Гречаний чай - модний і корисний напій, який отримав сьогодні велику популярність як в середовищі ЗСЖ, так і серед богемної тусовки. Завдяки великій кількості корисних нутрієнтів в складі, він має антиоксидантні властивості, покращує травлення, нормалізує тиск і рівень цукру в крові, надає детокс-ефект і сприяє зниженню ваги. Крім маси цінних властивостей для здоров'я, чай з гречки відрізняється багатим смаком, який поєднує в собі відтінки горіхів і ванілі, солодкої здоби та вівсяного печива. Ідеальна заміна «шкідливому» десерту і при цьому ні грама калорій! До того ж, на відміну від традиційного чаю, гречаний не містить глютену і кофеїну і може вживатися в будь-який час дня.
Історичний екскурс і географія рослини
Гречаний чай, інша назва чай Ку Цяо або собача прийшов до нас зі Сходу. Його отримують з рослини, яке називається татарська або чорна гречка. У Китаї, Японії та на Тайвані ароматний і смачний гречаний чай п'ють уже кілька століть. Відомо, що в он входить в раціон жителів Піднебесної з 7 століття і вживається для підвищення захисних сил організму і поліпшення травлення. У китайському Компендіумі лікарських речовин 1578 року говориться, що Ку Цяо "додає енергії Ци, врівноважує розум, загострює слух і зір". В Японії насіння татарської гречки змелюють в борошно і використовують для приготування традиційної локшини.
Для вирощування чорної гречки необхідні особливі кліматичні умови, такі як на південному заході Китаю, в Японії, Кореї й в гірській місцевості Тайваню на висоті півтори тисячі метрів.
Хімічний склад
Головна відмінність гречаного чаю від традиційного напою полягає в тому, що у виробництві використовуються не листя рослини, а молоді зерна, які в період неповного визрівання містять максимальну кількість цінних хімічних елементів.
У насінні чорної гречки міститься велика кількість амінокислот (18 різновидів), частина з яких є незамінними, тобто не синтезуються в організмі та повинні надходити туди з їжею. У гречаному чаї багато лізину, олеїнової та лінолевої кислот. Він багатий ненасиченими жирними кислотами, містить 26 флавоноїдів, 16 фенілпропаноїдів, 13 фенольних кислот: ванілінову, галлову, ферулову, кавову і т.д., які визначають антиоксидантні властивості чаю Ку Цяо. У його складі безліч макро і мікроелементів: йод, кальцій, кремній, залізо, марганець, натрій, фосфор, мідь, цинк, целюлоза, фтор, калій і магній, і вітамінів: В, РР, А, Е, В4.
На відміну від гречки звичайної, татарська містить особливо цінні флавоноїд кверцетин, зміст якого становить близько 66,3 мг / г. Іншим важливим біофлавоноїдом рослини є рутин або вітамін групи Р (близько 82% від усіх флавоноїдів), який зміцнює судини. Його концентрація в татарської гречки в 100 разів перевищує кількість у звичайній, тому в 40-х роках минулого століття саме цю рослину використовували для отримання лікувального рутину. З урахуванням того, що щоденна потреба організму в рутині становить 30 мг, вживання чаю з гречки татарської може стати повноцінним джерелом цієї сполуки.
Такий багатий хімічний склад визначає корисні для здоров'я і краси властивості Ку Цяо, відсуває старість.
Корисні властивості гречаного чаю
Маючи хімічний суперсостав, чай Ку Цяо покращує загальний стан судин, знижує рівень цукру, нормалізує тиск, допомагає налагодити травлення, очищає і заспокоює нервову систему, сприяє виробленню колагену.
10 вагомих причин вживання чаю з татарської гречки:
1. Усуває набряки
Гречаний чай ефективний при лікуванні набряків внаслідок хронічної венозної недостатності. Спостереження за групами людей, що приймають цей напій і плацебо, показали значне поліпшення стану у тих, хто отримував чай з гречки, в порівнянні з пацієнтами іншої групи. Дані дослідження були опубліковані в Європейському журналі фармакології. Він виводить з організму зайву рідину і тим самим допомагає боротися з набряками.
2. Очищає судини
Дослідження серед жінок в постменопаузі, які страждають серцево-судинними захворюваннями, показали, що при вживанні гречаного чаю шість разів на тиждень, відзначалася нормалізація кров'яного тиску і рівня холестерину. Ці дані викладені в статті American Heart Journal, присвяченій користі татарського чаю.
3. Знижує рівень глюкози
У статті, опублікованій в журналі сільськогосподарської та харчової хімії, йдеться про те, що гречаний чай або його концентрат знижують рівень глюкози в крові у діабетичних щурів. Однак процес приготування гречаного чаю або концентратів в цьому випадку відрізняється від звичайного методу.
4. Покращує роботу нирок
Вітексин і рутин гречаного чаю покращують кровотік, запобігають варикозному розширенню вен. Він виводить з організму зайву рідину, допомагаючи боротися з набряками ніг.
При експерименті над щурами з навмисне ураженими нирками призначення високих концентрацій гречаного чаю продемонструвало уповільнення прогресування захворювання нирок. З цього можна зробити висновок про аналогічний ефект і для пацієнтів з нирковими проблемами, попри відсутність досліджень подібного роду у людей.
5. Запобігає діабету 2 типу
Рутин, що міститься в гречці, надзвичайно корисний для діабетиків. В ході плацебо-контрольованого експерименту з лабораторними мишами, хворими на діабет, було встановлено, що гречаний чай знижує рівень глюкози в крові на 12-19% через 90 і 120 хвилин після його введення тваринам. Група тварин, які отримували плацебо, не показала зниження рівня глюкози.
Вчені пов'язують цей ефект з присутністю в чаї D-хиро-инозитола, який грає ключову роль у передачі сигналів клітин і метаболізмі глюкози як у тварин, так і у людей, тобто може діяти як імітатор інсуліну, підвищуючи чутливість до нього клітин організму.
6. Нормалізує роботу нервової системи
Чай з татарської гречки надає релаксовий вплив на нервову систему, підвищуючи стійкість до стресів і емоційних переживань. Стимулюючи мозковий кровообіг, він покращує когнітивні функції та розумові здібності, корисний після інсульту і для його попередження.
7. Захищає від раку і серцевих захворювань
Чорна гречка містить лігнано - фенольні сполуки рослинного походження, які в організмі ссавців перетворюються в ентеролактон, здатний забезпечити захист від раку грудей і інших гормонозалежних видів раку, а також хвороб серця. Регулярне вживання чаю з гречки в кілька разів скорочує ризик виникнення злоякісних новоутворень і позитивно впливає на серцевий м'яз.
8. Підвищує імунітет
Гречаний чай - важливе джерело водорозчинних, нерозчинних і жиророзчинних антиоксидантів. Він містить такі нутрієнти, як токотрієноли, вітамін Е, фенольні кислоти, селен і фітинову кислоту, які борються з токсичними вільними радикалами в організмі, забезпечуючи захист від шкідливих вірусних, бактеріальних і грибкових інфекцій, підвищують імунітет.
9. Покращує травлення і сприяє зниженню ваги
Клітковина гречаного чаю позитивно впливає на мікрофлору кишківника, покращуючи роботу травної системи, і знижує рівень цукру в крові. З урахуванням низької калорійності цей напій може стати ідеальною заміною висококалорійним напоям, що допоможе скинути вагу. Крім того, присутність в чаї гречки катехінів - природного антиоксиданту - своєю чергою, сприяє зниженню ваги, що продемонструвало докладне дослідження пацієнтів з ожирінням.
10. Найкраща альтернатива зеленому чаю або кави
Гречаний чай - ідеальний напій для тих, хто хоче відмовитися від вживання зеленого чаю і кави, а також в разі дієти з низьким вмістом оксалатів. Він пропонує всі переваги традиційних напоїв, що бадьорять, і може стати ідеальним вибором для тих, хто дотримується дієти для запобігання каменів у нирках.
Гречаний чай для схуднення
Ожиріння і гіперліпідемія стали сьогодні досить поширеною проблемою. Сидячий спосіб життя, неправильне харчування, їжа з фаст-фудів в раціоні, а також стреси та забруднене навколишнє середовище призводять до зайвої ваги.
Сучасні дослідження довели, що чай Ку Цяо має гіполіпідемічну властивістю, тобто сприяє зниженню концентрації жирів в організмі. Таким чином - це відмінний вибір для людей з надмірною вагою. Досить хоча б 1-2 рази на день замінити звичні напої на чай з гречки, як зайві сантиметри з талії та стегон поступово зникнуть. До того ж після гречаного чаю довго відчувається ситість.
Гречаний чай діє як детокс: очищає, позбавляє від токсинів, нормалізує роботу кишківника. Завдяки вітамінам групи В і мікроелементів можна налаштувати правильний метаболізм і відрегулювати вагу. Клітковина, яка міститься, в чаї, очищає кишківник, відновлює мікрофлору, виводить «шкідливий» холестерин, токсини та шлаки. Цей напій позбавляє від закрепів і допомагає налагодити регулярний стілець, що також гарно відбивається на фігурі.
Як заварювати та пити гречаний чай
Для приготування корисного і смачного напою Ку Цяо в заварний чайник потрібно покласти 5 г (близько 1 чайної ложки) насіння татарської гречки й залити 250 мілілітрів (1 склянка) окропу, закрити кришкою і почикати чотири-п'ять хвилин. Напій готовий до вживання. Причому, гречаний чай можна заварювати до трьох разів без втрати смакових якостей, а зернятка після випитого чаю за бажанням - з'їсти.
У лікувальних цілях гречаний чай рекомендується пити щодня протягом одного місяця за такою схемою: перші 30 днів пити по три рази на день, потім, місяць перерви, потім знову 30 днів і т.д.
З урахуванням відсутності кофеїну в складі, його можна пити в будь-який час, як будь-який інший напій, заварюючи просто заради задоволення навіть увечері та перед сном.
Протипоказання
Відомий вислів Парацельса говорить: «Все є отрута і все є ліки. Тільки доза робить ліки отрутою і отрута ліками ». Незважаючи на безсумнівну користь для здоров'я та відсутність побічних ефектів, як будь-який продукт, чай з татарської гречки має свої протипоказання. Від нього варто відмовитися в період загострення хронічних захворювань шлунка та кишківника, а також людям з поганим згортанням крові.
Висновок
Гречаний чай - ідеальний, корисний для здоров'я напій, який варто ввести в свій раціон для здоров'я та задоволення. Він має багатий вітамінно-мінеральний склад, прекрасні смакові якості, не містить кофеїну та глютену, нормалізує травлення, очищає судини, сприяє схудненню та піднімає імунітет.