Що таке фейхоа та яка користь від вживання

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Що таке фейхоа та яка користь від вживання

Зміст:

➦Що таке фейхоа і де він росте?
➦Корисні властивості фейхоа
➦Як їсти фейхоа
➦Фейхоа рецепти
➦Лікувальні властивості
➦Протипоказання
➦Як правильно вибрати фрукт?
➦Як правильно зберігати фейхоа

Фейхоа - належить до тропічних дерев, які в цей час вирощують в субтропіках. Наші місцеві плоди потрапляють на ринок з Кавказу, Криму, Туркменістану, а також Азербайджану.

Що таке фейхоа і де він росте?

Acca Sellowiana - це вічнозелений багаторічний чагарник, що росте в Бразилії, Південній Америці, і невелике дерево, що належить до сімейства миртових рослин. Фейхоа мають комерційну цінність і вирощуються в Новій Зеландії та Каліфорнії. Цю рослину зазвичай вирощують для видобутку солодких і ароматних плодів. У неї блідо-сіра кора з зеленувато-сірим листям. Дерево фейхоа живе понад 45 років. Існує 21 різновид, наприклад, Apollo, Choiceana, Coolidge, Edenvale Improved Coolidge, Edenvale Late і так далі.

Фейхоа або ананасна гуава, також звана гуавастіном або новозеландським бананом. У нього є різні назви, такі як faiijo на хінді, fei yue guo на китайському, feykhoa російською, ананасгуаве на голландському. Плід зазвичай овальної форми та розміром приблизно з куряче яйце, від 2 до 9 см в довжину і 1,5 до 6 см в діаметрі. У нього лаймово-зелена воскова шкірка, желеподібне насіння, оточене м'яким та кремовим м'якушем. Плід має терпкий і дуже солодкий ароматний запах. Смак фруктів схожий на поєднання полуниці, гуави та ананаса, лимона або айви. Текстура шкірки груба і тонка. Плід важить близько 50 г. Плід доступний в осінній сезон. Коли він дозріває, то падає на землю прямо з дерева.

Корисні властивості фейхоа

Основне багатство цього фрукта - йод, за кількістю якого фейхоа може змагатися з рибою та іншими дарами моря. Причому в цій тропічній рослині містяться якраз водорозчинні сполуки йоду, які добре сприймаються людським організмом.

Цим корисні властивості фейхоа не закінчуються. Його плоди багаті вітаміном С, містять велику кількість клітковини, пектину, сахарози. Дані характеристики дозволяють рекомендувати його в якості дієтичного продукту при хворобах ШКТ, атеросклерозі, пієлонефриті, а також він дуже добре зміцнює імунітет.

Шкірка цих екзотичних плодів багата антиоксидантами, однак через надмірну терпкість, шкірку у свіжому вигляді рідко вживають в їжу. Щоб цей цінний продукт не пропадав, шкірку фейхоа сушать і вживають, наприклад, як інгредієнт чайної суміші.

Користь і шкода для жінок

Харчові волокна добре відомі своєю здатністю позбавляти від запорів. Середньостатистичній людині регулярно потрібна велика кількість харчових волокон. Жінки у віці до 50 років повинні споживати 25 грамів клітковини в день, водночас ця норма близько 38 грамів для чоловіків. Для дітей рекомендована норма харчових волокон становить 14 г / 1000 Ккал. Одна фейхоа забезпечує денну потребу в харчових волокнах. Клітковина необхідна для наших корисних кишкових бактерій. Коли ці бактерії здорові та сильні, поживні речовини з їжі можуть засвоюватися належним чином. Ці корисні кишкові бактерії допомагають захистити слизову оболонку кишечника від пошкоджень. Крім цього плоди фейхоа показані вагітним як натуральне джерело йоду для щитовидки.

Як їсти фейхоа

Плоди фейхоа можна їсти не тільки у свіжому вигляді, а й застосовувати для приготування різних екзотичних страв. Зазвичай для приготування плода потрібно зняти з нього шкірку, після чого натерти або нарізати маленькими кубиками. Як окремий фрукт його їдять по іншому - шкірку не знімайте, розріжте плід навпіл і їжте м'якуш за допомогою чайної ложечки.

◊ Скільки їсти в день

Щоб продукт приніс максимальну користь, досить буде з'їдати 5 фруктів на день. У міжсезоння, коли свіжих плодів немає, їх замінюють варенням і пюре, перетертими з цукром або медом. Денна норма такого продукту - не більше 4 ст. л.

Замість жмені фейхоа можна приймати добавки:

Arctic Kelp Country Life
Вітамін С Голден-Фарм
Folic Acid Country Life

Фейхоа рецепти

Оскільки фейхоа має характерний пряний смак, його зазвичай використовують в рецептах фруктових салатів. Плоди також є одним з компонентів в пудингах і пирогах, вони відмінно підходять для приготування джемів та желе. Іноді можна зустріти суміш фейхоа з чорним чаєм. Виходить чудовий фруктовий напій, який освіжає тіло в жарку пору доби.

Плід активно вживають в сирому вигляді. Для цього необхідно видалити зовнішню шкірку, а м'які нутрощі вжити відразу. Ви також можете приготувати якісний фруктовий сік з фейхоа. Завдяки своєму досить солодкому смаку, фейхоа є живильною альтернативою багатьом іншим більш калорійним або навіть жирним солодким десертам і закускам. У нього також є смачна альтернатива більш традиційним і поширеним фруктам, використовуваним в численних рецептах.

➤Варення з фейхоа

Щоб приготувати варення з даного продукту, необхідно взяти плоди та цукор в пропорції 1: 1. Надлишкову солодкість варення можна прибрати за допомогою половинки лимона. Фрукт фейхоа можна приготувати цілком, наколов зубочисткою та опустивши в каструлю. Отримана суміш заливається цукровим сиропом. Варити варення необхідно в 3 етапи з повним охолодженням, тривалість варіння по 5 хвилин після закипання. Лимон додається на завершальному етапі. Зберігати по чисто вимитих сухих баночках. Вживати в період застуд і респіраторних захворювань.

➤Фейхоа з медом

Вживати мед з фруктом потрібно в співвідношенні 1: 1. М'якота стиглих плодів розтерти з медом, розкласти по стерилізованих баночках. Накрити кришечками або папером. Зберігати в холоді. Вживати з ранку натщесерце 1 ст. ложку. Склад дозволяє швидко відновитися після перенесених хвороб. Зовнішню частину, яка залишилася, можна заморозити або висушити.

➤Соус з фейхоа

Пропорції соусу підбираються індивідуально, залежно від смаків кожного. Фрукти розмелюють в блендері, до них додаються цитрусові. Виходячи з ваших уподобань можна взяти лайм, апельсин або мандарин. Додаємо оливкову олію, цукор, сіль і спеції на смак. Соус викладається на м'ясо за пару хвилин до їх готовності, щоб він встиг прогрітися і злегка просочити блюдо.

➤Салати

Плоди відмінно підходять до фруктових і овочевих салатів. На 5 плодів використовується жменя волоських горіхів і будь-яка хрустка зелень, це дозволяє зробити легкий і поживний салат. Фрукт також можна поєднувати з авокадо, горішками та свіжою зеленню. Такий вітамінізований салат відмінно втамовує голод і відновлює життєві сили організму.

➤Вітамінізований коктейль

Фруктові фреші можна робити з тих продуктів, які вам подобаються. Для фейхоа підходять улюблені поєднання: ківі, яблука, груші, банани. Розбавляти ці інгредієнти можна знежиреним йогуртом, молоком або водою. Всі інгредієнти подрібнити блендером до однорідної маси. Вітамінізований коктейль - ідеальний початок дня.

➤Компот з мелісою

Відмінний компот виходить з освіжаючою мелісою і фейхоа зі шкіркою, які разом роблять напій приємним і смачним. Залити водою і додати цукор на смак. Довести компот до кипіння, а потім проварити 3-5 хвилин. Такий компот можна зберігати охолодженим по скляних банках всередині холодильника.

Лікувальні властивості

Лікування з фейхоа

У плодах фейхоа міститься до 12,5% цукру, до 3,5% яблучної кислоти, вітамін С та ефірна олія. Це єдина рослина, яке за вмістом водорозчинних з'єднань йоду в плодах можна порівняти з морепродуктами (до 50 мг на 100 г м'якоті). Правда, кількість йоду в фрукті залежить від місця, де виросла ця рослина. Але профілактичний ефект для поліпшення стану організму фейхоа дасть незалежно від вмісту йоду.

У медицині

Вітамін B необхідний для загальних функцій нашого тіла і метаболічної активності, такої як синтез червоних кров'яних тілець і білків, стимуляція функції нервової системи, управління виробленням гормонів і вироблення енергії в клітинах. Сприятливо, що фейхоа має збалансований рівень вітаміну B для нервової системи та достатню кількість калію для судин.

Продукти з високим вмістом калію життєво необхідні людям, що страждають підвищеним тиском. У них висока ймовірність серцево-судинних захворювань, інсультів і атеросклерозу. Калій діє як судинорозширювальний засіб, який допомагає знизити напругу в кровоносних судинах і артеріях, а також знижує навантаження на серцево-судинну систему.

Фейхоа володіє антимікробними та антибактеріальними властивостями. Він містить достатню кількість мінералів і вітамінів, тому його регулярне вживання зміцнює імунну систему. Вітамін С сприяє стимуляції вироблення лейкоцитів, які діють як перша лінія захисту організму. Він також містить антиоксидант, який допомагає позбутися від вільних радикалів. Одна порція фейхоа забезпечує понад 50% рекомендованої добової норми вітаміну С.

У народній медицині

Дослідження показує, що екстракт фейхоа проявляє ефект антидепресанту у мишей. Він має високий вміст фолієвої кислоти, що допомагає при лікуванні депресії. Дефіцит фолієвої кислоти збільшує ймовірність депресії. Фолат допомагає нейтралізувати метаболіт, відомий як гомоцистеїн. Він активує гомоцистеїн, який може впливати на гормони, такі як серотонін. Фолати допомагають регулювати настрій і стали метою більшості фармацевтичних антидепресантів.

В оздоровчих цілях фейхоа рекомендовано при захворюваннях щитовидної залози, пов'язаних з нестачею йоду, а також при атеросклерозі, гіпо- та авітамінозі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастриті) і пієлонефриті. Завдяки високому вмісту вітаміну С фейхоа корисний для підвищення імунітету при застуді.

Для схуднення

Цілющі властивості плода проявляються і для травлення. Зазвичай хвороба Крона і виразковий коліт відносять до запальних захворювань кишечника. Хвороба Крона вражає всі травні системи, тоді як виразковий коліт вражає товстий кишечник. Дослідження показує здатність гідрофільної фракції фейхоа модулювати аутофагію за допомогою TLR2 з використанням клітинних ліній IBD. Результати вказують на те, що екстракти плода ефективні при лікуванні запальних захворювань кишечника.

Сік, витягнутий з фейхоа, використовується для визначення протизапальної активності за допомогою тесту на набряк, викликаний каррагенаном. Тест in vitro використовується для з'ясування впливу на вивільнення супероксид-аніону з нейтрофілів в крові людини. Сік аналізували методом високоефективної рідинної хроматографії. Він визначає хімічні сполуки, такі як кверцетин, еріоцитрін, сірінгова кислота, елагова кислота, пірокатехол, галова кислота, катехін, рутин і еріодіктіол. Результати показали значну протизапальну активність фруктового соку, який допомагає придушувати базальну активність нейтрофілів у всіх експериментах. Він значно знижує набряк і пригнічує вироблення O2 під час експерименту, що забезпечує протизапальний ефект.

У косметології 

Дуже часто можна зустріти рецепти натуральних масок для обличчя з цього фрукта. Ось кілька найпопулярніших:

›› Омолоджувальна маска

Перетворити фейхоа в пюре, взяти 2 ст. ложки, додати 1 чайну ложку рослинної олії та 1 чайну ложку меду, добре розмішати, нанести на 10 хвилин, змити водою кімнатної температури.

›› Маска для сухої шкіри

1 ст. ложку пюре змішати з 1 ст. ложкою м'якого сиру, додати стільки вершків, щоб вийшла сметаноподібна маса, і нанести на обличчя на 15 хвилин. Змити теплою водою, вмитися прохолодною.

›› Маска для жирної шкіри

1-2 ст. ложки пюре плоду змішати з 1 курячим білком і 1 чайною ложкою меду. Нанести на обличчя на 15 хвилин, змити водою кімнатної температури.

›› Маска універсальна

До 2 ст. ложок пюре з фрукта додати картопляний крохмаль і 2 краплі лимонного соку, перемішати до утворення кремоподібної маси. Нанести на обличчя на 10 - 15 хвилин. Змити водою кімнатної температури.

Протипоказання

Стиглі фейхоа чинять позитивний вплив на організм, а ось недостиглі плоди негативно впливають на травну систему. Можуть викликати навіть отруєння.

Якщо ви ненароком придбали нестиглі плоди, їх краще покласти дозрівати при кімнатній температурі.

Тропічний фрукт протипоказано:

  • при надлишку йоду в організмі;
  • при цукровому діабеті (після консультації з лікарем);
  • не рекомендується змішувати з молоком (може викликати розлад шлунка);
  • дітям молодшим за один рік;
  • вагітним і годуючим матерям вживати в мінімальних кількостях.

Велика кількість з'їдених плодів може викликати нервову збудливість, занепокоєння, пронос і нудоту.

Як правильно вибрати фрукт?

Вибираємо фейхоа

У цього невеликого плоду воскова шкіра синього або сірувато-зеленого кольору, або від тьмяно-синього до зеленого кольору. Текстура шкіри варіюється від грубої до гладкої. Плоди мають стійкий аромат. М'якоть фейхоа біла, товста, зерниста і напівпрозора, з насінням. Смак солодко-кислий, насичений, що бадьорить. Є від 20 до 40 дрібних насінин довгастої форми, які практично не помітні. 

Щоб корисні властивості плоду мали свій сприятливий ефект, важливо правильно його вибрати. Для цього попросіть розрізати фейхоа - його м'якуш повинен бути прозорим, якщо білий, фрукт не дозрів, а у зіпсованому фрукті м'якуш буде коричневий. Вибираючи фрукт стежте, щоб він був м'яким, але досить пружним, не розповзався в руках. Також важливо щоб на шкірці не було вм'ятин або слідів гниття. Колір повинен бути однорідним, без сторонніх вкраплень.

Якщо ви цікавитеся смаковими якостями плоду, то він схожий на суміш ківі та стиглої полуниці, хоча недозрілий злегка віддає кислинкою ананаса. Приємний смак будуть мати тільки м'які ідеально дозріли плоди. М'якість стиглого фрукта робить його дуже крихким. Плоди легко отримують ушкодження і починають псуватися. Корисні властивості фейхоа зможуть проявитися в повному обсязі, якщо купити недозрілі плоди та залишити їх доходити будинку. Переконатися що фрукт дозрів можна злегка стиснувши його в руках, ви повинні відразу відчути неперевершений аромат.

Як правильно зберігати фейхоа

Вже дозріли плоди потрібно обов'язково помістити в холодильник, де постійно підтримується температура + 2 + 6˚C. Зберігати фейхоа слід в паперовому пакеті або в пластиковому контейнері зі спеціальною вентиляцією. Для зберігання не підходить щільні поліетиленові пакети, оскільки плоду потрібна хоча б мінімальна вентиляція. Також не варто використовувати емальовані ємності, вони прискорюють гниття фрукта і провокують окислення його тканин.

Придатність до вживання свіжої ягоди нетривала. Якщо хочете, щоб вона пролежала у вас довше, краще виберіть злегка недозрілий фрукт. В середньому фейхоа може зберігатися до 7-10 днів з моменту збору. Купуючи стиглі плоди краще відразу ж їх вжити в їжу, або зробити запаси на зиму. Плоди придатні до різних способів консервації, а також приготування джемів та желе.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре