Ерітрит: кращий підсолоджувач або новомодний тренд?

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Ерітрит: кращий підсолоджувач або новомодний тренд?

Зміст:

➦ Що таке ерітріт та як його добувають

➦ Які переваги

➦ Як використовувати ерітрит

➦ Чи є шкода від ерітріту

➦ Порівняння ерітриту з іншими цукрозамінниками

➦ Ерітрит або стевія

➦ Часті питання про ерітріт

Відомо, що цукор є «найбільш руйнівною силою у Всесвіті», солодким злом людства, однією з причин ожиріння, діабету та безлічі інших смертельних хвороб. Відмовитися від солодкого складно, оскільки він стимулює в мозку вироблення гормону радості - серотоніну. Доброю новиною для ласунів є можливість використання його альтернативних варіантів - цукрозамінників. Сьогодні поговоримо про ерітріт - натуральний підсолоджувач, який став дуже популярним у всьому світі останнім часом. Які його переваги і в чому відмінності від стевії, сорбіту та інших подібних замінників цукру?


Що таке ерітріт та як його добувають?

Що таке ерітрит та як його добувають


Ерітріт (ерітрітол) - це природний підсолоджувач з сімейства поліолів - з'єднань з хімічною структурою, аналогічною структурі цукрових спиртів. Молекула ерітріту містить залишки цукру і спирту.

Дана речовина вперше було отримана британським хіміком Джоном Стенхаусом в 1848 році. Його англійська назва - erythritol або 1,2,3,4-butanetetrol, хімічна формула C4N10O4. Це кристалічний порошок без яскраво вираженого запаху, з цікавим «ментоловим» післясмаком. Як харчова добавка ерітрітол був зареєстрований в Євросоюзі в 2008 році під кодом Е968.

Природним чином ерітріт присутній у водоростях і лишайниках, в ферментованих продуктах (вино, місо, витримані сири), в деяких стиглих фруктах (диня, груші та виноград), ягодах (полуниця, кавун), горіхах (фісташки ), а також в невеликих кількостях в грибах.

У промислових масштабах цей цукрозамінник стали виробляти з 1990 року шляхом ферментації вуглеводів пшеничного або кукурудзяного борошна. Виробничий процес можна порівняти зі створенням пива або вина. Після бродіння сировину очищається і кристалізується, а потім сушиться і набуває типовий вигляд, що нагадує звичайний столовий цукор. Таким чином, ерітрітол є натуральним 100% чистим підсоложувачем.

Які переваги?

Какие преимущества


На відміну від штучних замінників цукру, ерітріт складається з натуральних цукрів, які можна знайти у фруктах, овочах, ягодах і грибах. Тому він підходить для веганів і людей, які дотримуються безглютенової дієти.

Корисні властивості ерітрітолу:

  • не підвищує рівень цукру та інсуліну в крові
  • не збільшує рівень «поганого» холестерину
  • не викликає запальні процеси
  • не здатний впливати на збільшення ваги
  • толерантний до травлення
  • не провокує розвиток карієсу
  • має властивості антиоксиданту
  • не дає звикання

Головною перевагою продукту є, то, що при попаданні в організм він не підвищує рівень цукру в крові. Ерітрітол низькокалорійний, неї містить жирів, майже не дає енергії (всього 20 кКал / 100 г, в двадцять разів менше, ніж сахароза) і не впливає на інсулін. Це означає, що він не збільшує кількість поганого холестерину в крові і не призведе до розвитку атеросклерозу. Діабетики, сердечники, люди з групи ризику, а також тих, що худнуть можуть вільно використовувати цей підсолоджувач в своєму раціоні замість цукру і не відмовлятися від солодкого.

Ерітріт не харчує хвороботворні бактерії, присутні в порожнині рота, тому не псує зуби. Його часто використовують у виробництві жувальних гумок і зубної пасти. Одне дослідження показало, що цей цукрзам може зменшити зубний наліт і зменшити ризик захворювань порожнини. Інше дослідження на тваринах встановило антиоксидантні властивості продукту.

Перевага ерітрітолу перед іншими цукровими спиртами полягає в тому, що він володіє толерантністю до травленню. 90% цього підсолоджувача надходить з тонкого кишечника і виводиться нирками. В результаті побічні ефекти, такі як діарея і гази, можуть виникнути тільки при надмірному вживанні цього замінника цукру.

Як використовувати ерітріт?

Як використовувати ерітріт

Дієтологи рекомендують включати в раціон продукти, що містять ерітрітол, людям з порушеннями обміну речовин або при надмірній вазі.

Галузі застосування ерітріту:

➦ Харчова (діабетичні солодощі, спортивне харчування, енергетичні напої, дієтичні кондитерські вироби)

➦ Косметична (креми, зубні пасти, ополіскувачі для ротової порожнини)

➦ Фармакологічна (харчова добавка для поліпшення смакових якостей лікарських препаратів)

Цей цукрозамінник широко використовується в кулінарії. Термічна обробка не позбавляє продукт солодощі, тому він підходить для випічки, приготування гарячих напоїв. Його застосовують замість цукру у виробництві цукерок, морозива, зефіру, можна додавати в тісто для млинців.

Оскільки багато медичних працівників вважають, що постійне вживання ерітріту не тільки не пошкоджує зуби, але і покращує стан емалі, його додають в зубні пасти, засоби по догляду за порожниною рота, жувальні гумки.

Ерітрітол використовують в якості компонента ліків для усунення неприємного запаху і гіркоти, а також деяких енергетичних напоїв, натуральних смузі.

Солодкість ерітріту становить від 60 до 80 відсотків від традиційного цукру, тому при використанні його в якості солодкої складової необхідно відповідним чином коригувати рецепт.

Особливості використання ерітріту вдома

Даний цукрзам відмінно підходить для випічки чизкейку, приготування десертів, пісочного печива і рідкого тесту для млинців, так як добре розчиняється. У поєднанні з продуктами, багатими білком, такими як сир або йогурт, він забезпечує ефект насичення протягом тривалого періоду часу.

Щоб домогтися солодкого смаку, еквівалентного цукру, варто збільшити кількість ерітріту в рецепті приблизно на 1/4. Однак для варення цей підсолоджувач не годиться, оскільки кристалізується після охолодження.

Відомо, що при розчиненні у воді ерітрітол залишає свіжий присмак на язиці. Таке освіжаюче властивість особливо привабливо для приготування низькокалорійних літніх напоїв.

Чи є шкода від ерітріту?

Есть ли вред от эритрита


У більшості цукрових спиртів є одне важливе застереження - вони можуть викликати проблеми з травленням. Через унікальної хімічної структури організм не може їх перетравлювати, тому вони проходять в незмінному вигляді через більшу частину травної системи, поки не досягнуть товстої кишки. Тут вони ферментуються резидентними бактеріями, які виділяють газ в якості побічного продукту. Отже, вживання великої кількості цукрових спиртів може викликати здуття живота і розлад травлення.

Однак ерітріт відрізняється від інших цукрових спиртів. Велика його частина потрапляє в кровотік, перш ніж досягне товстої кишки. Деякий час він циркулює в крові, швидко всмоктується в тонкому кишечнику і виводиться в незміненому вигляді з сечею. Таким чином виводиться близько 90% ерітріту.

Численні дослідження з приводу токсичності ерітрітолу, впливу на метаболізм і негативних побічних ефектів показали його абсолютну безпеку. Незважаючи на тривале вживання великої кількості ерітріту, серйозних побічних ефектів виявлено не було.

В ході експерименту людям давали ерітріт в кількості до 1 грама на кілограм ваги тіла. Було встановлено, що він дуже добре переноситься, однак доза 50 грамів цукрозамінника в разової дозі може викликати нудоту і бурчання в шлунку. Таким чином, якщо ви не вживаєте його в великих кількостях за один раз, це навряд чи викличе розлад шлунка.

Негативна дія підсолоджувача може проявлятися при наявності можливих протипоказань до його застосування, наприклад індивідуальної непереносимості продукту. В інших випадках ерітрітол абсолютно безпечний і ніяк не впливає на погіршення здоров'я.

Важливо! При нудоті або діареї слід перевірити, чи немає у вас індивідуальної непереносимості даного продукту.

Ще один момент, про який слід згадати, - це м'який послаблюючий ефект підсолоджувача, який виникає, якщо ви вживаєте більше 35 г продукту за раз. У випадках переїдання, коли ерітрітол використовується понад 6 чайних ложок одноразово, можуть виникнути здуття, бурчання і спазми в животі.

Для нормального функціонування організму добова доза підсолоджувача становить 0,67 г на 1 кг маси тіла для чоловіків і 0,88 г для жінок. 

Порівняння ерітриту з іншими цукрозамінниками

Виробники продуктів харчування використовують багато різних цукрових спиртів. До них відносяться ксиліт, сорбіт, мальтит і багато інших. Більшість з них діють як низькокалорійні підсолоджувачі в продуктах без цукру або з низьким вмістом цукру. Більшість цукрових спиртів в невеликих кількостях міститься в природі, особливо у фруктах і овочах. Структура цих молекул дає їм можливість стимулювати рецептори солодкого смаку мови.

Ерітрітол дуже відрізняється від інших цукрових спиртів. По-перше, в ньому набагато менше калорій, для порівняння:

✔ Столовий цукор - 4 калорії на грам

✔ Ксиліт - 2,4 калорії на грам

✔ Еритреї - 0,24 калорії на грам

Другою перевагою ерітріта є нульовою глікемічний і інсуліновий індекси, що є привабливим якістю для діабетиків. Пропонуємо порівняти ерітріт з іншими цукрозамінниками за допомогою нижче приведеній таблиці. 

Порівняльні характеристики популярних цукрозамінників

Замінник цукру

Як отримують

Енергетична цінність

Смакові якості

Плюси й минуси

Эрітріт

з кукурудзи

0,24 ккал

на 100 грамм.

Глікемичний індекс - 0

Інсулиновий індекс - 2

60- 70% солодощі цукру, освіжаючий «ментоловий» присмак

Не провокує карієс, не викликає бродіння в кишечнику, добре переноситься у великих дозах без побічної проносного дії. Не впливає на збільшення ваги, має властивості антиоксиданту. Вважається «золотим стандартом» цукрозамінників та підсолоджувачів.

Стевія

з рослини стевія

0,15 ккал

на 100 грамм

Глікемичний індекс – 0

Інсулиновий індекс- 0

В 200-400 разів солодше цукру

У великих кількостях має неприємний післясмак

Містить клітковину, антиоксиданти, полісахариди, рослинні ліпіди, глікозиди, пектин, рослинні масла, вітаміни і мінерали.

Не провокує карієс. У великих дозах може надавати протизаплідний ефект

Сукралоза

з сахарози

0,2 ккал

на 100 грамм

Глікемичний індекс – 0

Інсулиновий індекс- 0

Приблизно в 600 разів солодше цукру, смак близкий до цукру

Засвоюється всього на 15%, виводиться з організму приблизно через добу.

Максимально допустима добова доза 18 мг / кг маси тіла

Сорбіт

з кукурудзяного крохмалю

354 ккал на 100 г

Глікемичний індекс – 9

Інсулиновий індекс - 11

В 2 раза меньш солодкий ніж цукор

Має послаблюючу дію. Підходить для тривалого застосування, хоча в ряді рекомендацією йдеться про доцільність 30-денних перерв в його використанні через 3-4 місяці.

Цікламат

форма натрієвої солі цікламової кислоти

0 ккал на 100 г

Глікемичний індексс – 0

В30-50 разів солодше цукру

Легко розчиняється у воді і термічно стійкий, може використовуватися для пріготовленія гарячих страв. З 1969 року цікламат і його похідні заборонені до застосування в США і ряді європейських країн через ризик ниркової недостатності.

Добова доза не повинна перевищувати 11 мг / кг маси тіла

Ксіліт

з березової деревини, мигдального лушпиння, соломи, кукурудзи, лушпиння вівса, або з побічних продуктів виробництва целюлози

367,1 ккал на 100г

Глікемичний індекс – 13

Близкий до сахарози

Стабілізує рівень інсуліну та зміцнює загальне здоров'я. Перешкоджає розмноженню бактерій та знижує ризик появи карієсу. При передозуванні може привести до здуття живота, метеоризму, діареї.

Сироп з корней топінамбуру

зз коренів земляної груші

267 ккал на 100 г

Глікемичний індекс – 15

М'який солодкий смак, що нагадує квітковий мед

Багатий на інулін, містить рідкісні пектини фруктани, що сприяють детоксикації організму. Може викликати підвищене газоутворення і болю в кишечнику.

Ерітріт или стевія?

Эритрит или стевия


При виборі цукрозамінника незмінно постає питання, а який краще? Розглянемо якісні характеристики двох найбільш популярних натуральних підсолоджувачів: стевії та ерітрітолу.

Ерітрітол (код добавки Е968)

Дана речовина має природне походження, в промислових масштабах добувається шляхом ферментації вуглеводів, що містяться в пшеничному або кукурудзяному борошні.

Випускається у вигляді кристалічного порошку. Містить крохмаль, залишки цукру і спирту, має антіаксідантні властивості. Калорійність ерітріту 20 ккал на 100 г, вуглеводів 4 г, а солодкість приблизно 70% від цукрового.

Ерітрітол володіє чудовим смаком з освіжаючим «ментольним» присмаком. Він відмінно засвоюється, дозволений до вживання вагітним і годуючим жінкам, не викликає звикання і не сприяє підвищенню ваги.

До мінусів ерітріту можна віднести високу ціну і недостатню солодкість, тому для приготування страв його потрібно брати в більшій кількості, ніж цукор.

Стевія (код добавки Е960)

Даний цукрзам також природного походження, виробляється з одойменної рослини, батьківщиною якої є Південна Америка. Листя чагарнику піддають тепловій обробці для отримання солодкої речовини стевіол глікозиду, яке кристалізується і перетворюється в відому всім харчову добавку.

Цей замінник цукру можна придбати в різній формі: порошку, таблетках, у вигляді рідини. Калорійність стевії 18 ккал на 100 г, вуглеводів - 0,1 г, солодкість в 250 разів вище цукрової.

Стевія відмінно засвоюється, дозволена до вживання вагітним і годуючим жінкам. Її перевагами є багатий склад, що включає флавоноїди, ефірні олії, дубильні речовини, вітаміни A, C, E, P, групи B, а також мінерали.

Завдяки антиоксидантній дії, стевія приносить користь організму, надаючи протизапальний ефект, нормалізує метаболізм вуглеводів, позитивно діючи на артеріальний тиск і мікрофлору кишечника. Не випадково саме цей цукрозамінник є провідним в Японії і входить в раціон американських солдатів. Єдиним мінусом стевії можна назвати неприємний післясмак, яке з'являється при великій її дозуванні.

Висновок

Обидва цукрозамінника відрізняються відмінними харчовими якостями при незначних мінусах і однаково підійдуть замість цукру при приготуванні солодких страв і напоїв. Головною перевагою ерітрітолу є відмінний смак, на відміну від стевії, яка подобається не всім. Однак стевія - солодше, дешевше за ціною та містить велику кількість корисних для здоров'я нутрієнтів.

Часті питання про ерітрітол

Чим замінити ерітрит?

Ерітріт можна замінити стевією, яка також має природне походження й близьки харчові та енергетичні характеристики.

Який на смак ерітріт ?

Ерітріт має приємний «холоднуватий» смак, що нагадує ментол. Його часто використовують для поліпшення смаку інших цукрозамінників, наприклад, стевії.

Чи можна нагрівати?

Так, ерітріт можна нагрівати до 180 ° C, він плавиться при 121 ° C , але не карамелізується як цукор. Підходить для випічки, десертів, будь-яких солодких страв і напоїв.

Чи можна ерітріт вагітним?

Ерітріт - натуральний продукт, відмінно засвоюється, не викликає алергію, його можна використовувати в харчуванні вагітних і годуючих жінок

Чи можна ерітріт дітям?

Ерітріт безпечний для дітей в правильному дозуванні - не більш 0,6 г / кг. В одному тривалому дослідженні діти 4-6 років (середня вага 21 кг) добре перенесли дози в 5 і 15 г ерітрітолу в розчині, однак доза в 25 грам викликала у частини дітей симптоми кишкової непереносимості.


Будемо вдячні Вам за коментарі або питання до цієї статті. Допоможить нам стати краще!

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре