Зміст:
➦ Чому порушується мікрофлора?
➦ Чим відновити мікрофлору кишківника?
➦ Народні засоби відновлення мікрофлори
➦ Способи покращити здоров'я кишківника
Кишківник по праву вважається другим мозком, оскільки встановлено, що через мільярди мікроорганізмів, що становлять кишкову флору, він природним чином впливає не лише на наше здоров'я та імунітет, а й психічний стан. Чому порушується баланс кишкової мікробіоти, як відновити та зберегти здоров'я кишківника – про це наша сьогоднішня стаття.
Чому порушується мікрофлора?
Травний тракт є домом для гігантської популяції бактерій. Завдяки науковому прогресу нині визнано, що кишкова флора складається з багатьох мікроорганізмів: різних бактеріальних штамів, вірусів, дріжджів, грибів, найпростіших. Вчені навіть змогли підрахувати їхню кількість: до кількох мільярдів.
Кишкова мікробіота є складною та унікальною екосистемою. За наявності майже 200 видів різних мікроорганізмів, його точний склад залежить від кожної людини. Пробіотична флора створюється при народженні та розвивається з роками залежно від різних факторів, включаючи генетику, дієту та навколишнє середовище.
Більша частина колонії хороших бактерій та дріжджів – це пробіотики. Належачи до групи молочнокислих ферментів, вони становлять корисну мікробіоту – реальний бар'єр захисту від поганих бактерій (патогенів), сприяючи підтримці ефективного травлення та доброго здоров'я. На жаль, вони можуть бути знищені під впливом різних факторів, що призводить до дисбактеріозу.
Елементи, здатні порушити баланс травної флори:
➤ незбалансоване харчування
➤ вживання тютюну та алкоголю
➤ забруднення навколишнього середовища
➤ прийом антибіотиків для лікування бактеріальної або вірусної інфекції
➤ радіація всіх видів (включаючи рентгенівські промені)
➤ генетичні порушення ферментації
Антибіотики, які застосовуються для лікування деяких інфекційних захворювань, можуть призвести до практично повного знищення кишкової флори. Це сприяє розвитку різних негативних симптомів, що продовжуються до відновлення пробіотичної популяції кишківника.
Серед ознак, які можуть сигналізувати про руйнування кишкової флори, ми знаходимо:
- Порушення транзиту: запор, діарея, нерегулярний стілець.
- Болі в животі, особливо кишкові спазми.
- Відчуття здуття живота, метеоризм.
- Запалення слизової оболонки травного тракту.
Хоча на сьогодні прямий зв'язок між розвитком цих патологій та зміною мікробіоти формально не доведено, синдром подразненого кишківника (функціональна колопатія), хвороба Крона або навіть неспецифічний виразковий коліт є захворюваннями, симптоми яких можуть посилюватися у разі деструкції кишкової флори. Крім розладу травлення, що є найбільш очевидною ознакою ураження кишкової флори, є низка менш очевидних симптомів, що свідчать про зміну мікробіоти.
У разі порушення флори проникність слизової оболонки кишківника перестає бути оптимальною, й алергени, віруси та хвороботворні бактерії легше потрапляють у кровотік. Таким чином вчені пояснюють зростання алергії (сінна лихоманка, екзема, кропив'янка) та інфекцій, у тому числі гастроентериту.
Встановлено, що деякі жіночі захворювання (запалення шийки матки, ендометрит, запалення яєчників та маткових труб, інфекції в малому тазі) пов'язані з порушенням балансу мікрофлори та проникненням у внутрішнє середовище штамів бактероїдів. Ці патогени містяться в калових масах, природній мікрофлорі жіночої репродуктивної системи, верхніх та нижніх дихальних шляхах. Їхній діяльності перешкоджає корисна мікрофлора, відповідальна за бар'єрні функції слизових оболонок ШКТ.
Деякі дослідження показують, що виникненню метаболічних порушень, таких як діабет 2 тип або ожиріння, також сприяє дисбаланс травної флори. Погіршення мікробіотичного стану тонкого кишківника знижує всмоктування корисних елементів і може призвести до їх дефіциту, що загрожує певним захворюванням, наприклад, анемією. Крім того, пробіотики, мабуть, відіграють певну роль у виникненні почуття ситості, впливаючи таким чином на збільшення ваги та успіх дієти для схуднення. Від кишкової мікрофлори залежить здоров'я товстої кишки, що безпосередньо пов'язана з розвитком колоректального раку.
Ще більш дивно, деякі неврологічні проблеми легше виникають при руйнуванні кишкової флори. Численні результати демонструють зв'язок між мікробіотою та мозком. Вчені вже заявляють про такий взаємозв'язок у розвитку таких розладів, як стрес, тривога, депресія і навіть аутизм.
Чим відновити мікрофлору кишківника?
Для природного відновлення кишкової флори рекомендується вживання харчових добавок наступного типу:
✓ пробіотики, що являють собою живі мікроорганізми, що цілюще впливають на баланс кишкової флори;
✓ пребіотики, що являють собою речовини, що сприяють розвитку та функціонуванню бактерій кишкової флори;
✓ синбіотики, що є сумішшю пребіотиків і пробіотиків ферменти, що покращують травлення.
В найтяжчих випадках може бути передбачена трансплантація деяких мікроорганізмів кишкової флори (фекальна мікробна трансплантація).
Основна функція пробіотиків полягає в зміцненні кишкової флори завдяки молочнокислим ферментам, що містяться в них. Вони полегшують травлення та регулюють кишковий транзит, допомагаючи таким чином зміцнити здоров'я загалом.
Кращі препарати для відновлення мікрофлори кишківника в Фітомаркет
Комплекс OM-X® від Dr.OHHIRА - рослинний преметабіотик, що виробляється протягом 5 (3+2) років шляхом натуральної трирічної ферментації плюс додаткової дворічної витримки.
Всередині кожного пакету є однорідна маса густої суміші, яка складається:
✦ з пребіотиків – галакто-олігосахаридів, фрукто-олігосахаридівт та олігосахаридів ферментованої клітковини 14-ті екологічно чистих рослин, що ростуть у натуральній природі Японії,
✦ та метабіотиків – понад 550 ферментованих метаболітів (12 штамів живих молочнокислих бактерій).
Три роки суміш постійно перемішується до перетворення на густу однорідну масу і ще два роки витримується. Тривалий процес виробництва проходить за природної температури, під класичну музику, що підвищує життєдіяльность живих мікроорганізмів.
Прийом рослинного преметабіотика OM-X® від Dr.OHHIRА 5-ти річної ферментації зміцнює та відновлює баланс мікробіому кишківника, покращує роботу ШКТ, підвищує засвоюваність поживних речовин, скорочує випадки захворюваності шлунка, інфекцій ротової порожнини та печії, сприяє нормалізації артеріального тиску і т.п.
Преметабіотик Deluxe 5-річної ферментації ОМ-Х® від Dr.OHHIRA® – ідеальна добавка ферментованої їжі, яка поєднує три підходи:
- пробіотики, які доставляють живі пробіотичні штами в кишківник;
- пребіотики, що культивують співіснуючі бактерії в кишківнику;
- біогенні, що виробляються пробіотичними штамами.
Композиції, отримані з овочів, фруктів, морських водоростей та грибів, стають їжею для дружніх бактерій у кишківнику та підтримують їх зростання.
12 штамів препарату включають молочнокислі бактерії, біфідобактерії та коки. Це пробіотики, які беруть участь у п'ятирічному процесі ферментації. Такий продукт містить у 10 разів більше КОЕ пробіотичних штамів, ніж трирічний варіант, що обіцяє найкращий ефект.
Крім того, побічні продукти, що утворюються у процесі виробництва пробіотиків OM-X® Dr. Ohhira®, такі як амінокислоти, пептиди, вітаміни, мінерали, органічні кислоти, харчові волокна, олігосахариди та поліфеноли, сприяють додатковому цілющому впливу на організм.
За допомогою комплексів преметабіотиків ОМ-Х® від Dr.OHHIRA®, що діють синергійно, пропонується тримісячна програма відновлення кишківника:
➤ В перший місяць насичуємо мікробіом будівельним матеріалом рослинного преметабіотика 5-річної ферментації ОМ-Х® від Dr.OHHIRA®.
➤ На другий місяць заселяємо мікрофлору пробіотиком та надаємо їй харчування преметабіотиком Deluxe.
➤ На третій місяць підтримуємо та закріплюємо ефект, знов використовуючи рослинний преметабіотик 5-річної ферментації ОМ-Х® від Dr.OHHIRA®.
Gut Connection Kids Digestive Balance – американська дієтична добавка до раціону дитини для покращення загального стану організму. Оздоровлення відбувається через стабілізацію роботи травної системи, яка суттєво покращує мікрофлору кишківника, збільшуючи кількість корисних біфідобактерій у товстій кишці та знижуючи кількість шкідливих бактерій.
У складі комплексу органічний ксило-олігосахарид PreticX, порошок зеленого ківі Altazin, продукт ферментації сухих дріжджів EpiCor, а також екстракт листя перили Benegut. Приймання добавки розв'язує проблеми спазмів та надмірного газоутворення, а також нормалізує евакуаторну функцію кишківника.
Народні засоби відновлення мікрофлори
Популярні рецепти народної медицини для відновлення кишкової мікробіоти:
Суміш з меду, кураги та чорносливу. Сухофрукти перекрутити на м'ясорубці та змішати з медом. Вживати суміш по одній столовій ложці на день.
Корінь кровохлібки. 200 г сировини залити склянкою води та варити на повільному вогні 15-20 хвилин. Відвар, що вийшов, приймати 5-6 разів на день по 1 ст.л. протягом місяця.
Насіння кропу. 4 ч.л. насіння залити 1 склянкою окропу і залишити наполягати протягом двох годин. Після цього отриманий настій слід приймати кожні дві години.
Подорожник із коренем лепехи. 2 ч. л. суміші лікарських трав залити окропом і настоюють пів години, після чого приймають протягом десяти днів по 50 мілілітрів за 30 мін перед кожним прийманням їжі.
Відновленню мікрофлори кишківника дуже добре допомагає компот із сухофруктів та вживання кислих ягід.
5 продуктів, які здатні швидко нормалізувати роботу кишківника:
➦ Квашена капуста
Вживання в їжу квашеної капусти сприяє мобілізації необхідних для кишечника бактерій. Це в основному пов'язане з явищем перетворення на молочну кислоту цукру, що є присутнім у капусті. Йдеться про лактоферментацію. Крім того, квашена капуста містить високий рівень вітаміну С, калій, фосфор та кальцій. Це простий, але дуже корисний продукт, який дозволяє швидко збагатити кишківник корисною мікробіотою.
➦ Мед
Зміст фруктоолігосахаридів у меді робить його пребіотичним продуктом. Він здатний стимулювати зростання корисних для кишківника бактерій. Крім цього, мед містить антиоксиданти, а також калій. Антибактеріальний ефект цього продукту дозволяє ефективно боротися з деякими отруйними речовинами та запорами. Проте калорійність меду можна порівняти з калорійністю цукру. Тож не забувайте про помірне споживання!
➦ Крупи
Каші з геркулесу або гречки, з'їдені за сніданком, є чудовим засобом відновлення корисної мікробіоти. До них можна додавати чорнослив, свіжі або в'ялені фрукти, які здатні налагодити роботу кишківника.
➦ Натуральні йогурти
Як відомо, антибіотики сприяють знищенню корисних для організму бактерій. Якщо їх приймати, потрібен продукт, здатний запобігти це явище. Натуральний йогурт – найкраще розв'язання цієї проблеми.
Пробіотичний йогурт містить достатню кількість молочнокислих бактерій, які сприяють відновленню балансу кишківника. Він також багатий на кальцій, вітамін D і фосфор. Лікарі рекомендують обов'язкове його вживання, якщо ви приймаєте антибіотики проти Helicobacter Pylori. Це сприяє збереженню кишкової флори. Крім того, рекомендуються інші продукти, що містять молочнокислі бактерії (кефір, сир, ряжанка, айран і т.п.)
➦ Овочі та фрукти
Вживання овочів та фруктів є гарною ідеєю для збереження мікробіоти кишківника. Вибирайте ті, які багаті на клітковину і пектини, тому що вони є основною їжею кишкових бактерій. Віддавайте перевагу споживанню харчових волокон, таких як галактоолігосахариди або фруктоолігосахариди. Клітковиною багаті: цибуля, буряк, гарбуз, спаржа, банан, яблука, сливи, абрикоси, чорна смородина, аґрус. Всі кислі ягоди дуже корисні для відновлення мікрофлори кишківника. Також відновленню мікрофлори дуже добре допомагає компот із сухофруктів.
Способи покращити здоров'я кишківника
З урахуванням того, що від стану кишківника залежить здоров'я всього організму, вченими встановлені фактори, що позитивно впливають на здоров'я цього органу.
Вживайте ферментовані продукти
Такі продукти, як пробіотичний йогурт, кефір, квашена капуста та огірки, корейська капуста кімчі, місо (паста з ферментованих бобів), чайний гриб (камбуча) здатні покращувати кишкову мікрофлору та знижувати рівень запалення у всьому організмі. Нещодавні дослідження встановили, що ферментовані продукти справді можуть змінювати склад мікробіоми кишківника.
Їжте овочі та фрукти
Крім безперечної поживної користі овочі покращують кишкову мікрофлору. Так, листова зелень сприяє зростанню здорових кишкових бактерій, а клітковина цибулі, буряків, гарбуза та яблук може забезпечити щоденний рекомендований мінімум пребіотиків. Дієтологи радять щодня їсти три порції овочів та дві порції фруктів. Порція овочів – це 0,5 склянки приготованих або подрібнених сирих та 1 склянка листових овочів, а порція фруктів – це 1 цілий фрукт.
Приймайте вітаміни та мінерали
Для відмінного балансу кишкової флори необхідні 12 вітамінів: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12 , A, C, D та E, а також 8 мінералів: мідь, залізо, цинк, йод, хром, селен, марганець та молібден. Ці елементи сприяють здоров'ю мікробіомів кишківника.
Займайтеся спортом
Подбайте про сон
Як відомо, що всі процеси в організмі працюють відповідно до циркадних ритмів. Згідно з дослідженнями, нестача або порушення сну негативно позначається на складі мікробіоти та може спричинити дисбактеріоз. Це з гормонами, вироблення яких порушується у зв'язку з поганим сном. Змінюється метаболізм, що у довгостроковій перспективі загрожує ожирінням, цукровим діабетом 2 типу та ін.ми проблемами. Помічено, що люди зі змінним графіком роботи найчастіше стикаються з проблемами зі здоров'ям.
Зменште стрес
Вчені давно встановили тісний зв'язок між мозком і кишківником, називаючи останній «другим мозком». У 2017 році з'явився термін «вісь кишківник-мозок», згідно з яким ці два органи можуть «спілкуватися» та впливати один на одного. Попри те, що ця тема ще не до кінця вивчена, сьогодні можна точно стверджувати, що психічне здоров'я залежить від кишківника і навпаки. Дослідження показують, що стрес, тривога та депресія можуть збільшувати СРК, але водночас, хворий кишківник здатний викликати психічні розлади.
Висновок
Від стану нашого кишківника залежить здоров'я всього організму. Запобігти дисбіозу та відновити корисну мікрофлору без ліків можна, обмежуючи фактори ризику. Для цього рекомендується правильне харчування, наповнене пробіотичними продуктами, регулярна фізична активність, обмеження факторів стресу і занепокоєння, а також нормалізація сну.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте чи напишіть відгук.
Посилання на дослідження на тему:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31387262/
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160215114005.htm