Шановні клієнти! 12 липня інтернет-магазин не працює. Всі замовлення будуть опрацьовані 14 липня.

Як зелений чай впливає на тиск

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Як зелений чай впливає на тиск

Зміст:

➦ Зелений чай: загальна інформація

➦ Користь зеленого чаю

➦ Вплив зеленого чаю на артеріальний тиск

➦ Використання зеленого чаю в домашніх методах регулювання тиску

➦ Застереження, можливі ризики та протипоказання

➦ Порівняння зеленого чаю з іншими засобами регулювання тиску

➦ Часті питання

Зелений чай – смачний та корисний напій, один із найбільш вживаних у світі. Він одночасно бадьорить та заспокоює, і вже близько 5000 років визнаний як потужна лікарська рослина. Серед багатьох доведених властивостей цього напою відома його здатність впливати на артеріальний тиск. У цій статті спробуємо розібратися, зелений чай підвищує або знижує тиск, який краще використовувати чай при гіпотонії: чорний чи зелений? Ви також дізнаєтеся, чи можна пити зелений чай кожен день і з чим пити зелений чай для отримання більшої користі для організму.

Зелений чай: загальна інформація

Зелений чай: загальна інформація

Зелений чай – вид чаю, який виготовляється з листя рослини Camellia sinensis та піддається мінімальній ферментації. Залежно від сорту чаю темно-зелене листя може бути довжиною від 3 до 20 см і мати глянсовий або матовий вигляд.

Як відомо, існує кілька методів сушіння чайного листа, кожен із яких дає різний вид чаю: зелений, чорний чи білий. Для отримання зеленого чаю молоде листя чайного куща обсмажують і сушать відразу після його скручування та зав'ялення. Це зупиняє процес ферментації та руйнування кольорових пігментів у листі, що дозволяє зберегти природні поліфенольні сполуки (катехіни), відповідальні за більшість корисних властивостей зеленого чаю.

Вважається, що ранню історію використання зеленого чаю має Китай: імператори династії Хань пили його як ліки ще в 3 столітті до нашої ери.

Сорти та хімічний склад

Існує понад 1500 різних сортів зеленого чаю. Найвідоміші види збирають в основному із трьох регіонів: Китай, Японія та Індія. Китай та Японія є експертами у цій галузі. Залежно від сорту та регіону, зелений чай може мати різний смак, аромат, а також вплив на організм.

Характеристики найпопулярніших сортів:

► Gunpowder. Відомий на Заході сорт, часто використовується для приготування м'ятного чаю. Він має одночасно пряний і гіркий смак, перед яким неможливо встояти.

► Long Jing. Або «криниця дракона» - це чай, який виробляється в регіоні Чжецзян в Китаї. Зібране навесні, довге, плоске, смарагдово-зелене листя має легкі ноти лісового горіха та каштану. Це один з найбагатших антиоксидантами китайських зелених чаїв, тому має численні детоксикуючі та дренажні властивості.

► Chun mee. Буквальний переклад – «дорогоцінні брови». Це високоякісний китайський зелений чай, трохи кисліший і терпкіший, ніж інші сорти. Хоча зараз його можна знайти в багатьох провінціях, які вирощують чай, спочатку він вироблявся переважно в регіоні Цзянсі.

► Сенча. Назва японською означає «настояний чай». Це найширше культивований зелений чай у Японії. Він росте прямо на сонці, на відміну від інших сортів, яким для росту потрібна тінь. Залежно від регіону, де він вирощується, чай може бути гірким або ароматним, свіжим або солодким.

► Матча. Буквально зелений чайний порошок. Чай матчу (або маття) – це японський чай найвищої якості преміум-класу. Чайне листя подрібнюється на порошок, а потім настоюється в гарячій воді. В результаті виходить чай із прекрасним зеленим кольором та смаком умами, який одночасно є і рослинним, і фруктовим. Переваги цього сорту зеленого чаю полягають у високому вмісті антиоксидантів у складі. Матча дуже популярна в Японії та все більше стає частиною західного повсякденного життя.

► Genmaicha. Також званий "коричневим рисовим чаєм" або "попкорновим чаєм", Genmaicha - це зелений чай сенча, змішаний із підсмаженими зернами рису. Ця суміш надає йому смажений смак, що нагадує каву. Завдяки низькому вмісту кофеїну він ідеально підходить для людей, чутливих до цієї молекули, і тому його можна вживати наприкінці дня.

► Гекуро. Також відомий як «Перлина роси» або «Коштовна роса», Гекуро — це чай, вирощений у тіні, і один із найкращих чаїв Японії. Його тонке листя, схоже на соснові голки, майстерно відбирається навесні, щоб надати йому інтенсивного, свіжого і ніжного смаку. Вирощений на острові Кюсю, цей чай є одним з перших чаїв, що збираються щосезону, і пропонує тонкі, фірмові аромати.

► Банча. Щоденний чай, який японці п'ють найчастіше, тому його називають також «звичайний чай». Він виробляється з останнього врожаю і трохи дешевше, ніж Сенча, що забезпечує йому популярність. У той час як багато зелених чаїв виробляються з молодих пагонів і нирок, Банча виробляється зі старого листя. Він буде ідеальним після їди, оскільки має корисні властивості для травлення. Він також дуже підходить для людей, які погано переносять кофеїн, оскільки містить його набагато менше, ніж Сенча чи Гекуро.

Хімічний склад зеленого чаю

Склад зеленого чаю зачаровував вчених упродовж десятиліть. За останні п'ятдесят років було проведено тисячі наукових досліджень його інгредієнтів та користі для здоров'я. Невипадково Camellia sinensis є однією з найбільш вивчених лікарських рослин у світі.

Попри великий інтерес наукової спільноти, більшість із 200–250 вторинних рослинних речовин та 360–400 ефірних олій зеленого чаю ще не вивчені. До цього дня у цій рослині продовжують виявляти нові компоненти.

Дослідження чітко встановили, що, як і в багатьох інших рослинах, користь зеленого чаю походить не лише від ізольованих молекул, а й від взаємодоповнюваності цих інгредієнтів, які діють як синергетичні комплекси поживних речовин. Іншими словами, було відмічено, що оптимальна біодоступність деяких основних поживних речовин чаю посилюється шляхом присутності інших інгредієнтів.

Наприклад, кофеїн значно краще переноситься в зеленому чаї, ніж у каві, тому що він засвоюється паралельно з амінокислотами (L-теанін) та катехінами (танінами).

Склад зеленого чаю може істотно відрізнятися залежно від типу чайного дерева, географічного розташування, сорту, процесу обробки тощо.

У середньому зелений чай містить:

✓ Білки (15–20 % сухої ваги), важливу фракцію яких складають ферменти.

✓ Амінокислоти (1–4 % сухої ваги): теанін або 5-N-етилглутамін, глутамінова кислота, триптофан, гліцин, серин, аспарагінова кислота, тирозин, валін, лейцин, треонін, аргінін та лізин.

✓ Вуглеводи (5–7 % сухої ваги): целюлоза, пектини, глюкоза, фруктоза та сахароза.

✓ Мінерали та мікроелементи (5 % сухої ваги): кальцій, магній, хром, марганець, залізо, мідь, цинк, молібден, селен, натрій, фосфор, кобальт, стронцій, нікель, калій, фтор та алюміній.

✓ Ліпіди: такі, як лінолева та α-ліноленова кислоти, стерини (стигмастерол).

✓ Вітаміни: групи B (B1, B2, B3, B5, B9, B12), вітамін С, вітамін Р (рутин), вітамін K, а також вітаміни А, D, E у невеликих кількостях.

✓ Алкалоїди, відомі як метилксантини (кофеїн, теобромін і теофілін).

✓ Пігменти: хлорофіл (надає зелений колір), каротиноїди (включаючи каротин, який може надавати жовтуватий відтінок), та поліфеноли, такі як катехіни, які можуть впливати на колір та антиоксидантні властивості.

✓ Летючі сполуки: альдегіди, спирти, ефіри, лактони, вуглеводні.

Особливістю чаю Camellia Sinensis є те, що хімічні компоненти, що містяться в ньому, особливо біодоступні та добре засвоюються організмом людини. Це відрізняє зелений чай від інших лікарських рослин, які зазвичай використовуються у розчинній формі. Наприклад, споживаючи порошки зеленого чаю, такі як Матч або Беніфуукі, можна отримати користь від усіх інгредієнтів, навіть нерозчинних.

Користь зеленого чаю

Корисність зеленого чаю

Численні наукові дослідження показують користь зеленого чаю, завдяки з'єднанням, які цілюще впливають на здоров'я організму.

Захищає від вільних радикалів

Зелений чай багатий антиоксидантами, які називаються катехінами. Вони підвищують імунітет, захищаючи клітини від вільних радикалів, відіграють роль у кровообігу, рівні холестерину, травленні та зниженні ризику захворювань. Антиоксиданти зеленого чаю покращують чутливість до інсуліну та знижують рівень цукру в крові, запобігають розвитку діабету 2 типу.

Покращує когнітивні функції

Дослідження показали, що вміст L-теаніну в зеленому чаї може покращувати пам'ять. Виявили, що екстракт зеленого чаю покращив робочу пам'ять у 12 здорових добровольців. Робоча пам'ять - це тип короткочасної пам'яті, важливий для розуміння, планування та вирішення завдань.

Деякі наукові дані також свідчать про те, що зелений чай (від 4 до 6 чашок на день) допомагає у профілактиці таких нейродегенеративних захворювань, як хвороба Альцгеймера та Паркін. Завдяки високій концентрації антиоксидантів він захищає клітини від ушкодження, що підвищує ризик цих захворювань. Однак, щоб точно зрозуміти, як саме впливає зелений чай на нейродегенеративні захворювання, потрібні подальші клінічні дослідження на людях.

Сприяє здоров'ю кісток

Зелений чай може запобігати розвиткові остеопорозу - захворювання кісток, що збільшує ризик переломів стегна, хребта та зап'ястя. Жінки у постменопаузі схильні до найбільшого ризику остеопорозу. Дослідження свідчать про те, що висока концентрація антиоксидантів у зеленому чаї може сприяти формуванню кісткової тканини та захищати.

Знімає тривогу та стрес

У зеленому чаї міститься одна з найвищих концентрацій L-теаніну — амінокислоти, яка може знімати тривогу та стрес. Вона цілюще впливає на електричні хвилі мозку, сприяючи виробленню альфа-хвиль, які викликають спокійний і розслаблений стан розуму. Це пояснює, чому, всупереч іноді високому рівню кофеїну, зелений чай має потужний заспокійливий ефект.

Одне дослідження показало, що у людей, які приймали 200 мг L-теаніну на день протягом чотирьох тижнів, спостерігалися поліпшення в плані тривожності, депресії та сну порівняно з тими, хто приймав плацебо. Слід зазначити, що ця доза значно перевищує вміст L-теаніну у чашці зеленого чаю, який варіюється від 8 до 30 мг.

Знижує ризик серцево-судинних захворювань

Зелений чай є перспективним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань. Великомасштабне епідеміологічне дослідження в Японії показало, що вживання не менше 3-5 чашок зеленого чаю на день пов'язане зі зниженням ризику смертності від серцево-судинних захворювань (інсульту та хвороб серця) порівняно з вживанням менше однієї чашки на день. Цей ефект більш виражений у жінок, ніж у чоловіків. Зелений чай розріджує кров, сприяє поліпшенню кровообігу, захищає стінки судин та зберігає еластичні артерії.

Інше епідеміологічне дослідження групи населення з високим ризиком ішемічної хвороби серця показало, що вживання понад трьох чашок зеленого чаю щодня пов'язане зі зниженням ризику ішемічної хвороби серця на 46 %.

Кардіопротекторна роль зеленого чаю пов'язана з галлат епігаллокатехіном, який діє як натуральний антиоксидант, запобігаючи окиснювальному стресу і допомагаючи запобігти серцево-судинним захворюванням і ризику інсультів. Одне дослідження  показало, що помірне вживання зеленого чаю (близько 450-900 мл) на день може знизити ризик інсульту як мінімум на 21%. Згідно з метааналізом, вживання однієї додаткової чашки зеленого чаю пов'язане з 5% зниженням ризику смертності від серцево-судинних захворювань і 3% зниженням ризику серцево-судинних подій.

Може сприяти зниженню ваги

Зелений чай - джерело катехінів, антиоксидантів, які допомагають розщеплювати жир. Катехіни здатні прискорити метаболізм, що допомагає спалювати більше калорій, наприклад, під час тренувань і сприяє схуднення. Згідно з науковими даними, екстракт зеленого чаю може впливати на зниження ваги. Крім того, сечогінна дія цього напою сприяє виведенню зайвої рідини, що не тільки усуває набряки, але також знижує вагу.

Знижує рівень холестерину

Клінічні дослідження на людях з гіперліпідемією або без неї показують, що споживання зеленого чаю або екстракту зеленого чаю, що містить 150-2500 мг катехінів на день протягом 24 тижнів, знижує загальний холестерин та холестерин ЛПНЩ порівняно з контрольною групою. Також є попередні дані про те, що прийом екстракту зеленого чаю, що містить 676 мг катехінів щодня протягом 12 тижнів, знижує окиснення холестерину ЛПНЩ порівняно з плацебо.

Прискорює адаптацію м'язів при силових тренуваннях

Дослідження показують, що щоденне вживання напоїв на основі зеленого чаю матчу може сприяти адаптації м'язів до тренувань, змінюючи реакції на стрес та втому, а також покращуючи склад мікробіоти кишківника.

Допомагає від застуди та грипу

Рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження показало, що у групи, яка вживала зелений чай, захворюваність на грип була значно нижчою. Доза, що приймається, становила шість капсул екстракту зеленого чаю на день (загальна кількість катехінів 378 мг/день і теанін 210 мг/день). Також наглядове дослідження в Японії показало, що вживання від 1 до 5 чашок зеленого чаю на день було пов'язане зі зниженням захворюваності на грип.

Знижує ризик розвитку рак яєчників та ендометрію

Метааналізи досліджень демонструють, що люди, які часто п'ють зелений чай (частіше одного разу на день), мають на 21%-23% знижений ризик розвитку раку ендометрію порівняно з тими, хто ніколи або рідко п'є зелений.

Інше дослідження показало, що жінки, які п'ють від двох чашок зеленого чаю на день, мають на 46% нижчий ризик раку яєчників порівняно з жінками, які не п'ють чай регулярно. Інші огляди та метааналізи припускають тенденцію чаю до захисту від раку грудей та простати та покращення показників виживання при епітеліальному раку яєчників.

Захищає від впливу УФ-випромінювання

Дослідження, проведені на добровольцях, показали, що місцеве нанесення зеленого чаю на шкіру за пів години до дії УФ-випромінювання захищає від розвитку сонячних опіків та пошкодження епідермісу. Ефект, мабуть, залежить від дози та найсильніше проявляється для поліфенолів епігаллокатехін галлат та епікатехін галлат.

Вплив зеленого чаю на артеріальний тиск

Вплив зеленого чаю на артеріальний тиск

Використання зеленого чаю при тиску є предметом серйозних суперечок. З одного боку, наявність кофеїну у складі передбачає здатність рослини підвищувати артеріальний тиск. Алкалоїд, що потрапляє в організм, стимулює стан нервової системи, що призводить до виникнення тонізувального та підбадьорливого ефекту, і, як наслідок, загострення гіпертонічних показників. Однак, виходячи з наукових даних, це не є очевидним.

Справді, метааналіз досліджень у пацієнтів з гіпертонією і без неї, включаючи дорослих з надмірною вагою або ожирінням, показує, що зелений чай здатний знижувати систолічний і діастолічний тиск на 1-3 мм рт. ст.

Отже, що робить зелений чай при тиску: підвищує пульс і підіймає тиск або, навпаки, збиває і знижує його? Спробуємо розібратися.

Вплив на високий тиск

Дійсно, кофеїн (теїн), що міститься в зеленому чаї, стимулює роботу серця і може підвищити артеріальний тиск, особливо при вживанні великої кількості міцно завареного напою. Це так званий короткостроковий ефект зеленого чаю. Однак, група вчених з Каліфорнійського університету, що вивчають властивості зеленого чаю проти гіпертонії, стверджує, що зелений чай здатний знижувати артеріальний тиск. Вчені підкреслюють, що флавоноїди катехінового типу, епігаллокатехін галлат і епігаллокатехіну 3 галлат, що містяться в зеленому чаї, активують білковий іонний канал, званий KCNQ5, відповідальний за зниження артеріального тиску.

Згідно з експериментальними даними якщо постійно пити чай у помірній кількості (5-6 чашок на день), це призводить до розслаблення кровоносних судин, зниження систолічного холестерину.

Деякі зелені чаї, такі як матча, де чайне листя вживається цілком, особливо багате на катехіни: матча містить до 137 разів більше катехінів, ніж «звичайний» зелений чай для заварювання. Катехіни також покращують кровообіг, укріпляють стінки судин, нормалізують тиск. Крім того, зелений чай має сечогінний ефект, який, своєю чергою, знижує кров'яний тиск. Враховуючи вплив зеленого чаю на артеріальний тиск і судини, можна припустити, що побічно він може впливати й на внутрішньочерепний тиск.

Епідеміологічні дослідження у Китаї показують, що щоденне вживання 120-599 мл зеленого чаю пов'язане з 46% зниженням ризику гіпертонії. Споживання понад 600 мл на день пов'язане з 65% зниженням ризику. Таким чином, регулярне помірне вживання зеленого чаю в довгостроковій перспективі допоможе знизити артеріальний тиск у людей з гіпертонією. Однак, при високому тиску рекомендується пити зелений чай трохи теплим і не міцним, заварюючи його не більше двох хвилин.

Слід зазначити, що необхідно більше досліджень щодо зниження ризику гіпертонії зеленим чаєм. Крім того, важливо пам'ятати про індивідуальну реакцію організму, яка залежить від віку, стану судин, нервової системи, сприйнятливості до кофеїну та інших факторів. Цим пояснюється, що деякі люди можуть зазнавати підвищення тиску навіть від невеликої кількості зеленого чаю, тоді як інші не помічають жодного значущого ефекту. 

Вплив на низький артеріальний тиск

Зелений чай містить теїн, який діє як стимулятор, хоча набагато м'якший, ніж кофеїн, що міститься в каві. Однак, як і інші кофеїновмісні напої, зелений чай може тимчасово підвищити артеріальний тиск протягом 30 хвилин після вживання.

При низькому тиску зелений чай п'ють теплим до трьох чашок на день. Катехін у складі напою покращує функцію кровоносних судин, стабілізуючи артеріальний тиск. Ефект кофеїну зазвичай припиняється протягом чотирьох годин. Хоча в деяких випадках кофеїн може бути корисним, його надмірне вживання, особливо перед сном, може призвести до нервозності, тривожності та безсонні, тому важливо дотримуватися помірності.

Гарячий зелений чай підвищує тиск, оскільки висока температура води збільшує вихід кофеїну з чайного листя. Одне рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження показало, що додавання зеленого чаю може допомогти пом'якшити зниження артеріального тиску, який може виникнути після фізичних вправ.

Згідно з дослідженням, опублікованим Національним інститутом охорони здоров'я США (NIH), вживання зеленого чаю перед їдою може допомогти запобігти падінню артеріального тиску, яке спостерігається у деяких літніх людей після їди.

Як правильно заварювати та пити зелений чай

Вплив зеленого чаю на артеріальний тиск

Зелений чай більш делікатний, ніж чорний, і його в жодному разі не можна заварювати окропом: при нагріванні видаляються таніни, надаючи чаю гіркуватий, терпкий смак. Використовуйте воду, не доведену до кипіння та заздалегідь прогрівайте ємність для приготування чаю. Час заварювання та температури води різняться для різних сортів зеленого чаю. Найбільша температура заварювання – 81-87 °C, а найменша – 61-69 °C.

На 200-300 мл води (чашка, склянка або порцеляновий чайник) беруть приблизно 3-4 г чаю (від 1 чайної до 1 столової ложки, залежно від об'єму листа). Для високоякісного чаю, такого як Гекуро, використовується більша кількість чайного листа, який можна заварювати кілька разів протягом короткого часу. Найбільший час заварювання становить від 2 до 5 хвилин, а найменший – близько 30 секунд. Зазвичай низькоякісний зелений чай заварюється довше і за вищої температури, тоді як чай вищої якості заварюється швидше і за низької температури.

Якщо зелений чай заварювати в надто гарячій воді або надто довго, то він буде гірким, в'язким, незалежно від якості сорту. Зелений чай високої якості може і зазвичай заварюється кілька разів - 2 або 3 заварювання. При заварюванні листового чаю рекомендується зливати першу заварку, яка вимиває листя від пилу та забруднень.

Для заварювання зеленого чаю існує три способи: нижній середній та верхній. У першому випадку листя чаю заливають всією водою і настоюють. У другому випадку спочатку наливають 1/3 частини води, насипають чай і потім доливають воду. Третій спосіб заварки, дуже поширений у Китаї, отримав назву верхнього. Він полягає в тому, що спочатку в чайник заливається гаряча вода, а потім закладається чай. Чайне листя повільно намокає та опускається на дно. Коли більшість листочків осяде, можна розпочинати чаювання. Від того, яким способом і скільки заварюється чай, залежить його міцність, смак та аромат. Наприклад, у чаю, завареного верхнім способом, смак виходить м'якшим; у чаю, завареного нижнім способом - активніше.

Зелений чай можна використовувати як листовий, так і розфасований у пакетиках. Оскільки не всякий зелений чай має яскраво виражений аромат, часто до нього додають різні «пахкі» інгредієнти. Великою популярність мають такі варіанти як зелений чай з жасмином, з імбиром та з бергамотом.

Крім того, порошкові сорти зеленого чаю, наприклад матча, вимагає особливого приготування. На відміну від звичайного листового чаю, матча не заварюється, а збивається у воді або молоці, утворюючи напій, який випивають повністю (тобто разом з перемеленим листям).

Використання зеленого чаю в домашніх методах регулювання тиску

Оскільки зелений чай має подвійний вплив на артеріальний тиск, його можна використовувати для нормалізації тиску в домашніх умовах. У короткостроковій перспективі напій підвищує тиск через вміст кофеїну, а в довгостроковій, при помірному вживанні, може сприяти його зниженню шляхом антиоксидантів і сечогінного ефекту, що містяться в ньому. Слід враховувати, що різні сорти зеленого чаю, містять різну кількість кофеїну. Крім того, можлива індивідуальна реакція на організм.

Для того, щоб визначити конкретну дію зеленого чаю на організм, можна провести наступний тест:

1 Здійсніть вимірювання тиску тонометром у спокійному стані.

2 Випийте чашку зеленого чаю без додавання цукру та меду, а також без супутніх десертів та солодощів.

3 Зачекайте чверть години, уникаючи навантажень та активності, та повторно виміряйте тиск.

4 Порівняйте отримані результати. Зіставлення показників дозволить зрозуміти, чи підвищується ваш тиск від зеленого чаю, чи, навпаки, знижується.

Важливо! Якщо у вас є проблеми з тиском, перед вживанням зеленого чаю рекомендується проконсультуватися з лікарем для визначення безпечного дозування та оптимального способу вживання, особливо якщо ви приймаєте ліки проти тиску.

Загальні рекомендації щодо вживання зеленого чаю при підвищеному тиску:

  • Помірність. Не рекомендується вживати понад 2-3 чашок зеленого чаю на день. 
  • Правильне заварювання. При підвищеному тиску рекомендується заварювати зелений чай неміцно і недовго (не більше 2 хвилин), щоб уникнути зайвого вмісту кофеїну.
  • Температура чаю. Деякі джерела рекомендують пити зелений чай при гіпертонії трохи теплим, а не гарячим.
  • Індивідуальний підхід. Важливо прислухатися до свого організму та стежити за реакцією на зелений чай. 

Корисні рецепти із зеленим чаєм

Поєднання зеленого чаю із лікарськими травами може дати додатковий оздоровчий ефект. Розглянемо найкращі варіанти напою зелений чай із травами.

Зелений чай та м'ята 

З одного боку, м'ята та зелений чай мають заспокійливий ефект, з іншого боку – допоможуть підбадьоритися, підвищують рівень енергії та покращують концентрацію. Такий напій сприяє поліпшенню кровообігу, має судинорозширювальну дію, що сприяє зниженню тиску. Крім того, зелений чай з м'ятою корисний для травлення та допомагає при застуді, особливо якщо вживати його з лимоном та медом. Чай надає тонізуючий ефект, полегшує симптоми застуди, такі як закладеність носа, кашель та запалення горла. Антиоксиданти та вітамін С, що містяться в зеленому чаї та м'яті, зміцнюють імунітет.т.  

Зелений чай та глід 

Зелений чай у поєднанні з глодом п'ють для зміцнення серцево-судинної системи, поліпшення загального стану організму та зниження стресу. Такий напій покращує еластичність судин, нормалізує артеріальний тиск, чинить заспокійливу дію, допомагає впоратися зі стресом, а також покращує травлення.

Зелений чай і собача кропива 

Поєднання собачої кропиви та зеленого чаю може бути корисним для поліпшення загального самопочуття при нервовій напрузі, проблемах зі сном і підвищеному артеріальному тиску. Такий чай допомагає знизити тиск, покращує ритм та силу серцевих скорочень, надає антиоксидантний захист та підвищує настрій.

Зелений чай та ромашка

Комбінація зеленого чаю та ромашки дає комплексний оздоровчий ефект. Ромашка заспокоює нервову систему, допомагає розслабитися, знімає спазми, цілюще впливає на травлення. Зелений чай надасть бадьорість, енергію та підтримає імунітет. Такий напій добре вживати після їди для усунення сонливості, поліпшення травлення та підтримки загального здоров'я.

Застереження, можливі ризики та протипоказання

Три-п'ять чашок зеленого чаю можна пити щодня без шкоди здоров'ю та самопочуттю. Одна чашка зеленого чаю об'ємом 230 мл містить 30-50 мг кофеїну. Як і кава, пити зелений чай у великій кількості шкідливо. Безпечна добова норма споживання кофеїну для більшості здорових дорослих людей становить 400 мг, таким чином до 8 чашок зеленого чаю на день є допустимою дозою. Перевищення призведе до надлишку кофеїну і може викликати такі побічні ефекти, як тривожність, безсоння та нудота. Однак слід враховувати індивідуальну чутливість до кофеїну: деякі люди можуть зазнавати негативних наслідків і від меншої кількості кофеїну.

Зелений чай не варто пити натщесерце, щоб не подразнювати шлунок. Не можна запивати чаєм ліки, оскільки активні речовини, що містяться в ньому, можуть знижувати засвоєння лікарських речовин. Високі дози зеленого чаю можуть взаємодіяти з деякими препаратами для лікування серцево-судинних захворювань. Не варто пити зелений чай на ніч, найкращий час для його вживання - ранок або перша половина дня. Якщо хочеться побалувати себе смачним напоєм увечері, то краще зробити це за дві години до сну, щоб мінімізувати збуджувальну дію кофеїну на організм.

Зелений чай не рекомендується у таких випадках:

● підвищена збудливість

● тахікардія

● анемія

● тривожні розлади

● порушення згортання крові

● синдром подразненого кишківника

● глаукома.

При вагітності та годуванні груддю зелений чай можна вживати в помірній кількості: не міцний і не більше двох-трьох чашок на день.

Обмежити вживання зеленого чаю слід людям з виразкою шлунка, гастритом, колітом, захворюванням жовчного міхура у стадії загострення. Через вміст пуринів, з обережністю можна пити зелений чай людям з подагрою та артритом. Також з обережністю можна вживати зелений чай хворим на аритмію, гіпертонією, гіпотонією та інші серцево-судинні захворювання, людям похилого віку та дітям.

Порівняння зеленого чаю з іншими засобами регулювання тиску

Плюсом використання зеленого чаю для регулювання артеріального тиску є натуральність, простота приготування та прийому, слабкий сечогінний ефект, покращення стану судин та загальна оздоровча дія на організм. Однак, як і багато інших природних засобів від тиску (часник, буряковий сік, глід, калина і т. п.), лікування чаєм показує середню ефективність при мінімальних і рідкісних побічних ефектах. У разі зниження тиску зелений чай дає відстрочений та накопичувальний ефект. Медикаментозні засоби зазвичай діють швидше та ефективніше, але можуть мати побічні негативні впливи та зазвичай призначаються лікарем. До недоліків зеленого чаю можна також віднести протипоказання для людей, чутливих до кофеїну.

Часті питання

Який чай корисніший: чорний чи зелений?

Чорний та зелений чай однаково корисні для організму. Однак зелений чай містить більше вітамінів, мінералів та катехіну, які знижують рівень холестерину та мають потужний антиоксидантний ефект. У чорному чаї міститься більше кофеїну, тому цей напій слід з обережністю вживати людям, які страждають на гіпертонію.

Скільки кофеїну міститься в зеленому чаї?

Згідно з дослідженнями, вміст кофеїну в одному грамі сухого зеленого чаю варіюється в межах 11-20 мг. В одній порції напою, приготовленого з 2 г чайного листя та 240 мл води, міститься близько 22-40 мг кофеїну.

Чи правда, що в зеленому чаї більше кофеїну, ніж у каві?

Ні, не правда. У зеленому чаї міститься втричі менше кофеїну, ніж у каві. Одна порція кави об'ємом 200 мл містить від 80 до 120 мг кофеїну, а зелений чай у такому ж обсязі - від 20 до 45 мг.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловите свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях