Геріціум (їжовик гребінчастий) - користь і шкода дивовижного гриба

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Геріціум (їжовик гребінчастий) - користь і шкода дивовижного гриба

Зміст:

➦ Ботанічний опис їжовика гребінчастого

➦ Хімічний склад їжовика

➦ Їжовик у народній медицині

➦ Їжовик гребінчастий: властивості та переваги

➦ Як приймати гриб геріціум

➦ Протипоказання та можлива шкода

➦ Часті питання

Ноотроп, імуномодулятор, мотиватор, омолоджуючий засіб… Після серії наукових досліджень гриб Геріціум (Hericium erinaceus), також відомий як Їжовик гребінчастий і Левова грива (Lion's mane), спричинив справжній бум у середовищі біохакерів, нутріціологів та всіх, хто цікавиться альтернативними способами покращення свого самопочуття. У китайській медицині він відомий тисячоліттями, а останні кілька років привернув значну увагу вченого світу. У цій статті ми постаралися зібрати для вас максимально повну інформацію про цей дивовижний гриб - їжовик гребінчастий: користь і шкода, властивості, для чого потрібен, коли та скільки приймати, в яких формах і дозах.


Ботанічний опис їжовика гребінчастого

Ботанічне опис їжовику гребінчастого

Геріціум (або їжовик) - це рід грибів, що включає кілька видів, найбільш відомий з яких - їжовик гребінчастий (Hericium erinaceus). Ще його називають Левова грива (Lion's mane), Дідова борода, гриб-локшина, часто використовується також японська назва ямбушитаке.

Як виглядає гриб їжовик

Їжовик гребінчастий має характерну зовнішність. Його округле або злегка увігнуте плодове тіло нагадує білувату або кремову шапочку, на якій розташовані невеликі шипи або голки, схожі на їжачків, звідси походить його назва. Шипи можуть бути білими, кремовими або світло-жовтими, і згодом стають темнішими.

Розміри грибів варіюються від 5 до 40 см. Вага деяких екземплярів становить 1,5 кг. Всередині гриб м'який та м'ясистий. Він вважається їстівним, на смак нагадує морепродукти та досі є делікатесом у країнах Південно-Східної Азії.

Де росте геріціум

Цей вид грибів зустрічається на півночі Китаю, в Амурській області, Хабаровському та Приморському краї, Японії, у Північній Америці, передгір'ях Кавказу та у нас у Криму та Карпатських лісах. У Європі гриб досить рідко зустрічається та включений до Червоних списків багатьох європейських країн, є кандидатом на включення до Червоної книги України.

Їжовик гребінчастий: де росте в дикій природі?

У дикій природі геріціуми можна зустріти у лісах, парках та садах. Вони віддають перевагу вологим, темним місцям і найчастіше ростуть на мертвій деревині, на пнях і деревах, що впали, листяних порід - дубі, горіху, клені, буку або платані.

Їжовик гребінчастий успішно культивують у світі насамперед у країнах Східної Азії. Сьогодні його вирощують за стерильною технологією на субстратах із залишків сільського та лісового господарства також й в Україні.

Хімічний склад їжовика

Гриб геріціум складається з двох частин: видимого плодового тіла (грибу) і міцелію, який є нижньою структурою, що нагадує коріння. І плодове тіло, і коренеподібний міцелій містять сполуки, які мають потенційну користь для здоров'я.

Згідно з науковими даними плодове тіло та міцелій їжовика містить велику кількість структурно різних біоактивних компонентів, які визначають його різні переваги для здоров'я, включаючи омолоджуючі, антиоксидантні, протиракові та нейропротекторні властивості.

Відомо, що у складі плодових тіл геріціуму є білки, ненасичені жирні кислоти, полісахариди, ліпополісахариди, глікопротеїни, лектини, феноли, полікетиди, терпени, еринацини, гериценони, ізогеріцени, менти і т.д. Він містить вітаміни В1 та В2, нікотинову кислоту та ергостерол (провітамін D2), мінерали – кальцій, калій, магній, фосфор. У складі є розчинні цукри, такі як арабіт, глюкоза, маніт, міоїнозит і трегалоза, а також 16 амінокислот, з яких сім є незамінними. Найбільш важливими компонентами гриба вважаються полісахариди: бета-глюкани, герицинони та еринацини.

Дослідження Токійського інституту Канцерогенезу показали, що бета-глюкани їжовика мають протизапальні властивості, підтримують роботу серця, кишківника та імунної системи, гальмують розвиток раку підшлункової залози, печінки та шлунка.

Герицинони та еринацини є низькомолекулярними сполуками активного дитерпеноїду ціатину, які легко долають гематоенцефалічний бар'єр. Вони мають доведений ноотропний ефект, стимулюють ріст нових клітин мозку (виробництво нервового ростового фактора (NGF)), покращують когнітивні функції, мають антидепресивні властивості, знижують симптоми стресу і тривоги. Сьогодні ці сполуки вважаються перспективними для використання у лікуванні хвороб Паркінсона, Альцгеймера, тривожних станів та депресій.

Їжовик у народній медицині

Перші згадки про незвичайні властивості даного гриба зустрічаються ще в III столітті н.е. у Канонах китайського цілителя Ву Сіна. Вважалося, що при постійному прийомі їжовик здатний зупинити наближення старості. Завдяки своїм корисним властивостям та високим смаковим якостям цей гриб широко використовується в раціоні країн Східної Азії.

У традиційній китайській та японській медицині гриб ямбушитаке використовувався протягом століть як засіб від шлунково-кишкових розладів, захворювань печінки та нирок, розладів селезінки та регуляції серця. Китайські цілителі виготовляли з нього креми, мазі, бальзами для збереження молодості шкіри, а також відвари для зміцнення пам'яті та боротьби з неврозами.

На території Далекого Сходу геріціум здавна використовувався знахарями при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, рухової дисфункції, проти пухлин і як загальнозміцнювальний засіб. Ще одне широке застосування їжовика в народній медицині - як ранозагоювальний і кровоспинний засіб. Свіжим зрізом плодового тіла гриба лікують рани, опіки, виразки та обмороження. Корінні американці в Північній Америці також використовували його як профілактичний засіб від кровотеч.

Їжовик гребінчастий: властивості та переваги

Їжовик гребінчастий: властивості та переваги

На сьогодні існує вже не менше 100 наукових праць, присвячених їжовику гребінчастому. Величезна кількість ефектів була продемонстрована in vitro та на тваринних моделях, є також низка клінічних плацебо-контрольованих досліджень на людях.

Дослідження показують, що H. erinaceus виявляє численні терапевтичні властивості, такі як антиоксидантна, протизапальна, гіполіпідемічна, гемагглютинуюча, протимікробна, гіпоглікемічна та антидіабетична, а також протиракова дія.

Гериціум -  єдиний непсиходелічний гриб із сполуками, що сприяють росту мозку, а також відновленню синапсів та нейронів.

Їжовик гребінчастий здатний індукувати синтез фактора росту нервів (NGF), пригнічує цитотоксичність β-амілоїду (Aβ) і захищає нервові клітини від загибелі, спричиненої окислювальним стресом або стресом ендоплазматичного ретикулума.

Чим корисний їжовик гребінчастий?

Згідно з анотацією 2015 року в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry гриб має наступну корисну дію на організм:

  • регулює рівень цукру в крові
  • знижує високий кров'яний тиск
  • сприяє здоровому рівню енергії та бореться зі втомою
  • допомагає запобігти надмірному накопиченню ліпідів у крові
  • захищає здоров'я серця
  • уповільнює біологічне старіння організму
  • захищає здоров'я печінки та нирок.

Сьогодні H. erinaceus розглядають як потенційне джерело різних фармацевтичних речовин і використовують для виділення біологічно активних сполук для лікування виразки шлунка, хронічного гастриту та раку стравоходу, кишківника, підшлункової залози, хвороби Крона, некрозу печінки, деменції, когнітивної дисфункції та серцево-судинних захворювань.

Розглянемо докладніше можливості їжовика, підтверджені науковими дослідженнями.

Поліпшення когнітивних функцій

Hericium erinaceus називають ноотропним грибом, оскільки найпомітніші його ефекти пов'язані з поліпшенням когнітивних функцій. Деякі дослідження показують, що сполуки у Левової гриви, зокрема гериценони та еринацини, можуть сприяти виробленню фактора росту нервів (NGF), білка, що бере участь у рості, підтримці та виживанні нейронів головного мозку.

NGF – дуже консервативний білок, який контролює виживання, функціонування, синаптичну пластичність, міжклітинні взаємодії та загибель специфічних популяцій нейронів. У 1986 р. вчені R. Levi-Montalcini та S. Cohen були нагороджені Нобелівською премією в галузі фізіології та медицини за виявлення нейротрофічного ростового фактора. Вони пояснили, що нейродегенеративні захворювання переважно відбуваються через функціональний дефіцит NGF. Протягом останніх десятиліть вчені намагалися знайти в грибах нейроактивні компоненти, здатні перетинати гематоенцефалічний бар'єр та індукувати вироблення нейротрофічного ростового фактора.

Дослідження показують, що активні сполуки їжовика гребінчастого стимулюють NGF, сприяючи відновленню та захисту нейронів, забезпечуючи здоров'ю мозку, уповільнюючи вікове зниження когнітивних здібностей, покращуючи пам'ять та здатність до навчання.

Одне з найвідоміших рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень їжовика проводилося в Японії. У ньому брали участь люди похилого віку з діагнозом легких когнітивних порушень (MCI). Протягом 16 тижнів тричі на день вони приймали по 4 таблетки по 250 мг, що містять 96% сухого порошку ямбушитаке. Учасники групи, яка приймала екстракт, показали значне покращення когнітивних функцій порівняно з групою плацебо. Причому бали "грибної" групи збільшувалися із тривалістю прийому. Однак після скасування гриба когнітивні покращення поступово зникли. Результати, отримані в цьому дослідженні, свідчать про те, що їжовик гребінчастий ефективний у поліпшенні легких когнітивних порушень у разі тривалого вживання.

Деяка кількість досліджень на людях також показала, що гриб може допомогти покращити когнітивні функції у людей із хворобою Альцгеймера та іншими формами деменції.

Встановлено, що вікові порушення інтелекту пов'язані з природним зменшенням мієліну - оболонки навколо нейрона, через що страждає швидкість мислення. Органічні екстракти з плодових тіл H. erinaceus показали нейротропний ефект, що посилює процес мієлінування у зрілих мієлінових волокнах. Їжовик здатний заповнювати мієлін, покращуючи таким чином нейропластичність і пам'ять у людей похилого віку з легкими когнітивними порушеннями (MCI).

Якщо попередні дослідження когнітивних ефектів їжовика стосувалися літніх груп людей, то свіже рандомізоване, подвійне сліпе, плацебо-контрольоване дослідження  2023 року групового дизайну протягом 28 днів вивчало гострі та хронічні когнітивні та покращувальні настрій ефекти іжовика у здоровій молодій когорті дорослих.

Досліджувався вплив 1,8 г H. erinaceus на гострі (60 хв після прийому дози) та хронічні (28 днів втручання) ефекти у 41 здорових дорослих людей віком 18–45 років. Аналіз показав, що після одноразової дози добавки учасники швидше справлялися із завданням Струпа (p = 0,005) через 60 хв після прийому дози. Тенденція зниження суб'єктивного стресу спостерігалася після 28-денного прийому (p = 0,051). Таким чином, результати дозволяють припустити, що геріціум здатний покращити швидкість виконання завдань та знизити суб'єктивний стрес у здорових молодих людей.

За відгуками тих, хто вживає їжовик як БАД, найчастішим і помітним його впливом є поліпшення працездатності, концентрації уваги, мотивації та потягу до знань. Багато хто приймає його саме для того, щоб підвищити свою продуктивність.

Всі ці дані є передумовою для подальших клінічних випробувань на людях. У той час як наукова спільнота визнає потенційні переваги геріціуму, необхідні додаткові клінічні випробування та довгострокові дослідження, щоб повністю зрозуміти масштаб його дії на когнітивні функції.

Сприяє відновленню після черепно-мозкової травми

Дослідження 2021 року в Журнал Antioxidants пропонує деякі багатообіцяльні прогнози використання іжовика для людей, які перенесли черепно-мозкову травму (ЧМТ). Дослідження показало, що ці гриби мають нейропротекторну дію проти запалення та окислювального стресу, часто пов'язаних з ЧМТ.

Антиоксидантні властивості

Дослідження на тваринах і клітинних культурах підтверджують високу антиоксидантну активність іжовика гребінчастого. У експерименті на предмет уловлювання вільних радикалів досліджувалися настій і відвар гриба і було показано, що він здатний зменшувати рівні малондіальдегіду (MDA) - маркера окисного пошкодження клітин, і збільшувати рівні ферментів, таких як супероксиддисмутаза (SOD) і каталаза, які відповідають за нейтралізацію вільних радикалів.

Полісахариди іжовика захищають клітини від окислювального стресу, що викликає пошкодження мембран, ДНК та білків. Флавоноїди та фенольні сполуки, присутні у складі гриба, виявляють високу антиоксидантну активність, зменшуючи пошкодження клітин, спричинене дією вільних радикалів. Ерготіонеїн, амінокислота з сильними антиоксидантними властивостями, має здатність захищати клітини від окислювального стресу та допомагає підтримувати здоров'я органів, особливо нервової системи та печінки. Бета-глюкани, знайдені в грибі, також відіграють роль у зниженні окислювального стресу та зміцненні імунної системи.

Антиоксиданти іжовика можуть захищати нейрони від пошкодження окислювальним стресом, що особливо важливо для профілактики та уповільнення прогресування нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

Підтримка роботи серцево-судинної системи

Антиоксидантні властивості гриба допомагають знизити рівень окисних пошкоджень у клітинах різних органів, включаючи печінку, нирки та серце. Це може сприяти профілактиці хронічних захворювань, таких як атеросклероз та серцево-судинні хвороби. Дослідження показують, що гексанова фракція H. erinaceus є найбільш потужним інгібітором in vitro як окислення ліпопротеїнів низької щільності, так і активності HMG Co-A редуктази, що має терапевтичний потенціал для профілактики судинних захворювань опосередкованих окислювальним стресом.

А як впливає гриб на тиск? 

Зменшення окислювального стресу допомагає захищати судини та покращувати їх еластичність, що може позитивно позначитися на контролі тиску. Деякі дослідження на тваринах показали, що іжовик може покращувати стан ендотелію (внутрішньої поверхні кровоносних судин), що призводить до поліпшення кровообігу та зниження ризику судинних захворювань, включаючи гіпертонію.

Також протизапальні властивості гриба можуть зменшувати запалення, знижуючи навантаження на серцево-судинну систему та сприяючи нормалізації тиску. Крім того, зниження стресу та розслаблюючий ефект іжовика також сприяють нормалізації тиску.

Протимікробний ефект

На сьогодні у світі все частіше спостерігається виникнення мультирезистентних форм збудників до ліків, а також часті прояви побічних ефектів після їх вживання. Недоступність та висока вартість нового покоління антибіотиків призвели до пошуку більш ефективних протимікробних засобів.

Встановлено, що водний екстракт із плодових тіл H. erinaceus прискорює загоєння ран. Різні дослідники підтвердили антимікробний ефект свіжих екстрактів плодових тіл геріціуму, які пригнічували зростання таких бактерій як Bacillus cereus, B. subtilis, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli. та Plesiomonas shigelloide.

Підтримка органів ШКТ

Їжовик гребінчастий може надавати підтримку органам шлунково-кишкового тракту (ЖКТ). У традиційній китайській медицині цей гриб використовується для лікування різних захворювань ШКТ, а сучасні дослідження підтверджують його потенційні гастропротекторні та протизапальні властивості.

Дослідження показують, що екстракт іжовика гребінчастого може допомогти захистити слизову оболонку шлунка, запобігаючи розвитку виразок та запалень. Виявлено, що комплекс полісахаридів, отриманий з H. erinaceus, ефективний проти бактерії Helicobacter pylori, збудника гастриту, виразки шлунка та навіть аденокарциноми дистального шлунка.

Екстракти іжовика гребінчастого продемонстрували здатність стимулювати регенерацію слизової оболонки та загоєння виразок. В експериментах на тваринних моделях у піддослідних, які отримували екстракт гриба, виразки загоювалися швидше порівняно з контрольною групою. Це відкриває перспективи використання іжовика як натурального засобу при виразковій хворобі та гастриті.

Крім того, як і багато грибів, геріціум позитивно впливає на мікробіом кишківника, що важливо для нормальної роботи ШКТ. Хоча досліджень на цю тему поки що недостатньо, передбачається, що він може сприяти зростанню корисних бактерій та покращенню загального стану кишківника.

Завдяки наявності полісахаридів і фенольних сполук, іжовик має виражені протизапальні властивості. Це може бути корисним для людей із запальними захворюваннями кишківника, такими як хвороба Крона та виразковий коліт. Протизапальні ефекти сприяють зменшенню запальних процесів у кишківнику та покращенню загального стану ШКТ.

Зниження запалення

Окислювальний стрес тісно пов'язаний із запальними процесами в організмі. Антиоксиданти, присутні в іжовику, допомагають знижувати запалення, запобігаючи пошкодженню тканин та розвитку хронічних захворювань.

Хронічне запалення пов'язане з різними нейродегенеративними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера та хвороба Паркінсона. Результати досліджень вказують на можливість того, що Hericium erinaceus надає протизапальну дію на макрофаги за допомогою інгібування сигналізації TLR4-JNK і запобігає чи полегшує запалення жирової тканини, пов'язане з ожирінням.

Зміцнення імунітету

Антиоксиданти гриба зміцнюють імунну систему, підвищуючи її здатність справлятися з інфекціями та зменшувати пошкодження клітин внаслідок впливу зовнішніх факторів, таких як токсини та забруднення навколишнього середовища.

Встановлено, що ці гриби можуть покращити імунну систему за допомогою регулювання складу та метаболізму мікробіоти кишківника для активації проліферації та диференціації Т-клітин. За даними наукових досліджень іжовик гребінчастий покращує імунну функцію шляхом функціонального посилення клітинно-опосередкованого та гуморального імунітету, фагоцитозу макрофагів та активності NK-клітин.

Було також виявлено, що екстракт грибів підвищує секрецію SIgA та активує клітинні сигнальні шляхи MAPK та AKT у кишківнику. Результати дозволяють припустити, що імуномодулююча дія іжовика обумовлена ​​ефективною регуляцією імунної активності слизової оболонки кишківника.

Зниження стресу та депресії

Hericium erinaceus має великий потенціал як натуральний засіб для зниження стресу, тривожності та депресії. Його дія заснована на підтримці здоров'я нервової системи, нейропластичності та регенерації нейронів, а також зниження окислювального стресу та запалення. Сучасні дослідження підтверджують традиційне використання іжовика у боротьбі з тривожними та депресивними станами. Вчені пов'язують такий ефект грибів з його нейропротекторними властивостями та впливом на хімію мозку.

Основні активні речовини геріціуму, такі як еринатин та гериценони стимулюють фактори росту нервів (NGF). Збільшення рівня NGF сприяє покращенню зв'язку між нейронами, що може допомогти у запобіганні депресії та стресу. Декілька клінічних випробувань, проведених на людях, показали, що прийом екстракту іжовика може знижувати поведінкові прояви депресії та тривоги, що викликаються хронічним стресом.

Наприклад, в експерименті 2010 року, проведеному в Японії, було показано, що жінки в період менопаузи, які вживали печиво, що містить 0,5 г порошку плодових тіл ямбушитаке протягом 4 тижнів, зазнавали значного зниження депресії, тривоги, фрустрації та серцебиття порівняно з групою плацебо.

Їжовик також здатний опосередковано впливати на рівень гормонів стресу, таких як кортизол, знижуючи його рівень і тим самим допомагаючи зменшити вплив хронічного стресу на організм. Хронічний стрес сприяє виснаженню ресурсів нервової системи, що зрештою може призвести до депресії, і геріціум, знижуючи рівень стресу, підтримує психоемоційний стан.

Хоча ці ефекти вимагають подальшого вивчення, наявні дані вже показують обнадійливі результати для використання цього гриба як доповнення до основних методів лікування депресії та стресу.

Підтримка сну

Стверджується, що прийом добавок з міцелію іжовика гребінчастого допомагає покращити сон. Наукові дослідження показують, що він скорочує час засинання і зменшує кількість пробуджень. Вважається, що гриби працюють, заспокоюючи нервову систему та послаблюючи занепокоєння, допомагаючи заснути.

За відгуками практикуючих, прийом геріціуму покращує сон не стільки кількісно, ​​скільки якісно. Люди сплять менше, але почуваються, що краще відпочили та виспалися, як після СПА-процедур.

Встановлено, що Hericium erinaceus більше впливає на стадію REM (швидкий сон), ніж на глибокий. Швидкий сон - це четверта і найглибша стадія сну і корисна для мозку. Середня здорова доросла людина повинна проводити близько 20-25% свого часу уві сні на цій стадії, тобто якщо людина спить від семи до восьмої години, її швидкий сон повинен тривати близько 90 хвилин.

Недостатня кількість швидкого сну підвищує ризик розвитку таких захворювань, як деменція, рак, ожиріння, діабет 2 типу, депресія, серцево-судинні захворювання, мігрень. Таким чином, поліпшення швидкого сну підвищує активність мозку, зростання та пам'ять. Саме на цій стадії людина також може побачити яскраві сновидіння. Примітно, що практично всі, хто приймав добавки міцелію їжовика, розповідають про чудові барвисті сновидіння, як у кінотеатрі, що підтверджує його здатність впливати на стадію швидкого сну. З поліпшенням REM-сну здатність мозку вчитися та формувати нові нейронні зв'язки також покращується.

Крім того, встановлено, що їжовик впливає на рівень кортизолу, гормону стресу, який не дає нам спати ночами, знижуючи його. Він також може підвищувати рівень серотоніну, що покращує повсякденний настрій та режим сну. Решта механізмів впливу цього гриба на сон вченим ще належить розгадати.

Канцерогенні властивості гриба

Екстракти їжовика здавна використовувалися в народній медицині як частина лікування різних видів раку, включаючи лейкемію, рак молочної залози та рак сечового міхура. Вважається, що сполуки, виявлені у грибах, сприяють загибелі клітин, уражених раком. Дослідження, проведене у 2015 році, знайшло ранні докази, що підтверджують це.

Протиракові та імуностимулюючі ефекти полісахаридів з H. erinaceus пов'язані, в першу чергу, з активацією багатьох імунних клітин (Т-клітин, макрофагів, цитокінів та ін.), а також з підвищенням здатності імунних клітин знаходити та знищувати мігрувальні ракові клітини в організмі людини Метаболіти, виділені з плодових тіл, міцелію та культуральної рідини H. erinaceus показують значний ефект щодо пригнічення різних пухлинних клітин в експериментах in vitro та in vivo.

Протипухлинні властивості геріціуму активно досліджуються в Україні. В онкологічній практиці екстракт їжовика гребінчастого може використовуватися як у вигляді монотерапії, так і при комбінованій терапії, знімаючи негативні симптоми променевої терапії. На відміну від багатьох існуючих хімієтерапевтичних протипухлинних препаратів, полісахариди геріціуму (ксилани, глюкоксилани, мананоглюкоксилан, гетероксилоглюкани та галактоксилоглюкани) не мають токсичної дії. Вони здатні активувати термінальні кінази (JNK), що беруть участь в апоптозі, а також посилювати внутрішньоклітинні апоптозні сигнали, викликані доксорубіцином.

Встановлено, що їжовик показує потенційну допомогу в лікуванні раку шлунка та товстої кишки у піддослідних тварин. У дослідженні на мишах було встановлено, що екстракти Hericium erinaceus пригнічують метастази ракових клітин у легені особин із пересадженим раком товстої кишки.

Експеримент, проведений у 2021 році, також показав перспективні результати при лікуванні раку молочної залози з аналогічними висновками, як і в інших дослідженнях.

Допомога у боротьбі з діабетом

Ще однією корисною для здоров'я властивістю їжовика є те, що він може допомогти людям з діабетом. Результати дослідження 2021 року показали, що гриби уповільнюють перетравлення вуглеводів у людей з діабетом 2 типу, знижуючи підвищення рівня цукру на крові. Таким чином, геріціум може бути інструментом для управління рівнем цукру в крові, що може допомогти мільйонам людей, які страждають від цього захворювання.

Також експериментально показано, що прийом грибів зменшує біль від діабетичного ушкодження нервів, що часто зустрічається у людей з діабетом 2 типу. В одному дослідженні гриви лева показало підвищення стерпності до болю. Однак для переконливих доказів цього потрібні додаткові випробування на людях. Людям з діабетом слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж поєднувати гриби з поточним лікуванням, оскільки досліджень про ефекти цієї комбінації мало.

Застосування їжовика у доглядовій косметиці

При проведенні досліджень in vivo, повідомляється про значний омолоджуючий ефект геріціуму, збільшення активності антиоксидантних ферментів та зниження рівня перекисного окислення ліпідів.

Косметичні засоби на основі Hericium erinaceus, такі, як креми та сироватки для шкіри, мають високу ефективність завдяки антиоксидантним і протизапальним властивостям. Косметика з їжовиком сприяє регенерації шкіри, зменшує запалення та покращує загальний стан шкіри, роблячи її більш зволоженою та захищеною від впливу вільних радикалів.

Як приймати гриб геріціум

Як приймати гриб геріціум

В продажу їжовик гребінчастий доступний у формі порошку, екстракту (у капсулах або таблетках), настоянки або екстракту на спирту, а також у вигляді фіточаю.

✓ Порошок із висушеного гриба можна додавати в напої (смузі, каву, чай) або їжу (каші, супи, випічка). Це зручний спосіб вживати гриб у повсякденному житті.

✓ Екстракт гриба у формі капсул або таблеток є найбільш популярною формою серед тих, хто використовує їжовик для медичних цілей. Він стандартно дозується та зручний для прийому.

✓ Рідкий екстракт можна додавати у напої або пити у чистому вигляді. Він не містить спирту і є хорошим варіантом для тих, хто воліє уникати алкоголю. Зазвичай настоянки мають високу концентрацію активних речовин.

✓ Гриб можна просто заварювати як чай, використовуючи свіжу, сушену сировину або порошок. Його можна поєднувати з іншими лікарськими травами для покращення смаку або підвищення корисних властивостей.

Як приймати їжовик гребінчастий в добавках

Найкраще, щоб бад був комбінацією міцелію і плодового тіла. У цьому випадку буде отримано максимально великий ефект від прийому їжовика, оскільки деякі фахівці вважають, що міцелій гриба містить більше еринацинанів, які покращують роботу мозку, а плодове тіло – герицинонів, що захищають від раку, серцево-судинних захворювань та проблем із ШКТ.

У більшості досліджень учасникам давали до 3 грамів сушених грибів. Стандартне рекомендоване дозування гриба варіюється від 250 до 500 мг їжовику з прийомом до трьох разів на день з їжею або після неї, курсом 1-2 місяці.

Дослідні споживачі стверджують, що дію добавки можна посилити прийомом деяких вітамінів: ніацину, вітаміну С, а також нікотинової кислоти або вживанням часнику. Як і у випадку з будь-якою добавкою, важливо приймати їжовик гребінчастий відповідно до інструкцій виробника і не перевищувати рекомендовану дозу, якщо це не вказано лікарем.

Дана дієтична добавка виробництва ФітоБіоТехнології (Україна) є оптимальною комбінацією міцелію гриба Hericium erinaceus і плодового тіла (екстракт 25:1, еквівалентний 750 мг гриба). Рекомендована як джерело цинку, калію, заліза, незамінних амінокислот та унікальних біохімічних сполук для підтримки здоров'я та покращення самопочуття.

Прийом препарату покращує когнітивні функції, пам'ять та концентрацію, захищає нервову систему, знижує запальні процеси в організмі, підтримує здоров'я травної системи, заспокоює, омолоджує, підвищує настрій, нівелює стрес та симптоми депресії, підтримує імунну систему.

Як приймати капсули геріціум: дорослим і дітям від 14 років по 1 капсулі 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їди. Капсулу слід запивати невеликою кількістю води. Термін вживання 4-8 тижнів. Не перевищувати добову дозу, що рекомендується. Перед застосуванням слід проконсультуватися з лікарем.

Протипоказання: індивідуальна непереносимість компонентів продукту, діти віком до 14 років, вагітність і період лактації.

Дана дієтична добавка виробництва ФітоБіоТехнології (Україна) Геріціум або їжовик гребінчастий являє собою водно-спиртовий екстракт подрібнених грибів (міцелію) геріціуму (Hericium erinaceus) - 70%. Рекомендована як джерело цинку, калію, заліза, незамінних амінокислот та унікальних для підтримки здоров'я та покращення самопочуття. Створює несприятливі умови для розвитку розладів травної системи та виникнення новоутворень, сприяє нормалізації нервової системи та покращує сон. За твердженням практикуючих вживання їжовику саме у такій формі (спиртова настойка) має найбільшу ефективність.

Скільки приймати крапель: дорослим 30-40 крапель (1 чайну ложку) розвести в 100 мл води, пити 2-3 рази на день до їди. Курс прийому – 30 днів. Перед застосуванням потребує консультації із лікарем.

Протипоказання: індивідуальна непереносимість компонентів продукту, дитячий вік, вагітність та період лактації. 

Протипоказання та можлива шкода їжовика

Hericium erinaceus вважається безпечним для більшості людей, але, як і будь-який інший продукт, може мати протипоказання та можливі побічні ефекти.

Їжовик гребінчастий, протипоказання:

➤ Алергія. У деяких людей може бути алергія на гриби, у тому числі та на їжовик. При перших ознаках алергічної реакції (висипання, свербіж, набряк) слід припинити вживання.

➤ Вагітність та годування. Безпека вживання гериціуму під час вагітності та лактації не була належним чином вивчена, тому жінкам у цей період їжовик заборонений.

➤ Хронічні захворювання. Людям із певними хронічними захворюваннями (наприклад, захворюваннями печінки чи нирок) слід проконсультуватися з лікарем перед використанням їжовика.

Побічні ефекти:

У поодиноких випадках вживання їжовика може викликати розлади травлення, такі як здуття живота, діарея або нудота. Гриб може взаємодіяти з деякими лікарськими засобами, особливо з тими, що впливають на згортання крові. Якщо ви приймаєте такі препарати, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Загалом, їжовик не токсичний, має прекрасний смак, а з урахуванням унікального хімічного складу, також корисний та можуть підтримати ваше здоров'я. Але оскільки дослідження щодо довгострокового впливу цього гриба на здоров'я продовжуються, використання будь-яких екстрактів або добавок слід здійснювати з обережністю. Перед використанням добавки краще проконсультуватися з медичним фахівцем, особливо якщо є якісь побоювання щодо здоров'я.

Їжовик гребінчастий, відгуки

Їжовик гребінчастий, відгуки

У зв'язку з недостатньою кількістю наукових досліджень їжовика гребінчастого на людях, доказова медицина не може рекомендувати до прийому препарати на його основі. Однак, біохакери та люди, які вже використовують мікродозинг їжовика, стверджують, що він, дійсно, показує значні ефекти.

Відгуки людей, які вживали їжовик гребінчастий, різняться: від «нічого не відчув», до вау-ефекту, типу «відчув дуже серйозні зміни, підвищилася працездатність, сплю менше, але почуваюся набагато краще, став менш депресивним, мотивованим тощо». Практично всі відзначають гарний рівний настрій, підвищену працездатність, інтерес до нового, поява нових ідей та оптимізацію рішень. Деякі помічають зниження тяги до солодкого.

Їжовик гребінчастий - ефект від прийому за відгуками практикуючих:

Поліпшення концентрації. Багато людей відзначають поліпшення концентрації, ясності розуму та пам'яті після регулярного прийому їжовику. Це особливо актуально для тих, хто використовує його у формі добавок чи порошку. Ті, що вживають гриби стверджують, що вони стали більш продуктивними на роботі та у навчанні. При стражданні на хронічну втому або когнітивні порушення, часто згадують про зменшення симптомів після початку прийому їжовику. Вони відзначають покращення фокуса, пам'яті та загальної продуктивності.

Зниження тривожності та стресу. Користувачі часто описують стан більш спокійного та врівноваженого настрою, особливо при тривалому прийомі їжовику. Ті, хто страждав від депресії або тривожних розладів, згадують поліпшення психоемоційного стану, почуття внутрішнього спокою і меншу схильність до стресових ситуацій.

Поліпшення якості сну. Деяким людям їжовик допоміг покращити якість сну. Вони повідомляють, що стали легше засинати та рідше прокидаються вночі, що сприяє загальному покращенню самопочуття та відновленню.

Підвищення енергії. Згадують також, що після прийому їжовику гребінчастого почуваються більш енергійними та бадьорими. Це пов'язано не зі швидким припливом енергії, а скоріше з відчуттям покращення загального стану та підвищеною витривалістю.

Поліпшення роботи ШКТ. Є відгуки про те, що їжовик покращує травлення і знижує дискомфорт, пов'язаний із ШКТ, особливо при регулярному вживанні у формі екстракту. Люди з гастритом або іншими захворюваннями шлунка, відзначають зменшення болю та поліпшення стану шлунково-кишкового тракту.

Деякі люди не зазнають значних змін після вживання геріціуму, особливо якщо приймають його протягом короткого часу. Зазвичай для отримання помітних ефектів рекомендується регулярний прийом протягом декількох тижнів або навіть місяців.

Загалом відгуки про їжовик гребінчастий позитивні, особливо щодо його впливу на когнітивні функції та психічне здоров'я. Люди цінують його як природний засіб для покращення роботи мозку, зниження стресу та підтримки загального здоров'я. Проте ефект може залежати від індивідуальних особливостей організму, способу життя та тривалості прийому.

Часті питання

Коли з'являється ефект від прийому добавки Геріціум?

Ефект від прийому добавок з геріціумом (їжовиком) може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей організму, форми добавки та її дозування. Деякі люди помічають покращення настрою, пам'яті або травлення через кілька днів або тижнів після початку прийому добавки, проте для інших може знадобитися кілька місяців. Ефективність може залежати від поєднання з іншими аспектами способу життя, такими як харчування, фізична активність та стрес. За повідомленням більшості користувачів, перші ефекти можна очікувати через 1-2 тижні регулярного прийому.

Скільки часу приймати Геріціум

Для досягнення найкращих результатів рекомендується послідовне вживання добавки згідно з інструкцією. Оскільки офіційних даних про ефекти геріціуму при довгостроковому прийомі небагато, фахівці рекомендують приймати добавку курсами 1-2 місяці.

Де збирають гриб їжовик гребінчастий?

Hericium erinaceus зазвичай збирають у лісах, особливо в листяних і змішаних. У деяких випадках його можна зустріти у міських парках та садах, особливо якщо там є старі дерева. Він віддає перевагу вологим, темним місцям, часто росте на мертвій або пошкодженій деревині листяних дерев, таких як бук, дуб і клен.

Збирати їжовик слід обережно, щоб не пошкодити гриб та його довкілля. Однак перед збором потрібно переконатися у його ідентифікації, уважно вивчивши опис та фото, щоб уникнути плутанини з іншими, потенційно отруйними видами.

Чи безпечно приймати гриб їжовик дітям або людям похилого віку?

Багато батьків сумніваються, чи можна дітям давати їжовик. Оскільки гриб не токсичний, його прийом у цілому безпечний і для дітей, і для людей похилого віку, проте слід орієнтуватися на рекомендації виробників і враховувати кілька факторів.

Зовсім маленьким дітям давати гриб не можна. Більшість виробників рекомендує прийом цього БАД у віці ісля 14 років. Як і у дорослих, у дітей може виникнути алергія на гриби, тому важливо стежити за реакцією організму при першому вживанні. Перед введенням нових продуктів у раціон дітей краще проконсультуватися з педіатром.

Їжовик гребінчастий шкода чи користь для літніх людей? Гериціум допомагає при найпоширеніших вікових захворюваннях. Але попри очевидну користь цих грибів для літніх людей, перед початком його вживання варто проконсультуватися з лікарем, оскільки вікові люди часто мають супутні захворювання та приймають ліки, з якими можуть взаємодіяти біохімічні компоненти геріціуму. Крім того, у літніх людей може бути підвищена чутливість до деяких продуктів, включаючи гриби, що може призвести до травних розладів.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре