Замінні амінокислоти: види, функція, синтез

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Замінні амінокислоти: види, функція, синтез

Амінокислоти - це органічні сполуки, що утворюють білок і пептиди - основний будівельний матеріал всіх тканин і систем. Бувши найважливішою структурною одиницею нашого організму, вони беруть участь у всіх процесах, що відбуваються в ньому. Всього існує близько 500 різновидів цих сполук, але на особливу увагу заслуговують 20 замінних і незамінних амінокислот, які входять до складу білка. Замінні амінокислоти це ті, які організм може синтезувати самостійно або отримати з продуктами харчування. До них відносяться: аргінін, аспарагін, глутамін, глутамінова кислота, гліцин, карнітин, орнітин, таурин, пролін і серин.

Друга група - незамінні амінокислоти - в організмі не виробляються і надходять туди виключно з їжею. Це валін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін. Крім того, є частково замінні амінокислоти, які хоч і синтезуються організмом, але в незначних кількостях, а також умовно-замінні, синтез яких здійснюється за наявності незамінних амінокислот (наприклад, тирозин і цистеїн).

Класифікація та роль замінних амінокислот

Роль аминокислот


Відомо, що комплекси амінокислот є одними з найпоширеніших видів спортивного харчування. Спортсмени беруть їх для зростання м'язової маси та спалювання підшкірного жиру. Але вони потрібні й звичайним людям, оскільки виконують ряд важливих функцій в організмі.

Амінокислоти необхідні для формування м'язової маси, сухожиль, зв'язок, а також волосся і шкіри. Вони виконують функцію нейромедіаторів, підтримуючи розумову активність, регулюють обмінні й ліпідні процеси, впливають на гормональний фон, здатні підвищити працездатність спортсмена і прискорити його відновлення після виснажливих тренувань. Ці речовини впливають на масу тіла і допомагають схуднути, оскільки забезпечують правильну роботу травної системи, здатні прискорити метаболізм і знизити апетит.

Синтез замінних амінокислот здійснюється з різних джерел вуглецю та інших амінокислот за допомогою простих реакцій, які протікають, як правило, в одну або дві стадії. Наприклад, серин може вироблятися в організмі з гліцину і треоніну, та, своєю чергою, бере участь в біосинтезі триптофану і сірковмісних амінокислот.

Функції замінних амінокислот і джерела їх надходження в організм

Найменування

 Функція

Основні джерела

Аргінін

Знижує «поганий» холестерин, перешкоджає утворенню тромбів, підтримує вироблення гормону росту, бере участь в утворенні м'язової тканини, підвищує потенцію, забезпечує жироспалювання

М'ясні й молочні продукти, кедрові та волоські горіхи, арахіс, насіння соняшнику, кунжут, бобові, пшеничне і кукурудзяне борошно, коричневий рис, желатин

Аспарагин

Підтримує роботу нервової та ендокринної систем, підсилює секрецію гормону росту, бере участь у виробленні тестостерону

Кунжут, бобові, пшеничне і кукурудзяне борошно, коричневий рис, желатин

Глютамин

Бере участь в азотистому обміні, синтезі вуглеводів, метаболізмі калію, запобігає м'язовий метаболізм, посилює секрецію гормону росту, регулює процеси нервової діяльності

М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, яйця, соя, морепродукти, бобові горіхи

Глутамінова кислота

Регулює процеси нервової діяльності, зміцнює імунітет, запобігає м'язовий метаболізм, посилює секрецію гормону росту

М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, яйця, бобові, капуста, буряк

Гліцин

Бере участь в синтезі білка, регулює рівень цукру в крові, регулює тонус нервової системи, сприяє загоєнню ран, в комплексі з антиоксидантами запобігає розвитку деяких видів раку

М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, сир, бобові, арахіс, насіння гарбуза, кунжут, бобові, соя, овес, желатин

Карнітин (L-карнітин)

Протидіє накопиченню токсинів, сприяє утворенню «сухої» м'язової маси, прискорює процеси жироспалювання, покращує роботу серцево-судинної системи, зміцнює структуру кісток, підтримує імунітет

М'ясні та молочні продукти, птиця, риба, сир, гриби

Пролин

Головна складова колагену, зміцнює сполучні тканини та судини, нормалізує роботу серця, зменшує головні й менструальні болі, перешкоджає утворенню зморшок, уповільнює процеси старіння

М'ясні та молочні продукти, риба, морепродукти, яйця, м'ясо плазунів, житній хліб, рис, пшениця овес, лляне насіння, броколі, білокачанна капуста, спаржа, зелена цибуля

Серін

Стимулює функції пам'яті та нервової системи, зміцнює імунітет, бере участь в утворенні клітинних мембран, сприяє нарощуванню м'язової тканини, бере участь в запасанні печінкою і м'язами глікогену

М'ясні та молочні продукти, яйця, арахіс, соя, бобові, волоські й кедрові горіхи, фісташки, кунжут, соняшникове насіння, морські водорості, куркума, імбир, петрушка

Орнитин

Детоксикує аміак, підтримує кислотно-лужний баланс в організмі, сприяє виробленню інсуліну і гормону росту, нормалізує білковий обмін, сприяє жироспалюванню, підтримує функції печінки

М'ясні та молочні продукти, риба, яйця

Таурин

Антиоксидант, бореться з токсинами, покращує засвоєння калію і магнію, знижує рівень холестерину і цукру в крові, регулює метаболізм в органах зору

М'ясні та молочні продукти, риба, яйця

Джерела незамінних амінокислот

Роль аминокислот

Незамінні амінокислоти містяться, головним чином, в продуктах тваринного походження: м'ясі, птиці, рибі, яйцях і молочних продуктах. Куряче яйце є найбільш якісним джерелом незамінних амінокислот, які, до того ж тут представлені в найкращому співвідношенні. Серед рослинних продуктів більше всього цих сполук в сої. Бобові, злаки, горіхи й насіннячко також містять незамінні амінокислоти, але в набагато меншій кількості, тому ці продукти відносяться до так званим неповноцінних білок.

Повноцінна їжа забезпечує організм амінокислотами. Потреба в них різко зростає при занятті спортом. Забезпечити амінокислотний баланс можна за допомогою відповідної їжі або прийомом добавок спортивного харчування, таких як протеїни та ВСАА.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре