Дієта при гастриті: що їсти і чого уникати?

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Дієта при гастриті: що їсти і чого уникати?

Зміст:

➦ Що викликає гастрит?

➦ Загальні рекомендації щодо харчування при гастриті

➦ Приблизні варіанти меню на тиждень

➦ Особливості харчування в різні періоди гастриту

➦ Що слід змінити у способі життя?

➦ Часті питання

Гастрит – дуже болісне запалення слизової оболонки шлунка. Він буває гострим та хронічним, часто викликається бактерією Helicobacter Pylori, але може мати й інші причини. У всіх випадках завданням спеціальної дієти при гастриті є забезпечення адекватного надходження поживних речовин, відновлення нормального травлення та усунення хворобливих станів після їди.

Що викликає гастрит? 

Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунка, що призводить до порушення травлення та засвоєння їжі. Причини його не завжди відомі, проте встановлено, що деякі фактори можуть послабити слизову оболонку шлунка та збільшити ризик розвитку гастриту. 

Зокрема, це захворювання може бути викликане інфекціями та бактеріями (таких як Helicobacter pylori), тривалим прийомом ліків, наприклад, нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), неправильним харчуванням, стресом, занепокоєнням, травмою, зловживанням алкоголем та курінням. До менш поширених провокуючих факторів відносяться: жовчний рефлюкс, аутоімунні процеси, алергічні реакції, паразити та радіаційний вплив.

Гастрит може виникнути раптово у вигляді печії, відрижки, нудоти або інших проблем із травленням після вживання певних продуктів. Цілком припустимо, що ці симптоми зникнуть через кілька днів, однак є ймовірність, що вони регулярно повертатимуться і з'являтимуться протягом декількох років, перетворюючись на хронічну форму.

Ускладнення гастриту можуть призвести до інших проблем зі здоров'ям, наприклад, сильне пошкодження слизової оболонки шлунка сприяє утворенню виразки - прориву стінки шлунка з втратою вмісту.

Такий стан небезпечний шлунковою кровотечею, що знижує кількість еритроцитів і сприяє розвитку анемії. Поступова атрофія слизової оболонки шлунка збільшує ризик розвитку раку шлунка. Таким чином, лікування та профілактика гастриту є важливим інструментом запобігання більш небезпечним хворобам. 

Загальні рекомендації щодо харчування при гастриті 

>Загальні рекомендації щодо харчування при гастриті

Як і в багатьох інших станах здоров'я, існують певні параметри ризику, що підвищують ймовірність розвитку гастриту. Деякі в них, наприклад, генетика, не піддаються контролю, але інші, такі як спосіб життя, можна змінити. Дієта - саме одна з тих областей, за допомогою якої можна запобігти погіршенню стану і навіть позбутися хвороби. Основні завдання дієти при гастриті - нормалізація вироблення шлункового соку, стимуляція загоєння стінок і профілактика подразнення слизової.

Правила харчування для гастритників:

  • Раціон з високим вмістом клітковини та антиоксидантів
  • Виключення дуже жирних продуктів 
  • Скорочення споживання рафінованих зернових продуктів
  • Обмеження їжі, що подразнює шлунок 
  • Забезпечення споживання поживних речовин з урахуванням індивідуальної переносимості
  • Вживання продуктів, що мають протизапальну дію та корисні для травлення
  • Достатнє споживання рідини.

Що їсти на дієті при гастриті? 

>тобто на дієті при гастриті

Відомо , що гастрит часто викликає пекучий біль у шлунку, який може посилюватися після вживання жирної або гострої їжі. Серед інших поширених симптомів – нудота, здуття живота та відрижка. Таким чином, дієта при гастриті спрямована на відновлення травного комфорту та зменшення болю в животі після їди. Раціон повинен включати їжу, багату на розчинну клітковину, антиоксиданти, омега-3 і вітамін А – які довели свою ефективність у боротьбі зі шлунковими болями.

При гастриті слід уникати дуже кислих продуктів, зокрема цитрусових і томатів. Овочі, що використовуються для додання гостроти або великої кількості аромату, такі як цибуля, також можуть бути важко переносимими і дратівливими для шлунка.

Краще їсти фрукти та овочі з низьким вмістом кислоти або нейтральні (лужні), переважно ті, які є хорошими джерелами клітковини, наприклад, ягоди, гарбуз і морква.

У більшості випадків краще віддати перевагу цільнозерновому хлібу, коричневому рису, вівсу, ячміню, макаронам. Однак, при загостренні стану можна перейти на білий рис або картоплю, які легко перетравлюються. Уникайте макаронних виробів або страв на основі кукурудзи, які не схвалені для дієти при гастриті. З молочних продуктів підійде знежирений несолодкий йогурт з пробіотиками, молоко. Невеликими порціями можна їсти деякі тверді сири з низьким вмістом солі. Слід уникати соусів, начинок та пудингів, приготованих зі жирних вершків.

Яйця, яєчні білки та замінники яєць можуть бути відмінним джерелом білка. Тим не менш, їх слід вживати вареними, не вкруту, у вигляді омлету. Не слід поєднувати їх з сосисками або шинкою, не додавайте олію та гострі приправи.

При гастриті шлунка не рекомендується будь-яка їжа з високим вмістом жиру та цукру. Хлібобулочні вироби, випікання, морозиво або пудинги можуть дратувати запалений шлунок. Шоколад також не схвалюється. Для надання більш яскравого смаку десертам можна використовувати мед, імбир, м'яту та куркуму, які заспокоюють травну систему.

Гастритна дієта повинна містити:

Розчинні харчові волокна . Всебічне дослідження, проведене Гарвардським університетом, показало, що дієта з високим вмістом клітковини пов'язана зі зниженням ризику виразки. Протягом 6 років ризик виразки був на 45% нижчим у людей, які дотримувалися харчування з високим вмістом клітковини. До них відносяться: цільнозерновий овес, льон, ячмінь, овочі та фрукти. 

Антиоксиданти. Деякі дослідження показали, що продукти, багаті на антиоксиданти, особливо флавоноїди, здатні уповільнювати ріст H. Pylori - бактерії, відповідальної за більшість гастритів та виразок шлунка. Джерелами флавоноїдів при гастриті є: чорниця, обліпиха, свіжі та печені яблука, груші, абрикоси, персики, банани. Омега 3. При хронічному або гострому гастриті рекомендується вживати Омега-3. Незамінні жирні кислоти мають потужну протизапальну дію на рівні клітин шлунка. Найкращими джерелами Омега-3 у раціоні є: лосось, форель, скумбрія, оселедець, сардини, тунець, горіхи, морепродукти, лляна та конопляна олія та насіння, чиа та гарбузове насіння.

Вітамін А Високе споживання вітаміну А благотворно впливає на гастрит. Дослідження Гарвардського університету показали, що у людей, які регулярно вживають вітамін А, ймовірність розвитку гастриту та виразки знижується на 54% у порівнянні з тими, що споживають його менше. Підвищити надходження в організм вітаміну А при гастриті можна за допомогою моркви, солодкої картоплі, шпинату, гарбуза, салату, солодкого перцю, буряків, кабачків та дині.

Інші харчові рекомендації. Дієта при гастриті має містити продукти з високою поживною цінністю. Для цього в раціоні повинні бути присутніми: пісне м'ясо, нежирна птиця без шкіри (курка, індичка), риба, тофу, яйця та яєчні білки, нежирний сир, знежирений йогурт, молоко, вершки, рис, овочі та фрукти з низькою кислотністю, олійні культури . 

Напої. Вживання від 6 до 8 великих склянок води на день допомагає боротися із зневодненням та підвищеною кислотністю шлунка при гастриті. Адаптована дієта рекомендує випивати щонайменше 2 літри води протягом дня. З напоїв: відвар шипшини або ромашки, неміцний чай (краще зелений), киселі та компоти, деякі соки (залежно від кислотності шлунка), мінеральна вода без газу. 

Дієтичні добавки. Дослідження показали, що пробіотики в добавках можуть бути корисними при гастриті, сприяючи балансу травної системи загалом. Вони також перешкоджають зростанню H. pylori, підвищують ефективність антибіотиків та зменшують побічні ефекти. Крім того, за допомогою відповідних вітамінно-мінеральних комплексів можна збільшити надходження вітаміну В12, заліза та інших нутрієнтів, дефіцит яких може спостерігатися при хронічному гастриті. 

Що не можна при гастриті?

>Що не можна їсти на дієті при гастриті

Продукти, яких слід уникати в раціоні при гастриті шлунка:

➦  Рафінована їжа. Білий хліб, класичні макарони, а також інші вироби з білої муки дратують слизову оболонку шлунка. Крім того, що вони позбавлені клітковини, цукерки, печиво та солодкі десерти часто агресивно впливають на шлунок, сприяючи запаленню та підвищенню кислотності. 

➦ Подразнюючі продукти. Рекомендується зменшити споживання їжі, що містить метилксантини (кава, чай, шоколад), та вживати спеції у помірних кількостях відповідно до індивідуальної реакції. Тим не менш, куркума продемонструвала сприятливий вплив на запалення слизової оболонки шлунка.

➦ Напої. Холодні напої з високим вмістом цукру, такі як газовані та спортивні, заборонені. Кислі соки (цитрусовий та томатний) не допускаються. Деякі інші фруктові соки можуть бути дозволені, але лише з низьким вмістом кислоти та цукру. Не вживайте алкогольних напоїв, особливо вина, пива та коктейлів. 

Увага! Для хворих на гастрит одним із найбільш шкідливих спиртних напоїв є шампанське та інші ігристі вина.

Перелік продуктів, які слід уникати при гастриті:

❌ рафіновані крупи, свіжий хліб, макарони з рафінованого борошна

❌ картопля фрі та паніровка

❌ кислі фрукти та овочі 

❌ кукурудза та продукти з неї 

❌ жирна їжа, фаст-фуд, бакалія

❌ морозиво, торти та тістечка, випічка

❌ маринади, майонез, вершкові соуси

❌ горіхи та горіхове масло (тільки в невеликих кількостях)

❌ чіпси та упаковані снеки

❌ оброблене м'ясо (ковбаса, сосиски, хот-доги)

❌ червоне м'ясо, а також качка та гуска

❌  копченості

❌ лук та часник (допускаються невеликі кількості)

❌ спеції, трави, приправи (особливо чорний перець)

❌ томат та томатні продукти (сік, паста, соус)

❌ енергетичні та газовані напої

❌ алкоголь, кава, шоколад, чай

Приблизні варіанти меню на тиждень 

>Прикладні варіанти меню на тиждень

Запропоноване меню розраховане на кожен день тижня.

Понеділок

1-й сіданок: протертий сир з ягодами, чай з молоком 

2-й сніданок: 1 банан

Обід: молочний манний суп, парові курячі котлети, яблучний кисіль.

Вечеря: відварений хек з макаронами з цільнозернового борошна, відвар шипшини 

На ніч: молоко з галетним печивом 

Вівторок

1-й сніданок: гречана (протерта) молочна каша, компот із сухофруктів

2-й сніданок: ягідний кисіль 

Обід: протертий рисово-молочний суп, відварене м'ясо, морквяне пюре, відвар ромашки

Вечеря: рибні парові котлети з картопляним пюре, мінеральна вода без газу

На ніч: молоко з галетним печивом 

Середа

1-й сніданок: 2 яйця не вкруту, підсушений хліб, чай із вершками

2-й сніданок : смузі з банана з додаванням некислих ягід 

Обід: овочевий суп-пюре, м'ясні парові тефтелі з напівв'язкою рисовою кашею, компот з яблук та груш

Вечеря: відварена риба з соусом бешамель, протерта гречана каша, відвар шипшини

На ніч: молоко з галетним печивом 

Четвер

1-й сніданок: сирна запіканка, компот із свіжих фруктів

2 -й сніданок: печені яблука з горіхами

Обід: курячий суп з вермішеллю, різотто з гарбузом та запеченою телятиною, відвар ромашки

Вечеря: гречаники з фаршем на пару або припущені в невеликій кількості води, чай з молоком

На ніч: молоко з галетним печивом 

П'ятниця

1-й сніданок: омлет з двох яєць, шматочок цільнозернового хліба з м'яким слабосолоним сиром, мінеральна вода без газу

2-й сніданок: мікс некислих ягід або кисіль з них

Обід: вуха зі сьомги, на гарнір запіканка з кабачків та моркви, неміцний зелений чай

Вечеря: шматочок відвареної курки з гарбузовим пюре, заправленим шматочком вершкового масла , компот із сухофруктів

На ніч: молоко з галетним печивом 

Субота

1-й сніданок: відварена вівсянка з несолодким йогуртом, неміцний зелений чай

2-й сніданок: фруктове желе

Обід: суп рисовий молочний протертий, картопляна запіканка, фарширована відвареним м'ясом, компот з яблук

Вечеря:  відварена сьомга з запіканкою з цвітної капусти, відвар ромашки 

На ніч: молоко з галетним печивом 

Неділя

1-й сніданок: вареники ліниві з нежирним несолодким йогуртом і рідким медом, зелений чай 

2-й сніданок: горіхи та сухофрукти 

Обід: суп-локшина молочна, фрикадельки м'ясні парові, картопляне пюре, кисіль з ягід 

Вечеря : котлети рибні парові, рисовий пудинг, кисіль молочний

На ніч: молоко з галетним печивом 

Особливості харчування в різні періоди гастриту 

>Особливості харчування в різні періоди гастриту

При виборі правильного харчування (ПП) при гастриті необхідна консультація гастроентеролога, щоб визначити форму та стадію захворювання. Від цього залежить склад продуктового кошика. 

Дієта при гострому гастриті 

У цьому періоді потрібно дотримуватися суворої дієти. У перші дні хвороби пацієнту взагалі рекомендовано голодування, можна пити лише воду та неміцний чай без цукру. Потім призначається лікувальне харчування Стіл 1А, а після стабілізації стану можна перейти на дієту Стіл №1Б

Основні принципи дієти при гострому гастриті:

➤ дробове харчування (до 6 разів на добу)

➤ скорочення порцій (приблизно в 2 рази проти звичайних) 

➤ зниження споживання солі до 6 г на добу

➤ відварена, парова або запечена їжа (але без скоринки на поверхні)

➤ вся їжа тепла та протерта

➤ кількість води на добу - 1,5-2 літри.

У раціоні потрібно використовувати нежирні продукти зі зниженою кількістю вуглеводів. Не вживати заборонені продукти (докладний перелік дає лікар-гастроентеролог). Дотримання цих принципів сприяє швидкому одужанню та відновленню слизової оболонки шлунка.

Дієта при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю 

Хронічний гастрит розвивається повільно та відрізняється не такими яскравими симптомами. Цим він і небезпечний, тому що людина може жити роками до певного моменту і не підозрювати, що у неї гастрит. При хронічному гастриті гіперацидного типу (з підвищеною кислотністю) лікарі радять дотримуватися дієти. Її основу складають легкоперетравлювані продукти з високою енергетичною цінністю та оптимальним балансом поживних речовин. Їжа, що агресивно впливає на слизову оболонку шлунка і підвищує секрецію соляної кислоти, заборонена. Вся їжа повинна бути теплою, дуже гаряча та дуже холодна - під забороною.

Для зниження навантаження на шлунок необхідно дотримуватися наступного:

➤ дробове харчування, що складається з 3-х невеликих прийомів та 3-х перекушувань, розподілених протягом дня

➤ краще їсти варену, запечену або приготовлену на пару

➤ як жири використовуйте лляну, рапсову або оливкоуа олію 

➤ кількість солі — не більше 10 г на день

➤ не можна їсти кислі фрукти та овочі, бобові.

В якості смачних десертів допускаються киселі (молочні та фруктові), муси, желе, зефір, пастила, варення з солодких фруктів. Додайте насіння гарбуза, чиа або льону в йогурти та супи. Як перекус можна використовувати горіхи та сухофрукти.

Забороняються: будь-які жирні страви, копченості, соління, консерви, соуси, спеції, свіжі овочі та фрукти, бобові, гриби, кондитерські вироби, морозиво, а також кава і шоколад (особливо молочний).

Співвідношення продуктів по БЖУ (білки, жири та вуглеводи) - 1:1:4. Тривалість дієти визначає гастроентеролог.

Дієта при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю

>Дієта при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю

Основу дієти при хронічному гастриті шлунка гіпоацидного типу (зі зниженою кислотністю шлункового соку) становить Стіл № 2. Ціль лікувальної дієти: стимуляція шлункової секреції, поліпшення моторики шлунково-кишкового тракту. Тут також передбачається 6-разове харчування з невеликим обсягом порцій, тепла їжа, з раціону виключається груба їжа, що важко перетравлюється.

Основні правила харчування:

➤ для приготування страв, крім варіння та приготування на пару, дозволено запікання та тушкування

➤ не обов'язково перетирати їжу 

➤ в раціоні допускаються: підсушений білий хліб, нездобна випічка , бісквіти, сухе печиво 

➤ можна їсти яйця вкруту або у вигляді омлету, будь-яку нежирну молочну продукцію 

➤ з овочів допускаються практично всі, крім агресивно діючих на слизову шлунка (цибуля, часник, перець) 

➤ з напоїв: компоти з сухофруктів, киселі, відвар ромашки, допускається неміцна натуральна кава та чай 

➤ забороняються: будь-які жирні страви, копченості, соління, консерв, соуси, спеції, свіжі овочі та фрукти бобові, гриби, кондитерські вироби, морозиво, а також міцна кава та шоколад (особливо молочна). Співвідношення БЖУ аналогічно попередньому варіанту.

Дієта при ерозивному гастриті 

Цей вид гастриту характеризується виникненням ділянок, що ерозують, на слизовій оболонці шлунка. Це один із найпоширеніших видів гастриту, найчастіше зустрічається у дорослих. Запальний процес супроводжується неприємними відчуттями (біль, нудота, тяжкість). За наявності цих симптомів лікар призначає комплексне лікування, що складається з прийому медикаментів та дієти. Такий режим сприяє не тільки одужанню, але й забезпечує зниження гостроти загострень недуги.

Основні правила харчування при ерозивному гастриті:

➤ дробовий режим (5-6 разів на день) невеликими порціями

➤ тепла і перетерта в кашку їжа

➤ продукти після варіння, обробки на пару, тушкування або запікання;

➤ вечірній прийом не менше ніж за 2 години до сну.

➤ солити страви не рекомендується.

Після зняття гострих симптомів пацієнт може харчуватися за програмою столу №5.

Дієта при атрофічному гастриті 

>Дієта при атрофічному гастриті

При атрофічному гастриті спостерігається запальний процес слизової оболонки шлунка, що призводить до відмирання секреторних клітин шлунка, які беруть участь у виробленні соляної кислоти. Небезпека полягає у можливих се

Правила харчування при атрофічному гастриті:

➤ виключити їжу, що викликає бродіння: незбиране молоко, свіжу випічку тощо

➤ їжа повинна надходити невеликими порціями

➤ не рекомендуються субпродукти.

➤ хліб тільки в обмеженій кількості, обов'язково підсушений або черствий, дозволені галети, підсушені бісквіти, макарони, але без гострих приправ.

Дієта при поверхневому гастриті 

При поверхневому гастриті уражаються тільки верхні шари тканин – це початкова стадія запального процесу та найбільш сприятлива форма гастриту, яка легше за інших піддається лікуванню. Мета дієти – не допустити прогресування захворювання та переходу в більш важку форму.

Правила дієти при поверхневому гастриті:

➤ перший прийом їжі - сніданок - не пізніше години після пробудження.

➤ їсти кожні 3 або навіть 2,5 години невеликими порціями

➤ заборонені гарячі та холодні страви, солоні та копчені продукти, фаст-фуд, магазинні напівфабрикати, кислі фрукти та ягоди, алкоголь та газовані напої.

Дієта при антральному гастриті 

Гастрит, що вражає нижній відділ шлунка, називається антральним, тому що локалізується у пілоричній частині шлунка. Там секретується гормон гастрин, який стимулює підвищену секрецію соляної кислоти. Лікування проходить під наглядом гастроентеролога, а дотримання дієти - одне з найважливіших умов поліпшення самопочуття. Вона повинна бути щадною, включати легко засвоювані страви, що не викликають подразнення слизових оболонок шлунка. У раціоні хворих на антральний гастрит заборонені гострі приправи, кислі фрукти і ягоди, смажені, жирні та копчені продукти. Категорично не можна курити, дуже небажаним є вживання спиртних напоїв.

Дієта при катаральному гастриті 

>Дієта при катаральному гастриті

Катаральний гастрит супроводжується гострим запаленням усієї слизової оболонки шлунка, викликаної впливом агресивних агентів. Найчастіша причина – прийом шкідливої ​​їжі, переїдання, захоплення алкоголем, газованими напоями, куріння, токсини, а також прийом агресивних медикаментів та бактеріальні інфекції. Без адекватного лікування та дієти катаральний гастрит може призвести до хронічної форми, виникнення виразок та шлункових кровотеч.

Правила лікувальної дієти при катаральному гастриті:

➤ їсти до 6 разів на день невеликими порціями

➤ дозволені: відварені овочі, нежирні бульйони, супи-пюре, м'ясо птиці та риби на пару, киселі та компоти з некислих ягід, відвар шипшини, галетне печиво

➤ заборонено: жирні, копчені, гострі, смажені, дуже гарячі або холодні продукти, спеції, газовані та алкогольні напої, бобові та свіжі овочі.

Що потрібно змінити у способі життя? 

>Що слід змінити в способі життя

Зміна способу життя грає важливу роль у лікуванні гастриту. Необхідно забути про фаст-фуди, а також про багато раніше улюблених страв та методів приготування. Вся їжа повинна бути легкою, корисною та поживною одночасно. Меню при гастриті досить суворе без звичних смаколиків. Хворим не можна їсти жирну, грубу, холодну, гарячу їжу, смажене, копчене, гостре, солоне і солодке, необхідно дотримуватись режиму харчування. 

Ось основні правила життя при гастриті:

✔ Їжте менше, але частіше. Приймайте їжу невеликими порціями. Частота - не менше 5 разів на день, бажано в той самий час. При цьому перерви між прийомами повинні бути незначними – не більше двох годин.

✔  Найголовніше, про що слід пам'ятати при приготуванні або виборі їжі в рамках дієти при гастриті, це уникати будь-яких смажених, жирних, дуже солодких і дуже кислих страв. Приготування на пару, варіння, запікання та тушкування – ось найбільш підходящі варіанти готової їжі. Також важливо пам'ятати, що деякі інгредієнти, які використовуються для надання смаку, викликають роздратування слизової оболонки шлунка.

✔ Уникайте алкоголю. При гастриті заборонено вживати алкоголь, а також безалкогольні промислові напої. Будь-який спиртовмісний напій, потрапляючи на стінки шлунка, обпалює їх, причому чим вище міцність, тим сильніше опік. Особливо небезпечно при гастриті вживати спиртне при прийомі антибіотиків, оскільки це може викликати внутрішню кровотечу.

✔ Подумайте про зміну знеболювальних. Гастрит зазвичай супроводжуються відчуттям печіння в черевній порожнині трохи нижче за грудну кістку. При хронізації процесу біль стає тупим і ниючим. Для його зменшення застосовують спазмолітики та аналгетики. При гастриті не можна використовувати нестероїдні протизапальні засоби, оскільки вони можуть спровокувати розвиток виразки.

✔ Займіться лікувальною гімнастикою. Великі фізичні навантаження при гастриті шкідливі, проте розумна фізкультура сприяє відновленню нервово-гуморальної регуляції травлення, нормалізації секреторної та рухової функції шлунка, покращенню кровообігу в черевній порожнині. Під час гімнастики прискорюється обмін речовин, збільшується надходження кисню, ушкоджені клітини активно замінюються на нові, що сприяє швидкому одужанню та знижує ризик переходу гастриту в хронічну форму.

Заключення

Діагноз «гастрит» зовсім не означає, що все життя вам доведеться їсти кашу. Будьте винахідливі та експериментуйте на кухні. Проте враховуйте рекомендації дієтологів та гастроентерологів. Почніть зі списку дозволених і заборонених продуктів, і ви побачите, що перший набагато ширший, а це означає, що і з гастритом можна отримувати задоволення від їжі, і, головне, жити без болю в шлунку.

Часті питання

Скільки часу потрібно сидіти на дієті при гастриті? 

У середньому лікувальне харчування при гастриті триває близько 3-х місяців, термін встановлює гастроентеролог .

Чи можна пити каву при гастриті? 

Вживання неміцної натуральної кави допускається тільки при гастриті зі зниженою кислотністю, в інших формах гастриту кави протипоказана.

Чи можна порушувати дієту при гастриті?

Порушення дієти при гастриті може призвести до погіршення самопочуття, прогресування захворювання, переходу в більш серйозні форми.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, задайте питання або напишіть відгук.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре