Дієта при панкреатиті: рекомендації та принципи харчування

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Дієта при панкреатиті: рекомендації та принципи харчування

Зміст:

➦ Що таке панкреатит та його види

➦ Основні принципи дієти при панкреатиті

➦ Планування дієти при гострому та хронічному панкреатиті

➦ Приклади дієтичних рецептів та меню на день

➦ Приклад меню на тиждень

➦ Що змінити у способі життя для кращих результатів

Статистичні дослідження свідчать про те, що за останні десятиліття у світі спостерігається швидке зростання захворюваності на панкреатит. Хвороба «молодшає» і стає більш грізною: вік уперше хворих знизився з 50 до 39 років, при цьому до 15% хворих гинуть у гострій фазі захворювання. Дотримання принципів лікувального харчування суттєво знижує ризик розвитку хронічного панкреатиту, тому є одним із найважливіших етапів профілактики та лікування хвороби.

Що таке панкреатит та його види

>Що таке панкреатит та його види

Підшлункова залоза - це орган, розташований у верхній частині черевної порожнини позаду шлунка. Вона виконує два основні завдання: регулює рівень цукру в крові, зокрема шляхом вироблення інсуліну, а також виробляє травні ферменти, що беруть участь у перетравленні ліпідів, вуглеводів і білків (екскреторна функція залози).

Панкреатит – це запалення підшлункової залози, що викликає певну симптоматику (болі в животі після їди, нудоту та блювання) та загрожує серйозним погіршенням здоров'я.

Розрізняють два типи панкреатиту:

Гострий панкреатит. Визначається як клінічне захворювання, що характеризується сильним болем в епігастральній ділянці, який може іррадіювати або не іррадіювати в спину, а також підвищеними рівнями сироваткової амілази та ліпази (більше, ніж утричі перевищують норму). Виявляється швидким запаленням, яке триває протягом кількох годин чи днів, а потім проходить.

Гострий панкреатит буває двох видів: інтерстиціальний (набряковий) і некротизуючий. Ускладнення гострого панкреатиту, що викликає руйнування, самоперетравлення та відмирання тканин підшлункової залози, називається панкреонекрозом. Ця важка хірургічна патологія призводить до порушення роботи життєво важливих органів та становить загрозу для життя пацієнта.

Хронічний панкреатит. Є прогресуючим фіброзно-запальним захворюванням, що є результатом незворотних структурних змін підшлункової залози. Хронічний панкреатит з часом призводить до екзокринної та ендокринної недостатності з періодичними епізодами гострого панкреатиту, які регулярно виникають протягом декількох років.

Вплив панкреатиту на травлення

Панкреатит викликає дегенеративні зміни структури підшлункової залози. Замість залізистої тканини, що виробляє ферменти, утворюється сполучна. Підшлункова залоза не в змозі повною мірою виконувати свою функцію, знижуючи вироблення травних ферментів. Це призводить до поганого травлення, супроводжується діареєю з порушенням всмоктування, особливо шляхом витоку білків та ліпідів зі стільцем.

На тлі поганого засвоєння білків, жирів і вітамінів можуть з'явитися виснаження, астенія, порушення метаболізму кісткової тканини та системи згортання крові, інші захворювання через дефіцит поживних речовин. Внаслідок зміни ендокринних функцій підшлункової залози при пошкодженні частини, залученої у виробленні інсуліну, може розвинутись діабет.

Причини виникнення панкреатиту та його симптоми 

В основі переважної більшості нападів гострого панкреатиту лежать дві основні причини:

  • надмірне вживання алкоголю, шкідливі харчові звички (переїдання смажених, жирних, перчених, пряних страв), які шкодять клітинам підшлункової залози, що виробляють ферменти - 55% випадків;
  • жовчнокам'яна хвороба, холелітіаз (застій жовчі), камені в жовчному міхурі, які можуть блокувати жовчну протоку та перешкоджати відтоку панкреатичної рідини  – 35% випадків.

Симптоми гострого панкреатиту:

➤ болі в животі після їди

➤ здутий, болючий на дотик, живіт

➤ нудота і блювання

➤ висока температура

➤ збільшення частоти серцевих скорочень.

Причинами хронічного панкреатиту, згідно з Міжнародною класифікацією M-ANNHEIM, є: 

  • вживання алкоголю
  • вплив нікотину
  • харчові фактори
  • спадкові фактори
  • фактори, що впливають на діаметр панкреатичних проток та відтік секрету підшлункової залози
  • імунологічні фактори
  • рідкісні та метаболічні фактори

Крім зазначених етіологічних причин, на розвиток захворювання впливають фактори, що спричиняють наступний характер:

  • особливості анатомічного характеру, кровопостачання та іннервації підшлункової залози
  • будівля протокової системи підшлункової залози
  • особливості харчування
  • мутації інгібітора активації трипсиногену та СFTR-гену
  • травматичні ушкодження підшлункової залози
  • інвазивні методи діагностики, наприклад, ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія.

Провідними клінічними проявами екзокринної та ендокринної недостатності підшлункової залози є:

➤ больовий абдомінальний синдром (типові колючі болі вгорі живота)

➤ порушення процесів кишкового травлення та всмоктування (метеоризм, діарея)

➤ трофологічна недостатність

➤ порушення моторики шлунково-кишкового тракту

➤ втрата ваги внаслідок гіперкатаболізму, оскільки основні поживні речовини не засвоюються належним чином

➤ інсулінозалежний діабет у випадках запущеного хронічного панкреатиту.

Хоча обидві форми панкреатиту, гострий та хронічний, пов'язані із запаленням підшлункової залози, вони мають різні характеристики та проблеми. Гострий панкреатит, часто раптовий та короткочасний, і хронічний – стійкий та довготривалий, потребують особливих підходів до лікування.

Основні принципи дієти при панкреатиті 

>Основні принципи дієти при панкреатиті

Дієта для хворих на панкреатит – запорука хорошого самопочуття та можливість зупинити прогресування хвороби. Кожен напад супроводжується частковим заміщенням функціональних тканин фіброзними, що зрештою призводить до розвитку недостатності секреторної функції залози.

Харчування при панкреонекрозі (ускладнення гострого панкреатиту) обмежене, аж до голодування у перші дні. Головна мета – зупинити вироблення соку підшлункової залози, що містить травні ферменти та усунути тяжкі симптоми нападу.

Після усунення гострих симптомів початковий об'єм порції не повинен перевищувати 50-100 грам. У цей період рекомендується низькокалорійна семиденна дієта. Всі продукти, що використовуються, відварюються, а страви подаються теплими та мають напіврідку консистенцію. Приблизно через тиждень меню для підшлункової поступово розширюється.

Основні принципи харчування при панкреатиті:

  • страви, що подаються до столу, повинні бути нежирними, легкозасвоюваними, протертими або дрібно нарізаними
  • вміст білків, ліпідів та вуглеводів повинен відповідати фізіологічним потребам організму
  • овочі та фрукти вживаються після термічної обробки, у вареному або запеченому вигляді
  • відмова від алкоголю та тютюнопаління
  • обмеження продуктів, що містять клітковину
  • кращі способи приготування їжі – варіння, на пару, запікання
  • дрібне харчування, проміжок між їдою 3-4 години, переїдання неприпустимо, вітаються розвантажувальні дні
  • вживання не менше 2 літрів рідини протягом доби
  • зниження кількості солі для запобігання затримці води в організмі.

Необхідно дотримуватися запропонованої дієти (стіл номер 5 за Певзнером) та рекомендаціям лікаря, а також моніторити реакцію організму при введенні нових продуктів у раціон. 

Рекомендовані продукти

Характерна особливість даного типу лікувального харчування полягає в тому, що в раціоні має бути більше продуктів, які містять білок. Добова норма білка повинна дорівнювати близько 120 грамів. Крім цього, у харчуванні скорочується вживання жирів та вуглеводів.

До списку дозволених продуктів при запаленні підшлункової залози входять:

✔ Нежирне м'ясо: яловичина, телятина, курка, кролятина.

✔ Нежирні сорти риби: тріска, хек, судак, минтай, путасу. Їх варять чи готують на пару.

✔ Яйця (у вигляді білкового омлету або некруте).

✔ Крупи: гречана, рисова, вівсяна, манна. Каша повинна мати напіврідку консистенцію. Дозволяється манна крупа та рисове суфле. Обмежено – перловка, кукурудза, пшоно, ячмінь.

✔ Нежирні кисломолочні продукти: кисле молоко, кефір, сир. Можна вживати тертий сир із нейтральним смаком.

✔ Відварені овочі: картопля, кабачки, гарбуз, зелений горошок, цвітна капуста, буряк. За відсутності негативної реакції можна включати сиру моркву, огірки та помідори, або підсушений цілозерновий пшеничний хліб, пісне печиво.

✔ Соуси, приготовані на овочевому бульйоні.

✔ Олія рослинна та вершкова (з обмеженнями).

✔ З напоїв: настій шипшини, слабо заварений чай з лимоном, фруктові соки з солодким смаком, попередньо розбавлені водою, компоти з абрикосів, груш, яблук, вода без газу. При нестачі калію до раціону слід включати морквяний сік.

Рекомендується вживати цілозернові продукти хоча б один раз на день (цілозерновий рис, цілозернові макарони, манна крупа, кіноа).

Молочні продукти є найважливішим джерелом білка. Вони допомагають боротися із втратою ваги та недоїданням. Крім того, завдяки призначенню гастропротекторних ферментів незбиране молоко та сири нормально переносяться хворими на хронічний панкреатит. Рекомендується вживати 1-2 молочних продукти на день, щоб оптимізувати споживання білка. Віддавати перевагу молочним продуктам, збагаченим вітаміном Д.

Продукти, яких слід уникати

Головне завдання при панкреатиті – знизити активність підшлункової залози. Для цього слід виключити з раціону продукти та напої, що підвищують навантаження цього органу.

Заборонені продукти при панкреатиті:

Фаст-фуд, майонез, маргарин, гостре, мариноване, чипси

 Жирне м'ясо та ковбаси, жирні м'ясні та рибні бульйони, консерви, копчені та солоні продукти

 Свіжий хліб, випічка, торти та тістечка з кремом, продукти з високим вмістом цукру, морозиво, шоколад

 Кислі ягоди та фрукти, часник, гриби, шпинат, капуста, квасоля, горох, цибуля

 Алкоголь, газовані напої, кава, пакетовані соки

 Молочні продукти з високим відсотком жиру.

Після переходу захворювання в стан ремісії дозволяється вводити свіжі овочі та фрукти.

Планування дієти при гострому та хронічному панкреатиті

>Планування дієти при гострому та хронічному панкреатиті

У першу добу-три після початку нападу гострого панкреатиту, залежно від тяжкості стану хворого, рекомендується повне голодування. Дозволено вживання тільки лужної мінеральної води, відвару ягід шипшини, слабо завареного несолодкого чаю, води. Далі вводяться протерті напіврідкі страви, приготовані на пару або у відвареному вигляді.

Харчування під час гострого періоду розписує лікар. Рекомендується частий прийом їжі до 6-8 разів на день, невеликими порціями. Проміжок між їдою не повинен становити більш ніж 2-3 години. Страви повинні бути теплими (від 20 до 50°С). Залежно від здоров'я пацієнта така панкреатична дієта може тривати до 20 днів. При дотриманні рекомендацій лікаря та відсутності похибок у харчуванні полегшення має настати приблизно на 10-й день.

Після стабілізації стану та усунення больового синдрому пацієнтам призначають дієтичний стіл № 5В, який застосовують в умовах стаціонару. Вдома хворий продовжує харчуватися дієтично (стіл № 5П, потім №5 - у період стійкої ремісії), оскільки будь-яка помилка в харчуванні може призвести до загострення патології. Обмежити або навіть зупинити прогресування уражень підшлункової залози, допоможе правильне планування дієти.

Особливості дієти при хронічному панкреатиті:

► Збільшити кількість білкової їжі. Компенсуйте недоїдання шляхом збільшення споживання продуктів, багатих на білок і розділивши прийоми їжі, щоб максимізувати споживання.

► Зменшити калорійність. Уникайте вживання за один присід надто калорійної їжі та продуктів із високим вмістом приготовлених жирів.

► Уникати надлишків жирів. Вони можуть спричинити діарею з порушенням всмоктування. Однак повністю відмовлятися від жирів не можна, тим більше що вони перетравлюються при прийомі гастрозахисних ферментів, призначених лікарем.

► Зменшити споживання солодких продуктів. Вибирайте продукти з низьким та середнім глікемічним індексом (ГІ), щоб обмежити підвищення рівня цукру в крові. Переважно вживати солодощі наприкінці їжі, щоб уникнути надмірно високого рівня цукру в крові.

► Виключити алкоголь. Навіть невеликий та епізодичний прийом алкоголю супроводжується хворобливими нападами та може сприяти прогресуванню пошкодження підшлункової залози.

► Зменшити споживання клітковини. Волокна обмежують дію ферментів підшлункової залози, проте вони потрібні, оскільки дозволяють контролювати ГІ. Допускається вживання до 25-30 г на добу (легка терапевтична дієта).

► Додати до раціону вітаміни A, D, E і K, щоб компенсувати дефіцит жиророзчинних вітамінів у їжі.

► Віддавати перевагу щадним способам приготування їжі: у духовці, на парі, у фользі, варіння, тушкування.

► При панкреатиті нерідко рекомендують фітотерапію. Корисні відвари та настої з листя м'яти, ягід суниці та чорниці, відвар кіпрію. Ці відвари також допоможуть заповнити дефіцит вітамінів.

Льон білий насіння 100г
Вітамін D3 2500 МЕ 150 мг капсули №90
М'ята 1.5г №20

Приклади дієтичних рецептів та меню на день

Лікар-гастроентеролог розписує індивідуальне меню при панкреатиті залежно від стану хворого, протипоказань та смакових переваг пацієнта.

У щоденному раціоні має бути збалансована кількість усіх поживних речовин:

● білків – 120 г,

● складних вуглеводів – 300–350 г (при цьому цукру допускається не більше 40 г),

● жирів – 70 -80 г, лише 20% яких повинні мати рослинне походження.

Раціон на день при панкреатиті в стані ремісії включає три основні прийоми їжі, а також один-два перекушування.

Для першого сніданку підійдуть добре розварені каші на воді або молоці, розведеному водою, сирне суфле, омлет на пару або сир. Як напої – фруктовий компот, чай або кисіль.

На другий сніданок можна з'їсти бутерброд із вчорашнього або підсушеного хліба з тонким шаром вершкового масла високої якості, трохи нежирного та несолоного сиру (адигейський, моцарела). Запити це настоєм шипшини або чаєм.

В обід подається суп на нежирному м'ясному або овочевому бульйоні. На друге обов'язково білок (страва з нежирного м'яса) з гарніром з овочів (відварених, на пару або тушкованих). З напоїв – чай, компот, кисіль. Як перекушування можна їсти запечене яблуко або грушу, галетне печиво, сирний пудинг, фруктовий або молочний кисіль, натуральний йогурт, компот.

Вечеря має бути легкою, з достатньою кількістю вуглеводів і білків. Наприклад, рибні котлети, суфле з курячого м'яса, тушкований кролик, рагу з овочів, овочеве пюре, рис відварний і т.п. Перед сном дозволяється вживання нежирних кисломолочних продуктів.

Навіть при панкреатиті можна харчуватися смачно: рецепти страв

Дієтичний курячий суп

Філі курки – 500 г

Картопля – 2-3 шт.

Морква – 1 шт.

Вода – 2 л

Цибуля – 1 шт.

Сіль до смаку

Зелень до смаку

Філе птиці промити, залити водою та довести до кипіння. Картоплю та цибулю почистити, дрібно нарізати, моркву натерти на тертці. Через 5-10 хвилин кипіння бульйону злити воду, налити свіжу та готувати до повної готовності м'яса. Після того, як філе буде готове, вийняти та нарізати дрібними шматочками. У готовий бульйон покласти моркву, цибулю та картоплю. Залишити варитися на повільному вогні. За 10 хвилин до готовності додати нарізану курку та сіль. Подавати суп, посипавши свіжою зеленню.

Запечене яблуко з сиром та сухофруктами

Яблука – 4 шт.

Сир – 150 г

Родзинки – 30 г

Курага – 5-7 шт.

Яйце – 1 шт.

Цукор – до смаку

Курагу та родзинки залийте гарячою водою на 10-15 хвилин, потім поріжте курагу невеликими шматочками. Сир змішайте з цукром та яйцем, додайте родзинки та курагу. Перемішайте. Яблука помийте. Виріжте насіннєву коробочку. У серединку кожного яблука покладіть сир із родзинками та курагою. Запікайте яблука із сирною сумішшю в духовці, розігрітій до 180 градусів, близько 20 хвилин.

Рисово-гарбузова каша

Гарбуз –1 невеликий

Рис – 7 столових ложок

Молоко – 1 склянка

Сіль та цукор – до смаку

Очистити невеликий гарбуз від шкірки та насіння, нарізати маленькими шматочками та проварити 20 хвилин. Додати до нього промитий рис та варити до готовності. Влити в кашу склянку молока та на повільному вогні довести до кипіння. Кашу трохи остудити та пюрувати за допомогою блендера.

Рибні котлети дієтичні

Філе рибне (будь-яка нежирна морська риба) – 400 г

Морква – 1 шт.

Цибуля біла – 1 шт.

Сіль морська (до смаку)

Яйце куряче – 1 шт.

Гвоздика – 1 шт.

Лист лавровий - 2 шт.

Олія рослинна – 1 ч. л.

Філе разом із яйцем перетерти блендером. Додати дрібно нарізану цибулю та кріп, потім сіль та висівки. Масу ретельно перемішати і залишити на 20 хвилин, щоб висівки трохи набрякли. Сформувати котлети та викласти їх на решітку пароварки. Готувати 25-30 хв.

Приклад меню на тиждень

>Приклад меню на тиждень

Понеділок

Перший сніданок: омлет зі шпинатом, хліб з висівками, чай

Другий сніданок: салат із буряків із родзинками, заправлений сметаною

Обід: рисовий суп на курячому бульйоні, куряче філе з овочами, настій шипшини

Полуденок: салат з тертої моркви, мінеральна вода без газу

Вечеря: відварений хек з рисом та тушкованими овочами, морквяний фреш

Вівторок

Перший сніданок: каша вівсяна на мигдальному молоці з сухофруктами, яблучно-грушевий компот

Другий сніданок: кисіль із ягід з галетним печивом

Обід: гарбузовий суп-пюре, індичка з овочами в духовці, чай з лимоном

Полуденок: смузі з грецького йогурту з огірком та зеленню

Вечеря: тушкований кролик із салатом з відвареного буряка, напій з ягід суниці та чорниці

На ніч: лляний кисіль

Середа

Перший сніданок: гарбузово-рисова каша на молоці, бутерброд з несолоним сиром, чай 

Другий сніданок: омлет, кисіль

Обід: рибний суп з тріски, салат зі свіжих овочів з рослинною олією, компот

Полуденок: запечене яблуко

Вечеря: парові котлети з яловичини з гречкою, салат з пекінської капусти з болгарським перцем та морквою, ягідний морс.

Четвер

Перший сніданок: сирна запіканка з ягідним киселем

Другий сніданок: яйця пашот на шматочку підсушеного хліба

Обід: овочевий суп та тюфтельки з дієтичного м'яса з протертою гречаною кашею, неміцний чай

Полуденок: фруктове пюре та молочний кисіль.

Вечеря: голубці зі сметаною, салат із гарбуза з фетою, відвар м'яти.

П'ятниця

Перший сніданок: пудинг з манної крупи, хлібці з тонким шаром вершкового масла, компот зі свіжих фруктів.

Другий сніданок: фруктове желе, відвар шипшини.

Обід: суп-пюре з овочів, рулет із риби з тушкованими овочами, чай із молоком.

Полуденок: запечений гарбуз із сухофруктами

Вечеря: відварене філе минтаю, овочеве рагу, веганське молоко.

На ніч: стакан ряжанки

Субота

Перший сніданок: гречана каша-розмазня на молоці, молочний кисіль

Другий сніданок: запечене яблуко, фаршироване сиром

Обід: суп з фрикадельками з телятини, салат з авокадо зі свіжим огірком і курячою грудкою, компот

Полуденок: смузі з селери, солодкого яблука та груші

Вечеря: м'ясна запіканка з овочами, чай з обліпихи

Неділя

Перший сніданок: нежирний сир з медом, чай з калини

Другий сніданок: яйця некруті, бутерброд із несолоним сиром

Обід: овочевий суп з броколі, м'ясний рулет, відвар шипшини.

Полуденок: ягідний кисіль з пісним печивом

Вечеря: м'ясні тюфтельки з картопляним пюре та листям салату.

Що змінити у способі життя для кращих результатів

Правила харчування є одним із найважливіших факторів попередження гострих нападів запалення підшлункової залози та розвитку хронічного панкреатиту, але не єдиним. Важливо також дотримуватись принципів здорового способу життя.

Необхідно стежити за фізичною активністю, проте без зайвого навантаження. Тренажерний зал, походи в лазню чи сауну здатні спровокувати напад захворювання, найкращий варіант – прогулянки та дихальна гімнастика.

Відмова від алкоголю та тютюну - принципова складова у лікуванні панкреатиту. Оцтовий альдегід, який утворюється в організмі при вживанні алкоголю, провокує запалення підшлункової залози. Компоненти тютюнового диму блокують вироблення ферментів, що нейтралізують оцтовий альдегід, тому куріння є додатковим фактором ризику виникнення панкреатиту.

Крім того, у профілактиці запалень підшлункової залози має значення повноцінний сон, дотримання питного режиму, регулярний прийом полівітамінів та лікарська терапія. 

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре