Зміст:
➦ Що таке ерітріт та як його добувають
➦ Порівняння ерітриту з іншими цукрозамінниками
Відомо, що цукор є «найбільш руйнівною силою у Всесвіті», солодким злом людства, однією з причин ожиріння, діабету та безлічі інших смертельних хвороб. Відмовитися від солодкого складно, оскільки він стимулює в мозку вироблення гормону радості - серотоніну. Доброю новиною для ласунів є можливість використання його альтернативних варіантів - цукрозамінників. Сьогодні поговоримо про ерітріт - натуральний підсолоджувач, який став дуже популярним у всьому світі останнім часом. Які його переваги і в чому відмінності від стевії, сорбіту та інших подібних замінників цукру?
Що таке ерітріт та як його добувають?
Ерітріт (ерітрітол) - це природний підсолоджувач з сімейства поліолів - з'єднань з хімічною структурою, аналогічною структурі цукрових спиртів. Молекула ерітріту містить залишки цукру і спирту.
Дана речовина вперше було отримана британським хіміком Джоном Стенхаусом в 1848 році. Його англійська назва - erythritol або 1,2,3,4-butanetetrol, хімічна формула C4N10O4. Це кристалічний порошок без яскраво вираженого запаху, з цікавим «ментоловим» післясмаком. Як харчова добавка ерітрітол був зареєстрований в Євросоюзі в 2008 році під кодом Е968.
Природним чином ерітріт присутній у водоростях і лишайниках, в ферментованих продуктах (вино, місо, витримані сири), в деяких стиглих фруктах (диня, груші та виноград), ягодах (полуниця, кавун), горіхах (фісташки ), а також в невеликих кількостях в грибах.
У промислових масштабах цей цукрозамінник стали виробляти з 1990 року шляхом ферментації вуглеводів пшеничного або кукурудзяного борошна. Виробничий процес можна порівняти зі створенням пива або вина. Після бродіння сировину очищається і кристалізується, а потім сушиться і набуває типовий вигляд, що нагадує звичайний столовий цукор. Таким чином, ерітрітол є натуральним 100% чистим підсоложувачем.
Які переваги?
Корисні властивості ерітрітолу:
- не підвищує рівень цукру та інсуліну в крові
- не збільшує рівень «поганого» холестерину
- не викликає запальні процеси
- не здатний впливати на збільшення ваги
- толерантний до травлення
- не провокує розвиток карієсу
- має властивості антиоксиданту
- не дає звикання
Головною перевагою продукту є, то, що при попаданні в організм він не підвищує рівень цукру в крові. Ерітрітол низькокалорійний, неї містить жирів, майже не дає енергії (всього 20 кКал / 100 г, в двадцять разів менше, ніж сахароза) і не впливає на інсулін. Це означає, що він не збільшує кількість поганого холестерину в крові і не призведе до розвитку атеросклерозу. Діабетики, сердечники, люди з групи ризику, а також тих, що худнуть можуть вільно використовувати цей підсолоджувач в своєму раціоні замість цукру і не відмовлятися від солодкого.
Ерітріт не харчує хвороботворні бактерії, присутні в порожнині рота, тому не псує зуби. Його часто використовують у виробництві жувальних гумок і зубної пасти. Одне дослідження показало, що цей цукрзам може зменшити зубний наліт і зменшити ризик захворювань порожнини. Інше дослідження на тваринах встановило антиоксидантні властивості продукту.
Перевага ерітрітолу перед іншими цукровими спиртами полягає в тому, що він володіє толерантністю до травленню. 90% цього підсолоджувача надходить з тонкого кишечника і виводиться нирками. В результаті побічні ефекти, такі як діарея і гази, можуть виникнути тільки при надмірному вживанні цього замінника цукру.
Як використовувати ерітріт?
Дієтологи рекомендують включати в раціон продукти, що містять ерітрітол, людям з порушеннями обміну речовин або при надмірній вазі.
Галузі застосування ерітріту:
➦ Харчова (діабетичні солодощі, спортивне харчування, енергетичні напої, дієтичні кондитерські вироби)
➦ Косметична (креми, зубні пасти, ополіскувачі для ротової порожнини)
➦ Фармакологічна (харчова добавка для поліпшення смакових якостей лікарських препаратів)
Цей цукрозамінник широко використовується в кулінарії. Термічна обробка не позбавляє продукт солодощі, тому він підходить для випічки, приготування гарячих напоїв. Його застосовують замість цукру у виробництві цукерок, морозива, зефіру, можна додавати в тісто для млинців.
Оскільки багато медичних працівників вважають, що постійне вживання ерітріту не тільки не пошкоджує зуби, але і покращує стан емалі, його додають в зубні пасти, засоби по догляду за порожниною рота, жувальні гумки.
Ерітрітол використовують в якості компонента ліків для усунення неприємного запаху і гіркоти, а також деяких енергетичних напоїв, натуральних смузі.
Солодкість ерітріту становить від 60 до 80 відсотків від традиційного цукру, тому при використанні його в якості солодкої складової необхідно відповідним чином коригувати рецепт.
Особливості використання ерітріту вдома
Даний цукрзам відмінно підходить для випічки чизкейку, приготування десертів, пісочного печива і рідкого тесту для млинців, так як добре розчиняється. У поєднанні з продуктами, багатими білком, такими як сир або йогурт, він забезпечує ефект насичення протягом тривалого періоду часу.
Щоб домогтися солодкого смаку, еквівалентного цукру, варто збільшити кількість ерітріту в рецепті приблизно на 1/4. Однак для варення цей підсолоджувач не годиться, оскільки кристалізується після охолодження.
Відомо, що при розчиненні у воді ерітрітол залишає свіжий присмак на язиці. Таке освіжаюче властивість особливо привабливо для приготування низькокалорійних літніх напоїв.
Чи є шкода від ерітріту?
Однак ерітріт відрізняється від інших цукрових спиртів. Велика його частина потрапляє в кровотік, перш ніж досягне товстої кишки. Деякий час він циркулює в крові, швидко всмоктується в тонкому кишечнику і виводиться в незміненому вигляді з сечею. Таким чином виводиться близько 90% ерітріту.
Численні дослідження з приводу токсичності ерітрітолу, впливу на метаболізм і негативних побічних ефектів показали його абсолютну безпеку. Незважаючи на тривале вживання великої кількості ерітріту, серйозних побічних ефектів виявлено не було.
В ході експерименту людям давали ерітріт в кількості до 1 грама на кілограм ваги тіла. Було встановлено, що він дуже добре переноситься, однак доза 50 грамів цукрозамінника в разової дозі може викликати нудоту і бурчання в шлунку. Таким чином, якщо ви не вживаєте його в великих кількостях за один раз, це навряд чи викличе розлад шлунка.
Негативна дія підсолоджувача може проявлятися при наявності можливих протипоказань до його застосування, наприклад індивідуальної непереносимості продукту. В інших випадках ерітрітол абсолютно безпечний і ніяк не впливає на погіршення здоров'я.
Важливо! При нудоті або діареї слід перевірити, чи немає у вас індивідуальної непереносимості даного продукту.
Ще один момент, про який слід згадати, - це м'який послаблюючий ефект підсолоджувача, який виникає, якщо ви вживаєте більше 35 г продукту за раз. У випадках переїдання, коли ерітрітол використовується понад 6 чайних ложок одноразово, можуть виникнути здуття, бурчання і спазми в животі.
Для нормального функціонування організму добова доза підсолоджувача становить 0,67 г на 1 кг маси тіла для чоловіків і 0,88 г для жінок.
Порівняння ерітриту з іншими цукрозамінниками
Виробники продуктів харчування використовують багато різних цукрових спиртів. До них відносяться ксиліт, сорбіт, мальтит і багато інших. Більшість з них діють як низькокалорійні підсолоджувачі в продуктах без цукру або з низьким вмістом цукру. Більшість цукрових спиртів в невеликих кількостях міститься в природі, особливо у фруктах і овочах. Структура цих молекул дає їм можливість стимулювати рецептори солодкого смаку мови.
Ерітрітол дуже відрізняється від інших цукрових спиртів. По-перше, в ньому набагато менше калорій, для порівняння:
✔ Столовий цукор - 4 калорії на грам
✔ Ксиліт - 2,4 калорії на грам
✔ Еритреї - 0,24 калорії на грам
Другою перевагою ерітріта є нульовою глікемічний і інсуліновий індекси, що є привабливим якістю для діабетиків. Пропонуємо порівняти ерітріт з іншими цукрозамінниками за допомогою нижче приведеній таблиці.
Порівняльні характеристики популярних цукрозамінників
Замінник цукру |
Як отримують |
Енергетична цінність |
Смакові якості |
Плюси й минуси |
Эрітріт |
з кукурудзи |
0,24 ккал на 100 грамм. Глікемичний індекс - 0 Інсулиновий індекс - 2 |
60- 70% солодощі цукру, освіжаючий «ментоловий» присмак |
Не провокує карієс, не викликає бродіння в кишечнику, добре переноситься у великих дозах без побічної проносного дії. Не впливає на збільшення ваги, має властивості антиоксиданту. Вважається «золотим стандартом» цукрозамінників та підсолоджувачів. |
з рослини стевія |
0,15 ккал на 100 грамм Глікемичний індекс – 0 Інсулиновий індекс- 0 |
В 200-400 разів солодше цукру У великих кількостях має неприємний післясмак |
Містить клітковину, антиоксиданти, полісахариди, рослинні ліпіди, глікозиди, пектин, рослинні масла, вітаміни і мінерали. Не провокує карієс. У великих дозах може надавати протизаплідний ефект |
|
з сахарози |
0,2 ккал на 100 грамм Глікемичний індекс – 0 Інсулиновий індекс- 0 |
Приблизно в 600 разів солодше цукру, смак близкий до цукру |
Засвоюється всього на 15%, виводиться з організму приблизно через добу. |
|
з кукурудзяного крохмалю |
354 ккал на 100 г Глікемичний індекс – 9 Інсулиновий індекс - 11 |
В 2 раза меньш солодкий ніж цукор |
Має послаблюючу дію. Підходить для тривалого застосування, хоча в ряді рекомендацією йдеться про доцільність 30-денних перерв в його використанні через 3-4 місяці. |
|
Цікламат |
форма натрієвої солі цікламової кислоти |
0 ккал на 100 г Глікемичний індексс – 0 |
В30-50 разів солодше цукру |
Легко розчиняється у воді і термічно стійкий, може використовуватися для пріготовленія гарячих страв. З 1969 року цікламат і його похідні заборонені до застосування в США і ряді європейських країн через ризик ниркової недостатності. Добова доза не повинна перевищувати 11 мг / кг маси тіла |
з березової деревини, мигдального лушпиння, соломи, кукурудзи, лушпиння вівса, або з побічних продуктів виробництва целюлози |
367,1 ккал на 100г Глікемичний індекс – 13 |
Близкий до сахарози |
Стабілізує рівень інсуліну та зміцнює загальне здоров'я. Перешкоджає розмноженню бактерій та знижує ризик появи карієсу. При передозуванні може привести до здуття живота, метеоризму, діареї. |
|
Сироп з корней топінамбуру |
зз коренів земляної груші |
267 ккал на 100 г Глікемичний індекс – 15 |
М'який солодкий смак, що нагадує квітковий мед |
Багатий на інулін, містить рідкісні пектини фруктани, що сприяють детоксикації організму. Може викликати підвищене газоутворення і болю в кишечнику. |
Ерітріт или стевія?
При виборі цукрозамінника незмінно постає питання, а який краще? Розглянемо якісні характеристики двох найбільш популярних натуральних підсолоджувачів: стевії та ерітрітолу.
Ерітрітол (код добавки Е968)
Дана речовина має природне походження, в промислових масштабах добувається шляхом ферментації вуглеводів, що містяться в пшеничному або кукурудзяному борошні.
Випускається у вигляді кристалічного порошку. Містить крохмаль, залишки цукру і спирту, має антіаксідантні властивості. Калорійність ерітріту 20 ккал на 100 г, вуглеводів 4 г, а солодкість приблизно 70% від цукрового.
Ерітрітол володіє чудовим смаком з освіжаючим «ментольним» присмаком. Він відмінно засвоюється, дозволений до вживання вагітним і годуючим жінкам, не викликає звикання і не сприяє підвищенню ваги.
До мінусів ерітріту можна віднести високу ціну і недостатню солодкість, тому для приготування страв його потрібно брати в більшій кількості, ніж цукор.
Стевія (код добавки Е960)
Даний цукрзам також природного походження, виробляється з одойменної рослини, батьківщиною якої є Південна Америка. Листя чагарнику піддають тепловій обробці для отримання солодкої речовини стевіол глікозиду, яке кристалізується і перетворюється в відому всім харчову добавку.
Цей замінник цукру можна придбати в різній формі: порошку, таблетках, у вигляді рідини. Калорійність стевії 18 ккал на 100 г, вуглеводів - 0,1 г, солодкість в 250 разів вище цукрової.
Стевія відмінно засвоюється, дозволена до вживання вагітним і годуючим жінкам. Її перевагами є багатий склад, що включає флавоноїди, ефірні олії, дубильні речовини, вітаміни A, C, E, P, групи B, а також мінерали.
Завдяки антиоксидантній дії, стевія приносить користь організму, надаючи протизапальний ефект, нормалізує метаболізм вуглеводів, позитивно діючи на артеріальний тиск і мікрофлору кишечника. Не випадково саме цей цукрозамінник є провідним в Японії і входить в раціон американських солдатів. Єдиним мінусом стевії можна назвати неприємний післясмак, яке з'являється при великій її дозуванні.
Висновок
Обидва цукрозамінника відрізняються відмінними харчовими якостями при незначних мінусах і однаково підійдуть замість цукру при приготуванні солодких страв і напоїв. Головною перевагою ерітрітолу є відмінний смак, на відміну від стевії, яка подобається не всім. Однак стевія - солодше, дешевше за ціною та містить велику кількість корисних для здоров'я нутрієнтів.
Часті питання про ерітрітол
Чим замінити ерітрит?
Ерітріт можна замінити стевією, яка також має природне походження й близьки харчові та енергетичні характеристики.
Який на смак ерітріт ?
Ерітріт має приємний «холоднуватий» смак, що нагадує ментол. Його часто використовують для поліпшення смаку інших цукрозамінників, наприклад, стевії.
Чи можна нагрівати?
Так, ерітріт можна нагрівати до 180 ° C, він плавиться при 121 ° C , але не карамелізується як цукор. Підходить для випічки, десертів, будь-яких солодких страв і напоїв.
Чи можна ерітріт вагітним?
Ерітріт - натуральний продукт, відмінно засвоюється, не викликає алергію, його можна використовувати в харчуванні вагітних і годуючих жінок
Чи можна ерітріт дітям?
Ерітріт безпечний для дітей в правильному дозуванні - не більш 0,6 г / кг. В одному тривалому дослідженні діти 4-6 років (середня вага 21 кг) добре перенесли дози в 5 і 15 г ерітрітолу в розчині, однак доза в 25 грам викликала у частини дітей симптоми кишкової непереносимості.
Будемо вдячні Вам за коментарі або питання до цієї статті. Допоможить нам стати краще!