Зміст:
➦ Основні правила харчування при дієті №1
➦ Переваги та недоліки дієти номер №1
➦ Приблизне меню дієти №1 на 7 днів
➦ Різновиди дієти "Стіл №1" - стіл 1А, 1Б
«Харчування хворого є тлом, на якому слід застосувати інші терапевтичні фактори. Там, де немає лікувального харчування, немає раціонального лікування». Ці слова відомого дієтолога М.І. Певзнера лягли в основу розроблених ним у 20-х роках минулого століття дієт, які й сьогодні успішно застосовуються у комплексній терапії широкого спектра захворювань. У цій статті ми познайомимо читачів нашого Фітоблогу з дієтичним харчуванням, яке називається «дієта перший стіл».
Показання до дієти №1
У систему Певзнера входить 15 дієт, кожна з яких спрямована на розв'язання конкретної проблеми зі здоров'ям. Деякі з них мають різновиди, що застосовуються на різних стадіях захворювання (у період загострення, ремісії чи одужання).
Показанням до дієти №1 є:
- виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в період загострення
- стадія нестійкої ремісії виразки шлунка та дванадцятипалої кишки
- хронічний гастрит із підвищеною та нормальною секрецією соляної кислоти в період нерізкого загострення
- гастроезофагеальний рефлюкс.
Основні правила харчування при дієті №1
Дана дієтсистема призначається терміном на 6 місяців і покликана знизити хімічне, механічне та термічне навантаження на органи травлення.
Особливості дієти:
➤ обмеження продуктів, що надають сильне збудження секреції шлунка
➤ виключення продуктів, що подразнюють слизову оболонку шлунка
➤ зниження частки продуктів, що важко перетравлюються та затримуються в шлунку.
➤ фізіологічно повноцінна дієта з калорійності та БЖВ
Правила харчування для столу №1:
✦ протерта, зварена на воді або парова їжа
✦ запікання без скоринки
✦ відмова від смажених страв
✦ їжа представлена в напіврідкому або желеподібному вигляді
✦ риба та не грубі сорти м'яса дозволяються шматками
✦ помірне обмеження кухонної солі
✦ страви повинні бути теплими (гарячі та холодні – виключаються)
✦ 5-6 прийомів їжі на день
✦ молоко або вершки перед сном.
Хімічний склад та калорійність їжі столу №1:
Вуглеводи: 400-420 г
Білки (60% тварини): 90-100 г
Жири (30% рослинні): 100 г
Сіль: 10-12 г
Рідина:1,5 л
Добова калорійність: 2800-3000 ккал.
Переваги та недоліки дієти №1
Перевагою харчування «дієта стіл 1» за Певзнером є отримання лікувального ефекту при збереженні збалансованого за кількістю поживних речовин раціону.
Плюси дієти №1:
✓ зменшує запалення у шлунково-кишковому тракті
✓ прискорює загоєння виразок
✓ сприяє нормалізації секреторної та рухової функцій шлунка
✓ допомагає відновленню ШКТ та покращує роботу травної системи в цілому.
Мінуси дієти №1:
► достатня тривалість (мінімум пів року)
► психологічні складності через різку зміну харчових звичок
► вимагає терпіння та винахідливості у підборі рецептів
► обмеження раціону
► фінансово недешева
► є небезпека загострення при переході до звичного раціону.
Список продуктів
Як будь-яка дієта, стіл №1 по Певзнеру має ряд рекомендацій та обмежень щодо їжі.
Заборонені продукти
Заборонений список містить:
Хліб та борошняні вироби: свіжий білий та житній, смажені та печені пиріжки, вироби зі здобного та листкового тіста, цілісні макарони, вареники, піца.
Крупи: пшоно, перловка, кукурудза, ячнева, а також бобові.
М'ясо та птиця: баранина, свинина, гуска, качка, печінка, копчене м'ясо, ковбаси, консерви.
Риба: жирна, смажена, копчена, солона, ікра, морепродукти, консерви.
Супи: м'ясні та рибні бульйони, грибні та міцні овочеві відвари, буряк, борщ, борщ, зелений борщ, окрошка.
Молочні продукти: жирні та з високою кислотністю (вершки, жирний та кислий сир, жирний та солоний сир), гострі та солоні тверді сири, обмеження сметани.
Яйця: варені круто й смажені.
Овочі: капуста білокачанна, ріпа, редька, бруква, щавель, шпинат, цибуля, огірки, солоні, квашені та мариновані овочі, гриби, овочеві консерви.
Фрукти та ягоди: кислі та недостатньо стиглі, багаті на клітковину, а також не протерті сухофрукти.
Десерти: шоколад, морозиво.
Соуси та прянощі: м'ясні, рибні, грибні, томатні, майонез, а також, хрін, гірчиця, перець.
Напої: газовані, а також квас, чорна кава.
Дозволені продукти
В рекомендований список входять:
Хліб та борошняні вироби: вчорашньої випічки або підсушений хліб, галетне печиво, пшеничні сухарі, сухий бісквіт, 1-2 рази на тиждень добре випечені нездібні булочки, печені пиріжки з яблуками, відвареним м'ясом або рибою та яйцями, джемом, ватрушка з сиром. Відварені вермішель та макарони дрібно рублені.
Крупи: манка, рис, гречка, вівсянка. Каші зварені на молоці або воді в протертому вигляді, гречана розмазня напівв'язкої консистенції, парові суфле, пудинги, запіканки, котлети з мелених круп.
М'ясо та птиця: нежирні сорти без сухожиль, фасцій та шкіри (у птахів). Використовуйте парові та відварені страви (котлети, биточки, кнелі, суфле, пюре, зрази та інші рецепти) з нежирного м'яса, курей, індички. Відварене м'ясо шматком з нежирної телятини, курчат, кролика. Бефстроганов із вареного м'яса. Відварене м'ясо, запечене у духовці. Відварені язик та печінка.
Риба: нежирні сорти (судак, тріска, окунь, щука) без шкіри, у вигляді суфле, котлет або шматком, варені у воді або на парі.
Супи: протерті на морквяному або картопляному відварі, молочні супи з протертих або добре розварених круп (геркулес, манна, рис та ін.), молочні супи-пюре з овочів, вермішелевий суп з додаванням протертих овочів. Супи можна заправляти вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками, борошно використовувати тільки підсушене.
Молочні продукти: нежирне молоко у стравах, некислі кефір, кисляк, ацидофілін, нежирні йогурти, сир некислий свіжоприготовлений (протертий) та сметана, парові пудинги, запечені сирники, суфле, ліниві вареники, нежирний негострий тертий сир, зрідка — скибочками.
Яйця: омлет білковий, паровий з 1-2 яєць, 1-2 жовтки на день у стравах, яйце зварене некруто.
Жири: вершкове несолоне масло, коров'яче топлене масло вищого ґатунку, рафіновані олії у стравах.
Овочі: картопля, морквина, буряк, цвітна капуста, зелений горошок (обмежено) зварені на пару або у воді та протерті (пюре, суфле, парові пудинги). Ранні гарбуз та кабачки шматочками. Дрібно різаний кріп у супах. Стиглі некислі томати до 100 г.
Фрукти та ягоди: у протертому, вареному та печеному вигляді. Пюре, киселі, муси, желе, самбуки, узвари (протерті).
Десерти: цукор, мед, некисле варення, зефір, пастила, меренги, вершковий крем, молочний кисіль.
Соуси та прянощі: бешамель без борошна, з додаванням вершкового масла, сметани, фруктові, молочно-фруктові. Кріп, петрушка, ванілін, кориця (обмежено).
Напої: неміцний чай, можна з молоком, вершками, неміцний какао та кава з молоком, солодкі соки з фруктів та ягід, відвар шипшини.
Приблизне меню дієти №1 на 7 днів
Що можна приготувати на тиждень дієти стіл №1? Пропонуємо приблизний раціон на кожен день тижня:
День 1
1-й сніданок: рисова каша з медом, яйце некруто, чай з молоком.
2-й сніданок: сир свіжий некислий, відвар шипшини.
Обід: овочевий суп-пюре з гарбуза, фрикадельки парові м'ясні з картопляним пюре, мус фруктовий.
Південь: ягідний кисіль
Вечеря: риба відварена під молочним соусом, морквяне пюре, чай з молоком.
На ніч: молоко.
День 2
1-й сніданок: паровий омлет, каша вівсяна, чай із молоком.
2-й сніданок: фруктове пюре з груші та яблук
Обід: суп рисовий молочний, парові котлети з індички, гречка-розмазня, желе яблучне.
Полудень: відвар пшеничних висівок з цукром та сухарики.
Вечеря: тушкована цвітна капуста, салат з яблук та моркви ягідний кисіль.
На ніч: вершки.
День 3
1-й сніданок: сирний пудинг, кисіль.
2-й сніданок: яйце некруто, підсушений хліб
Обід: суп овочевий на картопляному відварі, грудка куряча, запечена під соусом бешамель, морква та зелений горошок відварені, компот із сухофруктів.
Полуденок: какао з молоком, ватрушка з сиром.
Вечеря: судак відварений під молочним соусом, запечена картопля та овочевий салат, чай з молоком.
На ніч: молоко
День 4
1-й сніданок: ліниві вареники з некислою сметаною, рисова молочна каша, неміцна кава з молоком
2-й сніданок: запечені яблука, відвар шипшини.
Обід: молочний суп з вермішеллю, кнелі з м'яса індички з гарніром із відвареної цвітної капусти, неміцний чай із молоком.
Полудень: компот із сухим бісквітом.
Вечеря: запечені овочі з сиром, пастила, кисіль.
На ніч: вершки.
День 5
1-й сніданок: яйце некруто, сирники запечені, чай з молоком.
2-й сніданок: фруктове пюре з бананом.
Обід: суп-пюре з овочів, м'ясне суфле, вермішель, какао з молоком.
Полудень: ягідний смузі.
Вечеря: риба відварена, салат з моркви з чорносливом, кисіль.
На ніч: молоко.
День 6
1-й сніданок: паровий омлет, манна молочна каша, кисіль з ягід.
2-й сніданок: сир свіжий некислий з курагою та чорносливом, рідкий йогурт.
Обід: молочний суп з вівсянкою, відварений кролик, картопляне пюре, неміцний чай з молоком.
Полудень: компот із сухим бісквітом.
Вечеря: парові рибні котлети, печена картопля, відвар із шипшини.
На ніч: вершки.
День 7
1-й сніданок: омлет паровий, макарони з тертим сиром, неміцний чай.
2-й сніданок: меренга та компот.
Обід: суп овочевий протертий, відварена яловичина під соусом бешамель, рис відварений, кисіль.
Південок: манний пудинг, неміцний чай.
Вечеря: фрикадельки з м'яса індички із запеченими овочами-мікс (кабачки, солодкий перець, картопля та цвітна капуста).
На ніч: молоко.
Різновиди дієти "Стіл №1" - стіл 1А, 1Б
Дієта номер 1 має дві модифікації: 1А та 1Б. Стіл №1А застосовують при виразці шлунка та гастриті з підвищеною кислотністю у стадії загострення. Мета даного харчування полягає в тому, щоб наситити організм поживними речовинами та максимально полегшити процес травлення.
Головна умова цього столу – максимально щадна їжа. У раціоні має бути лише подрібнена, протерта та слизова їжа: супи-пюре, напіврідкі каші, рубане м'ясо, риба у вигляді парових котлет або суфле. Овочі та фрукти подрібнені та термічно оброблені. Можна використовувати продукти з дозволеного списку, крім борошняних, кондитерських і кисломолочних виробів. Харчову цінність необхідно знизити шляхом вуглеводів, оскільки хворий знаходиться в постільному режимі та не витрачає багато енергії. Тривалість дієти 1А близько 10 днів, потім призначається дієта 1Б.
Стіл №1Б застосовується при виразковій хворобі та хронічному гастриті з підвищеною кислотністю в період ремісії. Вся їжа готується на воді або на пару, має кашоподібний та подрібнений вигляд, невеликі порції, дробове харчування кожні 3 години. На відміну від попереднього варіанту, в цей лікувальний стіл можна включити тонко нарізані сухарики з білого хліба. Інші борошняні та кондитерські вироби не можна їсти ще два тижні. Потім під час переходу до столу №1 їх можна обережно вводити малими порціями, ніж спровокувати загострення. У раціоні допускаються вершки та свіжий сир, проте кисломолочні напої виключені.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.