Зміст:
➦Протипоказання та можливі побічні ефекти
Чай матчу - різновид японського зеленого чаю, що став дуже популярним останніми роками. Він відрізняється незвичайним способом застосування – розчиненням у воді. Матчу багатий антиоксидантами та поживними речовинами, містить високий рівень кофеїну, що робить його чудовим вибором для людей, які шукають природний спосіб покращення здоров'я та підвищення енергії. У цій статті Фітоблогу ми продовжуємо знайомити читача з продуктами з категорії суперфудів, розповідаємо про корисні властивості матчу, а також про можливі шкідливі побічні ефекти.
Що таке матчу
Зелений чай матчу або маття (matcha) – специфічний сорт зеленого чаю родом з Японії. Ієрогліфи, що використовуються для його визначення 抹茶 означають буквально наступне: «ча» - чай, а «ма» - порошок. Таким чином слово «матча» перекладається як «порошковий чай».
Справді, виробництво та приготування цього чаю відрізняються від традиційного. Чайні кущі вирощуються в тіні, що дозволяє накопичити більше амінокислот та хлорофілу. Зібране листя обробляють парою, в'ялять, запобігаючи розпаду корисних інгредієнтів, сушать, а потім подрібнюють. Ніжний порошок збивають бамбуковим віничком (часен) у чайній чаші (чаван) з гарячою водою.
Винахід даного виду чаю належить китайцям. Пізніше його популяризували буддійські ченці, які вживають його під час медитації вже кілька століть. А в XII столітті в Країну Вранішнього сонця його імпортував монах Ейсаєм. В епоху самураїв матчу був скарбом, призначеним для імператора Японії. Вищі класи японського суспільства використовували його як ліки. У 16 столітті було закладено основи японської чайної церемонії, невіддільною частиною якої є матчі. А сьогодні цей цікавий чай стає неймовірно популярним і на Заході.
Чай матчу випускається в кількох варіантах:
- Сорт А (вищий церемоніальний). Має солодкий ніжний вершковий смак та мінімальну терпкість. Ідеальний для приготування чайного напою.
- Сорт B (церемоніальний). Смак солодкий ягідний з горіховими нотками та помірною терпкістю. Також підходить для приготування чаю.
- Сорт С (середній). В ароматі присутні деревні та квіткові ноти. Застосовується для кондитерських виробів, лате, смузі та інших напоїв.
- Сорт D (кулінарний). Найтерпкіший сорт, в основному використовується в кулінарії та кондитерських виробах.
Харчова цінність чаю матчу
Калорійність японського чаю матчу складає 289 ккал.
100 г продукту містить:
Білки - 6.6 г
Жири - 2.9 г
Вуглеводи - 68.1 г
Харчові волокна - 8.3 г
Він є джерелом вітамінів (А, С, Е, В1, В2, В6, Р) та мінералів (кальцій, калій, залізо, йод, фтор), багатий на антиоксиданти, у тому числі й кофеїн.
На вигляд і на смак чай matcha сильно відрізняється від інших сортів чаю: порошок яскраво-зеленого кольору зі смаком, що поєднує листову зелень, чистий хлорофіл і молодий бамбук та свіжим трав'янисто-квітковим запахом із шоколадними нотами.
Користь матчу для здоров'я
Корисність японського матчу була відома вже давно. Зокрема його властивості для одержання енергії, концентрації та розслаблення описані буддійськими ченцями. Любителі матчу кажуть, що після його вживання вони почуваються більш енергійними та зосередженими. Вчені уважніше вивчили користь чаю матчу, розкривши його неймовірний потенціал для здоров'я.
Здоров'я серця
Завдяки катехінам, що містяться в поліфенолах, матчу допомагає знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганого) і покращити здоров'я серцево-судинної системи. Відомо, що поліфеноли захищають організм від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. Вживання матчу-чаю сприяє захисту стінок кровоносних судин, цілюще впливає на серцевий ритм і кровообіг, нормалізує кров'яний тиск, допомагаючи запобігти серцево-судинним захворюванням.
Поліпшення когнітивних функцій
Багатий флавоноїдами, хінною кислотою та L-теаніном, зелений чай матчу дуже корисний для мозку:
► зменшує розумову втому
► покращує та підтримує когнітивні функції
► сприяє кращій концентрації
► підвищує пильність
► відточує творчі здібності.
Чашку чаю маття варто прийняти перед іспитом, під час інтелектуального зусилля або сеансу медитації, щоб почуватися невимушено, спокійно й зосереджено.
Знімає стрес
Регулярне споживання чаю доброчинно впливає на психічне здоров'я, знижує стрес, занепокоєння і розумову втому. L-теанін, що міститься в матчі, стимулює вироблення серотоніну й дофаміну (гормонів задоволення та щастя), а також вироблення ГАМК - нейротрансмітерів з антистресовою та заспокійливою дією, причому без ефекту сонливості.
Дослідження впливу тривалого прийому матчу на емоції показало, що він може зменшити тривожну поведінку, викликану психологічним і фізіологічним стресом. Щобільше, приготування традиційного матчу з використанням бамбукового віничка, як і традиційна чайна церемонія вже є розслаблювальним ритуалом.
Дає енергію
Японська матчу - ідеальний напій для тих, хто шукає здорову заміну кави, щоб отримати необхідну енергію без шкідливих наслідків. Оскільки він багатий на кофеїн, також званий теїн (45 мг на 1 чашку), і містить амінокислоту з заспокійливими властивостями (L-теанін), якісний чай матчу забезпечує енергію, яка не викликає хвилювання або роздратування. Вона поширюється по тілу повільніше, уникаючи раптових піків і падінь, дає достатній імпульс і тривалішу стимуляцію.
Такий приплив здорової енергії може бути цікавим спортсменам, оскільки підвищує витривалість і допомагає відновленню. Антиоксиданти матчу забезпечують хорошу оксигенацію м'язів та обмежують вироблення молочної кислоти — метаболічних відходів, що спричиняють м'язові болі. Таким чином, чай матчу – це ідеальний напій для підвищення спортивних результатів.
Здоров'я печінки
Матчу-чай належить до «детокс-напоїв». Метааналіз, проведений китайськими вченими оцінював зв'язок між зеленим чаю матчу та захворюваннями печінки. Дослідники дійшли висновку, що вживання напою на основі матчу є захисним фактором при захворюваннях печінки.
Така дія на організм пов'язана з хлорофілом, який сприяє кращому насиченню крові киснем, активізації кровообігу та виведенню з організму токсинів, зокрема хімічних речовин та важких металів. А оскільки рослина вирощується в тіні, то вона дуже багата на хлорофіл.
Хлорофіл – це зелений пігмент, який біологи іноді називають «зеленою кров'ю рослин». Молекули хлорофілу і гемоглобіну, справді ідентичні за структурою, лише у гемоглобіні міститься залізо, а хлорофілі – магній.
Інше дослідження на щурах показало, що порошкоподібний зелений чай уповільнює прогресування ураження нирок і печінки у щурів з діабетом 2 типу.
Високий вміст антиоксидантів
Матчу-чай - це один із найбагатших антиоксидантами продуктів у світі, звідси та термін «суперпродукт», який йому дали. Він містить кофеїн, а також галлат епігалокатехіну (з сімейства катехінів) або скорочено EGCG – потужний антиоксидант, відомий як засіб, що запобігає розвитку онкологічних захворювань. Разом з іншими антиоксидантами, він допомагає захистити шкіру, тканини та клітини від старіння та пошкоджень, спричинених вільними радикалами (індукованим УФ-випромінюванням, радіацією, тютюном, забрудненням повітря тощо).
Було встановлено, що завдяки тому, що чайний лист споживається цілком, забезпечується феноменальна кількість надходження в організм антиоксидантів: у 137 разів більше, ніж у звичайному настояному чаї.
Користь для імунної системи
Завдяки потужним антиоксидантам і вітамінам (C, E, A) матчу підтримує імунну систему, щоб вона краще захищалася від хвороб та інфекцій. Відомо, що катехіни, присутні в зеленому чаї, стимулюють імунітет, борються з окисленням холестерину та відіграють роль захисту від багатьох захворювань, у тому числі від раку.
Союзник мікробіоти
Матча підтримує здоров'я кишківника шляхом покращення бактеріальної микрофлори, сприяючи виробленню корисних бактерій. Хороший баланс мікробіоти дозволяє уникнути запалення кишківника та пов'язаних із ним захворювань. Крім того, дубильні речовини та клітковина в порошку чаю маття покращують травлення та полегшують транзит.
Для здоров'я очей
Оскільки у складі чаю міститься значний вміст жиророзчинного каротиноїду бета-каротину, його вживання допоможе захистити очі від шкідливого впливу довкілля та зміцнить здоров'я органів зору.
Красива шкіра та волосся
Цей чайний порошок, багатий на антиоксиданти й вітаміни, є відмінним союзником молодості шкіри. Антиоксиданти допомагають боротися зі старінням, захищаючи шкіру від зовнішніх впливів (забруднення навколишнього середовища, ультрафіолетові промені, тютюн тощо), сприяють регенерації та загоєнню епідермісу.
Вітаміни С, Е та А, а також бета-каротини необхідні для красивого кольору обличчя та глибокого зволоження. Антиоксиданти EGCG у матчі відмінно підходять для росту та зміцнення волосся.
Сприяє схудненню
Деякі дослідження показують, що регулярне застосування чаю матчу для здоров'я допоможе прискорити обмін речовин, збільшити термогенез або вироблення тепла в організмі, сприяючи окисленню жирів та підвищенню витрати енергії.
Завдяки поєднанню кофеїну та катехінів (ECGC) matcha сприяє спалюванню жиру під час фізичних зусиль: жири краще засвоюються у травній системі. Також, катехіни зеленого чаю сприяють виробленню холецистокінінів - гормонів, відповідальних за почуття ситості, тобто придушення апетиту.
Окрім цього, як і будь-який напій з кофеїном, він має сечогінну та стимулювальну дію, сприяючи втраті ваги шляхом зменшення затримки води. Важливо, що втрата ваги залежить не тільки від споживання конкретної їжі або напою, а від балансу між харчуванням, регулярними фізичними навантаженнями та способом життя. У будь-якому випадку, вживання чаю матчу може стати гарним доповненням до збалансованої дієти та програми фізичних вправ для зниження ваги.
Добре здоров'я ротової порожнини
Ми часто чуємо, що деякі напої (наприклад, кава) викликають пожовтіння зубів і ослаблення емалі. Вчені довели, що матчу, навпаки, корисний для зубів. Завдяки фториду вітаміну F у складі він запобігає розвитку бактерій та знижує ризик карієсу. Крім того, вчені дійшли висновку, що matcha дуже ефективний для тимчасового зменшення неприємного запаху у роті через дезінфекційну та дезодораційну дію.
Як приготувати матчу?
Японський чай можна готувати кількома способами, дозволяючи повною мірою скористатися його чудовими поживними та смаковими якостями.
✦ Заварити в гарячій воді
Це найпопулярніший метод. Попередньо нагрійте воду до температури від 70 до 80°C (але не кип'ятіть). Одну чайну ложку порошку матчу насипте в чашку та додайте приблизно 100 мл гарячої води.
Енергійно збивайте W-подібними віничками (краще взяти спеціальний бамбуковий часен) до отримання гарної піни.
✦ Додати в коктейль або смузі
Надає напою освіжаючий ефект та неповторний смак. Для цього достатньо змішати відповідну кількість порошку з молоком та фруктами. Можна також додати інші корисні інгредієнти: насіння льону, чіа, горіхи та сухофрукти. Вийде поживний напій, багатий на корисні речовини та вітаміни.
✦ Смачна матча з молоком (матча-латте)
Розмішавши порошковий зелений чай у молоці, ви отримаєте найсмачнішу матчу-латте. Молоко злегка пом'якшує гіркуватий смак японського чаю.
Як вживати матчу
Японці рекомендують пити смачний чай матчу на сніданок, до або після занять йогою, з солодощами в першій половині дня, перед важливою зустріччю, під час походу, сеансу медитації або безпосередньо перед поїздкою, щоб залишатися бадьорим.
Через високий вміст кофеїну, який може залишатися в організмі протягом кількох годин, матчу не рекомендують у другій половині дня, рано ввечері і, звичайно, перед сном, щоб не викликати безсоння та погану якість сну.
З використанням матчу роблять безліч цікавих матч-напоїв:
✓ Зелений лате. Готують на основі порошку матчу, змішаного з гарячою водою, та збитого молока, як традиційного, так і веганського (вівсяне, мигдальне, рисове). Підсолоджувач (мед, агава, кленовий сироп) - факультативно.
✓ Матча раф. У суміш матчу-чаю з водою додають підігріті збиті вершки та підсолоджувач.
✓Айс матчу лате. У склянку кладуть кубики льоду, наливають молоко (150 мл), додають підсолоджувач і заливають все чаєм матчу (з розрахунку 2г матчу на 30 мл підігрітої води). Молоко може бути бананове, кокосове, мигдальне чи коров'яче.
✓ Фрості лате з матчу. Змішати порошок матчу з водою, збити в блендері з підсолоджувачем (за бажанням), молоком та кубиками льоду.
✓ Капучино з матчу. У змішаний з водою порошок матчу влити тоненькою цівкою спінене молоко.
Матчу також використовують для ароматизації та фарбування різноманітної випічки (печиво, торти, морозиво, креми тощо). Додають у суп, салат, маринади та соуси для надання нового оригінального смаку та аромату.
Скільки матчу пити на день?
Доза стає отрутою, тому не варто зловживати чаєм матчу. Для отримання максимальної користі без побічних ефектів достатньо випивати 2-3 чашки на день.
Протипоказання та можливі побічні ефекти
Попри те, що при вживанні в помірних кількостях чай матчу вважається безпечним, важливо враховувати певні протипоказання та запобіжні заходи:
⤷ Чутливість до кофеїну. Як і інші напої з кофеїном (кава, енергетики), матчу може викликати нервозність і занепокоєння. Тоді варто обмежити його споживання чи вибирати варіанти без кофеїну. Для початку рекомендується перевірити дію чаю у невеликому дозуванні, а потім поступово підвищувати толерантність.
⤷ Алергія. Деякі люди можуть мати алергію на зелений чай або сімейство Camellia sinensis. Якщо після вживання матчу у вас виникли симптоми алергії, такі як висипання, свербіж, утруднене дихання або розлад шлунково-кишкового тракту, зверніться до лікаря.
⤷ Взаємодія з ліками. Матча може взаємодіяти з деякими ліками, такими як розчинники крові, ліки проти артеріального тиску та стимулятори.
⤷ Чутливість травної системи. Люди, чутливі до дубильних речовин, кофеїну та клітковини чаю, можуть відчувати розлад травлення та діарею. У цьому випадку краще зменшити його прийом. Крім того, при вживанні у високих дозах протягом тривалого періоду часу антиоксидант ЕГКГ здатний викликати запалення в травному тракті.
⤷ Зневоднення. Як відомо, кофеїн є сечогінним засобом, а отже, вживання матчу може призвести до зневоднення. Дієтологи радять збільшити споживання рідини, якщо ви п'єте матчу.
⤷ Анемія. Деякі групи населення, включаючи вагітних жінок, хворих на целіакію та запальні захворювання кишківника можуть бути схильні до анемії. Високі дози кофеїну та ЕГКГ знижують здатність організму засвоювати залізо, зв'язуючись із білками, що його транспортують. Крім того, матчу-латте також може негативно вплинути на засвоєння заліза, оскільки молоко знижує здатність організму засвоювати гемове залізо з м'ясних продуктів. При проблемі варто подумати про зниження дозування матчу.
⤷ Може фарбувати зуби. У складі матчу таніни – рослинні поліфеноли, які можна знайти також у таких продуктах, як чай, кава, вино. При тривалому впливі ці дубильні речовини здатні накопичуватися на емалі, надаючи їй темніший колір.
⤷ Токсичність. Відносно рідко, але чай матчу може містити токсичні метали, такі як свинець та ртуть, які можуть накопичуватися в організмі при тривалому вживанні цього продукту. Помірність у кількості та тривалості допоможе уникнути такого побічного ефекту.
⤷ Прищі. У деяких людей кофеїн здатний викликати загострення прищів, особливо при вживанні кофеїновмісних продуктів натще. Матчу містить більше кофеїну, ніж звичайний зелений чай. Якщо ви схильні до висипу, варто обмежити його прийом.
Зменшити або припинити споживання чаю матчу варто в таких випадках:
✘ вагітність та годування груддю
✘ прийом ліків, що містять кофеїн
✘ ризик виникнення певних захворювань (анемія)
✘ алергічна реакція
Побічні ефекти японського чаю варіюються залежно від віку, ваги, стану здоров'я людини, кількості та періоду вживання. Дієтологи рекомендують не перевищувати 400 мг кофеїну на день з будь-якого джерела, якщо це не призначено лікарем.
Для уникнення ризику виникнення негативних побічних ефектів максимальну дозу споживання чаю матчу найкраще розподілити протягом дня.
Як зберігати чай матчу
Фахівці рекомендують тримати порошок матчу у прохолодному та захищеному від світла місці, у герметичній коробці чи пакеті. Кисень є головною загрозою чаю матчу. Під впливом повітря він втрачає корисні поліфеноли та вітаміни. Крім того, матчу має тенденцію вбирати запахи інших присутніх продуктів. Ідеальне зберігання – вакуумне пакування.
Можна зберігати матчу в холодильнику у ретельно закритому зіп-пакеті з видавленим повітрям, який тримати в темному скляному посуду, металевій банці, або у герметичному контейнері для зберігання чаю.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.