Вегетаріанство – раціон харчування чи стиль життя?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Вегетаріанство – раціон харчування чи стиль життя?

Зміст:

➦ Вегетаріанство: визначення та принципи

➦ Користь вегетаріанства для здоров'я

➦ Можлива шкода та протипоказання до вегетаріанства

➦ Різновиди вегетаріанства

➦ Корисні поради для вегетаріанців-початківців

➦ Корисні вітамінні добавки для вегетаріанців

➦ Поширені міфи про вегетаріанство

➦ Роль вегетаріанства в охороні навколишнього середовища

➦ Висновок

Вегетаріанство – це мода, примха чи реальний стиль життя? І чому так стрімко зростає кількість людей, які відмовляються від м'яса? Мета нашої статті розповісти про цей спосіб харчування, пояснити, з чого складається, показати переваги та можливі недоліки. Ця тема може бути цікавою не лише вегетаріанцям, а також усім, хто дбає про своє здоров'я і хотів би просто скоротити щоденне споживання м'ясних продуктів.


Вегетаріанство: визначення та принципи

Вегетаріанство: визначення та принципи

Вегетаріанство – це система, яка включає дуже широкий та різноманітний спектр дієтичних практик. Насамперед це дієта, що складається в основному або виключно з продуктів рослинного походження. Залежно від різновиду вегетаріанства, до раціону можуть бути включені деякі продукти тваринного походження.

Що таке вегетаріанство

Ця модель життя відома ще з 6 століття від піфагорійців, які відмовлялися їсти м'ясо і носити шерсть. Піфагор тоді висловив категоричну відмову завдавати смерті тваринам, засуджуючи, зокрема, жертовний бенкет. Вегетаріанців називали на той час "легумістами", а вегетаріанство "ксерофагією" або "рослинною дієтою".

У 10 столітті ідеологія вегетаріанства пережила справжній бум в Індії разом із релігією джайнізму, яка виступає за ненасильство та повагу до всього живого. І лише у 19 столітті з'явився термін «вегетаріанство».

Причини вегетаріанства:

  • Моральна. Відмова позбавляти життя тварини, щоб нагодувати людину.
  • Екологічна. Тваринництво виробляє багато токсичних сполук, таких як пестициди та метан.
  • Економічна. Розведення тварин вимагає великих посівних площ та води, які можна було б використовувати для споживання людиною.
  • Релігійна. Деякі релігії вважають тварин священними та тому непридатними для споживання.
  • Турбота про здоров'я. Через можливе коров'ячий або курячий сказ, а також для запобігання виникненню раку, серцево-судинних захворювань та інфекцій.
  • Виховання. Дитина, вихована на вегетаріанській дієті, навряд чи потім перейде на м'ясо, просто за звичкою харчової поведінки в сім'ї.
  • Смакова. Деякі люди просто не люблять м'ясо та інстинктивно стають вегетаріанцями.

В цей час 5% населення земної кулі є вегетаріанцями. Цей рух свого часу підтримали такі знаменитості, як Платон, Вергілій, Горацій, Піфагор, Вольтер, Ісаак Ньютон, Томас Мур, Еразм, Ґанді, Леонардо да Вінчі та багато інших великих світових діячів науки та мистецтва.

Основні принципи вегетаріанської дієти

Вегетаріанська дієта полягає у виключенні з раціону всіх продуктів тваринного походження. Вегетаріанці не їдять м'яса та м'ясного асорті, птиці, а також риби та морепродуктів. До дозволених відносяться - молочні продукти, яйця та мед.

Строгіші вегетаріанці, вегани (це слово означає «овочі»), виключають всі продукти тваринного походження, включаючи молочні продукти, яйця і навіть мед. Є також фрукторіанці, сироїди та інші різновиди вегетаріанства.

Користь вегетаріанства для здоров'я

Корисність вегетаріанства для здоров'я

Як показують різні дослідження, правильно складений раціон вегетаріанця корисний для здоров'я, підвищує імунітет, підходить для профілактики та лікування деяких захворювань за умови, що до нього включено молоко, молочні продукти та яйця.

Вітаміни та поживні речовини у вегетаріанській дієті

Збалансоване вегетаріанське меню містить:

  • мало насичених жирів та холестерину
  • багато клітковин
  • велику кількість різноманітних мікроелементів, особливо калію, магнію, фолієвої кислоти
  • вітаміни, особливо багато вітамінів А, С та Е
  • антиоксиданти та корисні фітохімічні сполуки продукти із низьким глікемічним індексом.

Головну небезпеку становить дефіцит кількох важливих нутрієнтів, які містяться в продуктах тваринного походження: залізо, вітаміни групи В (особливо В12), вітамін D, кальцій, йод, омега-3. Крім того, за відсутності в раціоні молочної продукції та яєць є ризик недоотримання білка.

Однак, багато з цих елементів можна знайти у рослинній їжі. Крім того, велика різноманітність дієтичних добавок дозволяє сьогодні перекрити дефіцит нутрієнтів, що відсутні.

Зниження ризику розвитку хронічних захворювань

Як показало багато досліджень, вегетаріанська дієта в цілому сприятливо впливає на здоров'я. Вона знижує частоту таких хронічних захворювань, як атеросклероз, діабет і рак, хоч і не надає істотного зниження смертності порівняно з помірним споживанням м'яса. Розглянемо докладніше переваги вегетаріанства для здоров'я.

Користь для серцево-судинної системи

Відомо, що насичені жирні кислоти, які містяться в продуктах тваринного походження, підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Споживаючи хороші джерела жиру, вегетаріанці зазвичай мають нижчий рівень холестерину в крові. Зниження майже на 25% захворюваності на ішемічну хворобу серця у вегетаріанців пояснюється практичною відсутністю факторів ризику атеросклерозу.

Для здоров'я серця та чистоти судин корисне споживання великої кількості фруктів та овочів, бобових, горіхів, олійних культур та відмова від м'яса. Існує безліч наукових спостережень, що підтверджують цю точку зору, зокрема знамените дослідження когорти адвентистів 7-го дня, яке вивчало вплив вегетаріанства на характеристики індексу повноти (ІМТ), рівень холестерину ЛПНЩ та цукру в крові. Проте слід зазначити, що найчастіше подібні дослідження проводяться веганськими асоціаціями й не вільні від упередженості.

Попереджає діабет

Статистка каже, що зниження ризику захворюваності на діабет досягає 40% у вегетаріанців і 60% у веганів. При переході на вегетаріанську дієту у пацієнтів з діабетом покращується глікемічний баланс через зниження споживання калорій, підвищеного споживання клітковини та продуктів із низьким глікемічним індексом. Вплив вегетаріанської чи веганської дієти на профілактику та контроль діабету 2 типу було підтверджено кількома метааналізами.

Дані про рак

ВООЗ класифікував перероблене м'ясо як певний канцероген, а червоне м'ясо – як імовірний канцероген. Таким чином, відмова від копченого, смаженого та обробленого м'яса може захистити від деяких видів раку (зокрема, товстої кишки). Однак метааналіз не показав різниці у вегетаріанців у смертності при колоректальному раку, раку легені, молочної та передміхурової залози. У кількох дослідженнях захворюваність і смертність від раку не відрізнялися від таких у загальній популяції.

Кишкові інфекції

При вегетаріанстві обмежені майже всі харчові отруєння, оскільки бактерії, що їх викликають, найчастіше знаходяться в продуктах тваринного походження. Що стосується кишкової мікробіоти, деякі перехресні дослідження показують, що вегетаріанська дієта покращує баланс між видами бактерій та коригує дисбактеріоз, пов'язаний з різними хронічними захворюваннями та млявими запаленнями.

Вегетаріанство та рівень енергії

Перейшовши на вегетаріанську дієту, багато людей відзначають появу більшої енергії, покращення настрою та зниження втоми. Це пов'язане із фізіологічним та духовним аспектами. М'ясо – важка їжа та на її перетравлення організм витрачає багато енергії. Переставши перетравлювати тваринний білок, організм поступово очищається від важкої енергії, і на тілесному, і на тонкому духовному рівні. З погляду роботоспроможності вегетаріанець демонструє більш високу витривалість і вимагає набагато меншого часу на відновлення сил.

З іншого боку, не слід забувати, що для виробництва енергії вкрай необхідні калорії, а також такі речовини, як креатин, карнозин, таурин, омега-3, гемове залізо, вітаміни B12 та D3, які в основному містяться у тваринних продуктах та рибі.

Дефіцит цих нутрієнтів є основною причиною того, що вегетаріанці та вегани, які адекватно не збалансували свій раціон, можуть страждати від втоми, анемії, уповільнення метаболізму, проблем із пам'яттю та депресивних розладів.

Брак енергії помітно відбивається на роботі головного мозку. Відомо, що це орган споживає близько 20% всіх щоденних калорій, тобто є досить енергомістким. Крім того, деякі сполуки, які є в м'ясі, необхідні для нормальної роботи мозку. Наприклад, таурин залучений у регулюванні числа нейронів, а холін необхідний передачі між нервовими клітинами, тобто. для можливості мислити. Головні джерела цих речовин - яйця, яловичина та морепродукти.

Таким чином, щоб мати високу фізичну та розумову працездатність прихильники вегетаріанської дієти повинні ретельно складати свій раціон, задовольняючи потреби в калоріях, а також приймати добавки, що покривають дефіцит нутрієнтів, відповідальних за вироблення енергії в організмі.

Можлива шкода та протипоказання до вегетаріанства

Можлива шкода та протипоказання до вегетаріанства

Якщо вегетаріанська дієта дотримується правильно, тобто щоденний раціон збалансований за БЖУ, мікроелементами та вітамінами, то слідувати їй абсолютно не ризиковано. Однак, чим жорсткіша дієта (наприклад, веганська), тим різноманітнішою вона має бути, щоб уникнути появи дефіциту поживних речовин.

Мінус вегетаріанства проявляється при поганому харчуванні й може призвести до анемії, втоми, погіршення когнітивних функцій, депресивних розладів, остеопорозу, затримки розвитку у дітей та інших захворювань.

Показником збалансованого харчування є відсутність аномальної втоми, почуття слабкості та інших симптомів нестачі поживних речовин. Не завадить періодично здавати аналізи крові для контролю дефіциту поживних речовин.

Жорстких протипоказань до вегетаріанства немає, проте багато лікарів вважають, що для деяких категорій цей дієтичний режим може бути неприйнятним.

Хронічні захворювання ШКТ

Дієта, наповнена сирими овочами та фруктами не підходить для людей з більш чутливим шлунком і здатна викликати загострення таких захворювань, як холецистит, гастрит, панкреатит, СРК, каміння в нирках та жовчному міхурі.

Похилий вік

З віком щільність кісток та м'язів знижується. Щоб уникнути виснаження м'язів та остеопорозу вегетаріанська дієта людей похилого віку повинна містити більше білка та кальцію. Слід приймати добавки вітаміну B12 та деяких мінералів.

Дитячий вік

Дитяче вегетаріанство, особливо веганство, викликає багато суперечок у медичному середовищі через високу дієтичну потребу організму дитини в період зростання та розвитку. Багато педіатрів вважають такий тип харчування потенційно небезпечним через можливі дефіцити, здатні викликати затримку росту та психомоторного розвитку, гіпотрофію та анемію в дітей.

Поряд з тим, що у багатьох європейських школах та дошкільних закладах з 2019 року практикують один вегетаріанський день на тиждень, у Бельгії, наприклад, існує закон, який забороняє батькам примушувати дітей до веганства. Це сталося після кількох трагічних випадків коми та недорозвинення мозку дитини через те, що діти росли в сім'ї погано поінформованих веганів.

Відновлення після травм

При відновленні після травм і кровотеч, а також при вираженій залізодефіцитній анемії та дефіциті вітамінів групи В потреба в білку та гемовому залозі значно зростає.

Вагітність і грудне вигодовування

Вагітна вегетаріанка, та що годує, через підвищені потреби в харчуванні повинна приділяти особливу увагу своєму раціону. У меню має бути більше яєць та молочних продуктів. Поповнення необхідних нутрієнтів можливе за допомогою спеціальних добавок для вагітних.

Різновиди вегетаріанства

Різновиди вегетаріанства

Існує кілька розділів вегетаріанства, які відрізняються набором дозволених та заборонених до вживання продуктів.

Суворе вегетаріанство (веганство)

Веганство - етична течія, основним принципом якого є виключення будь-якого споживчого використання тварин. Ця форма вегетаріанства відкидає як м'ясо, рибу і морепродукти, а й інші продукти тваринного походження (молочні продукти, яйця і мед). Все це з метою максимально обмежити харчову експлуатацію тварин.

Крім того, веган не тільки дотримується особливої дієти, але також виключає з життя все, що може бути отримане людиною внаслідок експлуатації тварин: шерсть, шкіру, шовк, косметику та продукти, випробувані на тваринах, відвідування зоопарку та цирку.

Лактовегетаріанство

Лактовегетаріанство – найбільш відомий тип вегетаріанської практики, при якому з раціону виключається м'ясо тварин, морепродукти (риба, молюски та ін.) та яйця. Основу раціону лактовегетаріанця становить рослинна їжа, а також молоко та всі його похідні (йогурт, сметана, сир тощо).

Оволактовегетаріанство

Оволактовегетаріанство - різновид вегетаріанства, при якому відмовляються від вживання м'яса і морепродуктів (риби, молюсків і т. д.), але можна їсти яйця, молочні продукти (молоко, сир, йогурт і т. д.) і мед.

Пісковегетаріанство

Виключає тільки м'ясо, залишаючи рибу та морепродукти. Інші продукти тваринного походження (яйця, молочні продукти) можуть вживатися без обмежень, і з винятком деяких категорій.

Інші види вегетаріанства:

✓ Полло-вегетаріанці. Крім овочів та фруктів вживають у їжу м'ясо птиці, яйця та молоко.

✓ Фрукторіанці або плодоїдні. Дотримуються вегетаріанства, але їдять тільки ті плоди, які можна зібрати або зірвати, не знищуючи рослини, що їх виробляє.

✓ Сироїди. При вегетаріанській дієті не вживають овочі, підігріті до температури понад 48°C.

✓ Флекситаріанство або напіввегетаріанство. Стало популярним останніми роками, передбачає обов'язкове використання вегетаріанської дієти з частковим включенням продуктів тваринного походження (за винятком червоного м'яса).

Корисні поради для вегетаріанців-початківців

Корисні поради для вегетаріанців-початківців

Культурні звички у нашій країні не зовсім підходять для вегетаріанства. Сало, м'ясо, риба, молочна продукція та яйця є основою традиційного столу українців. Таким чином у рамках переходу до вегетаріанської дієти мова повинна йти не просто про відмову від м'яса та риби, а про деконструкцію цих навичок для встановлення нових, більш відповідних.

Насамперед необхідно бути поінформованим про можливі дефіцити важливих нутрієнтів і ретельніше підходити до питання формування раціону. Можна також звернутися за допомогою до дієтолога.

Поступовий перехід на вегетаріанську дієту

Перш ніж перейти з м'ясної дієти на вегетаріанську або веганську, потрібен перехідний період. Зміна, яка є занадто раптовою і швидкою, зазвичай призводить до нестачі та втоми.

Поступово зменшуючи кількість м'яса та риби в раціоні, можна плавно позбутися старих кулінарних рефлексів, встановлюючи нові харчові звички. Не варто різко прибирати тваринні продукти, важливий кожен маленький крок, наприклад, прийняття щотижневого пісного дня. Потім щотижня вводити до раціону по чотири-п'ять нових вегетаріанських продуктів так, щоб витіснити тваринну їжу з раціону протягом наступних тижнів.

9 порад для вегетаріанців-початківців:

  1. Не встановлюйте конкретні терміни переходу до вегетаріанства. В усіх це відбувається по-різному. Головне, щоб було комфортно.
  2. Вивчіть, якими альтернативними вегетаріанськими продуктами можна замінити м'ясо, яйця та молочні продукти.
  3. Складіть список вегетаріанських рецептів. Спочатку включіть у нього всі вже знайомі вам страви, а потім додавайте в нього нові.
  4. Урізноманітнюйте меню. Пробуйте менш звичні для української кухні продукти, такі як кіноа, чіа, тофу, булгур, кус-кус. Розмістіть вегетаріанські рецепти на кухні, щоб вони завжди були під рукою.
  5. У перші місяці після зміни раціону важливо стежити за споживанням йоду, заліза, кальцію, омега-3, вітамінів D та B12. Деякі поживні речовини слід приймати як добавки.
  6. Робіть ставку на якість. Секрет вишуканої вегетаріанської кухні – це якісні продукти. Намагайтеся використовувати органічні та сезонні фрукти та овочі, вирощені у вашому регіоні.
  7. Варіюйте смаки. Спеції, прянощі, ароматні трави, в'ялені томати, часниковий порошок, соус тамарі, насіння кунжуту та гарбуза, інші прості кулінарні добавки допоможуть вам змінити смаки вже знайомих страв.
  8. Харчуйтеся правильно. Уникайте вживання промислових рафінованих продуктів з високим вмістом цукру, солі та насичених жирів. Пам'ятайте, що виробництво, упаковка, транспортування та зберігання цих продуктів завдають шкоди навколишньому середовищу планети та всіх форм життя, які вона підтримує.
  9. Перебуваючи в місті, вибирайте кафе, де можна знайти вегетаріанські страви (наприклад, ресторани індійської або азійської кухні). Не соромтеся цікавитись в офіціанта, про компоненти тієї чи іншої страви, попросіть зробити заміну на вегетаріанський інгредієнт.

Раціон харчування та заміни продуктів

Тільки збалансована за нутрієнтами вегетаріанська або веганська дієта може принести користь здоров'ю. Слід зазначити, що така їжа не є «природною» для людини, оскільки вона за своєю природою всеїдна. Однак сьогодні цілком можливо отримати збалансоване харчування без м'яса та тваринної їжі завдяки доступності багатьох інших продуктів, яких у доісторичні часи було не так багато.

Залізо

Багато хто вважає, що залізо міститься тільки в червоному м'ясі. Насправді є багато рослинних джерел цього мікроелемента: бобові, цілісні зерна, насіння, олійні культури.

Треба визнати, що рослинне залізо засвоюється гірше, ніж тваринне. Щоб покращити його засвоєння, до джерела заліза потрібно додавати вітамін С (крапля лимонного соку, сирі фрукти та овочі). Крім того, уникайте пити чай відразу після їди, тому що дубильні речовини, що містяться в ньому, знижують засвоєння заліза.

Кальцій

Можливо бути в дефіциті у вегетаріанців, які не вживають молочних продуктів. До рослинних продуктів, багатих кальцієм, відносяться листова та китайська капуста, броколі, мигдаль, інжир, апельсини, трави, спеції та сухофрукти. Наприклад, в 100 г мигдалю міститься 264 мг кальцію. Хорошим джерелом кальцію можуть бути збагачені рослинні продукти, наприклад рослинне молоко.

Слід звернути увагу також на сіль, яка знижує засвоєння кальцію, та на рівень вітаміну D, необхідного для його засвоєння.

Омега-3

Без риби чи морепродуктів може не вистачати омега-3 - одного з важливих видів незамінних поліненасичених жирних кислот. Але й тут немає нічого непереборного. Вегетаріанцям слід пошукати яйця, які природно багаті омега-3, якщо курей годують насінням льону.

До продуктів з високим вмістом незамінних жирних кислот типу ALA відносяться: насіння чіа та коноплі, волоські горіхи, лляне насіння, брюссельська капуста. У раціон варто включити лляну та рапсову олії та обмежити вживання соняшникової, оскільки вона містить омега-6 – конкурента омега-3 при засвоєнні. Крім того, відмінним додатковим джерелом омега-3 можуть бути дієтичні добавки.

Вітамін D

Вітамін D також може бути проблемою, оскільки міститься практично лише у жирній рибі. Але не забуваємо, що головним джерелом цього вітаміну є не їжа, а вплив сонця, тому в сонячні дні варто проводити більше часу на вулиці, а восени та взимку приймати дієтичні добавки з вітаміном D. Щодо їжі, то можна вживати рослинну їжу, яка містить цей вітамін: гриби та збагачені продукти (наприклад, рослинне молоко).

Йод

Про йод мало говорять, хоча це один з важливих мінералів, вкрай необхідний, хоч і в невеликих кількостях. В основному він міститься в морепродуктах, тому його може не вистачати вегетаріанцям. Для розв'язання цієї проблеми варто перейти на йодовану кухонну сіль, приймати морські водорості та дієтичні добавки з йодом.

Вітамін В12

Вітамін B12 виконує кілька важливих функцій в організмі, найважливіша з яких - створення еритроцитів та ДНК. Цей вітамін необхідний для роботи мозку та нервової системи, а його дефіцит викликає втому, проблеми з пам'яттю та оніміння, може призвести до мегалобластної анемії.

На жаль, єдиним джерелом вітаміну В12 є продукти тваринного походження, такі як м'ясо, птиця, молюски, яйця та молочні продукти. З цієї причини вегетаріанці та особливо вегани мають підвищений ризик дефіциту цього вітаміну. Додаткова небезпека полягає в тому, що високе споживання фолієвої кислоти, звичайне для вегетаріанців, може фактично маскувати дефіцит вітаміну B12, приховуючи симптоми, поки пошкодження не стане незворотним.

Для людей, які часто їдять яйця та молочні продукти, добавки можуть не знадобитися, проте для веганів це єдиний шлях для поповнення важливого нутрієнту. Пероральний прийом становить: 25 мкг гідроксокобаламіну на день або 1000 мкг на тиждень у формі таблеток або розчинів. Всупереч поширеній думці, водорості або спіруліна не забезпечують вітамін B12, що засвоюється організмом.

Джерела білка у вегетаріанській дієті

Ми часто схильні думати, що білок міститься тільки в м'ясі, рибі, молоці та яйцях. Але це зовсім негаразд. Білок можна знайти в найрізноманітніших продуктах, тому практично неможливо відчувати дефіцит цього нутрієнту, за винятком крайніх випадків недоїдання. До того ж для лактоововегетаріанців яйця та молочні продукти продовжують залишатися добрими джерелами білка.

Рослинні білки містяться, зокрема:

  • У бобових. Нут, квасоля, соя, сочевиця – чудові джерела білка. Зараз можна купити навіть макарони із сочевиці, а також борошно із бобових (наприклад, із нуту).
  • У соєвих продуктах. Сир тофу, темп, текстурований соєвий білок та інші соєві продукти, доступні в органічних магазинах, стануть чудовою заміною м'ясу.
  • У цілозернових. Кіноа, гречка, жито, сейтан (страва з пшеничного протеїну) і т. п. також містять білок.
  • В олійних культурах. У меншій кількості білок містять мигдаль, волоські горіхи, фундук та ін. Крім того, вони є джерелом інших важливих нутрієнтів: вітамінів групи В, кальцію, цинку, заліза тощо.

Дефіцит амінокислот можна скоригувати, комбінуючи різні джерела рослинного білка, наприклад злаки з дефіцитом лізину та бобові з дефіцитом метіоніну. Для збалансованого раціону варто чергувати ці продукти протягом тижня. Приклади страв, що поєднують у собі цілозернові та бобові: насіння кускусу та нуту, оладки з гречаного борошна та сочевичної пасти, паста та соус болоньєзе із соєвими білками тощо.

При виборі альтернативної рослинної їжі потрібно мати на увазі, що не кожен «вегетаріанський» або «веганський» продукт стане адекватною заміною.

Наприклад, мигдальне молоко – популярний продукт веганської дієти – не може конкурувати з коров'ячим у частині білка. Крім того, підсолоджене мигдальне молоко може містити велику кількість цукру.

Різноманітні вегетаріанські альтернативи м'ясу на основі сої (вегетаріанські нагетси, бургери тощо) часто піддаються високому ступеню обробки та містять великий перелік штучних інгредієнтів. Крім того, така їжа може містити багато калорій, але не мати білка, клітковини та поживних речовин, необхідних для збалансованого харчування. Попри те, що ці продукти можуть полегшити ваш перехід на веганську або вегетаріанську дієту, найкраще вживати їх у помірних кількостях з дієтою, багатою на поживні цілісні продукти.

Поширені міфи про вегетаріанство

Попри плюси вегетаріанства для здоров'я, є чимало супротивників цієї дієтичної практики. Критика вегетаріанства породила безліч міфів, більшість із яких не відповідають дійсності.

Вегетаріанці не отримують достатньо білка

Як було сказано вище, білок можна легко отримати не лише з тваринної, а й з рослинної їжі. Наприклад, 1 чашка (200 г) вареної сочевиці містить 18 г білка, 100 г кіноа - 17 г, а цілозернового хліба – 8 г.

Вегетаріанство призводить до нестачі заліза

Так, дійсно, в житті вегетаріанця потенційно є ризик дефіциту заліза, оскільки рослинні джерела цього мікроелементу містять погано засвоюване негемове залізо. Для підвищення всмоктування поєднуйте їх із вітаміном С.

Вегетаріанці не можуть бути спортивно розвиненими

Статистика перемог спортсменів-веганів доводить протилежне: можна стати чемпіоном світу у більшості видів спорту, дотримуючись рослинної дієти. Справді, раціон вегетаріанця може призвести до зниження рівня креатину та карнозину у м'язах, що суттєво відбивається на фізичних можливостях. Але адекватне харчування та спортивні добавки допоможуть вегетаріанцям вести активний спосіб життя та бути спортивно розвиненими.

Веганство та вегетаріанство це одне й теж

Зовсім ні.  Веганство - це не просто дієта, це цілісна концепція, заснована на відмові від будь-якого виду експлуатації тварин. Люди, що належать до цього руху, прагнуть повністю виключити споживче ставлення до тварин. Вони не їдять навіть мед, вважаючи, що його здобуття завдає страждання бджолам. Вегани дуже обачні не тільки в їжі, але й щодо одягу, аксесуарів, а також культурної індустрії, пов'язаної з тваринами.

Таким чином, вегани не носять шкіряних курток та вовняних светрів, не ходять до цирків та зоопарків. Крім того, вони не приймають добавки, що містять желатин, не користуються косметикою, протестованою на тваринах.

Роль вегетаріанства в охороні навколишнього середовища

Роль вегетаріанства в охороні навколишнього середовища

Вегетаріанство пропагує ненасильство та повагу до навколишнього середовища. Вегетаріанська дієта дозволяє боротися з деградацією навколишнього середовища, уникаючи інтенсифікації тваринництва і навіть скорочуючи її шляхом зниження попиту.

Квасоля, кормові боби, сочевиця, нут – це хороша альтернатива для планети. Вирощування бобових підвищує родючість ґрунту: фіксуючи азот із повітря, ці рослини не вимагають додавання хімічних добрив та збагачують землю для подальших культур. 

Зменшення викидів парникових газів

Тваринництво дуже впливає на глобальне потепління, оскільки використовує багато викопної енергії, яка виділяє вуглекислий та парниковий гази. Крім того, гній є джерелом 20% загальних викидів метану. За даними ФАО (агентство ООН із сільського господарства), «тваринництво у світі викидає більше парникових газів, ніж весь транспорт (сухопутний, повітряний, морський) у світі».

Скорочення споживання води та ресурсів

Скотарство вимагає багато ресурсів, оскільки для розведення тварин необхідно багато їжі. Ці культури займають великі простори та потребують води. Декілька цифр: близько 78% орних земель на планеті використовується для розведення худоби (пряме розведення тварин + культури, призначені для їх відгодівлі), 38% лісів Амазонки знищено для тваринництва. Крім того, для виробництва 1 кг тваринного білка необхідно від 7 до 10 кг рослинного білка, тоді як його можна використовувати для харчування людей.

Збереження біорізноманіття та лісів

Не менше 100 видів тварин зникають щодня через катастрофічну вирубку лісів під тваринницькі комплекси. Перелов і траловий лов також дуже руйнівні для тваринного світу. Близько 90% великої риби зазнали перелову і тепер перебувають під загрозою зникнення. Траловий лов убиває також морських птахів та черепах, які гинуть під час лову риби.

Висновок

Вегетаріанство це не примха і не дієта для схуднення, а самостійний спосіб життя, що дозволяє людині підтримувати ненасильство, повагу до навколишнього середовища та піклуватися про своє здоров'я.

Добре сплановані вегетаріанські дієти адекватні поживності, підходять практично всім і можуть використовуватися для профілактики та лікування деяких захворювань.

Раціони на рослинній основі корисні для планети, оскільки використовують менше природних ресурсів і мають значно менший вплив на навколишнє середовище.

Але попри багатьох переваг, такий тип харчування несе деякі ризики для здоров'я. Погано збалансований по БЖВ раціон, нестача або надлишок поживних речовин, вплив небажаних натуральних або фітофармацевтичних препаратів -  зони ризику вегетаріанця. Особливої уваги при вегетаріанській дієті вимагають особи з хронічними захворюваннями ШКТ, люди похилого віку, вагітні та жінки, що годують, а також діти.

Переходити до практики вегетаріанства необхідно усвідомлено та грамотно, добре вивчивши негативні наслідки, зваживши всі за і проти, щоб мати можливість адаптувати її до своїх потреб та не завдати шкоди здоров'ю.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре