Зміст:
➦Прийом фенілаланіну шкода чи користь?
➦Фенілаланін в продуктах нашого раціону
➦Чим небезпечний самостійний прийом амінокислот
Людському організму для нормальної та злагодженої роботи необхідно близько 20 амінокислот. Вікіпедія стверджує, що фенілаланін це ароматична альфа-амінокислота за своїм складом близька до аланіну. Вона входить до складу білків всіх живих організмів і має неоціненну користь для стабілізації вироблення гормонів. Інша корисна властивість амінокислоти - це знеболювання. Її рекомендують використовувати при мігрені, дискомфорті в шийному і хребетному відділі.
Прийом фенілаланіну шкода чи користь?
Джерелом фенілаланіну є всі продукти, які містять білки, починаючи від страв з м'яса і птиці та закінчуючи бобовими, грибами та горіхами. Для людини середня норма його споживання в день складає 1-2 грами. У середньостатистичної людини метаболізм фенілаланіну проходить звичайним чином. Він відмінно засвоюється тілом, допомагає нашим органам функціонувати та створювати білки. Але деякі люди страждають від надлишку даної амінокислоти, така хвороба зазвичай проявляється в дитячому віці, і називається фенілкетонурія.
Білкові складові є в нашому мозку, клітинах крові, м'язових тканинах і внутрішніх органах. Саме тому нормалізація процесів виробництва білка так важлива для функціонування людського тіла. Фенілаланін бере участь у виробництві таких важливих гормонів і молекул, як:
- Тирозин: нейротрансмітер, який може допомогти поліпшити пам'ять і продуктивність при сильному стресі.
- Епінефрин і норадреналін: впливають на різні частини нашого тіла і стимулюють центральну нервову систему. Коли одного з них занадто багато або занадто мало в організмі - це може чинити помітний вплив на загальний стан здоров'я. Вони також відповідають за швидкість прийняття рішення: бий або біжи.
- Дофамін: впливає на моторну функцію, настрій і навіть прийняття важливих рішень. Він тісно пов'язаний зі здатністю до навчання, відповідає за сприйняття інформації, а його недолік часто веде до появи деяких психічних розладів.
Зміна нормального перебігу реакцій з обробки цих амінокислот можуть викликати деякі збої в організмі. Структурна формула фенілаланіну розділяється на два типи: L-фенілаланін і D-фенілаланін. Одне недавнє групове дослідження вказало на можливе перевагу поєднання D- і L-форм цієї амінокислоти для лікування депресії. Покращення клінічного стану спостерігалося у 2/3 пацієнтів. На жаль, це всього лише одне з нечисленних досліджень, які показали стійкий позитивний ефект. Інші досліди не зібрав достатньої доказової бази для підтвердження рішення про застосування цієї амінокислоти в боротьбі з депресивними станами.
Фенілаланін можна знайти в основному в продуктах, що містять білок. Будучи природною амінокислотою, він вважається безпечним для використання в якості дієтичної добавки. У кількох дослідженнях вивчалася можливість використання цієї амінокислоти для лікування шкірних і нейронних захворювань. Так, була виявлена здатність фенілаланіну запобігати втрату шкірою кольору і зайву пігментацію тканин. Його використання для лікування вітиліго показало досить хороші результати. Доведено, що в комплексі з ультрафіолетовим випромінюванням, він підсилює ефект від лікування і допомагає покращити процеси пігментації шкіри у людей з вітиліго.
Зазвичай кількість активного фенілаланіну в продуктах досить мала, щоб при вживанні перевищити критичний рівень і завдати шкоди здоров'ю. Нормальні дози споживання цієї амінокислоти на кг маси тіла людини складають приблизно 50-100 мг. Попри практично повну відсутність побічних ефектів від вживання продуктів, що містять фенілаланін, застосовувати амінокислоту в капсулах не рекомендується вагітним та жінкам, що годують. Протипоказання до вживання дієтичних добавок також можуть бути викликані індивідуальними особливостями організму.
Товари з фенілаланіном
Фенілаланін в продуктах нашого раціону
Існує дві форми або структурні конструкції амінокислоти: фенілаланін L і фенілаланін D. Вони дуже схожі, відмінність тільки в молекулярній структурі. У харчових продуктах зустрічається в основному L-форма, що бере участь у виробленні організмом білка. D-форма частіше зустрічається в харчових добавках. Зазвичай саме вона синтезується штучно, оскільки показала хороші результати під час застосування в медичних цілях. Тіло не може виробляти достатню кількість Л фенілаланіну своїми силами, і йому необхідно отримувати його з раціону. Це одна з причин чому дану амінокислоту називають незамінною.
Крім основної ролі виробника білка, фенілаланін вкрай важливий для створення інших молекул в нашому тілі, наприклад, гормонів. Деякі нейромедіатори, що створюються завдяки фенілаланіну, відповідають за передачу сигналів між різними частинами нашого тіла. Тому цю амінокислоту можна назвати одним з важливих елементів для злагодженої роботи нервової системи та хорошої провідності імпульсів. На жаль, для людей з генетичним розладом фенілкетонурія ця амінокислота може бути небезпечна. даний розлад характеризується її повною несприйнятністю організмом.
Фенілаланін настільки поширена речовина в продуктах харчування, що, хоча б незначні його частки, є практично у всій їжі. Найбільше його у тваринних продуктах, а також там, де велика кількість білка. Найкращим рослинним джерелом фенілаланіну є соя. Крім цього рекордсменами за кількістю речовини виступають насіння і горіхи. Додавання у свій раціон соєвого білка може забезпечити організм близько 2,5 г фенілаланіну на порцію у 200 калорій.
До багатьох ліків, дієтичних продуктів, газованих напоїв, додається штучний підсолоджувач аспартам. Він містить великі дози фенілаланіну, але не заборонений до застосування. Федеральні правила вимагають, щоб на будь-який напій або їжу, що містить аспартам, було нанесено попередження: «Фенілкетонурія: містить фенілаланін». Це попередження допомагає людям з ФКУ уникати продуктів, які є джерелом фенілаланіну.
В цілому, якщо ви збалансовано харчуєтеся і вживаєте різноманітну їжу, то вам не потрібно спеціально вибирати продукти з високим вмістом цієї амінокислоти. Оскільки її достатню кількість потрапить в ваш організм тим чи іншим чином.
Чим небезпечний самостійний прийом амінокислот
Доволі небезпечне захворювання, яке проявляються ще в дитячому віці, фенілкетонурія. Це надлишок амінокислоти фенілаланіну, який веде до різкого погіршення інтелектуальних здібностей і гальмування процесів розумового розвитку. Люди з порушенням метаболізму амінокислот не можуть засвоюватися і переробляти у своєму тілі фенілаланін, тому він схильний накопичуватися в їх клітинах. Через це концентрація фенілаланіну у них в крові може бути приблизно в 400 разів вище, ніж у звичайних людей. Ці небезпечно високі концентрації даної речовини можуть викликати суттєві порушення в роботі головного мозку і, як наслідок, розумову відсталість. Розлад вкрай небезпечний для дітей, так що вони, як правило, обстежуються на ФКУ незадовго після народження. Люди з діагнозом ФКУ поміщаються на спеціальну низькобілкову дієту, якої змушені дотримуватися все своє життя.
Попри це страшне захворювання фенілаланін активно досліджується вченими, для визначення подальшої області його застосування. Деякі дослідження експериментальним шляхом вивели наступні результати впливу фенілаланіну на:
✅Больовий синдром. Медикаментозна D-форма фенілаланіну можливо допоможе позбавити нас від наполегливого пульсівного болю різної тяжкості. Він допоміг впоратися з деякими видами головного і спинного болю, хоча результати цих досліджень неоднозначні.
✅Інтоксикація алкоголем. Деякі експерименти змогли вказати на те, що ця амінокислота, здатна полегшити симптоми алкогольної абстиненції.
✅Хвороба Паркінсона. Завдяки здатності покращувати провідності нервових імпульсів і участі в формуванні нейромедіаторів в мозку, фенілаланін може брати участь в програмах профілактики хвороби Паркінсона. Необхідні додаткові дослідження, щоб довести дієвість даного методу лікування.
✅СДУГ. Є деякі зрушення в дослідженні впливу фенілаланіну на групи, які страждають синдромом дефіциту уваги та гіперреактивності (СДУГ). Вчені продовжують вивчати цю область і поки не можуть надати правдиві результати про ефективність даного методу.
Хімічні властивості фенілаланіну в основному зосереджені на формуванні структури білка в нашому тілі. Останні дослідження виявили взаємозв'язок між вживанням великої кількості білкової їжі та масою тіла людини. Фенілаланін може бути використаний в майбутньому для схуднення внаслідок своєї здатності виробляти «гормон ситості». Його вживання швидко знижує відчуття голоду і дозволяє зменшити апетит. Користь від цього методу лікування ожиріння поки сумнівна, але є всі передумови, щоб використовувати цю амінокислоту в майбутньому.
Оскільки синтез phenylalanine в нашому тілі неможливий, ми змушені вживати його у вигляді харчової добавки або щодня отримувати достатньо продуктів, багатих цією амінокислотою. Вживання в їжу різноманітних білкових продуктів протягом дня забезпечить вас всіма необхідними вашому організму амінокислотами. Шкода від прийому дієтичних добавок можлива тільки при їх індивідуальної непереносності або в разі, коли організм перенасичений ними.