Що таке лютеїн і чому він корисний для організму?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Що таке лютеїн і чому він корисний для організму?

Лютеїн - антиоксидант, що належить до групи під назвою каротиноїди, які дають яскраво-жовтий, червоний і помаранчевий відтінки фруктам, овочам та іншим рослинам. Антиоксиданти нейтралізують активність реактивних сполук, які називаються вільними радикалами, які завдають шкоди нашим органам, отже, і нашому здоров'ю.

Часто можна зустріти пігмент зеаксантин (zee-uh-zan-thin), який є родичем лютеїну та інших каротиноїдів. Лютеїн і зеаксантин сповільнюють дегенеративні процеси в оці та підтримують гостроту нашого зору, тому часто в дієтичних добавках їх можна зустріти разом.



Лютеїн і зеаксантин: переваги

Користь каротиноїдів для організму доведена вже давно. Не дарма за старих часів завжди стверджували: хочеш хороший зір - їж моркву. Фарбування рослини в жовтий і оранжевий кольори відбувається завдяки особливим пігментам, які також допомагають нашому оку. Схожі за своєю структурою, зеаксантин і лютеїн вважаються природними антиоксидантами. регулярний прийом цих добавок позитивно позначається на стані всього тіла, зокрема вони перешкоджають старінню шкіри, але найбільшу популярність вони отримали завдяки уповільненню процесів розвитку безлічі очних хвороб. Вживання достатньої кількості лютеїну зменшує ризик розвитку дегенеративних процесів в оці, а також знижує ймовірність появи жовтої плями та катаракти.

Як відомо, антиоксиданти оберігають наш організм від нестабільних молекул або активних форм кисню. Перебуваючи в надлишку, вільні форми радикалів, можуть завдати серйозної шкоди нашим клітинам, сприяти прискоренню процесів старіння, появі діабету та зростання ракових клітин. Вони також провокують розвиток хвороби Альцгеймера. Комплекс з лютеїну і зеаксантину здатний захищати білки, жири та ДНК нашого організму від небажаного окисного стресу.

Хоча докази користі лютеїну для інших частин нашого тіла менш переконливі, ніж його роль в підтримки очей, він може допомогти захистити нашу шкіру від пошкодження ультрафіолетовим (УФ) світлом і зміцнити здоров'я серцево-судинної системи. Він також позитивно впливає на рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, тим самим зменшуючи ймовірність утворення холестеринових бляшок в артеріях і знижуючи ризик розвитку серцевих захворювань.

Очне яблуко чутливе до дії вільних радикалів не менш ніж в інших частинах нашого тіла. Каротиноїди допомагають захистити очі від впливу окисного стресу і перешкоджають надмірному виробленню активних форм кисню. Лютеїн і зеаксантин краще діють в парі та можуть більш ефективно боротися з вільними радикалами в нашому тілі.

Здорові очі завдяки каротиноїдам

Більшість зорових функцій нашого ока залежать від стану сітківки. Єдині каротиноїди забезпечують її здоров'я - це лютеїн і зеаксантин. Вони мають властивість накопичуватися в області найбільше скупчення фоторецепторів - макулі. Завдяки цьому речовини також отримали свою другу назву - макулярні пігменти. Забезпечуючи антиоксидантний ефект в макулі, вони допомагають нормальному функціонуванню очей, дозволяють розрізняти кольори та дрібні об'єкти. Доведено, що різке зменшення кількості зеаксантина в організмі може привести до серйозних погіршень зору.

У природі лютеїн і зеаксантин, поглинають надлишкову світлову енергію, щоб запобігти пошкодженню рослин від занадто великої кількості сонячного світла, особливо від високоенергетичних світлових променів, які називаються синім світлом. Вони здатні також діяти та на наші очі, будучи природним сонцезахисним щитом. Вважається, що каротиноїди також здатні захистити очі від шкідливого світла, яке виходить від моніторів і гаджетів.

Ряд досліджень показав, що каротиноїди ефективні в боротьбі з багатьма захворюваннями:

  • Дослідження, опубліковані в Nutrition & Metabolism, показали, що харчова добавка, яка містить мезоаксантін, лютеїн і зеаксантин, ефективно збільшувала оптичну щільність макулярного пігменту в очах більшості людей. Вважається, що макулярний пігмент забезпечує захист від розвитку макулярної дегенерації.
  • Дослідження, опубліковані в Американському журналі епідеміології та офтальмології, показали, що більш високі рівні лютеїну і зеаксантину в раціоні пов'язані з більш низькою частотою виникнення AMD.
  • У двох дослідженнях, опублікованих в «Дослідницької офтальмології» і «Візуальній науці», було встановлено, що для очей з більш високим рівнем макулярних пігментів зменшується ймовірність розвитку жовтої плями.
  • У дослідженні, опублікованому в Архіви біохімії та біофізики, автори роблять висновок, що лютеїн, зеаксантин і мезо-зеаксантин фільтрують короткохвильового світло і запобігають або зменшують утворення вільних радикалів в пігментному епітелії сітківки та судинної оболонки. Дослідники також припускають, що суміш цих каротиноїдів більш ефективна, ніж будь-який з окремих її компонентів.
  • У дослідженні, опублікованому в журналі «Оптометрія», тих, хто має ранній AMD, які споживали 8 мг дієтичного зеаксантина протягом одного року, поліпшили своє нічне бачення, а їх гострота зору покращилась в середньому на 1,5.

Вплив каротиноїдів на здоров'я очей виглядає багатообіцяючим, але не всі вони показують явні переваги цієї харчової добавки. Наприклад, деякі дослідження не виявили ніякого зв'язку між споживанням лютеїну і зеаксантину і ризиком ранньої вікової макулярної дегенерації. Попри це багато офтальмологів позитивно ставляться до таких добавок, як лютеїн і зеаксантин, і як і раніше призначаю їх для підтримки здоров'я очей.

Харчові добавки каротиноїдів

Через очевидні переваги лютеїну і зеаксантину, багато компаній, що виробляють продукти харчування додають ці каротиноїди у свої вітамінні комплекси. Зараз для них немає рекомендованої норми споживання або рекомендованої добової дози, але деякі експерти кажуть, що для отримання позитивного ефекту слід приймати щонайменше 6 міліграмів лютеїну в день.

Кількість лютеїну і зеаксантину, яка потрібна вашому організму, може також залежати від рівня стресу, який він відчуває. Наприклад, курці можуть потребувати більшої кількості цих речовин, оскільки вони мають більш низький рівень каротиноїдів в порівнянні з некурцями. Підраховано, що американці споживають в середньому 1-3 мг лютеїну і зеаксантину в день. Проте, вам може знадобитися набагато більше цієї речовини, щоб знизити ризик вікової макулярної дегенерації.

Залишається неясним, скільки лютеїну і зеаксантину необхідно щодня для надійного захисту очей від негативного впливу зовнішніх факторів. Крім того, зараз невідомо, чи мають добавки той же ефект, що лютеїн і зеаксантин, отриманий з продуктів харчування.

Норма споживання лютеїну

Офіційно рекомендованої добової дози лютеїну не існує, але рандомізовані контрольовані дослідження відзначають користь для здоров'я від споживання від 6 до 20 міліграмів (мг) в день через їжу або харчові добавки. Багато фахівців з офтальмології в області охорони здоров'я рекомендують прийом 10 мг / день. Фактичне споживання лютеїну для більшості людей оцінюється всього в 1-2 мг / день, що означає, що більшість з нас має прагнути збільшити споживання продуктів, багатих лютеином.

Європейська рада з безпеки харчових продуктів встановив допустиму добову дозу речовини в 1 мг / кг маси тіла в день. Ця кількість, в першу чергу, спрямована на харчові добавки, які пропонують набагато більш концентроване джерело цієї поживної речовини в порівняння з продуктами харчування.

Побічні ефекти від прийому каротиноїдів

Численні дослідження показують, що після прийому лютеїну і зеаксантину у випробовуваних було виявлено дуже мало побічних ефектів. Такі ж дослідження в довгостроковій перспективі показали, що погіршення стану здоров'я не було виявлено і після застосування лютеїну і зеаксантину протягом як мінімум п'яти років. Єдиним виявленим побічним ефектом було деяке пожовтіння шкіри, яке не приносить шкоди, і йде через деякий час після закінчення прийому препарату.

Дослідження показують, що прийом 1 мг на кг ваги тіла лютеїну і 0,75 мг на кг ваги тіла зеаксантина щодня є безпечними. Для середньостатистичної людини вагою 70 кг це дозування дорівнює 70 мг лютеїну і 53 мг зеаксантина щодня. І хоча про побічні ефекти добавок лютеїну і зеаксантину повідомляється дуже мало, необхідні додаткові дослідження, щоб оцінити потенційні побічні ефекти цих речовин.

Де знайти ці каротиноїди

Хоча лютеїн насправді має жовтуватий колір, він в найбільшій кількості міститься в зелених листових овочах, таких як листовий салат, шпинат і капуста (їх зелений хлорофіл маскує жовті пігменти). Лютеїн також містять цукіні, кабачки, брокколі, кукурудза, горох і брюссельська капуста. Каротиноїди, такі як лютеїн, є жиророзчинними, що означає, що вони краще засвоюються, коли їх їдять з якимось типом жиру, таким як оливкова або соняшникова олія. Багато фруктів містять каротиноїди, серед них диня, апельсини, ківі, виноград. Пристойну кількість цих речовин можна знайти у твердій пшениці, кукурудзі, червоному перці та гарбузі.

Невегетаріанськими джерелами лютеїну і зеаксантину є яєчні жовтки. Однак, якщо у вас високий рівень холестерину, вам краще отримувати більшість цих жовтих поживних речовин з фруктів і овочів. Хоча деякі вважають, що яєчний жовток допомагає каротиноїдам краще засвоюватися через високий вміст жиру. Ви також можете використовувати корисний жир для приготування овочів, що містять каротиноїди, наприклад, кокосова олія.

Продукти

Вміст лютеїну + зеаксантина (мг) на чашку

Шпинат

20

Зелень

12

Капуста

5,9

Цукіні

4,2

Гарбуз

2,9

Брюссельська капуста

2,4

Кукурудза консервована

2,2

Горошок консервований

2,2

Броколі

1,6

Яйця (1 велике)

0.2

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре