виробленні еритроцитів

Картопля, банани, боби, насіння, горіхи, червоне м'ясо, риба, яйця та птиця, шпинат

В1 (Тіамін )

Каталізатор перетворення вуглеводів в енергію, потрібен для підтримки роботи м'язів, серцевої діяльності та нервової системи

Крупи та макаронні вироби, боби, соя, горох, зародки пшениці та інші проростки

В3 (Нікотинова кислота)

Підтримує здоров'я шкіри, необхідний для нормалізації роботи нервової системи

Птиця, червоне м'ясо, крупи, риба, арахіс

В2 (Рибофлавін)

Бере участь у перетворенні вуглеводів в енергію, у виробництві еритроцитів

Молоко, м'ясо, яйця, бобові (горох і сочевиця), горіхи, зелень, спаржа, броколі

B9 (Фолієва кислота)

Сприяє виробленню еритроцитів, необхідний для формування ДНК

Апельсиновий сік, печінка, бобові, зелень, спаржа, хліб, рис, зернові культури

С (Аскорбінова кислота)

Потрібна для здоров'я ясен, зубів і зростання кісток, підтримує в тонусі кровоносні судини, бере участь у формуванні колагену, служить каталізатором для засвоєння заліза, стимулює функції головного мозку та прискорює загоєння ран

Цитрусові, капуста, полуниця, ківі, гуава, перець, шпинат помідори, броколі

D (Кальциферол)

Сприяє засвоєнню кальцію, зміцнює кістки, впливає на міцність скелета

Виробляється в організмі під дією сонячних променів, а також міститься в жирній рибі (лосось, тунець, сардини), яєчних жовтках, коров'ячому та соєвому молоці, апельсиновому соку

Е (Токоферол)

Сприяє виробленню та підтримці необхідної концентрації червоних кров'яних тілець, є антиоксидантом, захищаючи клітини від пошкоджень

Зелень, горіхи, рослинні олії, авокадо, пророщені зерна пшениці та ячменю

K

Здійснює контроль за згортанням крові, бере участь у синтезі білків в печінці, служить для профілактики носових і внутрішніх кровотеч, захищає організм від остеопорозу

Брюссельська і листова капуста, броколі, зелень, соя, рапс і оливкова олія

РР (ніацин)

Кофермент метаболізму білка, бере участь у генетичних процесах, синтезі жирних кислот і холестерину, сприяє продукуванню енергії, необхідний для нормального функціонування центральної нервової системи

Молоко, м'ясо, домашня птиця, риба, яйця, сир, сушені боби, кунжутне насіння та насіння соняшника, незбиране зерно та пивні дріжджі

Вітаміни можуть вживатися як окремо (моновітаміни), так і в поєднанні з іншими вітамінами та мікроелементами. Регулярний прийом таких препаратів дозволяє нормалізувати процеси обміну в організмі й поліпшити роботу імунної системи.

Вітаміни и мінерали

Для підвищення захисних властивостей організму в сезон застуд корисно приймати вітамін С, а для розв'язання жіночих проблем – вітамінний комплекс, в складі якого фолієва кислота та вітаміни групи B, А, С, Е, РР, Н і D, вони позитивно впливають на естетичні дані (шкіра, волосся, нігті), а також покращують репродуктивну функцію. Чоловіки можуть вживати вітаміни A, B, C, E, B, H, N, Omega-3, які захищають від стресу, сприяють очищенню печінки, виведенню токсинів, попереджають облисіння. Дітям корисні препарати, що містять A, B1, B2, B6, B9, B12, C, D, E, K, H, PP, вони сприяють росту, здоровому фізичному та розумовому розвитку малюка. Підтримати гостроту зору можна за допомогою вітамінів А, Е, D, С, В1, В2, В3, В6, В12.

Випуск вітамінних препаратів здійснюється в капсулах, таблетках та ампулах, кожен може знайти собі зручний варіант прийому. Щоб уникнути гіпервітамінозу, корисні речовини потрібно вживати відповідно до рекомендації лікаря та інструкції, яка додається виробником.

У нашому каталозі представлені вітаміни різних виробників, найпопулярніші – Doppelherz (Німеччина), Solgar (США), Vitagen (США), Country Life (США). Позитивні відгуки покупців свідчать про високу ефективність цих препаратів.


Купити вітаміни в Києві можна в нашому інтернет-магазині Фітомаркет, де ви також можете оформити доставку по всій Україні.

Читати далі