Гіпоалергенна дієта - що це і навіщо її використовують

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Гіпоалергенна дієта - що це і навіщо її використовують

Зміст:

➦ Що таке харчова алергія

➦ Що робить дієту гіпоалергенною

➦ Список гіпоалергенних продуктів

➦ Гіпоалергенні рецепти: меню від Фітомаркет

Якщо вживання тієї чи іншої їжі викликає у вас специфічні симптоми від дерматиту до діареї, то може йтися про харчову алергію, гіперчутливість або непереносимість певних продуктів харчування. Поліпшити якість життя, усунути неприємні прояви цих станів допоможе гіпоалергенна дієта.

Що таке харчова алергія?

Що таке харчова алергія?

Підвищена чутливість організму до певних харчових продуктів, що виникає внаслідок порушення роботи імунної системи, називається харчовою алергією. Її причина – нестандартна реакція клітин імунітету, які приймають нешкідливий білок-алерген їжі за ворога. Розвивається реакція, аналогічна відповіді організму на патогенні мікроорганізми: виробляються імуноглобуліни Е, які взаємодіють з алергеном та активізують біологічно активні речовини. Це так звані тучні клітини, викликають патохімічну фазу, у результаті виробляються потужні молекули – гістамін, гепарин та інші. Впливаючи на різні органи - шкіру, дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт - вони провокують появу таких характерних симптомів алергічної реакції, як висипання, свербіж, набряки, порушення дихання та проблеми у роботі травної системи. 

Такий стан матиме небезпечні наслідки аж до загрози життю. Якщо після їди фізичні симптоми виникають раптово, вираженим чином і створюють дуже значний дискомфорт, наприклад, язик і горло опухають настільки, що це заважає диханню, то йдеться про надзвичайну ситуацію, пов'язану з анафілактичним шоком. У цьому випадку необхідно негайно зателефонувати до служби екстреної допомоги та отримати кваліфіковану допомогу. 

Харчова алергія найчастіше зустрічається у дитячому віці. До факторів, що провокують її виникнення, відносять: захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчовивідних шляхів, а також поліноз. 

Клінічні прояви алергічної реакції:

  • З боку шлунково-кишкового тракту: блювання, коліки, втрата апетиту, запори, рідкий стілець, свербіж у порожнині рота або горлі. 
  • З боку дихальних шляхів: алергічний риніт (сінна лихоманка), який виражається закладеністю носа, чханням, рясним слизовими виділеннями з носа, свербінням шкіри навколо носа або в носі, а також ларингітом та алергічною астмою.
  • З боку нервової системи: головний біль, мігрень, синдром дефіциту уваги та гіперактивності.
  • З боку шкірних покривів: алергічний дерматит, що супроводжується запаленням та роздратуванням шкіри, кропив'янка, у дитини до року – попрілості.

Харчова нестерпність 

Харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю та гіперчутливістю. У цьому випадку змін у роботі імунної системи немає, а причини виникнення симптомів часто пов'язані зі станом здоров'я шлунка, кишечника, печінки, нервової та ендокринної систем. Причому, на відміну від харчової алергії, яка найчастіше зберігається на все життя, харчова непереносимість може зникнути після зникнення причин, які її викликають.

До найбільш відомих випадків гіперчутливості відносяться:   

➦ симптоматична мальабсорбція фруктози

➦ непереносимість лактози

➦ целіакія або непереносимість глютена. 

При симптоматичній мальабсорбції фруктози та непереносимості лактози симптоми можуть бути пов'язані з ферментацією неабсорбованого цукру, викликаної бактеріями в товстій кишці: кишечнику важко засвоювати цукор із фруктів та молочних продуктів, що викликає здуття живота, кишкові спазми та діарею.

Целіакія викликана вживанням в їжу глютена, що міститься в таких продуктах, як пшениця, гідролізовані рослинні білки, манна крупа, кускус, жито, ячмінь та всі їх похідні. Сьогодні це захворювання стає більш поширеним. В уражених людей контакт із глютеном викликає імунну реакцію на поверхні тонкої кишки, що призводить до зниження здатності всмоктувати поживні речовини. 

Непереносимість глютена викликає такі проблеми з кишечником, як здуття живота, спазми, діарею, характеризується сильною втомою та дратівливістю. При підозрі на целіакію потрібна допомога гастроентеролога та дієтолога. Правильна харчова поведінка може зменшити переважну більшість симптомів, відновити здоров'я і, таким чином, покращити якість життя.

Що робить дієту гіпоалергенною ?

Що робить дієту гіпоалергенною

Спеціальна дієта, спрямована на виявлення продуктів, що викликають симптоми непереносимості, щоб потім за допомогою чітко визначеного протоколу виключити їх із раціону, називається гіпоалергенною. Вона дозволяє планувати прийоми їжі, уникаючи у своїй потенційно небезпечних продуктів, здатних викликати загострення ситуації. Гіпоалергенну дієту часто призначають жінкам під час годування, оскільки невідомо, як може відреагувати організм дитини на нові продукти харчування. Її використовують також при кропив'янці та як режим харчування для атопиків.

Спеціальна дієта при алергії та гіперчутливості покликана:

  1. Визначити відповідальні продукти, слідуючи певному протоколу
  2. Зменшити тяжкість симптомів за рахунок виключення з раціону продуктів алергенів.

Після численних досліджень в даний час визначено список продуктів, які необхідно виключити при алергії та непереносимості.

При харчовій алергії не можна їсти: 

➤ цитрусові (лимони, мандарини, апельсини, грейпфрути)

➤  фрукти, у тому числі екзотичні (манго, ківі, папайя, ананас, хурма, нектарин, персик)

➤ горіхи

➤ гриби

➤ бобові (соя, нут, квасоля, арахіс)

➤ червоне м'ясо

➤ молоко

➤ курячі яйця

➤ пшеницю

➤ копчені продукти

➤ коренеплоди (редька, редис)

➤ деякі овочі в основному червоного та оранжєвого кольору (помідори, буряк, баклажани, солодкий перець)

➤ соуси (майонез, гірчиця, оцет)

➤ ягоди (полуниця, брусниця, малина, черешня, кавун)

➤ каву, какао та шоколад

➤ мед

➤ деякі спеції (куркума, кориця, імбир, мускатний горіх)

➤ трав'яні чаї

➤ алкоголь.

Крім того, під час алергії не можна вживати їжу, у складі якої присутні барвники, ароматизатори, консерванти та емульгатори.  

Для виявлення продуктів і скорочення в раціоні кількості відповідальних за харчову непереносимість, можна використовувати ротаційну дієту як один з варіантів антиалергенної. Вона була розроблена американським алергологом доктором Альбертом Роу наприкінці 1920-х років. В основі концепції лежить різноманітність, яка полягає в тому, що для кожного продукту необхідно розрізняти форму та походження, щоб уникнути дефіциту корисних поживних речовин та не викликати реакцію гіперчутливості.

Наприклад, хліб, макаронні вироби та кускус мають різну форму, але однакове походження: усі вони виготовляються із пшениці. Сир, молоко та йогурт бувають трьох різних форм, але все – з коров'ячого молока. Споживаючи різні форми їжі, насправді ми приймаємо багато продуктів одного походження, що може викликати симптоми гіперчутливості та непереносимості. 

Важливо їсти продукти різного походження. Таким чином, якщо вранці ви їли пшеничну кашу, то решту дня і наступної доби краще вибрати інший сорт крупи, наприклад, рис або гречку. Так само після вживання йогурту з коров'ячого молока найкраще зосередитися на інших молочних продуктах, таких як козяче молоко або сир, соєвий, рисовий або мигдальний напій.

Перш ніж пробувати ротаційну дієту, слід визначити продукт, на який виникає алергічна реакція. Виявити джерело алергії можна після його вживання в їжу або за допомогою сучасних медичних методів: аплікаційного та елімінаційного тесту, а також аналізу крові на імуноглобуліни E та G. При неможливості визначення алергену застосовується елімінаційна (виключна) гіпоалергенна дієта, в основі якої лежить вживання продуктів, що не викликають алергію, та заборона на всю потенційно небезпечну алергіку їжу. 

Елімінаційна дієта або «Дієта Адо» була розроблена радянським імунологом, професором А. Д. Адо і полягає в тому, щоб повністю виключити продукти, які найчастіше викликають алергічну реакцію. 

Строга дієта (ротаційна або елімінаційна) - це не засоби лікування, а скоріше спосіб зменшити тяжкість симптомів, пов'язаних з харчовою непереносимістю. Однак, цей протокол категорично протипоказаний людям, які страждають на тяжку форму харчової алергії (анафілактичний шок) або синдром оральної алергії (поколювання в горлі, небі, мові), а також людям з вираженою шкірною алергією.

Дотримуватися антиалергічної дієти рекомендується 2-3 тижні у дорослих і 7-10 днів у дітей. Після досягнення ремісії під контролем лікаря можна поступово вводити раніше заборонену їжу, відстежуючи реакцію організму. Продукти вводяться не частіше ніж 1 раз протягом 3-х днів. І якщо після закінчення цього періоду помітних поліпшень не настало, необхідно звернутися до лікаря та виконати низку лабораторних досліджень. Вони допоможуть встановити справжню причину алергії, можливо, не пов'язану з їжею.

Список гіпоалергенних продуктів

Список гіпоалергенних продуктів

При гіпоалергенній дієті можна їсти страви, приготовані шляхом запікання, відварювання або гасіння з мінімальною кількістю олії. Для кращого контролю раціону, варто вести харчовий щоденник, куди записувати все, що з'їдалося протягом дня.

Список низькоалергенних продуктів:

➤ Овочі: капуста білокачанна, цвітна та брюссельська, огірки, зелений салат, броколі, шпинат, петрушка, кріп, кабачки, бруква, ріпа, патисони.

➤ М'ясо: біле м'ясо (курка, індичка, телятина, ягнятина, молодий кролик, пісна свиняча вирізка) та субпродукти

➤ Риба: нежирні сорти (тріска, окунь)

➤ Фрукти та ягоди зеленого та ненасиченого червоного або помаранчевого кольору: яблука, біла смородина , аґрус, біла черешня, груші

➤ Підсолоджувачі (цукор, ріжковий або вівсяний сироп) 

➤ Зернові: всі крупи крім пшениці та кускуса (гречка, рис, вівсянка, перловка та т.п.)

➤ Кисломолочні продукти без домішків (кефір, йогурт, ряженка, сир)

➤ Оливкова, соняшникова олія, вершкове масло

Гіпоалергенний стіл включає також сушені яблука, груші, чорнослив, а з напоїв можна алергікам неміцний чай, компоти з яблук та груш, відвар шипшини, мінеральну воду без газу.

Гіпоалергенні рецепти: меню від Фітомаркет 

Пропонуємо універсальні рецепти страв, які можуть стати частиною гіпоалергенної дієти. 

Запеченні яблука

Інгредієнти:

- велике яблуко зеленого сорту;

- сир - 200г;

- цукор - за смаком.

М'якуш яблука витягнути, зберігши його зовнішню оболонку. Видалити серцевину з насінням, решту подрібнити і з'єднати з сиром та цукром. Яблучно-сирну суміш помістити всередину яблука. Запікати в духовці при 180 градусах 20 хвилин.

Гіпоалергенний суп

Інгредієнти:

- цвітна капуста - 300 г

- геркулес - 50г;

- вода - 1л;

- перепелині яйця - 2 шт;

- розведена молочна суміш - 100г;

- вершкове масло - за смаком.

Відварити кольорову капусту та протерти в пюре. Геркулес варити 10 хвилин у овочевому бульйоні. Додати капустяне пюре, яйця, довести до кипіння. Насамкінець влити розведену молочну суміш і заправити вершковим маслом.

Гречка з індичкою по-купецьки

Інгредієнти:

- філе індички – 300 г

- морква – 1 шт

- цибуля ріпчаста – 1 шт

- часник – 2 зубчики

- гречка – 1 склянка

- вода – 2 склянки

- масло вершкове – 40 г

- сіль та спеції - за смаком

Філе індички нарізати на невеликі шматочки. Очистити і подрібнити цибулю та часник. Моркву очистити і натерти на великій терці. На розігрітій сковороді розтопити масло, викласти нарізану індичку і злегка обсмажити до зміни кольору. Додати спеції, ретельно перемішати, влити 2 склянки води і посолити. Після закипання води, накрити кришкою і варити доти, доки не випарується рідина (приблизно 25 хвилин). Зняти з вогню та подавати до столу.

Гіпоалергенний торт без випічки

Інгредієнти:

- галетне печиво;

- сир;

- фруктове пюре (наприклад, яблучне);

- банани.

Сир збити в блендері з фруктовим пюре. Банани очистити і порізати кружальцями. Викладати по черзі шарами печиво, сирно-фруктову суміш і кружечки банана.

Висновок:

Щороку наука імунологія робить нові відкриття, намагаючись прояснити і спростити розуміння проблем зі здоров'ям людини. Передбачуваний зв'язок між хворобами та гіперчутливістю до харчових продуктів досі є предметом численних наукових досліджень. Сьогодні встановлено, что гіперчутливість до їжі може бути викликана малорізноманітною дієтою, великою кишковою проникністю, генетичною схильністю або наявністю атопічного вогнища (загальна чутливість до алергічних реакцій). 

На сьогоднішній день харчова алергія, а також гіперчутливість та непереносимість їжі може частково пояснити такі аутоімунні захворювання, як хвороба Крона, синдром подразненого кишечника, аутизм, ревматоїдний артрит, атопічний дерматит, псоріаз, екзема, кропив'янка.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре