Зміст:
➦ Пажитник: огляд рослини та її користь
➦ Використання пажитника в кулінарії та фармакології
➦ Наукові дослідження та корисні властивості пажитника
➦ Пажитник у косметології та догляді за шкірою
➦ Популярні рецепти та поради щодо використання пажитника
➦ Чи існують протипоказання та побічні ефекти
Ви чули про пажитник? Можливо, ви знаєте його під іншою назвою: шамбала, хельба, тригонела, сенегрейн, грецьке сіно чи сенегра? Популярна індійська спеція, що має терапевтичний ефект, вже тисячі років використовується в традиційній та аюрведичній медицині Азії та Африки. У цій статті пропонуємо ближче познайомитися з цією цікавою рослиною, дізнаємося про її користь та безпечне застосування, спираючись на останні наукові дослідження.
Пажитник: огляд рослини та її користь
Історія та походження пажитника
Пажитник сінний — найдавніша ароматична та лікарська рослина, родом з Близького Сходу, що культивується в Північній Африці, Франції, Єгипті та Індії. Етимологія однієї з її назв - Trigonella foenum-graecum - походить від латинського слова trigonus (через трикутну форму його насіння), і foenum graecum, що означає «грецьке сіно», оскільки він використовувався як корм коней за часів Римської імперії.
Найстаріший слід його використання можна знайти в папірусі Еберса (16 століття до н.е.), в яких згадується використання пажитнику для виготовлення припарок при опіках. В Єгипті його також застосовували для бальзамування тіл під час похоронних обрядів. Є дані про використання пажитника в народній медицині Азії, Близького Сходу та Європи. Пізніше, у своїх трактатах батько медицини Гіппократ рекомендував використовувати грецьке сіно для поліпшення травлення, лікування запалення та болю при ревматизмі, загоєння ран та як заспокійливий засіб.
У Європу він був завезений Карлом Великим та в 17 столітті занесений до Фармацевтичного кодексу як рослина з тонізувальними властивостями, а також призначена для боротьби з випаданням волосся.
Ботанічний опис та характеристики
Пажитник — однорічна трава із сімейства бобових, висотою від 30 см до 1 метра, росте в басейні Середземного моря та в деяких азіатських країнах (Туреччина, Індія, Іран, Ірак).
Його стебла прямостоячі, порожнисті та розгалужені біля основи. Квітки — маленькі ароматні, поодинокі або парні, можуть бути білими або блідо-жовтими з невеликим фіолетовим відтінком біля основи. Наприкінці літа вони змінюються вузькими, вигнутими, наповненими насінням стручками, зеленими або червонуватими спочатку та світло-коричневими після дозрівання.
Кожен стручок містить від десяти до двадцяти насінь довгастої форми довжиною до 6 мм, покритих жовтуватою, іноді з червонуватим або зеленуватим відтінком, шкіркою.
Використання пажитника в кулінарії та фармакології
В Індії та на Близькому Сході пажитник широко використовувався як приправа до різних традиційних кулінарних страв та ліки проти багатьох недуг.
Кулінарне застосування пажитника
Молоде листя пажитника вживають у салатах, але найбільшою популярність користуються зерна цієї рослини. У сирому вигляді вони мають аромат клена і гіркуватий смак, який зменшується при підсмажуванні.
Пажитник має відмінні поживні властивості, енергетична цінність 1 ч.л. насіння складає 12 ккал.
У 100 г зерен у середньому міститься:
- 27 г білка
- 34 г вуглеводів
- 7 г жирів
- 27 г клітковини
У східній кухні пажитник використовується у вигляді насіння або порошку у складі ароматних спецій під різними назвами, наприклад, рас-ель-ханут у Марокко, хмелі-сунелі, аджика, каррі, чаман. Його можна знайти в багатьох рецептах, наприклад, в єгипетському хлібі, індійських стравах - дахал, ватілаппам. Він надає чудовий смак крекерам, омлетам та смаженим овочам.
Насіння шамбали можуть бути особливо цікавими для вегетаріанців через високий вміст білка (до 30%), як в спіруліні або сої, а також через присутність усіх незамінних амінокислот.
Лікувальні властивості пажитника та його використання в традиційній медицині
Лікарські властивості рослини в основному пов'язані з наявністю стероїдних сапонінів, поліфлавоноїдів та алкалоїдів, які мають протизапальну, антиоксидантну та гіпоглікемічну дію.
У народній медицині пажитник використовують у вигляді відварів і чаїв, а також подрібненого в борошно і змішаного з медом насіння для лікування різних захворювань. Рослину традиційно застосовують як загальнозміцнювальний засіб для жінок після пологів, для збільшення лактації, полегшення менструальних болів.
Він здатний знімати біль та запалення суглобів, усувати симптоми подагри, допомагає при анемії та ожирінні. Встановлено, що прийом насіння фенугреку покращує чутливість до інсуліну та знижує рівень холестерину та тригліцеридів у крові. Крім того, він відомий своїми властивостями афродизіаку й часто використовується для лікування імпотенції та безплідності як у чоловіків, так і у жінок.
У країнах Магриба порошком насіння пажитника (зовнішньо) зміцнюють волосся, лікують лупу, тріщини на шкірі, викривлення нігтів.
Наукові дослідження та корисні властивості пажитника
На додачу до того, що пажитник високо цінується як спеція в гастрономії, через безліч терапевтичних властивостей його активно використовують у фітотерапії.
Закордонні дослідники виявили антиоксидантні, протизапальні, гіпоглікемічні, гіполіпідемічні, антидіабетичні, гепатопротективні, антиульцерогенні, гіпотироїдальні, седативні, нейропротективні, протипухлинні та інші властивості фенугреку. Він заспокоює, має здатність збуджувати апетит та регулювати рівень цукру в крові.
Вітаміни й мінерали пажитника та їх внесок у загальний добробут
Насіння неоднорідне за складом і містить вітаміни, мікроелементи та натуральні інгредієнти, у тому числі:
► Слизові волокна галактоманнани (до 40%)
► Стероїдні сапоніни : зокрема діосгенін та ямогенін (це попередники холестерину та статевих гормонів)
► Поліфеноли (флавоноїди): антиоксиданти, що допомагають боротися з окислювальним стресом
► Лецитин
► Алкалоїди (тригонеллін, гентіанін, холін)
► Вітаміни А, групи В (В1, В2, В3, В6, В9) та С
► Мінеральні речовини
► Мікроелементи (кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, сірка, цинк)
► Полісахариди, такі як галактоманнани
► Ефірні олії► Нікотинову кислоту
► Вільні амінокислоти, у тому числі амінокислоту 4-гідроксиізолейцин, що володіє гіпоглікемічною активністю.
Завдяки такому багатому та повноцінному складу пажитник рекомендується вживати при слабкості, нездужанні, анемії. Сапоніни у його складі сприяють травленню та стимулюють почуття голоду, а тригонеллен бере участь в оновленні мозкових клітин. Чай хельба рекомендований людям похилого віку, як засіб, який додає енергію і дарує гарний настрій.
Насіння шамбали варто приймати тим, хто втратив вагу внаслідок анорексії, депресії, стресу чи занепокоєння, деяких захворювань головного мозку, алкоголізму та наркоманії або хоче її набрати з міркувань естетики. Анаболічна активність рослини також має попит у спортсменів, які хочуть підвищити свою працездатність та набрати м'язову масу.
Один із міфів приписує пажитникові властивість збільшувати розмір грудей, сідниць та стегон у жінок. Дослідження поки не підтверджують такого ефекту, але, враховуючи склад рослини та її «гормоноподібну» дію (тригонеліни, що містяться в насінні, діють в організмі подібно до жіночого естрогену), можливо це таки працює.
Зате властивості афродизіаку у пажитника підтверджені багатьма дослідженнями. Він, дійсно, здатний впливати на лібідо та вироблення статевих гормонів. Завдяки своїм активним інгредієнтам, включаючи сапоніни, споживання пажитника покращує синтез тестостерону у чоловіків.
Результати показують, що екстракт пажитника може бути корисним засобом для підвищення сексуального збудження та бажання у жінок. В експерименті серед 80 жінок з низьким лібідо, які приймали пажитник, було підтверджено значне збільшення вільного тестостерону та естрадіолу, а також статевого потягу та збудження порівняно з групою плацебо.
Інше дослідження 60 жінок у постменопаузі з вагінальною атрофією, проведене у 2020 році, показало, що крем з пажитником так само ефективний, як і крем із синтетичним естрогеном. Таким чином, це є чудова природна альтернатива, що дозволяє уникнути ускладнень, пов'язаних із гормональними кремами.
Крім того, встановлено, що екстракт пажитника бореться із синдромом полікістозних яєчників. Він допомагає регулювати менструальні цикли на додаток до зменшення кіст або їх розчинення.
Антиоксидантні та протизапальні властивості пажитника
За своїми властивостями пажитник є адаптогеном. Він гарантує підтримку життєвих сил, зокрема, завдяки доведеній антиоксидантній дії. Насіння рослини містить деякі антиоксидантні та протизапальні сполуки, найбільш важливими з них є сапоніни, алкалоїди, амінокислоти, фітоестрогени та клітковина.
Сапоніни та алкалоїди — мають протизапальні, антиоксидантні та знеболювальні властивості. Амінокислоти важливі для росту та відновлення тканин. Фітоестрогени – сполуки, що мають подібні властивості з жіночим статевим гормоном естрогеном, можуть допомогти регулювати гормони та зменшити симптоми менопаузи.
Вчені вважають, що слиз пажитника має протиартритні властивості та може використовуватися як терапевтичний засіб при артриті.
Пажитник стимулює імунну систему, має відхаркувальні, протигрибкові та протипаразитарні властивості, дозволяє організму захистити себе від бактеріальних, мікробних та вірусних інфекцій.
В аюрведичній медицині його використовують при лікуванні вагінальних та сечових інфекцій. Активні речовини рослини дуже ефективні при катаральних патологіях (з великою кількістю слизу, мокротиння), вони розріджують слиз і сприяють його відхаркуванню. Таким чином, насіння шамбали можна застосовувати у лікуванні та профілактиці зимових недуг, грипу, застуди, синуситу, астми.
Пажитник як засіб для покращення травлення та полегшення шлункових
Пажитник дозволяє краще засвоювати поживні речовини та полегшує перетравлення їжі. Харчові волокна, присутні у його складі, регулюють травлення та знижують рівень холестерину. Слиз, що не засвоюється організмом, збільшує вагу та об'єм випорожнень, надаючи ефективну проносну дію при запорах. Відомо також, що насіння має вітрогону дію, допомагаючи евакуювати кишковий газ.
Крім того, пажитник має стимулювальну дію на травні ферменти підшлункової залози та надає жовчогінну дію: він викликає вироблення якісної жовчі, яка сприяє перетравленню жирів. Нарешті, він регулює рН шлунка, оберігаючи слизову оболонку кишківника від запалення, позбавляючи від гастриту, печії, діареї, дизентерії, нетравлення шлунка, сприяючи загоєнню виразок.
Допомагає регулювати рівень цукру в крові
Пажитник широко вивчався як засіб для лікування діабету. Деякі його компоненти, такі як галактоманнан, тригонеллін, діосгенін і 4-гидроксиизолейцин, допомагають знизити рівень глюкози в крові. Останній - рідкісна амінокислота, що має сугубо рослинне походження, стимулює вироблення інсуліну підшлунковою залозою та посилює чутливість організму до нього.
Стаття 2017 року, опублікована в журналі Phytotherapy Research, показала, що вживання пажитника значно знижує рівень глюкози натще та рівень інсуліну у людей з діабетом 2 типу. Гіпоглікемічна активність, що вперше спостерігається емпірично, була підтверджена декількома експериментальними дослідженнями in vitro та in vivo. У пацієнтів із діабетом 2 типу було показано зниження рівня цукру в крові після прийому порошку пажитника. У діабетиків 1 типу прийом порошку пажитника викликає зниження рівня цукру в сечі, ЛПНЩ-холестерину та тригліцеридів, а також підвищенням рівня ЛПВЩ-холестерину.
Гіпоглікемічні ефекти зазвичай супроводжуютьються покращенням ліпідного профілю, що особливо цікаво в контексті управління серцево-судинним ризиком.
Дія на грудне молоко
Пажитник здавна використовувався для збільшення лактації у жінок, що годують, особливо в перші кілька тижнів, а також як засіб, необхідний для хорошого здоров'я матері. Чай або харчова добавка із шамбали покращує смак грудного молока та його поживний склад. Пажитник завдячує цьому ефекту вмістом натуральних фітоестрогенів: стероїдних сапонінів.
Дослідження показало, що щоденне вживання від 3 до 4 г пажитника може значно збільшити вироблення грудного молока менш ніж за 72 години. Для галактогенного ефекту рекомендується вживати пажитник протягом дня як настій, порошок або капсули. Однак перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем.
Пажитник у косметології та догляді за шкірою
Фенугрек здавна використовувався марокканськими бабусями в косметичних процедурах при догляді за шкірою та волоссям. Вони завжди знали про його зміцнювальні, стимулювальні, пом'якшувальні та поживні властивості.
Косметичні продукти з пажитником та їх ефективність
Як відомо, вільні радикали впливають на швидкість старіння, у тому числі й на її зовнішні прояви. Згідно з дослідженням, використання води, олії або косметичної маски на основі насіння шамбали ефективно проти вікових симптомів (зморшки, пігментні плями), допомагає підтягнути та омолодити шкіру, лікує акне та постакне, бореться з апельсиновою кіркою, зупиняє випадання волосся, позбавляє від натоптень, мозолів та тріщин на стопах.
Область застосування:
- косметика для комбінованої, жирної та схильної до акне шкіри
- анти-ейдж продукти
- засоби для догляду за шкірою під час менопаузи
- захисні креми для сухої та чутливої шкіри
- антистресові сироватки та креми
- постпілінгова косметика для шкіри, що зазнала агресивних процедур
- при лікуванні наривів, порізів, екзем, фурункулів, подразнень та висипки.
Використання пажитника для догляду за шкірою та волоссям
Насіння шамбали відмінно підходить для догляду за шкірою та волоссям. Воно зволожує й живить епідерміс, ефективно проти акне та целюліту, надає анти-ейдж ефект. Екстракти рослини часто використовуються при виробництві мила та косметики.
Маючи антибактеріальні та антиоксидантні властивості, пажитник здатний зменшити прищі та зняти подразнення шкіри. Паста, виготовлена з насіння рослини, допомагає при різних шкірних проблемах: заспокоює, зменшує почервоніння, лікує опіки та екземи.
Вмиваючись водою, отриманою шляхом мацерації зерен, можна видалити плями та шрами від висипу вугрів. Олія пажитника має широке коло застосування, в тому числі при масажі зміцнює груди, роблячи її більш округлими та пружними.
В аюрведичній медицині пажитник призначають з багатьох причин, у тому числі для стимуляції росту волосся. Будучи відмінним джерелом вітамінів В1, В3, А і С, рослинних білків, та кальцію, фосфору, заліза, сірки, магнію він зміцнює волосяне волокно, роблячи волосся більш красивим, блискучим та об'ємним.
У його складі також велика кількість лецитину, натурального пом'якшувального засобу. При контакті з водою насіння виділяють в'язку речовину, яка проникає у волосся, живить, зволожує та зміцнює його. Використовуючи пажитник, можна сповільнити та навіть зупинити випадання волосся. Завдяки винятковому складу, маски та лосьйони на його основі ефективні проти лупи, ідеально підходять для догляду за посіченими, тонкими, сухими або пошкодженими локонами.
Популярні рецепти та поради щодо використання пажитника
Відвар з пажитника (класичний рецепт)
Одну столову ложку насіння заварити у 200 мл окропу, настоювати на 10-15 хвилин, після охолодження процідити, вживати протягом дня у чистому вигляді або розбавленим із водою чи молоком.
Рецепт від болю у горлі
Розвести ½ чайної ложки порошку шамбали у склянці теплої води. Полоскати горло цією сумішшю кілька разів на день.
Маска для сяйва обличчя
- 2 столові ложки порошку пажитника
- 2 столові ложки меду (по можливості органічного)
- 1 яєчний жовток (або білок, якщо у вас жирна шкіра).
У невеликій мисці почніть змішувати мед і яйця, поступово додавайте борошно з пажитника, доки не отримаєте гладку пасту. Нанесіть суміш на чисту суху шкіру та залиште на 10-15 хвилин. Ополосніть обличчя теплою водою легкими круговими рухами, щоб не подразнювати шкіру. Після висихання маски, зніміть її та промийте обличчя прохолодною водою. Висушіть шкіру, а потім нанесіть денний крем.
Маска для омолодження
Змішати 1 чайну ложку порошку пажитника з невеликою кількістю оливкової олії та нанести на обличчя на 10 - 15 хвилин. Змити теплою водою.
Лосьйон проти випадання волосся
8 столових ложок насіння пажитника залити 1,5 л води та додати кілька крапель ефірної олії лаванди, апельсина або герані. Довести до кипіння, варити 15 хвилин на маленькому вогні, потім настоювати протягом 2-3 годин під кришкою. Насіння відфільтрувати, перелити в'язкий відвар у банку, тримати в холодильнику.
Застосування: вимийте волосся, обполосніть водою, а потім рясно змочіть голову лосьйоном з пажитника (включаючи шкіру голови).
При випаданні або ламкості волосся цей засіб слід використовувати протягом тривалого часу, не менше 3 місяців, полоскати волосся щонайменше 2 рази на тиждень. Вже після першого застосування волосся стає більш шовковистим, блискучим і об'ємним, а перестає випадати після 3-го застосування.Аюрведична маска з насіння пажитника для росту волосся
1 столову ложку меленого насіння пажитника змішати з 200 мл кокосової (оливкової або арганової) олії. Акуратно помасажуйте шкіру голови отриманою пряною олією, потім нанесіть засіб по всій довжині волосся. Оберніть волосся рушником і залиште на 30 - 60 хвилин, потім вимийте голову.
Застосування: процедуру виконувати 2-3 рази на тиждень.
Таке лікування сповільнює випадання волосся, прискорює його ріст, робить густим, блискучим і шовковистим.
Олія з пажитника
3 столові ложки сушеного насіння пажитника покласти в посуд, додати 170 г кокосової олії та поставити на водяну баню. Після того, як кокосова олія повністю нагріється (але не кип'ятити!) поставте ємність з масляною масою в темне місце на тиждень. Через тиждень процідіть і перелийте вміст у бутилку або будь-який зручний посуд для використання.
Застосування: Для поліпшення росту волосся невелику кількість масла втерти в шкіру голови, залишити на годину і потім змити водою. Масаж грудей або сідниць: регулярна процедура (1-2 рази на день) покращує їх форму та збільшує об'єм.
Рецепти кулінарних страв з пажитником
Цю рослину цінують за неповторний смак і широко використовують у кулінарії. Насіння пажитника частково входить до складу деяких індійських приправ, таких як каррі, масалу або хмелі-сунелі, використовуються для приготування деяких страв арабської та індійської кухні. Отримати максимальну поживну цінність від шамбали можна використовуючи в їжі проростки насіння.
Пажитник добре підходить до будь-яких бобових страв, а також до перловки, сої, картоплі, гречки, пшона. Для надання неповторного смаку їжі потрібно зовсім небагато насіння, яке попередньо підсмажується для пом'якшення аромату. Також його можна покласти в марлю й опустити у блюдо з їжею для того, щоб їжа просочилася ароматом.
Хумус з пажитником
Збийте в блендері відварені нут, часник, лимонний сік, олію оливкову та пажитник. Додайте сіль до смаку. Подавайте хумус з пшеничними коржами або овочевими паличками.
Суп із зеленої сочевиці з травами
Інгредієнти:
Зелена сочевиця – 500 г
Морква середнього розміру
Велика цибулина
Часник – 2 зубчики
Болгарський перець – 250 г
Помідор – 250 г
Рослинна олія – 2 ст.ложки
Вода гаряча – 1 склянка
Пажитник – за смаком
Паприка – за смаком
Суміш трав (чабер і чебрець) – за смаком
Сіль – за смаком
Зелень петрушки – за смаком
Як приготувати:
Сочевицю замочити в холодній воді на дві години, воду злити, сочевицю добре промити. Нарізати дрібними кубиками моркву, цибулю, часник та болгарський перець, обсмажити протягом 5 хвилин у каструлі з розігрітою олією.
Обдати окропом помідори, зняти з них шкірку, потім дрібно нарізати, додати до овочів, залити склянкою гарячої води та тушкувати під кришкою кілька хвилин.
Покласти до овочів сочевицю, сіль, перемішати, покласти пажитник та кожну з приправ окремо, перемішуючи. Додати гарячу воду до необхідної консистенції, перемішати та варити 10-15 хвилин на середньому вогні. При подачі посипати суп нарізаною петрушкою.
Рис із пажитником
Інгредієнти:
Рис басмати — 1 склянка
Пажитник — 2 ч. л.
Олія вершкова — 50 г
Вода
Сіль
Як приготувати:
Зерна пажитника обсмажуємо у вершковому маслі до золотистого кольору. Додаємо до них сухий рис, солимо. Обсмажуємо 2 хвилини, щоб рис прогрівся й просочився олією. Заливаємо рис окропом, варимо до готовності 7-10 хвилин.
Рекомендації з дозування та прийому пажитника
Фенугрек зазвичай використовується у вигляді трав'яного чаю, капсул або таблеток, а також настоянок для лікування різних захворювань. Щоб отримати велику користь від пажитника, потрібно подрібнити насіння на порошок за допомогою м'ясорубки, кухонного комбайна, блендера або міксера.
У вигляді порошку пажитник можна приймати такими способами:
- змішати чайну ложку зі склянкою води або соку та пити один раз на день
- додавати в мед чи йогурт
- додавати в будь-яку їжу.
Капсули та таблетки хельби доступні без рецепта в більшості аптек та магазинів натуральних продуктів. Рекомендована доза цих форм випуску пажитника зазвичай становить від 500 до 1000 мг на день. Важливо слідувати інструкціям виробника або проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати ці ліки.
Порада: пажитник має тонізуючу дію, тому не варто вживати його після 16:00 (мінімум за 6 годин до сну). У вигляді харчової добавки обмежте споживання пажитника до 3 місяців, після перерви можна продовжити.
Чи існують протипоказання та побічні ефекти
✘ Алергічна реакція та індивідуальна непереносимість. Може викликати реакцію у людей з алергією на арахіс.
✘ Вагітність. Речовина окситоцин у складі пажитника здатна викликати скорочення матки та незаплановані аборти.
✘ Дитячий вік. Через обмеженість досліджень не рекомендується дітям як харчова добавка.
✘ Пацієнти з підвищеним рівнем естрогену та пролактину. У насінні міститься велика кількість фітоестрогенів, що загрожує гіперестрогенією для людей з гормонозалежним раком.
✘ Діабет. Дослідження, опубліковане у Журналі етнофармакології у 2011 році, показало, що пажитник також може взаємодіяти з ліками, що використовуються для лікування діабету. Це може призвести до різкого зниження рівня цукру в крові. Тому пацієнтам із діабетом слід обговорити прийом пажитника зі своїм лікарем.
✘ Захворювання печінки або нирок. Були випадки накопичення токсинів у печінці людей, які приймали пажитник окремо або у поєднанні з іншими травами. Він може несприятливо впливати на печінку та нирки, тому пацієнтам із захворюваннями цих органів слід уникати прийому добавки або обговорити це зі своїм лікарем.
✘ Антикоагулянти. Згідно з дослідженням, опублікованим в Journal of Herbal Pharmacotherapy у 2006 році, було показано, що шамбала впливає на метаболізм варфарину, широко використовуваного антикоагулянтного препарату. Дослідники виявили, що прийом добавки підвищує рівень протромбіну – білка, що бере участь у згортанні крові. Це може збільшити ризик кровотеч та утворення небезпечних тромбів у людей, які приймають антикоагулянти (ліки, що розріджують кров).
✘ Передозування. Може викликати нудоту, здуття живота та діарею. Деякі жінки, які приймають пажитник для збільшення лактації, вказували на набір ваги та легкі шлунково-кишкові розлади.
Важливо зазначити, що цей список не є вичерпним, можуть бути й інші протипоказання та ефекти, які не згадані тут.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.