Чай каркаде - що це, користь та шкода для організму

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Чай каркаде - що це, користь та шкода для організму

Зміст:

➦ Що таке гібіскус

➦ Корисні властивості гібіскусу та чаю каркаде

➦ Рекомендації щодо вживання чаю каркаде

➦ Можлива шкода та протипоказання каркаде

➦ Висновки

Його красиві червоні квіти використовуються для приготування смачного та корисного напою. Трав'яний чай із гібіскусу, багатий антоціанами, флавоноїдами, фітостеролами та полісахаридами, дуже популярний у Єгипті та інших країнах Африки, де його називають "напоєм фараонів". Він дуже цінується за свої дренуючи, протизапальні, антибактеріальні, заспокійливі та травні властивості. Дізнаємося більше про користь та тонкощі приготування чудового чаю каркаде.


Що таке гібіскус?

Що таке гібіскус?

Каркаде – це чудовий напій (в африканських країнах його називають також біссап) насиченого рубінового кольору, трохи кислий на смак. Для його приготування використовуються сухі квіткові філіжанки гібіскуса сабдариффа (Hibiscus sabdariffa) – чагарнику з сімейства мальвових, який, залежно від регіону, має безліч різних назв: гвінейська розелла, китайська або суданська троянда, гвінейський щавель, мальва Венеції, кенаф та інші.

Головна цінність рослини – у великих квіткових чашечках з фіолетовою серединкою та п'ятьма пелюстками, що мають градієнт від жовтого до темно-рожевого кольору. Родом із Гвінеї, гібіскус поступово поширився на інші регіони Африки та Південно-Східну Азію. Також зустрічається у Мексиці.

У 12 столітті рослину було завезено до Європи берберським населенням із Північної Африки (маврами). Відомі з античних часів, квіти гібіскусу використовувалися в Єгипті та Південно-Східній Азії для виготовлення прикрас, а також споживання. Крім чаю, з гібіскусу роблять багато традиційних напоїв (наприклад ямайську горілку в Мексиці), але вони часто бувають дуже солодкими та тому менш корисні для здоров'я.

Корисні властивості гібіскусу та чаю каркаде

Корисні властивості гібіскусу та чаю каркаді

Гібіскус Hibiscus sabdariffa багатий на слиз і пектини, які діють як легкі проносні засоби, жирні кислоти та фітостероли. Крім того, у його складі амілаза - фермент, який прискорює біохімічні реакції організму та полегшує перетравлення простих цукрів, а також складних крохмалів. Квітковий чай містить велику кількість поліфенолів флавоноїдів та антоціанів, які надають йому темно-червоний колір, вітаміни С та РР, групи В, фруктові кислоти. Мінеральний склад представлений кальцієм, калієм, міддю, селеном, магнієм, марганцем, залізом та ін.

Завдяки такому вмісту чай каркаде має лікувальний вплив на організм наступної властивості:

  • спазмолітична
  • антиоксидантна
  • антибактеріальна
  • тонізувальна
  • сечогінна
  • жовчогінна
  • гепатопротекторна
  • нефропротекторна

Містить антиоксиданти

Одне дослідження показало, що вживання чаю з гібіскусу збільшує кількість антиоксидантів у крові та знижує кількість сполук, що сприяють окислювальному стресу. У його складі вітамін С і поліфеноли антоціани - природні пігменти, які позитивно впливають на судини, зміцнюючи їх стінки. Ці сполуки містяться також у таких ягодах, як чорна смородина, чорниця, малина та відповідають за їх яскравий колір.

Може знизити артеріальний тиск

Кілька досліджень показують, що чай з гібіскусу допомагає знизити артеріальний тиск і покращує роботу серця.

У 2008 році Службою сільськогосподарських досліджень (ARS), науково-дослідним агентством Міністерства сільського господарства США було проведено експеримент за участю 65 добровольців віком від 30 до 70 років для перевірки впливу гібіскусу на артеріальний тиск.

Основна група людей випивала по 3 чашки чаю каркаде на день. Група з плацебо випивала напій, що імітує чай із гібіскусом. Після 6 тижнів результати показали значне зниження артеріального тиску групи, яка пила чай з каркаде, проти групи, що приймала плацебо.

Усі подальші дослідження також показали, що чай з гібіскусу може використовуватися як природний засіб для лікування та профілактики гіпертонії без будь-яких ознак шкідливих побічних ефектів при розумному вживанні.

Важливим є те, що лікування каркаде від тиску підтверджуються також у людей із діабетом. Дійсно, одне дослідження показало, що через 4 тижні в учасників з діабетом знизився кров'яний тиск, якщо вони щодня вживали чай з гібіскусу в дозуванні 3 склянки на добу. Крім того, деякі експериментальні дані продемонстрували, що червоний чай може бути навіть більш ефективним, ніж гідрохлортіазид, молекула, що широко використовується при високому кров'яному тиску, і не має такого недоліку, як порушення електролітного балансу.

Знижує рівень холестерину

Одне дослідження показало, що екстракт гібіскусу є відмінним природним засобом для зниження рівня холестерину і тригліцеридів у людей з метаболічним синдромом. Як і у випадку з артеріальним тиском, вплив гібіскусу на ліпіди крові є корисним для діабетиків.

Справді, дослідження 2009 року показало збільшення хорошого холестерину ЛПВЩ та зниження поганого ЛПНЩ, а також тригліцеридів при вживанні чаю каркаде пацієнтами з діабетом. 

Сприяє схудненню

Антиоксиданти в гібіскусі захищають клітини, але інші сполуки в цій рослині також можуть сприяти зниженню ваги та мінімізувати проблеми зі здоров'ям, пов'язані з надмірною вагою та ожирінням. Є кілька досліджень, які виявили зв'язок між чаєм каркаде і швидшим метаболізмом.

10-тижневе дослідження на тваринах та 12-тижневе клінічне випробування на людях показали, що екстракт гібіскусу з високим вмістом поліфенолів допомагає нормалізувати масу тіла, ІМТ, співвідношення талії та стегон.

Користь для діабетиків

Екстракт гібіскусу може навіть знизити абсорбцію крохмалю та сахарози після їди. Вживання біссапу принаймні один раз на день допоможе боротися з резистентністю до інсуліну - поширеною ознакою до діабету. Таким чином цей напій може допомогти підтримувати хороший рівень цукру в крові у людей з діабетом.

У дослідженні на щурах з діабетом поліфеноли гібіскусу інгібували панкреатичну амілазу, фермент, що виробляється цим органом для перетравлення вуглеводів, і покращували утилізацію глюкози в організмі. В результаті щури мали нижчий рівень глюкози в крові.

У клінічному дослідженні у пацієнтів з діабетом 2 типу аналізувався ефект вживання трьох чашок чаю каркаде щодня протягом 30 днів. Результати показали, що в учасників, які вживали гібіскус, до кінця дослідження підвищився рівень інсуліну натще.

Може покращити здоров'я печінки

Іншим захворюванням, пов'язаним з ожирінням, є неалкогольна жирова хвороба печінки або надмірна жирова дистрофія печінки, не пов'язана з вживанням алкоголю. Дослідження показали, що чай із гібіскусу корисний для здоров'я печінки, запобігаючи накопиченню в ній жирів, що є ризиком таких захворювань, як цироз, рак печінки та печінково-клітинна недостатність.

Може допомогти зменшити зростання бактерій

Гібіскус містить антибактеріальні, протигрибкові та антиоксидантні поліфеноли. Екстракти рослини мають антибактеріальні властивості, особливо проти золотистого стафілокока. Дослідження підтвердили також сприятливий вплив екстрактів гібіскусу на пацієнтів, які регулярно страждають на цистит.

Принаймні один із його компонентів, флавоноїд госсипетин, був ідентифікований як специфічний протимікробний елемент, активний проти бактерій E. coli та Candida albicans, що викликають інфекцію сечовивідних шляхів. Антимікробний ефект був негайним та повним уже через один день. У порівнянні з екстрактом журавлини in vitro, екстракт гібіскусу має сильну протимікробну дію, особливо щодо бактерій C. albicans.

Профілактика захворювань системи виділення

Оскільки чай з каркаде є сечогінним засобом, його вивчають щодо ниркової та сечовидільної систем. Одне дослідження показало, що цей настій зменшує появу сполук, що беруть участь в утворенні каменів у нирках. Крім того, гібіскус є діуретиком, допомагаючи виведенню зайвої рідини з організму.

Профілактика деяких видів раку

Гібіскус все частіше вивчається у зв'язку з його впливом на рак. Лабораторне дослідження показало, що екстракт рослини може вбивати клітини лейкемії. Механізми цього ефекту ще відомі, але результати подають надію. Аналогічні дані отримано щодо раку шлунка.

Натуральний антидепресант

Чай каркаде — один з натуральних засобів від депресії, бореться з такими її ознаками, як втома, відчай, відсутність мотивації тощо. Це нова область досліджень рослини, яка показує, що певні біофлавоноїди, виявлені у квітці гібіскусу, можуть допомогти у боротьбі з депресією.

Сповільнює старіння шкіри

Чай каркаде є добрим союзником проти передчасного старіння. Гібіскус навіть іноді називають рослиною-ботокс.

Олія гібіскусу є популярним інгредієнтом у косметиці, тому що має наступні ефекти:

➤ глибоко зволожує епідерміс

➤ сприяє загоєнню ран

➤ стимулює вироблення колагену

➤ бореться з пошкодженнями клітин, викликаними вільними радикалами, УФ-променями

➤ відновлює природну гідроліпідну плівку завдяки багатству незамінними жирними кислотами та фітостеролами.

Червоний чай корисно використовувати в домашньому догляді, протираючи обличчя вранці замороженими кубиками. Така процедура покращує колір обличчя, знімає набряклість, усуває дрібні прищики та запалення.

Рекомендації щодо вживання чаю каркаде

Рекомендації щодо вживання чаю каркаді

Настій червоного каркаде можна пити протягом дня. Залежно від бажань та сезону його п'ють гарячим чи холодним, навіть із додаванням льоду. Рекомендована доза - не вище 10 г/день, тобто не більше 5 чашок (з розрахунку 2 г сухих квітів на чашку).

Цікаво, що гарячий червоний чай при поєднанні з рясним харчуванням здатний підвищувати тиск, а холодний, навпаки, при регулярному вживанні дає помітний гіпотензивний ефект. Гіпертонікам рекомендується вживати каркаде теплим або охолодженим по 1-2 чашки на день курсом щонайменше два тижні.

Пити відвар слід через 2 години після їди. Можна й до їди, проте людям з проблемами кишківника та шлунка такий варіант шкідливий, оскільки каркаде підвищує кислотність. Заварені квітки можна з'їдати, тому що вони містять пектин, що знижує рівень холестерину і виводить токсини.

Як приготувати чай каркаде?

Його можна готувати звичайним способом, заливаючи 1 чайну ложку сухих квітів гібіскусу 1 склянкою кип'яченої води. Щоб приготувати гарний та смачний напій, настоюйте його не менше 3-5 хвилин. Для збереження вітаміну С не використовуйте металевий посуд. Справжній чай каркаде має чистий рубіновий колір, а на смак нагадує суміш журавлини з малиною.

При лікуванні каркаде від тиску застосовують техніку холодного заварювання: заливають пелюстки єгипетської троянди не окропом, а охолодженою до 60°C кип'яченою водою, потім настоюють на паровій бані 30 хвилин.

Ще один спосіб, без термічної обробки, дозволяє отримати з рослини максимум корисних речовин. Для цього квіти гібіскусу заливають водою кімнатної температури та настоюють кілька годин, а краще залишити на ніч.

Можлива шкода та протипоказання каркаде

Чай каркаде безпечний, якщо вживати його в розумних межах. Токсичність гібіскусу проявляється лише у дуже високих дозах, що неможливо при звичайному вживанні у вигляді настою від 3 до 8 чашок на день місткістю близько 225 мл.

Напій не можна вживати при гастриті та діареї у гострій фазі через кислоти у складі, а також необхідна обережність щодо людей зі шлунково-кишковими захворюваннями. Підвищений вміст вітаміну С та кислот може зробити більш чутливою зубну емаль, тому не варто захоплюватися напоєм при проблемах з яснами та зубами. Крім того, через фарбувальний ефект його не радять пити відразу після професійного чищення та гігієни порожнини рота.

Чай каркаде протипоказаний для вагітних жінок, оскільки гібіскус є стимулятором менструації. Цей ефект потенційно корисний для жінок з нерегулярними місячними, проте може спричинити передчасні пологи у вагітних. Через недостатність клінічних досліджень для новонароджених, його не рекомендують вживати під час грудного вигодовування.

З обережністю куштуйте напій, якщо в анамнезі є харчова непереносимість. Перед початком приймання каркаде зробіть алергопробу.

Висновки

Чай каркаде – чудовий напій, що поєднує у собі великі цілющі властивості, чудові смакові якості та гарний зовнішній вигляд. З урахуванням високої фармакологічної цінності та за відсутності негативної реакції на напій, його варто ввести у свій раціон як корисне джерело антиоксидантів, вітамінів, мікроелементів, а також ферментів, що покращують травлення, сприяють нормалізації метаболізму, зменшенню кількості поганого холестерину, зниження артеріального тиску та рівня глюкози в крові.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре