Гарбузове насіння: користь та шкода

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Гарбузове насіння: користь та шкода

Зміст:

➦ Що потрібно знати про гарбузове насіння

➦ Харчова цінність та склад гарбузового насіння

➦ Спосіб застосування та норма в день

➦ Шкода та можливі протипоказання гарбузового насіння

➦ Як можна самостійно заготовити насіння гарбуза для їжі

Ми любимо гризти гарбузове насіння, не замислюючись про його вплив на організм. Однак це не просто чудове перекушування та смачне доповнення до салатів і зернових продуктів, а справжній суперфуд, багатий білком, мікроелементами та вітамінами. У чому його користь, чи є шкода та протипоказання? Про це наша стаття.

Що потрібно знати про гарбузове насіння

Що потрібно знати про гарбузове насіння

Гарбуз почали вживати ще в доісторичні часи, а найстаріше насіння гарбуза було виявлено при розкопках гробниці в Мексиці та датується приблизно 7000 роком до нашої ери.

Гарбузове насіння має невеликі розміри та оточене щільною тонкою світло-бежевою шкаралупою. Під захисною оболонкою знаходиться ядро ​​- їстівна частина, що має світлий колір і солодкувато-нейтральний смак, що трохи нагадує горіховий.

Насіння гарбуза набуло широкого застосування в кулінарії. Його вживають сирим, смаженим, а також отримують смачну та корисну гарбузову олію - рекордсмен за вмістом поліненасичених жирних кислот.

Харчова цінність та склад гарбузового насіння

Гарбузове насіння — суперфуд, у хімічному складі якого понад 50 видів біологічно корисних речовин. Воно містить рослинний протеїн (12 видів амінокислот), безліч мікроелементів, таких як магній, цинк, мідь та калій, вітаміни групи В, Е, К, каротини, фолієва кислота, а також цінні для організму людини кислоти Омега-3-6-9.

Харчова цінність у 100 г:

  • Білки – 25 г
  • Жири – 46 г
  • Вуглеводи - 5 г
  • Клітковина - 3,9 г
  • Калорійність - 556 ккал

Склад корисних мікронутрієнтів (100 г):

Кальцій

46,0 мг

Залізо

8,8 мг

Магній

592,0 мг

Фосфор

1 233,0 мг

Калій

809,0 мг

Натрій

7,0 мг

Цинк

7,8 мг

Медь

1,3 мг

Марганець

4,5 мг

Селен

9,4 мкг

Вітамін С, аскорбінова кислота

1,9 мг

Вітамін B1, тіамін

0,273 мг

Вітамін B2, рибофлавін

0,153 мг

Вітамін B3, PP, ніацин

4,987 мг

Вітамін B4, холін

63 мг

Вітамін B5, пантотенова кислота

0,75 мг

Вітамін B6, піридоксин

0,143 мг

Вітамін B9, фолат

58 мкг

Вітамін А, бета-каротин

1 мкг

Вітамін А, альфа-каротин

9 мкг

Бета-криптоксантин

1 мкг

Лютеїн + зеаксантин

74 мкг

Вітамін Е, токоферол, альфа

2,18 мг

Токоферол, бета

0,03 мг

Токоферол, гама

35,1 мг

Токоферол, дельта

0,44 мг

Токотрієнол, гама

0,06 мг

Вітамін К, Філлохінон

7,3 мкг

Порція гарбузового насіння вагою 28 г забезпечує 5 г білка, або 10% добової норми, що рекомендується. Таким чином, ядра насіння гарбуза є одним із найкращих джерел білка для вегетаріанців.

Користь гарбузового насіння для здоров'я

Корисність гарбузового насіння для здоров'я

Завдяки багатому складу насіння з гарбуза насичують організм корисними нутрієнтами. Встановлено, що регулярне вживання даного продукту позитивно позначається на роботі серцево-судинної, нервової та сечостатевої систем, знижує тиск і цукор, захищає від простатиту, допомагає при втраті волосся, сприяє гарному настрою та покращує сон.

Утримує велику кількість антиоксидантів

Всесвітня Організація Охорони здоров'я рекомендує вживання гарбузового насіння як хороше джерело антиоксидантів, тобто речовин, що перешкоджають окислювальним процесам в організмі. Встановлено, що окислення ДНК у ядрі клітини небезпечне клітинною мутацією, яка може ініціювати рак. Окислення холестерину в крові може призвести до утворення жирових відкладень в артеріях, викликаючи серцеві захворювання або інсульт. З надлишком вільних радикалів також пов'язують катаракту, імунодефіцит, артрит і передчасне клітинне старіння. Їх можна віднести до рекордсменів з цинку та селену - мінеральних антиоксидантів.

У складі насіння різноманітні форми вітаміну Е – антиоксиданту, який підтримує здоров'я м'язової тканини, розширює кровоносні судини та розріджує кров, знижуючи ризик утворення тромбів.

Крім того, вони містять фенольні антиоксиданти (гідроксибензойна, кавова, кумарова, ферулова та ін. кислоти), антиоксанти-лінгони (пінорезинол, медіорезинол, ларицирезинол), фітостероли (бета-ситостерин, ситостанол, авена) ).

Для поповнення дефіциту цинку зручно використовувати дієтичні добавки, що містять добову дозу цього важливого мікроелементу.

Цинк Цитрат Плюс №60 ТМ Вансітон / Vansiton

Ця харчова добавка отримана з натурального екстракту гарбузового насіння та представлена ​​в формі, що найбільш засвоюється і легко переноситься організмом - у вигляді цитрату (Citate) цинку. Цинк бере участь в імунологічної реактивності організму, синтезі гормонів надниркових і статевих гормонів, входить до складу більш ніж 200 ферментів, тому важливо стежити за його достатнім надходженням в організм.

Може покращити здоров'я серця

Сербські вчені довели, що олія насіння гарбуза корисна для серця. Завдяки фітостеролові у складі вона допомагає знизити тиск і рівень «поганого» холестерину. Фітостерол – це рослинний еквівалент холестерину, що сприяє очищенню судин.

В одному з досліджень лікарі давали гарбузове насіння 35 жінкам похилого віку. Через 12 тижнів артеріальний тиск учасниць експерименту знизився на 7%, а кількість «хорошого» холестерину зросла на 16%. Крім того, магній, присутній у гарбузовому насінні у великих кількостях, також допомагає знизити кров'яний тиск, попереджаючи серцеві напади та інсульти.

Містить велику кількість магнію

Тривожність, мігрені, м'язові спазми та передменструальний синдром можуть бути результатом дефіциту магнію. Магній бере участь у перетворенні їжі в енергію, передачі нервових імпульсів, розслабленні м'язів та формуванні кісток та зубів. Діючи разом з кальцієм і калієм, він регулює частоту серцевих скорочень та бере участь у виробленні інсуліну.

Пів стакана гарбузового насіння містить 100% рекомендованої добової норми магнію, який позитивно впливає на кілька фізіологічних функцій, включаючи помпову функцію серця, формування здорових кісток і зубів, розслаблення судин і кишковий транзит.

Може покращити якість сперми

Насіння гарбуза відіграють ключову роль у чоловічому здоров'ї через високий вміст в них цинку, важливого мінералу для простати, а також інших мікронутрієнтів, що підтримують діяльність чоловічої репродуктивної системи.

➤ Цинк та амінокислота Л-аргінін - важливі для синтезу ендогенного тестостерону, відповідального за якість сперми.

➤ Селен – сприяє виведенню токсинів та важких металів, профілактуючи чоловіче безпліддя.

➤  Вітамін B5 - нормалізує функцію надниркових залоз.

Залізо - підвищує фізичну витривалість і зменшує стомлюваність.

Народна медицина рекомендує гарбузове насіння для потенції. Встановлено, що регулярне вживання цього продукту підвищує якість сперми, збільшує резистентність статевої системи, перешкоджає еректильній дисфункції та безплідності.

Це справжній природний простатопротектор, що запобігає розвитку аденоми передміхурової залози. Лікувальну дію має елемент 5-альфа-редуктазу, яка забезпечує кращу регуляцію чоловічих гормонів (тестостерон, ДГТ тощо). 

Мультивітаміни для чоловіків Core Daily 1 60 таблеток ТМ Кантрі Лайф / Country Life

Мультивітаміни для чоловіків із серії Core Daily – 1 від ТМ Кантрі Лайф – забезпечують комплексне щоденне здоров'я організму чоловіка. Препарат містить екстракт насіння гарбуза, сереноа та кори африканської сливи, які надають спрямовану сприятливу дію на гормональну систему чоловіків, є профілактикою захворювання простати, покращують еректильну функцію та якість сперми.

Корисність для жінок

Насіння гарбуза може допомогти жінкам з гормональним дисбалансом через фітоестрогени - сполук рослинного походження, які можуть діяти на організм так само як естроген. На додаток до регулювання менструального циклу, вагітності та годування груддю, естроген допомагає запобігти демінералізації кісток та підтримує здоров'я кровоносних судин.

Вживання олії з насіння гарбуза сприяє усуненню типових симптомів менопаузи: припливів, головного та суглобового болю, підвищення артеріального тиску тощо.

Знищують паразитів у кишківнику

Насіння гарбузове здавна застосовувалося в народній медицині для боротьби з гельмінтами. У цій якості їх потрібно їсти сирими разом із тонкою зеленою оболонкою, що покриває кожне ядерце. Вона містить кукурбітин - речовину, яка паралізує кишкових паразитів і сприяє їх скорішому виведенню.

Смачний народний рецепт від глистів – мелене сире насіння з медом (можна трохи розбавити водою). Цю суміш вживають по чайній ложці протягом години натще. Після цього потрібно прийняти рицинову олію як проносне. Такий засіб проти глистів підходить дорослим та дітям з двох років.

Може допомогти покращити ваш сон і настрій

Гарбузове насіння — ефективний союзник у боротьбі зі втомою. Вони багаті на магній, який сприяє сну, нормалізує роботу нервової системи, знімає стрес. Крім того, насіння гарбуза містить триптофан - амінокислоту, яка в організмі перетворюється на мелатонін, званий «гормоном сну». Звичайно, серйозних проблем зі сном вони не вирішать, але невелика жменя гарбузового насіння на ніч допоможе вам добре виспатися. До того ж триптофан - попередник серотоніну - "гормону щастя", який підвищує стресостійкість, викликає відчуття радості та запобігає безсонню.

Корисність для нирок

Гарбузове насіння - потужний природний сечогінний засіб. Вони сприяють виведенню каменів із нирок, запобігаючи розвитку сечокам'яної хвороби. Народна медицина прописує відвар з товченого насіння гарбуза та льону при порушеннях сечівника, циститі, холециститі та інших проблемах із сечовим міхуром.

Підтримка сечового міхура Go Less 60 капсул ТМ Кантрі Лайф / Country Life

Вітаміни Go Less ТМ Country Life - дієтична добавка органічного походження для здоров'я органів сечостатевої системи на основі гарбузового насіння. Прийом препарату сприяє зменшенню мимовільного денного та нічного сечовипускання та має сприятливий вплив на людей з гіперактивністю сечового міхура шляхом структурного покращення роботи сечового міхура та функцій м'язів сфінктера. Основними чинними компонентами препарату є екстракт гарбузового насіння та ізофлавони зародків сої. Гарбузове насіння - один з кращих засобів для зміцнення мускулатури сечового міхура, здавна застосовується в лікуванні простатиту у чоловіків та статевих дисфункцій у жінок.

Допомагають від випадання волосся

Гарбузова олія використовується в народній медицині як засіб від чоловічого та жіночого облисіння. Насіння гарбуза містить незамінні жирні кислоти, цинк, вітамін А та Е. Ці поживні речовини допомагають зберегти сяючу шкіру, сильне, здорове волосся і нігті.

У дослідженні за участю 76 осіб розглядалися переваги олії насіння гарбуза для відновлення волосся у чоловіків з алопецією. У суб'єктів, які приймали 400 мг олії насіння гарбуза протягом 24 тижнів, зростання було на 40% вище, ніж в учасників, які приймали плацебо. Інше дослідження продемонструвало, що олія насіння допомагає і при втраті волосся у жінок.

Допоможе від нудоти

Гризти насіння гарбуза – лайфхак, що працює, від заколисування в машині або автобусі. Це також допоможе від неприємних симптомів морської хвороби. Крім того, багато пацієнтів, які проходять курс хімієтерапії, вживають гарбузове насіння, щоб позбутися нудоти - побічного ефекту при лікуванні онкології.

Спосіб застосування та норма на день

Спосіб застосування та норма на день

Насіння гарбузове корисно їсти сирими, без будь-якої обробки, натщесерце, запиваючи водою. Можна додати в кашу або десерт до кави за сніданком. Протягом дня вони стануть зручним перекушуванням або доповненням до салату, соусу, другої страви.

Гарбузову олію вживають для заправки салатів (переважно органічного холодного віджиму). Після відкриття його слід зберігати у холодильнику.

Популярні рецепти приготування гарбузового насіння:

- смажені на сухій сковорідці з додаванням солі,

- смажені в оливковій олії із сіллю,

- запечені в духовці (200 °C протягом 20 хвилин).

Рецепт корисного напою: очищене насіння (2 столові ложки) заливають трьома чашками холодної води, доводять до кипіння і кип'ятять протягом 30 хвилин, в отриманий відвар до смаку додають корицю, ваніль та цукор.

Добова норма прийому гарбузового насіння для дорослої людини – близько 100 г (приблизно 500-600 штук). Дієтологи не рекомендують з'їдати понад 20 штук за один раз. Людям із зайвою вагою варто обмежитися 10-11 зернятками на добу. Споживання від 10 до 20 г насіння або по одній столовій ложці на день у вигляді ліків позитивно впливатиме на передміхурову залозу та інші проблеми зі здоров'ям.

Шкода і можливі протипоказання гарбузового насіння

Попри безперечну корисність, гарбузове насіння може бути джерелом небажаних побічних ефектів.

➦  Кишкові гази, діарея

Метеоризм та діарея є побічним ефектом у людей, які не звикли до продуктів з високим вмістом клітковини. З урахуванням того, що гарбузове насіння багате на клітковину, вживання в їжу занадто великої їх кількості може призвести до кишкових газів і рідкого стільця. Споживання насіння в помірних кількостях і з великою кількістю рідини запобіжить проблемам із травленням.

➦  Харчова нестерпність

Якщо після вживання гарбузового насіння у вас болить живіт, виникає нудота та діарея, то можливо ви маєте харчову нестерпність або підвищену чутливість до гарбузового насіння.

➦  Токсини від псування

Жирні кислоти в насінні гарбуза дуже корисні для організму, але є причиною їх швидкого псування. Вживання в їжу гірких на смак насіння або олії загрожує впливом токсичних сполук, які можуть збільшити ризик розвитку раку, хвороб серця та інших хронічних захворювань. Свіже, висушене насіння гарбуза може залишатися придатним до їжі близько двох місяців у герметичному контейнері в холодильнику. Насіння, яке пахне пліснявою або гірким жиром, їсти не можна.

➦  Протипоказаннями до вживання насіння гарбуза вважаються:

- гастрит

- виразка шлунку

- низький артеріальний тиск

- алергія.

Як можна самостійно заготовити насіння гарбуза для їжі

Як можна самостійно заготовити насіння гарбуза для їжі

Насіння гарбузове можна купити в магазині, а також заготовити самостійно:

  1. Дістаньте ложкою все насіння з гарбуза і видаліть весь м'якуш, яка до нього прилипає (зручно використовувати для цього паперовий рушник).
  2. Промийте насіння водою, покладіть на паперовий рушник і дайте висохнути.
  3. Сухе насіння розкладіть якомога тонше на деко, змащене невеликою кількістю оливкової або горіхової олії, перемішайте, щоб воно злегка вкрилося маслом.
  4. Підсмажте насіння в попередньо розігрітій духовці при температурі не більше 75°C протягом 15-20 хвилин.
Намагайтеся не пересмажити гарбузове насіння, оскільки встановлено, що при смаженні понад 20 хвилин вони втрачають свої поживні властивості через зміну ліпідної структури.

Дайте гарбузовому насінню повністю охолонути, перекладіть у герметичний контейнер та зберігайте у холодильнику. У такому вигляді насіння гарбуза може залишатися свіжим протягом декількох місяців.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре