Коріння кульбаби - користь та шкода

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Коріння кульбаби - користь та шкода

Зміст:

➦ Що таке кульбаба і де вона росте?

➦ Хімічний та вітамінний склад

➦ Переваги кореня кульбаби для здоров'я

➦ Дозування та рекомендації щодо застосування

➦ Взаємодія з лікарськими засобами

➦ Можлива шкода та протипоказання

Її сонячні квіти радують нас навесні, а з наближенням осені ми з сумом спостерігаємо за пухнастим насінням, що летить та нагадує про кінець літа. Однак кульбаба – це не просто найвідоміший бур'ян, а рослина, що широко використовується в кулінарії та фітотерапії. Перші згадки про її лікувальне застосування зустрічаються в стародавніх арабських трактатах, вона була популярною у стародавніх римлян і греків, а в китайській традиційній медицині використовується вже понад 1000 років. У цій статті ми знайомимо нашого читача з науковими даними про корисні властивості кореня кульбаби, розповідаємо, як правильно його застосовувати для покращення здоров'я та самопочуття.


Що таке кульбаба і де вона росте?

Що таке кульбаба і де він росте?

Кульбаба (лат. Taraxacum officinale) – багаторічна дикоросла трав'яниста рослина, що зустрічається повсюдно у всіх регіонах Європи з помірним кліматом. Вона любить прохолодні та вологі ділянки. У природі росте на луках, полях, у садах та узбіччях доріг на висоті до 2000 метрів над рівнем моря.

Блідно-зелене листя кульбаби розвивається в розетці, майже притиснутій до землі. Від 15 до 20 сантиметрів завдовжки та близько 3 сантиметрів завширшки, воно нарізано на неправильні трикутні частки, зубчасті, гачкуваті та загострені. Саме цій формі вона завдячує своїм іншим прізвиськом «зуб лева».

Золотисто-жовті квітки рослини розташовані на порожнистих стеблах, заповнених "молочком", та зібрані в окремі квіткові голівки. Плоди-насіння у вигляді пухнастої кулі з тонкими шовковистими чубчиками розлітаються при найменшому подуві вітру.

Червоно-коричневий, стрижневий та м'ясистий корінь кульбаби може йти в землю до 50 сантиметрів, щоб черпати ресурси, необхідні для розвитку рослини. 

Хімічний та вітамінний склад

Кульбаба містить інулін, фруктозу, жирні кислоти, стероли (ситостерол), сесквітерпенові лактони (тараксацин), флавоноїди (кверцетол), фенольні кислоти (кавова кислота), силімарин, силібінін, куркумін, іберберин, ресвератрол, кальцій, калій, залізо, марганець, кремнезем та холін), а також вітаміни B, C, D, K та А (у вигляді бета-каротину). Такий багатий склад визначив цілющі властивості рослини.

Переваги кореня кульбаби для здоров'я

Переваги кореня кульбаби для здоров'я

Кульбабу по праву називають народним еліксиром життя. Гіркота коренів надає її очищувальні та сечогінні властивості, які роблять рослину ефективною для правильного функціонування травлення, роботи печінки, жовчного міхура, сечовидільної системи, а також для нормалізації рівня цукру в крові.

Підтримує імунітет

Згідно з науковими даними, завдяки активним сполукам, таким як флавоноїди, терпени, сесквітерпенові лактони, а також вітаміни А, С і D кульбаба підвищує імунітет, знижує запальні реакції в організмі, має антиангіогенну та антиканцерогенну дію. У додаток до багатьох інших переваг для здоров'я, корінь кульбаби має антимікробні та противірусні властивості, які можуть допомогти зупинити зростання хвороботворних бактерій і патогенів.

Дослідження в Ірландії, опубліковане в журналі Phytotherapy Research, показало, що корінь кульбаби особливо ефективний проти певних штамів бактерій, які викликають стафілококові інфекції та хвороби харчового походження. Попри необхідність додаткових досліджень, вже зараз можна стверджувати, що корінь кульбаби може бути корисним природним засобом підтримки імунної системи у боротьбі з бактеріальними інфекціями.

Діуретичний ефект кульбаби

У народній медицині найбільш відомі сечогінні властивості кульбаби. Недарма її французька назва pissenlit означає буквально «мочитися в ліжко». Ряд наукових досліджень доводить діуретичний ефект від прийому засобів коріння та трави кульбаби. Вона бореться із затримкою води, сприяючи дренажу організму, здатна ефективно збільшувати частоту сечовипускання та об'єм сечі, необхідної для дренування сечовивідних шляхів.

Завдяки своїм очищальним і сечогінним функціям кульбаба представляє терапевтичний інтерес при інфекціях сечовивідних шляхів. Підвищене вироблення сечі промиває сечовивідні шляхи, не дозволяючи бактеріям залишатися прикріпленими до стінок. У разі каменів у нирках таке збільшення обсягу сечі ефективно виводить речовин, що беруть участь у створенні каменів (кальцій, оксалати, сечову кислоту, цистин). Однак для підтвердження всіх цих властивостей потрібні подальші дослідження.

Детоксикує печінку

За даними Британської асоціації фітотерапії, кульбаба є стимулятором роботи печінки. Згідно з дослідженнями, рослина сприяє відновленню функції печінки та жовчовивідних шляхів, тому може використовуватися при лікуванні таких захворювань, як печінкова недостатність та захворювання жовчного міхура.

Корні кульбаби мають очищальні та дезінтоксикаційні властивості. Завдяки тараксину, що міститься в ньому, він є відмінним жовчогінним засобом. Полегшуючи виділення жовчі печінкою та її евакуацію в кишківник, вона сприяє спорожненню жовчного міхура, запобігаючи таким чином розвитку жовчнокам'яної хвороби.

Дослідження, проведене в Кореї, показало, що екстракт кореня кульбаби запобігає пошкодженню клітин печінки у мишей, спричиненому отруєнням алкоголем. Проте, слід наголосити, що сьогодні, на жаль, такого роду клінічних досліджень на людях немає.

Підвищує антиоксидантну активність

У корінні кульбаби міститься багато активних інгредієнтів антиоксидантної властивості. Це стероли, флавоноїди, поліфеноли, каротиноїди, тараксастерол, а також вітаміни А і С, причому за кількістю потужного антиоксиданту бета-каротину вона вважається одною із найбагатших рослинних джерел. Таким чином, введення коренів кульбаби в раціон допомагає знизити запалення та нейтралізує вільні радикали, що сприяють передчасному старінню та появі вікових хвороб. При місцевому застосуванні кульбаба також захищає шкіру від пошкоджень, спричинених сонячними променями, старінням та акне.

Може допомогти знизити рівень холестерину та високий тиск

Поряд з обмеженням споживання оброблених харчових продуктів, включенням до раціону фруктів та овочів, прийом препаратів на основі коренів кульбаби допомагає знизити рівень холестерину та цукру в крові, нормалізувати артеріальний тиск та зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

В одному дослідженні кроликів годували дієтою з високим вмістом холестерину і додавали в їжу корінь кульбаби. Кульбаба призвела до зниження загального холестерину, тригліцеридів і поганого холестерину ЛПНЩ, а також до збільшення корисного холестерину ЛПВЩ. Така дія пояснюється наявністю у складі великої кількості інуліну – пребіотика, що стимулює вироблення ферментів, відповідальних за розщеплення жиру.

З іншого боку, завдяки здатності кульбаби інгібувати ферментативну активність ліпази підшлункової залози, вона може допомогти у боротьбі з надмірною вагою та ожирінням, які, своєю чергою, збільшують ризик розвитку артеріальної гіпертензії та хвороб серця. Крім того, кульбаба є гарним джерелом калію, необхідного для роботи серцевого м'яза.

Стимулює травлення

Здавна корінням кульбаби лікували нетравлення шлунка, здуття, тимчасові порушення транзиту та інші проблеми травної системи. Вона має легку проносну дію, прискорює кишковий транзит і пом'якшує стілець. Експерти стверджують, що біологічно активні компоненти рослини (тараксастерол, цикорова кислота, полісахариди та інулін) позитивно впливають на травлення, сприяючи переварюванню жирів та зменшенню випадкових шлунково-кишкових розладів. Клітковина кореня кульбаби допомагає позбавитися таких проблем із травленням, як запори, болі в животі, геморой, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) і виразка шлунка.

Допомагає в лікуванні діабету

Антигіперглікемічні, антиоксидантні та протизапальні властивості кульбаби, можуть допомогти у лікуванні людей з діабетом II типу. Коріння рослини містить розчинну клітковину (інулін). Переміщаючись організмом у неперетравленому вигляді, вона допомагає сповільнити всмоктування цукру в кровотік, покращуючи довгостроковий контроль рівня цукру в крові.

Користь кульбаби для чоловіків

За статистикою, до інфарктів та інсультів більш схильні представники сильної статі. Використання коріння кульбаби знижує ризик серцево-судинних захворювань у чоловіків, допомагаючи їм зберегти здоров'я та продовжити життя. Крім того, антиканцерогенні властивості рослини допомагають запобігти розвитку раку передміхурової залози.

Користь кульбаби для жінок

Кульбаба може використовуватися в гінекології. Її активні компоненти допомагають при болючих менструаціях, маткових кровотечах, усувають симптоми менопаузи.

Деякі наукові дослідження показали ефективність кульбаби у комплексній терапії пухлин молочної залози. З урахуванням того, що кожна 12-та жінка у світі стикається з раком молочної залози (дані ВООЗ), варто включити цю рослину до свого раціону.

Крім того, кульбаба корисна для збереження жіночої краси. У народі вона здавна використовувалася для видалення бородавок та папілом, знебарвлення ластовиння та пігментних плям, боротьби з целюлітом та надмірною вагою. Лосьйон з усіх частин кульбаби має омолоджувальний ефект.

Зміцнює кістки

Показанням до застосування дієтичних добавок на основі кульбаби є дефіцит вітаміну К, який відіграє ключову роль у здоров'ї кісток. Нестача цього нутрієнта пов'язана із підвищеним ризиком переломів та зниженням щільності кісток. Крім того, кульбаба містить кальцій, необхідний для побудови структури кісток та зубів.

Сприяє здоров'ю шкіри

Завдяки потужній антиоксидантній дії, кульбаба підвищує захисні функції клітин шкіри та уповільнює її старіння. Вона блокує зростання бактерій, що викликають шкірні інфекції, ефективна для лікування екземи. Дослідження in vitro, проведене в Канаді у 2015 році, показало, що нанесення екстрактів кульбаби (Taraxacum officinale) на шкіру захищає її від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.

Дозування та рекомендації щодо застосування

Дозування та рекомендації щодо застосування

У кульбабі йде в їжу практично все. М'ясистий і гіркий свіжий корінь можна їсти сирим або смажити на сковороді, щоб зменшити гіркоту, а із сухої сировини заварювати чай і каву. Ніжні молоді пагони, зібрані до цвітіння, вживаються в основному в салатах. З вареного листя готують соуси та гарніри. Квіткові бутони консервують в оцті та їдять як каперси. З квітів також можна варити варення і робити вино.

Корні кульбаби можна приготувати самостійно, викопуючи їх із землі. Проте, слід уникати місць можливого забруднення рослини гербіцидами та пестицидами. Найпростіше купити правильно заготовлене коріння у вигляді дієтичної добавки.

Міксофіт Подорожник, кульбаба, каштан таблетки 0,45г №45

Дієтичні добавки на основі кореня кульбаби, випускаються у формах настойки, рідкого екстракту, фіточаю, таблеток та капсул. Більшість порошкових форм містять від 500 до 1500 міліграмів екстракту кореня кульбаби на порцію. Офіційного рекомендованого дозування для капсул немає. При прийомі добавок з кульбаби слід орієнтуватися на рекомендації для конкретного продукту, оскільки у різних брендів дозування можуть відрізнятися.

Чи можна приймати корінь кульбаби щодня? Це залежить від загального стану здоров'я та форми, що приймається. Безпечним вважається випивати до трьох чашок чаю з кульбаби щодня. Щоб оцінити переносність і запобігти можливим побічним ефектам, краще починати з нижчої дози, поступово підвищуючи її.

Як приготувати смачний чай з кульбаби?

Корень з кульбаби можна використовувати у вигляді настоянок, відварів і екстрактів, але багато хто воліє його заварювати у вигляді смачного чаю або кави.

Фіточай Organic Herbs Кульбаба 50г

Чай з кореня кульбаби

Одну столову ложку фіточаю заварити 1 склянкою гарячої води, дати настоятися 10-15 хвилин, дорослим пити 2 рази на добу за 30-40 хвилин до їди. Для покращення смаку до чаю можна додавати молоко, цукор чи мед.

Чай із кульбаби покращує роботу травної системи, позитивно позначається на стані нервової системи, допомагаючи розслабитися та позбутися стресу.

Кава з кореня кульбаби

Щоб приготувати каву з кореня рослини, потрібно попередньо прожарити її в духовці протягом 10–15 хвилин при температурі 180°С. Потім залити корінь гарячою водою, дати настоятися протягом 5-10 хвилин і процідити.

Настій

Столову ложку перетертого сухого коріння залити окропом. Настоювати пів години, охолодити. Рекомендується вживати по 60 мл перед їдою для поліпшення апетиту.

Відвар

Одну чайну ложку висушеного та дрібно нарізаного кореня залити 25 мл холодної води. Прокип'ятити 3 хвилини, залишити настоюватись 15 хвилин, накривши кришкою. Процідити та пити від 1 до 3 чашок на день, приблизно за 30 хвилин до кожного прийому їжі.

Взаємодія з лікарськими засобами

Кульбаба може взаємодіяти з деякими ліками, такими як антикоагулянти, протидіабетичні засоби, діуретики та навіть препарати на основі літію. Оскільки рослина діє як сечогінний засіб, може впливати на функцію нирок. Вона може впливати також на препарати, які розщеплюються печінкою. Щоб уникнути взаємодій, варто розвести в часі прийом ліків і препаратів з кульбаби на дві або більше годин.

Ліки, що потенційно взаємодіють з екстрактом коренів кульбаби:

  • Антациди
  • Препарати для розрідження крові
  • Діуретики
  • Літій
  • Ципрофлоксацин
  • Ліки для лікування діабету

Якщо є захворювання печінки, діабет або проблеми з нирками, перш ніж починати приймати добавки з кульбабою, краще попередньо проконсультуватися у лікаря.

Можлива шкода та протипоказання

Кульбаба не токсична, проте, у разі чутливого шлунка її слід вживати в помірних кількостях.

Протипоказання:

 Гострі та хронічні захворювання нирок, серця, печінки та проблеми, пов'язані з жовчним міхуром.

✘ Кишкова непрохідність, виразка кишківника

✘ Алергія

✘ Затикання жовчних проток.

Побічні ефекти

На сьогодні використання екстрактів кульбаби не виявило серйозних побічних ефектів, крім кількох ізольованих, таких як нудота та печія. Повідомлялося також про поодинокі випадки контактного дерматиту під час збирання врожаю. Цей небажаний ефект викликається присутніми у соку рослини сесквітерпеновими лактонами.

Щоб уникнути побічних ефектів, рекомендується приймати препарати кульбаби тривалістю від одного до трьох тижнів з перервами. Також необхідно дотримуватись рекомендованих доз при використанні харчових добавок. Вагітним і жінкам, що годують, перед початком лікування кульбабою рекомендується звернутися до лікаря.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловите свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре