М'ятний чай: основні факти та переваги для здоров'я

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

М'ятний чай: основні факти та переваги для здоров'я

Зміст:

➦ Історія та походження м'ятного чаю

➦ Користь м'ятного чаю для здоров'я

➦ Рецепти приготування м'ятного чаю

➦ Варіації м'ятного чаю: добавки та поєднання

➦ Чи існує шкода та протипоказання

➦ Як вибрати якісний м'ятний чай

➦ Висновок

М'ятний чай — найпопулярніший традиційний напій у багатьох культурах. Його цінують за бадьорий смак та численні переваги для здоров'я. У цій статті ми розглянемо історію м'ятного чаю, його користь для здоров'я, а також запропонуємо кілька рецептів, які дозволять вам повною мірою насолодитись його чудовими властивостями.


Історія та походження м'ятного чаю

Історія та походження м'ятного чаю

М'ятний чай — один із найбільш широко вживаних трав'яних чаїв або тізанів. Його головним інгредієнтом є м'ята – рід рослин сімейства глухокропивих, що належать до давніх культур. Як лікарський і пряний продукт її вживали ще в Давньому Єгипті, Римі та Греції. Стародавні римляни натирали травою столи перед зустріччю гостей для підвищення настрою, студенти носили вінки з м'яти, щоб краще вчитися, її настоєм обприскували кімнати та додавали у воду для вмивання.

Знаменитий марокканський м'ятний чай, що є невіддільною частиною культури та символом гостинності жителів країн Магріба (Марокко, Алжир, Туніс, Лівія та Мавританія), - це суміш настою листя м'яти сорту нан та зеленого чаю. Такий напій чудово втамовує спрагу, дозволяючи кочовим народам Сахари виживати в екстремальних умовах цього регіону.

Широко поширена сьогодні м'ята перцева (Mentha piperita L.) - походить з Англії, де її вирощують з XVII століття. Слово «м'ята» зустрічається в багатьох мовах, українська назва походить від давньогрецької meta через латинське або німецьке посередництво. На території нашої країни рослину культивують  із XVIII століття, хоча перші згадки відносять до XII століття. Традиційні райони вирощування: Черкаська, Сумська, Полтавська, Чернігівська та Київська області. Наші пращури широко використовували її в лікарських, кулінарних, гігієнічних та косметичних цілях. Нині Індія є країною, яка експортує найбільшу кількість м'яти.

Користь м'ятного чаю для здоров'я

Користь м'ятного чаю для здоров'я

Трав'яні чаї є союзниками доброго самопочуття, тому що допомагають доповнити гідратацію організму, а також приносять користь через активні компоненти, що містяться в рослині – основі чаю.

М'ятний чай – це смачний та корисний напій. Настій м'яти сам по собі, у поєднанні з чаєм або іншими травами, є потужним лікувальним засобом. Є багато науково обґрунтованих досліджень біологічної активності м'яти.

Фенольні компоненти листя включають розмаринову кислоту та кілька флавоноїдів, насамперед ериоцитрин, лютеолін та гесперидин. Основним летючим інгредієнтом ефірної олії м'яти є ментол.

Доведено in vitro, що м'ята перцева має значну антимікробну та противірусну активність, сильну антиоксидантну та протипухлинну дію, а також деякі антиалергенні потенціали.

У складі рослини вітаміни C та B, рутин, каротин, мікро та макроелементи: залізо, мідь, цинк, марганець, магній, натрій, кальцій, фосфор, калій. Вона містить також дубильні речовини, флавоноїди та магнієві сполуки. Такий багатий хімічний склад визначає багато плюсів м'ятного чаю для здоров'я.

Дослідження демонструють такі властивості м'яти:

  • розслаблювальний - на тканині шлунково-кишкового тракту (ЖКТ)
  • знеболювальний та анестезувальний - на центральну та периферичну нервову систему
  • імуномодулювальний ефект
  • хіміопрофілактичний потенціал.

Вплив м'ятного чаю на систему травлення

Користь від м'яти для травлення відома протягом тисячоліть. Справді, за даними Національного інституту охорони здоров'я (NIH) США, її застосування у цій якості сягає часів Стародавнього Єгипту, Греції та Риму.

М'ятний чай - відмінний спосіб заспокоїти шлунок після рясної їжі при розладі шлунка, полегшує стан при нудоті, що проявляється внаслідок гастриту з підвищеною секрецією та виразковою хворобою шлунка.

М'ятна вода сприяє травленню, допомагає розслабити м'язи живота, полегшуючи спазми шлунка, та стимулює вироблення жовчі, яка активізує перетравлення жирів. Очищальні властивості м'ятного настою позитивно впливають на функцію дезінтоксикації печінки. Траву додають до зборів трав при жовчнокам'яній хворобі, холециститах, гепатитах.

Результат метааналізу 2019 року, опублікований на відомому медичному веб-порталі Complement Altern Med показав, що м'ята перцева є безпечним та ефективним засобом для лікування болю та загальних симптомів у дорослих із синдромом роздратованого кишківника. Дослідники також виявили, що м'ятний чай активує «больовий» канал у товстій кишці, що заспокоює запальні болі у шлунково-кишковому тракті.

Американський коледж гастроентерології запропонував використовувати олію перцевої м'яти як ефективний засіб для полегшення симптомів при СРК. Група вчених заснувала свій вердикт на низці наукових досліджень, включаючи оглядову статтю, опубліковану в Clinical Gastroenterology. Автори виявили, що у дев'яти випробуваннях за участю 726 пацієнтів, олія перцевої м'яти значно перевершувала плацебо при короткочасному застосуванні, коли йшлося про поліпшення загальних симптомів СРК.

Антиоксидантні властивості м'ятного чаю

М'ятний чай багатий на антиоксиданти, особливо на розмаринову кислоту, яка здатна зменшити вираженість симптомів сезонної алергії, тому її можна використовувати при лікуванні алергійного риніту. Дослідження показали, що м'ята допомагає захистити клітини організму від пошкодження вільними радикалами, знижуючи ризик хронічних захворювань та передчасного старіння. Відвари м'яти мають протизапальні властивості, зменшують запалення і полегшують біль.

Сприяє розслабленню та зняттю стресу

Заспокійлива чашка м'ятного чаю може допомогти зменшити стрес. Завдяки наявності у складі м'яти ментолу - сполуки з розслаблювальними властивостями – цей напій усуває занепокоєння, заспокоює нерви та розслаблює розум. Трава також зменшує втому, пов'язану з тривалим стресом і може стати чудовою альтернативою хімічним заспокійливим засобам та алкоголю.

Підвищує пильність

Якщо ви почуваєтеся млявим, чашка чаю з м'ятою допоможе підвищити пильність і додасть заряд енергії. Доведено, що аромат м'яти покращує пам'ять та загострює розум.

М'ята стимулює області мозку, що відповідають за пильність і призводять до підвищення концентрації уваги. При цьому вона не містить побічних ефектів кофеїну чи інших стимуляторів, здатна допомогти збалансувати настрій та збільшити розслаблення. Якщо потрібно трохи підбадьоритись, але без кофеїну та інших стимуляторів, м'ятний чай може виконати аналогічну функцію.

Це ідеальний напій для студентів. Чи готуєтеся ви до важливого іспиту або просто хочете покращити свою пам'ять та запам'ятовування, м'ятний чай стане простим та легким способом підвищити розумову працездатність та когнітивні функції.

Позитивний вплив м'ятного чаю на дихальні шляхи

Антибактеріальні та противірусні властивості м'яти лікують застуду. При додаванні до гарячої води ментол діє як чудовий агент для розрідження густого слизу, що покриває верхні дихальні шляхи та легені, полегшуючи відхаркування при кашлі. Саме тому м'ятний чай п'ють під час застуди, нежиті, кашлю та ангіни.

Завдяки вмісту вітаміну С та антиоксидантам у складі м'ята зміцнює імунну систему. Вітамін С стимулює вироблення лейкоцитів, які захищають організм від інфекцій. Щоденне використання чаю з м'яти під час епідемій та застуд захистить організм від небажаної інфекції.

М'ятний чай для схуднення

М'ятний чай, випитий натщесерце, може допомогти в втраті ваги, прискорюючи метаболізм, діє як сечогінний, позбавляючи тіло від зайвої води. Аромат м'яти освіжує, зменшує прагнення до їжі та дозволяє контролювати апетит, що може бути корисним для тих, хто хоче схуднути.

Лікує СПКЯ

Згідно з дослідної статті в Advanced Pharmaceutical Bulletin Trusted Source, олія м'яти знижує рівень тестостерону, зменшує кісти яєчників та атретичні фолікули, а також збільшує кількість граафових фолікулів у щурів із СПКЯ. У ранньому огляді 2014 року,  опублікованому в BMC Complementary & Alternative Medicine Trusted Source також відзначається, що є деякі високоякісні докази того, що м'ята знижує рівень тестостерону у жінок з СПКЯ. При цьому немає достатніх свідчень того, що м'ята негативно впливає на чоловіків, які можуть бути стурбовані рівнем свого тестостерону.

Чистить судини

Трава м'яти має судинорозширювальну дію. Вона очищає судини, знижує тиск при гіпертонії, покращує кровообіг та цілюще впливає на роботу серця.

Застосування м'ятного чаю в традиційній медицині

М'ята відома своїми болезаспокійливими, антисептичними та спазмолітичними властивостями, тому широко застосовується у доказовій медицині та сучасній фармакології при лікуванні багатьох захворювань. Її приймають проти шлункових спазмів, від набряків і при печії, від нудоти та запаморочення при заколисуванні. Інгаляції, відвари та настої з м'яти використовують при закладеності носа та для полегшення кашлю. Наші предки полоскали охолодженим м'ятним настоєм рот після їди для надання свіжості диханню та обполіскували їм тіло.

У давнину м'яту вважали травою для жінок, у народній медицині нею лікували рясні кровотечі та менструальні болі.

Чашка м'ятного чаю здатна зняти головний біль, напругу та полегшити мігрень. Причому цей напій можна використовувати як всередину, так і зовнішньо у вигляді компресу. Для цього потрібно намочити тканину в дуже теплому відварі, прикласти до лоба і прилягти на 20 хв із заплющеними очима.

Ополіскування волосся міцним чаєм з м'яти сприяє посиленню кровообігу в волосистій частині голови, посилюючи його ріст, і регулює pH шкіри, допомагаючи впоратися з лупою. Якщо накладати розпарене листя на обличчя у вигляді маски, можна швидко позбутися прищів і вирівняти тон шкіри. Зовнішньо настій з листя м'яти також застосовують у вигляді компресів при нейродерміті та екземі для усунення сверблячки та запалення.

Рецепти приготування м'ятного чаю

Рецепти приготування м'ятного чаю

Для приготування м'ятного чаю використовують свіжу або суху траву як у чистому вигляді, так і з додаванням інших інгредієнтів.

Найпростіший спосіб: одну чайну ложку сухої трави заливають 1 склянкою окропу і настоюють від 5 до 20 хвилин в залежності від бажаної сили смаку. Або використовують сушене листя м'яти в пакетиках.

Класичний рецепт м'ятного чаю

Приготуйте смачний та корисний м'ятний чай, використовуючи розсипне листя м'яти перцевої або упаковане в пакетики.

Приготування класичного м'ятного чаю традиційним марокканським способом:

  • Доведіть воду до кипіння.
  • Покладіть зелений чай (переважно китайський зелений чай Gunpowder) на дно чайника.
  • Вилийте невелику кількість гарячої води на листя, щоб промити їх, потім злийте першу воду, щоб видалити гіркоту.
  • Додайте в заварювальний чайник м'яту.
  • Залийте суміш окропом і настоюйте близько 3-5 хвилин.
  • Додайте цукор або мед, залежно від ваших уподобань, і перемішайте, щоб він розчинився.

М'ятний марокканський чай можна пити гарячим або холодним, залежно від ваших уподобань. Він ідеально підходить для завершення трапези, але його можна пити й протягом дня. Традиційно м'ятний чай готують у типовому марокканському чайнику і подають з дуже високої точки, що дозволяє йому насичуватися киснем і розкривати все його аромати. Наявність піни на поверхні чаю, також званої «чалмою», свідчить про успішність заварювання. Чай подають тричі, не змінюючи листя. Таким чином, аромати та зовнішній вигляд настою змінюються під час дегустації.

Варіації приготування м'ятного чаю з добавками

М'ятний чай є традиційним напоєм у багатьох частинах світу, і в кожному регіоні є свої унікальні варіації. Наприклад, у Марокко м'ятний чай часто готують із великою кількістю цукру, а в Тунісі до нього додають кедрові горішки, в Єгипті він, як правило, менш солодкий. Залежно від смаку настій можна підсолодити, додавши коричневий цукор, мед, кленовий сироп або сироп агави.

Заварену м'яту можна доповнити іншими ароматичними травами, які додадуть напою смаку та користі. Дуже смачними поєднаннями будуть суміші "м'ята-липа", "м'ята-вербена", "м'ята-лимон", "м'ята-тим'ян", "м'ята-ромашка", "м'ята-флердоранж" або "м'ята-імбир".

Холодний м'ятний чай: бадьорий напій влітку

Уникнути дегідратації в спеку та наповнити організм корисними нутрієнтами допоможе холодний м'ятний чай з цитрусовими нотками. Його рецепт дуже простий, достатньо мати зелений чай, м'яту, цукор та лимон.

Закип'ятіть літр води, в заварник покладіть 2 чайні ложки зеленого чаю, цукор (за бажанням), жменю м'яти та шматочок лимона. Усю суміш залийте окропом і дайте настоятися 10-15 хвилин. Після остигання напій відфільтрувати та зберігати в холодильнику. Подавати із кубиками льоду.

Такий свіжий, смачний та корисний напій без консервантів та барвників стане у спеку чудовою альтернативою промисловим лимонадам.

Варіації м'ятного чаю: добавки та поєднання

Варіації м'ятного чаю: добавки та поєднання

Пропонуємо найбільш популярні рецепти варіантів м'ятного напою.

М'ятно-лимонний чай

У чашку або чайник для заварювання покласти 1 ч.л. сухого листя м'яти. Залити водою, нагрітою до 90°С, закрити кришку і настояти 3-5 хвилин. У ще теплий напій додати скибочку лимона та 1 ч.л меду.

М'ятно-зелений чай

Заварювальний чайник сполоснути окропом. Засипати зелений чай і залити водою температурою 80°С. Настоювати не більше трьох хвилин. Окремо заварити окропом листя м'яти та настоювати 15-20 хвилин. З'єднати чай із настоєм м'яти у співвідношенні 1:1. Готовий м'ятно-зелений чай можна пити як гарячим, так і охолодженим. За бажанням до нього можна додати мед або цукор.

М'ятний чай з імбиром

Імбірно-м'ятний тізан тонізує, додає енергії, прискорює обмін речовин, знижує апетит і сприяє схудненню. Для рецепта на 0,5 л води потрібно взяти 2 чайні ложки м'яти, 1 ч. л. тертого імбиру та цукор до смаку. У заварний чайник покласти м'яту та залити окропом. Заварювати 15-20 хвилин. Коли напій трохи охолоне, покласти в чайник тертий імбир і розмішати. За бажанням можна додати лимон, мед чи цукор.

Чи існує шкода та протипоказання

М'ята вважається безпечним продуктом, мінуси рослини виявляються лише при надмірному вживанні. Рекомендована доза м'ятного чаю – не більше 4 чашок м'ятного чаю на день. При передозуванні можуть виникнути побочкі: головний біль, тяжкість в області серця, печія, порушення сну.

Протипоказаннями до напоїв з м'яти є:

 серйозні порушення роботи нирок та печінки

 алергічна реакція 

 варикоз

 знижений артеріальний тиск

 низька кислотність шлунка

 вік до 5 років.

З обережністю потрібно вживати м'яту при вагітності, оскільки є ризик тонусу матки. Попри міф про негативний вплив м'ятного чаю на потенцію через фітоестрогени у складі, лікарі вважають, що 1-2 чашки на день не нашкодить середньостатистичному здоровому чоловікові.

Алергія на ментол, що міститься в м'яті, може викликати такі симптоми, як свербіж, почервоніння та набряк губ, язика або горла. Люди з астмою або іншими респіраторними захворюваннями іноді можуть зазнавати погіршення симптомів при вживанні напоїв з м'яти.

Дієтологи не радять пити м'яту на ніч, оскільки ментол у її складі не дає м'язовому кільцю між стравоходом і шлунком щільно закритися, що загрожує ранковою печією.

Як вибрати якісний м'ятний чай

Смачний та корисний м'ятний чай можна отримати лише з якісних інгредієнтів. Свіжа зелена м'ята, зібрана у власному саду, – найкращий варіант для приготування м'ятного напою.

При покупці сухої трави варто звернути увагу на такі характеристики:

✓ колір листочків насичений і рівномірний, без вкраплень і плям

✓ якщо розтерти листя в пальцях, то аромат повинен посилитися

✓ листя м'яти повинні бути чистими, без пилу та інших видів забруднень.

М'ята 50г
М'ята 1.5г №20

Намагайтеся купувати трав'яні чаї з сировини, вирощеної в екологічно чистих зонах, що пройшла ретельний санітарний та радіологічний контроль. Звертайте увагу на репутацію продавця, вибирайте продукцію виробників, що спеціалізуються на фітотерапії та траволікуванні.

Висновок

М'ятний чай – це смачний напій, що освіжує та приносить багато користі для здоров'я, включаючи покращення травлення, зниження стресу та занепокоєння, підтримку імунної системи та допомогу у втраті ваги. Приготувати класичний м'ятний чай дуже просто, а ще його можна адаптувати відповідно до вашого особистого смаку. Намагайтеся частіше включати цей чудовий напій у свій порядок дня, щоб повною мірою скористатися його неймовірними перевагами для здоров'я та добробуту.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловите свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Інші статті по темі

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре