Вітамін К: користь для організму, небезпека дефіциту

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Вітамін К: користь для організму, небезпека дефіциту

Зміст:

➦ Особливості нутриента

➦ Вплив вітаміну К на організм

➦ Показання до застосування вітаміну К

➦ ТОП-3 кращих добавок з вітаміном К

➦ Які зміни викликає в організмі дефіцит вітаміну К?

➦ Скільки приймати вітамину K?

➦ Де міститься вітамін К?

      ➦ Вітамін К в продуктах

      ➦ Витамин К в добавках

➦ Антагоністи вітаміну К

➦ Побічні ефекти від прийому вітаміну К

➦ На що звернути увагу при виборі вітаміну К

➦ Відповіді на популярні питання про вітамін К

Вітаміном К називають жиророзчинний вітамін, один з 6 найважливіших для правильного функціонування нашого організму. Найбільш відома його функція - це регуляція згортання крові, саме тому його прозвали «вітаміном згортання». До речі, буква K в його назві походить від німецького слова koagulation, що означає коагуляція.

Особливості нутриента

Вітамін К існує в двох видах:

➦ Філохінон або вітамін К1 - міститься в рослинній їжі, головним чином в зелених листових овочах.

➦ Менахінон або вітамін К2 - синтезується з філохінону мікрофлорою кишківника людини, тварин і птахів, що харчуються травами й злаками, тому присутня в продуктах тваринного походження.

➦ Менадіон або вітамін К3 - синтетичний вітамін, штучний аналог природних представників групи сполук з К-вітамінною активністю.

Вітамін К має кілька природних форм (вітамери), самі вивчені з яких - МК-4, 5, 6, 7 і 13. В цілому вони схожі за своєю дією та відрізняються активністю всмоктування в кишківнику.

Вплив вітаміну К на організм

Влияние витамина К на организм


Вітамін K забезпечує «склеювання» тромбоцитів і утворення кров'яного згустку, який стає природним фізичним бар'єром до втрати цілющої сили організму, таким чином, відіграє ключову роль в згортанні крові. Збої в роботі цього механізму можуть бути потенційно небезпечними для життя.

Саме завдяки цій властивості відбулося відкриття мікронутрієнта датським вченим Хенриком Дамом. У 1923 році він спостерігав за курчатами, які отримують їжу, бідну холестеролом. Кілька тижнів такого харчування привели до множинних крововиливів в м'язи та інші тканини птахів, а під час дослідів було виявлено речовину, що впливає на згортання крові.

Друга важлива функція вітаміну К - участь в мінералізації кісткової тканини, зокрема, в фіксації кальцію на кістках. Забезпечуючи синтез білка кісткової тканини, на якому кристалізується кальцій, вітамін K бере участь у формуванні та відновленні кісток.

Біологічна роль вітаміну К в організмі:

  • покращує міцність стінок судин, знижуючи ризик крововтрат при травмах
  • підвищує витривалість до аеробних навантажень і стимулює вироблення енергії
  • нормалізує рухову функцію шлунково-кишкового тракту та роботу м'язів
  • перешкоджає утворенню каменів в нирках
  • має протизапальну дію
  • бере участь в синтезі сфинголіпідів, що входять до складу мембран нервових клітин і оболонок нервових волокон
  • сприяє збільшенню вироблення інсуліну
  • проявляє імуномодулюючі властивості
  • захищає клітини від окисного ушкодження

Показання до застосування вітаміну К

Показання до застосування вітаміну К


З огляду на важливу роль цього вітаміну в згортанні крові, його часто призначають під час вагітності для профілактики маткових кровотеч. Маючи здатність підвищувати резистентність до інсуліну, це нутрієнт повинен бути присутнім в раціоні людей з цукровим діабетом. Завдяки протизапальній дії він пригнічує розвиток ревматоїдного артриту і покращує стан суглобів, тому важливий для літніх людей.

У разі зниження згортання крові, викликаної гіповітамінозом або авітамінозом K, цей вітамін можуть прописувати в вигляді крапель, таблеток і ін'єкцій. Наприклад, показанням до застосування препарату Канавит є профілактика та лікування кровотеч внаслідок порушення згортання, для пригнічення факторів згортання крові різної етіології.

Вітамін К допомагає підтримувати здоров'я судин і серця, оскільки перешкоджає відкладенню кальцію в судинних стінках і на атеросклеротичних бляшках. Запобігаючи мінералізації артерій, він знижує ризик серцевих захворювань, інсульту та інфаркту. В обсерваційному дослідженні, проведеному в Нідерландах за участю 564 жінок в постменопаузі, споживання менахінону з їжею було зворотньо пов'язане з коронарною кальцифікацією.

Беручи участь в утворенні кісткового білка остеокальцину, прийом вітаміну К важливо при переломах. Він затримує початок остеопорозу, тому необхідний для жінок в період менопаузи. Ці дані були отримані в 2006 році в ході систематичного огляду й метааналізу рандомізованих контрольованих досліджень, в яких вивчали вплив добавок вітаміну К на мінеральну щільність і переломи кісток. Більшість випробувань було проведено в Японії за участю жінок в постменопаузі. 12 випробувань з 13 показали, що додавання фітонадіона або МК-4 покращувало мінеральну щільність кісток. Сьогодні форми вітаміну K застосовуються як загальнотерапевтичний засіб для лікування остеопорозу в Японії та інших країнах.

В одному дослідженні доводилося сприятлива дія даного нутриента на когнітивни функції: здорові люди старше 70 років з високим вмістом вітаміну K1 в крові показали найвищу словесну продуктивність епізодичній пам'яті.

Менахінон-7 перешкоджає кальцифікації тканин, позитивно впливаючи на еластичність і пружність шкіри, сповільнюючи процес появи зморшок і птозу. Беручи участь в окисно-відновних і обмінних процесах, він покращує клітинне дихання, забезпечуючи молодий і здоровий вигляд шкіри.

Ряд клінічних досліджень показав, що прийом вітаміну K перешкоджає появі ракових клітин і навіть сприяє їх самознищенню, знижуючи ризик розвитку онкологічних захворювань.

У співпраці з Інститутом серцево-судинних досліджень в Маастріхті (Нідерланди) з 12 березня по 11 квітня 2020 року британська вчені встановили зв'язок між дефіцитом вітаміну К і розвитком важких форм коронавирусу. Дане дослідження показало, що у значної кількості пацієнтів з важкими формами Covid-19 спостерігався дефіцит вітаміну К.

Прийом вітаміну К необхідний таким групам:

  • немовлятам, які не отримали одноразову внутрішньом'язову дозу вітаміну К при народженні
  • людям з порушеннями всмоктування, з синдромами мальабсорбції та іншими шлунково-кишковими розладами, такими як муковісцидоз, целіакія,
  • виразковий коліт і синдром короткої кишки
  • пацієнтам, які перенесли баріатричну операцію при відсутності клінічних ознак
  • літнім людям
  • хронічним алкоголікам

Для профілактики геморагічної хвороби новонароджених педіатри рекомендують прийом 2 мг вітаміну К всередину при народженні та щотижня, поки дитина перебуває на грудному вигодовуванні.

ТОП-3 кращих добавок з вітаміном К

Витамины Swiss Energy Calcivit в капсулах №30
Витамин K-2 (Vegan K2) 500 мкг 60 капсул ТМ Кантри Лайф / Country Life
Витамин K2 с D3 (Vitamin K2 plus Vitamin D3) 180 мкг Doctor's Best 60 капсул

Які зміни викликає в організмі дефіцит вітаміну К?

дефіцит вітаміну К

Тривалий дефіцит вітаміну К призводить до зниження протромбінової активності, викликає погане згортання крові та може спровокувати великі кровотечі, кристалізацію й закупорку судин.

Оскільки вітамін К необхідний для карбоксилирування остеокальцину в кістки, його недолік може вплинути на мінералізацію, привести до крихкості кісток, ревматоїдного болю в суглобах, остеопорозу та інших неприємних наслідків.

Низький рівень вітаміну К при народженні є причиною геморагічної хвороби новонароджених. Крім того, немовлята не можуть виробляти ендогенний синтез, оскільки їх кишечник при народженні стерильний. Це проявляється травною кровотечею, а в важких формах - церебральною кровотечею. Спостерігається тільки при виключно грудному вигодовуванні.

Серед інших причин нестачі даного нутриенту називають ліки, мета яких блокувати коагуляцію: пероральні антикоагулянти або VKA. Бажаний ефект - поліпшення кровотоку, головне ускладнення - підвищений ризик кровотечі. Причиною дефіциту може бути взаємодія з антибіотиками (цефалоспорином), протиепілептичними засобами, аспірином, залізом.

Між VKA і вітаміном K в нашому раціоні немає реального втручання. Однак в даний час рекомендується, щоб пацієнти, що приймають вітамін К в добавках, обмежували вживання продуктів, багатих цим нутрієнтом, однією порцією в день (зокрема, капусту, шпинат, брокколі, авокадо) і варіювали їх якомога більше. Зелений чай можна вживати регулярно, але невеликими дозами і тільки один раз на день.

Класичними симптомами нестачі вітаміну К є:

✔ носові кровотечі;

✔ крововиливи;

✔ довгостроково незагойні шкірні ушкодження;

✔ підвищена стомлюваність;

✔ остеопороз;

✔ порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

При появі цих ознак рекомендується звертатися до фахівців для проходження обстеження на рівень вітаміну К. При встановленні факту нестачі нутриента його можна заповнити шляхом прийому спеціальних добавок і вітамінних комплексів.

Скільки приймати вітамину K?

Скільки приймати вітамину K


Багато медиків вважають, що при збалансованому харчуванні наш організм може повністю задовольнити свої потреби в даному нутрієнтів. Однак, популярний експерт по здоров'ю на канадському телебаченні та радіо доктор Кейт Рем-Блю в своїй відомій статті "Вітамін K2 і парадокс кальцію" стверджує, що в сучасній дієті людина вживає лише близько 10 відсотків норми вітаміну К і «цього абсолютно недостатньо для збільшення щільності кісток і поліпшення здоров'я серця».

На жаль, головний дієтичний міф 20-го століття про шкоду тваринних жирів для судин привів до того, що вітамін К2 почав виганятися з раціону харчування. Заохочуалися знежирені молочні продукти, заміна вершкового масла маргарином. Тварин і птахів перестали годувати зеленою масою, переводячи на корми, позбавлені вітаміну К1, з якого синтезуються менахінон. Все це фактори, що провокують дефіцит нутриента в організмі.

Вітамін К всмоктується в першій частині тонкого кишечника через бульбашки, що складаються з ліпідів. Ступінь абсорбції коливається від 20 до 70%. Згідно з дослідженнями, у здорових людей концентрація філлохинону в плазмі натще серце становить від 0,29 до 2,64 нмоль/л. Тим не менш, не ясно, чи може ця міра використовуватися для кількісної оцінки статусу мікронутрієнтів. Люди з концентрацією філлохінону в плазмі, трохи нижче нормального діапазону, не мають клінічних ознак його дефіциту, можливо, тому що його кількість компенсується менахіноном кишківника.

У більшості випадків статус вітаміну К зазвичай не оцінюється, за винятком осіб, які приймають антикоагулянти або мають порушення згортання крові. Єдиним клінічно значущим показником вмісту вітаміну К є протромбіновий час (необхідний для згортання крові).

Значення адекватного споживання вітаміну К точно не визначено, розрізняється за віком і статтю. Згідно з рекомендаціями Державної британської системи охорони здоров'я (NHS), дорослим потрібно щодня приймати приблизно 0,001 мг вітаміну К на кожний кілограм ваги.

Розрахунок оптимального дозування ще досліджується, вчені називають цифру від 120 мкг на добу для чоловіків і 90 мкг для жінок до 200 мкг для здорових дорослих людей. Її не слід збільшувати під час вагітності або грудного вигодовування, оскільки це зазвичай забезпечується збалансованою дієтою. Потреба у вітаміні К зростає при прийомі D3 і кальцію у високих дозах.

У таблиці представлені поточні значення адекватного споживання (AI) вітаміну К в микрограммах (мкг). Для немовлят значення засноване на середньому споживанні нутриента здоровими немовлятами та припущенні, що немовлята отримують профілактичну дозу вітаміну K при народженні.

Адекватне споживання вітаміну K

Вік

Чоловіки

Жінки

Вагітність

Годування груддю

Народження до 6 місяців

2,0 мкг

2,0 мкг

7–12 місяців

2,5 мкг

2,5 мкг

1–3 роки

30 мкг

30 мкг

4–8 років

55 мкг

55 мкг

9–13 років

60 мкг

60 мкг

14–18 років

75 мкг

75 мкг

75 мкг

75 мкг

19+ років

120 мкг

90 мкг

90 мкг

90 мкг

Дані Національного обстеження здоров'я та харчування США за 2011-2012 роки (NHANES) показують, що серед дітей і підлітків у віці від 2 до 19 років середньодобове споживання вітаміну К з харчових продуктів становить 66 мкг, у дорослих у віці 20 років і старше - 122 мкг для жінок і 138 мкг для чоловіків. При розгляді як харчових продуктів, так і добавок середньодобове споживання вітаміну К збільшується до 164 мкг для жінок і до 182 мкг для чоловіків.

Деякі аналізи даних NHANES за 2003-2006 рр і 2007-2010 рр викликали стурбованість з приводу середнього споживання вітаміну К, оскільки тільки в одній третині населення США це значення перевищувало добову норму. Важливість цих результатів поки не зовсім ясні, оскільки є лише оцінкою потреби. Нарешті, бази даних про склад харчових продуктів надають інформацію головним чином про філлохінон, менахінон, як дієтичний, так із бактеріальної продукції в кишечнику, швидше за все, також впливає на статус вітаміну К.

Де міститься вітамін К?

Де міститься вітамін К?


Найбільше вітаміну K1 в зелених овочах (шпинат, брокколі, хрестоцвітні овочі, спаржа, салат, петрушка, артишоки, квасоля, цибуля-порей, горох, мангольд і пастернак), а також в моркві і чорниці. Серед рекордсменів по філохінону: капуста білокачанна, броколі, салат, крес-салат, шпинат, рапсова і соєва олії, які містять до 1000 мікрограмів вітаміну К на 100-грамову порцію. У зеленій квасолі, огірках, цибулі-порее, горосі та оливковій олії - до 100 мкг. Ця сполукуа міститься також в печінці телят, яловичині або свинині, а також в молочних продуктах.

Вітамін K2 в значній мірі синтезується кишковими бактеріями, але його також можна знайти в деяких продуктах харчування, таких як ферментовані продукти (сир, йогурт, молоко), печінка, риб'ячий жир і т. д. Зміст менахінону в продуктах залежить від бактеріальних штамів і умов ферментації. Дуже багато вітаміну К2 в натто - традиційної японської їжі, виготовленій з ферментованих соєвих бобів. Тварини можуть синтезувати МК-4 з менадіону - синтетичної форми вітаміну К, яку іноді додають в корми свійської птиці та свиней.

Дані про біодоступність різних форм вітаміну К з їжі дуже обмежені. Ступінь абсорбції філохинону в його вільній формі становить приблизно 80%, але швидкість абсорбції з їжі значно нижче. Філохинон в рослинній їжі тісно пов'язаний з хлоропластами, тому менш біодоступний, ніж з масел або харчових добавок. Наприклад, організм засвоює філохінон зі шпинату всього на 4-17% більше, ніж з таблетки. Споживання овочів з деякою кількістю жиру покращує засвоєння філохінону, але поглинається все ж нижче, ніж у масел. Обмежені дослідження показують, що довголанцюгові МК можуть мати більш високі швидкості поглинання, ніж філохінон із зелених овочів.

Оскільки вітамін К є жиророзчинним, для поліпшення його засвоєння потрібно вживати продукти з вітаміном К в поєднанні з жиром. Отже, капніть трохи оливкової олії або додайте нарізаний кубиками авокадо до листя зеленого листового салату.

Прикладом правильного поєднання продуктів будуть також:

+ броколі або кучерява капуста, тушковані в оливковій олії

+ смажена брюссельська капуста з мигдалем

+ додавання до салатів та інших страв зелені петрушки.

Вітамін К в продуктах

Назва продукту

Вміст вітаміну К в 100гр

Відсоток добової потреби

Петрушка (зелень)

1640 мкг

1367%

Кресс-салат (зелень)

542 мкг

452%

Шпинат (зелень)

483 мкг

403%

Базилік (зелень)

415 мкг

346%

Печинка гусяча

369 мкг

307%

Салат листовий (зелень)

173 мкг

144%

Капуста брокколі

102 мкг

85%

Капуста білокочанна

76 мкг

63%

Чорнослив

59.5 мкг

50%

Капуста пекінська

42.9 мкг

36%

Селера (корень)

41 мкг

34%

Кешью

34.1 мкг

28%

Авокадо

21 мкг

18%

Лохина

19.3 мкг

16%

Гранат

16.4 мкг

14%

Огірки

16.4 мкг

14%

Цвітна капуста

16 мкг

13%

Вітамін К у добавках

Цей нутрієнт присутній в більшості полівітамінних / мультимінеральних комплексів, як правило, в значеннях менше 75% від добової дози. Він також доступний в дієтичних добавках, що містять вітамін К окремо або в поєднанні з декількома іншими елементами, часто кальцієм, магнієм і / або вітаміном D.

Ці препарати, як правило, мають більш широкий діапазон доз вітаміну К, ніж полівітамінні або мінеральні добавки, забезпечуючи 4050 мкг (5063% від DV) або інше дуже високу кількість. Кілька форм мікронутрієнтів використовується в дієтичних добавках, включаючи вітамін К1 у вигляді філохінону або фітонадіону (синтетична форма вітаміну К1) і вітамін К2 у вигляді МК-4 або МК-7. Про відносну біодоступність різних форм добавок цього вітаміну поки недостатньо даних.

Одне дослідження показало, що як фітонадіон, так і добавки МК-7 добре засвоюються, але МК-7 має більш тривалий період напіввиведення.
Дуже поширені добавки з вітаміном К для немовлят. Вони компенсує недостатнє надходження нутриента з грудним молоком і неіснуючі резерви новонародженого. Таким чином, ця добавка обмежує ризик геморагічної хвороби в перші місяці життя.

Дієтичні добавки, що містять вітамін К, особливо рекомендуються для запобігання остеопорозу та серцево-судинних захворювань, пов'язаних з кальцификацией судин. Компетентні органи рекомендують не перевищувати дозування в 25 мікрограмів на день, щоб уникнути ризику передозування, довгострокові наслідки якої поки невідомі.

Менадіон (вітамін К3) є синтетичною формою вітаміну К. Однак, в лабораторних дослідженнях 1980-х і 1990-х років було показано, що він пошкоджує клітини печінки, тому більше не використовується в харчових добавках або збагачених продуктах. Дійсно, будучи в три рази більше активним, ніж інші форми вітаміну К, він може викликати значні побічні ефекти (нудоту, головний біль, анемію і т. Д.).

Антагоністи вітаміну К

Серед речовин, які ослаблюють дію вітаміну К, називають такі:

а) похідні 4-оксикумарину - неодікумарін, синкумар, варфарин;

б) похідне індандіону - фенилин.

Пригнічувати дію вітаміну К можуть антикоагулянти, антациди, антибіотики, аспірин, а також ліки від раку, судом, високого тиску. Сполуки, що входять до складу цих препаратів, умовно є антагоністами вітаміну К1.

А ти знав?

Антибіотичні ліки можуть знищити бактерії, що виробляють вітамін K, в кишечнику, тим самим потенційно знижуючи його рівень, особливо якщо приймати ці препарати більше декількох тижнів. Люди, у яких є поганий апетит при тривалому застосуванні антибіотиків, володіють великим ризиком дефіциту і можуть знайти користь від добавок вітаміну К.

Крім того, на активність синтезу вітаміну К і його абсорбцію в кишечнику погано впливають великі дозування вітамінів А і Е. 

Побічні ефекти від прийому вітаміну К

Через низький потенціал токсичності вітамін К не має явних протипоказань. У людей або тварин не було зареєстровано ніяких побічних ефектів, пов'язаних з підвищеним споживанням вітаміну К з їжі або добавок.

До загальноприйнятих протипоказань додаткового прийому вітаміну K у вигляді добавок відноситься:

❌ прийом антикоагулянтів, які на відміну від менахінону і філохінону «працюють» навпаки та сприяють розрідженню крові

❌ спадкова гипопротромбинемия (низький рівень протромбіну - білка згортання крові)

❌ ниркова недостатність.

Застосування вітаміну К також вимагає обережності у новонароджених і при індивідуальній непереносимості.

Відомий випадок в графстві Айршір, коли чоловік зі штучним серцем потрапив до лікарні після того, як наївся брюссельської капусти. Вітамін К, який у великій кількості міститься в цьому овочі, перешкодив дії препаратів-антикоагулянтів, прийнятих пацієнтом.

Рішення про додатковий прийом препаратів групи К або їх припинення повинен прийняти тільки лікар, оскільки надлишок нутриента внаслідок тривалого високодозованого вживання може викликати підвищене згортання крові та стати причиною тромбозу.

На що звернути увагу при виборі вітаміну К

при виборі вітаміну К

Прийом вітаміну К корисно поєднувати з моно- і поліненасиченими жирами, кальцієм, вітаміном Д3. Завдяки тому, що вітамін К є активатором засвоєння кальцію, препарати в складі з останніми трьома елементами, сприяють повному усуненню дефіциту нутрієнтів, важливих для росту скелета і підтримки міцності кісток.

Приймаючи рішення про додатковий прийом вітаміну К необхідно враховувати його головну властивість - впливати на згортання крові, що важливо для людей, які постійно приймають антикоагулянти.

Відповіді на популярні питання про вітамін К:

З якими вітамінами краще поєднувати прийом вітаміну К?

Вітамін К ідеально поєднується з кальцієм і вітаміном Д3, посилюючи корисні властивості кожного нутриента.

Якщо вітаміну К досить в раціоні, варто купувати добавки?

Будь-які вітаміни найкраще засвоюються в своєму природному вигляді - з їжі. При збалансованому раціоні прийом вітаміну К не обов'язковий. Виняток - погана абсорбція будь-яких вітамінів організмом.

Як ліки можуть взаємодіяти з вітаміном К?

На засвоюваність вітаміну К впливає прийом антикоагулянтів, антацидів, антибіотиків, аспірину, а також ліків від раку, судом, високого тиску.

Чи отримую я в достатній кількості вітамін К?

Класичними симптомами нестачі вітаміну К є носові кровотечі, крововиливи, ранки, що тривало не гояться, підвищена стомлюваність, остеопороз, порушення роботи шлунково-кишкового тракту.


Джерела інформації:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-Consumer/

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре