Зміст:
➦Що таке спіруліна: фізіологія, біохімічні властивості
➦Спіруліна: 10 переваг для здоров'я
➦У якому вигляді вживати спіруліну?
➦Актуальні дані про дослідження спіруліни
➦Добавки зі спіруліною: користь та шкода
Спіруліна належить до числа найбільш зажаданих дієтичних добавок у світі. Сьогодні багато людей, які ведуть здоровий спосіб життя, вважають її секретом, потужним «суперфудом» і «дивом з моря». Така популярність водорості пояснюється не тільки масою переваг для здоров'я людини, а також здатності, яку їй приписують, знижувати вагу. Наскільки правдиво це твердженням, чи допоможе спіруліна схуднути, розглянемо в цій статті.
Що таке спіруліна: фізіологія, біохімічні властивості
Спіруліна - це мікроводорості, тип ціанобактерій, що належить до сімейства одноклітинних мікроорганізмів, які часто називають синьо-зеленими водоростями. Вона може рости як в прісній, так і в солоній воді, а природним чином зустрічається в океанах і солоних озерах субтропічного регіону.
Стародавні ацтеки цінували спіруліну за високі харчові якості та передбачувану користь для здоров'я. Протягом століть вони збирали її на озері Тескоко (центральна Мексика) і вживали в їжу. Дотепер її використовують у вигляді сухих коржів жителі околиці озера Чад в Західно-Центральній Африці. Популярність добавки дуже зросла після того, як НАСА запропонувало вирощувати її в космосі для використання космонавтами.
Раніше спіруліну відносили до класу рослин, тому, що вона багата рослинними пігментами та здатна виробляти енергію з сонячного світла за допомогою фотосинтезу. Однак пізніше, після глибокого вивчення її генетики, фізіології й біохімічних властивостей, вчені перенесли спіруліну в царство бактерій і тип ціанобактерій. Спочатку вона була класифікована в рід Arthrospira, але пізніше віднесена до роду Spirulina. За визначенням, викладеним в журналі Cardiovascular Therapeutics, існує кілька видів спіруліни, але тільки три з них - Spirulina platensis, Spirulina maxima і Spirulina fusiformis - широко вивчаються через високу живильну, а також потенційної терапевтичної цінності.
Ця водорість має вигляд дрібних спіралей, що злипаються, інтенсивного синьо-зеленого кольору і відносно м'яким смаком. Крім дієтичних добавок, спіруліна використовується як барвник в жувальній гумці, цукерках та інших харчових продуктах.
Спіруліна: 10 переваг для здоров'я
Дослідження мікроводорості дозволяють стверджувати про її ефективність при діабеті, для нормалізації обміну речовин, зниження рівня холестерину, поліпшення здоров'я серця і корекції ваги. Її рекомендують як допоміжний засіб при різних психічних і емоційних розладах, таких як тривога, стрес, депресія і синдром дефіциту уваги з гіперактивністю. Вона вважається потужним антиоксидантом, має протипухлинні властивості, знижує рівень цукру в крові, підвищує м'язову силу.
1. Поживна цінність
Деякі вчені вважають спіруліну самої живильною на планеті. Вона багата нутрієнтами. Харчові якості цієї крихітної водорості можна порівняти з яйцем: близько 65% її складу є чистим протеїном, який дає всі необхідні незамінні амінокислоти.
У 7 грамах сухого порошку спіруліни (1 стол. ложка) міститься:
• Білок - 4 г
• Вітамін B1 (тіамін) - 11% від доб. норми
• Вітамін В2 (рибофлавін) - 15% від доб. норми
• Вітамін B3 (ніацин) - 4% від доб. норми
• Мідь - 21% від доб. норми
• Залізо - 11% від доб. норми.
В її складі багато магнію, калію, кальцію, марганцю, фосфору, магнію, цинку, вітаміни групи B, A, C, D, E, рибофлавін і тіамін. Деякі вчені знаходять в ній також вітамін B12, але це спірне твердження. З'єднання, яке містить спіруліна, є псевдовітаміном B12, ефективність якого для людей поки не доведена. У тій же кількості водорості міститься всього 20 калорій, близько 1 грама жирів, включаючи жирні кислоти Омега-6 і Омега-3 в співвідношенні приблизно 1,5-1,0, а також 1,7 грама легкозасвоюваних вуглеводів.
2. Потужний антиоксидант з протизапальними властивостями
Окислювально-відновні реакції, які відбуваються в результаті метаболічних процесів в організмі, є ініціаторами появи вільних радикалів - молекул, що мають в одному з атомів кисню неспарений електрон. Окислювальний стрес або оксидація є причиною виникнення ряду хронічних захворювань і прискорює процеси старіння організму. Вкрай токсичні вільні радикали окислюють фосфоліпіди та білки клітинних мембран, порушуючи їх цілісність, інактивують клітинні й мембранні ферменти.
На противагу вільним радикалам в організмі виробляються речовини-антиоксиданти, які підвищують захисні властивості організму. Спіруліна містить потужний антиоксидант - фікоціанін, який надає водорості унікальний синьо-зелений колір і здатний захистити організм від окисних пошкоджень. Фікоціанін відмінно справляється з вільними радикалами, пригнічує вироблення запальних сигнальних молекул, забезпечуючи потужний протизапальний ефект.
3. Знижує рівень «поганого» холестерину і тригліцеридів
Холестерин або ліпопротеїд - головний компонент клітинної мембрани. Він може мати різну щільність: низьку (ЛПНЩ) і високу (ЛПВЩ). Перший винен в утворенні атеросклеротичних бляшок в судинах, що викликають порушення кровопостачання органів і є причиною виникнення серцево-судинних захворювань. ЛПВЩ або «хороший» холестерин очищає стінки судин від холестеринових бляшок і відносить холестерин в печінку, де він переробляється в компоненти жовчі, знижуючи, таким чином, ризик розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворювань.
Тригліцериди як і «поганий» холестерин є іншою причиною розвитку атеросклеротичних процесів в організмі. Вони циркулюють в крові у вигляді ліпопротеїдів, при надмірній кількості «налипають» на стінки судин, звужуючи їх просвіт.
Встановлено, що спіруліна здатна знизити холестерин ЛПНЩ і тригліцеридів, одночасно підвищуючи холестерин ЛПВЩ. У дослідженні на цю тему брали участь люди з високим рівнем холестерину. Було встановлено, що приймання 1 г спіруліни в день знижує рівень тригліцеридів на 16,3% і ЛПНЩ на 10,1%. В інших варіантах сприятливі ефекти виявлялися при прийманні більших доз 4,5-8 грамів в день.
4. Бореться з окисленням «поганого» холестерину
Встановлено, що ключовим фактором серцево-судинних захворювань є окисне пошкодження жирових ЛПНЩ-структур. Відомо, що речовини-антиоксиданти успішно борються з окисними процесами, перешкоджаючи утворенню атеросклеротичних бляшок в судинах.
Завдяки наявності антиоксидантного ферменту фікоціаніну спіруліна здатна запобігти прогресуванню багатьох хвороб, пов'язаних з окислювальним пошкодженням ліпідів. У дослідженні за участю 37 осіб з діабетом 2 типу, при вживанні 8 грамів спіруліни в день було продемонстровано значне зниження маркерів окисного пошкодження.
5. Має протиракові властивості
Вивчення впливу спіруліни на тварин доводить її можливості щодо зниження частоти виникнення раку і розмірів пухлини. Особливо добре вивчено вплив мікроводорості на рак ротової порожнини.
У деяких районах Індії після прийняття їжі на урочистих церемоніях заведено жувати тютюн паан, який викликає рак порожнини рота. У 1995 році в Індії були проведені дослідження серед хворих з передраковими підслизовим фіброзом порожнини рота (OSMF), а також серед людей, що мають рак порожнини рота, званих лейкоплакій.
Згідно з анотацією, опублікованій в журналі Nutrition and Cancer, протягом року одним хворим на рак ротової порожнини давали по 1 граму спіруліни на день, а іншій групі - плацебо. Після закінчення дослідження у 45% випробовуваних з першої групи зникли поразки. При цьому в групі плацебо повний регрес пухлин за той же період спостерігався всього у 7% людей. Після скасування добавки майже у половини випробовуваних в наступному році з'явилися нові вогнища ураження.
6. Знижує кров'яний тиск
Головною причиною таких захворювань, як інфаркт, інсульт, хронічні захворювання нирок і т.п. є підвищений артеріальний тиск. Спіруліна збільшує виробництво оксиду азоту - сигнальної молекули, яка сприяє розширенню кровоносних судин і призводить до зниження кров'яного тиску.
Гіполіпідемічний ефект спіруліни підтверджує дослідження 2008 року, опубліковане в Annals of Nutrition and Metabolism. Згідно з анотацією, 78 дорослих у віці від 60 до 87 років протягом 16 тижнів приймали 8 г водорості або плацебо в день. В кінці досліду, у тих, хто приймав добавку, спостерігалося значне зниження рівня холестерину.
7. Покращує симптоми алергічного риніту
Алергічний риніт - одна з найпоширеніших захворювань сучасного людства. Алергени з навколишнього середовища: пил, пилок рослин, шерсть тварин можуть викликати запалення носових проходів, що значно знижує якість життя. Пацієнти повинні приймати штучні антигістамінні препарати, часто гормонального характеру.
Спіруліна може стати альтернативою шкідливим таблеткам. Доказові дослідження встановили ефективність мікроводорості в лікуванні риніту, викликаного алергенами. Приймання двох грам спіруліни на день значно зменшив такі прояви алергічного риніту, як нежить, закладеність носа й чхання.
8. Ефективна проти анемії
Анемія - захворювання, пов'язане зі зниженням показника гемоглобіну або рівня еритроцитів в крові, і характеризується тривалим відчуттям слабкості та втоми. Вона часто зустрічається у людей похилого віку, жінок під час вагітності, а також при рясних менструальних течіях.
Спіруліна здатна зменшити симптоми анемії. Це продемонструвало дослідження за участю 40 осіб похилого віку з анемією в анамнезі. Вживання добавок з водорістю підвищувало вміст гемоглобіну в еритроцитах і покращувало імунну функцію.
9. Збільшує м'язову силу і витривалість
Інтенсивні фізичні навантаження призводять до м'язової втоми, яку пов'язують з окисними ушкодженнями в клітинах м'язів. Маючи антиоксидантні властивості, спіруліна здатна мінімізувати м'язові болі у спортсменів і фізично активних людей. Крім того, бувши багатою на протеїн, вона підвищує м'язову силу і витривалість.
Дослідники вивчали можливу користь спіруліни до фізичних вправ у 9 чоловіків-бігунів протягом чотирьох тижнів. Регулярне прийняття добавок з мікроводорості продемонструвало значне збільшення фізичної активності та рівня антиоксидантів в порівнянні з групою плацебо.
10. Знижує рівень цукру в крові
Спіруліна має доказово визнану здатність ефективно знижувати рівень цукру в крові, іноді перевершуючи популярні діабетичні препарати.
Двомісячне дослідження за участю 25 осіб з діабетом 2 типу показало, що при прийманні 2 грам спіруліни в день маркер довгострокового рівня цукру в крові (HbA1c) знизився з 9% до 8%. Відомо, що зменшення цього показника всього на 1% знижує ризик смерті від діабету на 21%.
В якому вигляді вживати спіруліну?
Спіруліна для схуднення
Дослідження спіруліни з приводу здатності знижувати вагу, показали, що таке можливо тільки при комплексному підході до цього питання. Шляхом очищення організму, нормалізації обміну речовин, зниження «поганого» холестерину і високої концентрації білка в складі вона може сприяти коригуванню кілограмів. Однак за умови збалансованого харчування і здорового способу життя. Прибравши з раціону трансжири та швидкі вуглеводи, додавши фізичні навантаження, можна прийти до бажаних форм, а спіруліна допоможе прискорити цей процес. Однак, при вазі близької до нормальної, зменшити її за допомогою мікроводорості чи навряд вийде.
Всесвітньо відомий біохімік Річард Пассвотер, який зробив величезний внесок у вивчення антиоксидантів, відзначає особливість структури амінокислот спіруліни. На його думку, вона швидко проникає в кров і дає сигнал організму про отримання поживних речовин, контролюючи такі почуття, як настрій і апетит.Це так зване «вторинне або обмінне насичення». Завдяки тому, що спіруліна може задовольнити потребу організму в цілому ряді нутрієнтів, вона здатна усунути «вторинний» голод, а разом з ним бажання перекусу. Крім того, вітаміни групи B, що містяться в синьо-зеленої водорості, цілюще впливають на нервову систему, усуваючи бажання «зажувати» стрес. Таким чином, здатність спіруліни зменшувати тягу до їди, є одним з факторів схуднення.
Курс по корекції ваги спіруліною триває від 21 до 30 днів, але може бути збільшений за рекомендацією лікаря. Для схуднення вживається класична біодобавка у вигляді порошку або таблеток, які приймають до, під час або відразу після їди.Максимальною добовою нормою для дорослої людини вважається доза від 3 до 5 г водорості, яку ділять на 3 приймання. Мінімальне дозування підбирають самостійно, виходячи з особливостей організму. Можна приймати спіруліну порошкоподібної форми, в цьому випадку її висипають у тверду їжу або в теплу рідину (38-40 ° C).
Спіруліна від недоїдання
Досліджуючи біохімічні властивості спіруліни, вчені прийшли до висновку, що вона може принести велику користь, якщо використовується не для зниження ваги, а від недоїдання. Відповідно до огляду 2017 року, опублікованому в Журналі міжнародних медичних досліджень, було встановлено позитивний вплив спіруліни при анемії вагітних жінок і дітей в країнах з високим рівнем бідності.
У 2016 році в огляді «Материнське і педіатричне харчування» висвітлювалося дослідження, проведене серед 87 людей, що недоїдають і страждають на анемію дітей у віці до 5 років з сектора Газу. Протягом 3 місяців одній половині дітей давали вітамінно-мінеральні комплекси, а другий - ще й добавку спіруліни. Автори відзначають, що після закінчення дослідів діти з другої групи значно додали у вазі та зростанні, мали вищий рівень феритину, заліза і гемоглобіну, ніж ті, які отримували тільки вітаміни.
Згідно з даними India Corporate Responsibility and Sustainability Network у 2016 році уряд індійського штату Карнатака спільно з JSW Energy заснувало загальнодержавну програму щодо забезпечення дітей, які страждають від недоїдання, добавками зі спіруліною. На вебсайті JSW повідомляється про 46% -е скорочення випадків недоїдання серед дітей раннього віку, вагітних жінок і матерів-годувальниць.
Вивчався позитивний вплив добавок спіруліни на ВІЛ-інфікованих у Камеруні. Учасникам надавали стандартну збалансовану дієту з добавками спіруліни та без неї. Було встановлено, що у пацієнтів, які отримували водорість, підвищився рівень гемоглобіну і збільшилася кількість клітин імунної системи, які зазвичай значно скорочені через ВІЛ.
Актуальні дані про дослідження спіруліни
Сьогодні лікарі стверджують, що причиною серцево-судинних захворювань є не тільки велика кількість «поганого» холестерину і тригліцеридів, а також хронічні запальні захворювання. В огляді журналу Cardiovascular Therapeutics за липень 2010 року було відзначено, що завдяки протизапальним та антиоксидантним властивостям спіруліни, вона здатна контролювати й запобігати захворювання серця і судин.
У складі мікроводорості є кілька речовин-антиоксидантів. Це фікоціамін, токоферол, фенольні сполуки та бета-каротин. Останні медичні дослідження спрямовані на терапевтичні можливості спіруліни щодо вірусних інфекцій, загоєння ран і підвищення імунітету, синдром дефіциту уваги, гіперактивності та інше.
Однак дослідження 2010 року, опубліковане в журналі Cardiovascular Therapeutics, однозначно стверджує про гіполіпідемічну, антиоксидантну та протизапальну активність мікроводорості спіруліни.
Добавки зі спіруліною: користь та шкода
Лікарі вважають, що спіруліна в цілому безпечна, особливо з урахуванням її довгої історії вживання в їжу. Однак важливою обставиною цього аспекту є екологія. Вирощена в невідповідних умовах водорість може бути заражена токсичними металами, шкідливими бактеріями й завдати шкоди організму.
Вживання брудної спіруліни може викликати нудоту, блювоту, слабкість, прискорене серцебиття і навіть шок, а також серйозне пошкодження печінки. Національний інститут здоров'я США настійно рекомендує досліджувати джерело спіруліни в добавках на предмет її екологічної чистоти та відсутності токсинів.
Спіруліна може спровокувати негативну реакцію організму при порушенні функціонала травної системи. Щоб не викликати подразнення слизової шлунково-кишкового тракту лікарі рекомендують приймати добавку після їди. Однак при збереженні неприємних симптомів від приймання спіруліни необхідно відмовитися зовсім.
Спіруліна послаблює дію імунодепресантів, які часто призначають для лікування аутоімунних станів та запобігання відторгнення трансплантатів органів. Вона може впливати на ліки, що розріджують кров, а також на нестероїдні протизапальні та знеболюючи препарати. Поєднання спіруліни з трав'яними добавками, що сповільнюють згортання крові (гвоздика, часник, імбир, гінкго білоба, женьшень, куркума), може збільшити ризик кровотечі.
Добавок спіруліни слід уникати людям з певними аутоімунними захворюваннями, оскільки вона підсилює імунну систему. Ці мікроводорості протипоказані при розсіяному склерозі, а також інших станах, пов'язаних з гіперактивністю імунної системи (вовчак, ревматоїдний артрит і т.п.)
Вагітним або жінкам, що годують, не рекомендується вживання спіруліни, оскільки досліджень безпеки в цій групі поки не достатньо. Людям з генетичним захворюванням на фенілкетонурію також не слід вживати спіруліну, через те, що вона може посилити їх стан. Для встановлення безпечної дози доцільно проконсультуватися з лікарем і суворо дотримуватися інструкції до добавки.
Висновок
Ефективність спіруліни для схуднення не підтверджена глибокими дослідженнями. Однак встановлено, що приймання водорості сприяє ослабленню апетиту, зниженню рівня цукру в крові, зменшенню «поганого» холестерину, підвищенню імунітету, що, в підсумку, призводить до поліпшення обміну речовин, оздоровлення організму в цілому і нормалізації ваги.