Дієтологи називають селеру зеленим доктором за надзвичайні властивості та багатий вітамінний склад. У чому ж її реальна користь для організму? Можна з упевненістю сказати: вживаючи коріння селери ви покращуєте метаболізм і стимулюєте роботу шлунково-кишкового тракту. Крім цього зелень багата антиоксидантами, які надають очищаючу дію на організм. Його регулярне вживання в якості смузі для детокса, допоможе вивести шлаки та токсини, а також видалити з організму надлишок сечової кислоти.
Чим корисна селера для організму
Продукт є більш ніж незамінним в раціоні, особливо для жінок. Для вживання в їжу придатне стебло, листя і корінь. У ньому міститься рекордна кількість вітаміну А, вітамін Е і К, нікотинова та аскорбінова кислоти, мікроелементи та ефірні олії. Науково доведено, що страви з кореня селери покращують працездатність і стимулюють діяльність мозкових нейронів.
Зелений доктор показаний також літнім людям і людям, які страждають панкреатитом або діабетом. Його унікальні здібності покращувати водно-сольовий обмін організму, допомагають прибрати зайву рідину з тіла і стимулюють схуднення. Мало хто знає, що зелень містить тіамін і рибофлавін, завдяки чому нейтралізує стреси та заспокоює нерви.
Серед інших плюсів регулярного споживання продукту:
- Профілактика серцево-судинних захворювань;
- Поліпшення діяльності імунної системи;
- Стимуляція процесів травлення;
- Зменшення кількості «гормону стресу».
Вживання кореня і стебел рослин у великих кількостях може також спровокувати розлади шлунка або порушення серцевого ритму. Протипоказано селеру вагітним і годуючим матерям. У перших він може викликати неконтрольовані скорочення матки, збільшивши ризик викидня, а другим «подарувати» зайве газоутворення в шлунку, яке може передатися маляті та доставити масу дискомфорту.
Страви із селери рецепти
Стеблева частина рослини активно використовується у свіжих салатах або просто в якості закуски. Його коріння можна зустріти в тушкованих блюдах, супах і печених салатах. Готувати страви з селери для схуднення не складно, з цим впорається навіть початківець кулінар. Основна користь зелені в низькій калорійності та багатому мінеральному складі.
Завдяки величезній кількості харчових волокон він довго перетравлюється і витратить безліч калорій. Скласти дієту в якій будуть низькокалорійні та смачні страви досить просто — ця зелень поєднується як з фруктами та овочами, так і з м'ясом. Додавати зелень можна і в вівсяні каші для схуднення, наприклад, з серії Тайфун.
Як приготувати селеру
Багато хто віддає перевагу саме супу з селери для схуднення, його можна приготувати у вигляді бульйону або крем-супу разом з іншими овочами. Хоча дієтологи радять все-таки вживати зелену траву в сирому вигляді, особливо це стосується верхньої частини рослини. Великою популярністю користується низькокалорійний салат з селери для схуднення, в який входять яблука, морква і зелень. Вирішувати, які страви зі стебел селери і його кореня опиняться на вашому столі сьогодні можна в залежності від сезону. Знайти свіжу зелень легко тільки влітку і на початку осені, потім її дістати все складніше і краще відмовитися від даного продукту на користь сезонних овочів.
Салат з яблуками та куркою
Інгредієнти:
- 250 г курячого філе
- 200 г стебел
- 200 г помідорів
- 200 г зелених яблук
- 150 г червоного болгарського перцю
- 100 г червоної цибулі
- оливкова олія, гірчиця, сіль, сік лимона для заправки
Приготування: філе відварити та нарізати кубиками. Овочі нарізати невеликими смужками або кубиками. Перемішати інгредієнти й заправити оливковою олією, соком лимона, гірчицею і спеціями.
Котлетки з кореня і картоплі
Інгредієнти:
- 500 г кореня
- 100 г моркви
- 100 г ріпчастої цибулі
- один зубчик часнику
- 100 г картоплі
- одне яйце
- оливкова олія, сіль, чорний перець
Приготування: всі овочі подрібнити до стану однорідної маси в блендері або м'ясорубці. Додати сире яйце, посолити та поперчити. Отримана маса буде схожа на фарш. Формуємо котлети, за бажанням їх можна панірувати в сухарях або кукурудзяному борошні, потім обсмажуємо на оливковій олії.
Зелений смузі для схуднення
Інгредієнти:
- 2 стебла
- 2 шт. моркви
- 1 банан
- 2 ст.л грецького йогурту
- 0,5 ч.л кориці
- 1 яблуко
- 50 г льоду
Приготування: всі інгредієнти засипати в чашу блендера і збити до однорідного стану. Якщо вийшла густа суміш, можеш додати 50-70 мл води.