Продукти, що містять цинк, для підвищення імунітету та здоров'я в цілому

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Продукти, що містять цинк, для підвищення імунітету та здоров'я в цілому

Цинк - мінерал, який бере участь у багатьох аспектах клітинного метаболізму, необхідний для хорошого імунітету, репродуктивних функцій, красивої шкіри, волосся й нігтів. Він не виробляється організмом і повинен надходити туди з харчуванням. Їжа, яка мыститьій є цинк, є головним джерелом з'єднання. У даній статті ми розглянемо роль цього мікроелемента для організму людини, а також розповімо, в яких продуктах багато цинку для щоденного споживання.




Візитна картка мікроелемента

элемент цинка
Цинк (по латині zincum) - хімічний елемент під атомним номером 30 в періодичній системі Менделєєва. В живих організмах це биогенна сполука міститься близько 5⋅10-4%. Організм дорослої людини містить його близько 2 г, найбільша концентрація - в простаті, м'язах, печінці та підшлунковій залозі. Приблизно 10 мг мікроелемента містить 50 мл чоловічої сперми, саме тому він відіграє важливу роль в репродуктивній діяльності чоловіків.
Цинк представлений в більш ніж 400 ферментах, каталізує гідроліз пептидів, білків і складних ефірів, бере участь в зростанні та діленні клітин, утворення альдегідів, полімеризації ДНК і РНК, функціонуванні імунної системи.

Роль цинку в організмі

Тривалий дефіцит цинку може спровокувати порушення метаболізму, негативно позначаючись на роботі всіх органів і здоров'я в цілому.

Найпотужніший імуномодулятор

Численні дослідження доводять імуномодулюючі властивості цього мікроелемента. Цинк необхідний організму для розвитку та активації Т-лімфоцитів - основних компонентів антивірусного імунітету. Низький статус мікроелемента викликає підвищену сприйнятливість дітей і вікових пацієнтів до пневмонії та інших інфекцій. Прийом препаратів цинку позитивно впливає на перебіг гострих інфекцій нижніх дихальних шляхів - запалення легенів і вірусної пневмонії, скорочуючи тривалість і зменшуючи тяжкість захворювання.

Бореться з риновірусом

Цинк у вигляді льодяників або сиропу допомагає при застуді, особливо якщо приймати його протягом 24 годин з моменту появи перших симптомів. Він діє як антисептик, пригнічуючи процеси реплікації риновірусів в слизовій оболонціта та усуваючи запальні процеси в горлі.

Даний факт був встановлений рандомізованим сліпим клінічним дослідженням серед 50 пацієнтів. Одній групі протягом доби після виникнення перших симптомів застуди кожні 2-3 години денного неспання давали таблетований ацетат цинку (13,3 мг цинку), а інший - плацебо. У пацієнтів, які приймали цинк, тривалість симптомів застуди (кашель, виділення з носа та м'язові болі) значно скорочувалися.

Ранозагоювальні властивості

Цинк позитивно впливає на стан шкірних покривів і слизових оболонок. Лікарі часто прописують добавки з цинком при лікуванні виразки шкіри, а також зовнішні препарати при дерматиті та вугровій висипці. Дослідження показали ефективність сульфату цинку для лікування виразок на ногах у деяких пацієнтів з нестачою цинку в сироватці крові.

Усуває інфекційну діарею

Було встановлено, що висока дитяча смертність серед бідних верств населення в країнах третього світу викликається інфекційною діареєю, що виникає на тлі недоїдання і, пов'язаним з ним дефіцитом цинку. Прийом добавок від 4 до 40 мг в день в формі ацетату, глюконату або сульфату цинку показав значне зниження сприйнятливості дітей до інфекцій внаслідок діареї. В даний час Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) і ЮНІСЕФ рекомендують прийом добавок цинку протягом 10-14 днів для лікування гострої дитячої діареї (20 мг мікроелемента в день, а для немовлят до півроку - 10 мг).

Уповільнює прогресування вікової дегенерації жовтої плями

Популяційне когортне дослідження 2007 року в Нідерландах показало, що цинк і антиоксиданти здатні запобігти пошкодження клітин сітківки ока у людей похилого віку, знижуючи ризик прогресування до просунутій стадії.

У великому рандомізованому плацебо-контрольованому клінічному дослідженні вікових захворювань очей, яке проходило протягом 6,3 року учасники отримували добавки антиоксидантів з цинком, що значно знизило ризик розвитку пізньої стадії AMD і втрату гостроти зору. Однак, прийом одного тільки цинку істотно не вплинув на зниження гостроти зору.

Як визначити дефіцит цинку в організмі

дефицит цинка
На жаль, незбалансоване харчування, а також ряд інших факторів призводить до дефіциту цього мінералу в організмі людини, що може мати серйозні наслідки для здоров'я. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) відзначає, що більше 20% населення має глобальний дефіцит цинку та підкреслює необхідність його вживання з продуктами харчування або харчовими добавками для підвищення імунітету

Про дефіцит мінералу свідчать наступні симптоми:

  • зниження імунітету, що виражається частими застудами
  • порушення нюху і смакових відчуттів
  • хронічні запалення шлунково-кишкового тракту
  • випадання волосся
  • шкірні проблеми: вугрі, дерматити, екземи
  • повільне загоєння ран
  • втрата гостроти зору
  • розшарування нігтьової пластини і білі плями на нігтях
  • затримка росту у дітей.

Дефіцит цинку може виникнути на тлі прийому деяких ліків (зокрема, глюкокортикоїдів), при вживанні соєвого білка, внаслідок запальних захворювань кишечника, а також з-за глистових інвазій. Засвоєння цинку організмом уповільнюють препарати з високим вмістом селену.

Мінімальна рекомендована денна норма мікроелемента для дорослих чоловіків становить не менше 11 мг, в період активного статевого життя - від 30 до 70 мг. Жінкам необхідно 10-20 мг щодня, під час вагітності та при годуванні груддю цинку потрібно більше, а максимальна доза - 30 мг в день.

Радою з питань харчових продуктів і харчування (FNB) Інституту медицини національних академій добова норма для немовлят у віці від 0 до 6 місяців еквівалентна середньому споживанню його здоровими немовлятами, які перебувають на грудному вигодовуванні.

Таблиця 1: Рекомендована добова норма цинку

Вік

Чоловік

Жінка

Вагітність

Годування грудьми

0–6 місяців

2 мг *

2 мг *

7–12 місяців

3 мг

3 мг

1–3 роки

3 мг

3 мг

4–8 років

5 мг

5 мг

9–13 років

8 мг

8 мг

14–18 років

11 мг

9 мг

12 мг

13 мг

19+ років

11 мг

8 мг

11 мг

12 мг

* Адекватне споживання (AI)

Мікроелемент цинк в продуктах харчування

цинк в продуктах

Оскільки в організмі немає особливої системи зберігання даного мікроелемента, необхідно його щоденне надходження з продуктами харчування. Найпростіший спосіб - вживати цинк з їжею, так як він міститься в багатьох тваринних і рослинних продуктах, молюсках, овочах і фруктах.

Джерела цинку в харчових продуктах:

  • Молюски - здорові низькокалорійні джерела цинку в великій кількості. Найбільше його в устрицях: 6 середніх особин забезпечують 472% денної норми (52 мг) або 61 мг на 100 г. Інші молюски також містять багато природного цинку, однак у набагато більш скромних кількостях. Наприклад, в нозі камчатського краба міститься 93% від добової норми цинку, у крабі з Аляски - 69% або 7,6 мг на 100 грам, в чашці консервованого синього краба - 47%, в 100 грамах креветкок і мідій - 14% денної норми.
  • Червоне м'ясо всіх видів, включаючи яловичину, баранину та свинину, є відмінним джерелом цинку. У 100 грамах сирого яловичого фаршу міститься 4,8 мг цинку, що становить 44% денної норми, в стейку Рибай - 129%, в 100г гомілки баранини - 39%, в 100 г курячої ніжки - 2 мг (19%).
  • Нут, сочевиця, квасоля та інші бобові містять значну кількість цинку. Мікроелемент в рослинних продуктах особливо актуальний для прихильників вегетаріанської їжі. Наприклад, в 100 грамах відвареної сочевиці його близько 12% добової норми. Однак бобові також включають фітати, що перешкоджають засвоєнню цинку, тому менш кращі, ніж продукти тваринного походження. Біодоступність мікроелементу з бобових можна підвищити шляхом їх нагрівання, замочування, пророщування та ферментації.
  • Насіння гарбуза, кунжуту, конопель та льону - продукти, багаті цинком, і можуть бути використані для збільшення кількості його споживання. Наприклад, 3 столові ложки конопляних насіннячок містять близько 40% рекомендованої добової норми мікроелемента. Природними джерелами цинку є також кедрові горіхи, арахіс, кешью і мигдаль.
  • Молоко та сир містять біодоступний легко засвоюваний цинк. У 100 г сиру чеддер його міститься близько 28% добової норми, а в склянці жирного молока - близько 9%.
  • У яйцях, крім білка, корисних жирів, безлічі вітамінів і мінералів, також знаходиться цинк. В одному великому яйці його близько 5% денної норми.
  • Пшениця, киноа, рис, овес та інші цільнозернові можуть бути джерелом невеликої кількості цинку. Однак, так само як і бобові, вони містять антінутріенти фітати, що знижують його засвоюваність. Рафіновані цільнозернові містять більшу кількість фитатов, ніж не рафіновані.
  • Овочі та фрукти містять малу кількість цинку, однак також здатні заповнити його дефіцит у веганів. В одній великій картоплині можна знайти приблизно 1 мг цієї сполуки, що становить 9% денної норми, в 100 г стручкової квасолі та капусти - близько 3%.
  • У чорному шоколаді (70-85%) також міститься цинк: в 100-грамової плитці його 3,3 мг або 30% денної норми.

Інші джерела цинку

цинк в добавках

Незважаючи на досить багатий перелік продуктів, що містять цинк, як правило, організм засвоює не більше однієї його третини, решта швидко виводиться. На засвоюваність мінералу впливають стрес, прийом алкоголю, чаю й кави, а також ряд захворювань шлунково-кишкового тракту. Саме цим пояснюється дефіцит цього мікроелемента у великої кількості людей.

Альтернативою продуктам з цинком є біодобавки, представлені різними його формами. Вони відрізняються ступенем біодоступності, а також побічними ефектами. Найбільш засвоєними є препарати, що містять пиколинат і цитрат цинку, трохи гірше засвоюються ацетат і глюконат, а найменш біодоступність - сульфат і оксид цинку. Останні до того ж дратують слизову шлунково-кишкового тракту і можуть викликати нудоту.

Необхідність прийому цинку виникає під час інфекційних та простудних захворювань, вірусних епідемій, при великих психологічних навантаженнях, а також помітних зовнішніх симптомах дефіциту: шкірних висипаннях, ламкості і випаданні волосся, розшаруванні нігтьової пластіни. Однак приймаючи дієтичні добавки з цинком, потрібно враховувати несумісність цього мікроелементу з вітаміном В6, кальцієм і селеном. А ось фосфор і вітамін А, навпаки, діють синергічно, допомагая його засвоєнню.

Передозування цинку і побічні ефекти

Отруєння великими дозами цинку може протікати як у гострій, так і в хронічній формі. Гострі побічні ефекти високого споживання цинку включають нудоту, блювоту, втрату апетиту, спазми в животі, діарею і головні болі.

В одному звіті про клінічний випадок згадувалася сильна нудота та блювота протягом 30 хвилин після прийому 4 г глюконату цинку (570 мг елементарного цинку). Споживання 150-450 мг цинку в день було пов'язано з такими хронічними ефектами, як низький статус міді, зміна функції заліза, зниження імунної функції та рівнів ліпопротеїнів високої щільності. Встановлено також, що хронічно високі дози цинку негативно впливають на деякі аспекти фізіології сечовипускання.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре