Ерітрит: кращий підсолоджувач або новомодний тренд?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Ерітрит: кращий підсолоджувач або новомодний тренд?

Зміст:

➦ Що таке ерітріт та як його добувають

➦ Які переваги

➦ Як використовувати ерітрит

➦ Чи є шкода від ерітріту

➦ Порівняння ерітриту з іншими цукрозамінниками

➦ Ерітрит або стевія

➦ Часті питання про ерітріт

Відомо, що цукор є «найбільш руйнівною силою у Всесвіті», солодким злом людства, однією з причин ожиріння, діабету та безлічі інших смертельних хвороб. Відмовитися від солодкого складно, оскільки він стимулює в мозку вироблення гормону радості - серотоніну. Доброю новиною для ласунів є можливість використання його альтернативних варіантів - цукрозамінників. Сьогодні поговоримо про ерітріт - натуральний підсолоджувач, який став дуже популярним у всьому світі останнім часом. Які його переваги і в чому відмінності від стевії, сорбіту та інших подібних замінників цукру?


Що таке ерітріт та як його добувають?

Що таке ерітрит та як його добувають


Ерітріт (ерітрітол) - це природний підсолоджувач з сімейства поліолів - з'єднань з хімічною структурою, аналогічною структурі цукрових спиртів. Молекула ерітріту містить залишки цукру і спирту.

Дана речовина вперше було отримана британським хіміком Джоном Стенхаусом в 1848 році. Його англійська назва - erythritol або 1,2,3,4-butanetetrol, хімічна формула C4N10O4. Це кристалічний порошок без яскраво вираженого запаху, з цікавим «ментоловим» післясмаком. Як харчова добавка ерітрітол був зареєстрований в Євросоюзі в 2008 році під кодом Е968.

Природним чином ерітріт присутній у водоростях і лишайниках, в ферментованих продуктах (вино, місо, витримані сири), в деяких стиглих фруктах (диня, груші та виноград), ягодах (полуниця, кавун), горіхах (фісташки ), а також в невеликих кількостях в грибах.

У промислових масштабах цей цукрозамінник стали виробляти з 1990 року шляхом ферментації вуглеводів пшеничного або кукурудзяного борошна. Виробничий процес можна порівняти зі створенням пива або вина. Після бродіння сировину очищається і кристалізується, а потім сушиться і набуває типовий вигляд, що нагадує звичайний столовий цукор. Таким чином, ерітрітол є натуральним 100% чистим підсоложувачем.

Які переваги?

Какие преимущества


На відміну від штучних замінників цукру, ерітріт складається з натуральних цукрів, які можна знайти у фруктах, овочах, ягодах і грибах. Тому він підходить для веганів і людей, які дотримуються безглютенової дієти.

Корисні властивості ерітрітолу:

  • не підвищує рівень цукру та інсуліну в крові
  • не збільшує рівень «поганого» холестерину
  • не викликає запальні процеси
  • не здатний впливати на збільшення ваги
  • толерантний до травлення
  • не провокує розвиток карієсу
  • має властивості антиоксиданту
  • не дає звикання

Головною перевагою продукту є, то, що при попаданні в організм він не підвищує рівень цукру в крові. Ерітрітол низькокалорійний, неї містить жирів, майже не дає енергії (всього 20 кКал / 100 г, в двадцять разів менше, ніж сахароза) і не впливає на інсулін. Це означає, що він не збільшує кількість поганого холестерину в крові і не призведе до розвитку атеросклерозу. Діабетики, сердечники, люди з групи ризику, а також тих, що худнуть можуть вільно використовувати цей підсолоджувач в своєму раціоні замість цукру і не відмовлятися від солодкого.

Ерітріт не харчує хвороботворні бактерії, присутні в порожнині рота, тому не псує зуби. Його часто використовують у виробництві жувальних гумок і зубної пасти. Одне дослідження показало, що цей цукрзам може зменшити зубний наліт і зменшити ризик захворювань порожнини. Інше дослідження на тваринах встановило антиоксидантні властивості продукту.

Перевага ерітрітолу перед іншими цукровими спиртами полягає в тому, що він володіє толерантністю до травленню. 90% цього підсолоджувача надходить з тонкого кишечника і виводиться нирками. В результаті побічні ефекти, такі як діарея і гази, можуть виникнути тільки при надмірному вживанні цього замінника цукру.

Як використовувати ерітріт?

Як використовувати ерітріт

Дієтологи рекомендують включати в раціон продукти, що містять ерітрітол, людям з порушеннями обміну речовин або при надмірній вазі.

Галузі застосування ерітріту:

➦ Харчова (діабетичні солодощі, спортивне харчування, енергетичні напої, дієтичні кондитерські вироби)

➦ Косметична (креми, зубні пасти, ополіскувачі для ротової порожнини)

➦ Фармакологічна (харчова добавка для поліпшення смакових якостей лікарських препаратів)

Цей цукрозамінник широко використовується в кулінарії. Термічна обробка не позбавляє продукт солодощі, тому він підходить для випічки, приготування гарячих напоїв. Його застосовують замість цукру у виробництві цукерок, морозива, зефіру, можна додавати в тісто для млинців.

Оскільки багато медичних працівників вважають, що постійне вживання ерітріту не тільки не пошкоджує зуби, але і покращує стан емалі, його додають в зубні пасти, засоби по догляду за порожниною рота, жувальні гумки.

Ерітрітол використовують в якості компонента ліків для усунення неприємного запаху і гіркоти, а також деяких енергетичних напоїв, натуральних смузі.

Солодкість ерітріту становить від 60 до 80 відсотків від традиційного цукру, тому при використанні його в якості солодкої складової необхідно відповідним чином коригувати рецепт.

Особливості використання ерітріту вдома

Даний цукрзам відмінно підходить для випічки чизкейку, приготування десертів, пісочного печива і рідкого тесту для млинців, так як добре розчиняється. У поєднанні з продуктами, багатими білком, такими як сир або йогурт, він забезпечує ефект насичення протягом тривалого періоду часу.

Щоб домогтися солодкого смаку, еквівалентного цукру, варто збільшити кількість ерітріту в рецепті приблизно на 1/4. Однак для варення цей підсолоджувач не годиться, оскільки кристалізується після охолодження.

Відомо, що при розчиненні у воді ерітрітол залишає свіжий присмак на язиці. Таке освіжаюче властивість особливо привабливо для приготування низькокалорійних літніх напоїв.

Чи є шкода від ерітріту?

Есть ли вред от эритрита


У більшості цукрових спиртів є одне важливе застереження - вони можуть викликати проблеми з травленням. Через унікальної хімічної структури організм не може їх перетравлювати, тому вони проходять в незмінному вигляді через більшу частину травної системи, поки не досягнуть товстої кишки. Тут вони ферментуються резидентними бактеріями, які виділяють газ в якості побічного продукту. Отже, вживання великої кількості цукрових спиртів може викликати здуття живота і розлад травлення.

Однак ерітріт відрізняється від інших цукрових спиртів. Велика його частина потрапляє в кровотік, перш ніж досягне товстої кишки. Деякий час він циркулює в крові, швидко всмоктується в тонкому кишечнику і виводиться в незміненому вигляді з сечею. Таким чином виводиться близько 90% ерітріту.

Численні дослідження з приводу токсичності ерітрітолу, впливу на метаболізм і негативних побічних ефектів показали його абсолютну безпеку. Незважаючи на тривале вживання великої кількості ерітріту, серйозних побічних ефектів виявлено не було.

В ході експерименту людям давали ерітріт в кількості до 1 грама на кілограм ваги тіла. Було встановлено, що він дуже добре переноситься, однак доза 50 грамів цукрозамінника в разової дозі може викликати нудоту і бурчання в шлунку. Таким чином, якщо ви не вживаєте його в великих кількостях за один раз, це навряд чи викличе розлад шлунка.

Негативна дія підсолоджувача може проявлятися при наявності можливих протипоказань до його застосування, наприклад індивідуальної непереносимості продукту. В інших випадках ерітрітол абсолютно безпечний і ніяк не впливає на погіршення здоров'я.

Важливо! При нудоті або діареї слід перевірити, чи немає у вас індивідуальної непереносимості даного продукту.

Ще один момент, про який слід згадати, - це м'який послаблюючий ефект підсолоджувача, який виникає, якщо ви вживаєте більше 35 г продукту за раз. У випадках переїдання, коли ерітрітол використовується понад 6 чайних ложок одноразово, можуть виникнути здуття, бурчання і спазми в животі.

Для нормального функціонування організму добова доза підсолоджувача становить 0,67 г на 1 кг маси тіла для чоловіків і 0,88 г для жінок. 

Порівняння ерітриту з іншими цукрозамінниками

Виробники продуктів харчування використовують багато різних цукрових спиртів. До них відносяться ксиліт, сорбіт, мальтит і багато інших. Більшість з них діють як низькокалорійні підсолоджувачі в продуктах без цукру або з низьким вмістом цукру. Більшість цукрових спиртів в невеликих кількостях міститься в природі, особливо у фруктах і овочах. Структура цих молекул дає їм можливість стимулювати рецептори солодкого смаку мови.

Ерітрітол дуже відрізняється від інших цукрових спиртів. По-перше, в ньому набагато менше калорій, для порівняння:

✔ Столовий цукор - 4 калорії на грам

✔ Ксиліт - 2,4 калорії на грам

✔ Еритреї - 0,24 калорії на грам

Другою перевагою ерітріта є нульовою глікемічний і інсуліновий індекси, що є привабливим якістю для діабетиків. Пропонуємо порівняти ерітріт з іншими цукрозамінниками за допомогою нижче приведеній таблиці. 

Порівняльні характеристики популярних цукрозамінників

Замінник цукру

Як отримують

Енергетична цінність

Смакові якості

Плюси й минуси

Эрітріт

з кукурудзи

0,24 ккал

на 100 грамм.

Глікемичний індекс - 0

Інсулиновий індекс - 2

60- 70% солодощі цукру, освіжаючий «ментоловий» присмак

Не провокує карієс, не викликає бродіння в кишечнику, добре переноситься у великих дозах без побічної проносного дії. Не впливає на збільшення ваги, має властивості антиоксиданту. Вважається «золотим стандартом» цукрозамінників та підсолоджувачів.

Стевія

з рослини стевія

0,15 ккал

на 100 грамм

Глікемичний індекс – 0

Інсулиновий індекс- 0

В 200-400 разів солодше цукру

У великих кількостях має неприємний післясмак

Містить клітковину, антиоксиданти, полісахариди, рослинні ліпіди, глікозиди, пектин, рослинні масла, вітаміни і мінерали.

Не провокує карієс. У великих дозах може надавати протизаплідний ефект

Сукралоза

з сахарози

0,2 ккал

на 100 грамм

Глікемичний індекс – 0

Інсулиновий індекс- 0

Приблизно в 600 разів солодше цукру, смак близкий до цукру

Засвоюється всього на 15%, виводиться з організму приблизно через добу.

Максимально допустима добова доза 18 мг / кг маси тіла

Сорбіт

з кукурудзяного крохмалю

354 ккал на 100 г

Глікемичний індекс – 9

Інсулиновий індекс - 11

В 2 раза меньш солодкий ніж цукор

Має послаблюючу дію. Підходить для тривалого застосування, хоча в ряді рекомендацією йдеться про доцільність 30-денних перерв в його використанні через 3-4 місяці.

Цікламат

форма натрієвої солі цікламової кислоти

0 ккал на 100 г

Глікемичний індексс – 0

В30-50 разів солодше цукру

Легко розчиняється у воді і термічно стійкий, може використовуватися для пріготовленія гарячих страв. З 1969 року цікламат і його похідні заборонені до застосування в США і ряді європейських країн через ризик ниркової недостатності.

Добова доза не повинна перевищувати 11 мг / кг маси тіла

Ксіліт

з березової деревини, мигдального лушпиння, соломи, кукурудзи, лушпиння вівса, або з побічних продуктів виробництва целюлози

367,1 ккал на 100г

Глікемичний індекс – 13

Близкий до сахарози

Стабілізує рівень інсуліну та зміцнює загальне здоров'я. Перешкоджає розмноженню бактерій та знижує ризик появи карієсу. При передозуванні може привести до здуття живота, метеоризму, діареї.

Сироп з корней топінамбуру

зз коренів земляної груші

267 ккал на 100 г

Глікемичний індекс – 15

М'який солодкий смак, що нагадує квітковий мед

Багатий на інулін, містить рідкісні пектини фруктани, що сприяють детоксикації організму. Може викликати підвищене газоутворення і болю в кишечнику.

Ерітріт или стевія?

Эритрит или стевия


При виборі цукрозамінника незмінно постає питання, а який краще? Розглянемо якісні характеристики двох найбільш популярних натуральних підсолоджувачів: стевії та ерітрітолу.

Ерітрітол (код добавки Е968)

Дана речовина має природне походження, в промислових масштабах добувається шляхом ферментації вуглеводів, що містяться в пшеничному або кукурудзяному борошні.

Випускається у вигляді кристалічного порошку. Містить крохмаль, залишки цукру і спирту, має антіаксідантні властивості. Калорійність ерітріту 20 ккал на 100 г, вуглеводів 4 г, а солодкість приблизно 70% від цукрового.

Ерітрітол володіє чудовим смаком з освіжаючим «ментольним» присмаком. Він відмінно засвоюється, дозволений до вживання вагітним і годуючим жінкам, не викликає звикання і не сприяє підвищенню ваги.

До мінусів ерітріту можна віднести високу ціну і недостатню солодкість, тому для приготування страв його потрібно брати в більшій кількості, ніж цукор.

Стевія (код добавки Е960)

Даний цукрзам також природного походження, виробляється з одойменної рослини, батьківщиною якої є Південна Америка. Листя чагарнику піддають тепловій обробці для отримання солодкої речовини стевіол глікозиду, яке кристалізується і перетворюється в відому всім харчову добавку.

Цей замінник цукру можна придбати в різній формі: порошку, таблетках, у вигляді рідини. Калорійність стевії 18 ккал на 100 г, вуглеводів - 0,1 г, солодкість в 250 разів вище цукрової.

Стевія відмінно засвоюється, дозволена до вживання вагітним і годуючим жінкам. Її перевагами є багатий склад, що включає флавоноїди, ефірні олії, дубильні речовини, вітаміни A, C, E, P, групи B, а також мінерали.

Завдяки антиоксидантній дії, стевія приносить користь організму, надаючи протизапальний ефект, нормалізує метаболізм вуглеводів, позитивно діючи на артеріальний тиск і мікрофлору кишечника. Не випадково саме цей цукрозамінник є провідним в Японії і входить в раціон американських солдатів. Єдиним мінусом стевії можна назвати неприємний післясмак, яке з'являється при великій її дозуванні.

Висновок

Обидва цукрозамінника відрізняються відмінними харчовими якостями при незначних мінусах і однаково підійдуть замість цукру при приготуванні солодких страв і напоїв. Головною перевагою ерітрітолу є відмінний смак, на відміну від стевії, яка подобається не всім. Однак стевія - солодше, дешевше за ціною та містить велику кількість корисних для здоров'я нутрієнтів.

Часті питання про ерітрітол

Чим замінити ерітрит?

Ерітріт можна замінити стевією, яка також має природне походження й близьки харчові та енергетичні характеристики.

Який на смак ерітріт ?

Ерітріт має приємний «холоднуватий» смак, що нагадує ментол. Його часто використовують для поліпшення смаку інших цукрозамінників, наприклад, стевії.

Чи можна нагрівати?

Так, ерітріт можна нагрівати до 180 ° C, він плавиться при 121 ° C , але не карамелізується як цукор. Підходить для випічки, десертів, будь-яких солодких страв і напоїв.

Чи можна ерітріт вагітним?

Ерітріт - натуральний продукт, відмінно засвоюється, не викликає алергію, його можна використовувати в харчуванні вагітних і годуючих жінок

Чи можна ерітріт дітям?

Ерітріт безпечний для дітей в правильному дозуванні - не більш 0,6 г / кг. В одному тривалому дослідженні діти 4-6 років (середня вага 21 кг) добре перенесли дози в 5 і 15 г ерітрітолу в розчині, однак доза в 25 грам викликала у частини дітей симптоми кишкової непереносимості.


Будемо вдячні Вам за коментарі або питання до цієї статті. Допоможить нам стати краще!

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре