Що таке кориця та чим вона корисна для організму?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Що таке кориця та чим вона корисна для організму?

Зміст:

➦ Що таке кориця

➦ Харчова цінність кориці

➦ Основні переваги кориці для здоров'я

➦ Рекомендації щодо вибору, підготовки та зберігання кориці

➦ Як використовувати корицю в домашніх умовах ?

➦ Чи існують побічні ефекти та протипоказання

Кориця — це ароматична спеція, яка тисячоліттями використовується в медицині по всьому світу. Вона виготовляється з обсушеної внутрішньої кори деяких видів дерев, зокрема корицевого дерева (Cinnamomum verum або Cinnamomum zeylanicum). Вона має характерний солодкуватий аромат і легкий гострий присмак, завдяки чому широко використовується в кулінарії та приготуванні різноманітних страв.

Дослідники виявили, що ця спеція займає перше місце серед 26 найпопулярніших трав і спецій у всьому світі за рівнем антиоксидантів у своєму складі. Вона також може похвалитися багатьма іншими перевагами для здоров’я, включаючи антибактеріальні, протигрибкові та протидіабетичні властивості.

Що таке кориця?

Що таке кориця?

Кориця — це спеція, яка виробляється з гілок дерев сімейства коричних. Вона походить з Карибського басейну, Південної Америки та Південно-Східної Азії. Історично кориця була важливою торговельною товарною позицією, яку цінували за її аромат та лікувальні властивості.

Люди використовували корицю з 2000 року до нашої ери в Стародавньому Єгипті, де її високо цінували. У середньовіччі лікарі використовували її для лікування таких захворювань, як кашель, артрит і біль у горлі. Кориця стала цінним товаром на шовковому шляху, торговельному маршруту, що сполучав Сходу і Заходу. Вона завжди була розкішшю для європейців, хоча й активно використовувалася в кулінарії, приготуванні напоїв, а також для створення парфумерних композицій.

В Індії її використовують для приготування карі, в Туреччині — для приготування солодких страв, у Мексиці — для гострих соусів. Таємниця популярності кориці полягає в її специфічному ароматі та властивостях, що додають їй особливий смак та важливе значення в раціоні людини. Зараз це друга за популярністю спеція після чорного перцю в Сполучених Штатах і Європі. Як пряність, кориця доступна у вигляді порошку або шматочків кори. Люди також активно використовують ефірну олію кориці.

Існує два основних види кориці: касія і цейлонська. Вони мають різні харчові профілі та використовуються для різних цілей в медицині та кулінарії. Касія є більш поширеним і доступним типом кориці. В той час як цейлонська кориця, також відома як "справжня" кориця, є більш дорогоцінною та вважається якіснішою альтернативою.

Харчова цінність кориці

Навіть невелика кількість кориці додана до їжі чи напою може бути дуже корисна, а її антиоксидантні властивості – це те, що робить її особливою спецією в нашому раціону. Всього половина чайної ложки щодня може мати позитивний вплив на рівень цукру в крові, покращувати травлення та підвищувати імунітет.

Однак більші дози також надзвичайно корисні для зниження ризику виникнення серцево-судинних захворювань і діабету. Деякі дослідження також вказують на позитивний вплив кориці для запобігання виникнення нейродегенеративних захворювань.

Кориця містить широкий спектр важливих поживних речовин і особливо багата клітковиною та марганцем, а також кількома іншими вітамінами та мінералами.

Одна столова ложка (приблизно вісім грамів) меленої кориці приблизно містить:

• 19 калорій

• 6,2 грама вуглеводів

• 0,3 грама білка

• 0,2 грама жирів

• 4,1 грама харчових волокон

• 1,4 міліграма марганцю (68 відсотків DV)

• 77,7 міліграма кальцію (8 відсотків DV)

• 0,6 міліграма заліза (4 відсотки DV)

• 2,4 мікрограма вітаміну K (3 відсотки DV)

На додаток до перерахованих вище поживних речовин, ця спеція також містить невелику кількість вітаміну Е, ніацину, вітаміну В6, магнію, калію, цинку та міді. Кориця містить біологічно активні сполуки, такі як е-коричний альдегід, о-метоксикоричний альдегід та евгенол. Ці сполуки відомі своїми антимікробними, протизапальними та антисептичними властивостями.

Основні переваги кориці для здоров'я

Основні переваги кориці для здоров'я

Кориця має численні переваги для здоров'я людини. Вона може допомагати підтримувати стабільний рівень цукру в крові, що корисно для діабетиків. Кориця також відома своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями, які сприяють покращенню багатьох функцій організму.

Антиоксидантні властивості

Кориця містить різноманітні захисні антиоксиданти, які зменшують пошкодження вільними радикалами та уповільнюють процес старіння. Фактично, на сьогодні дослідники ідентифікували щонайменше 41 різну захисну сполуку, яка міститься в цій прянощі. За шкалою ORAC, яка використовується для вимірювання концентрації антиоксидантів у різних продуктах, кориця займає сьоме місце серед усіх продуктів, трав і спецій. Доведено, що вона має більшу антиоксидантну дію, ніж трави, які вважалися рекордсменами в боротьбі з вільними радикалами, такі як чебрець, часник і розмарин.

Користь кориці для здоров’я пояснюється вмістом у ній кількох специфічних типів антиоксидантів, включаючи поліфеноли, фенольну кислоту та флавоноїди. Ці сполуки борються з окислювальним стресом в організмі та допомагають у профілактиці хронічних захворювань. Різні антиоксиданти, присутні в спеції, допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі та запобігають окислювальному стресу. Це також допомагає обмежити накопичення оксиду азоту в крові та запобігає перекисному окисленню жиру, що може збільшити ризик розладів мозку, раку, серцевих захворювань та інших хронічних захворювань.

Може мати протизапальний ефект

Антиоксиданти в кориці можуть допомогти зняти запалення, що може знизити ризик серцевих захворювань та погіршення когнітивних функцій з віком. Дослідники виявили багато різних типів флавоноїдів у спеції, і всі вони дуже ефективні в боротьбі з небезпечними запаленнями в організмі.

В одному дослідженні, проведеному у 2015 році та опублікованому в журналі "Journal of Traditional and Complementary Medicine", встановлено, що кориця може допомогти зменшити симптоми запалення шлунка і покращити функцію шлункового тракту. Дослідження показало, що рослина має протизапальні лікарські властивості, які можуть бути корисні для тих, хто стикається з проблемами шлунка.

Оскільки ця спеція ефективно зменшує набряк і запобігає запаленню, вона також може бути корисною для лікування болю. Фактично, дослідження показують, що якщо їсти корицю це допомагає зменшити біль у м’язах, менструальний біль, зменшити тяжкість протікання алергічних реакцій і полегшити інші симптоми болю.

Може захистити від серцевих хвороб

Наукові дослідження показують, що кориця має значний спектр корисних властивостей для здоров'я людини, але однією з найбільш виняткових її переваг серед інших спецій є вплив на підтримку серця. Фактично, однозначно вивчено та встановлено, що вона сприяє зниженню декількох ключових факторів ризику серцево-судинних захворювань, зокрема високого рівня холестерину, тригліцеридів та артеріального тиску, щоб зберегти ваше серце здоровим та сильним.

Окрім того, кориця відома своєю здатністю понижувати артеріальний тиск, який виступає ще одним ключовим фактором ризику виникнення серцевих проблем або інсульту.

До того, виявлено, що вона діє як цінний агент коагуляції крові, який допомагає зупиняти надмірну кровотечу, підтримуючи формування згустків в організмі. Окрім цього, кориця позитивно впливає на кровообіг та сприяє швидшому відновленню тканин, що може мати особливе значення в контексті регенерації серцевої тканини, допомагаючи протистояти інфарктам, серцевим захворюванням та інсультам.

Дослідженні 2014 року Trusted Source показало, що щури, які отримували тривале лікування корицею та аеробними тренуваннями, мали кращу роботу серця, ніж ті, які цього не робили.

Допомагає знизити рівень цукру в крові

Кориця відома своїми протидіабетичними властивостями, завдяки чому її вважають одним з найкращих продуктів для людей, що страждають на діабет. Низка досліджень демонструє, що вона може сприяти зниженню рівня цукру в крові та підвищити чутливість організму до інсуліну – гормону, який забезпечує транспортування цукру з крові до тканин організму. До того, виявлено, що кориця може обмежувати активність деяких травних ферментів, які відповідають за поглинання цукру з їжі багатої на вуглеводи. З цієї причини дослідники вбачають потенціал для значного позитивного впливу на рівень цукру в крові у людей із діабетом 2 типу за умови регулярного вживання добавок з екстрактом кориці.

Згідно з дослідженнями 2015 року, на тваринах виявлено, що кориця касія спроможна знижувати рівень цукру в крові. Додаткове дослідження на людях показало, що після вживання від 40 днів до 4 місяців 6 грамів кориці щоденно, 60 людей із діабетом 2 типу відзначили зниження рівня глюкози в крові, тригліцеридів, холестерину ліпопротеїнів низької щільності та загального холестерину.

Варто зазначити, що Національний центр додаткового та комплексного здоров'я (NCCIH) у 2012 році висунув думку, що кориця не впливає на рівень глюкози чи глікозильованого гемоглобіну A1c – довгострокові показники контролю рівня цукру в крові – у людей з діабетом 1 чи 2 типу.

Також проведено невелике дослідження впливу кориці, кальцію та цинку на контроль артеріального тиску у людей із діабетом 2 типу. Результати не підтвердили ефект від цього лікування. Отже, вживання кориці нейтральне для зниження тиску як для чоловіків, так й для жінок.

Кориця сприяє схудненню та зменшенню апетиту

Деякі дослідження показують, що кориця може підтримувати швидкий обмін речовин, що сприяє зниженню ваги. Вона допомагає організму перетравлювати їжу більш ефективно та використовувати її як джерело енергії, замість зберігання її у вигляді жиру. Природний солодкий смак кориці дозволяє зменшити частину цукру в їжі та ваших повсякденних рецептах, ефективно знижуючи її глікемічне навантаження. Кориця не містить доданого цукру та має мінімальну калорійність, але багата на поживні речовини, що робить її надзвичайно корисною для включення в різноманітні страви.

Один з найпопулярніших рецептів для схуднення з використанням кориці — це напій з корицею та медом.

Для приготування цього напою вам знадобиться:

• 1 чайна ложка меленої кориці.

• 1 столова ложка меду (натурального).

• 1 чашка гарячої води.

Інструкція:

1. Змішайте мелену корицю з медом у склянці.

2. Залийте гарячою водою і ретельно розмішайте.

3. Залиште на декілька хвилин, щоб напій настоявся і трохи охолонув.

4. Пити цей напій варто пополудні або перед їдою. Цей напій з корицею та медом приємний на смак та може сприяти покращенню обміну речовин і зменшенню апетиту, але важливо вживати його з розумінням та уникати передозування.

Варто також пам'ятати, що кориця не є "чудовим засобом для миттєвого схуднення". Це один з компонентів здорового способу життя, який може допомогти разом зі збалансованою дієтою та регулярною фізичною активністю.

Може допомогти в лікуванні деяких грибкових інфекцій

Наукові дослідження вказують на те, що потужні протигрибкові властивості кориці можуть виявитися ефективними у лікуванні та запобіганні надмірному росту кандиди в травному тракті. Вивчено, що вона здатна знизити кількість шкідливої Candida Albicans, яка є видом дріжджів і викликає надмірне розмноження Candida, що може призвести до різноманітних травних та аутоімунних проблем.

Олія кориці може допомогти в боротьбі з різними видами грибкових інфекцій. Лабораторне дослідження 2016 року підтвердило ефективність олії кориці проти типу Candida, який впливає на кровообіг. Це може бути обумовлено її антимікробними властивостями. Якщо подальші дослідження підтвердять ці висновки, олія кориці може відіграти суттєву роль у лікуванні цього типу інфекції.

Оптимізує гігієну порожнини рота

Дослідження показують, що кориця корисна для гігієни ротової порожнини та може захистити від певних штамів бактерій, які викликають неприємний запах з рота, карієс та інфекції ротової порожнини. Ефірна олія кориці має сильні антибактеріальні властивості та може використовуватися для природної боротьби з бактеріями в роті, діючи як рідина для полоскання рота.

Подібно до перцевої м’яти, одна з переваг кориці для здоров’я полягає в тому, що її також можна використовувати як природний ароматизатор в жувальних гумках завдяки її освіжаючому смаку. Оскільки спеція видаляє бактерії ротової порожнини, вона має здатність боротися з неприємним запахом з рота без додавання будь-яких хімікатів. Через це корицю у народній медицині також традиційно використовували як зубний порошок і природний засіб від зубного болю, проблем із зубами та виразок у роті.

Може покращувати пам’ять та концентрацію

Запах кориці також може впливати на пам'ять і когнітивні функції. Дослідження, опубліковане в "The Journal of Neurological and Orthopedic Medicine and Surgery" у 2016 році, вказує на те, що аромат кориці може поліпшувати пам'ять та підвищувати концентрацію уваги. Запах меленої сухої кориці може активувати різні частини мозку, що сприяє покращенню пам'яті та ментальних процесів.

Рекомендації щодо вибору, підготовки та зберігання кориці

Коричне дерево активно культивується по всьому світі, тож на сьогодні ідентифіковано близько 250 видів цієї прянощі. Але основні типи кориці, які використовуються, — це цейлонська кориця, іноді називана справжньою корицею, і кориця касія, яка є більш доступною та широко вживаною.

Цейлон та касія, фактично, походять від двох різних, але споріднених дерев. Цейлон вирощується у таких регіонах, як Шрі-Ланка та Таїланд, і є менш поширеним, тому цейлонська кориця є дорожчою і важче доступною, щоб знайти її на поличках наших магазинів. Натомість кориця касії (яку також називають сайгонською або китайською корицею) вирощується в Китаї і є більш дешевою та, відповідно, доступною.

На сьогодні було проведено більше досліджень щодо касії, ніж щодо цейлонської кориці, але дослідники вважають, що цейлонська кориця насправді може мати більше користі для здоров'я, ніж касія.

Цейлон також містить менше речовини під назвою кумарин, ніж касія, яка може потенційно пошкодити печінку при вживанні у великих кількостях. З цієї причини кориця-цейлон є кращим вибором для виробництва екстрактів з кориці, адже вони містять висококонцентровані дози цієї прянощі.

Що стосується смаку, цейлонська кориця має легкий та цитрусовий присмак, в той час, як касія більш насичена, через що її смак описують як глибокий пряний з невеликою кількістю гостроти. Проте їх можна використовувати як взаємозамінні в усіх рецептах. Кожен з цих типів має виразний пряний смак і аромат завдяки наявності коричного альдегіду. Обидва типи мають також багато корисних властивостей для здоров'я, але порошок з цейлонської кориці вважається більш дієвим.

Крім цих двох поширених типів кориці, існують інші доступні сорти, такі як: індонезійська, в'єтнамська, індійська, малабарська.

Для зберігання кориці рекомендується обрати темне, прохолодне і сухе місце, подалі від сонця та тепла. При правильному зберіганні вона може мати гарні смакові якості кілька років, але з часом смак таки може трохи зникнути.

Як використовувати корицю в домашніх умовах?

Як використовувати корицю в домашніх умовах?

Кориця — це не лише популярна приправа, а й цінний натуральний засіб з численними кулінарними та лікувальними властивостями.

Ось деякі способи використання кориці в домашніх умовах:

1. Випічка та десерти. Кориця ідеально підходить для випічки хліба, печива, булочок та мафінів. Вона надає випічці теплий аромат та ніжний смак. Додавання кориці в десерти, такі як пудинги, тістечка та оладки, робить їх смачнішими та пікантнішими. Вона може суттєво збагатити ваші улюблені рецепти та чудово поєднується з осінньою кулінарією, такою як пироги з яблуками чи гарбузом.

2. Гарячі напої. Додавання паличок кориці у чай, каву, глінтвейн або гарячий шоколад приємно зігріває та надає напою неповторний аромат. Гарячі напої з корицею також можуть мати корисний вплив на здоров'я шляхом підтримки цукрового обміну та зниження апетиту.

3. Каші та сніданки. Додайте корицю до каш або йогурту для додаткового смаку та збагачення страви нутрієнтами. Вона робить сніданки більш апетитними та корисними.

4. Маринади та соуси. Пікантний смак та глибокий аромат можна отримати й додаючи корицю до маринадів для м'яса або соусів для різноманітних страв. Проте не варто додавати багато кориці, це може зробити страву надто пряною та гострою.

5. Лікувальне застосування. Кориця також використовується в народній медицині. Наприклад, на основі кориці готують настій для покращення переварювання їжі. Протягом довгого часу її використовували для полегшення симптомів застуди та грипу.

6. Власноруч приготовані косметичні засоби. Корицю можна додавати до складу масок для обличчя або волосся. Вона відома своїми антисептичними властивостями, що допомагають боротися з акне та запаленнями шкіри.

Перед використанням кориці в лікувальних цілях, особливо при хронічних захворюваннях, рекомендується проконсультуватися з лікарем. Важливо також слідкувати за дозуванням, оскільки великі кількості кориці можуть бути шкідливими для здоров'я. З корицею пов'язана безмежна кількість можливостей, як у сфері кулінарії, так і у сфері здоров'я. Вона додає не лише смаку та аромату, а й приносить загальну користь здоров’ю організму.

Чи існують побічні ефекти та протипоказання?

Алергія на корицю зустрічається доволі рідко, її симптоми включають почервоніння та подразнення шкіри. Надмірне споживання кориці може викликати запалення та появу свербежу біля губ та в ротовій порожнині.

Споживання великої кількості кориці касії може бути токсичним, якщо у вас є проблеми з печінкою або нирками, але типова кількість з’їденого людиною за раз настільки мала, що це зазвичай не становить якоїсь серйозної загрози.

Хоча щоденне використання меленої кориці в рецептах не є протипоказанням, якщо ви приймаєте ліки та хочете приймати добавки з корицею для лікування, обов’язково порадьтесь з лікарем. Можливо колись добавки з корицею зможуть потенційно замінити антибіотики, ліки проти діабету, засоби для розрідження крові та ліки для серця.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре