L карнітин для енергії, спорту, схуднення

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

L карнітин для енергії, спорту, схуднення

L-карнітин (левокарнітін, карнітин, вітамін В11) - біоактивні речовини, за структурою схоже з вітамінами групи В, а за хімічною формулою з амінокислотами. Він синтезується в печінці та нирках за участю лізину, метіоніну, а також вітамінів С, групи В, фолієвої кислоти та заліза, близько 98% запасів міститься в м'язах і крові.

Назва l carnitine походить від латинського слова м'ясо (carnes), оскільки вперше він був виділений з екстракту тканин м'язів. У 60-х роках вчені змогли синтезувати цю речовину і визначили її роль, як основного переносника в транспортуванні довголанцюгових жирних кислот в мітохондрії через їх внутрішню мембрану. З 1980 року карнітин стає комерційно доступним у вигляді харчової добавки.

Л карнітин: властивості, види та функція в організмі

Основна роль елькарнітіна - енергетична. Він бере участь в жировому обміні шляхом транспорту жирних кислот в мітохондрії - своєрідні двигуни всередині клітин, що спалюють жири для створення корисної енергії. Крім усунення енергодефіциту, ці вітаміноподібні речовини нормалізує обмінні процеси, підвищує адаптаційні можливості організму, зміцнюють імунітет, знімають втому і перевтому, зменшують м'язову слабкість. Шляхом поліпшення функції мітохондрій, l-carnitine грає ключову роль в здоровому старінні. Все це визначило його широке застосування в спорті, кардіології, неврології, гастроентерології та інших областях медицини.

  • L-карнітин - це стандартна біологічно активна форма сполуки, що міститься в організмі, продуктах харчування та спеціальних харчових добавок. Існують і інші його різновиди, які грають свою роль:
  • Ацетил-L-карнітин або ALCAR відносять до найкорисніших для мозку. Дослідження показують, що цей вид може допомогти людям з нейродегенеративними захворюваннями.
  • Пропіоніл-L-карнітин допомагає при проблемах з кровообігом, захворюванні периферичних судин і високому кров'яному тиску. Він збільшує виробництво оксиду азоту, який покращує кровотік.
  • L-карнітин L-тартрату знижує м'язові болі, сприяє швидкому відновленню сил при фізичному навантаженні, має високу швидкість всмоктування, тому є компонентом спортивних добавок.
  • D-карнітин відноситься до неактивної формі та здатний викликати дефіцит карнітину в організмі, пригнічуючи всмоктування інших, більш корисних видів.

Дослідження останніх років ілюструють потенційні переваги різних форм карнітину при конкретних захворюваннях, найбільш поширеними формами для загального застосування є ацетил L карнітин та L карнітин.

Джерела L-карнітину і його норма в організмі

Ця речовина виробляється з лізину і метіоніну за участю вітаміну С в м'язовій тканині та печінці людини. Кількість залежить від фізичного стану і генетичних особливостей організму і становить приблизно 20-30 г. Основним джерелом є продукти тваринного походження (м'ясо або риба), меншою мірою - сир, молоко, пшениця і деякі інші продукти.

Вміст L-карнітину в їжі (на 100 г):

  • Баранина (сира / варена): 150-160 г
  • Яловичина (сира / варена): 45-50 г
  • Телятина (тушкована): 40-45 г
  • Свинина (тушкована): 20-25 г
  • М'ясо кролика (тушковане): 20-25 г
  • Ракоподібні (варені): 10-15 г
  • Оселедець (сирий / солоний): 10-12 г
  • Вугор (копчений): 6,7-7 г
  • Козій сир: 12-13 г
  • Згущене молоко: 9-10 г
  • Йогурт: 3,5-4 г

Нутриціологи вважають, що потреба в левокарнітіні становить від 0,2 до 0,5 г, а при суперінтенсивних тренуваннях може доходити до 2 г на добу. Тривалість прийому харчової добавки може становити від 1 до 6 місяців.

Добова норма залежить від багатьох факторів, головні з яких: вік, фізичні дані та стан здоров'я.

Орієнтовно доза карнітина становить:

  • Дітям до року: до 30 мг; від 1 до 3 років: 35-60 мг; 4 до 6 років: 60-100 мг; від 6 до 18 років: від 100-500 мг.
  • Дорослим без активних занять спортом: від 250 до 500 мг.
  • Спортсменам, всім, хто веде активний спосіб життя або бажає скинути вагу: від 500 до 1500 мг.
  • Проведені дослідження показали, що харчові джерела L-карнітину мають велику швидкість всмоктування, ніж добавки.

Кому потрібен додатковий прийом левокарнітину

Рівень карнітину залежить від раціону харчування і можливості організму виробляти дане з'єднання. Додаткове споживання l карнітину рекомендовано веганам, людям з певними генетичними проблемами, спортсменам, а також всім, хто веде активний спосіб життя або бажає скинути вагу.

Відомо, що вироблення ель карнітину в організмі з віком знижується, що особливо позначається на мозкових функціях, тому його додаткове вживання корисно літнім людям. Проводилися дослідження, які показали, що прийом 2 г добавки знижували стомлюваність, підвищували м'язову функцію і покращували здоров'я мозку у літніх людей.

Щоденний прийом ацетил-L-карнітину допомагає при хворобі Альцгеймера та інших захворюваннях мозку. Дослідження людей з алкогольною залежністю, які беруть 2 г цієї речовини в день, показали значні поліпшення у всіх показниках мозкової діяльності.

Дефіцит карнітину спостерігається у людей з порушеннями функції нирок і цирозом печінки. Він може зменшити симптоми діабету 2 типу, збільшуючи кількість ключового ферменту AMPK і знижуючи рівень цукру в крові.

Елькарнітін показаний пацієнтам з важкими захворюваннями серця, такими як ішемічна хвороба, хронічна серцева недостатність, гіпертонія. Двомісячне дослідження продемонстровано, що прийом 2 г ацетил-L-карнітину в день призводило до майже з 10-точкового падіння систолічного артеріального тиску, усуненню запальних процесів, пов'язаних з хворобою серця, а також зниження смертності.

Комплекс препаратів з ацетил-L-карнітин і L-карнітин успішно використовується при лікуванні безпліддя у чоловіків. Продукуючи придатком яєчка, ці сполуки є важливим біохімічним маркером нормального дозрівання і рухливості сперматозоїдів.

L-карнітин для спорту

Перше успішне застосування карнітину спортсменами відбулося на Олімпійських іграх 1980р., коли італійська збірна, яка брала добавку, вперше домоглася серйозних успіхів. Італійці були також єдиними, хто приймав L-карнітин на чемпіонаті світу з футболу 1982 р., і перемогли. З того часу він став широко використовуватися в спортивній практиці.

Внаслідок збільшення кровотоку і вироблення оксиду азоту, добавки елькарнітіна допомагають підвищити витривалість, зменшити м'язову хворобливість і втому після тренування, швидше відновити сили. Активізуючи виробництво червоних кров'яних клітин, що транспортують кисень по всьому тілу, л-карнітин сприяє збільшенню постачання м'язів киснем.

Дефіцит левокарнітина у спортсменів тягне до швидкої стомлюваності, надмірної ваги, підвищення рівня холестерину і тригліцеридів в крові. Він зарекомендував себе як хороший не допінговий анаболік, що сприяє збільшенню сили та м'язової маси, засвоюваності білка, вітамінів і вуглеводів.

Крім того, L-карнітин часто є допоміжним компонентом жироспалюючих препаратів, забезпечуючи організм енергією внаслідок її синтезу з жирової тканини. Однак, щоб добавка "працювала", необхідно дати організму достатня кількість кардіонавантажень: тривалість більше пів години запускає природний процес спалювання жирів і є прикладом того, як правильного пити добавку для схуднення.

Деякі спортивні інструктори рекомендують приймати л-карнітин з протеїном: перший - з ранку, а другий - безпосередньо перед тренуванням.

Чи потрібно пити левокарнітин в не тренувальні дні?

Фітнес-інструктори вважають, що приймати добавку необхідно не тільки під час тренувань, але і в дні відпочинку. Після інтенсивних силових навантажень в організмі йде прискорений метаболізм і розщеплення жиру. Попри мінімальну фізичне навантаження, елькарнітін в будь-якому випадку вивільняє жирні кислоти. Для того, щоб підтримувати цей процес рекомендується приймати препарат в не тренувальні дні з ранку до їди.

Л карнітин для схуднення

плоский живот

Оскільки L-карнітин допомагає переносити більше жирних кислот в клітини для спалювання енергії, теоретично він може збільшити здатність спалювати жир і втрачати вагу. Саме тому, виробники харчових добавок і спортивного харчування з левокарнітина часто рекомендують їх для схуднення.

Однак результати досліджень на людях і тваринах не так неоднозначні. Є експерименти, де 38 жінок займалися фізичними вправами чотири рази на тиждень і не показали особливої різниці у втраті ваги між тими, хто приймав елькарнітін, і тими, хто цього не робив. Інше дослідження на людях відстежував вплив добавки на спалювання жиру під час 90-хвилинного тренування на велотренажері. Чотири тижні прийому добавок не збільшували спалювання жиру. Проте, один аналіз з дев'яти, в основному у людей з ожирінням і у літніх людей, показав втрату ваги близько 1,3 кг ваги при прийомі L-карнітину.

Таким чином, можна зробити висновок, що використання левокарнітину для схуднення швидше за все може бути рекомендовано для людей, які страждають ожирінням або для літніх. У молодшому віці втрата ваги залежить від регулярних фізичних вправ і дотримання ретельної дієти. Можемо порекомендувати жироспалювальний комплекс вправ під запальну музику.

Для підвищення жироспалюючого ефекту деякі добавки елькарнітину випускають з гуараною, яка сприяє розщепленню жиру і притупляє апетит.

Як приймати л карнітин

Стандартна доза карнітина становить 500-2000 мг на добу і може змінюватися в залежності від мети прийому і захворювання.

Добова норма для кожної форми варіюється в наступних межах:

  • здоров'я і функціонування мозку: від 600 до 2500 мг ацетил-L-карнітину;
  • спортивні тренування: від 1000 до 4000 мг на добу L-карнітину L-тартрату;
  • поліпшення кровотоку для нормалізації високого кров'яного тиску: від 400 до 1000 мг на добу пропіоніл-L-карнітину.

Карнітин в спортивних добавках рекомендується ділити на два прийоми: вранці натщесерце і безпосередньо перед тренуванням. Після курсу варто зробити місячну перерву, щоб організм «не розучився» його самостійно синтезувати.

Харчова добавка випускається в рідкому вигляді, сиропі, капсулах і таблетках. Серед спортсменів більш популярний L-карнітин в ампулах, як найбільш зручний до прийому і швидко засвоюваний. Перевагою таблетованої форми є низька ціна, проте такий елькарнітін засвоюється трохи повільніше.

Протипоказання і побічні ефекти

Левокартинін відноситься до найбільш безпечних харчових добавок, шкода і побічні ефекти якої малі та зустрічаються вкрай рідко.

Для більшості людей щоденний прийом l-carnitine 2 г або менше не несе негативних наслідків. Проводилися експерименти, при яких люди брали по 3 г речовини протягом 21 дня і не відчували негативних ефектів. Дуже рідко зустрічається індивідуальна непереносимість, що виявляється нудотою, дискомфортом в шлунку, блювотою і діареєю.

При тривалому прийомі добавки L-карнітину можуть з часом підвищувати рівень тріметіламін-N-оксиду (TMAO) в крові, що є передумовою виникнення атеросклерозу. Крім того, значне перевищення максимальної добової норми може негативно позначитися на функції нирок, тому карнітин протипоказаний при гемодіалізі.

Відомо, що деякі препарати для виходжування недоношених немовлят, а також новонароджених, які перенесли родову травму або асфіксію містять левокарнітину. Його прописують дітям з млявим смоктальним рефлексом, низькою збільшенням маси тіла, зниженим м'язовим тонусом, затримкою в рості та психічному розвитку. Таким чином, прийом l-карнітину під час вагітності або годуванні груддю є умовно безпечним, а всі заборони пояснюються не стільки його шкідливим впливом, скільки відсутністю масштабних досліджень на цю тему.

Посилання на дослідження:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861661/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18646596/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15590999/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15363636/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21561431/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2756917/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17415436/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27100509/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20209464/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18053183/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15830915/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8063466/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17313301/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099008/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2075186/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7614519/
  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12908852/
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11925454/
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18686300/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19720100/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15039515/
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19620516/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10861338/
  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12378044/
  25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15929637/
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22738052/
  27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16521850/
  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27335245/
  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11592123/
  30. https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=17717
  31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1444880/
  32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2178869/
  33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1944900/
  34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2201652/
  35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18787523/
  36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9406679/
  37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591005/
  38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7608438/
  39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24263659/
  40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8137928/
  41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8858401/
  42. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12930169/
  43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11788381/
  44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18545197/
  45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8858401/
  46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11114574/
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824146/
  48. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20467011/
  49. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20963457/
  50. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20530934/
  51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15741989/
  52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11739078/
  53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11726261/
  54. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16901595/
  55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23563705/
  56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23614584/
  57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591001/
  58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1464372/
  59. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18065594/
  60. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12875611/
  61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18203961/
  62. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591003/

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре