Гарбузова олія: скарбниця здоров’я

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Гарбузова олія: скарбниця здоров’я

Гарбуз найзнаменитіший овоч української нації. І не дарма, бо його цілющі властивості допомагають впоратися з багатьма захворюваннями. Масло гарбузового насіння - це олія, що видобувається з насіння гарбуза або Cucurbita maxima. Помаранчево-червоне масло продається як олія для приготування їжі та як доповнення до вашого раціону. Дослідження показують, що масло з гарбузового насіння може запобігти випадінню волосся, полегшити симптоми менопаузи, покращити здоров'я простати та зміцнити серце. Його також активно використовують для лікування гіперактивного сечового міхура. Тобто, гарбуз позитивно впливає на наш організм, як зсередини, так і при зовнішньому застосуванні, наприклад, в вигляді косметичної олії.

В чому секрет лікувальних властивостей гарбузової олії?

Склад олії гарбузаПо-перше, головне придбати якісний продукт, який виробили методом холодного віджиму з сировини вирощеної органічним шляхом. Найкращим варіантом буде виростити сировину самостійно та виготовити з неї масло, але такий варіант занадто ідеальний. Тому, якщо ви все ж вирощуєте гарбуз, просто споживайте його насіння, воно також надзвичайно корисне. Якісну олію ж можна придбати в невеликих мануфактурних магазинчиках, які спеціалізуються на випуску саме рослинних олій. Часто її також можна зустріти в різноманітних еко-магазинчиках, які націлені на здорове чи вегетаріанське харчування.

По-друге, іноді, щоб збільшити вміст лінолевої кислоти в гарбузовому маслі, застосовується додаткове тепло і волога. Треба уважно слідкувати за рецептурою, та обирати тільки якісні продукти. Ліноленова і лінолева – це незамінні жирні кислоти, які ми отримуємо з нашого раціону. Також олія містить пальмітинову кислоту, яка допомагає нам контролювати рівень "поганого" холестерину та перешкоджає утворенню бляшок на стінках артерій. Масло гарбуза містить багато вітамінів, в тому числі А, Е, F, С, Р, так вітаміни групи В.

До складу натуральної олії з гарбузового насіння входять важливі біологічно активні речовини:

  • фітостероли не дають «поганому» холестерину всмоктуватися кишечником, вони замінюють його частинки собою, а також можуть запобігати появі злоякісних утворень;
  • фосфоліпіди це будівельні блоки клітинних мембран, вони відповідають за прискорення процесів регенерації, стимулюють обмін білків і жирів, допомагають покращити стан шкірних покривів, а також можуть виконувати імуномодулюючі функції;
  • флавоноїди здатні регулювати діяльність людського організму, вони сприяють зміцненню клітинних мембран, зокрема покращують стан печінки, вони також покращують роботу серцево-судинної системи;
  • токофероли захищають тканини від шкідливого окислення, попереджають негативний вплив молочної кислоти на м'язи, покращують тканинне дихання та метаболізм;
  • каротиноїди є основним елементом, який забезпечує функціонування зорового апарату,  вони беруть участь в окисно-відновних і обмінних процесах організму, захищають шкіру від надто високих доз сонячного випромінення.

Гарбуз багатий на мікроелементи які представлені залізом, магнієм, фосфором, цинком, кальцієм. Саме тому він особливо корисний для чоловіків, бо цинк позитивно впливає на їх статеве здоров’я, а також покращує фертильність. Через свої антиоксидантні властивості масло з гарбузового насіння захищає мембрани клітин від пошкоджень та допомагає уповільнити процеси старіння.

Цілющі властивості олії з гарбузового насіння

Позитивний вплив від вживання гарбуза включає зниження рівню холестерину, послаблення симптомів доброякісної гіперплазії передміхурової залози (ДГПЖ) у чоловіків, зменшення приливів і головних болів, пов’язаних з гормонами у жінок, та зменшення випадіння волосся.

  1. Знижує рівень холестерину

Олія гарбузового насіння містить фітостероли, які за структурою схожі на холестерин в організмі. Фітостероли конкурують з холестерином за абсорбцію в травній системі, що може блокувати всмоктування холестерину та знизити в організмі рівень «поганого» холестерину.

  1. Полегшує симптоми менопаузи

Одне дослідження, проведене серед жінок старше 35, у яких вже наступив період менопаузи, виявило, що у тих, хто приймав гарбузове масло (замість олії зародків пшениці), спостерігалося підвищення рівня холестерину ЛПВЩ та зниження діастолічного артеріального тиску. В тому числі вдалось зменшити такі симптоми менопаузи як приливи гарячки, головний біль та спазми у суглобах. Автори дослідження припустили, що для підтвердження цих результатів потрібно провести більше тестів, але загалом вони цілком прийнятні.

  1. Здоров'я сечовивідних шляхів

Олія з гарбузового насіння сприятливо впливає на роботу сечовивідної системи та здоров’я сечового міхура. У  дослідженні,  опублікованому в "Journal of Traditional and Complementary Medicine", було  встановлено, що учасники які протягом 12 тижнів дослідження вживали гарбузове масло, засвідчили полегшення симптомів гіперактивного сечового міхура.

Порівняння гарбузової олії з олією пальмето для лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози (ДГПЖ) показало, що обидві олії є ефективними для покращення максимальної швидкості сечового потоку. Але все ж таки підбирати засіб потрібно індивідуально, через особливості реакцій організму. У поєднанні з гарбузовою олією, масло пальмето допомагає знизити рівень простатичного антигену (PSA) у сироватці крові, що позитивно впливає на чоловіче здоров’я.

  1. Застосування у лікування метаболічної хвороби

Гарбузове масло використовувалося в лікуванні метаболічного захворювання у щурів. Вчені встановили, що олія може бути корисною для запобігання або лікування порушень обміну речовин у щурів, в раціоні харчування яких був високий вміст жиру. Однак дослідження на гризунах не дають вагомих доказів того, що люди отримають таку ж користь від гарбузової олії. Хоча вона позитивно впливає на процеси травлення і допомагає захистити ваші клітини та покращити обмін білків, її застосування для лікування метаболічної хвороби потребує додаткових досліджень.

  1. Профілактика серцевих захворювань

"Journal of Medicinal Food" опублікував дослідження в ході якого було встановлено, що масло гарбузового насіння може потенційно знижувати артеріальний тиск. Воно також запобігає утворенню холестеринових бляшок в судинах, очищує кров та зменшує інтенсивність запальних процесів.  Високий вміст ненасичених жирних кислот покращує еластичність стінок судин, від чого вони стають міцнішими. У разі варикозної хвороби вен застосування олії гарбуза покращує мікроциркуляцію та знижує набряклість.

  1. Лікування ураження печінки та холециститу

Гарбузова олія має жовчогінний ефект, тому її часто застосовують для лікування холециститу та застійних явищ в жовчному міхурі. Вона запобігає ураженню печінки, жировій дистрофії, допомагає оздоровитись та покращити функціонування вивідної системи організму. Деякі дослідження встановили, що якщо протягом місяця приймати по 1-2 ч. л. олії гарбуза за півгодини-годину до їжі покращиться виведення жовчі, зменшиться запальні процеси та можливо виведуться невеликі камінчики, якщо вони були наявні.  

Зовнішнє застосування олії з гарбузових кісточок

Гарбузна олія для волосяУ  дослідженні,  опублікованому в «Evidence-based Complementary and Alternative Medicine» було встановлено, що чоловіки які протягом 24 тижнів приймали 400 міліграм олії гарбузового насіння в день (у формі капсул), спостерігали суттєве збільшення росту волосся. Застосовувати олію можна і зовнішнью, в вигляді масок або як косметичний засіб для нанесення на корені. 

Ті, хто приймав гарбузове масло, зауважили що кількості волосся збільшилася на 40%, тоді як у чоловіків, які приймали плацебо, спостерігалося лише 10% збільшення. Поки це дослідження фінансувалося приватною компанією, хоча автори дослідження повідомили про відсутність конфлікту інтересів, тому на його результати не можна цілковито опиратися.

Надзвичайно корисний цей продукт і для здоров’я шкіри. Він живить, зволожує суху шкіру, відновлює пошкоджені ділянки, розгладжує зморшки, дозволяє омолодити обличчя та позбавитися від в'янучої шкіри. Гарбузова олія допомагає лікувати сонячні опіки, повертає шкірі еластичність та пружність. Її також можна використовувати в вигляді компресів на загрубілих ділянках шкіри для її пом’якшення. Натуральні маски з олії гарбузових кісточок застосовують для позбавляння від судинних сіточок через її венотонізуючу та відновлюючу властивості.

Олію можна застосовувати і для гігієни ротової порожнини. Вона дезінфікує, знищує бактерії та допомагає впоратися з стоматитом, гінгівітом чи пародонтозом. Зазвичай масло використовують для полоскання рота, після чого його не ковтають, а спльовують, ополоснувши рота теплою водою. Його також можна використовувати при укусах комах, лікуванні попрілостей, герпесу, вугрового висипу, грибкових уражень.

Можливі побічні ефекти

За результатами численних досліджень було встановлено, що олія гарбузового насіння, найймовірніше, доволі безпечна при пероральному споживанні. Не рекомендовано зловживати олією та перевищувати добову дозу, адже це може призвести до проблем с травленням, в тому числі до проносу та болю в шлунку. У деяких випадках після вживання виникає відрижка або нудота. Якщо ви думаєте що перевищили дозу і почуваєте себе погано зверніться до лікаря. При зовнішньому застосуванні перевірте своє тіло на індивідуальну алергічну реакцію. 

Жінкам, які вагітні або годують груддю, рекомендується уникати вживання продукту у кількостях, більших, ніж у повсякденній їжі, оскільки існує вкрай мало доказів, які б підтверджували його безпеку для вагітних.

Дозування та спосіб вживання масла

Найчастіше гарбузова олія вживається як доповнення до свого раціону, але може бути застосована як окремий продукт або натуральний цілющий засіб. Вона продається в різних об’ємах від 100 мл до 2 л. Небажано піддавати гарбузову олію тепловій обробці, бо так вона втрачає свої корисні властивості і стає навіть шкідливою. Її споживають тільки в холодному необробленому вигляді.

Зазвичай дозування олії залежить від страв в яких вона застосовується. Якщо ж засіб приймають на пустий шлунок то разова доза не повинна перевищувати 1-2 чайні ложки. В іншому випадку у вас може початися нудота, бо шлунку буде важно перетравити велику кількість натуральної олії. Олія гарбузового насіння широко використовується для приготування їжі. Її можна зустріти в складі різних рецептів, включаючи заправки для салатів, маринади та соуси. Деякі навіть рекомендують додати невелику кількість олії до морозива - його горіховий аромат зробить частування доволі пікантним.

Масло гарбузового насіння має температуру задимлення 160оС або нижче, тому не слід використовувати його для смаження, пасерування, запікання або інших форм приготування при високих температурах.

Типовою порцією олії гарбузового насіння є 2 чайні ложки, в яких є 80 калорій і 9 грам жиру. Більшість жиру в олії гарбузового насіння - це поліненасичені жири, зокрема омега-3 та омега-6 жирні кислоти. Дослідження показали, що ці незамінні жирні кислоти можуть сприяти зниженню холестерину ЛПНЩ та запобіганню серцево-судинних захворювань.

Ви також отримаєте невелику кількість мононенасичених жирів, якщо будете споживати гарбузове масло. Мононенасичені жири вважаються хорошими жирами, оскільки вони можуть допомогти підвищити рівень ЛПВЩ або «хорошого» холестерину.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре