У яких продуктах міститься вітамін Д: рейтинг основних джерел

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

У яких продуктах міститься вітамін Д: рейтинг основних джерел

Зміст:

➦ Користь для організму

➦ Вітамін Д у продуктах - рейтинг продуктів

➦ Добавки з вітаміном Д

➦ Причини дефіциту та добова норма вітаміну Д

➦ Висновок

Відомо, що приблизно 90% корисного для організму людини вітаміну D синтезується у шкірі під дією ультрафіолету. На жаль, засмагати ціле літо, щоб накопичити його достатню кількість, виходить не у всіх, та й лікарі попереджають про шкоду тривалого перебування на сонці через ризик раку шкіри. На щастя, вітамін Д можна отримати із деяких харчових продуктів. Дізнаємося докладніше, яка їжа допоможе заповнити недолік «сонячного вітаміну».

Користь для організму

Вітамін Д – це група біологічно активних речовин, найбільш відомі з яких холекальциферол (вітамін Д3) та ергокальциферол (вітамін Д2). Перший виробляється організмом під впливом ультрафіолету, а також надходить з їжею, другий міститься лише у харчових продуктах.

Основне завдання вітаміну D - участь в обміні фосфору та кальцію. Він забезпечує нормальне зростання кісткової тканини, запобігає виникненню рахіту та остеопорозу, відповідає за міцність зубів та нігтів. Останні наукові дані довели значний вплив вітаміну D на роботу імунної системи та підвищення захисних властивостей організму, що є особливо актуальним у період простудних та вірусних захворювань. Кальциферол покращує когнітивні функції, допомагає при нервових та психологічних розладах, полегшує перебіг аутоімунних захворювань (псоріаз), перешкоджає зростанню ракових клітин.

Результати масштабного дослідження у 2016 році під керівництвом професора K.D. Cashman (Університетський коледж м. Корк, Ірландія) показали, що у 40,4% населення європейських країн відзначається нестача вітаміну D у сироватці крові, а 13% людей стикаються із вираженим дефіцитом цього мікронутрієнта, що несе високі ризики клінічних проявів. Це з тим, більшість європейського населення перебуває у зоні низької інсоляції. З урахуванням отриманих даних, актуальним стає питання поповнення «сонячного» вітаміну через їжу.

Вітамін Д у продуктах - рейтинг продуктів

у яких продуктах є вітамін Д

Відомо, що багато вітаміну Д є в риб'ячому жирі та в рибі, проте багатьом не подобається їхній смак. На щастя, цей важливий нутрієнт можна знайти і в іншій їжі. Пропонуємо список основних чемпіонів вітаміну д3 у продуктах.

Риб'ячий жир

У відомому і зненавидженому багатьма з дитинства риб'ячому жирі міститься найбільша кількість вітамінів D2 і D3: в 100 г продукту - 250 мкг або 2500% добової норми, а в чайній ложці (5 мл) жиру з печінки тріски його міститься 56% . Крім того, цей продукт є одним з найкращих джерел ретинолу - вітаміну росту для дітей, а також омега-3 жирних кислот – важливого нутрієнта для здоров'я серця, судин та мозку. Риб'ячий жир можна купити в різній формі випуску, а також з різними смаковими та ароматичними добавками. Однак унаслідок високої токсичності вітаміну А приймати риб'ячий жир у великих кількостях не рекомендується. 

Жирні сорти риб

Багато містять вітаміну d й продукти моря. Однак, у рибі кількість D2 і D3 дуже залежить від довкілля: концентрація в дикій особині набагато вища, ніж у штучно вирощеній. Так, у 100-грамовому шматочку лосося, виловленого в природних умовах, міститься 247% добової норми, а в «фермерському» - лише 32%.

До риби, що містить вітамін Д у великій кількості, відносяться також звичайні оселедці, сардини та скумбрія, причому незалежно від варіанту приготування. У 100 г свіжого атлантичного оселедця «сонячного» вітаміну 1600 МО, що майже в 4 рази вище за добову норму, у консервованій рибі - 22%, а в маринованій -14%. Багаті кальциферолом й інші сорти жирної риби: кета, горбуша, палтус, а також консервований тунець (34% СН 100 г). Мінусом рибних консервів є наявність натрію та шкідливого токсину – метилртуті, що обмежує їх вживання.

З морепродуктів найкращим джерелом даного нутрієнта є устриці. Ця їжа гурманів містить до 80%. добової норми кальциферолу лише у двох молюсках.

Цільні яйця

Не всі знають, що є вітамін Д навіть у яйцях. В одному яєчному жовтку його міститься 37 МО або 5% денної норми. При цьому кількість безпосередньо залежить від перебування на сонці курки та вмісту вітаміну в курячому кормі. Домашні несушки, що гуляють на волі, дають яйця з вмістом вітаміну Д у 3–4 рази вище, ніж ті, що вирощуються у тісних та закритих приміщеннях.

Овочі та фрукти

Попри те, що вітамін Д у фруктах і овочах практично відсутній, у деяких рослинних продуктах він все ж таки є. Перше місце за вмістом займають лісові гриби, які можуть включати до 2300 МО кальциферолу на 100 г, що майже втричі більше за денну норму. Цікаво, що гриби як люди, здатні синтезувати мікронутрієнт під впливом сонячних променів, але, на відміну від нас, вони виробляють менш ефективний кальциферол (вітамін D2). Комерційні гриби, що вирощуються в темряві, містять дуже мало цього нутрієнта, проте при обробці УФ-випромінюванням можуть забезпечити до 450 МО вітаміну D2 на 100 грамів.

«Сонячний» вітамін є в авокадо (200 МО/100 г), приготованому шпинаті, петрушці, а також у деяких травах: люцерні, кульбабі, кропиві та хвощі. Крім того, він присутній у групі харчових продуктів, збагачених цим нутрієнтом: крупах, соках, соєвому, мигдальному, кокосовому або рисовому молоці. Так, півсклянки збагаченої вівсянки забезпечує до 17% денної норми мікронутрієнта, 100 г кріпленого тофу - 13%, у склянці збагаченого апельсинового соку знаходиться до 100 МО ергокальциферолу або 12% денної норми, а в чашці соєвого молока - до 30%. Така їжа є непоганим способом збільшити його щоденне споживання та особливо підходить для веганів, людей з непереносимістю лактози або алергією на молоко.

Список продуктів, в яких міститься вітамін Д у найбільшій концентрації 

Назва продукту
Вміст вітаміну D в 100 г
Відсоток добової потреби
Риб'ячий жир (з печінки тріски)250 мкг2500%
Оселедець жирний30 мкг300%
Кета16.3 мкг163%
Скумбрія16.1 мкг161%
Лосось атлантичний (сьомга)11 мкг110%
Горбуша10.9 мкг109%
Ікра чорна зерниста8 мкг80%
Жовток курячого яйця7.7 мкг77%
Тунець5.7 мкг57%
Гриби лисички5.3 мкг53%
Гриб сморчок5.1 мкг51%
Яєчний порошок5 мкг50%
Окунь речковий3 мкг30%
Ікра червона зерниста2.9 мкг29%
Камбала2.8 мкг28%
Щука2.5 мкг25%
Окунь морський2.3 мкг23%
Яйце куряче2.2 мкг22%
Масло пряжене1.8 мкг18%
Масло солодковершкове несолоне1.5 мкг15%
Яйце перепелине1.4 мкг14%
Масло вершкове1.3 мкг13%
Молоко козяче1.3 мкг13%
Минтай1 мкг10%
Сир "Чедер" 50%1 мкг10%
Сир "Швейцарський" 50%1 мкг10%

Дієтичні добавки

дієтичні добавки

Найпопулярніший спосіб поповнити організм «сонячним» вітаміном - прийом дієтичних добавок. Сьогодні вони випускаються в різних формах та дозуваннях.

У продажу вітамін D представлений у наступних формах:

  • водна
  • риб'ячий жир у темному склі або капсулах
  • лікарські розчини&lbsp;
  • жувальні таблетки
  • звичайні таблетки.
  • Жиророзчинна (масляна) форма, в якій діюча речовина розчинена в маслі, дуже популярна для багатьох вітамінів. Найчастіше в добавках використовується оливкова олія. Однак біодоступність такого продукту безпосередньо залежить від стану шлунково-кишкового тракту людини, яка його приймає. Наприклад, хронічне захворювання підшлункової залози значно знижує засвоюваність мікронутрієнта.

    Альтернативою олійної форми є водна. Це готовий міцелярний розчин вітаміну D, який легко засвоюється в кишківнику і є кращим у плані витрат ресурсів та енергії.

    Добавки з вітаміном Д

    Вітамін D в капсулах

    Джерело вітаміну Д, надає загальнозміцнювальну дію на організм, підтримує необхідний рівень кальцію в організмі, сприяє засвоєнню фосфору.
    Зміцнює кісткову тканину, знижує ризик розвитку остеопорозу, сприяє створенню імунних клітин, підтримує роботу легень та серцево-судинної системи, підвищує в організмі рівень серотоніну.
    Сприяє засвоєнню кальцію, здоров'ю зубів та нігтів, нормальній роботі імунної системи. Препарат веганський, виготовлений з ланоліну. Капсула містить холекальциферол - природну форму вітаміну D3, яка найлегше всмоктується та утилізується.

    Причини дефіциту та добова норма вітаміну Д

    Автори дослідження, опублікованого в журналі "Science of the Total Environment", проаналізували, скільки часу необхідно знаходиться на сонці для синтезування добової дози вітаміну Д3 без значної шкоди для здоров'я. Виявилося, що в липні людина може перебувати на сонці не більше 29 хв., в січні 130 хв. опівдні при максимальному освітленні та 10% відкритої шкіри, а в жовтні - 30 хв.

    Однак, недостатньо просто перебувати на сонці, потрібно щоб промені падали на поверхню шкіри під певним кутом, що в європейській частині спостерігається навесні й влітку в проміжок часу з 12:00 до 16:00. Але саме цей час лікарі вважають найшкідливішим для прийняття сонячних ванн,  бо чреваті фотодерматозами та ризиком онкологічних захворювань шкіри. Використання протисонцевих кремів блокує утворення вітаміну D, що призводить до його дефіциту навіть в літню пору.

    Потенційними показниками дефіциту вітаміну Д є:

    • проживання в географічних широтах з невеликою кількістю сонячних днів в році
    • загазованість навколишнього повітря
    • дефіцит вітамінів в раціоні
    • вегетаріанство, веганство, а також неправильне харчування (вживання фаст-фудів і напівфабрикатів).
    • непереносимість лактози, алергія на молочні продукти
    • постійне використання протисонцевих засобів
    • надлишкова маса тіла
    • прийом ліків, що знижують біодоступність вітаміну Д
    • тривалі дієти зі знежирених продуктів
    • темний колір шкіри
    • хронічні захворювання, що знижують засвоюваність організмом всіх вітамінів (холецистит, жовчнокам'яна хвороба, дискінезія жовчовивідних шляхів, захворювання нирок і щитоподібної залози).

    Визначити дефіцит вітаміну D можна здавши відповідний аналіз крові. Згідно з клінічними рекомендаціями ендокринологів доцільно використовувати в практиці таку інтерпретацію концентрацій цього микронутрієнту в організмі:

    ✔ менш як 10 (менше ніж 25 нмоль/л) – виражений дефіцит, що характеризується підвищеним ризиком рахіту, остеомаляції, вторинного гіперпаратиреозу, міопатії, падінь та переломів;

    ✔ менш як 20 нг/мл (менше ніж 50 нмоль/л) – дефіцит мікронутрієнта, що викликає підвищений ризик втрати кісткової тканини, вторинного гіперпаратеріозу, падінь та переломів;

    від 20 до 30 нг/мл (від 50 до 75 нмоль/л) – недостатність вітаміну, пов'язана з низьким ризиком втрати кісткової тканини та вторинного гіперпаратеріозу, нейтральний ефект на падіння та переломи;

    від 30 нг/мл (від 75 нмоль/л) – адекватний рівень D, оптимальне пригнічення паратиреоїдного гормону та втрати кісткової тканини, зниження падінь та переломів на 20%;

    вище 150 нг/мл (понад 375 нмоль/л) – рівні з можливим проявом токсичності вітаміну D, що може стати причиною гіперкальціємії, гмперкальціурії, нефрокальцинозу, кальцифілаксії.

    З урахуванням останніх наукових даних про значний вплив цього нутрієнта на сприйнятливість організму до вірусних інфекцій, такі знання будуть не зайвими кожній людині.

    Харчування при дефіциті вітаміну

    Їжа з вітаміном Д в ідеалі має бути присутня в раціоні щодня. Потрібно їсти рибні, м'ясні та молочні страви, оселедці, яйця, салати з авокадо. На жаль, добову дозу даного нутренту не завжди вдається отримати за допомогою звичайного харчування, тому дієтологи рекомендують цілий рік приймати дієтичні добавки.

    Без здавання відповідного аналізу можна використовувати терапевтичну дозу. Для дітей до 3-х років сьогодні вона становить 500 МО, від 3-х до 12 років – 1000 МО, старше 12 років та дорослим – 2000 МО. Під час вірусних інфекцій, при ризику онкологічних та аутоімунних захворювань, а також у рамках боротьби із зайвою вагою дозування має бути більшим і визначається лікарем.

    Денні норми споживання вітаміну D від американського товариства ендокринологів (дані 2011 року).

    Вікова група

    Рекомендована добова доза, МОМаксимально допустимий рівень споживання, МО

    Немовля, 0 - 6 міс

    400

    1000

    Немовля, 7 - 12 міс

    400

    1500

    Діти 1 - 3 років

    600

    2500

    Діти 4 - 8 років

    600

    3000

    Діти 9 - 17 років

    600

    4000

    Дорослі 18 - 70 років

    600

    4000

    Дорослі понад 70 років

    800

    4000

    Вагітність і лактація

    800

    4000

    Вітамін Д в добавках може вказуватися в міжнародних одиницях (МО) або в мікрограмах. Для перекладу можна орієнтуватися на формулу: 1 МО = 0,025 мкг кальциферолу.

    Висновок

    Дослідження про позитивний вплив «сонячного» вітаміну на здоров'я людини постійно продовжуються, проте зважаючи на вже доведені переваги, лікарі наполегливо рекомендують вживати якомога частіше продукти з високим вмістом вітаміну Д, а також приймати його в лікувальних або профілактичних цілях у вигляді дієтичних добавок. Для визначення потрібного дозування попередньо рекомендується здати відповідний аналіз крові та слідувати рекомендаціями лікарів.

    Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловите свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

    Відповідаємо на запитання у коментарях

    Обговорення


    Новий коментар

    Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
        Погано           Добре