Шипшина - що це і чи є вона корисною?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Шипшина - що це і чи є вона корисною?

Зміст:

➦ Що таке шипшина? Як виглядає і де росте

➦ Біологічна цінність і хімічний склад

➦ Користь для здоров'я

➦ Використання шипшини

➦ Корисні рецепти з шипшиною від Фітомаркет

➦ Популярні добавки із шипшини

➦ На що звернути увагу при виборі шипшини?

➦ Можливі побічні ефекти та протипоказання

➦ Висновки

➦ Часті питання про шипшину

«Дика троянда» - так називають в народі шипшину - невибагливий кущ, що росте на схилах гір, в лісах і долинах річок. Попри близьку спорідненість з царицею квітів - паркової трояндою, вона не має такого привабливого вигляду, зате володіє масою переваг для здоров'я. Саме про цю рослину і піде мова в черговій статті нашого ФітоБлогу.

Що таке шипшина? Як виглядає і де росте

Що таке шипшина? Як виглядає і де росте


Шипшина (Rosa majalis) належить до вічнозелених чагарників сімейства розоцвітих. Офіційно визнано понад 100 видів цієї рослини, серед яких є як культурні, так і дикі сорти, причому, деякі виростають тільки на певній території (є ендеміками). З найбільш відомих сортів плодової рослини - шипшина коричнева, зморшкувата, даурська та сиза, від них відбулися всі інші види.

Родина шипшини - Чилі, звідки вона поширилася по всьому світові завдяки своїм поживним, лікувальним і естетичними властивостями. Дика троянда має приємний запах, пізнавана за характерними пятілепестними квітками блідта твердий околоплодник. Це так звані многоорешкі, всередині яких знаходиться соковита м'якоть кисло-солодкого смаку і волосисті насіння. Залежно від розміру плода розрізняють шипшину з великими плодами (від 4 г) і щільною шкіркою, а також тонкошкірі з дрібними плодами.

Період дозрівання плодів з серпня по жовтень, іноді їх збирають раніше чи пізніше, однак завжди до настання холодів, поки ягоди не обсипалися і не замерзли. У сирому вигляді їх не вживають і не заморожують, оскільки при низькій температурі повністю втрачаються лікарські властивості рослини.

У домашніх умовах плоди шипшини сушать і зберігають в закритому скляному посуді або в мішечках з тканини протягом 2 років. Заготовляють також пелюстки квіток, які використовують в косметиці.

Біологічна цінність і хімічний склад 

>Біологічна цінність і хімічний склад


Ця лікарська рослина здавна використовувалася в народній медицині, завдяки великим перевагам для здоров'я, обумовленим певним хімічним складом.

Численні дослідження показали, що в складі плодів, м'якоті, шкірки і насіння шипшини є вуглеводи (16%), представлені глюкозою, сахарозою і фруктозою, білки (1,74%), ліпіди (1,04%), а також харчові волокна ( 54%) і вода (2,2%). З кислот найбільше яблучної та лимонної (3,3%), а також багато корисного пектину (до 25%). Калорійність становить 109 ккал (з розрахунку на 100г).

Ягоди дикої троянди мають високу біологічну активність і цілющі властивості. За кількісним вмістом і різноманітності вітамінів і корисних нутрієнтів вони значно перевершують інші рослини.

Шипшина - рекордсмен за кількістю вітаміну С. У 100 г сухих плодів його міститься приблизно 18 денних доз, що в 10 разів більше, ніж в чорній смородині і в 50 разів - ніж у лимоні.

Причому, аскорбінова кислота є в листі і навіть в коренях рослини. Її вміст залежить від освітленості та ареалу зростання куща. Наприклад, шипшина, зростаюча в горах, накопичує більше вітаміну С, ніж та, що росте на рівнині.

Крім вітаміну С плоди дикої троянди містять такі мікронутрієнти:

➦ вітаміни В1, В2 - беруть участь білковому і вуглеводному метаболізмові, відповідають за здоров'я слизових оболонок, шкіри та волосся

➦ вітамін РР (В3) - необхідний для кращого засвоєння вітаміну С, клітинного дихання, роботи серцево-судинної системи

вітамін Е - антиоксидант, стимулює синтез гемоглобіну, білків, необхідний для засвоєння вітаміну А, перешкоджає старінню

вітамін А (найбільше β-каротину і лікопіну) - антиоксидант, необхідний для росту тканин, здоров'я органів зору, підвищення імунітету

➦ вітамін К - сприяє нормальному згортанню крові, мінералізації кісткової тканини, бере участь в утворенні АТФ - постачальника енергії для біохімічних реакцій.

Макро і мікроелементний склад шипшини представлений цинком, марганцем, кальцієм, калієм, залізом, фосфором, магнієм, натрієм, молібденом і міддю. Крім того, вона містить пектинові, азотисті та дубильні речовини, фітостеніни (7 фракцій з переважанням β-ситостерин), лікопін, рубиксантин, пентозани, а також флаваноіди і ефірні олії.

У листі, крім вітаміну С, міститься еллагова кислота, фітонциди, дубильні речовини та багато хлорофілу. У коренях і корі рослини є речовини пірокатехіновой і пирогалловой груп, фітонциди, цукор, аскорбінова кислота і фарбувальні пігменти.

Жирні кислоти, які можна отримати з квітки рослини шляхом холодного віджиму, представлені таким розмаїттям:

➤ ненасичені: ліноленова (23,3-33,9%), лінолева (19,7-45,8%), олеїнова (6,4-19,2%)

➤ насичені жирні кислоти (наприклад, натуральний третіноїн)

➤ незамінні жирні кислоти Омега 3, 6 і 9

Дані нутрієнти відповідають за регенерацію і зростання клітинних тканин, корисні для серцево-судинної та імунної системи.

Користь для здоров'я 

Користь для здоров'я


Шипшина має цілющу славу ще з старих часів. У середні століття на її основі виготовляли ліки й масла, які цінувалися на рівні коштовностей і хутра. Чаї, настої та відвари шипшини використовували для лікування шлунково-кишкових захворювань, при подагрі, панкреатиті, ревматизмі, ураженнях кісткової та суглобової структури людського скелета.

Сьогодні вчені встановили наступні лікувальні властивості дикої троянди:

  • підвищує опірність організму інфекціям
  • має протизапальну дію
  • виводить токсини
  • підсилює травлення
  • стимулює сечовипускання (природний діуретик)
  • покращує серцево-судинну діяльність
  • стабілізує артеріальний тиск
  • нормалізує рівень цукру і холестерину в крові
  • допомагає організму засвоювати залізо, отримане з їжею
  • надає ранозагоювальну та регенеруючу дію
  • гальмує процеси старіння.

Олія шипшини є популярним засобом в дерматології та косметиці, використовується для лікування ран, опіків і інших ушкоджень епідермісу, а також для зменшення зморшок.

Властивості проти старіння 

Шипшина - природне джерело антиоксидантів, які, як сьогодні встановлено численними дослідженнями, надають могутню протизапальну дію, знижуючи ризик виникнення багатьох захворювань. Завдяки вітамінам А, С, і Е, флавоноїдам, фітостіролам, незамінних жирним кислотам і іншим корисним мікронутрієнтам, що містяться в складі рослини, вона перешкоджає розвитку таких «вікових» хвороб, як серцево-судинні захворювання, артеріальна гіпертензія, діабет, артроз, артрит, рак.

Олія шипшини набула широкого дермокосметичного визнання в якості потужного регенеруючого засобу й борця з зовнішніми ознаками старіння. Вона сприяє підтримці пружності та еластичності шкіри, оскільки стимулює вироблення колагену та еластину в дермі шляхом впливу на фібропласти, що генерують ці молекули. Антиоксидантний склад дикої троянди бореться з вільними радикалами, перешкоджаючи старінню шкіри, зменшує плями, що з'являються після перебування на сонці, захищає від негативних зовнішніх факторів.

Ефект шипшини проти старіння був доведений в ході рандомізованого подвійного сліпого дослідження. В ході експерименту застосовувався порошок з насіння та шкурок плода, який приймали учасники віком від 35 до 65 років з «гусячими лапками» (зморшками в куточках очей). Протягом усього досліду відбувалося спостереження за шкірою за допомогою спеціального приладу Visiocan, який оцінював її стан за кількома параметрами: еластичність, зволоженість і глибина зморшок. Крім того, спочатку і в кінці дослідження всі випробувані здали кров для визначення тривалості життя клітин. Було встановлено помітне поліпшення в стані шкіри по всіх оцінюваних параметрах, візуально учасники експерименту також були задоволені. А кров показала уповільнення швидкості руйнування еритроцитів, збільшення тривалості життя клітин, тобто уповільнення старіння організму.

Може зменшити біль при артриті 

Дослідження 2018 року встановили вплив шипшини на ген, який відповідає за вироблення колагену - важливу частину суглобової рідини, втрата якої призводить до виникнення артрозу.

У складі дикої троянди є жирна кислота GOPO, яка перешкоджає виробленню ферментів, що руйнують хрящову тканину, зменшує біль, поліпшуючи рухливість суглоба при ревматоїдному артриті.

Встановлено, що прийом порошку з сухих ягід рослини допомагає на 40% знизити кількість синтетичних препаратів, які використовуються в комплексній терапії артрозу та артриту, сприяє зменшенню болю та обмеженості рухів, характерних для цих захворювань.

Одне з досліджень на добровольцях показало зменшення больового синдрому в стегнах, суглобах і колінах при артриті після прийому добавок з шипшиною приблизно в 3 рази та поліпшення рухливості в 4 рази.

Може допомогти в схудненні 

Шипшина можна використовувати як безпечний і ефективний засіб для схуднення. По-перше, це низькокалорійний продукт, а по-друге, містить речовини, які прискорюють метаболізм, спалюють жир, виводять токсини та активізують жировий обмін.

Калій в складі нормалізує водно-сольовий баланс організму, сприяючи звільненню від зайвої рідини. Крім того, завдяки великій кількості пектинів, шипшина сприяє налагодженню роботи кишечника, виведенню шлаків і знижує відчуття голоду.

Для схуднення застосовують чай або відвар з подрібнених сухих плодів, який приймають під час розвантажувальних днів як самостійний напій або з додаванням жироспалювальних компонентів (імбиру, інжиру, родзинок).

Потенціал шипшини для корекції ваги був доведений японськими вченими. Учасники експерименту - 16 чоловіків і 16 жінок у початковій стадії ожиріння з індексом маси тіла 25-30 поділили на 2 групи. Протягом 12 тижнів перша група щодня приймала екстракт шипшини в кількості 100 мг, а друга - таблетку плацебо. Вчені не втручалися в дієту випробовуваних. В кінці дослідження було встановлено значне зниження відсотка вісцерального жиру, ваги та індексу маси тіла, а також підшкірного жиру на животі у тих, хто приймав шипшину не тільки стосовно групи, яка приймала плацебо, а й до власного стану на старті експерименту. При цьому не було виявлено жодних побічних ефектів.

Здоров'я серця 

Встановлено позитивну дію шипшини на стан серцево-судинної системи.

У шведському Департаменті експериментальної медицини було проведено дослідження, яке показало, що прийом порошку шипшини допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань на 17 відсотків. Завдяки антиоксидантам і флавоноидам, що містяться в плодах, прийом шипшини зменшує кількість «поганого» холестерину, а також систолічний (верхній) тиск.

Цукровий діабет 

Одне з досліджень показало користь шипшини в боротьбі з діабетом 2 типу. Пацієнтам з ожирінням давали різні напої: одні на основі яблук і винограду, а інші - з шипшиною. Дослідження тривало 6 тижнів, після чого у випробовуваних вимірювалися свідчення кров'яного тиску, рівень ліпідів в крові та інсулінорезистентність. Вчені прийшли до висновку, що шипшина виявилася найбільш ефективною, знизивши рівень «поганого холестерину» на 6%.

Шлунково-кишкові проблеми 

Шипшина є природним проносним засобом. Завдяки пектину стимулюється травлення, поліпшується діяльність кишківника, усуваються запори. Екстракт з плодів шипшини застосовується як жовчогінний засіб при холецеститі й гепатохолециститі. Однак в період загострення гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки від вживання препаратів із шипшини краще відмовитися. Крім того, чай з шипшини здавна використовували для боротьби з кишковими паразитами.

Рак

Американськими вченими були проведені дослідження шипшини на предмет боротьби з раком молочної залози під назвою «тричі негативний». Цей тип ракової пухлини дуже складно лікувати, оскільки в нього відсутні ті рецептори, на які зазвичай направлені ліки. Тому після терапії частіше виникають рецидиви та вище смертність.

Вчені проводили різні досліди на мишах, змінюючи концентрацію екстракту шипшини. Було встановлено, що високі концентрації препарату знижують кількість двох ферментів, відповідальних за ріст ракових клітин. Крім того, екстракт підвищував ефективність хімієтерапія, що традиційно застосовується при лікуванні цього типу раку.

Використання шипшини 

Використання шипшини


Застосування шипшини в лікувальних цілях має давні історичні корені. Але й сьогодні, попри велику кількість різноманітних синтетичних препаратів, вона має славу ефективного, безпечного й недорогого лікарського засобу.

З шипшини готують чай, відвар, настій, виробляють сиропи та порошки, які застосовують для позбавлення від ревматизму, радикуліту, застуди, ГРВІ, проблем зі шлунком, атеросклерозу, діабету, гіпертонії, ішемічної хвороби серця, недокрів'я та болісних менструацій.

Шипшина в медицині 

В якості сировини шипшина широко використовується для виробництва медикаментів різного напрямку.

У вигляді водного екстракту вона входить до складу Холосаса та подібних препаратів Холосу і Холемакса, які часто прописують доктора як жовчогінний засіб при деяких видах холециститу і гепатохолециститу.

Препарат Розанол містить олію шипшини та застосовується як бактерицидний і спазмалітичний засіб.

Для лікування шкірних уражень, екзем і трофічних виразок застосовують Каротолін - масляний розчин, створений з багатого токоферолами ягідного шроту дикої троянди.

Сироп з плодів рослини застосовується в якості додаткового джерела вітаміну С, і Р, для поліпшення апетиту у дітей, а також при застої жовчі у літніх людей.

Фармацевтика пропонує також дієтичні добавки у вигляді таблеток і капсул з порошком на основі екстрактів плодів шипшини, як, наприклад, Флора-плант Шипшина в таблетках.

Шипшина в народній медицині 

Про лікарські властивості Rosa Eglanteria було відомо ще з незапам'ятних часів. Давньогрецький вчений, філософ, природознавець IV століття до нашої ери Теофраст докладно описав цю рослину у своїй книзі «Природна історія». Про застосування порошку шипшини для зміцнення ясен згадується в травнику 1563 року. Олію дикої троянди використовували для загоєння ран в епоху, коли антисептики та методи стерилізації ще не були відкриті.

Лікарські властивості шипшини цінували на території Стародавньої Русі. У старовинних травниках знахарів є описи корисних властивостей рослини та хвороб, від яких вона допомагає. Слов'яни називали її свороборенніком і застосовували рожеву воду для загоєння ран, поки не навчилися робити більш цінну олію. Настоянками пелюсток просочували пов'язки для лікування ран і запобігання гангрени у стародавніх воїнів, а свороборіну патоку пили для швидкого відновлення сил після поранення.

Шипшину застосовували для лікування цинги та інших хвороб ясен, туберкульозу, ревматизму, захворювань органів шлунково-кишкового тракту. За допомогою відварів і настоїв знімали головний і суглобовий біль, лікували нервові хвороби та пухлини, загоювали опіки та рани.

І сьогодні багато хто заготовлює і дбайливо зберігає баночки або мішечки з сухими червоними ягодами, які заварюють при простудних та інфекційних захворюваннях, запорах і кишкових розладах, просто для профілактики та захисту організму в період сезонних застуд. Це відмінний напій для діабетиків і сердечників, а також для всіх, хто хоче налагодити метаболізм, скинути вагу і підняти імунітет.

У народній медицині використовують всі частини рослини, а не тільки ягоди. З пелюсток варять варення, яке допомагає як заспокійливий засіб. Перетерті насіння змішують з галуном і накладають на рани для швидкого загоєння. Зі згорілих гілок шипшини отримують смолоподібну речовину, яка ефективна проти псоріазу. Проварені гілки та листя застосовують для лікування дизентерії, болів у шлунку, скарлатини та легеневого туберкульозу.

Шипшина в східній медицині 

Шипшина зморшкувата згадується в китайських лікарських порадниках під назвою мей-куей-гуа. Китайці застосовують її для оздоровлення печінки, селезінки, прискорення циркуляції крові. Відваром з пелюсток зупиняють блювоту, лікують хвороби крові, використовують для загоєння ран і нагноєнь. З коріння готують порошок, який допомагає проти паразитів і для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту.

У Тибеті та Індії також популярно лікування шипшиною. Тут її застосовують від виразки шлунку, порушень в роботі печінки й сечового міхура, від каменів у нирках. На Тибеті дикою трояндою лікують атеросклероз і неврастенію.

Застосування в косметології 

Продукти з шипшини є інгредієнтами багатьох засобів дерматокосметики й косметології: шампунів, кремів, лосьйонів, сироваток і масок. Олія шипшини вважалася ефективним омолоджуючий засобом ще в Стародавньому Єгипті. На її основі готували відвар для вмивання, включали до складу духів, додавали в ванну. Сік з плодів рослини використовували як захист від сонця.

Багата на вітамін А, шипшина забезпечує еластичність шкіри, допомагає позбутися від прищів, зменшує пігментацію, розгладжує рубці, підвищує рівень колагену та уповільнює старіння. У насінні дикої троянди міститься велика кількість гамма-ліноленової кислоти (GLA), яка надає шкірі сяйво, сприяє усуненню слідів сонячних опіків, дозволяє уникнути втрати гідратації.

Одним з популярних сучасних доглядових засобів є олія шипшини. Даний продукт багатий вітаміном А, аскорбіновою кислотою, фенольними сполуками, незамінними жирними кислотами, тому надає зволожуючу дію, запобігає лущення і подразнення шкіри, зберігає її зволоженою і збалансованою, покращує захисний бар'єр.

Олія шипшини корисна при акне, поверхневих папулах. Завдяки ліноленовій кислоті, вона допомагає регулювати вироблення шкірного сала, тим самим запобігаючи появі чорних крапок, лікує закупорені пори й акне незапального характеру.

У кулінарії 

Однак на цьому переваги шипшини не закінчуються, тому що його використання досить популярно в гастрономічному світі, особливо в таких країнах, як Великобританія, де весь плод йде на готування цукерок, настоїв, десертів, соусів і т.д.

З ягід шипшини варять варення, повидло, мармелад і навіть суп, а також різноманітні напої: чай, компот, кисіль, узвар. З її пелюсток роблять смачну та ароматну наливку, а також додають у вино для отримання більш цікавого пряного смаку.

Корисні рецепти з шипшиною від Фітомаркет 

Корисні рецепти з шипшиною від Фітомаркет

Відвар шипшини

Корисний відвар можна готувати зі свіжих або сухих плодів.

Рецепт з сухих ягід

100 г сухих плодів розчавити, промити для видалення волосків, залити 1 л води. Потім потрібно довести до кипіння, кип'ятити 5 хв і залишити настоюватися на 2,5 години. Готовий відвар процідити і можна пити.

Рецепт зі свіжих ягід

Свіжі плоди очистити від волосків і насіння, промити, помістити в емальований посуд, закрити кришкою, залити водою, довести до кипіння і кип'ятити 2 хв. Потім відвар настоюють 3 години, проціджують через 2-3 шари марлі й п'ють. Дозування: на 2 ч.л. ягід беруть 2 склянки води.

Відвар для схуднення

2 ст. ложки плодів подрібнити, додати 500 мл води, закрити кришкою, довести до кипіння, варити 15 хвилин. Залишити настоюватися протягом 2 годин. Курс прийому - 3 тижні. Відвар вживають за годину до прийому їжі без цукру.

Настій від артрозу

20 г подрібнених плодів залити 500 мл окропу, настоювати 8 годин в термосі. Потім процідити через марлю і пити до їжі вранці та ввечері по 200-250 грамів. Приймати 1 місяць, потім 1 місяць - перерва.

Сироп з шипшини 

Смачний і корисний сироп з шипшини можна купити, а можна приготувати самостійно. Така домашня дієтична добавка дуже сподобається вашим домочадцям, особливо дітям.

Для приготування сиропу потрібні:

- Свіжі зрілі плоди - 1,3 кг

- Цукор - 1,3 кг

- Вода - 2 л

Ягоди промивають, обривають ніжки й чашолистки, поміщають в емальовану каструлю, заливають гарячою водою і варять 20 хв. Після цього відвар потрібно процідити через кілька шарів марлі та віджати. Рідину залишаємо на добу, потім зливаємо без осаду, додаємо цукор і варимо 15 хв. Можна робити сироп шипшини та з м'якоттю, залишаючи осад. Одержаний сироп закочують в стерильні банки для тривалого зберігання.

Приймати щодня дорослим по 1 ст.л., дітям по 1 ч.л., підліткам по 1 дес. л.

Чай з шипшиною 

Чай с шиповником


Чай з плодів шипшини можна заварювати в каструльці, але набагато зручніше - в термосі. Для цього 3 ст. ложки сухих плодів кладуть в термос, заливають 1 літром окропу та настоюють ніч.

Дозування: дітям від 4 років - 1 стакан на добу, дорослим - 2 склянки, для схуднення п'ють чай до 5 разів на день між прийомами їжі.

Варення 

Для приготування варення знадобитися:

- Свіжі плоди шипшини - 5 склянок

- Цукор - 1 кг

- Вода - 300 мл

Приготування:

Ягоди промити, звільнити від плодоніжки й хвостика, розрізати навпіл. Кісточки можна видалити, а можна залишити (джерело вітамінів), але в варення вони стають дуже твердими. Потім ягоди знову промити, щоб звільнити від ворсинок.

З води та цукру зварити сироп, додати шипшину та варити 5 хв. Зняти з вогню, накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі. Наступне варіння - через 8 годин. Загалом має бути 3 варіння по 5 хвилин, які займуть приблизно 2 дні.

Розкласти варення в стерильні банки й закатати. Зберігати в холоді. Варення за таким рецептом виходить дуже смачним, ягоди цілі, соковиті, не зморщені.

Популярні добавки із шипшини

Олії та вітаміни з шипшиною

Шипшина в складі вітамінного комплексу служить джерелом біофлавоноїдів, які багаторазово підсилюють ефект вітаміну С, прискорює відновні процеси (загоєння дрібних ран, опіків, ушкоджень тканин зв'язок і т.д.).
Шипшина - природне джерело нутрицевтиков, антиоксидантів, каротиноїдів, є відомим адаптогеном. Він відрізняється підвищеним вмістом корисного вітаміну С (наприклад, в шипшині його в 40 разів більше, ніж в лимонах), а також вітамінів B1, В2, B6, K, E і РР.

Купити
Дієтична добавка Вітамін C і шипшина в таблетках виробництва ТМ Country Life (США) містить 1 мг аскорбінової кислоти та екстракт шипшини, який здавна вважається найкращим засобом для зміцнення імунітету і захисту від інфекцій.
Шипшина натуральний засіб, дарований нам самою природою, надає активний відновлювальний та противірусний ефект. У вигляді олії вона допомагає впоратися з роздратованою і проблемною шкірою.
Як додаткове джерело вітаміну С. Сприяє підвищенню імунітету і захисних сил організму. Має антиоксидантні властивості.

На що звернути увагу при виборі шипшини? 

На що звернути увагу при виборі шипшини


Головними критеріями при виборі шипшини є: розміри, форма і колір плоду, а також вид чашолистків. Дика шипшина зазвичай дрібніше окультуреної, підходить для сушки, а велика - для варення. Колір плоду - темно-червоний, насичений. Помаранчева пляма на шкірці вважається ознакою недостиглого плоду.

Овальна форма ягоди говорить про наявність великої кількості вітамінів і мікроелементів. Ознакою високого вмісту вітаміну С є чашолистки («корона»), що стирчать вперед. Вважається, що в плодах з загнутими назад чашолистками аскорбінки менше.

Можливі побічні ефекти та протипоказання 

Плоди шипшини та препарати з них абсолютно нетоксичні, тому лікування ними не викликає побічних явищ. Однак, як будь-який фітопродукт, вона теж має ряд протипоказань, а саме:

❌ виразка шлунка і 12-палої кишки у фазі загострення

❌ гастрит на тлі підвищеної кислотності

❌ алергічна реакція

З урахуванням того, що шипшина впливає на згортання крові, її не можна вживати довго, щоб не спровокувати утворення тромбів. Кислоти плода можуть негативно впливати на зубну емаль. Крім цього, препарати рослини стимулюють вироблення жовчі, що при тривалому вживанні може викликати загострення жовчнокам'яної хвороби. Обережніше треба бути й при гіпертонії, оскільки цілющі ягоди сприяють зниженню верхнього тиску і можуть посилити дію ліків.

Висновки 

Шипшина - широкодоступний, недорогий та безпечний засіб для профілактики багатьох захворювань, догляду за шкірою, загоєння ран і гальмування процесу старіння. її ефективність доведена багаторічною історією використання народною медициною.

Корисні плоди рослини можна зібрати в лісі та приготувати самостійно або придбати суху сировину на ринку. Готові препарати (сиропи, таблетки, олія) продаються в аптеках і спеціалізованих магазинах.

З огляду на переваги для здоров'я, смачний та корисний чай з дикої троянди варто ввести у свій раціон для зміцнення імунітету, при ГРВІ, в період сезонних інфекцій. Масло шипшини для обличчя покращує текстуру шкіри, захищає від сонця, бореться з першими ознаками старіння.

Часті питання про шипшину 

Як заварювати шипшину 

Стиглі плоди шипшини можна заварювати свіжими або сухими. Для отримання більш насиченого і корисного напою, ягоди потрібно подрібнити, залити гарячою водою і дати настоятися. Найзручніше для цього використовувати термос.

Що лікують відваром шипшини? 

Шипшина використовується для лікування простудних та інфекційних захворювань, при панкреатиті та холециститі, запорах і кишкових розладах, від тиску, для поліпшення апетиту у дітей. Це відмінний для всіх, хто хоче налагодити метаболізм, скинути вагу і підняти імунітет.

Чи можна пити шипшину кожен день? 

Тривале вживання шипшини може привести до зміни згортання крові та загострення жовчнокам'яної хвороби. Чай варто ввести в раціон в зимово-весняний період, як додаткове джерело вітамінів, відвари та настої можна пропивати курсами за рекомендацією лікаря.

Який вид шипшини корисніше? 

Далекосхідні та азійські шипшини набагато корисніше. Найкорисніший вид - шипшина зморшкувата. Вона відрізняється великими плодами понад 3 см в довжину.

Яка шипшина корисніше велика чи дрібна? 

Будь-яка шипшина корисна, але вважається, що в дрібній міститься більше вітамінів.


Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, задайте питання або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Інші статті по темі

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре