Амінокислоти - це органічні сполуки, що утворюють білок і пептиди - основний будівельний матеріал всіх тканин і систем. Бувши найважливішою структурною одиницею нашого організму, вони беруть участь у всіх процесах, що відбуваються в ньому. Всього існує близько 500 різновидів цих сполук, але на особливу увагу заслуговують 20 замінних і незамінних амінокислот, які входять до складу білка. Замінні амінокислоти це ті, які організм може синтезувати самостійно або отримати з продуктами харчування. До них відносяться: аргінін, аспарагін, глутамін, глутамінова кислота, гліцин, карнітин, орнітин, таурин, пролін і серин.
Друга група - незамінні амінокислоти - в організмі не виробляються і надходять туди виключно з їжею. Це валін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін. Крім того, є частково замінні амінокислоти, які хоч і синтезуються організмом, але в незначних кількостях, а також умовно-замінні, синтез яких здійснюється за наявності незамінних амінокислот (наприклад, тирозин і цистеїн).
Класифікація та роль замінних амінокислот
Відомо, що комплекси амінокислот є одними з найпоширеніших видів спортивного харчування. Спортсмени беруть їх для зростання м'язової маси та спалювання підшкірного жиру. Але вони потрібні й звичайним людям, оскільки виконують ряд важливих функцій в організмі.
Амінокислоти необхідні для формування м'язової маси, сухожиль, зв'язок, а також волосся і шкіри. Вони виконують функцію нейромедіаторів, підтримуючи розумову активність, регулюють обмінні й ліпідні процеси, впливають на гормональний фон, здатні підвищити працездатність спортсмена і прискорити його відновлення після виснажливих тренувань. Ці речовини впливають на масу тіла і допомагають схуднути, оскільки забезпечують правильну роботу травної системи, здатні прискорити метаболізм і знизити апетит.
Синтез замінних амінокислот здійснюється з різних джерел вуглецю та інших амінокислот за допомогою простих реакцій, які протікають, як правило, в одну або дві стадії. Наприклад, серин може вироблятися в організмі з гліцину і треоніну, та, своєю чергою, бере участь в біосинтезі триптофану і сірковмісних амінокислот.Функції замінних амінокислот і джерела їх надходження в організм
Найменування |
Функція |
Основні джерела |
Аргінін |
Знижує «поганий» холестерин, перешкоджає утворенню тромбів, підтримує вироблення гормону росту, бере участь в утворенні м'язової тканини, підвищує потенцію, забезпечує жироспалювання |
М'ясні й молочні продукти, кедрові та волоські горіхи, арахіс, насіння соняшнику, кунжут, бобові, пшеничне і кукурудзяне борошно, коричневий рис, желатин |
Аспарагин |
Підтримує роботу нервової та ендокринної систем, підсилює секрецію гормону росту, бере участь у виробленні тестостерону |
Кунжут, бобові, пшеничне і кукурудзяне борошно, коричневий рис, желатин |
Глютамин |
Бере участь в азотистому обміні, синтезі вуглеводів, метаболізмі калію, запобігає м'язовий метаболізм, посилює секрецію гормону росту, регулює процеси нервової діяльності |
М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, яйця, соя, морепродукти, бобові горіхи |
Глутамінова кислота |
Регулює процеси нервової діяльності, зміцнює імунітет, запобігає м'язовий метаболізм, посилює секрецію гормону росту |
М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, яйця, бобові, капуста, буряк |
Гліцин |
Бере участь в синтезі білка, регулює рівень цукру в крові, регулює тонус
нервової системи, сприяє загоєнню ран, в комплексі з антиоксидантами
запобігає розвитку деяких видів раку |
М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, сир, бобові, арахіс, насіння гарбуза, кунжут, бобові, соя, овес, желатин |
Карнітин (L-карнітин) |
Протидіє накопиченню токсинів, сприяє утворенню «сухої» м'язової маси, прискорює процеси жироспалювання, покращує роботу серцево-судинної системи, зміцнює структуру кісток, підтримує імунітет |
М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, сир, гриби |
Пролин |
Головна складова колагену, зміцнює сполучні тканини та судини, нормалізує роботу серця, зменшує головні й менструальні болі, перешкоджає утворенню зморшок, уповільнює процеси старіння |
М'ясні та молочні продукти, риба, морепродукти, яйця, м'ясо плазунів, житній хліб, рис, пшениця овес, лляне насіння, броколі, білокачанна капуста, спаржа, зелена цибуля |
Серін |
Стимулює функції пам'яті та нервової системи, зміцнює імунітет, бере участь в утворенні клітинних мембран, сприяє нарощуванню м'язової тканини, бере участь в запасанні печінкою і м'язами глікогену |
М'ясні та молочні продукти, яйця, арахіс, соя, бобові, волоські й кедрові горіхи, фісташки, кунжут, соняшникове насіння, морські водорості, куркума, імбир, петрушка |
Орнитин |
Детоксикує аміак, підтримує кислотно-лужний баланс в організмі, сприяє виробленню інсуліну і гормону росту, нормалізує білковий обмін, сприяє жироспалюванню, підтримує функції печінки |
М'ясні та молочні продукти, риба, яйця |
Таурин |
Антиоксидант, бореться з токсинами, покращує засвоєння калію і магнію, знижує рівень холестерину і цукру в крові, регулює метаболізм в органах зору |
М'ясні та молочні продукти, риба, яйця |
Джерела незамінних амінокислот
Незамінні амінокислоти містяться, головним чином, в продуктах тваринного походження: м'ясі, птиці, рибі, яйцях і молочних продуктах. Куряче яйце є якісним джерелом незамінних амінокислот, які, до того ж тут представлені в найкращому співвідношенні. Серед рослинних продуктів найбільше цих сполук в сої. Бобові, злаки, горіхи й насіннячко також містять незамінні амінокислоти, але в набагато меншій кількості, тому ці продукти відносяться до так званим неповноцінних білок.
Повноцінна їжа забезпечує організм амінокислотами. Потреба в них різко зростає при занятті спортом. Забезпечити амінокислотний баланс можна за допомогою відповідної їжі або прийомом добавок спортивного харчування, таких як протеїни та ВСАА.