Дієта 1 – у чому суть та кому потрібна?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Дієта 1 – у чому суть та кому потрібна?

Зміст:

➦ Показання до дієти №1

➦ Основні правила харчування при дієті №1

➦ Переваги та недоліки дієти номер №1

➦ Список продуктів

➦ Приблизне меню дієти №1 на 7 днів

➦ Різновиди дієти "Стіл №1" - стіл 1А, 1Б

«Харчування хворого є тлом, на якому слід застосувати інші терапевтичні фактори. Там, де немає лікувального харчування, немає раціонального лікування». Ці слова відомого дієтолога М.І. Певзнера лягли в основу розроблених ним у 20-х роках минулого століття дієт, які й сьогодні успішно застосовуються у комплексній терапії широкого спектра захворювань. У цій статті ми познайомимо читачів нашого Фітоблогу з дієтичним харчуванням, яке називається «дієта перший стіл».


Показання до дієти №1

Показання до дієти №1

У систему Певзнера входить 15 дієт, кожна з яких спрямована на розв'язання конкретної проблеми зі здоров'ям. Деякі з них мають різновиди, що застосовуються на різних стадіях захворювання (у період загострення, ремісії чи одужання).

Показанням до дієти №1 є:

  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в період загострення
  • стадія нестійкої ремісії виразки шлунка та дванадцятипалої кишки
  • хронічний гастрит із підвищеною та нормальною секрецією соляної кислоти в період нерізкого загострення
  • гастроезофагеальний рефлюкс.

Основні правила харчування при дієті №1

Основні правила харчування при дієті №1

Дана дієтсистема призначається терміном на 6 місяців і покликана знизити хімічне, механічне та термічне навантаження на органи травлення.

Особливості дієти:

➤ обмеження продуктів, що надають сильне збудження секреції шлунка

➤ виключення продуктів, що подразнюють слизову оболонку шлунка

➤ зниження частки продуктів, що важко перетравлюються та затримуються в шлунку.

➤ фізіологічно повноцінна дієта з калорійності та БЖВ

Правила харчування для столу №1:

✦ протерта, зварена на воді або парова їжа

✦ запікання без скоринки

✦ відмова від смажених страв

✦ їжа представлена в напіврідкому або желеподібному вигляді

✦ риба та не грубі сорти м'яса дозволяються шматками

✦ помірне обмеження кухонної солі

✦ страви повинні бути теплими (гарячі та холодні – виключаються)

✦ 5-6 прийомів їжі на день

✦ молоко або вершки перед сном.

Хімічний склад та калорійність їжі столу №1:

Вуглеводи: 400-420 г

Білки (60% тварини): 90-100 г

Жири (30% рослинні): 100 г

Сіль: 10-12 г

Рідина:1,5 л

Добова калорійність: 2800-3000 ккал.

Переваги та недоліки дієти №1

Перевагою харчування «дієта стіл 1» за Певзнером є отримання лікувального ефекту при збереженні збалансованого за кількістю поживних речовин раціону.

Плюси дієти №1:

✓ зменшує запалення у шлунково-кишковому тракті

✓ прискорює загоєння виразок

✓ сприяє нормалізації секреторної та рухової функцій шлунка

✓ допомагає відновленню ШКТ та покращує роботу травної системи в цілому.

Мінуси дієти №1:

► достатня тривалість (мінімум пів року)

► психологічні складності через різку зміну харчових звичок

► вимагає терпіння та винахідливості у підборі рецептів

► обмеження раціону

► фінансово недешева

► є небезпека загострення при переході до звичного раціону.

Список продуктів

Список продуктів

Як будь-яка дієта, стіл №1 по Певзнеру має ряд рекомендацій та обмежень щодо їжі.

Заборонені продукти

Заборонений список містить:

Хліб та борошняні вироби: свіжий білий та житній, смажені та печені пиріжки, вироби зі здобного та листкового тіста, цілісні макарони, вареники, піца.

Крупи: пшоно, перловка, кукурудза, ячнева, а також бобові.

М'ясо та птиця: баранина, свинина, гуска, качка, печінка, копчене м'ясо, ковбаси, консерви.

Риба: жирна, смажена, копчена, солона, ікра, морепродукти, консерви.

Супи: м'ясні та рибні бульйони, грибні та міцні овочеві відвари, буряк, борщ, борщ, зелений борщ, окрошка.

Молочні продукти: жирні та з високою кислотністю (вершки, жирний та кислий сир, жирний та солоний сир), гострі та солоні тверді сири, обмеження сметани.

Яйця: варені круто й смажені.

Овочі: капуста білокачанна, ріпа, редька, бруква, щавель, шпинат, цибуля, огірки, солоні, квашені та мариновані овочі, гриби, овочеві консерви.

Фрукти та ягоди: кислі та недостатньо стиглі, багаті на клітковину, а також не протерті сухофрукти.

Десерти: шоколад, морозиво.

Соуси та прянощі: м'ясні, рибні, грибні, томатні, майонез, а також, хрін, гірчиця, перець.

Напої: газовані, а також квас, чорна кава.

Дозволені продукти

В рекомендований список входять:

Хліб та борошняні вироби: вчорашньої випічки або підсушений хліб, галетне печиво, пшеничні сухарі, сухий бісквіт, 1-2 рази на тиждень добре випечені нездібні булочки, печені пиріжки з яблуками, відвареним м'ясом або рибою та яйцями, джемом, ватрушка з сиром. Відварені вермішель та макарони дрібно рублені.

Крупи: манка, рис, гречка, вівсянка. Каші зварені на молоці або воді в протертому вигляді, гречана розмазня напівв'язкої консистенції, парові суфле, пудинги, запіканки, котлети з мелених круп.

М'ясо та птиця: нежирні сорти без сухожиль, фасцій та шкіри (у птахів). Використовуйте парові та відварені страви (котлети, биточки, кнелі, суфле, пюре, зрази та інші рецепти) з нежирного м'яса, курей, індички. Відварене м'ясо шматком з нежирної телятини, курчат, кролика. Бефстроганов із вареного м'яса. Відварене м'ясо, запечене у духовці. Відварені язик та печінка.

Риба: нежирні сорти (судак, тріска, окунь, щука) без шкіри, у вигляді суфле, котлет або шматком, варені у воді або на парі.

Супи: протерті на морквяному або картопляному відварі, молочні супи з протертих або добре розварених круп (геркулес, манна, рис та ін.), молочні супи-пюре з овочів, вермішелевий суп з додаванням протертих овочів. Супи можна заправляти вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками, борошно використовувати тільки підсушене.

Молочні продукти: нежирне молоко у стравах, некислі кефір, кисляк, ацидофілін, нежирні йогурти, сир некислий свіжоприготовлений (протертий) та сметана, парові пудинги, запечені сирники, суфле, ліниві вареники, нежирний негострий тертий сир, зрідка — скибочками.

Яйця: омлет білковий, паровий з 1-2 яєць, 1-2 жовтки на день у стравах, яйце зварене некруто.

Жири: вершкове несолоне масло, коров'яче топлене масло вищого ґатунку, рафіновані олії у стравах.

Овочі: картопля, морквина, буряк, цвітна капуста, зелений горошок (обмежено) зварені на пару або у воді та протерті (пюре, суфле, парові пудинги). Ранні гарбуз та кабачки шматочками. Дрібно різаний кріп у супах. Стиглі некислі томати до 100 г.

Фрукти та ягоди: у протертому, вареному та печеному вигляді. Пюре, киселі, муси, желе, самбуки, узвари (протерті).

Десерти: цукор, мед, некисле варення, зефір, пастила, меренги, вершковий крем, молочний кисіль.

Соуси та прянощі: бешамель без борошна, з додаванням вершкового масла, сметани, фруктові, молочно-фруктові. Кріп, петрушка, ванілін, кориця (обмежено).

Напої: неміцний чай, можна з молоком, вершками, неміцний какао та кава з молоком, солодкі соки з фруктів та ягід, відвар шипшини.

Приблизне меню дієти №1 на 7 днів

Приблизне меню дієти №1 на 7 днів

Що можна приготувати на тиждень дієти стіл №1? Пропонуємо приблизний раціон на кожен день тижня:

День 1

1-й сніданок: рисова каша з медом, яйце некруто, чай з молоком.

2-й сніданок: сир свіжий некислий, відвар шипшини.

Обід: овочевий суп-пюре з гарбуза, фрикадельки парові м'ясні з картопляним пюре, мус фруктовий.

Південь: ягідний кисіль

Вечеря: риба відварена під молочним соусом, морквяне пюре, чай з молоком.

На ніч: молоко.

День 2

1-й сніданок: паровий омлет, каша вівсяна, чай із молоком.

2-й сніданок: фруктове пюре з груші та яблук

Обід: суп рисовий молочний, парові котлети з індички, гречка-розмазня, желе яблучне.

Полудень: відвар пшеничних висівок з цукром та сухарики.

Вечеря: тушкована цвітна капуста, салат з яблук та моркви ягідний кисіль.

На ніч: вершки.

День 3

1-й сніданок: сирний пудинг, кисіль.

2-й сніданок: яйце некруто, підсушений хліб

Обід: суп овочевий на картопляному відварі, грудка куряча, запечена під соусом бешамель, морква та зелений горошок відварені, компот із сухофруктів.

Полуденок: какао з молоком, ватрушка з сиром.

Вечеря: судак відварений під молочним соусом, запечена картопля та овочевий салат, чай з молоком.

На ніч: молоко

День 4

1-й сніданок: ліниві вареники з некислою сметаною, рисова молочна каша, неміцна кава з молоком

2-й сніданок: запечені яблука, відвар шипшини.

Обід: молочний суп з вермішеллю, кнелі з м'яса індички з гарніром із відвареної цвітної капусти, неміцний чай із молоком.

Полудень: компот із сухим бісквітом.

Вечеря: запечені овочі з сиром, пастила, кисіль.

На ніч: вершки.

День 5

1-й сніданок: яйце некруто, сирники запечені, чай з молоком.

2-й сніданок: фруктове пюре з бананом.

Обід: суп-пюре з овочів, м'ясне суфле, вермішель, какао з молоком.

Полудень: ягідний смузі.

Вечеря: риба відварена, салат з моркви з чорносливом, кисіль.

На ніч: молоко.

День 6

1-й сніданок: паровий омлет, манна молочна каша, кисіль з ягід.

2-й сніданок: сир свіжий некислий з курагою та чорносливом, рідкий йогурт.

Обід: молочний суп з вівсянкою, відварений кролик, картопляне пюре, неміцний чай з молоком.

Полудень: компот із сухим бісквітом.

Вечеря: парові рибні котлети, печена картопля, відвар із шипшини.

На ніч: вершки.

День 7

1-й сніданок: омлет паровий, макарони з тертим сиром, неміцний чай.

2-й сніданок: меренга та компот.

Обід: суп овочевий протертий, відварена яловичина під соусом бешамель, рис відварений, кисіль.

Південок: манний пудинг, неміцний чай.

Вечеря: фрикадельки з м'яса індички із запеченими овочами-мікс (кабачки, солодкий перець, картопля та цвітна капуста).

На ніч: молоко.

Різновиди дієти "Стіл №1" - стіл 1А, 1Б

Дієта номер 1 має дві модифікації: 1А та 1Б. Стіл №1А застосовують при виразці шлунка та гастриті з підвищеною кислотністю у стадії загострення. Мета даного харчування полягає в тому, щоб наситити організм поживними речовинами та максимально полегшити процес травлення.

Головна умова цього столу – максимально щадна їжа. У раціоні має бути лише подрібнена, протерта та слизова їжа: супи-пюре, напіврідкі каші, рубане м'ясо, риба у вигляді парових котлет або суфле. Овочі та фрукти подрібнені та термічно оброблені. Можна використовувати продукти з дозволеного списку, крім борошняних, кондитерських і кисломолочних виробів. Харчову цінність необхідно знизити шляхом вуглеводів, оскільки хворий знаходиться в постільному режимі та не витрачає багато енергії. Тривалість дієти 1А близько 10 днів, потім призначається дієта 1Б.

Стіл №1Б застосовується при виразковій хворобі та хронічному гастриті з підвищеною кислотністю в період ремісії. Вся їжа готується на воді або на пару, має кашоподібний та подрібнений вигляд, невеликі порції, дробове харчування кожні 3 години. На відміну від попереднього варіанту, в цей лікувальний стіл можна включити тонко нарізані сухарики з білого хліба. Інші борошняні та кондитерські вироби не можна їсти ще два тижні. Потім під час переходу до столу №1 їх можна обережно вводити малими порціями, ніж спровокувати загострення. У раціоні допускаються вершки та свіжий сир, проте кисломолочні напої виключені.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре