Чорниця - користь та шкода для організму

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Чорниця - користь та шкода для організму

Зміст:

➦ Поживна цінність та хімічний склад чорниці

➦ Користь чорниці

➦ Потенційне застосування чорниці

➦ Як включити чорницю у повсякденний раціон?

➦ Можлива шкода чорниці та протипоказання

➦ Висновки

Чорниця лісова - улюблена багатьма ягода, що широко використовується в десертах і випічці через яскравий кисло-солодкий смак. Але крім чудових гастрономічних якостей, вона має також великий лікувальний потенціал, широко використовується в народній медицині, фітотерапії та фармокопеї. У цій статті Фітоблогу розповідаємо про користь ягід чорниці з наукового погляду.


Поживна цінність та хімічний склад чорниці

Поживна цінність та хімічний склад чорниці

Чорниця багата багатьма корисними нутрієнтами. Вона містить катехінові дубильні речовини, флавоноїди та фенольні кислоти. До цього додаються каротиноїди, трансресвератроли, проантоціанідини та антоціанозиди. Ми знаходимо наступні вітаміни у чорниці: А, Е, С, К1, В9 та РР, а також мікроелементи: калій, фосфор, залізо, йод, марганець, магній. Нарешті, в ній є пектини, олігосахариди (натуральні цукри) і клітковина.

Корисне також і чорничне листя, в якому містяться дубильні речовини, катехоли, флавоноїди, алкалоїди, фенольні кислоти, іридоїди, проантоціанідини та багато хромомарганцю.

Користь чорниці

Корисність чорниці

Споживана свіжою або замороженою, у вигляді порошку, соку або варення, чорниця принесе багато користі організму. Ці ягоди є чемпіонами у боротьбі зі старінням. Її лікувальні властивості використовуються при таких захворюваннях як астма, діабет, хвороба Альцгеймера, порушення мікроциркуляції, інфекції сечовивідних шляхів, а також екзема. Розглянемо використання чорниці для здоров'я детальніше.

Корисна чорниці для здоров'я очей

Плоди чорниці дуже корисні для зору. Їх вживають для профілактики та боротьби із захворюваннями сітківки ока, серед яких катаракта, AMD, а також глаукома та куряча сліпота. Кажуть, що під час 2-ої світової війни англійські пілоти уникли німецького контролю в небі через споживання великої кількості ягід чорниці, які зробили їх нічний зір дуже високим.

Антоціани чорниці здатні накопичуватися в тканинах ока і надають таку лікувальну дію:

  • обмежують вироблення та накопичення аутофлуоресцентних пігментів у сітківці, сприяючи запобіганню віковій дегенерації жовтої плями (AMD)
  • стабілізують фосфоліпіди клітинних мембран
  • діють на регенерацію родопсину, допомагаючи покращити нічний зір
  • знижують окислювальний стрес, пов'язаний з очними патологіями
  • запобігають діабетичній ретинопатії
  • зміцнюють сітківку та стінки кровоносних судин очей.

Сьогодні екстракт ягід входить до багатьох препаратів, призначених для покращення роботи органів зору.

Антиоксидантні властивості чорниці

Вживання чорниці допомагає усунути надлишок вільних радикалів в організмі, запобігти виникненню багатьох захворювань, спричинених окислювальним стресом.

У ягодах ідентифіковано три основні види флавоноїдів-антиаксідантів: антоціани, флавоноли та проантоціанідини. Саме вони визначають потужні цілющі властивості чорниці. Крім того, серед антиоксидантних елементів є птеростильбен - природний підсилювач імунітету, дуже корисний у боротьбі з інфекціями.

Встановлено, що флавоноїди мають захисну дію проти раку. Антипроліферативний ефект антоціанів щодо пухлинних клітин був продемонстрований на ряді пухлинних клітинних ліній. Причому високий вміст антоціанів у ягодах чорниці корелювало з вираженою антиоксидантною активністю соку, а також дозозалежним антипроліферативним ефектом щодо клітин пухлинних ліній. Передбачається, що загибель пухлинних клітин при дії антоціану може відбуватися за механізмом аутофагії. Крім того, ці сполуки здатні зв'язуватися з рецепторами естрогену ERα та β у клітинах пухлини, діючи як препарат тамоксифен, що застосовується для лікування естрогену – залежних пухлин молочної залози.

Антиоксиданти чорниці також становлять інтерес у зв'язку з процесом клітинного старіння та дегенеративними станами. Дійсно, сприяючи виведенню вільних радикалів, вони допомагають покращити когнітивні функції, включаючи пам'ять і здатність до мислення, а також, як свідчать дослідження, мають певний інтерес у нейропротекції дофамінергічних нейронів.

Вплив чорниці на серцево-судинну систему

Чорниця — один із найкращих союзників у боротьбі за здоров'я серцево-судинної системи. Завдяки своїм антоціанозидам вона має вазопротекторні властивості, підвищує проникність та резистентність судин, покращує перерозподіл кровотоку, корисна при порушеннях кровообігу. При цьому тривалість дії цих активних інгредієнтів дуже велика.

При вивченні водного екстракту ягід чорниці in vitro було виявлено, що інкубація клітин з поліфенольними фракціями запобігала клітинній загибелі та гіпертрофії кардіоміоцитів у щурів, а також знижувала ступінь конденсації їх ядра та активність калпаїну, зменшуючи таким чином вираженість оксидативного стресу в цих клітинах.

Активні інгредієнти чорниці надають їй значний антигіпертензивний ефект, беручи участь в інгібуванні окислення поганого холестерину ЛПНЩ - важливого фактора ризику судинних катастроф, гальмуванні агрегації тромбоцитів і стимулюючи активність судинних черниць.

Антигіпертензивні властивості чорниці були виявлені при дослідженні індукованої N-нітро-l-аргінін метиловим ефіром гіпертензії у щурів. Виявили, що вживання порошку чорниці протягом 4 тижнів супроводжувалося нормалізацією підвищеного тиску крові. Гіпотензивний та ангіопротекторний ефект чорниці був також досліджений у групі жінок у періоді постменопаузи, з гіпертонією 1 ступеня. Щоденне вживання 22 г сухого порошку ягід чорниці протягом 8 тижнів призводило до нормалізації артеріального тиску, а також рівня оксиду азоту у сироватці крові.

Протизапальні та антибактеріальні властивості чорниці

Протизапальні та антибактеріальні властивості чорниці

Чорниця вважається антибактеріальною та кишково-мочевою ягодою, допомагаючи боротися з бактеріальними інфекціями у травній та сечовидільній системах, що робить її корисною, наприклад, при циститі. Антоціани чорниці мають протизапальну дію, механізм якої полягає в придушенні активності ключових прозапальних протеїнів, а також синтезу прозапальних цитокінів.

Антиангіогенний ефект антоціанів опосередковується кількома механізмами:

● придушенням експресії фактора зростання ендотелію судин

● васкуляризацією пухлин та їх метастазування

● придушенням експресії рецептора VEGF в ендотеліальних клітинах.

Проантоціанідини чорниці, відомі також як конденсовані таніни, є групою вторинних метаболітів поліфенолів, які синтезуються в рослинах у вигляді олігомерів. Передбачається, що ці сполуки мають меншу біодоступність, ніж антоціани, і беруть участь в антибактеріальному, протигрибковому захисті рослини, а також у формуванні стійкості до різних стресових факторів.

Згідно з дослідженнями, ягоди також мають противірусну активність, пригнічуючи вірус-індуковане накопичення активних радикалів кисню завдяки флавонолам (кампферол, кверцетин і миріцетин), які містяться в чорниці у глікозильованій формі. Як і для інших флавоноїдів, їм характерна антиоксидантна, протизапальна, гіполіпідемічна та антиагрегантна активність, яка призводить, наприклад, до придушення реплікації вірусу грипу та зниження смертності експериментальних тварин. Антимікробні властивості флавонолів виявлені також щодо збудника гінгівіту Porphyromonas gingivalis.

Чорниця для здоров'я печінки

Дослідження на щурах, проведене вченими Університету Коїмбри у Каліфорнії, показали, що чорниця захищає печінку від накопичення жиру. У піддослідних тварин, які перебували у стані переддіабету, через два тижні після прийому чорничного соку відзначалися поліпшення функцій мітохондрій. За даними дослідників, щоденне споживання 240 г чорниці викликає перепрограмування обміну речовин і дуже корисне для печінки.

Інша користь ягід чорниці

Боротьба із зайвою вагою

Чорниця - одна з найнижчих калорійних ягід (57,70 калорій на 100 г), тому її можна вживати без шкоди для фігури навіть на ніч. Флавоноїди у її складі обмежують резистентність до інсуліну, що дозволяє краще контролювати рівень глюкози в крові та модифікувати накопичення абдомінального жиру.

Проти стресу

Це ягода, яку можна поєднувати з адаптогенними рослинами (корейський женьшень, родіола рожева) для природної боротьби зі стресом. Вона особливо ефективна проти фізичного та окисного стресу, завдяки вмісту природних антиоксидантів. Крім того, оскільки це тонізувальна рослина, чорниця ідеально підходить для боротьби зі втомою та астенією – факторами, які щодня посилюють стрес та занепокоєння.

Для травлення

Чорниця – справжній союзник травлення. Вона допомагає при шлункових спазмах, нудоті, діареї, аскаридах, метеоризмі, спастичному коліті. Хороша ягода і для кишківника, у народній медицині використовується як при проносах, так і при запорах, полегшує випадки дизентерії, гострого ентериту, колібактеріозу, симптоми СРК та функціональної колонопатії. Чорниця має в'яжучу дію на організм і є прекрасним природним сечогінним засобом.

Для жінок

Жінки із задоволенням використовують чорницю як внутрішньо, так і зовнішньо. Вона допомагає при сильних менструальних болях та атаках клімаксу, дуже корисна вагітним жінкам, як джерело фолієвої кислоти та інших важливих нутрієнтів. Крім того, ягоди можуть стати заміною антибактеріальних ліків, які при вагітності заборонені. Ягідну кашку або сік застосовують у косметичному догляді у вигляді масок для покращення стану волосся та шкіри.

Для чоловіків

Чорниця запобігає розвиткові простатиту, покращує якість насіннєвої рідини. Цим визначається її користь для представників сильної статі. Крім того, вона дозволяє швидко відновити сили, покращує когнітивні функції, тому корисна спортсменам і тим, хто займається важкою фізичною та розумовою працею.

Для дітей

Чорниця – найкращий засіб для підтримки імунітету у малюків. Вона практично не має протипоказань, тому її можна їсти у будь-якому вигляді в період застуд та епідемій, а також, щоб прискорити одужання.

Вживання чорниці допоможе дітям зміцнити зоровий апарат та уникнути проблем з очима. З урахуванням постійного використання електронних гаджетів (комп'ютери, телефони, планшети), які навантажують органи зору, це буде гарною підтримкою.

Вона також може допомогти гіперактивним дітям усунути надмірну знервованість та надмірну збудливість, м'яко та ефективно розв'язуючи проблеми зі сном та концентрацією уваги.

Потенційне застосування чорниці

Багато дослідників називають чорницю суперфруктом і наполегливо рекомендують вживати її якнайчастіше і в будь-якому вигляді. Слід зауважити, що чорниця садова (лохина), доступніша у продажу, на відміну від чорниці лісової, містить менше корисних сполук, тому по можливості слід віддавати перевагу дикій ягоді. Але в будь-якому випадку, цілорічне вживання свіжих культурних чорниць є великою перевагою в наші дні. Попри те, що в ній менше активних речовин, користь для організму, безперечно, є.

Екстракти лісових чорниць входять до складу дієтичних добавок, спортивного харчування, а також лікарських засобів. Її приймають у вигляді сушених ягід, порошку чорниці або у складі комплексних препаратів як джерело корисних нутрієнтів, для профілактики очних захворювань, підвищення імунітету, підтримки сил тощо.

Кращі дієтичні добавки з чорницею у Фітомаркеті

BCAA 300г ТМ Вансітон / Vansiton

Чернична Паста 1л

Доппельгерц Актив вітаміни для очей з чорницею капсули №30

Маска з чорницею та AHA кислотами Korres / Корес 18 мл

Мило натуральне виноград та чорниця 200 г TM Флоринда / Florinda


Як включити чорницю у повсякденний раціон?

Протизапальні та антибактеріальні властивості чорниці

Чорницю можна вживати в сирому або сушеному вигляді, готувати з неї соки та десерти, додавати в пироги, запіканки, тістечка, кекси.

Ось ще кілька ідей, щоб їсти чорниці більше:

  • Додайте ягоди до сиру, йогурту або морозива
  • Приготуйте пастоподібний джем
  • Зваріть фруктовий компот і додайте туди кілька ягід свіжої або сушеної чорниці
  • Додайте соус із чорниці до м'яса
  • Візьміть подрібнене листя чорниці, щоб приготувати смачний і корисний чай.

Нарешті, можна використовувати дієтичну добавку з чорницею, що дозволить користуватися всіма її перевагами, без необхідності готувати, а також без ризику можливих побічних ефектів.

Можлива шкода чорниці та протипоказання

Черника не має протипоказань і практично не дає побічних ефектів, якщо не зловживати її кількістю та не змішувати з етиловим спиртом. Єдиною забороною є індивідуальна нестерпність.

Відповідно до рекомендацій EMA (Європейського агентства з лікарських засобів) чорниці можуть їсти навіть вагітні та жінки, що годують. Однак, щоб уникнути алергії у дитини, перш ніж ввести у свій раціон корисну ягоду, мамі краще проконсультуватися з педіатром. Перед вживанням сирої лісової чорниці її необхідно добре промити, щоб обмежити ризик зараження ехінококозом.

Добова норма споживання ягід становить 50 міліграмів. Дієтологи рекомендують їсти її свіжою по 3 столові ложки, а в сухому вигляді - по 1 столовій ложці на день. Корисна норма вживання чорничного соку становить 200-250 мл на добу.

З обережністю варто поставитися до чорниці за наявності наступних хвороб:

✘ сечокам'яні захворювання

✘ загострення хвороб травного тракту

✘ важкі патології печінки.

Занадто багато з'їдених ягід можуть викликати шлунково-кишкові розлади (пронос, гастрит, виразкова хвороба) Крім того, чорниця потенційно здатна мати адитивний ефект із протидіабетичними препаратами та вступати у взаємодію з антитромбоцитарними засобами.

Висновки

Ягоди чорниці - смачний та корисний продукт, що використовується в десертах і здавна застосовується в народній медицині як ефективний інструмент терапії та профілактики різноманітних захворювань. Флавоноїди, дубильні речовини, кислі феноли та антоціанозиди у їх складі позитивно впливають на мозкові, судинні, очні та травні функції організму.

Чорниця підвищує імунітет і уповільнює старіння, володіючи низькою калорійністю, сприяє схудненню. З урахуванням прекрасних гастрономічних якостей, цілющих властивостей та відсутності побічних ефектів, дієтологи наполегливо рекомендують вживати її якнайчастіше.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре