Зміст:
➦ Суть та принципи дієти для схуднення «6 пелюсток»
➦ Як готувати на дієті 6 пелюсток?
➦ Детальне меню дієти «6 пелюсток» на тиждень із рецептами по днях
➦ Як правильно виходити з дієти
➦ Яких результатів варто очікувати, відгуки дієтологів
Хочете схуднути швидко, без голоду та стресу, і з користю для здоров'я? Дієта «6 пелюсток» - саме те, про що мріють тисячі жінок і чоловіків, які прагнуть знайти струнку фігуру. Їсти відбивні, печиво, десерти і втрачати до 800 г жиру на день – хіба це не здорово? Про це каже реклама цієї методики. Чи так це? У цій статті продовжуємо знайомити читачів Фітоблога з найбільш популярними дієтами для схуднення.
Суть та принципи дієти для схуднення «6 пелюсток»
Цю систему харчування було придумано й розроблено шведським дієтологом Ганною Йоханссон. Вона називається дієтою «6 пелюсток», а також ромашковою або квітковою, оскільки заснована на шестиденному мономеню. Автор дієти гарантує, що при строгому її дотриманні за кожен шестиденний цикл можна скинути від 2 до 5 кілограмів.
Дана схема передбачає строгий порядок, порушувати який не можна, тільки тоді можна досягти бажаного ефекту. У цей час необхідно дотримуватися 6-ти монодієт, які щодня змінюють один одного, а саме:
- Риба (білок)
- Овочі (вуглеводи)
- Курка (білок)
- Злаки (вуглеводи)
- Сир (білок)
- Фрукти (вуглеводи).
При цьому категорично забороняється порушувати послідовність чергування білкових та вуглеводних днів. Протягом усього дня необхідно вживати продукти, що належать до однієї харчової категорії та ідентичні за своїм хімічним складом.
Тривалість дієти - 6 днів (звідси і цифра в назві), харчуватися не менше 4 разів на день на кшталт дробової дієти. Щоденне меню передбачає вживання до 500 г білкових продуктів, до 1,5 кг рослинних та до 300 г зернової їжі. Під час дієти необхідно багато пити (не менше 2 л на день), у тому числі дозволені кава та чай, але без цукру й вершків. Після закінчення шестиденного періоду курс 6-пелюсткової дієти можна відновити.
Для зняття психологічної напруги, що незмінно виникає при обмеженні будь-якої їжі, Анна Йоханссон візуалізувала суть методики в квітці, кожна пелюстка якої позначає продукт, дозволений до вживання в цей день. Цю квітку можна намалювати, вирізати і розмістити на видному місці, наприклад, на холодильнику, щодня відриваючи пелюсток за пелюсткою. Така гра допоможе зберегти здоров'я, настрій та позитивний погляд на життя, тому що будь-яка, навіть найкраща програма схуднення буде малоефективною, якщо викликає дискомфорт та депресію. Навпаки, щодня приноситиме почуття задоволення та самоповаги, як вважає доктор Йоханссон. Крім того, тішить й короткий 6-денний цикл дієти.
Принцип впливу Diet 6 Petal на зайву вагу ґрунтується на роздільному харчуванні та фізіології травлення.
Згідно з теорією роздільного харчування, при змішуванні несумісних елементів сповільнюється швидкість травлення, внаслідок чого не до кінця перетравлені білки, жири та вуглеводи перетворюються на підшкірний жир.
Вживаючи тільки один продукт «пелюстка» в день дієти, можна уникнути таких негативних наслідків та виключити можливість додаткового набору ваги.
Крім того, ефект схуднення досягається за рахунок специфіки роботи системи травлення. При вживанні протягом цілого дня продукту з одним і тим самим хімічним складом, не отримуючи всієї різноманітності поживних речовин для вироблення енергії, організм змушений шукати нове джерело і звертається до жирових запасів. Таким чином, вже з середини дня йде ефективна переробка підшкірного жиру в енергію.
Третій успіх дієти 6 пелюсток досягається за рахунок білково-вуглеводного чергування. Швидкий перехід від білкового харчування до вуглеводного дозволяє «обдурити» організм, змушуючи його витрачати накопичений у організмі жир, проте не відчувається брак вуглеводів, тобто енергії. Жирова складова, що присутня в раціоні, забезпечує потрібний баланс, тому що представлена винятково корисними мононенасиченими та поліненасиченими жирами (риба, сир, куряче м'ясо).
Послідовність шестиденної дієти продумана максимально докладно і вкрай важливо її дотримуватися. Анна Йоханссон, яка розробила дієту «ромашка», каже: «У жодному разі не міняйте меню, не можна, наприклад, на 3-й день замість курячого паштету виконувати сирну монодієту!" Кожне попереднє меню готує організм до наступного дня.
Як працюють на схуднення всі дні 6-ти пелюсткової дієти?
Монодієта з риби в перший день як би «присипляє» пильність організму, забезпечуючи його значною кількістю поліненасичених жирних кислот Омега-3, які через свій склад не можуть перетворюватися на підшкірні жирові відкладення. При цьому краще використовувати жирну рибу (тунець, палтус, лосось, форель, оселедець, скумбрію), яка містить омега-3, що прискорює ліполіз, знижує рівень «поганого» холестерину і покращує загальне самопочуття.
Крим того, риба є легкозасвоюваним білком з усіх існуючих видів. Таким чином, рибна монодієта, при невеликій кількості калорій на день, не тільки сприяє ефективному зниженню ваги, але готує організм до рослинної дієти за рахунок високого вмісту якісного білка.
Монорослинна дієта другого дня дозволить ще більше знизити калорійність добового раціону та збагатити організм корисними рослинними вуглеводами, які завдяки своїй структурі забезпечують невелику кількість енергії за значних її витрат. Оскільки організму потрібна додаткова енергія, він зменшує кількість власних жирових клітин.
Не дивлячись на те, що на другий день дозволені до вживання всі овочі, захоплюватися картоплею не варто. Він, як і раніше, досить калорійний і може уповільнити процес схуднення.
За другий день можна скинути вже до 2 кг зайвої ваги. Встановлено, що рослинні монодієти більш ефективні, якщо їм передує чисто білкове харчування, як у шести пелюстковій дієті.
Курячий третій день поповнить запаси білка в організмі. Оскільки напередодні схуднення йшло на рослинній їжі, всі білки, «з'їдені» з куркою, підуть без залишку на зміцнення м'язів, при цьому абсолютно не відновлять жирові запаси організму. Відчуваючи нестачу вуглеводів, метаболізм переналаштовується на отримання енергії з жирових клітин організму, що призводить до значної втрати ваги і в цей день.
Дієта Mono Cereal також багата на вуглеводи, які допомагають організму схуднути. Крупи, що мають досить тверду оболонку, погано перетравлюються шлунком, що забирає багато сил і часу у системи травлення. Організм, як і у випадку з рослинною монодієтою, буде заповнювати нестачу енергії на шкоду власним жировим запасам. Оскільки напередодні була монодієта з курки, складні вуглеводи каш практично повністю заповнять запаси глікогену, а енергію для життєдіяльності організму знову-таки треба буде видобувати за рахунок використання підшкірно-жирової клітковини.
Сирна монодієта п'ятого дня заповнює відсутні мінеральні запаси, виснажені за попередні дні. При цьому сир, бувши низькокалорійним джерелом якісного білка, буде повністю розщеплений на незамінні амінокислоти, оскільки його склад найбільш близький до «ідеального» білка. Таким чином, білок, що «згорнувся», не буде перетворений печінкою в глюкозу, а потім в жир. В результаті метаболізму знову доведеться звернутися до зайвих кілограмів.
Фруктова монодієта в останній шостий день дієти покликана забезпечити організм складними вуглеводами – полісахаридами. Полісахариди у фруктах важко перетравлюються шлунково-кишковим трактом людини, тому доводиться знову використовувати енергію із жирових запасів.
Як видно, що дні дієти «6 пелюсток» продумані до дрібниць і максимально ефективно сприяють програмі схуднення. «Тому не чергуйте їх на власний розсуд!» - попереджає дієтолог Ганна Йоханссон.
Незважаючи на досить широкий вибір дозволених продуктів, у цій системі харчування є список забороненої їжі, яка порушує ефект схуднення та завдає шкоди організму.
У квітковій дієті заборонено:
➤ консерви
➤ солодощі (варення, цукор, шоколад)
➤ вершкове масло та рослинна олія
➤ алкоголь, безалкогольні та енергетичні напої
➤ фастфуди.
Сіль є дозволеною їжею, але її кількість має бути обмежена.
Плюси дієти 6 пелюсток
До переваг цієї дієти відносять ефективну втрату ваги, при збереженні нормального психологічного та фізичного стану. Цей режим харчування не набридає, тому що один день змінює другий вже з новими стравами. При цьому організм не відчуває нестачі в поживних речовинах внаслідок різноманітності раціону.
Основні плюси «квіткової дієти»:
- Стабільне зниження маси тіла за рахунок використання запасів підшкірного жиру в організмі.
- Використання принципів роздільного харчування, що допомагають прискорити швидкість втрати зайвих кілограмів.
- Відсутність симбіотичного травлення.
- Регулярне надходження поживних речовин, необхідних для здорового функціонування організму.
- Обмежений період дотримання дієти (всього 6 днів), що психологічно переноситься легше.
Дієта є ідеальною для тих, хто хоче схуднути дуже швидко та без шкоди для здоров'я. Наприклад, готується до поїздки на море або мріє скоріше повернутися до нормальної фізичної форми після затяжних та ситих святкових днів. Жінки стверджують, що ця дієта дозволяє не тільки знизити вагу, але також надає ефект, що омолоджує, і детокс-ефект, усуваючи набряки, покращуючи стан шкіри, колір обличчя.
Мінуси дієти шісти пелюсток
До негативних сторін 6-пелюсткової дієти відносять:
✔ складність її дотримання працюючими людьми, оскільки потрібно постійно носити з собою контейнери з їжею
✔ не зручна в поїздці, оскільки не в кожному кафе можна знайти потрібний варіант їжі✔ потрібен час на пошук рецептів та приготування страв з "пелюстка"
✔ можуть виникнути деякі психологічні труднощі через обмеження харчування, особливо в четвертий (злаковий) день
✔ можливий зрив при виході з дієти
✔ має цілий ряд протипоказань по здоров'ю.
Як готувати на дієті 6 пелюсток?
У рибний день дозволяється використовувати будь-який вид відвареної, запеченої чи тушкованої риби. Страви можна заправляти сіллю, солодкими спеціями, травами. Юшку потрібно готувати без картоплі та інших інгредієнтів, крім зелені.
Овочі вживають у сирому, вареному, запеченому або тушкованому вигляді з додаванням солі, спецій, трав.
У курячий день можна варити курячий бульйон, дозволено відварене, запечене або тушковане куряче філе з сіллю та приправами.
Творожна монодієта передбачає знежирений або з низьким відсотком жирності сир. Його можна вживати у чистому вигляді, а також готувати запіканку, сирники. Цього дня можна вживати також йогурт без добавок та молоко.
В останній фруктовий день використовують фрукти у будь-якому вигляді: сирі, смажені, запечені. Дозволено фруктові соки без цукру, а також ягоди. Все це можна присмачувати корицею, ваніліном, цедрою лимона.
Дієта 6 пелюсток забороняє цукор та продукти, що містять цукор! Цукор повинен бути усунений протягом усієї дієти в їжі та питві. Щоденний питний режим полягає у вживанні чистої води, зеленого чи чорного чаю. Бажано знизити кількість кави.
Детальне меню дієти «6 пелюсток» на тиждень з рецептами по днях
Рибний день
За добу можна з'їсти 0,5 кг готового продукту з риби та випити до 1,5 л рибного бульйону.
Сніданок: запечена дорада з лимоном та ароматними травами. Дораду очистити від луски, відрізати плавники, випатрати. Натерти рибу великою морською сіллю, перцем і приправою для риби (або будь-якими сухими пряними травами), покласти на лист фольги, полити лимонним соком, загорнути у фольгу і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 25 хвилин, потім розгорнути фольгу і випікати ще 5 хв. .
Другий сніданок : шашлички з сьомги. Філе сьомги нарізати кубиками по 2 см шириною, замаринувати на 2 години в наступному складі: чайна ложка лимонного соку, подрібнений зубчик часнику та суміш із шафрану, кмину, коріандру, куркуми, паприки та солі. Після нанизати шашлики на дерев'яні шпажки і випікати під грилем 15 хвилин.
Обід: суп-пюре зі щуки. 200 г філе щуки відварити в трохи підсоленій воді (0,5 л). Злити бульйон, залишивши невелику кількість на дні каструлі. Відварену рибу із залишками бульйону подрібнити у блендері. Додати спеції та трави.
Вечеря: фрикадельки з мінтаю із зеленню. Філе мінтаю пропустити через м'ясорубку, додати у фарш дрібно нарізану зелень, посолити, поперчити, скачати невеликі кульки, викласти на лист і запікати в духовці до готовності.
Овочевий день
Розміри порцій повинні бути такими, щоб за добу ви з'їли 1,5 кг сирих овочів.
Сніданок: салат із огірків, помідорів та солодкого перцю із зеленню. Огірки, помідори та перець помити, порізати, додати мікс зелені, посолити, полити лимонним соком і перемішати.
Другий сніданок: смузі з гарбуза. Подрібнити свіжий гарбуз у блендері, додати чайну ложку лимонного соку, 2 ложки меду та трохи кориці. Ще раз все подрібнити, при необхідності розбавити водою.
Обід: томатний суп. 0,5 кг помідорів опустити в гарячу, потім холодну воду, очистити від шкірки, нарізати шматочками, додати нарізаний болгарський перець, цибулю і тушкувати 15 хвилин. Незадовго до готовності додати спеції та зелень, подрібнити блендером до стану пюре.
Вечеря: тушкована капуста. Капусту нашаткувати, викласти в сотейник, додати цибулю й моркву, посолити, поперчити, додати трохи води, перемішати, закрити кришкою і тушити до м'якості.
Курячий день
Цього дня дозволяється вживати тільки філе грудки, об'єм з'їденого не повинен перевищувати 0,5 кг готового м'яса та 1,5 л бульйону на день.
Сніданок: курка, запечена у фользі. Протягом 2 годин замаринувати 125 г філе курки у суміші з 1/4 ч. л. бальзамічного оцту та 1 ч. л. соєвого соусу. Покласти м'ясо у фольгу й запекти в духовці при 180 градусах протягом 30 хв.
Другий сніданок: суфле з курячої грудки. Відварити 125 г курки (у бульйон можна додати часник та зелень). Перемолоти готове м'ясо у блендері разом із частиною бульйону до консистенції супу-пюре. Суміш остудити, додати 10 г желатину, сіль і перець, залити у форму та поставити в холодильник приблизно на 2 години.
Обід: курячий суп. Відварити філе у воді з додаванням солі, перцю горошком та лаврового листа. Розлити по тарілках, додати паприку, куркуму та свіжу подрібнену зелень.
Вечеря: курячий шашлик. Філе курки нарізати на кубики по 2-3 см, замаринувати на кілька годин у суміші соєвого соусу та меленого перцю. Нанизати м'ясо на шпажки й запекти під грилем при температурі 180 градусів приблизно 1 годину, періодично перевертаючи.
Злаковий день
Можна вживати всі крупи, за винятком білого рису та манки, а також злаки та пророщене насіння в кількості 200 г сухого продукту на день, 50 г горіхів (за винятком арахісу), 20 г насіння, зернові хлібці, 1 столову ложку клітковини або висівки. З напоїв можна вжити 250 мл домашнього квасу.
Сніданок: запарена гречка. 50 г крупи залити 100 мл окропу. Запарювати під кришкою в товстостінному посуді 1 годину або термосі. Для смаку можна додати сіль, перець, зелень та соєвий соус.
Другий сніданок: вівсяні котлети. Залити вівсяні пластівці водою в пропорції 1:2, варити 15 хвилин після закипання і ще 10 хвилин настоювати. Додати сіль та перець. Трохи остудити, змішати із подрібненою зеленню. Сформувати котлетки, викласти у форму на силіконовий килимок і запікати в духовці при 180 градусах до золотистої скоринки.
Обід: перловий суп. Крупу замочити проти ночі у холодній воді, потім зварити у великій кількості підсоленої води на повільному вогні протягом 1 години. За 5 хвилин до готовності додати спеції, часник та зелень.
Вечеря: каша з бурого рису. Крупу промити, обдати окропом і замочити у холодній воді мінімум на 4 години. Потім залити новою водою, виходячи з пропорції 1 частину крупи на 2,5 частини води, посолити і варити після закипання півгодини на повільному вогні. Приправити соєвим соусом.
Творожний день
Протягом доби можна їсти не більше 0,5 кг 5% сиру та 150 мл чистого несолодкого йогурту. До напоїв додається склянка молока об'ємом 250 мл.
Сніданок: сирники. У сир додати яйце, корицю або ванілін, добре вимішайте, скачайте невеликі кульки, обваляти в манній крупі і запекти в духовці до утворення скоринки.
Другий сніданок: сирне суфле. Змішати 200 г сиру, 50 г йогурту, 10 г желатину та корицю. Швидкорозчинний желатин розвести у воді, з'єднати з сирною масою, розлити по формах і поставити в холодильник на 1-2 години для застигання.
Обід: сирний салат. У сир додати пропущений через прес зубчик часнику, трохи подрібненої зелені і заправити все це столовою ложкою йогурту.
Вечеря: йогурт. Можна додати мед.
Фруктовий день
За добу можна з'їсти 1,5 кг сирих або запечених фруктів. З них до 300 г можна замінити сухофруктами або ягодами, свіжими та замороженими. З дозволених напоїв - 250 мл свіжого соку.
Сніданок: запечені яблука. З яблук вирізати серцевину, нафарширувати сухофруктами з медом і корицею, викласти у форму на пергаментний папір і випікати до м'якості при температурі 180 градусів приблизно 10 хв.
Другий сніданок: ягоди. Можна використовувати мікс солодких та кислих ягід.
Обід: смажені груші. Плоди очистити від шкірки, вирізати серцевину, поділити на часточки, смажити на сковороді з додаванням столової ложки окропу до її випарювання та карамелізації груші.
Вечеря: фруктовий салат. Улюблені фрукти: яблука, груші, ківі, хурму, ананас нарізати, збризкати лимонним соком, заправити ложкою меду та посипати зернами гранату.
Як правильно виходити з дієти?
Для того, щоб зафіксувати досягнутий під час 6-денної дієти результат і не зірватися, дотримуйтесь наступних рекомендацій:
➦ продовжуйте їсти за принципами роздільного харчування
➦ харчуйтеся приблизно тими ж продуктами, що й при дієті, але без обмеження днів, поступово збільшуючи калорійність раціону до 1400-1800 ккал залежно від ваги та фізичної активності.
➦ обмежте порції шкідливих вуглеводів та алкоголю приблизно на місяць.
➦ не вживайте борошняне (крім зернового хліба), цукор, шоколад, масло, ковбаси та копченості.
➦ використовуйте в раціоні тільки свіжі продукти.
➦ не забувайте про фізичну активність, займайтеся фізкультурою або спортом хоча б 20 хвилин на день для відновлення нормального м'язового тонусу.
Яких результатів варто очікувати, відгуки дієтологів
6-пелюсткова дієта — працююча методика схуднення, яка дозволила тисячам європейських жінок скинути десятки кілограмів, тому вона сьогодні стала досить популярною у всьому світі. Середньодобове зниження ваги становить 500-800 г. Загалом, прихильникам дієти «6 пелюсток» вдається скинути до 10-15 кг за кілька тижнів.
Не так давно дієта «6 пелюсток» була одноголосно схвалена Європейською Асоціацією дієтологів. Були проведені добровільні випробування, які показали відмінні результати: схуднення до 800 г на день. По закінченні експерименту було призначено додаткові медичні дослідження, згідно з якими у всіх учасників покращилися багато показників здоров'я.
Часті питання
Скільки кіл дієти можна дотримуватися?
Сама Йоханссон рекомендує виконувати лише 2 цикли по 2 тижні
Тривалість дієти
6 днів, але при необхідності її можна продовжувати.
Чи існують протипоказання до дієти?
Дієта має протипоказання, тому що через швидке схуднення організм відчуває стрес і можуть порушуватися функції хворих органів.
Протипоказання :
❌ вагітність та годування груддю
❌ цукровий діабет
❌ серцево-судинні захворювання
❌ хвороби ШКТ, особливо виразки та гастрити
❌ захворювання нирок
❌ паралельне медикаментозне лікування
❌ патології ендокринної системи
❌ спеціальне лікувальне харчування (дієтичний стіл тощо)
❌ реабілітаційний період після операцій.
Небажано використовувати "квіткову" дієту людям, робота яких пов'язана з великими розумовими та фізичними навантаженнями. Дослідження показали, що вона знижує рівень працездатності та концентрації. Сплеску енергії на цій дієті точно не буде.
Висновок
Дослідивши матеріали на тему дієти ромашка, прочитавши відгуки тих, хто "сидів" на ній і дізнавшись думку лікарів, ми зробили такий висновок: цілком можливо, що такий план харчування працює на зниження ваги і є непоганим рішенням для здорових людей, які хочуть швидко схуднути, не зазнаючи при цьому значного стресу через харчові обмеження, як це буває в багатьох інших дієтах. Завдяки короткочасному інтервалу дотримуватися запропонованій методиці простіше. За допомогою чергування їжі, що відноситься до різних пелюсток, можна уникнути негативної сторони будь-якої монодієти: ризику дефіциту поживних речовин, необхідних для здорового функціонування організму.
Однак, вона все ж таки вимагає значної психологічної концентрації (хоча б на ці 6 днів), зусиль та часу для пошуку рецептів та приготування страв, які могли б перекрити дефіцит важливих мікронутрієнів. Крім того, дієта 6 пелюсток підходить не всім за станом здоров'я, а при частому застосуванні може призвести до порушення обміну речовин та проблемам з роботою підшлункової залози. Є побоювання, що після виходу з неї та повернення до звичного раціону зайві кілограми повернуться з лишком.
Ми вважаємо, що кето-дієта, середземноморський режим харчування або інтервальне голодування несуть набагато менше ризиків для здоров'я, володіючи при цьому, можливо, не таким швидким, зате стабільним ефектом схуднення.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.