Бразильський горіх: корисні властивості та шкода

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Бразильський горіх: корисні властивості та шкода

Зміст:

➦Як росте бразильський горіх

➦Хімічний склад

➦Корисні властивості бразильського горіха

➦Потужний антиоксидант

➦Підтримка щитовидної залози

➦Зниження ризику серцевих захворювань

➦Покращення роботи мозку

➦Знижує ризик раку

➦Суперфуд для чоловіків і жінок

➦Селен в бразильському горісі

➦Бразильський горіх: калорійність і БЖУ

➦Наскільки безпечні бразильські горіхи

➦Цікаві відомості

Бразильський горіх — екзотичний плід дерева бертолетії, названого так на честь знаменитого французького хіміка і лікаря Клода Луї Бертолле. Інша назва горіха — американський. Він володіє оригінальним смаком, цінними корисними властивостями та є одним з найбільш повних харчових джерел мінерального селену, за що й отримав свій статус суперпродукта.

Як росте бразильський горіх

дерево бразильского ореха

Беролетія висока (лат. Bertholletia excelsa) або Бертолеція (лат. Bertholletia) — одна з південноамериканських рослин сімейства Лецитісові. Цей гігантський довгожитель з діаметром стовбура від 1 до 2 м здатний досягти 50 метрів у висоту. Його батьківщина — вологі тропічні джунглі Бразилії, Гвіани, Венесуели, Болівії та Перу, де він може жити близько 500 років (іноді знаходили дерева віком в 1000 років).

З точки зору ботаніки це зовсім не горіх, а зерна плодів бертолетії. Зовні вони нагадують кокоси розміром близько 10-15 см в діаметрі. Тільки всередині коробочки замість пухкої маси розташовуються від 12 до 24 довгастого насіння, за формою нагадує апельсинові часточки розміром 4-5 см в тонкій щільній шкірці, які й називають бразильськими горіхами.

Плодоношення починається у віці від 12 років, урожайність може досягати 200 кг горіхів з дерева в рік. Однак вирощувати їх на штучно створених плантаціях економічно невигідно, оскільки бартолетія плодоносить виключно в незайманих лісах, де водяться джмелі роду Bombus і великі орхідейні бджоли роду Centris, Epicharis, Eulaema і Xylocopa. Тільки ці рідкісні комахи-запилювачі, що володіють довгими хоботками, можуть подолати складні вигини квіток бартолетії та запиляють рослину, збираючи нектар. Без своєрідної «співпраці» з орхідеями отримання бразильського горіха було б неможливо. Після запилення плоди дозрівають через 14 місяців.

Поширення і розмноження дерев в лісі відбувається через деякі види гризунів, які здатні дістатися до насіння. Наприклад, роблячи запаси горіхів, звір агуті закопує їх у землю, даючи нові сходи рослин.

Хімічний склад

состав бразильского ореха

Ще стародавні індійці цінували чудові поживні та смакові якості бразильського горіха, вважаючи суперкорисним продуктом. Вони називали його «божественним даром небес», тому що не могли забратися на таку висоту і чекали, коли «бомбочки» з цінними горішками самі впадуть на землю.

Завдяки багатому вітамінним і мінеральним складом, горіхи здавна використовувалися в народній медицині та кухні народів Південної Америки, а з 1963 року почали експортуватися в Європу, швидко завоювавши загальну любов і визнання.

Бразильський горіх містить безліч вітамінів і мікроелементів, включаючи: кальцій, цинк, мідь, селен, магній, калій, фосфор, натрій; вітаміни С, D, Е, пантотенову і фолієву кислоти, цінні вітаміни групи B: тіамін, рибофлавін, холін і ніацин, а також амінокислоти — бетаїн, аргінін. У їх складі великий вміст мононенасичених жирів (37%), які є джерелом «корисного» холестерину, необхідного для роботи серця. Але найголовніша цінність горіха полягає в тому, що він є найбагатшим харчовим джерелом селену. Вага горішка становить приблизно 5 г і в кожному міститься не менше 96 мкг цього важливого мінералу, в той час, як в інших горіхах його в середньому 1 мкг.

Внаслідок незбалансованого раціону, встановлено, що багато людей у світі мають дефіцит селену. Це стосується великих груп населення Європи, Великобританії та Близького Сходу. Бразильські горіхи — це простий і приємний спосіб підтримати оптимальну кількість мінералу в організмі. Доведено, що вживання двох горіхів в день так само ефективно, як і прийом харчової добавки селену, а 5-6 бразильських горіхів в день покривають максимальну добову дозу цієї важливої для здоров'я людини речовини.

Останні дослідження встановили, що селен є потужним антиоксидантом, який ефективно підтримує імунну систему організму, допомагає запобігти пошкодженню нервів і клітин, нормалізує роботу щитовидної залози, усуває тривогу, депресію і втому, позитивно впливає на репродуктивну функцію у чоловіків, знижує ризик розвитку раку.

Властивості активних компонентів бразильського горіха:

  • Селен — потужний антиоксидант, підтримує імунітет, забезпечує захист від вірусів та інфекцій, бере участь в регуляції дії тиреоїдних гормонів, знижує ризик захворювання на рак.
  • Магній — необхідний для роботи серця, підтримки гомеостазу кальцію, калію і натрію, правильного жовчовиділення, зміцнює судини, бере участь в енергетичному метаболізмі, синтезі білків і нуклеїнових кислот.
  • Мідь — стимулює засвоєння білків і вуглеводів, бере участь у забезпеченні організму людини киснем, покращує оновлення кісткових тканин, перешкоджає розвитку дисплазії сполучної тканини.
  • Фосфор — бере участь в енергетичному обміні, необхідний для мінералізації кісток та зубів, впливає на роботу мозку, відповідає за стан кісткових тканин, регулює кислотно-лужний баланс, є профілактикою анорексії, анемії, рахіту.
  • Вітамін В1 — сприяє забезпеченню організму енергією, бере участь у метаболізмі амінокислот, відповідає за нормальну роботу нервової системи, впливає на систему травлення та серцеву функцію.
  • Вітамін Е — антиоксидант, виводить вільні радикали з організму, необхідний для обміну жирів, білків і вуглеводів, покращує циркуляцію і згортання крові, підтримує імунітет, статеву функцію, уповільнює процеси старіння.
  • Цинк — важливий мінерал, який бере участь в більш ніж в 300 процесах ферментації, впливає на синтез і розпад вуглеводів, білків, жирів і нуклеїнових кислот, підтримує роботу імунної системи, покращує функцію печінки.

Корисні властивості бразильського горіха

бразильский горіх

З огляду на багатий хімічний склад бразильських горіхів, стає зрозуміло, чому його відносять до чудесних суперфудів, дуже корисним для здоров'я і довголіття.

Потужний антиоксидант

У складі бразильських горіхів кілька антиоксидантів — селен, вітамін Е, феноли, галова та елагова кислоти, які ефективно борються з ушкодженнями, викликаними вільними радикалами, підтримуючи здоров'я клітин.

Селен стимулює вироблення глутатіонпероксидаза — ферменту, що зменшує запалення і захищає організм від окисних процесів. Одне дослідження в групі з 10 осіб показало, що порція з 4 до 10 горіхів значно знижувала кількість маркерів запалення, включаючи інтерлейкін-6 (IL-6) і фактор альфа некрозу пухлини (TNF-альфа).

В іншому тримісячному дослідженні людям з нирковою недостатністю давали по одному бразильському горіху в день. Було встановлено підвищення рівня селену і значне зниження рівня запальних маркерів і холестерину. Однак після того, як люди переставали вживати горіхи, всі параметри повернулися до первинного рівня. Таким чином, можна зробити висновок, що для отримання серйозних поліпшень у здоров'ї необхідно довгострокове вживання бразильських горіхів.

Підтримка щитовидної залози

Найвища концентрація селену в організмі зосереджена в щитовидній залозі. Цей мінерал необхідний виробленню гормону T3, а також білків, які захищають щитовидку від пошкоджень. Дефіцит селену підвищує ризик пошкодження клітин цього важливого органу, знижує її активність і може привести до аутоімунних розладів такого типу, як тиреоїдит Хашімото і хвороба Грейвса, збільшуючи ризик раку щитовидної залози.

Тиреоїдит Хашімото — захворювання, що приводить до поступового руйнування тканин щитовидної залози. Такий стан називається гіпотиреозом і супроводжується такими симптомами, як втома, відчуття холоду, підвищення ваги. Кілька досліджень продемонстрували, що додавання в їжу селену здатне поліпшити імунітет і підняти настрій при тиреоїдиті Хашімото.

Хвороба Грейвса — захворювання, при якому виробляється занадто багато гормонів щитовидної залози. Цей стан називається гіпертиреоз і супроводжується втратою ваги, слабкістю, проблемами зі сном, опуклими очима. Додавання селену покращує функцію щитовидки та уповільнює прогресування цих симптомів. Проте, необхідні додаткові дослідження.

Одне з досліджень, проведених в Китаї, показало явну залежність між кількістю селену в організмі та поширеністю гіпотиреозу, тиреоїдиту і збільшенням щитовидної залози. Всього один бразильський горіх в день приносить достатню кількість селену для підтримки нормальної функції щитовидної залози.

Зниження ризику серцевих захворювань

Бразильські горіхи багаті поліненасиченими жирними кислотами Омега-6, Омега-3, які доведено корисні для серця, а також вітамінами, антиоксидантами, мінералами та клітковиною, які знижують ризик серцевих захворювань.

Було проведено дослідження з приводу впливу бразильських горіхів на рівень холестерину. У групі, що одержувала різні порції цього продукту, через 9 годин рівень поганого ЛПНЩ-холестерину став нижче, а рівень хорошого ЛПВЩ — вище, ніж у людей, які отримували більш низькі дози та плацебо.

Інше дослідження у підлітків з ожирінням показало, що вживання 15-25 г бразильських горіхів в день покращує функцію кровоносних судин і знижує рівні холестерину і тригліцеридів ЛПНЩ.

Таким чином, можна стверджувати про безсумнівний позитивний ефект бразильських горіхів на здоров'я серця, хоча необхідні подальші дослідження для визначення оптимальної дози.

Покращення роботи мозку

Завдяки елаговій кислоті, бразильські горіхи дуже корисні для мозку. Елагова або гексагідроксідіфенова кислота — різновид поліфенолів зустрічається в деяких ягодах і горіхах. Вона має антиоксидантні та протизапальні властивості, покращує стан серця і судин, впливає на обмінні процеси та когнітивні функції, має протиракову дію, надає антидепресивний ефект.

Дефіцит селену може викликати тривогу, депресію і втому. Дослідження показало, що вживання 100 мкг селену в день (що відповідає 8 бразильським горіхам) протягом 5 тижнів прийому значно знижує такі симптоми.

В іншому дослідженні літні люди з порушеннями психіки з'їдали по 1 бразильському горіху в день протягом 6 місяців і показали поліпшення швидкого мовлення і підвищення розумових здібностей.

Високий рівень селену пов'язують також з поліпшенням стану при нейродегенеративних захворюваннях, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Крім того, багато досліджень підтверджують, що добавки з селеном сприяють поліпшенню настрою. Проте, необхідні подальші дослідження.

Знижує ризик раку

Відомо, що не існує суперпродуктів, здатних запобігти раку, проте є дані, що правильний спосіб життя і раціональне харчування знижують ризик цього серйозного захворювання. Дослідження, опубліковане в журналі Національного інституту раку, показало, що адекватні рівні селену викликають зниження ризику таких хвороб, як рак стравоходу та шлунка.

Суперфуд для чоловіків і жінок

Завдяки селену бразильський горіх підвищує рівень тестостерону у чоловіків, активізує вироблення сперми та покращує рухливість сперматозоїдів. У складі горіха важлива амінокислота — аргінін, який є частиною білків сперми. Він бере участь в синтезі гормонів росту і стимулює утворення м'язової маси, знижує ризик гіпертонії та захищає печінку від токсинів.

Бразильський горіх корисний для жінок, оскільки захищає від раку молочної залози. Дослідження показали, що адекватний зміст цієї речовини в їжі знижує ризик раку молочної залози.

Крім того, антиоксиданти, які містяться в горісі уповільнюють старіння організму, покращують стан шкіри, роблячи її еластичною і пружною, надають омолоджуючу дію, зміцнюють нігтьову пластину, надають пишність і шовковистість волоссю.

Вживання бразильського горіха швидко звільняє від токсинів, прискорює метаболічні процеси, підвищує витривалість і сприйнятливість до навантажень.

Завдяки клітковині поліпшується обмін речовин і травлення, помірна кількість горіха в раціоні сприяє швидкому насиченню, дозволяє скоротити звичний розмір порції та сприятливо впливає на процес схуднення.

Таким чином, вживання бразильського горіха підвищує імунітет, захищає від застуд і вірусів, покращує стан кісткової тканини та шкіри, позитивно впливає на обмін речовин, травлення, репродуктивні функції.

Селен в бразильському горісі

Бразильські горіхи містять більше цього мінералу, ніж будь-який інший горіх, в середньому 96 мкг на горіх, хоча деякі джерела заявляють цифру 400 мкг на горіх, в залежності від місця зростання дерева.

Добова доза селену для дорослих становить 55 мкг в день, таким чином, середній бразильський горіх містить до 175% необхідної кількості цього мінералу.

Селен є мікроелементом, який життєво важливий для правильного функціонування щитовидної залози, перетворюючи неактивний T4 (гормон щитовидної залози) в активну форму T3.

Вищі рівні селену пов'язують з поліпшенням імунної функції для захисту від бактеріальних і вірусних інфекцій, забезпечують кращі результати при раку, інфекціях, безплідді, вагітності, захворюваннях серця і розладах настрою. П'ятирічне дослідження, проведене в Університеті Арізони та Корнельському університеті показало, що у пацієнтів, отримувавших адекватне дозування селену, було помічено зниження ймовірності раку передміхурової залози на 63%, на 58% товстої кишки або раку прямої кишки та на 46% раку легенів.


Бразильський горіх: калорійність і БЖУ

источник калорий

Калорійність бразильського горіха залежить від його маси. Вважається, що в горішку середнього розміру міститься: 32.8 ккал, 0.72 г білка, 3.32 г жиру, 0.62 г вуглеводів.

З урахуванням високої жирності та калорійності, дієтологи рекомендують з'їдати в добу не більше 2 шт. цього продукту, а при зайвій вазі та схудненні слід повністю виключити його з раціону.

Наскільки безпечні бразильські горіхи

Це відмінний харчовий продукт, джерело вітамінів і мікроелементів, тому особливих претензій, крім індивідуальної непереносимості, до нього немає. Однак, вживаючи велику кількість бразильських горіхів і додатково приймаючи добавки селену може виникнути гіпервітаміноз до цього мінералу, званий селеноз, який проявляється такими симптомами, як випадання волосся і ламкість нігтів.

Встановлено, що шкірка бразильського горіха містить отруйну сполука афлатоксин, який згубно впливає на печінку та організм в цілому, тому слід купувати цей продукт очищеним, вже без шкарлупки.

Цей суперпродукт містить велику кількість білка, тому перевищення норми дає дуже велике навантаження на нирки. Горіхи не варто їсти людям з алергічними реакціями, з обережністю вагітними та дітям, оскільки це загрожує розвитку астми та алергії. Протипоказанням до вживання суперфуду є також бронхіальна астма і вік до 3 років.

Важливо пам'ятати, що в 100 г бразильського горіха міститься 659 ккал, тому не варто захоплюватися цим суперфудом людям, які прагнуть схуднути, досить обмежитися 2-ма горіхами в день.

Цікаві відомості

Бразильський горіх має цікаву властивість: алергія на нього передається статевим шляхом. Таким чином, сім'я чоловіка з алергічною реакцією на горіх може спричинити виникнення такої ж відповіді імунної системи в організмі його статевого партнера.

Відомо, що у світі виробляється приблизно 20 000 тонн бразильського горіха в рік. Внаслідок неможливості культурного розведення бертолетії, видобутком горіхів займаються спеціальні працівники кастанейрос (castanheiros), які здатні по кілька тижнів перебувати в непрохідних джунглях, в незайманому лісі, де водяться орхідейні джмелі та бджоли, які запилюють квіти цього дерева.

запилення квітів бразильського горіха

Олія бразильського горіха широко використовується в харчовій промисловості, проте існує й інша сфера його застосування. Чимала частина цього продукту експортується до Швейцарії для змащення елітних годинникових механізмів, а також застосовується в парфумерній промисловості й при виготовленні художніх фарб.

Попри високі споживчі якості деревини бартолетії (щільність, міцність, здатність піддаватися механічній обробці та поліруванню), вирубка дерев бразильського горіха заборонена в усіх країнах, які його експортують (Бразилії, Болівії та Перу) і все ж, незаконний видобуток деревини та розчищення земель є постійною загрозою для цього виду.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре