Зміст:
➦ Користь черешні для організму
➦ Як використовувати черешню в їжі та кулінарії
➦ Тривале зберігання ягід черешні
➦ Чи існують шкода та протипоказання до вживання черешні?
Початок літа завжди асоціюється із сезоном черешні. З усіх фруктів саме вона з'являється першою, і на неї ми чекаємо з особливим нетерпінням. Чорно-червоні, білі, рожеві та жовті ягоди радують нас своєю свіжістю та неповторним смаком. Дізнаємося про реальну користь від вживання черешні з точки зору науки, а також чи немає в ній шкоди здоров'ю людини.
Поживна цінність черешні
Попри те, що черешня здається солодшою, ніж вишня, насправді вона містить зовсім небагато калорій. У ній досить багато води (85,7 г), є органічні кислоти (0,6 г), пектинові речовини (1.1 г), а також велика кількість антоціанів – речовин із групи флавоноїдів. Колір фруктів забезпечує різний склад за мікроелементами, ефірними та дубильними речовинами.
БЖУ черешні (в 100 г продукту):
- Білки - 1,1
- Жири – 0,4 г
- Вуглеводи - 10,6 г
- Калорійність – 52 ккал
- Глікемічний індекс - 25 одиниць.
Користь черешні для організму
Корисність свіжої черешні доведена численними науковими даними. Багата поживними речовинами, вона підтримає ослаблений після зими організм.
Усього одна склянка ягід практично повністю заповнює дефіцит у мікроелементах, необхідних для нормального кровотворення.
У черешні є багато корисного для людей різного віку та статі. Вона допомагає впоратися з симптомами клімаксу зрілим дамам, рекомендується для молодших жінок, які часто страждають від дефіциту заліза та анемії, потрібна вагітним, оскільки виводить зайву рідину та нормалізує роботу нирок. Крім того, ягоди мають непоганий косметичний ефект. Маски з м'якоті плодів злегка відбілюють епідерміс, запобігають висипанню, зволожують та зберігають молодість шкіри.
Черешня принесе користь також і для чоловіків. Активні речовини фрукта позитивно впливають на гормональну роботу чоловічого організму, допомагаючи впоратися з передчасним згасанням статевої функції. Також вона сприяє зміцненню судин та нервової системи в цілому. Як джерело енергії спортсменам рекомендується з'їдати по 1 чашці черешні щодня перед змаганнями.
Для дітей черешня не лише бажані ласощі, а й відмінна підтримка імунітету, ослабленого весняним авітамінозом.
Наповнена поживними речовинами
Черешню можна назвати справжньою вітамінною бомбою. Найбільше вона багата на вітамін С і в цьому може змагатися з ківі: в 100 г продукту міститься 21% від добової норми.
Смачні фрукти є відмінним джерелом вітамінів А, Е, В1, В2 та В3 (РР). Мінеральний склад представлений калієм, магнієм, кальцієм, натрієм, фосфором і залізом, причому останнього мікроелементу досить багато (100 г продукту - 13% від добової норми).
Ягоди черешні багаті на антиоксиданти
Черешня входить до двадцятки продуктів, найбільш багатих антиоксидантами. Найцікавіші з них, кверцетин та антоціани, належать до сімейства флавоноїдів. Вони відомі своєю протираковою дією і, зокрема, допомагають запобігти раку товстої кишки та кишківника. Проведені в США дослідження показали, що вживання від 3 кг черешні на рік значно знижує ризик онкології та серцево-судинних захворювань.
На додаток до своїх антиоксидантних властивостей антоціани черешні мають потужну протизапальну дію. У дослідженні 2013 року, опублікованому в Journal of Nutrition, було виявлено, що цей смачний фрукт здатний зменшувати запалення в організмі. Дані, отримані в Університеті штату Мічиган, показали, що вживання черешні знижує біль у м'язах і в 10 разів ефективніше аспірину в зменшенні головного болю і мігрені.
Біла, рожева та жовта черешня містить багато вітаміну С – антиоксиданту, необхідного для нормальної роботи імунної системи, захисту організму від вірусів, синтезу гормонів, процесів кровотворення та інших важливих функцій. Червона черешня багатша на бета-каротин (провітамін-А) - антиоксидант, який відіграє важливу роль у здоров'ї очей і шкіри.
Можуть допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань
Цей фрукт дуже корисний для гіпертоніків, сердечників і людей, які страждають на атеросклероз.
Черешня містить калій, необхідний серцевому м'язові, виводить зайву рідину, нормалізує водно-електролітний баланс, знижує рівень тригліцеридів та холестерину – двох факторів, що сприяють серцевим захворюванням.
Згідно з дослідженням, опублікованим в Американському журналі харчування у травні 2016 року, антоціани черешні збільшують вироблення оксиду азоту та покращують функцію клітин, якими вистелені кровоносні судини. Флавоноїди та фосфор у її складі зміцнюють стінки дрібних капілярів, роблячи їх міцнішими.
Встановлено, що регулярне вживання черешні в сезон запобігає утворенню тромбів і допомагає знизити артеріальний тиск у середньому на 7%. Профільне видання Science Daily у 2013 році повідомило про дослідження лабораторії Кардіо протекції університету Мічигану. Вчені тестували фізичні параметри щурів з інсультом до та після годування черешнею та встановили помітне покращення координації та зниження кров'яного тиску. Причому вони вважають, що ягоди черешні зможуть знизити ризик інсульту, навіть коли їх приймають із запропонованими ліками.
Може полегшити симптоми артриту та подагри
Плоди черешні не містять пуринів і мають сечогінні властивості, а значить можуть стати прекрасним доповненням до раціону людей, які страждають від подагри. Крім того, завдяки активним сполукам цей фрукт здатний нейтралізувати сечову кислоту, накопичення якої викликає напад захворювання.
Експеримент університету Бостона, показав, що вживання трьох порцій свіжих ягід (одна порція - 10 плодів) знижує ризик нападу подагри на 35%. Корисними при подагрі та артриті є також черешневий сік, екстракт ягід, сушені та консервовані плоди. Народна медицина рекомендує пити відвар із черешневих плодоніжок для полегшення болю при артриті.
Може покращити якість сну
Здатність черешні покращувати сон було доведено дослідженнями, проведеними у Пенсільванському та Рочестерському університетах. Як показав експеримент, люди, які протягом 2 тижнів їли черешню або пили її сік за годину до сну, засипали на 17 хвилин швидше за тих, хто ягоди не вживав. При цьому їхній сон був міцним та тривалим.
Вчені пов'язують це з тим, що черешня є єдиним природним джерелом мелатоніну - гормону, що регулює цикли сну та неспання. Хорошому сну сприяють також антиоксиданти черешні, які знижують рівень окислювального стресу, який зазвичай спостерігається у людей з безсонням. Зважаючи на те, що черешня не викликає печії, її можна спокійно вживати перед сном.
Вплив черешні на імунну систему
Завдяки тому, що черешня є справжнім природним полівітамінним комплексом, вона має унікальну дію на імунну систему. Вітаміни С, Е, А, антоціани, кумарини та інші антиоксиданти підтримують роботу імунної системи та забезпечують легкий протипухлинний ефект. У сезон ці ягоди обов'язково повинні бути присутніми в раціоні, щоб підтримати ослаблений весняним авітамінозом організм і підвищити його захисні функції.
Покращує травлення
Дослідження, опубліковане у 2018 році в Журналі харчової біохімії, показало, що черешня позитивно впливає на кишківник, сприяючи зростанню хороших бактерій. З'їдена в кінці ситного обіду, вона сприяє легкому перетравленню жирної їжі, таким чином, може стати чудовою альтернативою солодким та калорійним десертам.
Сік черешні стимулює травлення, його вживають при ослабленні моторики та болях у шлунку. Завдяки великій кількості клітковини, ягоди нормалізують роботу ШКТ, покращують метаболізм, попереджають запори та усувають набряклість. Однак враховуючи проносний ефект, потрібно дотримуватися помірності у вживанні цих фруктів.
Як використовувати черешню в їжі та кулінарії
Свіжа черешня приносить найбільшу користь. З неї можна також видавлювати сік, готувати смачні десерти, випічку, варити варення, компоти та киселі, робити коктейлі та смузі. Компот підійде тим, хто не може вживати фрукти у сирому вигляді. У кулінарії використовують також сушену та заморожену черешню.
Декілька рецептів страв з черешнею
Пиріг з черешні з сиром
Інгредієнти для тесту:
Борошно - 1 склянка
Вершкове масло - 100 г
Цукор - 1/3 склянки
Сирна начинка:
Жирний сир - 200 г
Яйце - 1 шт
Цукор - ¼ склянки
Ванільний екстракт - 1/2 ч. л.
Черешнева начинка:
Черешня - 600 г
Цукор - 1/3 склянки
Кориця - 1/2 ч. л
Мигдальні пелюстки - 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Включити духовку на 200 ˚С. Олію, цукор та борошно ретельно змішати, викласти у форму діаметром 24 см і розрівняти руками.
Сир, яйце, цукор та ванільний екстракт збити міксером і викласти в тісто.
У черешні видалити кісточки, додати цукор і корицю, викласти на сирну начинку і посипати мигдальними пелюстками.
Поставити форму в духовку і випікати 10 хв, потім знизити температуру до 175 ˚С і пекти ще 25 хв. Готовий пиріг остудити не виймаючи з форми.
Французький пиріг клафуті з черешнею
Інгредієнти:
Черешня - 800 г
Борошно - 150 г
Вершки жирністю 10–20% – 300 мл
Вершкове масло - 250 г
Яйця – 4 шт.
Цукор - 150 г
Ванільний цукор – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Духовку включити на 200° для нагрівання. Розтопити 2/3 вершкового масла й остудити. Яйця трохи збити, додати борошно.
Продовжуючи збивати, додати розтоплену олію, потім порціями цукор, ванільний цукор та вершки.
У черешні видалити кісточки. Змастити маслом порційні формочки для запікання, на дно викласти черешню, залити тестом. Поставити формочки в духовку на 10 хв., потім дістати та зменшити температуру духовки до 170 °С.
Вершкове масло, що залишилося, нарізати тонкими пластинками, розподілити по поверхні всіх клафуті і повернути форми в духовку. Випікати 20 хв. Готовність клафуті перевіряють дерев'яною шпажкою.
ПП-кекс з черешнею та шоколадом (310 кКал/100 г, БЖУ: 6/17/35)
Інгредієнти:
Кефір - 120 мл
Яйце – 1 шт.
Тростинний цукор - 50 г
Рисове борошно - 3 ст. л.
Пшеничне борошно - 3 ст. л.
Кокосова олія - 2 ст. л
Розпушувач - 0,5 ч. л.
Черешня, темний шоколад - 150 г
Спосіб приготування:
Збити яйце з цукром, поступово вливаючи кефір та кокосоа олія. Далі потроху підсипаємо борошно й додаємо розпушувач.
З черешні виймаємо кісточки й додаємо її в тісто. Перемішуємо. Розливаємо тісто у форму та додаємо шматочки шоколаду. Випікаємо за 180°С 25 хвилин.
Тривале зберігання ягід черешні
Черешня належить до фруктів, що швидко псуються, тому зберігати її в домашніх умовах можна не більше 48 годин. За кімнатної температури або спекотної погоди на вулиці в ягодах починаються процеси бродіння.
Для зберігання підходить сухе та прохолодне місце. Це може бути холодильник, підвал, балкон (якщо на вулиці прохолодно). У холодильнику її найкраще тримати у паперовому пакеті у відсіку для фруктів. Вибирайте черешню із зеленими плодоніжками: така може зберігатися до 10 днів. Темні сорти зберігаються довше за світлі.
Ягоди можна також морозити та сушити. Заморожена та сушена черешня зберігає всі свої корисні та смакові якості.
Свіжу зібрану черешню найкраще зберігати в плоских ящиках, перекладаючи шари листям і відкидаючи зіпсовані. Таким чином вони залишаться сухими, не виділять сік і довше збережуться.
Чи існують шкоди та протипоказання до вживання черешні?
Черешня практично не має протипоказань, крім індивідуальної нестерпності. Однак вживання понад 300-400 грам за один раз може призвести до здуття живота, газоутворення та діареї.
Червоні сорти здатні викликати алергію. З цієї ж причини слід обмежити кількість з'їдених ягід мамам, що годують (до 150 г на день).
Попри низький глікемічний індекс, черешня має у своєму складі чимало вуглеводів, тому діабетикам їсти її потрібно дозовано: не більше 1 склянки у першій половині дня.
З обережністю варто ставитися до черешні за наявності наступних захворювань:
● порушення прохідності кишківника
● виразкові утворення у травній системі
● гастрит
● підвищена кислотність шлунка
● схильність до метаболізму
● наявність цукрового діабету
● запальні процеси в легенях
Черешня дуже корисна при запорах, але у людей, не схильних до цього захворювання, вона може викликати діарею.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.