Сезам відчинись: кунжутна олія в харчуванні і косметології

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Сезам відчинись: кунжутна олія в харчуванні і косметології

Зміст:

➦Олія кунжуту – біологічні характеристики

➦Склад кунжутної олії

➦Властивості кунжутної олії

➦У чому полягає користь кунжутної олії

➦Яка кунжутна олія є у Фітомаркеті

➦Застосування у косметології

➦Як правильно приймати кунжутну олію

➦Про користь кунжутної олії натще

➦Чи є шкода від кунжутної олії?

Про користь кунжутної олії для здоров'я і краси було відомо ще з глибокої давнини. Згідно з ассірійською легендою, перед тим як створити світ, боги випили вино з зерен кунжуту (сезаму). Давньогрецькі спортсмени вживали цей продукт перед змаганнями для підвищення витривалості, згадка про нього можна знайти в єгипетському папірусі Еберса.

Олія з насіння кунжуту використовували в лікуванні різних недуг в середньовіччі, про що писав перський вчений, філософ і лікар Авіценна. У наші дні цей популярний продукт також популярний в кулінарії, медицині та косметології.


Олія кунжуту - біологічні характеристики

Олію кунжуту (сезаму) добувають з сирого, віджатого насіння однорічного маслянистої рослини сімейства Pedaliaceae, наукова назва якого Sesamum indicum свідчить про індійське походження, оскільки в Індії його почали культивувати понад 5000 років тому.

Батьківщиною сезаму вважається Південна Африка, де дотепер його можна зустріти в дикому вигляді. Зараз цю рослину вирощують в Африці, Середній Азії, Індії, країнах Далекого Сходу і Закавказзя, де вона знайшла широке застосування в різних областях. Кунжут і олія з нього обов'язково входить в меню корисної Середземноморської дієти, в нашій країні насіння використовуються для посипання хлібобулочних виробів, виготовлення халви.

Кунжут називають королевою олійних культур з високою біологічною цінністю. Кунжутна олія - смачний, корисний і доступний продукт з широким діапазоном застосування. Олія може мати колір від світло-коричневого до темно-червоно-коричневого, аромат і смак залежать від ступеня прожарювання зерна.

Легка кунжутна олія холодного віджиму виготовляється із сирих насінин Вона має світлий колір, нейтральний масляний смак, цінується за чистоту та екологічність, належить до екопродуктів і легко вписується в будь-яку страву. Смажену олію люблять за багатий, горіховий присмак і виразний аромат кунжуту, який покращує смак страв.

Склад кунжутної олії

Насіння кунжуту містять від 44 до 60 відсотків олій, включаючи арахідонову, ліноленову, лінолеву, гексадеценову, олеїнову, пальмітинову, міристинову і стеаринову жирні кислоти. Легкість розподілу і невагомість олії визначається 40% олеїнової кислоти. У її складі білки, багаті на лізин, триптофан і метіонін, вуглеводи, а також вітаміни: A, C, E, РР, групи В. Саме в цій олії представлений повний комплекс вітамінів В, включаючи навіть самі рідкісні B6 і B12.

пищевая ценность масла

Продукт багатий на кальцій, магній, залізо, фосфор, мідь, марганець і тіамін. 100 грамів олії з кунжуту містить 35% добової норми кальцію, 74% міді та 31% магнію. Калорійність 1 столової ложки - 52 калорії.

У складі олії біологічно активні речовини сезамол і сезамінол - антиоксиданти, що допомагають запобігти пошкодження клітин, викликаному вільними радикалами, а також сезамін і сезамолін, що належать до класу лігнінів з протизапальними властивостями. Це з'єднання виступає консервантом, що забезпечує олії тривале зберігання.

Олія сезаму містить речовину фітин, яке відновлює і нормалізує мінеральний баланс в організмі, і фітостерини, що знижує ризик захворювання інфекційними хворобами та атеросклерозом.

Наявність протеїну і лецитину, задіяних в антиоксидантних процесах, забезпечуються природний баланс шкіри. У складі якісної кунжутної олії присутні також незамінні стероли та сквален.

Властивості кунжутної олії

Олія з насіння кунжуту має лікувальну і загальну гармонізуючу властивість, вирішуючи широкий спектр внутрішніх і зовнішніх проблем в організмі. Допомагає при виснаженні, недокрів'ї, кровотечах, прискорюючи темпи відновлення після затяжних хвороб.

Завдяки антиоксидантній дії кунжутна олія здатна зменшити пошкодження клітин, викликане вільними радикалами.

Одномісячне дослідження на щурах показало, що прийом кунжутної олії захищає організм від ушкодження клітин серця. При щоденному вживанні від 2 або 5 мл кунжутної олії антиоксидантна активність у щурів значно збільшилася внаслідок пригнічення таких з'єднань, як ксантиноксидаза та оксид азоту, які виробляють вільні радикали.

Протизапальні властивості кунжутної олії проявляються при сухому кашлі, задишці, застуді, хронічних запальних процесах, а також шкірних проблемах. Воно покращує склад крові, збільшує число тромбоцитів і впливає на згортання, позитивно відбиваючись на роботі серцево-судинної системи.

Завдяки нормалізації метаболізму і травлення олія ефективна при захворюваннях підшлункової залози, печінки. Проносний і глистогінний ефект використовують при лікуванні ферментативних розладів.

Олія надає знеболювальний і протиревматичний ефект і широко застосовується в лікувальному масажі при артриті, ревматизмі та остеохондрозі. У традиційній тайській медицині вона входить до складу ін'єкційних розчинів, мазей, пластирів і лініментів.

Використовуючи антиоксидантні та відновлювальні властивості, її використовують в якості базової олії при псоріазі, екземі та інших дерматитах, для догляду за зістарюваною шкірою. Вона здатна тонізувати, живити та відновлювати ліпідний баланс, тургор і колір шкіри.

масло кунжута

Олія сезаму відноситься до кращих натуральних зволожувачів шкіри, які сприймаються епідермісом як «свої», що особливо помітно на в'ялій і сухій шкірі. Воно є одним з кращих засобів захисту від сонця, оскільки містить сезамол, який поглинає ультрафіолетові промені, попереджаючи сонячні опіки.

Зовсім недавні дослідження на тваринах і в пробірках показали, що кунжутна олія може усувати запалення. Було доведено, що кунжутна олія зменшує запальні маркери, такі як виробництво оксиду азоту. Воно може мати аналогічні ефекти при місцевому застосуванні. Одне дослідження на щурах показало, що олія здатна знизити пошкодження клітин, пригнічуючи такі сполуки, як ксантиноксидаза та оксид азоту, які виробляють вільні радикали.

У чому полягає користь кунжутної олії

Кунжутна олія нормалізує обмін речовин, сприяє знищенню холестеринових бляшок, очищає судини, покращує стан крові, володіє протипухлинними властивостями. Вона містить рослинні лігніни, які є аналогами жіночих статевих гормонів, тому покращує гормональний фон і допомагає впоратися з багатьма проблемами в статевій сфері, в тому числі при лікуванні мастопатії. Сезамолін кунжутної олії омолоджує клітини, зміцнює імунітет, регулює кисневий обмін і сприяє зниженню зайвої ваги. Завдяки протизапальним властивостям олію кунжуту використовують при застуді.

Чиниться дію:

  • Покращує стан серцево-судинної системи, захищає від виникнення aтepocклepoзa шляхом перешкоджанню утворенню жіpoвих бляшeк нa cтінкaх вeн і кaпілляpів.
  • Знижує рівень холестерину в плазмі крові, зменшує його вироблення печінкою, нopмaлізує кpoвяний тиск. 
  • Заповнює необхідну кількість мінеральних речовин в організмі.
  • Позитивно позначається на стані волосся і нігтів.
  • Сприяє гарній роботі шлунково-кишкового тракту, має послаблювальну дію, допомагає при геморої та запорах.
  • Очищає opгaнизма oт шлaків і тoкcинів.
  • Покращує роботу нервової системи шляхом насиченням її рибофлавіном і тіаміном, допомагає організму боротися з напругою і стресом.
  • Бeтacітocтepін, що входить до складу насіння кунжуту, прискорює обмінні процеси в організмі, сприяючи схудненню.
  • Підвищує активність печінкових ферментів, які розщеплюють жирні кислоти. 
  • Допомагає зменшити апетит та запобігати переїданню.
  • Утворює сполуки ентеродіол і енетеролактон, які володіють антиканцерогенною активністю.
  • Полегшує дихання при астмі та захворюваннях легенів.
  • Оздоровлює шкіру, покращує колір обличчя, структуру епідермісу, розгладжує зморшки.

Кунжутна олія для дітей

Цей продукт допомагає при застуді, підвищуючи місцевий і загальний імунітет. Щоб прибрати закладеність верхніх дихальних шляхів досить протирати вуха дитині ватною паличкою, змоченою кунжутною олією.

При кашлі рекомендується нагріти олію на водяній бані до 36 градусів, швидко втерти в грудну клітину, укутати дитини ковдрою і дати виспатися. Вже на наступний день простудні симптоми зникнуть, температура впаде, дихання стане вільним.

Олія знімає попрілості, почервоніння і свербіж з дитячої шкіри, загоює дрібні порізи, ранки та опіки. Завдяки глистогінній дії воно корисно для профілактики паразитів у дітей.

Кунжутна олія для жінок

масло кунжута в косметологии

За допомогою кунжутної олії ще в середні віки жінки позбавлялися від багатьох специфічних проблем. Наприклад, в одному з трактатів жінці рекомендувалося щодня вживати чайну ложку олії кунжуту для поліпшення роботи статевої системи, зниження ризику мастопатії, при мізерних місячних.

Завдяки наявності фітоестрогенів воно корисно для жінок після 45 років і в період клімаксу, коли стрімко знижується вироблення жіночих гормонів.

Вагітним потрібно використовувати його з обережністю і в невеликих кількостях, проте завдяки великому вмісту кальцію воно сприяє формуванню міцного кісткового скелета майбутньої дитини. Воно корисно для жінок, що годують для профілактики мастопатії.

Користь олії сезаму для чоловіків

Завдяки наявності токоферолу олія стимулює секрецію чоловічих статевих залоз, прискорює дозрівання сперматозоїдів, нормалізує діяльність передміхурової залози, допомагає при зниженні статевої активності.

Яка кунжутна олія є у Фітомаркеті

Харчові олії кунжуту

Олія з насіння кунжуту дуже багата на залізо, цинк, фосфор, калій, кремній, нікель, магній, мідь, марганець і деякі інші елементи. Але за вмістом у ній кальцію їй просто немає рівних - всього 1 ч. л. кунжутної олії містить добову норму кальцію навіть для дорослої людини.
Можна використовувати при приготуванні холодних страв, салатів, соусів, каш та супів. Є цінним джерелом кальцію та має антиоксидантні властивості. Можна використовувати в косметології та медицині.
Кунжутна олія використовується в кулінарії, в медицині, а також у косметології. Містить амінокислоти поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, макро- та мікроелементи, антиоксиданти сезамол та сквален, фітин, фітостероли, фосфоліпіди та інші корисні елементи.

Застосування в косметології

Кунжутна олія знімає подразнення і лущення шкіри, надає їй свіжість, пружність, усуває дрібні зморшки. Її застосовують як пілінг. Завдяки сквалену і вітаміну Е воно активно живить, зволожує і пом'якшує шкіру, стимулює кисневий обмін і кровообіг, сприяє регенерації епідермісу.

Олія допомагає ослабленому, тьмяному, схильному до випадання волоссю, надаючи йому м'якість, блиск, відновлюючи після фарбування. Воно відновлює структуру волосся після купання в басейні, в солоній морській воді, а також внаслідок впливу сонячних променів, використовуючи як самостійний засіб, так і в складі масок.

Кунжутна олія для обличчя

Кунжутна олія володіє прекрасним омолоджуючий ефектом, підходить для абсолютно будь-якого типу шкіри, однак найбільш ефективно для в'янучої, сухої, схильної до лущення і проблемної шкіри. Біохімічні компоненти - протеїни, кремній, вітамін С - симулюють синтез колагену, забезпечуючи пружність і еластичність епідермісу.

Вітаміни A, C, B і E знаходяться в олії сезаму, живлять шкіру і перешкоджають авітамінозу. Олія покращує кровообіг, відновлює баланс мінералів, підтримує в нормі водно-ліпідний баланс і відновлює захисні функції епідермісу.

Олія з насіння кунжуту вважається абсолютно не комедогенною, регулярне застосування для обличчя позбавляє від плям і пігментації, в тому числі й після вугревих плям. Це прекрасний антибактеріальний засіб, який добре очищає, звужує пори, швидко загоює порізи, ранки та висипання.

Як правильно приймати кунжутну олію

Для загального зміцнення дорослій людині достатньо вживати 1 столову ложку олії разом з їжею, додаючи в салати та інші страви.

Її використовують як масажне, закопують підігрітим в ніс і вуха при застуді, розтирають підошви ніг і область грудної клітини при кашлі. Для усунення зубного болю олію в чистому вигляді втирають в ясна. Вона може використовуватися в якості основи для виготовлення домашніх парфумів з домінантними квітковими ароматами.

Про користь кунжутної олії натщесерце

Олія сезаму всередину вживають як загальнозміцнювальний засіб, для підвищення рівня кальцію в організмі, при застуді та проблеми зі шлунково-кишкового тракту.

масло кунжута польза для организма

Кунжутну олію натщесерце вживають при гастриті та запорах. Вона обволікає стінки шлунка, відновлює слизову оболонку, надає послаблювальний ефект. Дозування: по 2 ч. л. 2-3 рази на день.

Всього 1 ст. ложка олії на добу в 3 рази збільшує кількість кальцію в організмі.

При ожирінні, печії, застуді, кишкових кольках, для швидкого відновлення сил після хвороби та інші проблеми вживають по 0,5-1 чайної ложки 1 раз вранці.

При гастриті та виразці по 1/2 ст. ложки 3 рази на день, при поганому згортанні крові - по 1 ст. ложки 3 рази на день перед їдою.

Чи є шкода від кунжутної олії?

Попри безліч позитивних ефектів від застосування олії сезаму, вона має деякі протипоказання. В першу чергу це алергічні реакції у вигляді кашлю, висипу та почервонінь на шкірі.

Через здатність впливати на згортання крові, її часте вживання протипоказано людям з тромбозами.

Кунжутна олія знижує артеріальний тиск, тому з обережністю приймається гіпотоніками. Через великий вміст кальцію та фітоестрогенів, щоб уникнути передчасних пологів, рекомендується обмеження у вживанні вагітними на третьому триместрі.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре