Спіруліна: що це, користь та шкода для організму

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Спіруліна: що це, користь та шкода для організму

Зміст:

➦ Що таке спіруліна?

➦ Харчова цінність спіруліни

➦ Користь спіруліни для здоров'я

➦ Спіруліна в дієтології

➦ Як приймати спіруліну?

➦ Можливі побічні ефекти та протипоказання

➦ Науковий погляд на спіруліну

➦ Відмінності між спіруліною та іншими суперфудами

➦ Висновки

Спіруліна — синьо-зелена водорість, яка стала знаменитою після того, як НАСА успішно використовувала її як харчову добавку для астронавтів у космічних місіях. Безліч досліджень, у тому числі рандомізованих та контрольованих, демонструють успішне застосування спіруліни при лікуванні низки захворювань. У цій статті розглядаємо властивості цієї водорості, її вплив на здоров'я, дозування, можливі побічні ефекти, а також області поточних та майбутніх досліджень.


Що таке спіруліна?

Що таке спіруліна?

Spirulína (аrthrospira лат.) виглядає як звичайна темно-зелена або бура водорість, відрізняючись від інших видів синьо-зеленим забарвленням та формою спіралі. Однак, з наукової точки зору вона ані рослина, ані водорість, а по суті є висушеною біомасою Arthrospira Platensis - оксигенної фотосинтетичної ціанобактерії, що зустрічається по всьому світу в прісних і морських водах. Вчені стверджують, що мікроводорість з'явилася понад 3.500.000.000 років тому і є найдавнішою живністю на планеті.

Спіруліна має довгу історію застосування: відомо, що її використовували для харчування ще древні ацтеки. Сьогодні вона широко використовується в медицині, як БАД, а також як барвник в жувальній гумці, цукерках та інших харчових продуктах.

Харчова цінність спіруліни

Спіруліна є важливим продуктом для харчування людини та може використовуватися як повноцінне джерело білків, вітамінів і мінералів без будь-яких значних побічних ефектів. Завдяки унікальному складу у 1996 році Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила її найкращою їжею майбутнього.

Основні поживні речовини

У 100 г сухого порошку спіруліни 290 кал. Але звання суперфуда вона отримала з інших причин: рівень білка у складі спіруліни сягає до 70 % сухої маси, що можна порівняти з яйцями.

Склад спіруліни по БЖВ (на 100 г продукту):

  • Білок – від 50 до 70 %
  • Легкозасвоювані вуглеводи – від 15 до 25 %
  • Жири – від 4 до 7 %
  • Волокна – від 2 до 8 %

Найбільш важливими у складі спіруліни для харчового застосування є фікобіліпротеїни, а саме фікоціанін та аллофікоціанін, що мають ту ж хромофорну групу, що й фікоеритрин червоних водоростей.

Вітаміни та мінерали в спіруліні

За багато століть водорість набула унікального біохімічного складу, подібного до якого в природі не існує. Вона містить вітаміни А, С, Е, РР, К, B1, B2, B3 (PP), B6 та B9, а також псевдовітамін В12. Цікаво, що бета-каротину в сухої водорості стільки ж, скільки в моркві, а вітаміну РР навіть більше, ніж у м'ясних продуктах.

Крім того у складі спіруліни є полісахариди, поліненасичені жирні кислоти, пігменти (каротиноїди, фікоціанін, хлорофіл) і мінерали, такі як мідь, магній, калій, кальцій, натрій, селен, залізо, марганець, йод, цинк і фосфор.

Користь спіруліни для здоров'я

Корисність спіруліни для здоров'я

Завдяки унікальному складу спіруліна має здатність модулювати імунні функції та виявляє протизапальні властивості, інгібуючи вивільнення гістаміну тучними клітинами, виявляє протиракову, противірусну та протиалергічну дію.

Бореться з анемією

Існує кілька видів анемії, але найпоширеніша - залізодефіцитна. Вона характеризується зниженням рівня гемоглобіну, що призводить до постійного почуття втоми та слабкості.

Вчені мають перші підтвердження того, що водорості впливають на кров, підвищуючи вміст гемоглобіну в еритроцитах. 12-тижневе дослідження прийому спіруліни показало стійке зростання середніх значень гемоглобіну в крові піддослідних. Причому найбільшого ефекту від добавки отримували літні жінки. У чоловіків збільшився середній обсяг еритроцитів та концентрація еритроцитного гемоглобіну. У більшості осіб спостерігалося підвищення активності IDO та кількості лейкоцитів на 6 та 12 тижнях прийому спіруліни. Ефект був передбачуваний, адже в 1 ст. л. порошку синьо-зеленої водорості стільки ж заліза, скільки у 700 г молодого шпинату.

Допомагає при хронічній втомі

Spirulína рекламується як «їжа майбутнього» з «унікальними компонентами», які сприяють підвищенню рівня енергії. Деякі з цих сполук, такі як полісахариди (рамноза та глікоген) та незамінні жири (ГЛК), легко засвоюються клітинами людини та сприяють вивільненню енергії.

Як показують дослідження, спіруліна стимулює витривалість та запобігає пошкодженню скелетних м'язів в умовах окисного стресу, викликаного фізичним навантаженням. Таким чином, вона допомагає спортсменам швидко відновлювати м'язи після тренування, а також підвищувати свою продуктивність у спортзалі. Легенди свідчать, що посланці ацтекських імператорів використовували її підтримки здоров'я під час марафонських забігів.

Підтримує імунну систему

Клінічні випробування показують, що спіруліна здатна стимулювати вироблення антитіл і підвищувати або знижувати експресію генів, що кодують цитокіни, щоб викликати імуномодулювальні та протизапальні реакції. Молекулярні механізми, за допомогою яких вона індукує цю активність, не зовсім зрозумілі, але важливими є сполуки фікоціанін та β-каротин, а також вміст селену.

Впливає на рівень холестерину

Серцево-судинні захворювання залишаються причиною смерті номер один у розвинених країнах, а високий рівень холестерину є одним з найважливіших факторів ризику атеросклерозу.

Як показує практика, лише 1 г спіруліни на день знижує рівень ЛПНЩ на 10,1%, а тригліцеридів — на 16,3%. Добавка покращує кровообіг, знижує ризик утворення тромбів, що було встановлене дослідженням 2013 року, проведеним на о. Крит.

Дорослі пацієнти (32 чоловіки та 20 жінок), віком від 37 до 61 року, з нещодавно діагностованою дисліпідемією протягом 12 тижнів приймали на день перорально 1 г спіруліни (грецького виробництва). Повний ліпідний профіль вимірювали у зразках крові натще на початку та наприкінці періоду дослідження. Також реєструвалися антропометричні вимірювання, включаючи систолічний та діастолічний артеріальний тиск, ріст, вагу та індекс маси тіла. Наприкінці експерименту середні рівні тригліцеридів, холестерину ліпопротеїнів низької щільності, загального холестерину, а також співвідношення загального холестерину та холестерину ліпопротеїнів високої щільності були значно знижені.

Таким чином, додавання спіруліни до раціону може знизити рівень холестерину, ризик серцево-судинних захворювань та покращити загальний стан обміну речовин. Метааналіз 2019 також показав, що прийом спіруліни знижує рівень загального холестерину. 

Знижує кров'яний тиск

Занадто високий кров'яний тиск створює додаткове навантаження на кровоносні судини, серце, мозок, нирки, очі. Внаслідок цього зростає ризик серцевих нападів, аневризми аорти, судинної деменції, хвороб нирок. Є переконливі докази того, що спіруліна може допомогти регулювати кров'яний тиск і контролювати гіпертонію.

В одному дослідженні серед людей з діагнозом гіпертонія було виявлено, що у тих, хто приймав 4,5 г спіруліни щодня протягом шести тижнів, спостерігалося зниження кров'яного тиску. Інше дослідження показало, що прийом 2 г спіруліни протягом дванадцяти тижнів знижує систолічний артеріальний тиск на 7 мм рт.ст., а діастолічний артеріальний тиск - на 6 мм рт.ст. Завдяки хлорофілу, який оптимізує рівень рН в організмі, добавка спіруліни робить судини м'якшими та ширшими: покращується кровотік, нормалізується тиск.

Може зменшити алергічний риніт

Алергічний риніт, спровокований пилком, вовною тварин або іншими алергенами схожий на застуду. Його симптоми викликають проблеми зі сном, заважають у повсякденному житті. Добре відомо, що спіруліна виявляє протизапальні властивості, інгібуючи вивільнення гістаміну з тучних клітин.

У рандомізованому подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні 2020 року людей з алергічним ринітом щодня годували або плацебо, або спіруліною протягом 12 тижнів. Мононуклеарні клітини периферичної крові були ізольовані до та після прийому спіруліни та були визначені рівні цитокінів (інтерлейкін-4 (IL-4), інтерферон-γ (IFN-γ) та інтерлейкін-2), які важливі для регуляції імуноглобуліну (Ig)E - опосередкованої алергії.

Дослідження показало, що високі дози спіруліни значно знижують рівень IL-4 на 32%, демонструючи захисну дію цієї мікроводорості щодо алергічного риніту. Таким чином, вчені стверджують, що всього 2 г спіруліни на день більш ефективно у зменшенні симптомів алергічного риніту, ніж ліки проти алергії цетиризин (зіртек).

Може допомогти регулювати рівень цукру в крові

Люди, які страждають на діабет або перебувають у групі ризику розвитку діабету, часто шукають способи контролювати рівень цукру в крові. Систематичний огляд 2021 показав, що добавка спіруліни в дозах від 0,8 до 8 г на день може поліпшити рівень цукру в крові натще, а також ліпідний профіль у людей з діабетом 2 типу. Проте, необхідні додаткові дослідження, щоб зробити остаточні висновки.

Захищає мозок від хвороб Альцгеймера та Паркінсона

У міру старіння населення нейродегенеративні захворювання стають все більш поширеними. Дослідження 2010 року, опубліковане в Журналі «Хвороба Альцгеймера», показало, що спіруліна на додаток до деяких інших добавок може запобігати утворенню амілоїдних бляшок, які, як вважають, є причиною хвороби Альцгеймера. Проте потрібні додаткові дослідження.

Надає противірусну та антимікробну дію

Є докази, що підтверджують противірусні властивості спіруліни. Активним компонентом водного екстракту S. Platensis є сульфатований полісахарид кальцій-спірулан (Ca-Sp). За даними групи японських учених, даний полісахарид інгібує in vitro реплікацію кількох оболонкових вірусів, включаючи вірус простого герпесу I типу, цитомегаловірус людини, віруси кору та епідемічного паротиту, вірус грипу А і навіть вірус імунодефіциту людини.

Спіруліна виявляє свої антимікробні властивості в успішній боротьбі з колоніями кандиди, зупиняючи розмноження дріжджоподібних грибів. Суперфуд також сприяє зростанню корисних бактерій у кишківнику, допомагаючи відновити слизову оболонку. Звичайно, вищезазначені багатонадійні ефекти необхідно додатково вивчити на тваринних моделях та людях, перш ніж робити якісь остаточні висновки.

Демонструє протиракові ефекти

Вплив мікроводорості на рак ротової порожнини добре вивчений. Вчені вважають, що комбіновані антиоксидантні та імуномодулювальнівластивості спіруліни можуть мати можливий механізм руйнування пухлин і, отже, відігравати роль у профілактиці раку.

На сьогодні є безліч досліджень на тваринах і in vitro та одне на людях, в якому конкретно розглядався вплив спіруліни на канцерогенез ротової порожнини, зокрема на лейкоплакію.

Випробування, проведене на 77 пацієнтах, показало регресію пухлини після місцевого застосування або ентерального прийому екстракту спіруліни. У 45% осіб досліджуваної групи спостерігалася повна регресія лейкоплакії після прийому пігулок з водоростей протягом 1 року.

Хоча результати здаються багатообіцяльними, це було відкрите, не рандомізоване дослідження, і тому його не можна розглядати як незаперечне свідчення позитивного ефекту.

Є антиоксидантом

Спіруліна - чудове джерело антиоксидантів. Вона стимулює роботу мозку, діє як знеболювальний та протизапальний засіб, блокує вільні радикали – захищає клітини від окисного пошкодження. Більшість функцій виконує рослинний білок фікоціанін, який бореться з будь-яким хронічним запаленням.

Виводить токсини

Спіруліна довела свою ефективність у виведенні пестицидів, миш'яку, кадмію та інших важких металів з організму, що надходять із їжею. Розраховувати на детоксикацію можна при споживанні 20–30 г/день та у поєднанні з цинком, що потребує спостереження лікаря. Експерти зазначають, що БАД не просто ефективний, але ще позбавляє деяких побічних ефектів, що відбуваються при детоксикації.

Користь для чоловіків

Спіруліна містить тетрапірольні сполуки, що знижують поширення раку та зменшують розмір пухлини передміхурової залози. Крім того, вона багата на аргінін, брак якого може бути причиною дисфункції ерекції. Певні дослідження вказують на те, що спіруліна покращує число та рухливість сперматозоїдів. Вона може допомогти запобігти доброякісній гіперплазії простати, підвищити вироблення тестостерону та покращити витривалість спортсменів-чоловіків.

Користь для жінок

Спіруліна багата антиоксидантами, які допомагають виводити токсини з організму та підтримують сяйво шкіри. Вона також містить вітамін Е, який зменшує випадання волосся і покращує ріст нігтів. Гамма-лінолієва кислота, що є в спіруліні, сприяє виробленню колагену, відповідальному за молодість шкіри, цинк зміцнює нігті, а залізо - бореться з анемією, що часто зустрічається у жінок віком від 20 років. Крім того, водорість допомагає регулювати передменструальний синдром, припливи спеки та перепади настрою на стадіях менопаузи.

Користь для дітей

Спіруліна не рекомендована маленьким дітям через відсутність досліджень для осіб цієї вікової категорії. Однак вона ідеально підходить для старших дітей і підлітків, які не їдять достатньо білків тваринного походження або схильні до занадто великого набору ваги внаслідок перекушування. Вона також є підтримкою фізичної чи інтелектуальної діяльності, що допоможе відновитися у разі втоми, одужання чи стресу.

Спіруліна в дієтології

Спіруліна в дієтології

Спіруліна може бути корисна при недоїданні, завдяки високому вмісту білка та вітамінно-мінеральному складу. Однак вона також підходить людям з ожирінням.

Спіруліна для схуднення

Хоча обмеження калорій і фізичні вправи є основними методами лікування ожиріння, спіруліна може мати значний ефект у зниженні ваги.

Системний огляд 2019 року показав, що водорість здатна знизити відсоток жиру в організмі та коло талії у людей з великою вагою. Було проведено кілька клінічних та доклінічних досліджень, щоб перевірити переваги спіруліни для схуднення.

Протягом 12 тижнів 52 учасники, які страждають на ожиріння, з індексом маси тіла (ІМТ) > 25-40 кг/м2, були рандомізовані на прийом 2 г водорості на день на дієті з обмеженням калорій у порівнянні з плацебо тільки з обмеженням калорій. Наприкінці експерименту учасники групи, яка приймала спіруліну, мали значно меншу масу тіла, коло талії та зменшення жирових відкладень, ніж друга група.

Інше дослідження 62 суб'єктів з ожирінням після прийому 1 г спіруліни протягом 12 тижнів спостерігали зниження апетиту на -4,16%, ІМТ на -1,9%, маси тіла на -1,79% та загального холестерину (ОХ) на -4 67%.

Цей метааналіз включав лише п'ять досліджень, тому необхідні додаткові дослідження, щоб зробити висновки про те, як спіруліна може допомогти у втраті ваги.

Відзначається здатність спіруліни зменшувати тягу до їжі, що є ще одним із факторів схуднення. Завдяки особливостям структури амінокислот, спіруліна здатна контролювати настрій та апетит, так зване «вторинне або обмінне насичення». Вітаміни групи В, що містяться в синьо-зелених водоростях, благотворно впливають на нервову систему, усуваючи бажання «зажувати» стрес, а багатство поживними речовинами усувають бажання перекусити.

Роль у веганському та вегетаріанському харчуванні

Спіруліна — продукт із найвищим вмістом білка на планеті. Крім того, вона є чудовим джерелом заліза, якого зазвичай не вистачає в раціоні веганів та вегетаріанців. Залізо - важливий мінерал, що грає вирішальну роль в утворенні гемоглобіну, який переносить кисень по всьому організму. Адекватне споживання заліза необхідне для підтримки здоров'я та запобігання залізодефіцитної анемії.

Залізо, що міститься в спіруліні Arthrospira Platensis, представлене у формі феригідриту (Fe3+) і є негемовим, яке гірше засвоюється організмом, ніж гемове залізо тваринного походження. Таким чином, щоб збільшити його засвоєння, бажано вживати спіруліну з продуктами, багатими на вітамін С, такими як цитрусові, ягоди або зелені овочі.

Крім того у складі спіруліни є псевдовітамін В12 . Думки вчених щодо його ефективності розділилися, проте багато хто вважає, що ця речовина може стати заміною вітаміну В12, який міститься виключно у м'ясних продуктах.

Як приймати спіруліну?

Як приймати спіруліну?

Спіруліна продається у формі таблеток, капсул або сушена у вигляді дрібного зеленого порошку, який можна додавати в їжу. Ви можете розмішати невелику ложку спіруліни у склянці води, соку, йогурту, смузі або додати її в суп, пасту песто, хліб, заправку для салату та корисні цукерки із сухофруктів із горіхами. Спіруліну в порошкоподібній формі висипають у тверду їжу або в теплу рідину (38-40 ° C).

Варто враховувати, що суперпродукт забарвлює їжу в темно-зелений або чорний колір, а його пікантний землистий смак краще компенсують солодкі фрукти, такі як банан, ананас, манго.

Дозування та безпека

За словами нутриціолога Лізи Гільман, доросла людина вагою 80 кг може безпечно щодня споживати до 6–21 г спіруліни за умови, що в добавці допустимо низький вміст мікроцистинів.

Правильне дозування спіруліни може підібрати лише лікар. Як правило, рекомендують приймати від 1 до 5 г/добу вранці за 30-40 хвилин до їди. Денну порцію слід розділяти на 2–3 прийоми та поступово вводити до раціону. Починати рекомендується з мінімального дозування, яке підбирають самостійно, виходячи з особливостей організму. Після двотижневого курсу варто зробити перерву. Виробники не рекомендують перевищувати дозу, щоб замість додаткових переваг не отримати розлад травлення.

Рецепти зі спіруліною

Смузі «Зелений банан»

Інгредієнти:

банан - 1 шт.,

спіруліна - 1 столова ложка,

вода -за смаком,

сироп топінамбура - 1 столова ложка.

Опис приготування:

Поєднати інгредієнти в чаші блендера і збити.

Спіруліновий гуакамоле

Інгредієнти:

авокадо - 1 шт.,

сік лимона або лайма - за смаком,

часник - 1 зубчик,

спіруліна - 1 чайна ложка,

цибуля - 1/2 шт. або горіхи (пекан або кешью) - за смаком,

сіль та перець - за смаком.

Опис приготування:

Авокадо очистити, порізати шматочками та приправити соком лимона та лайма. Додати подрібнений зубчик часнику, порошок спіруліни, половинку цибулини або посічені горіхи на смак - пекан, кеш'ю. Приправити сіллю та перцем, ретельно перемішати. Подавати як соус або як закуску.

Натуральні добавки Спіруліни у Фітомаркеті

Спірулінові пігулки від українського виробника Голден Фарм. Перевагою даної добавки є простота прийому (таблетована форма), а також надійність бренду. Штучно вирощена сировина відповідає вимогам якості та безпеки, ретельно контролюється на всіх етапах виробництва.

Дієтична добавка від українського виробника Голден Фарм. Являє собою таблетовану суміш двох водоростей: спіруліни та хлорели. Кожна з двох складових БАДу має особливі переваги, забезпечуючи таким чином максимальний ефект від обох суперфудів. Штучно вирощена сировина відповідає вимогам якості та безпеки, ретельно контролюється на всіх етапах виробництва.

Можливі побічні ефекти та протипоказання

Спіруліна є загальновизнаним безпечним натуральним продуктом, і для більшості людей її вживання в помірних кількостях вважається низьким ризиком. До мінусів водорості відносяться її можливе забруднення токсинами. Це відбувається, якщо водорість росте у диких водоймищах з важкими металами, бактеріями або мікроцистинами – типом бактерій, що виробляються синіми водоростями для захисту. Лікарі радять купувати спіруліну лише у перевірених брендів із 10–20-річним стажем, які тестують продукцію у сторонніх організаціях.

Експерти сходяться на думці, що БАД зі спіруліною не слід пити дітям віком до 5 років. Вагітним і жінкам, що годують, а також особам похилого віку - зі схвалення лікаря.

Крім того вона не підходить людям з аутоімунними захворюваннями, такими як вовчак, розсіяний склероз або ревматоїдний артрит, оскільки може стимулювати імунну систему та погіршити стан.

Водорість також протипоказана дітям та дорослим з тяжким спадковим захворюванням фенілкетонурія та при порушеннях згортання крові.

Серед побічних ефектів від прийому спіруліни: спазми, здуття живота, газоутворення, діарея, запаморочення та блювання. Негативні відгуки включають індивідуальні реакції (спіруліна послаблює або викликає запор), а також алергічні, такі як висипання та кропив'янка. Якщо у вас виникнуть негативні наслідки після використання водорості, припиніть її вживання і зверніться до лікаря.

Спіруліну не слід приймати разом з деякими ліками, у тому числі:

➤ протидіабетичними

➤ для придушення імунної системи

➤ антикоагулянтами

➤ антиагрегантами

Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви приймаєте якісь трав'яні добавки, особливо ті, які знижують рівень цукру в крові або уповільнюють згортання крові, оскільки їхнє змішування зі спіруліною може бути небезпечним.

З обережністю прийом Спіруліни призначається при:

 внутрішніх кровотечах, тромбозах;

 серцевої недостатності, інфарктах, інсультах;

✘ дисфункції щитоподібної залози;

✘ виразкової хвороби;

✘ підвищеної чутливості або індивідуальної непереносимості.

Починати вживати спіруліну слід із низької дози, поступово її збільшуючи, щоб уникнути неприємних побічних ефектів.

Науковий погляд на спіруліну

Науковий погляд на спіруліну

Мікроводорості вже понад 10 років використовуються як харчові добавки. Ряд наукових експериментів, клінічні випробування та рандомізовані дослідження підтверджують гіполіпідемічні, антигіпертензивні, протидіабетичні, нейропротекторні, протианемічні, антиканцерогенні, гепатопротекторні, а також антибактеріальні, противірусні та імуномодулювальні властивості спіруліни.

Дослідження та клінічні випробування

У науковому огляді за 2010  представлені численні поточні та потенційні дослідження можливості застосування спіруліни на людях. Було продемонстровано, що здатна посилювати фагоцитоз макрофагів, і навіть індукувати клітинний і гуморальний адаптивний імунітет.

Коротке пояснення властивостей спіруліни у низці наукових досліджень:

✓ Гіпоглікемічний ефект. Дослідження впливу фікоціаніну, виділеного з S. Platensis, показав інгібування активності ліпази підшлункової залози дозозалежним чином. Водорість також має гіпоглікемічні властивості шляхом стимуляції секреції інсуліну β-клітинами або посилення транспорту глюкози в крові до периферичних тканин шляхом її білкових та амінокислотних складових. Дієта, збагачена спіруліною, збільшує частку виведення холестерину, знижує вміст у крові ліпопротеїнів низької щільності.  

✓ Протизапальні властивості. Завдяки наявності у складі спіруліни із синьо-зелених пігментів (зокрема фікоціанобіліну) вона має потужні протизапальні та антиоксидантні властивості. Фікоціанобілін структурно подібний до білірубіну і може інгібувати НАДФН-оксидазу.

✓ Зниження ваги. Передбачуваний механізм дії спіруліни полягає у зменшенні інфільтрації макрофагів у вісцеральний жир, запобіганні накопиченню жиру в печінці, зменшенню окислювального стресу, поліпшенню чутливості до інсуліну та підвищенню насичення. Зниження апетиту може бути пов'язане з покращенням резистентності до лептину в дугоподібному ядрі.

✓ Протидіабетичний потенціал. Одним із біоактивних компонентів спіруліни є С-фікоціанін, білок, який здатний інгібувати перекисне окислення ліпідів, видаляти вільні радикали та підвищувати активність GSH-пероксидази та супероксиддисмутази. Спіруліна може пригнічувати активність ліпази підшлункової залози, регулювати синтез холестерину та простагландинів за допомогою компонентів гамма-ліноленової кислоти. Водорість може також покращити симптоми діабету шляхом зниження ваги та полегшення запалення шляхом зменшення вироблення прозапальних цитокінів.

  ✓ Антиоксидантна, імуномодулювальна та мікробна активність. Фікоціанін у складі спіруліни має антиоксидантну активність, що визначає властивості водорості поглинати та виводити з організму вільні радикали. Добавки спіруліни одночасно впливають на внутрішній імунітет та сприяють активності природних клітин. Активність модуляції мікробів в умовах in vitro вказує на те, що асоціація спіруліни та пробіотиків є новою стратегією для покращення якості кишкової мікробіоти. 

Міфи та факти про спіруліну

У міру стрімкого зростання використання спіруліни збільшується і кількість міфів про її небезпеку. Розглянемо найпопулярніші.

Міф 1. Спіруліна може поглинати важкі метали із навколишнього середовища

Це правда, що вона здатна абсорбувати важкі метали, такі як свинець та ртуть. Проте багато токсикологічних досліджень довели безпеку спіруліни. Вона належить до речовин, внесених Управлінням з контролю за продуктами та ліками США до категорії «Загальновизнані безпечними».

Вибір органічної спіруліни, вирощеної у контрольованих умовах і перевіреної на чистоту, значно зводить цей ризик до мінімуму. Культивована спіруліна безпечніша за дику: вона очищається і проходить перевірку на вміст токсичних речовин. Вибирайте бренди, які надають детальну інформацію про процес вирощування, збирання та перероблювання сировини.

Міф 2. Алергія та підвищена чутливість на спіруліну

Справді, деякі люди можуть мати алергію на водорості, такі як спіруліна, хоча ці випадки рідкісні. Якщо у вас є алергія на морепродукти або водорості, перед введенням добавки до свого раціону рекомендується проконсультуватися з лікарем. Моніторите реакцію: якщо ви помітили будь-які побічні ефекти після початку прийому спіруліни, припиніть використання та зверніться до лікаря. Симптоми алергії можуть включати висипання, свербіж та шлунково-кишкові розлади.

Міф 3. Взаємодія ліків

Висловлювалися побоювання з приводу можливості взаємодії ліків зі спіруліною. Проте на сьогодні немає достатньо певних наукових даних із цього приводу. Таким чином, якщо у вас є якісь проблеми зі здоров'ям або ви приймаєте ліки, то перш ніж починати використовувати спіруліну, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Міф 4. Ризики передозування

Хоча спіруліна багата на необхідні поживні речовини, передозування не рекомендується. Надмірне споживання може призвести до побічних ефектів, таких як розлад шлунково-кишкового тракту. Хоча є відомості про безпечний прийом добавки в кількості 10 г. Важливо дотримуватися інструкцій з дозування, рекомендованих виробником, та стримувати споживання відповідно до ваших індивідуальних потреб.

За словами доктора Камілли Ламберт, дипломованого французького дієтолога-нутриціоніста та дослідника, «побоювання з приводу спіруліни часто перебільшені. Вибираючи якісні джерела та поважаючи рекомендації виробника щодо дозувань, спіруліну можна використовувати без шкоди здоров'ю».

Відмінності між спіруліною та іншими суперфудами

Відмінності між спіруліною та іншими суперфудами

Суперфудами називають продукти, що мають високу поживну цінність. Це плоди рослин, коріння, паростки, ягоди, водорості та насіння, що є частиною здорового раціону. Кожен із них відрізняється унікальними перевагами для здоров'я.

Спіруліна проти хлорели

І спіруліна, і хлорела є багаті поживними речовинами форми водоростей, але це не один і той же організм. Між ними є багато спільного. Обидві містять пігмент хлорофіл, який є антиоксидантом, велику кількість білка, що легко засвоюється, замінні та незамінні амінокислоти, широкий спектр вітамінів і мінералів. Однак, хлорела містить більше калорій та жирів, ніж спіруліна, а також вітамін D.

Невелика різниця у складі визначає плюси та мінуси впливу одного чи іншого продукту в конкретній галузі здоров'я. Наприклад, при алергії, для підвищення імунітету, зниження апетиту та нормалізації цукру в крові п'ють спіруліну, а для детоксикації організму, як сечогінну, для покращення обміну речовин та роботи ШКТ – хлорелу.

Спіруліна та хлорела відмінно працюють разом. Їх можна приймати одночасно або курсами одна за одною, щоб повною мірою використати переваги обох видів водоростей.

Порівняння з іншими водоростями та суперфудами

Келп (ламінарія). Бура водорість, що зустрічається головним чином у холодних морях. Як і спіруліна, вона містить фукоїдан — полісахарид, що регулює в'язкість крові, що дуже важливо для профілактики серцево-судинних захворювань. Істотна відмінність: у келпі міститься у 1000 разів більше йоду, ніж у морській воді, тому ламінарію корисно вживати для профілактики та лікування захворювань щитоподібної залози.

Фукус (морський виноград). Росте в північних морях, багатий на органічні кислоти, поліфенолом, мінерали. Фукус нормалізує обмін речовин, перешкоджає утворенню бляшок холестерину в судинах, регулює вуглеводний обмін, є відмінною добавкою для схуднення.

Комбу. Бурі водорості, дуже популярні в Японії. Містять багато йоду та харчових волокон, завдяки чому нормалізує ліпідний обмін.

Ірландський мох. Червоні водорості, що ростуть біля узбережжя Ірландії та інших холодних морів наповнені антиоксидантами, ефективні проти хвороботворних бактерій і зміцнюють імунітет.

Висновки

Spirulína являє собою синьо-зелену мікроводорість із чудовими поживними властивостями. За багатство корисними речовинами її називають суперпродуктом. За даними ВООЗ, це найбільш повноцінна харчова добавка у світі.

Згідно з численними науковими дослідженнями спіруліна - багате джерело антиоксидантних та протизапальних речовин. Вона зміцнює імунну систему, регенерує клітини, знижує рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) та цукру в крові, підтримує розвиток нервової системи та фізіологічних функцій мозку, допомагає при алергічному риніті, схудненні, корисна для щитоподібної залози, підходить для фізичного відновлення та є незамінною добавкою для веганів.

На думку лікарів, спіруліна є безпечною харчовою добавкою без значних побічних ефектів. Її можна вживати в капсулах або порошку, розводити у воді або додавати до будь-яких страв. При цьому рекомендується купувати добавку у перевірених постачальників, перевіряти сертифікат походження та дотримуватись дозування, зазначених в інструкції до застосування.

З урахуванням переваг для здоров'я та безпеки сучасні дієтологи та нутріціоністи рекомендують включати спіруліну до свого раціону, хоча її роль як лікарського засобу ще належить з'ясувати.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре