Гриб шиїтаке: користь, спосіб застосування, протипоказання

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Гриб шиїтаке: користь, спосіб застосування, протипоказання

Зміст:

➦ Що таке гриби шиїтаке

➦ Хімічний склад шиїтаке

➦ Гриб шиїтаке та народна медицина

➦ Гриб шиїтаке: користь для організму

➦ Як приймати гриб шиїтаке

➦ Дозування та рекомендації щодо застосування шиїтаке

➦ Протипоказання та побічні ефекти

➦ Застосування грибів шиїтаке в кулінарії

➦ Часті питання

Шиїтаке — диво-гриб, який підкорив світ традиційної медицини. Здатний стимулювати імунну систему і маючий чудову поживну цінність, він уже давно використовується по всій Азії, особливо у китайській фітотерапії. За часів династії Мін його називали «еліксиром довгого життя». Зараз ці гриби є другою за популярністю і третьою сільськогосподарською культурою, що найбільш широко вирощується у світі. Продовжуємо знайомити читачів Фітоблога із захоплюючим світом грибів і пропонуємо дізнатися: що за гриби шиїтаке, де ростуть, яка їхня користь для здоров'я і як їх правильно вживати.

Що таке гриби шиїтаке

Що таке гриби шиїтаке

Гриби шиїтаке - це вид їстівних грибів роду Лентінула (Basidiomycetes) сімейства Негніючникові (Marasmiaceae). Свою назву вони отримали від імені історичного господаря – дерева ши, оскільки ці гриби у дикій природі зустрічаються на гнилявих деревах цього виду. Латинська назва шиїтаке - Lentinula edodes. Його називають також сітатаке, лентинула їстівна, лентин, дубовий лентин, японський лісовий гриб, ароматний гриб, китайський гриб та інше.

Як виглядає гриб шиїтаке

Шиитаке - сапротрофний дерев'яний пластинчастий гриб з опуклим досить м'ясистим капелюшком жовтувато-коричневого або темно-коричневого кольору, від 5 до 10 см у діаметрі. Капелюшок по краю світліший, кремовий, з бахромою, а вся поверхня покрита білуватими шерстистими лусочками. Стебло шиїтаке циліндричної форми, досить тверде, білого кольору, може мати вовняне кільце. Що стосується його м'якоті, то вона досить білувата.

Де ростуть гриби шиїтаке

Точне походження шиїтаке досі залишається загадкою для багатьох учених, викликаючи особливий інтерес у світі досліджень. Однак відомо, що в природі цей дереворуйнуючий гриб білої гнилі природно мешкає в мертвій деревині багатьох листяних порід дерев і особливо цінує високогірні райони Південно-Східної Азії.

Де росте шиїтаке сьогодні?

Шиїтаке – найбільш культивований вид грибів в азійському регіоні. Традиційно він вирощувався в Китаї та Японії протягом століть на мертвих гілках або колодах дуба, горіха або евкаліпта, які попередньо проколювали для потрапляння туди міцелію гриба. В цей час виробництво шиїтаке зазвичай здійснюється на грибних фермах на попередньо засіяних подушечках компосту коркової консистенції.

Хімічний склад шиїтаке

Шиїтаке має винятковий поживний склад і є об'єктом численних наукових та медичних досліджень. Він малокалорійний (в 100 г всього 34 ккал), містить обмежену кількість ліпідів і жирів, при цьому досить багатий на білки та вуглеводи. Його амінокислотний склад можна порівняти з м'ясом: м'якуш шиїтаке містить 18 амінокислот, серед яких 8 є незамінними й включає глутамінову та аспаргінову кислоти, лейцин, аланін, аргінін, серин, валін, лізин та інші сполуки.

Шиїтаке – відмінне джерело вітамінів групи В (B1, В2, B3, B5, B6 та В9), містить вітаміни С і D, мінеральні солі та безліч важливих мікроелементів, а саме: мідь, селен, залізо, натрій, цинк, кальцій, магній, марганець, фосфор, калій, фолат. У складі шиїтаке багато харчових волокон, а також полісахариди, глюкани, терпеноїди, стерини, нуклеїнові кислоти, лектини, сульфіди, коензим Q10 та унікальна речовина лентинан. Така кількість біоактивних сполук визначає корисні властивості гриба.

Гриб шиїтаке та народна медицина

Китайські гриби шиїтаке здавна є частиною медичних традицій Японії, Китаю, Кореї та Східної Росії. Відомо, що зразок Lentinula edodes китайці подарували імператору Японії Чуаю ще 199 р. до зв. е. За часів династії Мін (1368–1644 рр.) відомий китайський лікар описав гриб як «еліксир життя».

У китайській народній медицині вважається, що шиїтаке підіймають ці, життєву енергію, зміцнюють здоров'я та довголіття, є натуральним засобом для покращення сексуальної сили та фізичної витривалості. У країнах Східної Азії його здавна застосовували як ліки проти хвороб печінки та верхніх дихальних шляхів, використовували для зниження тиску та від передчасного старіння. Його репутація потужного суперфуду продовжує зростати й сьогодні.

Гриб шиїтаке: користь для організму

Гриб шиїтаке: користь для організму

На сьогодні накопичено чимало наукової інформації, що підтверджує користь грибів шиїтаке, лікувальні властивості яких проявляються в імуномодулювальній, протизапальній та загальнозміцнювальній дії.

Біологічно активні сполуки шиїтаке:

  • здатні знижувати рівень холестерину та артеріальний тиск
  • проявляють антимікробну та антивірусну дію
  • поліпшують склад мікробіоти кишківника та ліпідний профіль крові
  • надають протипухлинний ефект
  • сповільнюють старіння організму.

Учені пояснюють таку дію грибів унікальним складом біологічно активних компонентів.

Підтримка імунної системи

Відомо, що імунна система людей, як правило, слабшає з віком. Дослідження на мишах показало, що добавка, отримана з шиїтаке, допомогла повернути назад вікове зниження імунної функції.  Інший експеримент на людях також підтверджує, що регулярне вживання грибів шиїтаке дуже корисне для імунітету.

Було проведено дослідження, під час якого люди вживали по два сушених шиїтаке в день. Через місяць їх імунні маркери покращали, а рівень запалення знизився. Вчені пояснюють імунний ефект шиїтаке полісахаридом лентинаном, який здатний активувати клітини вродженого імунітету, підвищувати продукцію інтерферонів та зменшувати запалення.

Встановлено, що лентинан здатний стимулювати різні ланки імунної системи, підвищувати активність макрофагів, дендритних клітин, природних кілерів, регулювати адаптивні імунні шляхи, знижувати експресію прозапальних цитокінів і у цитокінів. Аналогічну дію мають і інші полісахариди, що входять до складу шиїтаке. Вони сприяють підтримці балансу імунного захисту, посилюючи Th1 імунну відповідь та одночасно пригнічуючи відповідь Th2. Крім того, позитивний вплив на імунітет мають інші компоненти шиїтаке - вітаміни D, С, групи В, цинк, селен, а також амінокислоти.

Антиканцерогенні властивості

У середині XX століття у складі грибів шиїтаке був виявлений полісахарид лентинан, який має протипухлинну активність, згідно з дослідженням, проведеним in vitro та на тваринах, особливо у разі раку товстої кишки. Вчені визначили, що він стимулює вироблення цитотоксичного білка перфорину, що знищує ракові клітини. Було показано, що лентинан пригнічує ріст і розповсюдження клітин лейкемії.

У Китаї та Японії ін'єкційна форма лентинану таке використовується разом з хімієтерапією та іншими основними методами лікування раку для покращення імунної функції та якості життя у людей з раком шлунка. Комплексні механізми полісахариду в основному включають стимуляцію імунної системи, яка може запобігти утворенню ракових клітин.

Окрім лентинану в грибах присутні й інші речовини (KS-2, емітанін, L-ерготіонеїн, еритаденін), що мають імуностимулюючу, антиоксидантну та протипухлинну дії на організм. Завдяки високій концентрації онкопротекторів після вживання шиїтаке відбувається придушення чужорідних агентів (на ранніх стадіях), що допомагає зупинити мутацію здорових клітин.

При цьому, вчені попереджають про те, що ефекти самої сполуки лентинан можуть відрізнятися від протиракових властивості продуктів, що містять його, в цьому випадку шиїтаке. Цілі гриби містять безліч компонентів, які можуть взаємодіяти один з одним, запобігаючи виникненню раку. Дослідження продовжуються, щоб краще зрозуміти механізми дії грибів шиїтаке на ракові клітини.

Профілактика серцево-судинних захворювань

Серцево-судинні захворювання є важливим фактором ризику високої смертності, тому гіпохолестеринемічні ефекти продуктів харчування мають велике значення. Вживання грибів шиїтаке сприяє зниженню рівня холестерину, тим самим зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань.

Механізм дії стимулюється цитокінами, а основним активним компонентом Lentinula edodes, пов'язаним з цією функцією, є еритаденін. Як показують дослідження, він знижує ліпідні компоненти ліпопротеїнів сироватки як у тварин, так і у людей.

Загалом антиоксиданти та полісахариди у складі шиїтаке можуть покращити здоров'я серця, захищаючи від окислювального стресу, зменшуючи хронічне запалення в судинах, знижуючи ризик розвитку атеросклерозу та асоційованих з ним серцево-судинних патологій.

Зниження рівня холестерину

Здатність шиїтаке знижувати рівень холестерину в крові, вперше була описана в 1960-х роках. На сьогодні дослідження підтверджують, що ці гриби можуть знижувати рівень ліпопротеїнів та захищати організм від хронічних захворювань серця та судин.

Вони містять три сполуки, які допомагають знизити рівень холестерину:

► Ерітаденін. Інгібує фермент, що бере участь у виробленні холестерину.

► Стерини. Допомагають блокувати всмоктування холестерину у кишківнику.

► Бета-глюкани. Харчові волокна, що здатні знизити рівень холестерину.

В одному дослідженні на щурах з високим кров'яним тиском було виявлено, що порошок шиїтаке запобігає підвищенню кров'яного тиску. У печінці лабораторних щурів, яких годували їжею з високим вмістом жирів та порошком шиїтаке, утворилося менше жиру. Вони мали менше бляшок на стінках артерій і нижчий рівень холестерину, ніж У тих, хто не їв ніяких грибів.

Цікаво, що здатність грибів шиїтаке запобігати атеросклеротичним ушкодження судин статевого члена роблять його ефективним засобом проти імпотенції, а значить, дуже корисним продуктом для чоловіків.

Антиоксидантні властивості

Деякі дослідження показали, що екстракти грибів шиїтаке демонструють певну антиоксидантну здатність, пов'язану, серед іншого, із вмістом у них фенольних сполук. Фенольні сполуки – це антиоксидантні речовини, що містяться у рослинній їжі. Вони частково сприяють кольору фруктів та овочів.

Згідно з недавнім дослідженням, шиїтаке з Тайваню займає п'яте місце з антиоксидантної активності серед 25 овочів, типових для цього регіону. Слід зазначити, що в цьому дослідженні овочі, що аналізуються, знаходилися у формі екстракту.

На вміст антиоксидантних сполук у грибах впливає кілька факторів, таких як ступінь їх зрілості та умови, в яких вони вирощувалися. Нарешті, тепло значно збільшує антиоксидантну активність шиїтаке шляхом утворення нових сполук.

Підтримка здоров'я кишківника

Шіїтаке особливо рекомендується людям, які страждають від проблем зі шлунково-кишковим трактом. Завдяки активним речовинам з протигрибковими та антибактеріальними властивостями, гриби ідеально підходять для боротьби з кишковими запаленнями, а також їх штамами. Користь Lentinula edodes також спостерігається для зубів, рота, шлунка, та травного тракту взагалі. Гриби можна використовувати при лікуванні некрозу тканин, який може виникнути у певних частинах травної системи.

Більш як 90% клітковини шиїтаке знаходиться в нерозчинній формі, що особливо сприяє підтримці адекватної функції кишківника. Крім того, дієта, багата на клітковину, може допомогти запобігти серцево-судинним захворюванням і раку товстої кишки, а також контролювати діабет 2 типу та апетит.

У Японії було проведено кілька клінічних випробувань лентинану. Вони були організовані з метою вивчення можливостей цієї сполуки у лікуванні неоперабельного раку шлунка. Результати показали, що використання грибів може покращити якість життя, а також стимулювати імунну систему та продовжити тривалість життя деяких пацієнтів, особливо якщо його вводити внутрішньовенно на додаток до хімієтерапії. Японські дослідники також розробили пероральний препарат лентінану. Він здатний надавати ефекти, аналогічні ін'єкційній формі і є ефективним для людей, які страждають на колоректальний рак, рак печінки й рак підшлункової залози.

Недавнє клінічне дослідження показало, що хіміоімунотерапія з використанням лентинану, виділеного з шиїтаке, продовжує виживання пацієнтів із запущеним раком шлунка в порівнянні з однією лише хімієтерапією.

Антимікробні та противірусні властивості

Оскільки стійкість до антибіотиків зростає, вчені вважають важливим досліджувати антимікробний потенціал шиїтаке. Багатообіцяльні антибактеріальні та противірусні ефекти гриба були продемонстровані низкою досліджень.

Встановлено, що шиїтаке містить сполуки, необхідні для їх виживання в природному середовищі. Декілька речовин (лентинан, лентіонін та щавлева кислота) демонструють антимікробну та протигрибкову дію in vitro.

Антимікробна активність L. edodes була підтверджена проти грампозитивних та грамнегативних бактерій, нитчастих грибів, дріжджів та вірусів.

Так, наприклад, лентинаміцин (окта-2, 3-дієн-5, 7-діін-1-ол), виділений і очищений з рідкої культури шиїтаке пригнічує ріст Trichoderma sp і грампозитивних бактерій. Таким чином, екстракти грибів можуть бути корисними, наприклад, для профілактики карієсу зубів і пародонтиту. З усім тим, хоча ізольовані сполуки демонструють антимікробну активність у пробірках, вживання шиїтаке в їжу навряд чи вплине на вірусні, бактеріальні або грибкові інфекції у людей.

Можуть зміцнити ваші кістки

Гриби є натуральним рослинним джерелом вітаміну D, який необхідний для формування міцних кісток. Дуже небагато продуктів містять цю важливу поживну речовину. Під впливом сонячного світла або ультрафіолетових променів гриби виробляють ергостерин, сполуку-попередник вітаміну D2, який в організмі може трансформуватися у вітамін D. Таким чином, деяким людям, схильним до ризику дефіциту вітаміну D (вегетаріанцям, людям, які споживають мало або зовсім не їдять рибу та молочні продукти, а також тим, хто мало піддається впливу сонця), буде корисним регулярне вживання грибів.

Рівень вітаміну D у грибах варіюється залежно від того, як вони вирощуються. В одному дослідженні у мишей, які отримували дієту з низьким вмістом кальцію і вітаміну D, розвинулися симптоми остеопорозу. Для порівняння, у тих, кому давали кальцій та посилені УФ-випромінюванням шиїтаке, щільність кісток була вищою. Таким чином, можна говорити про користь прийому шиїтаке при захворюваннях суглобів (артроз, остеохондроз, артрит).

Однак потрібно мати на увазі, що шиїтаке містять вітамін D2 (ергостерин). Ця форма гірша за вітамін D3, що міститься в жирній рибі та деяких інших продуктах тваринного походження.

Інші дані про користь грибів шиїтаке

✓ Деякі дослідження повідомляють про гепатопротекторну дію шиїтаке та можливості бад на основі активних компонентів гриба в комплексній терапії патологій печінки (цироз, гепатит).

✓ Встановлено також, що гриби стимулюють вироблення гормонів у щитоподібній залозі та надниркових залозах, сприяють виробленню інсуліну, мають низьку калорійність, тому рекомендовані для пацієнтів з дисфункціями ендокринного кільця (цукровий діабет, гіпотиреоз, надлишковий).

✓ Вони будуть корисні як для чоловіків, так і для жінок, оскільки покращують репродуктивні функції та підвищують лібідо.

✓ Є відомості про ефективність грибів при неврологічних та аутоімунних розладах (розсіяний склероз, тиреодит Хашимото, синдром хронічної втоми, депресії, алергії).

✓ Екстракт лентинули показав терапевтичні можливості придушення вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), оскільки має властивість посилювати ефект інших імуномодуляторів.

✓ Вже сьогодні шиїтаке часто використовують як інгредієнт препаратів, що стимулюють імунну систему. Дослідження шиїтаке та його окремих активних компонентів продовжуються.

Як приймати гриб шиїтаке

Шиїтаки мають два основних застосування - як їжа та як добавка. У спеціалізованих продовольчих магазинах шиїтаке часто пропонують у свіжому чи сушеному вигляді. Бади на основі шиїтаке зазвичай випускаються у вигляді капсул або екстракту грибів.

Гриб шиїтаке в капсулах

Гриб Шіїтаке капсули 120 шт

Шиїтаке в капсулах – популярна дієтична добавка, що містить міцелій та екстракт гриба шиїтаке (плодового тіла). Прийом препарату має потужний імуностимулюючий ефект, антибактеріальну та противірусну дію, підвищує опірність організму інфекціям та бактеріям, має протипухлинний ефект. Особливо корисний прийом добавки для відновлення організму після тяжкої хвороби, травми чи оперативного втручання.

Екстракт грибів шиїтаке

Гриб Шіїтаке (Lentinus edodes) краплі 100 мл

Дієтична добавка у вигляді водно-спиртової настойки плодового тіла грибів шиїтаке (Lentinus edodes) – 80%. Рекомендована до раціону харчування з метою створення оптимальних дієтологічних умов для підвищення імунітету та зниження рівня холестерину. Прийом добавки зміцнює імунну систему, очищує кров, нормалізує кров'яний тиск, покращує вироблення інсуліну, знижує рівень холестерину та ризик серцево-судинних захворювань, підвищує чоловічу потенцію.

Дозування та рекомендації щодо застосування шиїтаке

Готовий сухий екстракт у капсулах можна приймати дорослим та дітям старше 14 років по 1 капсулі 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їди, запиваючи невеликою кількістю води. Термін вживання 4-6 тижнів. За призначенням лікаря дози та термін застосування можуть бути змінені. Перед застосуванням рекомендується проконсультуватись із лікарем. Не перевищувати добову дозу, що рекомендується.

Водно-спиртову настойку п'ють під час їжі 2-3 рази у день по 20-30 крапель, для чого розводять у пів склянки води. Курс прийому – 30 днів. Перед використанням рекомендується проконсультуватись із лікарем.

Можна купити готові таблетки або шиїтаке капсули, а можна приготувати добавку самостійно, використовуючи суху заготівлю.

Гриб шиїтаке як приймати:

Порошок: приймати по 1 ч. ложці порошку сухих грибів шиїтаке 2-3 рази на день, за 40 хвилин до їди та ввечері перед сном

Водний настій: 0,5 г порошку шиїтаке залити 200 мл теплої кип'яченої води. Настоювати 8 годин. Перед вживанням перемішати. Пити по 1/3 склянки 3 рази у день за 30 хв. до їди.

Спиртова настойка: 5 г сухого шиїтаке заливається 150 мл горілки, настоюється 2 тижні в холодильнику. Приймати при пухлинах по 1 ст. ложці 2-3 рази на день у будь-який час дня, при інших захворюваннях та для профілактики - по 1 ч. ложці 2-3 рази на день. Профілактичний курс 1 місяць, терапевтичний 3-4 місяці.

Протипоказання та побічні ефекти

Lentinula edodes є одним з найбільш корисних та безпечних грибів та відмінно підходять для більшості людей. Якщо розглядати з погляду «гриб шиїтаке користь і шкода», то користі від їх вживання буде, безперечно, більше, ніж шкоди, хоча іноді вони можуть викликати алергічні реакції та виявляти деякі побічні ефекти.

У чутливих людей вживання сирого або недостатньо приготовленого шиїтаке може викликати шкірну реакцію, що характеризується сильним свербінням і ураженням шкіри. Цей стан, званий дерматитом шиїтаке, пов'язують з непереносимістю лентинану. Ураження можуть з'явитися через один-два дні після вживання шиїтаке. Подібні випадки зареєстровані в Європі та Азії.

Шиїтаке також може викликати алергічні реакції при простому контакті зі шкірою, але зареєстровані випадки стосувалися виробників, які регулярно обробляють цей гриб.

Не рекомендується використовувати порошкоподібний екстракт гриба шиїтаке протягом тривалого періоду, оскільки це може викликати такі побічні ефекти, як розлад шлунка та чутливість до сонячного світла.

Вважається, що високий рівень пуринів у грибах може спричинити симптоми у людей з подагрою. З іншого боку, дослідження показують, що вживання грибів пов'язане з нижчим ризиком подагри.

Протипоказання шиїтаке:

індивідуальна чутливість

алергічна реакція на окремі компоненти

вагітність та період лактації

вік до 14 років.

Якщо ви є алергіком, маєте певні терапевтичні діагнози або приймаєте ліки, то перед вживанням добавок з шиїтаке необхідно проконсультуватися у лікаря. Крім того, при прийомі препаратів на основі гриба дотримуйтесь рекомендованих доз.

Лікування грибами шиїтаке - відгуки

Більшість практикуючих відзначають, що після терапевтичного курсу шиїтаке покращився імунітет та опірність хворобам. Добавки допомагають рідше хворіти на простудні захворювання, що особливо актуально в епідеміологічні періоди. Споживачі відзначають, що прийом шиїтаке покращує загальне самопочуття, підвищує життєвий тонус, допомагає знизити холестерин та артеріальний тиск. На сайті Фітомаркет можна ознайомитися з реальними відгуками про прийом добавок шиїтаке.

Застосування грибів шиїтаке в кулінарії

Гриб шиїтаке: користь для організму

Їстівний L. edodes - інгредієнт, що часто використовується в стравах Східної Азії, Японії, а також Кореї. Він дозволяє створювати одночасно корисні та екзотичні рецепти. Свіжі й сушені гриби можна купити в супермаркетах і використовувати, як і всі інші гриби, додаючи в повсякденні рецепти: омлети, запіканки, смажені овочі, пасти та т.д. Завдяки низькій калорійності, яскравому смаку та аромату він може стати відмінним доповненням до раціону.

Сушені шиїтаке перед приготуванням потрібно замочити в гарячій воді, щоб вони стали м'якшими. Шиїтаке дуже цікавий як частина вегетаріанської або веганської дієти, оскільки відрізняється повноцінністю поживних речовин (багатий амінокислотний склад порівняний з м'ясом) і містить дивовижну кількість вітамінів, мінералів та біоактивних компонентів.

У блюдах зі свіжими грибами зазвичай використовують капелюшки, оскільки ніжки залишаються жорсткими навіть після тривалого приготування. Їх можна заморозити та використовувати для приготування овочевого бульйону.

Часті питання

Чи можна вживати шиїтаке щодня?

Шиїтаке - їстівний гриб і в розумних кількостях (не більше 6-16 сушених грибів) його можна їсти щодня. Але чи варто? Це все ж таки досить делікатесний продукт і зловживати ним не варто. Крім того, деякі вчені вважають, що часте вживання шиїтаке може призвести до накопичення в організмі формальдегіду, кількість якого залежить від умов росту грибів.

Чи можуть діти та вагітні жінки приймати добавку шиїтаке?

Добавка шиїтаке не рекомендується дітям до 14 років і вагітним жінкам, оскільки досліджень для цієї категорії населення не проводилися.

Чи є різниця між сушеними та свіжими грибами шиїтаке?

За корисними та смаковими якостями сухий гриб шиїтаке не відрізняється від свіжого. Хоча в Японії поціновувачі зазвичай воліють сушений шиїтаке. Вважається, що в дегідратованому вигляді він має більш виражений смак, ніж у свіжому. Порція свіжих шиїтаке відповідає приблизно 80-100 г сухих грибів.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловите свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре