Кверцетин: користь, спосіб застосування, протипоказання

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Кверцетин: користь, спосіб застосування, протипоказання

Зміст:

➦ Що таке кверцетин

➦ Властивості кверцетину

➦ Добавка кверцетин: як приймати

➦ Як вибрати кверцетин у таблетках?

➦ Протипоказання та можливі побічні ефекти

➦ У яких продуктах міститься кверцетин

Кверцетин, також званий кверцетолом, є флавоноїдом, що міститься у фруктах і овочах і надає їм колір. Цей природний пігмент останнім часом привернув до себе велику увагу через наукові дослідження його антиоксидантних властивостей та впливу на здоров'я імунної системи. Ми продовжуємо серію статей про корисні властивості біофлавоноїдів та розповідаємо про кверцетин: користь і шкода, від чого допомагає, де міститься в природі, а також як правильно його приймати, щоб отримати максимальну вигоду для здоров'я.


Що таке кверцетин

Що таке кверцетин

Кверцетин – це антиоксидантна сполука, біофлавоноїд класу поліфенолів, аглікон багатьох рослинних флавоноїдних глікозидів, належить до вітамінних препаратів групи Р. У чистому вигляді  є дуже гірким жовтим порошком.

Відомо 179 глікозидів кверцетину, у тому числі рутин. Серед флавоноїдів ми знаходимо також ресвератрол з винограду, катехіни чаю та інші речовини, що відіграють важливу роль у боротьбі організму з вільними радикалами – причиною багатьох хронічних захворювань, включаючи рак, захворювання серця та діабет.

Біологічна роль флавоноїдів у природі:

  • захищають рослинні тканини від надмірної радіації
  • є натуральним пігментом, надають забарвлення рослинам, кольору овочам, фруктам та зернам
  • є фактором стійкості рослин до ураження деякими патогенними грибами.

Свою назву кверцетин отримав від латинського quercus, що означає дуб, оскільки вперше він був виявлений німецьким хіміком Фрідріхом Вільгельмом Цернігом в 1857 році в корі дуба. Попри свою довгу історію, кверцетин досить недавно став широко вивчатися через його потенційні антиоксидантні, протизапальні та протиракові властивості. В цей час він є предметом досліджень та продажів у вигляді дієтичних добавок.

Властивості кверцетину

Властивості кверцетину

Хоча ми далеко не все знаємо про кверцетин, його антиоксидантні, протизапальні та антигістамінні (протиалергічні) властивості спостерігалися у численних дослідженнях in vitro та на тваринах. Він допомагає боротися з окислювальним стресом, захоплюючи та блокуючи активність вільних радикалів, інгібує окислення ліпідів і пригнічує вироблення цитокінів, що беруть участь у запаленні. Наукові дослідження пов'язують антиоксидантні властивості кверцетину з різними потенційними перевагами для здоров'я. Ось деякі з його основних науково обґрунтованих переваг.

Антиоксидантний захист клітин

Окислювальному стресу можуть сприяти різні зовнішні фактори, включаючи забруднення навколишнього середовища, сигаретний дим, вплив сонця, стрес, вживання алкоголю, хімічні токсини тощо. Кверцетин - найпотужніший поглинач вільних радикалів, що викликають пошкодження клітин.

В останні роки антиоксидантна активність цього флавоноїду широко вивчалася. Встановлено, що кверцетин є більш потужним антиоксидантом, ніж вітаміни C, E або бета-каротин. Дослідники вважають, що він значно підвищує життєздатність клітин, повертаючи назад окислювальний стрес, викликаний перекисом водню, тоді як рівні експресії білків, пов'язаних з окислювальним стресом, викликані перекисом водню, також знизилися. Він надає кілька ефектів на різні шляхи передачі сигналу, такі як активація, інгібування, підвищення чи зниження багатьох молекул організму. Впливаючи на шляху передачі сигналу, ця сполука модулює ферменти або антиоксидантні речовини, тим самим запобігаючи розвитку захворювання.

Кверцетин здатний допомогти багатьом екологічним причинам вільних радикалів. Наприклад, в одному з досліджень було виявлено, що флавоноїд та його сполучені метаболіти здатні захищати еритроцити від мембранного пошкодження, спричиненого курінням. Кверцетин пригнічує окислювальний стрес, регулюючи баланс між окислювальними та антиоксидантними ефектами.

У різних експериментальних дослідженнях кверцетин пригнічував пошкодження мозку у щурів, спричинене радіацією, окисне ушкодження у щурів, спричинене акриламідом, ушкодження нервів у сітківці у щурів, хворих на діабет, а також нейродегенеративні захворювання та окислювальний стрес, спричинений фторидом кадмію. Модулюючи рівні антиоксидантів, кверцетин захищає мозок, нерви чи інші клітини організму від ушкоджень, спричинених окисленням.

Протизапальний ефект

Як відомо, високий рівень вільних радикалів може призвести до посилення запальної реакції. Попри те, що невелике запалення – нормальна реакція, спрямована на те, щоб допомогти організму зцілитись та боротися з інфекціями, постійне запалення пов'язане з проблемами зі здоров'ям, включаючи деякі види раку, а також захворювання серця та нирок.

Дослідження свідчать, що кверцетин може допомогти зменшити запалення. Протизапальний ефект сполуки пов'язаний із блокадою ліпооксигеназного шляху метаболізму арахідонової кислоти, зниженням синтезу лейкотрієнів, серотоніну та інших медіаторів запалення.

Згідно з оглядом, опублікованим у 2019 році, численні досліди підтверджують протизапальну дію кверцетину, пов'язану з інгібуванням цитокінів та простагландинів - молекул, що беруть участь у запаленні. У дослідженнях у пробірці  кверцетин знизив маркери запалення в клітинах людини, включаючи молекули фактора некрозу пухлини альфа (ФНПα) та інтерлейкіну-6 (ІЛ-6).

8-тижневе дослідження  за участю 50 жінок з ревматоїдним артритом показало, що учасники, які приймали 500 мг кверцетину, зазнавали значного зниження ранкової скутості та болю. У них також спостерігалося зниження маркерів запалення, таких як ФНПα, порівняно з тими, хто отримував плацебо.

Кверцетин впливає на симптоми простатиту, тобто запалення простати, що викликають хронічний біль та утруднене сечовипускання. Дієтичні добавки на основі кверцетину, допомагають підтримувати хороше здоров'я простати та функцію сечовипускання, тому корисні для чоловіків. 

Підтримка імунної системи

Кверцетин має особливий вплив на здоров'я імунної системи та може сприяти підвищенню імунітету дихальних шляхів. Він має здатність впливати на функцію лейкоцитів, білих кров'яних тілець, які виробляють антитіла, руйнують бактерії, чужорідні білки й знищують клітини власного організму, що мутували або відмерли. Кверцетин може допомогти білим кров'яним клітинам підвищити їхню здатність знищувати чужорідні молекули.

У клітинних культурах цей флавоноїд показав здатність знижувати інфекційність людських клітин різних типів вірусів, а також швидкість реплікації вірусів. Дослідження за участю 1002 дорослих віком від 18 до 85 років вимірювало вплив двох різних доз кверцетину (500 та 1000 мг/день) порівняно з плацебо на симптоми застуди або інфекції верхніх дихальних шляхів (ІВДП) на щоденній основі. Учасники дослідження приймали добавки кверцетину протягом 12 тижнів та реєстрували симптоми ІВДП протягом дня.

Було виявлено, що у суб'єктів у віці 40 років і старше, які оцінюють себе в хорошій фізичній формі, прийом 1000 мг кверцетину на день показав 36% зниження симптомів з боку дихальних шляхів і 31% зниження загальної кількості днів хвороби в порівнянні з відповідною групою плацебо. Таким чином, було зроблено висновок, що при дозуванні 1000 мг на день кверцетин може позитивно впливати на поліпшення імунної функції.

Вплив на серцево-судинну систему

Кверцетин має кардіопротекторний ефект і внаслідок капіляростабілізуючих властивостей, пов'язаних з антиоксидантним, мембраностабілізуючим впливом, знижує проникність капілярів. Кверцетин пригнічує гіпертрофію гладких клітин судин, що спостерігається при розвитку ішемічної хвороби серця.

Протягом 2006-2009 років в Україні було проведено відкрите рандомізоване порівняльне клінічне дослідження ефективності та безпеки застосування кверцетину у хворих з гострим ішемічним інсультом, результати якого показали вірогідне збільшення ступеня повного відновлення неврологічних функцій протягом 3 місяців від початку спостереження на фоні призначення препарату протягом перших 12 годин від початку захворювання.

Інші дослідження доводять, що вживання продуктів, багатих на кверцетин, сприяє зниженню артеріального тиску у пацієнтів, схильних до гіпертонії. Як відомо, високий артеріальний тиск підвищує ризик серцевих захворювань.

Аналогічно, огляд 9 досліджень на людях за участю 580 осіб показав, що прийом більше за 500 мг кверцетину у формі добавки щодня знижував систолічний та діастолічний артеріальний тиск у середньому на 5,8 мм рт. ст. та 2,6 мм рт. ст. відповідно. Коли мишам з високим кров'яним тиском давали кверцетин щодня протягом 5 тижнів, їх систолічний та діастолічний артеріальний тиск (верхнє та нижнє значення) знизилися в середньому на 18% та 23% відповідно.

Кверцетин дуже корисний для судин, оскільки може допомогти запобігти утворенню тромбів і розсіяти ті, що вже утворилися. Він інгібує тромбоксан А2, вибірково зв'язуючись із тромбоцитами у стінках кровоносних судин та покращуючи здоров'я ендотелію.

Кверцетин також знижує ризик смертності, спричиненої ліпопротеїнами низької щільності (ЛПНЩ). Люди, які споживають харчові добавки, що містять флавоноїди, мають нижчий рівень холестерину. У 6-тижневому клінічному дослідженні було виявлено, що споживання кверцетину та екстракту червоного вина без алкоголю, що містить кверцетин у дозі 150 мг/день, знижує систолічний артеріальний тиск та рівень окислених ЛПНЩ у плазмі в осіб з надмірною вагою, які були у групі високого ризику серцевих захворювань.

На додаток до цього, кверцетин блокує поглинання глюкози з крові, виробництво жирових клітин та посилює їх некроз. Він має специфічну особливість пригнічувати накопичення жиру в жирових клітинах людини, що дозрівають, і одночасно запускає апоптоз у вже існуючих.

Противірусні властивості

Зараз спостерігається великий ажіотаж навколо противірусної активності кверцетину в блокуванні проникнення вірусу в клітини людини або придушенні здатності вірусу до реплікації.

Українські вчені давно вивчали терапевтичні властивості кверцетину. У нашій країні було проведено низку досліджень, які продемонстрували ефективність кверцетину проти широкого спектра вірусів, зокрема щодо зворотної транскриптази вірусу імунодефіциту людини та інших ретровірусів, вірусу герпесу 1-го типу, вірусу поліомієліту 1-го типу, вірусу парагрипу ІІІ типу, респіратор-синцитіального вірусу, вірусу гепатиту С і т.д. Також, результати експериментальних досліджень свідчать про активність кверцетину проти вірусу Зіка, ентеровірусу-71, та SARS-CoV-2.

Хоча кверцетин має прямі ефекти захисту організму від вірусної інфекції, він також діє як так званий іонофор, допомагаючи транспортувати вільний, незв'язаний цинк у клітини. Відомо, що цинк може придушувати реплікацію та поширення багатьох вірусів. Це одна з причин, через яку він є популярною рекомендацією проти застуди. Кверцетин здатний збільшувати рівень іонного цинку всередині клітин захисту від реплікації вірусу. Саме цей ефект кверцетину може пояснити зниження кількості інфекцій дихальних шляхів, зазначене у дослідженнях, описаних вище.

Спільне введення кверцетину з вітаміном С дає кращі результати та, в деяких випадках, життєво важливе для противірусної дії. Кверцетин (і вітамін С) також посилюють вироблення інтерферону – противірусного засобу організму, що виділяється лейкоцитами для боротьби з вірусними інфекціями.

Кверцетин посилює й інші ефекти лейкоцитів, включаючи підвищену здатність переміщатися в області інфекції, вбивати інфекційні організми та збільшувати кількість лейкоцитів за потреби. На основі кверцетину в нашій країні було створено ліки, які успішно використовувалися при лікуванні коронавірусу.

Ефективність у боротьбі з алергією

Встановлено, що кверцетин полегшує хронічний алергічний риніт завдяки помітному антигістамінному ефекту. Згідно з японським дослідженням, проведеним у 2013 році на щурах, попередня обробка кверцетином протягом 3 тижнів пригнічувала симптоми назальної алергії. Цей флавоноїд діє шляхом інгібування вивільнення гістаміну, що допомагає зменшити супутні симптоми, такі як закладеність носа та подразнення очей.

Доклінічні дослідження з кверцетином покращують структуру та функцію опасистих клітин та базофілів, тому вони не так сильно реагують на подразники. Кверцетин також блокує надмірне виробництво гістаміну та інших хімічних медіаторів. Обмежуючи вивільнення гістаміну, хімічної речовини, відповідальної за свербіж та запалення шкіри, кверцетин також може бути ефективним проти алергічної екземи.

Дослідження у пробірці та на тваринах показали, що він може блокувати ферменти, що беруть участь у запаленні, і пригнічувати хімічні речовини, що сприяють запаленню, такі як гістамін. Ще одне дослідження показало, що прийом добавок кверцетину пригнічував анафілактичні реакції, пов'язані з арахісом, у мишей. 

Може мати протиракові ефекти

Завдяки антиоксидантним властивостям, кверцетин може мати протиракову дію, що було також доведено експериментально. В огляді досліджень у пробірці та на тваринах було виявлено, що цей флавоноїд пригнічує ріст клітин і спричиняє загибель клітин раку простати.

Інші дослідження  в пробірці та на тваринах показали, що ця сполука надає схожу дію на клітини раку печінки, легень, молочної залози, сечового міхура, крові, товстої кишки, яєчників, лімфоїдної тканини та надниркових залоз.

Здатний знизити ризик хронічних захворювань мозку

Дослідження показують, що антиоксидантні властивості кверцетину можуть допомогти захистити від дегенеративних захворювань мозку, таких як хвороба Альцгеймера та деменція.

В одному дослідженні, мишам з хворобою Альцгеймера робили ін'єкції кверцетину кожні 2 дні протягом 3 місяців. До кінця дослідження ін'єкції звернули назад кілька маркерів хвороби Альцгеймера, і миші показали набагато кращі результати в тестах на навчання.

В іншому дослідженні дієта, багата на кверцетин, знизила маркери хвороби Альцгеймера і покращила роботу мозку у мишей на ранній середній стадії захворювання. Однак дієта не мала практично ніякого ефекту на тварин із середньою та пізньою стадією хвороби Альцгеймера.

Кава — популярний напій, який пов'язують із нижчим ризиком хвороби Альцгеймера. Фактично дослідження  показують, що кверцетин, а не кофеїн, є основною сполукою в каві, яка відповідає за її потенційні захисні ефекти від цієї хвороби.

Може допомогти у боротьбі зі старінням

Дослідження у пробірках та на тваринах показують, що кверцетин може допомогти омолодити або усунути старі клітини та зменшити маркери старіння. Однак потрібні додаткові дослідження на людях.

Підвищує спортивні результати

Одним із найбільш науково вивчених застосувань кверцетину є підтримка оптимальних спортивних результатів. Огляд 11 досліджень на людях показав, що прийом кверцетину може трохи поліпшити витривалість при фізичних навантаженнях.

Наприклад, в одному дослідженні одинадцяти чоловіків-велосипедистів 6 тижнів прийому кверцетину (1000 мг на день) покращили результати в перегонах на 30 км на 3,1%. У елітних спортсменів це невелике покращення може бути дуже значним.

Інше дослідження велосипедистів дало дещо несподіване відкриття. У дослідженні 40 тренованих велосипедистів отримували кверцетин (1000 мг на день) або плацебо до, під час та 2 тижні після 3-денного періоду, протягом якого випробувані їздили велосипедом по 3 години на день з приблизно 57% максимальним робочим навантаженням. Кверцетин не тільки поліпшив фізичну працездатність, але й усунув закладеність верхніх дихальних шляхів та інші симптоми, тоді як у групі плацебо проявилися симптоми із боку дихальних шляхів.

Покращує здоров'я легень

Кверцетин дуже важливий для підтримки легень. Як частина комплексного лікування він входить до Вірджинського протоколу американської школи невідкладної терапії пульмонології, який вважається найкращим у світі.

Легенева тканина складається з епітеліальних клітин, дрібних кровоносних судин і багатої колагеном сполучної тканини. Структура, функція та цілісність легеневої тканини життєво залежать від вітаміну С та флавоноїдів, таких як кверцетин.

Кверцетин впливає на колаген декількома способами:

✓ посилює природну зшивку колагену, яка утворює так звану колагенову матрицю сполучної тканини

✓ інгібує розпад колагену під час запалення та інфекції

✓ запобігає утворенню та вивільненню сполук, які сприяють запаленню та пошкодженню тканин.

Ці переваги для колагену та капілярів роблять кверцетин особливо важливими для підтримки практично кожної тканини організму, а не лише легень.

Від чого ще допомагає кверцетин

Кверцетин та діабет. Дослідження на людях і тваринах показують, що ця сполука може знизити рівень цукру в крові натще і захистити від ускладнень діабету.

Кверцетин та остеопороз. Він допомагає сповільнити втрату кісткової маси після менопаузи, що призводить до остеопорозу. Справді, втрата кісткової маси пов'язана як зі зниженням рівня естрогену, а й зі збільшенням кількості цитокінів з віком, прискорюючи резорбцію кістки. Це дозволило підтвердити, що кверцетин відіграє роль у боротьбі з цією хворобою століття.

Кверцетин та катаракта. Кверцетин активно інгібує окисне пошкодження і може відігравати важливу роль у запобіганні катаракті.  Він також захищає кришталик від припливу кальцію та натрію, які, мабуть, є основними факторами, що призводять до його помутніння. Добавки для зору на основі кверцетину допомагають запобігти катаракті.

Кверцетин та загоєння. Кверцетин має регенеративні властивості, сприяє прискореному загоєнню ран, виявляє противиразкову дію і може впливати на процеси ремоделювання кісткової тканини.

Кверцетин і рухливість. Цей флавоноїд дуже корисний для суглобів. Маючи потужні антиоксидантні та протизапальні властивості, він допомагає захистити суглоби від шкідливого впливу вільних радикалів та знизити запалення.

Кверцетин у гінекології. Завдяки естрогеноподібним властивостям кверцетин може знижувати експресію рецепторів естрогену в гіпоталамусі, гіпофізі та ендометрії. Корейські дослідження показали, що кверцетин потенційно може діяти як природний терапевтичний засіб для зменшення та лікування ендометріозу.

Кверцетин корисний для кишківника та для печінки, експериментально були визначені також його діуретичні, спазмолітичні та антисклеротичні властивості.

Додаток кверцетин: як приймати

Додаток кверцитин: як приймати

Добавки кверцетину можна купити в аптеках та магазинах здорового харчування. Він доступний у декількох формах, включаючи таблетки, капсули, гранули та порошки.

Добавки кверцетину рекомендовано приймати для покращення імунітету, підвищення працездатності під час тренувань, боротьби із запаленням, при алергії та для покращення загального стану здоров'я.

Лікарі прописують БАД у комплексній терапії наступних захворювань:

● профілактика та лікування місцевих променевих уражень після рентген- та гамма-променевої терапії

● лікування пародонтозу, ерозивно-виразкових захворювань слизової оболонки ротової порожнини

● гнійно-запальні захворювання м'яких тканин

● клімактеричний, вертебрально-больовий синдром

● нейрорефлекторні прояви остеохондрозу хребта

● хронічний гломерулонефрит

● нейроциркуляторна дистонія

● ішемічна хвороба серця

● стенокардія напруги ІІ–ІІІ ФК та ​​в багатьох інших випадках.

Рекомендоване дозування кверцетину

Кверцетин не вважається незамінною поживною речовиною, тому рекомендована добова норма споживання цієї речовини не існує. Зазвичай добавку приймають згідно з інструкцією виробника та рекомендації лікаря. Кверцетин призначають як для місцевого, так і для перорального застосування дорослим та дітям віком від 14 років. Дози варіюються від 250 до 1000 мг на день.

Як пити кверцетин при різних патологіях

✤ Алергічні реакції: алергічний риніт, астма, екзема, кропив'янка. Приймати по 100-200 мг 3 десь у день 20 хвилин до їди.

✤ Запалення. Приймати по 200-400 мг 3 рази на день між їдою.

✤ Профілактика простудних захворювань. Приймати 100-200 мг аскорбінової кислоти та 250-400 мг кверцетину на добу.

Тривалість прийому кверцетину

Як довго приймати кверцетин, залежить від конкретного захворювання та стану пацієнта. Тривалість лікування вказується в інструкції до препарату або встановлюється лікарем індивідуально, зазвичай становить від 1 до 6 місяців.

Як вибрати кверцетин у таблетках?

Щоб знизити ризик побічних ефектів, рекомендується вибирати якісні БАДи, які не містять шкідливих інгредієнтів. Рекомендується розглядати добавки, формула яких крім кверцетину містить вітамін С та травні ферменти, наприклад, бромелайн – з ним флавоноїд краще засвоюється.

Кверцетин комплекс у капсулах – дієтична харчова біодобавка від відомого українського виробника Голден Фарм, яка сприяє загальному зміцненню організму та підвищує його імунітет, нормалізує функцію серцево-судинної та дихальної систем.

Ця добавка є комплексом антиоксидантів, до складу якого входить кверцетин, вітамін С, рутин, кальцій, цитрусові біофлавоноїди, екстракти ацероли та шипшини, що працюють у синергії, а також бромелайн з ананасу для більш успішного засвоєння кверцетину.

Показання для застосування:

✦ усунення алергічних реакцій 

✦ зниження можливості зараження респіраторними захворюваннями

✦ нормалізація артеріального тиску

✦ зниження ризику інфаркту та інсульту

✦ поліпшення стану сітківки очей та посилення гостроти зору.

Як приймати:

Вживати по 2 капсули 2 рази на день під час їжі. Курс вживання -1 місяць. Не перевищувати добову дозу, що рекомендується. Перед застосуванням слід проконсультуватись із лікарем. За призначенням лікаря дози та терміни вживання можуть бути змінені.

Кверцетин - відгуки лікарів

Кверцетин у добавках - препарат, який давно застосовується в українських клініках, особливо в неврології, кардіології, у хворих з різними тромботичними подіями. Саме в нашій країні зуміли ще в 90-ті роки синтезувати розчинну форму кверцетину, яку вже понад 10 років внутрішньовенно застосовують для зменшення та попередження ішемії міокарда у пацієнтів із гострим інфарктом міокарда в Інституті кардіології імені академіка М.Д. Стражеска.

Використання кверцетину особливо стрімко зросло під час пандемії коронавірусу. За словами головного інфекціоніста країни, заслуженого лікаря України Ольги Голубовської кверцетин належить до речовин, які мають капіляростабілізуючу та протизапальну дію, знижують продукування цитокінів (прозапальні молекули), протидіючи цитокіновому шторму. У поєднанні з вітаміном С дія кверцетину посилюється, як і дія самого вітаміну С. Ольга Голубовська впевнена, «що кверцетин має комплексно та активно використовуватись у лікарській практиці».

Протипоказання та можливі побічні ефекти добавок

Кверцетин, що міститься у фруктах та овочах, абсолютно безпечний для всіх. Як добавка він також у цілому безпечний, має мало побічних ефектів та протипоказань. Прийом кверцетину протипоказаний вагітним і жінкам, що годують груддю, а також дітям до 14 років. Це пов'язано з відсутністю досліджень речовини серед цих груп населення.

У високих дозах (понад 1000 мг на день) кверцетин може викликати головний і шлунковий біль, а тривалий прийом - легкі проблеми з нирками.

Можливі побічні ефекти, пов'язані з прийомом кверцетину:

● шлунково-кишкові розлади (нудота, спазми, діарея, запор)

● алергічні реакції

● індивідуальна непереносимість.

Як і у разі будь-якої добавки, проконсультуйтеся з лікарем перед прийомом кверцетину, оскільки він може взаємодіяти з деякими ліками, включаючи антибіотики та ліки проти артеріального тиску.

Кому не можна кверцетин

Добавки кверцетину не варто приймати людям, які мають хворі нирки та захворювання щитовидної залози, з обережністю - при підвищеній кислотності шлунка та гастроезофагеальному рефлюксі, а також діабетикам.

Крім того, слід враховувати, що кверцетин може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами:

✓ знижує дію хімієтерапії, що містить цисплатин та доксорубіцин

✓ змінює біодоступність циклоспорину, імунодепресанту, що використовується для запобігання відторгнення трансплантата, та правастатину, що використовується для лікування холестерину

✓ інгібує дію антибіотиків сімейства хінолонів, що вводяться системно або інгаляційно для лікування тяжких інфекцій таких як фарингіт, стенокардія, бронхіт, бронхопневмонія.

Взаємодія з іншими БАДами

Відповідно до досліджень найкращими партнерами кверцетину є цинк і вітамін С, з якими він діє синергетично, а також ферменти, що посилюють його засвоєння.

Який кверцетин кращий

Встановлено, що при об'єднанні кверцетину та вітаміну С їхня імуностимулююча та противірусна дія дає більш високі результати, ніж при використанні кожного з них окремо.

Кращими добавками кверцетину є комплекси у поєднанні з вітаміном С, іншими біофлавоноїдами та ферментами.

Вітамін С здатний відновлювати активний кверцетин в організмі. Щоразу, коли антиоксидант виконує свою функцію з нейтралізації вільного радикала, він перетворюється на неактивну форму. Вітамін С здатний перетворювати його назад на активну форму. Тому дуже важливо підтримувати добрий рівень вітаміну С у раціоні при прийомі добавок кверцетину. Крім регулярного вживання продуктів із високим вмістом вітаміну С (ягоди, цитрусові, зелені листові овочі, броколі, болгарський перець тощо), також рекомендується приймати добавки з вітаміном С (для оптимальної підтримки не менше 250 мг).

Експерименти встановили, що кверцетин погано засвоюється з високим ступенем варіабельності від однієї людини до іншої. Для розв'язання цієї проблеми у добавках використовуються ферменти, зокрема бромелайн. Крім того, деякі дослідження вказують, що кверцетин має синергетичний ефект у поєднанні з іншими флавоноїдними добавками, такими як цитрусові біофлавоноїди, ресвератрол, геністеїн та катехіни.

У яких продуктах міститься кверцетин

У яких продуктах міститься кверцетин

Кверцетин - найпоширеніший флавоноїд в раціоні і його можна споживати через продукти, які його містять. В організмі він в основному надходить у вигляді глікозидних кон'югатів. Однією з найпоширеніших глікозидних форм, присутніх у рослинах, є кверцетин-3-глюкозид (ізокверцитрин), який гідролізується у тонкому кишківнику та швидко всмоктується.

Природно кверцетин містять багато рослинних продуктів. До них відносяться цибуля, яблука, виноград, ягоди, броколі, цитрусові, вишня, зелений чай, кава, червоне вино та каперси. Каперси та любисток є найбільшими джерелами кверцетину, в них міститься до 234 мг речовини на 100 г.

За оцінками, середньостатистична людина споживає 10–100 мг кверцетину щодня з різних джерел їжі. Його кількість у продуктах може залежати від умов, у яких вирощувалась їжа. Наприклад, в одному дослідженні, органічні помідори містили на 79% більше кверцетину, ніж вирощені традиційним способом.

Кверцетин у продуктах (таблиця)

Назва рослини Вміст кверцетину у продуктах (мг/100 г)
Каперси сирі 234
Любисток 170
Концентрат соку бузини 108.16
Помідори 58
Цибуля червона, сира 39.21
Червоний листовий салат 30.6
Бузина 26.77
Спаржа, приготована 23.6
Бджолиний пилок 20.95
Какао-порошок 20
Чорноплідна горобина 18.53
Перці сирі 15.98
Червоний виноград 15.8
Журавлина 14.84
Сливи чорні сирі зі шкіркою 12.45
Вишня 12
Яблука (фрукти зі шкіркою) 10
Чорниця 7.67
Чорна смородина 4.45
Ожина 3,58
Зелений чай 1.69
Червоне вино 8,3

Чи можна отримати достатню кількість кверцетину з продуктів

Кількість кверцетину, який отримується з їжі, в першу чергу залежить від харчових звичок людини. Дослідження показали, що типова західна дієта забезпечує приблизно від 0 до 40 мг кверцетину на день, але дієта, багата на фрукти та овочі, наприклад, Середземноморська, за оцінками, дає більше.

Також важливо відзначити, що його вміст у їжі відображає відмінності як ґрунт, час збору врожаю та умови зберігання. Таким чином, попри наявність кверцетину в багатьох продуктах, для досягнення терапевтичного ефекту все ж таки потрібен додатковий прийом харчової дієтичної добавки.

Як збільшити надходження кверцетину з харчовими продуктами 

Нормальне споживання кверцетину коливається від 15 до 40 мг на день. Збільшити його надходження можна введенням у раціон продуктів з червоними, блакитними та темно-зеленими відтінками, які його містять у більшій кількості. Наприклад, вживати більше ягід: чорницю, вишню, журавлину.

Фрукти їсти бажано зі шкіркою, оскільки найбільша концентрація кверцетину зосереджена саме у верхньому шарі. Овочі та фрукти краще вживати сирими, тому що кілька досліджень показали, що при тепловій обробці кількість кверцетину в продуктах знижується. Так, кип'ятіння цибулі протягом 3-60 хвилин призводить до втрати кверцетину на 18-75%.

Можна збагатити раціон вживанням меду та квіткового пилку. Саме багатством флавоноїдами, зокрема і кверцетином, пояснюються численні терапевтичні властивості меду Манука.

Рецепти з продуктами, багатими на кверцетин

Рецепти з продуктами, багатими на кверцетин

Узбецький салат із помідорів та червоної цибулі

Склад:

Помідори – 500 г

Цибуля червона - 160-200 г

Зелень - на смак (кінза чи петрушка)

Сіль, перець - на смак

Лимонний сік - 2 ст. ложки

Приготування:

Червону цибулю почистити та нарізати півкільцями. Полийте лимонним соком і залиште маринуватися на 10-15 хвилин. Помідори наріжте півкільцями. Викладіть у миску помідори, мариновану цибулю та подрібнену зелень. Можна використовувати кінзу чи петрушку. Салат посоліть і поперчіть до смаку, перемішайте і подавайте до столу.

Римський салат із каперсами

Склад:

Червоні помідори - 8 штук

Каперси - 1½ чайні ложки

Листя базиліка - 4 штуки

Оливкова олія - ​​3 чайні ложки

Часник - 1 зубчик

Мед - ¼ чайні ложки

Бальзамічний оцет - 3 чайні ложки

Приготування:

Поріжте помідори на четвертинки та вийміть насіння. Розігрійте гриль і смажте помідори 1-2 хвилини з кожного боку до утворення характерних смужок та до м'якості помідорів. Залишіть остигати при кімнатній температурі та покладіть в миску. Змішайте каперси, базилік, олію, подрібнений часник та мед у маленькій мисці. Посоліть. Полийте заправкою помідори та добре перемішайте. Салат подають теплим з хрустким хлібом та м'ясом на грилі. 

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре