Дієта при холециститі: список продуктів, меню харчування і загальні рекомендації

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Дієта при холециститі: список продуктів, меню харчування і загальні рекомендації

Зміст:

➦ Що таке холецистит, причини виникнення та симптоми захворювання

➦ Загальні рекомендація по харчуванню при холециститі

➦ Харчування при холециститі в період загострення

➦ Харчування при хронічному холециститі

➦ Що забороняється або не рекомендується

     ➦ Рецепти страв при холециститі

➦ Поширені питання

Холецистит - одне з найпоширеніших захворювань жовчного міхура. Від цієї патології страждає близько 20% жителів усього світу, в основному в розвинених країнах. Хвороба найчастіше вражає людей після 50 років, але сьогодні все частіше діагностується у дітей та підлітків (в основному бескаменного форма). Вчені пов'язують це з малорухливим способом життя, стресами і неправильною харчовою поведінкою. Яким має бути харчування при запаленні жовчного міхура? Який список дозволених і заборонених продуктів? Відповіді на ці питання ви знайдете в нашій статті.


Що таке холецистит, причини виникнення та симптоми захворювання

Що таке холецистит, причини виникнення та симптоми захворювання


Холецистит - це запалення, що виникає в жовчному міхурі внаслідок застою жовчі (калькульозний) або в результаті інфекційного процесу.

Закупорка проток жовчі відбувається на тлі жовчнокам'яної хвороби, коли конкременти перекривають просвіт і травмують слизову, знижуючи її стійкість до патогенної флори. При цьому сама жовч підтримуює запальний процес, оскільки стає місцем розвитку хвороботворних мікроорганізмів, які утворюють токсини.

В іншому випадку (бескаменному) джерелом патогенних мікроорганізмів може бути будь-яке гостре або хронічне захворювання, наприклад, отит, пародонтоз, запальні процеси в кишечнику. Інфекційна  мікрофлора (віруси, бактерії, паразити) потрапляє в жовчний міхур контактним шляхом, викликаючи запальний процес. У жовчі утворюється гній, слиз, і запалення може перейти на сусідні тканини.

Серед інших причин виникнення холециститу називають:

  • дискінезію жовчовивідних шляхів, що ведуть до утворення каменів
  • закид ферментів підшлункової залози
  • вроджені анатомічні аномалії
  • гормональні порушення
  • ожиріння
  • цукровий діабет
  • глистяні інвазії
  • новоутворення (пухлини, кісти та ін.)

До факторів, що провокує холецистит, відносяться: куріння, вживання алкоголю, гострої та жирної їжі, сильний стрес, спадкові чинники, сидяча робота і відсутність адекватного фізичного навантаження, а також вагітність, під час якої через збільшення матки відбувається фізичне здавлювання жовчного міхура.

Розпізнати напад холециститу можна за такими симптомами:

➤ дискомфорт у правому підребер'ї, що супроводжується нападоподібним болем

➤ нудота

➤ відрижка

➤ гіркота в роті

➤ порушення стільцю

➤ в окремих випадках можливий свербіж шкіри, пожовтіння шкіри і склер.

Загострення холециститу іноді плутають з нирковою колькою наслідок ірадіаціі больових відчуттів, пов'язаної з гострим розтягненням жовчного міхура. Точний діагноз може встановити УЗД і лікар. Однак, слід враховувати, що для ниркової коліки основний біль зосереджується в попереку, а не в правому підребер'ї, і він не пов'язаний з диханням, як при холециститі.

Запальний процес в жовчному міхурі дуже негативно позначається на стані здоров'я людини, значно погіршуючи якість життя. Крім того, це захворювання загрожує серйозними ускладненнями, тому важлива своєчасна діагностика та адекватне лікування. Але для початку необхідно налагодити харчування, щоб знизити навантаження на билиарную систему, налагодити відтік жовчі, нормалізувати моторику і тонус жовчного міхура.


Загальні рекомендація по харчуванню при холециститі

Загальні рекомендація по харчуванню при холециститі


Дієтичне харчування при холециститі має не тільки профілактичне, але й лікувальне значення.

До загальних рекомендацій можна віднести:

✓ часте і дробове харчування (до 6 разів на день)

✓ дотримання чіткого часу прийому їжі

✓ правильний температурний режим страв (не гаряча й не холодна їжа)

✓ достатнє вживання рідини (питний режим)

✓ способи обробки їжі: варені, «на пару» або «запечені»

Така організація харчового процесу спрямована на зниження навантаження на травну систему, стимулювання вироблення жовчі та її виведення. Велика кількість їжі, занадто гарячі або, навпаки, холодні страви можуть викликати спазм жовчних шляхів, тому їжа має бути теплою і невеликого обсягу.


Харчування при холециститі в період загострення

У перші дні захворювання, при гострому болю режим харчування повинен бути максимально щадним. В цією метою рекомендується рідина невеликими порціями. Найбільш придатними в стадії загострення будуть: неміцний чай, солодкі фруктові соки (розведені водою), відвар шипшини, мінеральна вода (теж розведена).

Через 1-2 дня, при зниженні больового синдрому, в раціон можна вводити в обмеженій кількості протерті супи (рисовий, манний, вівсяний), нежирний сир, парову рибу і протерте м'ясо, а також солодкі фруктові і ягідні муси, киселі. Можна вживати невелику кількість білих сухариків. Коли болить жовчний, харчуватися потрібно невеликими порціями по 5-6 разів на день. Лікувальне харчування поєднується з антибіотикотерапією і постільним режимом.

Через 5-10 днів після захворювання можна переходити на дієту № 5а за Певзнером. В рамках цього харчового режиму допускається дрібно рубане м'ясо, протерті овочі. Вживання солі зводиться до мінімуму, також максимально знижується кількість жирної їжі. Заборонені кислі й холодні продукти, не рекомендується їжа, багата клітковиною. За 20-30 хвилин до прийому їжі потрібно випивати чисту теплу воду.

Спусти 3-4 тижні від початку захворювання хворого можна переводити на дієту №5. Вона включає страви з високим вмістом клітковини, відварні, парові або запечені овочі, нежирні м'ясо і риба (смажені - виключені), овочеві та молочні супи, цільнозернові крупи (гречка, вівсянка, рис) і макаронні вироби. Вся їжа повинна прийматися в теплому вигляді. Можна вживати киселі, компоти з сухофруктів, каву з молоком, сухарі, несвіжий хліб, нежирні молочні продукти, свіжі овочі у вигляді салату.


Харчування при хронічному холециститі

Харчування при хронічному холециститі


Дієта для хворих при хронічному перебігу хвороби повинна бути щадню і спрямованою на стимулювання рухової функції кишечника, активацію жовчовиділення, якісне поліпшення складу жовчі і підвищення її бактерицидних властивостей.

Основи харчового режиму при хронічному холециститі:

  • дробове і регулярне харчування
  • співвідношення по БЖУ: 80-95 г - білки, 70-80 г - жири, і 300-350 г -углеводи
  • невеликі порції: не більше 700г за один прийом і 3500 г на добу
  • обов'язковий сніданок
  • необільна вечеря за 2-3 години до сну
  • кількість рідини не обмежується.

У раціон входять хлібобулочні й макаронні вироби з цільнозернового або житнього борошна, бажано з висівками, цільнозернові крупи, нежирні сорти м'яса, риби та птиці, нежирна молочка. Серед м'ясних продуктів кращі яловичина, кролик, курка, індичка. Овочі можна все, крім заборонених.

Всі страви слід їсти вареними, паровими, тушкованими або запікати. Так краще зберігаються їх корисні властивості та усувається дратівливий чинник. У меню можна включати супи на овочевому або «другому» м'ясному бульйоні.

З урахуванням того, що яйця є цінним харчовим продуктом, бажано включати їх в раціон. Однак, якщо після їх вживання виникають болі в правому підребер'ї або гіркота в роті, використовують тільки білки.

Рослинні жири володіють хорошею жовчогінною діэю, тому їх має бути приблизно половина від загальної кількості жирів. З тварин найкраще вживати вершкове масло, як більш засвоюване.

Горіхи (арахіс, фундук і, особливо, грецький) є джерелами дуже корисних незамінних жирних кислот, тому їх потрібно включати в раціон, проте строго контролювати кількість.

У дієті при запаленні жовчного міхура має бути багато вітамінів і антиоксидантів, тому необхідно вживати фрукти й ягоди, проте тільки солодкі на смак, такі як банани, кавун, диня, полуниця, виноград, солодкі сорти яблук і груш, а також сухофрукти.


Що забороняється або не рекомендується?

Що забороняється або не рекомендується


При холециститі слід обмежити або повністю виключити з раціону тугоплавкі жири, такі як сало, жирне м'ясо і риба, оскільки вони важко перетравлюються, а також копчені продукти.

Слід відмовитися від:

❌ рафінованих вуглеводів (майонез, промислові соуси, кетчуп)

❌ солодкого (торти, шоколад, цукерки, морозиво інші кондитерські вироби та солодощі)

❌ жирних молочних продуктів (незбиране молоко, вершки, сири, сметана, йогурт).

❌ газованих напоїв

❌ кава та какао

❌ алкоголю.

Дієтичне харчування при запаленні жовчного міхура виключає гостру їжу, фастфуди, напівфабрикати (сосиски, ковбаси). Не бажано їсти квасолю і все бобові, а також гриби. З овочів не рекомендують шпинат, цибулю, часник і редис, з фруктів - цитрусові (лимони, апельсини, грейпфрути).

Зразкове меню при запаленні жовчного міхура:

♦ Перший сніданок: вівсянка з сухофруктами та дрібними горіхами, зелений чай.

♦ Другий сніданок: галетное печиво з фруктово-ягідним фрешем.

♦ Обід: овочевий суп-пюре, парові курячі котлети, відварений рис і компот

♦ Полудень: склянка відвару з шипшини і запечене яблуко

♦ Вечеря: відварна риба з картопляним пюре, склянка киселю.

♦ За 2-3 години до сну - стакан кефіру або нежирного йогурту.

Рецепти страв при холециститі

Незважаючи на досить жорсткі обмеження в харчуванні, що накладаються цим захворюванням, Фітомаркет знайшов і підготував для вас кілька відмінних рецептів смачних і корисних дієтичних страв.

>Рецепти страв при холециститі


Овочеве рагу з куркою та яблуками

Інгредієнти:

- Морква (велика) - 1шт

- Кабачок (невеликого розміру) - 1 шт

- Болгарський перець -1-2 шт

- Яблука (велике) - 1 шт

- Помідори (середнього розміру) - 3 шт.

- Свіжа або суха зелень: петрушка, кінза, базилік

- Куряче філе або гомілки (без шкіри)

- Рослинна олія

- Сіль, ароматні приправи (куркума, коріандр)

Приготування:

У казані або глибокій сковороді розігріти олію. Моркву нарізати брусочками, а болгарський перець - тонкими кільцями, викласти в розігріту олію та пасерувати до м'якості. Потім додати нарізані тонкими кружечками кабачок і часточками - яблука.

Куряче філе нарізати (або взяти гомілки) викласти на яблука, трохи посолити, посипати прянощами. Солодкі м'ясисті помідори кружечками викласти на курячий шар, потім все це густо присипати подрібненою свіжої або сухої зеленню. Накрити казан кришкою і тушкувати курку з овочами на повільному вогні приблизно 40-45 хв.

Страву можна використовувати як самостійне або додати до нього гарнір - відварений рис.

За таким же принципом можна приготувати і котлети. Перевага рецепта в тому, що м'ясо готується фактично на пару або тушкується в овочевому соку, просочуючись смаками і ароматами всіх інгредієнтів.

Салат з буряка з чорносливом

Інгредієнти:

- Буряк - 1-2 шт

- Чорнослив - 100 г

- Волоські горіхи (4 шт.)

Приготування:

Чорнослив промити, залити окропом і залишити на 30 хв для розм'якшення. Буряк відварити і потерти на крупній тертці. Чорнослив підсушити паперовим рушником, дрібно нарізати і додати до натертого буряка. Горіхи очистити від шкаралупи й подрібнити блендером. Все перемішати, трохи посолити та заправити нежирною сметаною.

Сирно-манна запіканка

Інгредієнти:

- Нежирний сир - 500 г

- Манна крупа - 100 г

- Цукор - 100 г

- Вершкове масло - 50 г

- Молоко - 50 г

- Яйця - 2 шт

- Щіпка ванілі

Приготування:

Розм'якшене вершкове масло викласти в глибоку миску, додати яйця, сир, влити молоко, всипати цукор і ванілін. Все ретельно перемішати, збити міксером, і, не припиняючи збивання, поступово ввести манку.

Після перемішування повинна вийти однорідна маса без грудок, яку необхідно залишити на 30 хв при кімнатній nемпературі, щоб манка набухла.

Потім знову все добре перемішати, викласти у змащену маслом форму й поставити в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку, запікати близько 30-40 хв.

Залишити запіканку у формі до охолодження, потім перевернути на плоске блюдо й подавати.

Таким чином, якщо підходити продумано до вибору продуктів і творчо до приготування їжі, можна тішити себе смачними стравами навіть перебуваючи на лікувальній дієті.


Поширені питання

Скільки сидіти на дієті при холециститі

На жаль, дієти доведеться дотримуватися постійно, однак в період ремісії її можна трохи розширити, додаючи трохи обсмажене м'ясо й випічку з несдобного тіста.

Який номер дієти?

При холециститі дотримуються дієти №5, №5а, №5в.

Який хліб або лаваш можна при холециститі?

Дозволяються дієтичні хлібці, рисові коржі і вірменський лаваш. Можна вживати цільнозерновий бездріжджовий пшеничний хліб несвіжий або підсушений, а також сухарики.

Чи можна їсти молоко і сир (творог)?

Молочні продукти їсти можна, але тільки знежирені або низької жирності

Яйця можна їсти?

Яйця можна вживати на більш одного в день, проте, при появі болю, замінити ціле яйце -  білком.

Чай можна пити?

Так, при холециститі дозволено пити неміцний чорний або зелений чай.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, задайте питання або напишіть відгук.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре