Корисні властивості чайного гриба для організму

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Корисні властивості чайного гриба для організму

Чайний гриб отримав свою назву завдяки здатності продукувати живильне середовище для бактерій і дріжджів. Ця симбіотична реакція породжує унікальну кисло-солодку газовану рідину, чимось схожу на квас. У закритій ємності спори активно розростаються, прагнучи заповнити собою весь вільний простір. Надзвичайна користь від прийому такого напою дозволила йому швидко завоювати популярність, а простота вирощування зробила звичним жителем наших кухонних шафок. Організм також називають маньчжурським, японським або грибом Комбуха. Комбучу корисно пити людям будь-якого віку для зміцнення імунітету.


Що лікує чайний гриб

Завдяки властивості комбуті покращувати роботу шлунка та очищати наше тіло її активно використовують для схуднення. Народна медицина високо цінує властивості цього продукту, рекомендуючи його для лікування багатьох захворювань від головного болю, до хвороб нирок і печінки. Високо цінується комбуча завдяки своїм протизапальним і знеболюючим властивостям. Живильні речовини в складі напою дозволяють регулювати артеріальний тиск, сприяють зниженню рівня холестерину, можуть рекомендуватися при поліартриті, ревмокардиті, атеросклерозі. Комбуча також можна використовувати для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, таких як ангіна, тонзиліт і хронічна нежить. Суміш бактеріальної та дріжджовий флори допомагає чайному грибу покращувати самопочуття при колітах, ентеритах, гастритах, інших захворювань бактеріального характеру. Вживання комбучі можливо при цукровому діабеті. Вона м'яко тонізує нервову систему при цьому знімаючи напругу. Прийом комбуті вранці допоможе підготувати шлунок, нирки та печінку до денної роботи. Увечері напій з комбучі заспокоїть, зніме запалення, зменшує напругу тіла, допоможе швидше заснути.

Користь для чоловіків

Комбуча здатна надавати антиоксидантну дію на печінку. Останні досліди з пацюками показали, що регулярне вживання чайного гриба значно знижує токсичність зовнішніх речовин для печінки. У деяких випадках вдалося досягти зменшення руйнівного ефекту токсинів до 30% від початкового. Лікувальні властивості комбучі на чоловічий організм також проявляються в зниженні кількості ліпопротеїнів низької щільності, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Як відомо, ними частіше страждають саме чоловіки віком старше 45 років.

Користь для жінок

Гриб питний містить велику кількість вітамінів групи В, різні види антиоксидантів і пробіотики. Залежно від способу приготування і зберігання комбучі вміст поживних речовин може значно відрізнятися. Так, комбуча з магазину містить близько 30 калорій, а також 2-8 грамів цукру на порцію. Домашній напій комбуча може бути більш корисною, оскільки виготовлений вами самостійно. Вчені давно встановили наявність зв'язку між кількістю прибутків в нашому тілі та станом депресії. Завдяки поліпшенню флори шлунка комбуча може надавати легкий заспокійливий ефект, а протизапальні властивості комбуча допоможуть полегшити деякі симптоми нездужання. Грибний квас можна використовувати зовні для обличчя та волосся. Умивання корисними бактеріями та пробіотиками допоможе поліпшити тонус шкіри, зменшити висипання і прибрати активні вогнища запалення. Для волосся комбутя надає ефект зміцнення та оздоровлення.

Скільки разів на день можна пити чайний гриб?

Домашній чайний гриб слід зберігати в скляній банці. Він вважає за краще перебувати в теплому затіненому місці, без доступу прямих сонячних променів. Краща температура для вирощування гриба будинку - до 25 градусів за Цельсієм. При цьому бажано, щоб вона не опускалася нижче 17-18 градусів. Зливають настій утворений грибом кожні 2-4 дні влітку і кожні 5-6 днів взимку. Чайний квас п'ють процідженим через щільне сито або кілька шарів марлі. Вживати такий напій потрібно окремо від їжі, щоб не провокувати бродіння в шлунку. Частота використання комбучі не повинна перевищувати 3-4 разів на добу, інакше можлива діарея або алергічна реакція організму. За раз можна пити по половині склянки через 2-3 години після їди.

Кому не можна пити чайний гриб

Офіційних медичних протипоказань для прийому комбучі немає, оскільки гриб не є лікарською рослиною. Напій містить в собі невелику кількість спирту, що робить його вживання не бажаним для дітей та вагітних. Слід бути обережним людям з підвищеною кислотністю. Обов'язково простежте за реакцією свого шлунка на комбутю, щоб при необхідності підкоригувати дозу. Розчин, що перебродив, перед вживанням рекомендується розбавити мінеральною або кип'яченою кодою. Пити нерозбавленим можна тільки 3 - 4 денний настій чайного гриба. Не вживайте понад 1 літр комбучі в день. Людям з гастритами, виразками шлунка або зі зниженим тиском, слід проконсультуватися з лікарем перед прийомом напою у великих кількостях.

Чим небезпечний чайний гриб

Високий вміст дріжджових культур та оцтових кислот може бути згубним для зубної емалі. Якщо у вас є проблеми з зубами використовуйте соломинку або уточніть у свого стоматолога чи можна вам приймати комбучу. Чайний гриб вважають продуктом з високою кислотністю, який не слід приймати людям з чутливим шлунком. Ходять суперечки з приводу його рекомендації до прийому для вагітних і годуючих жінок, а також людям з ослабленою імунною системою.

Як правильно пити

Застосування напою з чайного гриба позитивно позначається на здоров'я літніх людей, саме тому він такий популярний серед бабусь і дідусів. До того ж його можна легко приготувати вдома. Для цього знадобиться сам гриб, його можна відсадити з уже готового напою або придбати в інтернеті. До комбучі можна додати будь-який сорт чаю, який ви зазвичай вживаєте, для отримання оригінального смаку. У банку поміщають гриб, чисту дистильовану воду і трохи цукру, через 5-10 днів напій буде готовий. Він повинен бути кисло-солодким на смак. У день допустимо випивати до 2 склянок охолодженого напою з квасного гриба. Після двох місяців вживання краще зробити перерву мінімум на місяць.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре