Псиліум (Лушпиння подорожника): Суперфуд для здорового харчування

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Псиліум (Лушпиння подорожника): Суперфуд для здорового харчування

Зміст:

➦ Що таке псиліум?

➦ Корисні властивості

➦ ТОП-3 кращих добавок псиліуму

      ♦ Вплив псиліуму на роботу шлунково-кишкового тракту

      ♦ Вплив на роботу серця

      ♦ Псиліум для схуднення

      ♦ Псиліум і цукровий діабет

      ♦ Псиліум і гіпертонія

➦ Як вживати псіліум

     ♦ Як приймати: до їди або після?

     ♦ Псиліум і здорове харчування

➦ Дозування і підготовка

➦ Побічні ефекти

➦ Форми псиліуму

➦ Часті питання

Всі, хто коли-небудь цікавився низьковуглеводною дієтою, напевно, зустрічав рецепти LCHF-випічки з використанням такого загадкового інгредієнта, як псиліум. Для тих, хто хотів би дізнатися, що це таке та як його можна застосовувати з користю для здоров'я, наша стаття.

Що таке псиліум?

Що таке псілліум?


Псиліум (ground psyllium husk) - це порошок з лушпиння насіння індійського подорожника. Походження назви рослини пов'язане з грецьким словом «psyllia», що означає «осколок» - мається на увазі крихітний розмір насіння. Його називають також іспагул, ісфагул або іспагол. І це зовсім не той бур'ян, який багато хто звик прикладати до ран, а його родич, що росте в основному в Індії.

Індійський подорожник - невибаглива однорічна трав'яниста рослина невеликого розміру, цвіте з квітня по серпень, утворюючи суцвіття у вигляді колосків. Псиліум століттями використовувався всіма цивілізаціями в багатьох випадках. Сьогодні ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я), ESCOP (Європейська наукова комісія з фітотерапії) і EMEA (глобальний ринок збуту Europe, the Middle East and Africa) рекомендують вживати псиліум від запорів і для полегшення спорожнення кишечника.

Корисні властивості

Понад десять століть до нашої ери єгипетські лікарі вже використовували псиліум для лікування хронічних закрепів і інфекцій сечовивідних шляхів і нирок. В Індії та Китаї він давно визнаний дуже ефективним проти діареї та запору, використовувався у людей з гемороєм. В Азії відвар насіння застосовувався проти кашлю, в Європі їм лікували набряклість і болі в суглобах, в Ємені фурункули та виразки, а жінки Північної Африки цінували його за косметичний ефект для шкіри та волосся.

Корисні властивості лушпиння індійського подорожника:

  • покращує моторику кишківника
  • усуває прояви підвищеної кислотності
  • знижує рівень холестерину та глюкози в крові
  • покриває добову потребу організму в клітковині
  • здатний зменшувати артеріальний тиск
  • покращує обмінні процеси.

Будучи природним ентеросорбентом, псиліум виводить токсини й шлаки з організму. Він обволікає стінки травного тракту, сприяючи якнайшвидшому загоєнню ран і ерозій, усуваючи дискомфорт при перетравленні їжі.

Відома й ендоекологічна активність лушпиння насіння індійського подорожника. Воно забезпечує правильний відтік міжклітинної рідини в лімфатичні судини, вимиваючи токсини з міжклітинного простору.

Лікувальний ефект від прийому:

  • бореться з запорами
  • позбавляє від діареї
  • покращує травлення
  • знімає симптом роздратованого кишківника та виразкового коліту
  • знижує ризик утворення каменів у жовчному міхурі та жовчних шляхах
  • запобігає серцево-судинним захворюванням
  • сприяє схудненню
  • допомагає при гіпертонії та діабеті.

У 1998 році в США Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) дозволило компанії Kellogg® вказувати на упаковці деяких продуктів: «зміст не менше 1,7 г псиліуму може знизити ризик серцево-судинних захворювань». Управління охорони здоров'я Канади в 2007 році також внесло поправки в свої правила в цьому відношенні.

ТОП-3 кращих добавок псиліуму:

Псиліум (лушпиння насіння подорожнику)
Подорожник (Псиліум) Now Foods 500 мг
Псиліум 500 мг капсули Solgar

Вплив псиліуму на роботу шлунково-кишкового тракту

Вплив псілліума на роботу шлунково-кишкового тракту


Псиліум на 80-85% складається з клітковини, причому, велика її частина (71%) - розчинна, що становить основну його цінність. Він не містить легкозасвоюваних вуглеводів і глютену, є пребіотиком - їжею для корисної мікрофлори кишечника, забезпечуючи здоров'я шлунково-кишкового тракту. Для порівняння: вівсяні й пшеничні висівки містять лише 10-15% клітковини, і з них тільки 5% - розчинна.

Запор

Завдяки виняткової кількості слизу (целюлози й геміцелюлози), що міститься в насінні та лушпинні, псиліум допомагає проти закрепу, але не менш ефективний й в разі діареї.
За визначенням, клітковина - це харчові волокна, які не можуть бути перероблені травними ферментами. При запорі насіння псиліуму вбирають великий об'єм води й набухають, утворюючи гель. Це стимулює перистальтику кишківника, сприяючи рефлекторному скороченню його стінок: відходження стільця стає легше. Зменшується час проходження через шлунково-кишковий тракт і збільшується маса стільця.

Хоча це суперечливо, але псиліум корисний також у випадках діареї. Гель, утворений насінням, збільшує здатність утримувати воду й затримує спорожнення. Стілець буде менш рідким і менш частим, якщо запивати псиліум невеликою кількістю води (0,5 літра на порцію) або збільшити прийом порошку протягом дня. Це відноситься виключно до хронічних ускладнень з переварюванням їжі, а при гострій діареї потрібна консультація лікаря та інші методи лікування.

В огляді, опублікованому в журналі «Харчова фармакологія та терапія» в 2014 році, дослідники аналізували клінічні випробування впливу чорносливу й псиліуму на функцію шлунково-кишкового тракту. Було виявлено, що прийом обох продуктів однаково ефективний при лікуванні закрепів і поліпшенні якості життя, проте клітковина чорносливу більш ефективна для полегшення метеоризмутаі здуття живота.

Синдром роздратованого кишечника (СРК)

Синдром роздратованого кишечника - розлад травлення, причини якого досі погано вивчені (гормони, стреси, інфекції тощо). Їм страждає приблизно від 10 до 20% населення західних країн (особливо жінки). Симптоми виникають через занадто повільного або занадто швидкого проходження їди в товстій кишці та виражаються в послідовних епізодах діареї, а потім закрепу, пов'язаних з постійним болем у животі, дифузійної або локалізованої.

Метааналіз рандомізованих контрольованих досліджень 2014 року за участі 906 пацієнтів з СРК показав, що додавання харчових волокон з псиліуму в раціон ефективно в поліпшенні симптомів захворювання в порівнянні з плацебо. Лушпиння подорожника, регулюючи роботу кишечника, полегшує симптоми цієї патології. У людей з СРК розчинна клітковина викликає менше болю, дискомфорту в животі, здуття й метеоризму, ніж нерозчинна.

Виразковий коліт

Завдяки ферментації лушпиння в товстій кишці виробляється бутират - короткожирні кислоти, що володіють протизапальною дією. Таким чином псиліум допомагає підтримувати ремісію при виразковому коліті.

Геморой і анальні свищі

Псиліум зменшує кровотечу та пов'язану з ним біль при геморої та анальних свищах.

Вплив на роботу серця

Вплив на роботу серця


Численні дослідження показують, що псиліум допомагає знизити рівень поганого холестерину (ЛПНЩ).

Як це працює? Насіння подорожника містять розчинну, в'язку неферметірованную клітковину. Потрапляючи в тонкий кишечник, вона залишається у вигляді гелю та здатна захоплювати жовч, яка спокійно транзитується від початку до товстого кишківника. При цьому гель залишається в незмінному вигляді, оскільки не може бути перероблений кишковою мікрофлорою. Таким чином, з калом відбувається виділення жовчі та жовчних кислот. У свою чергу, печінка, відчуваючи втрату жовчі, починає захоплювати холестерин в крові для заміни жовчних кислот, що призводить до зниження рівня «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Таким чином відбувається ефективне очищення крові від холестерину.

У 1999 році експеримент, проведений за участю 34 чоловіків, показав, що прийом 5,1 г псиліуму в день знижує рівень холестерину ЛПНЩ на 13%. Інші дослідження на цю тему демонстрували ще більш високий результат: прийом 10 г лушпиння насіння подорожника на добу протягом 1,5 місяців у людей з високим рівнем ліпопротеїнів низької щільності ( «поганого холестерину») знижував цей показник на 10-20%.

Також було доведено, що лушпиння іспагула є ефективним засобом одночасної терапії статинів і секвестрантов жовчних кислот. Тримісячне дослідження за участю 68 пацієнтів з високим рівнем холестерину показало, що низькі дози симвастатину (10 мг в день) в поєднанні з псиліумом (5 г тричі на день перед їдою) перевершують низькі дози симвастатину окремо та еквівалентни більш високій його дозі. У поєднанні з секвестрантом жовчних кислот, таким як колестипол або холестирамін, псіліум збільшував ефективність зниження холестерину та зменшував симптоми, пов'язані з терапією, що посилюють секрецію.

Псиліум для схуднення

Псиллиум для похудения


Головною перевагою лушпиння подорожника є те, що, розчиняючись у воді, воно істотно сповільнює перетравлення та всмоктування вуглеводів і жирів, знижуючи тим самим секрецію інсуліну в організмі. Занадто великий рівень інсуліну, як відомо, безпосередньо пов'язаний з відкладенням підшкірного жиру.

З іншого боку, наявність великої кількості харчових мас (за рахунок розбухання лушпиння псіліуму) в дистальному (кінцевому) відділі тонкого кишківника гальмує скорочувальну активність шлунка, тим самим знижуючи швидкість його спорожнення та зменшуючи відчуття голоду. Перевага клітковини подорожника полягає також у тому, що вона є більш низькокалорійним продуктом в порівнянні з іншими варіантами харчових волокон.

Порівняльна характеристика калорійності та БЖУ псиліуму з іншими видами висівок


Псиліум

Вівсяні

Пшеничні

Житні

Калорійність, ккал

42

246

165

114

Білки, г

1,5

17,3

16

12,2

Жири, г

0,6

7

3,8

3,4

Вуглеводи, г

0

50,8

16,6

8,7

Клітковина, г

85

15,4

42


Особливо псіліум корисний тим, хто для зниження ваги дотримується LCHF-методу, оскільки переходячи на низкоуглеводную їжу, багато хто недобирає розчинної клітковини, що може призводити до розладів роботи кишківника. Псиліум варто приймати також тим, хто сидить на кето-дієті або дієті Дюка.

Псиліум і цукровий діабет

Прийом клітковини подорожника уповільнює всмоктування їжі, багатої вуглеводами, оскільки вона утримується гелем. Завдяки цьому рівень глюкози в крові після їди наростає повільно, а відповідно, сповільнюється концентрація інсуліну. Таким чином, прийом псіліуму знижує всмоктування глюкози і, отже, допомагає знизити рівень цукру в крові.

Псиліум і гіпертонія

Багато досліджень протягом 30 років демонстрували ефективність вживання псиліуму для зниження артеріального тиску. Було встановлено, що щоденний прийом лушпиння подорожника в кількості 10,2 г позитивно впливає на підтримку нормального тиску в гіпертоників.

Як вживати псиліум

Як вживати псілліум


Найпростіша форма прийому псиліуму: розмішати в воді та випити. Щоб уникнути труднощів ковтання й подальшого просування їди по стравоходу або кишківнику клітковину потрібно запивати великою кількістю води.

Вплив на транзит проявляється через 12-24 години після прийому першої дози, але іноді необхідно продовжити лікування на 2 або 3 дні для досягнення потрібного ефекту.
Приймати псиліум можна досить довго, навіть постійно, оскільки сучасній людині клітковина потрібна постійно.

Важливо!
Не приймайте псиліум в сухому вигляді, тільки з водою, бо це може привести до задухи. Щоб уникнути ризику кишкової непрохідності на 1 грам лушпиння необхідно випивати не менше 30 мл рідини.

Як приймати: до їди або після?

Можна приймати псіліум за півгодини до їди. Тоді у нього буде час, щоб набрякнути в шлунку, і, в підсумку, під час прийому їди ви з'їсте менше. Деякі дієтологи вважають, що для оптимальної дії цікаво вживати псиліум в середині трапези, оскільки при змішуванні з водою та їжею він набухає й повністю проявляє свої корисні властивості.

Псиліум і здорове харчування

Псілліум і здорове харчування


Через здатність клітковини подорожника вбирати вологу та перетворюватися в гелеобразную масу, вона широко застосовується в низьковуглеводній та безглютеновій випічці, фактично замінюючи клейковину (глютен) і навіть яйця.

У кулінарії використовують порошок (борошно) псиліуму, як альтернативу пшеничному борошну, при цьому структура та консистенція тіста зберігаються. На ньому можна випікати тонкі млинці (в тому числі й з гречаного борошна, що надає їм еластичності), пишні вафлі, оладки, булочки, його додають в вироби з мигдального, кокосового, кунжутного борошна. Порошок іспагула допомагає зробити тісто більш гнучким, легким і повітряним, збагачує випічку клітковиною, роблячи її більш корисною.

Дозування та підготовка

У дослідженнях на предмет користі псиліуму його приймали по 10 г на добу. Різні виробники рекомендують кількість 6-7г лушпиння щодня. У будь-якому випадку в перший тиждень слід приймати половинну дозу, та якщо не виникає ніякого дискомфорту, об'єм можна збільшити до повного.

У двох столових ложках цільного лушпиння насіння (10 г) міститься приблизно стільки ж клітковини, як в одній столовій ложці порошку. Починати прийом краще з 1 чайної ложки продукту. Розмішайте її в склянці води або будь-який інший рідини (краще теплій) і випийте, не чекаючи розбухання. Запийте ще однією склянкою води. Також протягом дня споживайте більше рідини.

Можна приймати псиліум в капсулах, по 1-2 штуки перед кожним прийомом їди. При необхідності кількість капсул можна збільшити до 3-х за один прийом: на одну кожні кілька днів. Відповідно до рекомендацій EMEA на 2 капсули потрібно випивати не менше 30 мл рідини.

Побічні ефекти

При споживанні в помірних кількостях і при достатньому об'єму рідини лушпиння псиліуму вважається безпечним. Протипоказанням до прийому є кишкова непрохідність, порушення ковтання, індивідуальна гіперчутливість. Іноді можуть з'явиться такі побічні явища, як:

❌  гази і / або здуття живота

❌  дуже рідко алергічна реакція

❌  ризик кишкової непрохідності при недостатньому вживанні рідини.

Форми псиліуму

Клітковина насіння подорожника - широко доступний засіб. У продажу найчастіше представлена ​​в наступних формах:

  1. цільне лушпиння насіння подорожника Psyllium Husk
  2. борошно з лушпиння насіння подорожника Psyllium Powder
  3. псиліум в капсулах

Найбільш зручний варіант прийому всередину в чистому вигляді - Псиліум Хаск і капсули. Використання пудри з водою багатьом не подобається, тому що вона погано розчиняється та дуже густіє. Така форма більше підходить для приготування різних страв: соусів, котлет, сирників, млинців, випічки.

Часті питання

Часті питання

Чи можна приймати псиліум будь-якій людині?

Згідно зі світовою класифікацією він відноситься до dietary supplements і є 100% продуктом харчової природи, тому може прийматися будь-якою людиною.

Як псиліум взаємодіє з ліками?

Практично він не впливає на засвоюваність ліків. При необхідності, слід розвести прийом добавки та ліків в часі на 1-1,5 години. Однак, з огляду на здатність псилліуму знижувати артеріальний тиск, дозування деяких ліків (каптоприл, еналапріл і т.п.) слід зменшити.

Що краще: псиліум в порошку або капсулах

Дія добавки в будь-якій формі однакова, але іноді, наприклад, в подорожах, зручніше використовувати псіліум в капсулах.

Як використовувати псиліум у кулінарії

На ньому можна готувати keto-friendly страви - безглютенові версії сирників, котлет, млинців, оладок і випічки, замінюючи пшеничне борошно. В інтернеті можна знайти безліч рецептів різних страв з псиліуму.

Джерела інформації:

https://www.dieti-natura.com/plantes-actifs/psyllium.html

http://webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/monoReq.do?id=290&lang=fra

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-psyllium-89068

https://www.sokolinskycenter.com/

BEZANGER-BEAUQUESNE Lucienne, PINKAS Madeleine, TORCK Monique, et al .. Plantes médicinales des régions tempérées Paris: Maloine, 1980.- 439 p.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре