Молоко безлактозне: популярний тренд або реальна користь

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Молоко безлактозне: популярний тренд або реальна користь

Зміст:

➦ Що таке непереносимість лактози?

     ➦ Типи непереносимості лактози

➦ Як перевірити себе на непереносимість лактози: основні симптоми?

➦ ТОП-3 кращих добавок з лактозою

➦ Що таке безлактозне молоко?

➦ Як роблять безлактозне молоко?

     ➦ Чи можна приготувати безлактозне молоко в домашніх умовах?

➦ Користь і шкода безлактозного молока

➦ Переваги перед рослинним молоком

➦ Склад безлактозного молока

➦ Безлактозне молоко й прищі

➦ Чим відрізняється молоко без лактози від звичайного?

➦ Молоко категорії А1 і А2: у чому різниця?

➦ Скільки молока в день безпечно для людини?

➦ Зберігання молока

➦ Відповіді на популярні питання

Останнім часом в медіапросторі та між звичайними людьми часто виникають гарячі дискусії на тему шкоди та користі молока. Багато хто відмовляється від вживання цього корисного продукту через лактазну недостатність. Чому виникає така реакція, як впоратися з цією проблемою і чим можна замінити традиційні молочні продукти? Давайте розбиратися!

Що таке непереносимість лактози?

Що таке непереносимість лактози?

За визначенням гастроентерологів, стан, при якому організм не здатний вільно перетравлювати лактозу, що міститься в молоці, називається лактозною непереносимістю або лактазною недостатністю. Іноді її називають алергією на лактозу, однак це невірно.

Лактоза - вуглевод органічного походження, що є основним компонентом молока ссавців і людини. У тонкому кишківнику вона розщеплюється на глюкозу та галактозу.

Лактаза - особливий фермент, що продукується клітинами тонкого кишківника для розщеплення лактози.

Лактоза корисна для організму, оскільки:

➦ є пребіотиком - живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника 

➦ бере участь в синтезі вітамінів групи В 

➦ є джерелом енергії

➦ впливає на засвоєння кальцію, магнію та інших мікроелеменов

Організм, в якому є недостатня кількість ферменту лактази, не може нормально перетравлювати та розсмоктувати лактозу. Продуктом реакції є молочна кислота та газ, які викликають симптоми так званої непереносимості лактози: від здуття живота до діареї. Експериментальним шляхом було виявлено, що високу активність лактази забезпечують тільки зрілі, функціонально-активні клітини кишечника - ентероцити.

Типи непереносимості лактози

Розрізняють три варіанти лактозной непереносимості: первинний, вторинний та природжений.

  • Перший тип - найпоширеніший. Його особливість полягає в тому, що спочатку, в дитинстві, молоко та молочні продукти засвоюються організмом добре, проте з часом вироблення ферменту лактази сповільнюється, і з віком починають проявлятися симптоми її непереносимості. Встановлено, що приблизно кожен третій дорослий (від 23-х років і старше) випивши склянку молока, відчуває дискомфорт в животі: здуття, важкість, коліки й т.п.
  • Вторинна непереносимість виникає на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту, травм або операцій на тонкій кишці. До провокуючих факторів належать: целіакія, хвороба Крона, деякі методи лікування раку. Після відповідної терапії рівень лактази може відновитися.
  • Вроджена непереносимість лактози передається генетично. Іноді вона виникає у недоношених дітей внаслідок передчасних пологів.

Як перевірити себе на непереносимість лактози: основні симптоми?

При дефіциті лактази, лактоза з молочної їжі замість розщеплення з тонкого кишківника переміщується в товсту кишку. Тут, внаслідок неправильної взаємодії нормальних кишкових бактерій з неперетравленої лактозою, приблизно через півгодини після вживання молочної продукції можуть виникнути такі  симптоми:

 ❌  здуття 

❌  бурчання в животі

❌  метеоризм

❌  біль і кишкові кольки

❌  пронос 

❌  нудота і блювота.

Симптоми лактозной непереносимості відрізняються формами протікання: від помірної до важкої, і залежать від кількості виробленої лактази. Найпростіший спосіб дізнатися, чи є ці ознаки реакцією на лактозу, полягає у тимчасовому виключенню з раціону молочки. Коли травлення налагодиться, пройде біль та інша симптоматика, можна спробувати знову ввести молочні продукти в невеликій кількості і поспостерігати за станом. 

Визначити наявність непереносимості лактози, а також її тип можна за допомогою аналізу крові на маркери про носійство або генетичну схильність. А самий точний висновок може дати дихальний водневий тест, який вимірює кількість іонів водню в повітрі, що видихається після прийому розчину, що містить молочний цукор.

ТОП-3 кращих добавок з лактозою

Травні ензими Dairy-Zyme 50 капсул ТМ Кантрі Лайф / Country Life
MetaDigest® Lacto (МетаДайджест Лакто) 45 капсул
Ензибар Молоко (Enzybar milk) таблетки №20

Що таке безлактозне молоко?

Что такое безлактозное молоко


З урахуванням того, що молочні продукти є доступним джерелом білка, кальцію і вітамінів, людям з непереносимістю лактози рекомендується використовувати в раціоні альтернативу, наприклад, безлактозне молоко. Це легко засвоюваний продукт, в якому лактоза вже розщеплена на глюкозу і галактозу.

Кількість лактози в молоці можна знизити шляхом ферментації. Кефір, сир, сир та інша кисломолочна продукція містить набагато менше молочного цукру, оскільки їм живляться молочнокислі бактерії під час бродіння. Таку їжу можна вживати людям, кишечник яких виробляє хоча б невелику кількість лактази.

Знизити вміст лактози в молоці можна додаванням в нього ферменту лактази, який здатний розщеплювати до 98% молочного цукру в первісному продукті. Так промисловим способом виробляють низьколактозне молоко з вмістом не більше 1% лактози.

Сучасні технології дозволяють отримати також молоко, абсолютно вільне від лактози.  І, нарешті, можна замінити молочну продукцію - рослинною. Сьогодні кокосове, мигдальне (і інші горіхові), соєве, круп'яне (з вівса, гречки, рису і т.п.) і інші види молока можна купити в будь-якому супермаркеті.

Як роблять безлактозне молоко

Як роблять безлактознею молоко

Молоко, в якому лактоза відсутня абсолютно, отримують методом мембранної фільтрації, при якому ця речовина буквально механічно відділяється від вихідної сировини.Такий продукт містить не більше 0,01% лактози, зберігаючи при цьому природний молочний смак. Подальше додавання ферменту лактази остаточно видаляє лактозу, яка за допомогою гідролізу розділяється на моносахариди: глюкозу і галактозу, які легко засвоюються будь-яким організмом.

Чи можна приготувати безлактозне молоко в домашніх умовах?

Безлактозне молоко можна купити практично в будь-якому супермаркеті, однак воно коштує дорожче традиційного. Але такий продукт цілком можна приготувати самостійно вдома. Потрібно просто додати в звичайне молоко лактазу, яка продається у вигляді харчової добавки в магазинах, у тому числі в інтернет-магазині Фітомаркет. Залежно від кількості лактази, що додається, можна регулювати кількість лактози в молоці. Крім економії, плюсом самостійного приготування домашнього молока з низьким вмістом лактози є більш високі смакові якості: відсутність ультрапастеризованого присмаку.

Користь і шкода безлактозного молока

Безлактозне молоко - відмінний харчовий продукт, джерело протеїну, вітамінів і мікроелементів. Шкоду такого продукту науково не доведено, вважається, що її немає, якщо вживати в міру.

Особливо корисно безлактозне молоко дітям. Організм, що росте, дуже потребує сполуки, присутні в молочних продуктах, а таке легкозасвоюване молоко не принесе проблем. Пити його рекомендується й годуючим мамам, щоб уникнути кишкових коліків у немовлят.

Переваги перед рослинним молоком

Переваги перед рослинним молоком


Основною цінністю молока без лактози є наявність білків: казеїну, альбуміну й глобуліну, а також вітаміну B12, який відсутній в рослинних продуктах і дуже важливий для профілактики анемії. Крім того, в рослинному молоці дуже мало вітаміну D і кальцію, тому його часто збагачують цими елементами.

Рослинні види молока корисні, оскільки містять ненасичені жири, залізо, вітамін Е, а також антиоксиданти. Вони відмінно поєднуються з іншими продуктами, однак, можуть викликати алергію, як, наприклад, соєве або вівсяне молоко, тому підходять не всім.

Склад безлактозного молока

Молоко без лактози, як і звичайне, містить масу корисних нутрієнтів, включаючи незамінні амінокислоти, необхідні для будівництва білкових молекул, такі як: лейцин, метіонін, триптофан, лізин та ін.

В складі безлактозного молока :

  • Протеїн - формує м'язову тканину, бере участь в обмінних процесах
  • Кальцій - будівельний матеріал для кісток, зубів, нігтів і волосся, необхідний для згортання крові, правильних м'язових і нейронних реакцій
  • Калій - регулює водний баланс і нормалізує роботу серця
  • Фосфор - поряд із кальцієм і вітаміном D, забезпечує міцність кісток
  • Вітамін D - підвищує імунітет, допомагає в засвоєнні кальцію
  • Вітаміни групи B - підтримують нервову систему, беруть участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів
  • Вітамін А - вітамін «зростання», відповідає за зорову функцію, здорову шкіру та імунітет

Безлактозне молоко й прищі

Багато досліджень встановили зв'язок між вживанням звичайного коров'ячого молока та шкірними запаленнями.

Вчені вважають, що однією з причин виникнення акне є гормони, що містяться в молоці. Вони активізують виробництво тестостерону, що веде до збільшення вироблення підшкірного сала, яке закупорює фолікули й викликає запалення. Винуватцем шкірних висипань називають також сироватковий білок і казеїн, які підвищують рівень інсуліноподібного фактору зростання - 1 (IGF-1).

Третім провокатором акне є непереносимість лактози, яка викликає порушення травлення, що також негативно відбивається на шкірі. У зв'язку з цим безлактозне молоко може знизити ризик виникнення прищів при вживанні молочної продукції.

Чим відрізняється молоко без лактози від звичайного?

Чим відрізняється молоко без лактози від звичайного


За своїми поживними властивостями воно абсолютно не відрізняється від звичайного коров'ячого молока, але на відміну від нього, підходить абсолютно всім, не викликаючи негативних симптомів порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

За смаковими якостями безлактозне молоко наближається до традиційного, проте за рахунок розщепленої лактози на глюкозу та галактозу набуває більш солодкуватий смак.

Порівняльна характеристика звичайного молока та без лактози

Склад

Звичайне молоко

Безлактозне молоко

Энергетична цінність (ккал)

46

39

Білки (г)

3,2

3,3

Вуглеводи (г)

4,8

3,1

Лактоза (г)

4,8

0,01

Жир (г)

1,5

1,5

Кальцій (мг)

120

120

Молоко категорії А1 і А2: у чому різниця?

Більшість людей, у яких спостерігаються симптоми порушення травлення після вживання молочних продуктів, не переносять лактозу. Симптоми такої непереносимості зазвичай з'являються через 15 хвилин, коли лактоза досягає кишечника. Для них вибір на користь безлактозних молочних продуктів часто вирішує проблему. Однак є ті, хто не переносить навіть безлактозне молоко. Вони відчувають сильні спазми в животі відразу після вживання будь-якого молочного продукту і повідомляють не про діарею, а про запорі. Причиною такого стану є складова молочного білка - бета-казеїн А1.

Виявляется, що в молоці корів різних порід містяться два різних види бета-казеїну: А1 і А2, що відрізняються однією амінокислотою. Згідно з деякими дослідженнями, бета-казеїн A1 важче перетравлюється людьми через уповільнення кишкового транзиту і, отже, може призвести до запорів. Це також може викликати запалення, боль в животі та інші симптоми порушення травлення, що часто плутають з непереносимістю лактози. «Перейшовши на молоко А2, багато людей з кишковим дискомфортом побачили реальну різницю, яка змусила їх знову полюбити молочні продукти», - каже французький дієтолог Юбер Кормье.

Молоко категорії А1 і А2


Професор Університету Лінкольна в Новій Зеландії Кіт Вудфорд пішов далі й в своїй відомій книзі «Диявол у молоці» доводить, що причиною багатьох хвороб, зокрема, серцево-судинних захворювань, діабету, аутизму, шизофренії є вживання молока з бета-казеїном А1, який володіє опіоїдними та окисними властивостями.

Китайськими вченими були проведені експерименти, які показали, що молоко, що містить бета-казеїн A2, зменшувало гострі шлунково-кишкові розлади, в той час як молоко з бета-казеїном А1 знижувало активність лактази і посилювало симптоми її непереносимості. Таким чином було встановлено, що причиною проблеми з шлунково-кишкового тракту може бути не лактоза, а прийом бета-казеїну А1.

Крім того, молоко А2 можна виробляти також і безлактозним. За словами професора, завідувача відділом Інституту фізіології ім. А.А. Богомольця НАН України Віктор Досенко: «Безлактозне молоко А2 - це майже ідеальний молочний продукт, оскільки прибирає відразу два негативних фактори, що впливають на здоров'я людини, - і лактозу, і А1-казеїн. Особливо його потрібно рекомендувати дітям з лактозною непереносимістю, адже при комбінації лактози і бета-казоморфинов в кишечнику складається найбільш загрозлива ситуація».

Сьогодні в усьому світі спостерігається тенденція до розведення корів, що дають молоко категорії А2, і його вже можна знайти в продажу. Варто зазначити, що молоко А2 не є замінником для людей з алергією на коров'яче молоко.

Скільки молока в день безпечно для людини?

 Скільки молока в день безпечно для людини


Дієтологи вважають, що сир, кефір, вершки, сметану та інші молочні та кисломолочні продукти не можна вживати у великих кількостях, оскільки вони викликають значний викид інсуліну, що провокує розвиток діабету другого типу, може привести до ожиріння печінки та іншим запальним процесам. Безпечної дозою вважається 1-2 склянки молочки на добу, залежно від віку.

Молодим людям до 23 років при нормальній переносимості лактози можна вживати до 3 склянок молока в день, літнім краще обмежиться одним. Це загальні рекомендації, оскільки травлення залежить від індивідуальних особливостей організму, і у деяких лактаза продовжує активно вироблятися і в старшому віці. Однак, тим, у кого спостерігається дефіцит цього ферменту, рекомендується вживати звичайне молоко в мінімальних кількостях або замінити його на безлактозне.

Зберігання молока

Свіже коров'яче молоко зберігає свої властивості при t = 8 ° С протягом 6 годин і при t = 4 ° С -до 24 годин.

Кип'ячене і пастеризоване молоко і вершки в закритій упаковці можуть зберігатися близько 30 днів. Після відкриття такі продукти зберігають свою якість протягом 3 діб при температурі 4-8 ° С, а при 0-6 ° С - навіть більшу кількість днів.

Термін зберігання безлактозного молока: при t від 0-6 ° С не більше 30 днів в закритій пачці, після відкриття - 3-4 дні.

Відповіді на популярні питання:

Чи можна безлактозне молоко на сушці

Якщо сушка здійснюється безпосередньо перед змаганнями, коли фізичні дані спортсмена гранично важливі, безлактозне молоко можна вживати в невеликих кількостях, але за 3 тижні до заходу краще відмовитися від нього повністю.

Чи можна пити безлактозне молоко при гв

Безлактозне молоко є кращим при грудному вигодовуванні, оскільки не викликає здуття живота і колік у немовляти

Чи можна безлактозне молоко при панкреатиті

Так, такий продукт краще засвоюється, тому що вже розщеплений на глюкозу і галактозу.

Чи можна безлактозне молоко при схудненні

В безлактозному молоці присутне досить багато цукру, який не сприяє втраті ваги. У склянці безлактозного молока міститься 10 г вуглеводів, тому дієтологи не рекомендують вживати його на дієті для схуднення.

Чи можна варити безлактозне молоко

Способи застосування безлактозного молока в кулінарії абсолютно нічим не відрізняються від використання звичайного молока. На ньому можна варити каші, готувати омлети або млинці, додавати в напої.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре