Вітамін В2: біологічна роль в організмі людини

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Вітамін В2: біологічна роль в організмі людини

Рибофлавін (також відомий як вітамін B2 або лактофлавін) – дуже важливий для здоров’я та життєдіяльності людини, один з групи В, який, як і багато інших, є водорозчинним. Природним чином він присутній в деяких продуктах харчування, а також доступний як дієтична добавка. 

Цей нутрієнт був виведений з групи вітамінів В у 1933 році, в якості стійкого до високих температур елемента жовтого кольору. Він є компонентом двох основних коферментів: мононуклеотиду флавіну (також відомий як рибофлавін-5'-фосфат) та фланулін- аденіну нуклеотиду, які відіграють головну роль у генеруванні енергії, а також в синтезі інших вітамінів групи В. Люди повинні споживати вітамін Б2 кожен день, тому що організм може зберігати його лише в невеликій кількості, а запаси швидко скорочуються.

Функції Вітаміну В2 в організмі людини

Його називають «вітаміном краси» за властивості впливати на стан волосся та шкіри. Рибофлавін мононуклеотід відіграє важливу роль в метаболізмі, допомагає тілу переробляти білки, жири та вуглеводи, а також забезпечує кисень, необхідний для вироблення енергії. Завдяки йому вуглеводи з їжі перетворюються в аденозинтрифосфат (АТФ), що виробляє енергію для накопичення в м'язах.

Вітамін В2 приймає участь у синтезі глутатіону - антиоксиданту, необхідного для здоров'я очей і нормальної роботи імунної системи. Дієта, багата на цю речовину, допомагає знизити ризик розвитку катаракти в старшому віці. Він регулює інші вітаміни й мінерали: впливає на вироблення та засвоюваність вітамінів В3, В6 і В9, а також заліза. Відомо, що В2 ефективний для лікування мігрені, тому люди, що страждають від постійних головних болів, можуть відчути чудову дію рибофлавіну. Деякі дослідження показали, що у дітей з аутизмом добавки, які містять вітаміни b1, b2, b6, b12 і магній, можуть знижувати рівень аномальних органічних кислот в сечі.

Загалом b2 vitamin необхідний для:

  • здоров’я слизових оболонок в травній системі
  • підтримки роботи печінки
  • перетворення триптофану в амінокислоту ніацин
  • збереження здоров'я очей, нервів, м'язів і шкіри
  • поглинання і активації заліза, фолієвої кислоти і вітамінів B1, B3 і B6
  • вироблення гормонів залозами
  • запобігання розвитку катаракти
  • нормального розвитку плода, особливо в районах, де поширена недостатність вітамінів.

Добова потреба вітаміну b2

За даними Державного університету штату Орегон, рекомендована добова норма (RDA) лактофлавіну для чоловіків у віці 19 років і старше становить 1,3 мг, а для жінок - 1,1 мг в день. Під час вагітності в жінок має бути 1,4 мг цього нутрієнту, а при грудному вигодовуванні - 1,6 мг в день. Кількість менша за 40 мкг на добу вказує на його дефіцит. Рівень виділення рибофлавіну з сечею може зменшуватися з віком і збільшуватися внаслідок впливу стресу та певних лікарських препаратів.

Рекомендовані дієтичні добові норми вмісту рибофлавіну в організмі

Вік

Чоловік

Жінка

Вагітність

Лактація

Народження до 6 місяців *

0,3 мг

0,3 мг

   

7–12 місяців *

0,4 мг

0,4 мг

   

1–3 роки

0,5 мг

0,5 мг

   

4–8 років

0,6 мг

0,6 мг

   

9–13 років

0,9 мг

0,9 мг

   

14–18 років

1,3 мг

1,0 мг

1,4 мг

1,6 мг

19-50 років

1,3 мг

1,1 мг

1,4 мг

1,6 мг

51+ років

1,3 мг

1,1 мг

   

Бактерії в товстій кишці виробляють вільний riboflavin, який може бути поглинений товстим кишечником у кількості, що залежить від раціону. Організм зберігає лише його невелику кількість в печінці, серці та нирках. При споживанні надлишку речовина або не всмоктується, або поступає в малої кількісті, що поглинається та виводиться із сечею.

Більше речовини виробляється після прийому їжі на рослинній основі, ніж харчових продуктів із м'ясом. Ультрафіолетове світло може швидко інактивувати vitamin b 2 та його похідні. Через цю чутливість тривала світлотерапія для лікування жовтяниці у новонароджених або шкірних порушень може призвести до дефіциту рибофлавіну. Ризик його втрати від впливу світла є причиною того, що молоко зазвичай краще зберігати не в скляній тарі.

Нестача вітаміну В2 та його наслідки 

Зазвичай авітаміноз В2 зустрічається доволі рідко. В 2003–2006 роках в США були проведені дослідження, які показали, що всього лише 6% населення країни має рівень споживання рибофлавіну з продуктів харчування та харчових добавок нижче норми. Аналіз даних Національного обстеження охорони здоров’я та харчування встановив, що споживання вітаміну В2 було більшим у лакто-яйцевих вегетаріанців (2,3 мг / добу), ніж у не вегетаріанців (2,1 мг / добу).

Існує два типи дефіциту рибофлавіну: первинний, коли його мало в раціоні, та вторинний, коли кишківник не може засвоювати вітамін належним чином, і тому він виводиться дуже швидко. Дефіцит вітаміну В2 також відомий як захворювання на арібофлавіноз.

Крім недостатнього споживання, причиною дефіциту лактофлавіну можуть бути ендокринні порушення (наприклад, недостатність гормону щитовидної залози) та деякі інші захворювання.

Однією з ознак нестачі речовини є проблеми з травленням і зниження рівня енергії. Так як рибофлавін допомагає перетворити їжу в енергію, його дефіцит позначається на загальному самопочутті, викликаючи млявість і слабкість. Vitmain b2 бере участь у виробленні червоних кров'яних клітин, які допомагають забезпечувати організм киснем. Якщо його не вистачає, може бути запаморочення голови.

Він потрібен для волос та шкіри. Дефіцит нутрієнту відображається зовні втратою волосся та погіршенням стану шкіри, а також проблемами із зором. Для того, щоб волосся, шкіра і зір були в нормальному стані, потрібна достатня кількість вітаміну В2.

Проблеми з розумовими процесами можуть бути симптомом набагато більш серйозних проблем зі здоров'ям, але також можуть бути викликані нестачею рибофлавіну. Дефіцит речовини проявляється у вигляді безсоння й нічних кошмарів, так само, як і перепадів настрою.

Основні симптоми дефіциту:

  • шкірні розлади (лущення тощо)
  • гіперемія (надлишок крові) та набряки рота та горла
  • кутовий стоматит (ураження в куточках рота)
  • хейлоз (набрякі, тріщини губ)
  • випадіння волосся
  • репродуктивні проблеми
  • біль у горлі
  • дегенерація печінки та нервової системи
  • мошоночний дерматит
  • рідина в слизових оболонках
  • залозодефіцитна анемія
  • чутливість очей до яскравого світла, свербіж, водянисті або червоні очі.

Люди з дефіцитом рибофлавіну зазвичай мають нестачу також і інших поживних речовин, наприклад, погіршення метаболізму вітамінів групи В через зниження рівня коферменту флавіну. Якщо дефіцит цього нутрієнту виражений і тривалий, можуть розвинутися анемія та катаракта, при тому прийом вітамінних добавок з вітаміном Б2 рідко нейтралізують пізні анатомічні зміни (наприклад, утворення катаракти).

Групи ризику недостатності рибофлавіну

Дефіцит вітаміну В2 може виникнути при поганому харчуванні, оскільки організм людини постійно його виділяє, але не зберігає. У людини з нестачею лактофлавіну зазвичай немає також і інших вітамінів. Великий ризик на його дефіцит спостерігається в людей, які споживають надмірну кількість алкоголю.

До числа тих, хто найімовірніше має неадекватний статус рибофлавіну належать:

Вегетаріанські спортсмени. Академія харчування та дієтології Канади, а також Американський коледж спортивної медицини стверджують, що спортсменам-вегетаріанцям загрожує дефіцит вітаміну Б 2 через те, що деякі з них виключають з раціону усі продукти тваринного походження, включаючи молоко, йогурт, сир та яйця, які є хорошими джерелами цієї поживної речовини. Щоб уникнути такої потенційної проблеми спортсменам-вегетаріанцям рекомендується проконсультуватися зі спортивним дієтологом щодо зміни раціону харчування.

Вагітні та жінки, що годують. Вагітні або годуючі жінки, які рідко вживають м'ясо або молочну продукцію, ризикують дефіцитом рибофлавіну, що може мати несприятливий вплив на здоров'я матері та немовля. Наприклад, його нестача під час вагітності може підвищити ризик гестозу. 

Прийом рибофлавіну під час вагітності позитивно асоціюється з масою та довжиною народженої дитини. Немовлятам матерів з дефіцитом вітаміну В 2 або низьким прийомом (менше 1,2 мг на добу) під час вагітності загрожує більший ризик певних вроджених вад (таких, як вади серця).

Нестача нутрієнту у вагітних може поставити під загрозу зростання дитини і збільшує ризики на прееклампсію, яка пов'язана з високим кров'яним тиском під час вагітності. Це серйозний стан, який може бути небезпечним для життя.

Люди, які вживають мало молока. Вегани та ті, хто споживає мало молока та м’яса піддаються ризику недостатності рибофлавіну та виникненню проблем зі здоров’ям, які с тим пов’язані.

Люди з інфантильним синдромом Брауна-Віалетто-Ван Ларе. Це дуже рідкісне неврологічне захворювання, яке може розпочатися в будь-якому віці і пов'язане з глухотою, бульбарним паралічем (моторно-нейронною хворобою) та дихальними труднощами. Хвороба спричинена мутаціями гена SLC52A3 , який кодує кишковий транспортер рибофлавіну. В результаті у цих пацієнтів спостерігається дефіцит вітаміну В2. Вітамінні комплекси може бути рятівним методом лікування цього захворювання.

Вітамін В2 у продуктах харчування

Продукти, які особливо багаті рибофлавіном, це: яйця, субпродукти, нежирне м'ясо та молоко, зелені овочі, збагаченні зернові. Найбільшим дієтичним фактором загального споживання рибофлавіну у чоловіків та жінок є молоко та молочні напої, хліб та хлібні вироби, змішані продукти, основним інгредієнтом яких є м'ясо, готові до вживання крупи та змішані продукти, головним інгредієнтом яких є зерно.

Оскільки рибофлавін розчиняється у воді, то приблизно вдвічі його втрачається, коли їжу кип’ятять, ніж коли її готують іншими способами, наприклад, на пару або у мікрохвильової печі.

Зернові продукти можуть не мати великої кількості природного рибофлавіну на той час, коли вони потрапляють на ваш стіл. Ось чому це іноді додається в обробці.

Рибофлавін часто є добавкою в кашу і хліб, використовується в якості харчового барвника в цукерках. Темно-жовтий відтінок сечі може бути свідоцтвом вживання вітаміну В2 в багатої кількості.

Харчові джерела рибофлавіну

Продукти, що забезпечують 20% або більше В2, вважаються високими джерелами поживних речовин, але продукти, що забезпечують його менший відсоток, також сприяють здоровому харчуванню.

Форми випуску рибофлавіну 

Рибофлавін випускається у вітамінних комплексах, а також багатьох дієтичних добавках. Полівітамінні та мультимінеральні препарати з вітаміном б2 зазвичай забезпечують 1,3 мг рибофлавіну (100% В2). У більшості добавок він знаходиться у вільній формі, але деякі містять рибофлавін ФСД, рибофлавін-5-фосфат натрію. У продажі є препарати, що містять комплекс вітамінів групи В, а також вітамінів для чоловіків.

Зазвичай приймають рибофлавін в таблетках, але деякі захворювання потребують приймати його в ампулах і уколах.

Для промислових і медичних цілей рибофлавін виробляється кількома способами:

Екстракція з природної сировини. Метод дорогий, так як вимагає переробки великої кількості екологічно чистих продуктів. Використовується для виробництва елітних біокомплексів з маркерами «кошерно», «вегетаріанський продукт».

Хімічний синтез з рибози і 3,4-диметиланилина. Такий варіант найчастіше використовується в харчовій промисловості.

Мікробіологічний. Застосовується здатність деяких мікроорганізмів продукувати В2 у великих кількостях. Найчастіше культивуються штами Eremothecium ashbyii, Candida, Ashbya gossypii, Bacillus subtilis. Речовина, отримана таким способом, широко застосовується в фарміндустрії, а також у виробництві функціонального харчування.

За формою препарати випускаються в наступних категоріях:

Розчин для ін'єкцій. Застосовується тільки за призначенням лікаря в умовах стаціонару. Введення проводиться внутрішньо м'язово.

Рідкій вітамін В2. Дієтична добавка для орального прийому. Відрізняється легким прийомом та приємним смаком.

Таблетки. Найбільш зручна форма для застосування. Мають нейтральний смак, легко дозуються. Вітамін В2 в таблетках випускається багатьма компаніями, тому не складно підібрати варіант за оптимальною ціною.

Капсули. Містять природні джерела рибофлавіну, в основному рослинного походження в строго визначеної концентрації. Сама капсула може бути желатиновою, або виконаної з овочів, перероблених за спеціальною технологією.

Вітамін В2 в капсулах або таблетках пропонується в різному дозуванні. Найпопулярніші - 50, 100, 250, 400 мг.

Протипоказання та передозування

Зазвичай вітамін В2 вважається безпечним. Передозування малоймовірне, тому що організм може абсорбувати до 27 міліграмів рибофлавіну і витісняє будь-які додаткові кількості в сечі.

Основним ризиком надлишку B2 є пошкодження печінки. Однак зайвий рибофлавін або його токсичність зустрічаються рідко. Щоб передозувати його природним шляхом, потрібно з’їсти майже неможливо велику кількість їжі. Можна отримати занадто багато рибофлавіну в таблетках або в ін'єкційній формі, хоча це також мало ймовірно, тому що організм не зберігає цей вітамін. Проте, дуже важливо поговорити з лікарем, перш ніж приймати будь-які добавки з В2, тому що вони можуть знижати ефективність деяких ліків.

Препарати, які можуть впливати на рівень рибофлавіну в організмі:

  • трициклічні антидепресанти;
  • антипсихотичні препарати;
  • етотрексат, який використовується при раку і аутоімунних захворюваннях;
  • препарати для лікуванні ревматоїдного артриту та подагри;
  • діуретики.

Деякі ліки, що використовується в терапії раку, також можуть знижати рівень рибофлавіну в організмі, при тому він може вплинути на роботу доксорубіцину.

Медичний центр Університету міста Меріленд зазначає, що дуже велика кількість вітаміну В2 може привести до свербіння, оніміння, печіння або поколювання, жовтої або помаранчевої сечі й чутливості до світла. Щоб запобігти дисбалансу вітамінів групи В, вони рекомендують використовувати вітамінні комплекси.

Висновки

Рибофлавін (вітамін В2) - цінна поживна речовина, яка частково продукується в тонкому кишечнику, але не може накопичуватися, тому повинна надходити в організм з зовнішніх джерел. Кращий варіант - оптимізація раціону на користь вітаміновмісних продуктів. Але приймати його у вигляді біокомплексів значно надійніше. Так простіше підібрати дозування і відстежити надходження в організм.

Рибофлавін потрібен для нормальної роботи організму в цілому. Він бере участь у всіх обмінних процесах, а також в кровотворенні, забезпечує біодоступність інших вітамінів.  Гарний зір, хороший імунітет, стійкість до стресів і інші аспекти здоров'я без нього просто неможливі. Тому дуже важливо виключити дефіцит. Повинні насторожити - лущення шкіри, запалення і тріщини на губах, осередки почервоніння слизової рота і язик, зниження гостроти зору.

Добова норма залежить від статі, віку і способу життя людини. Наприклад, спортсмени витрачають більше вітаміну, ніж ті, хто страждає від гіподинамії. Підібрати оптимальне дозування допоможе лікар або досвідчений дієтолог.

Препарати з вітаміном В2 добре засвоюються, практично не викликають побічних реакцій. Передозування для здорової людини теж абсолютно не є небезпечним. Речовина водорозчинна, її надлишок просто виведеться з організму природним шляхом.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре