Чайний гриб отримав свою назву завдяки здатності продукувати живильне середовище для бактерій і дріжджів. Ця симбіотична реакція породжує унікальну кисло-солодку газовану рідину, чимось схожу на квас. У закритій ємності спори активно розростаються, прагнучи заповнити собою весь вільний простір. Надзвичайна користь від прийому такого напою дозволила йому швидко завоювати популярність, а простота вирощування зробила звичним жителем наших кухонних шафок. Організм також називають маньчжурським, японським або грибом Комбуха. Комбучу корисно пити людям будь-якого віку для зміцнення імунітету.
Що лікує чайний гриб
Користь для чоловіків
Комбуча здатна надавати антиоксидантну дію на печінку. Останні досліди з пацюками показали, що регулярне вживання чайного гриба значно знижує токсичність зовнішніх речовин для печінки. У деяких випадках вдалося досягти зменшення руйнівного ефекту токсинів до 30% від початкового. Лікувальні властивості комбучі на чоловічий організм також проявляються в зниженні кількості ліпопротеїнів низької щільності, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Як відомо, ними частіше страждають саме чоловіки віком старше 45 років.
Користь для жінок
Гриб питний містить велику кількість вітамінів групи В, різні види антиоксидантів і пробіотики. Залежно від способу приготування і зберігання комбучі вміст поживних речовин може значно відрізнятися. Так, комбуча з магазину містить близько 30 калорій, а також 2-8 грамів цукру на порцію. Домашній напій комбуча може бути більш корисною, оскільки виготовлений вами самостійно. Вчені давно встановили наявність зв'язку між кількістю прибутків в нашому тілі та станом депресії. Завдяки поліпшенню флори шлунка комбуча може надавати легкий заспокійливий ефект, а протизапальні властивості комбуча допоможуть полегшити деякі симптоми нездужання. Грибний квас можна використовувати зовні для обличчя та волосся. Умивання корисними бактеріями та пробіотиками допоможе поліпшити тонус шкіри, зменшити висипання і прибрати активні вогнища запалення. Для волосся комбутя надає ефект зміцнення та оздоровлення.
Скільки разів на день можна пити чайний гриб?
Домашній чайний гриб слід зберігати в скляній банці. Він вважає за краще перебувати в теплому затіненому місці, без доступу прямих сонячних променів. Краща температура для вирощування гриба будинку - до 25 градусів за Цельсієм. При цьому бажано, щоб вона не опускалася нижче 17-18 градусів. Зливають настій утворений грибом кожні 2-4 дні влітку і кожні 5-6 днів взимку.
Чайний квас п'ють процідженим через щільне сито або кілька шарів марлі. Вживати такий напій потрібно окремо від їжі, щоб не провокувати бродіння в шлунку. Частота використання комбучі не повинна перевищувати 3-4 разів на добу, інакше можлива діарея або алергічна реакція організму. За раз можна пити по половині склянки через 2-3 години після їди.
Кому не можна пити чайний гриб
Чим небезпечний чайний гриб









