Зміст:
➦ Історія застосування артишоків
➦ Протипоказання та побічні ефекти артишоку
Артишок, з його незвичайною квітковою формою, можна побачити в овочевих відділах великих супермаркетів. Однак, у той час, як у всьому світі артишоки мають заслужену популярність, завдяки вишуканому смаку та користі для здоров'я, для нас вони є скоріше делікатесом, ніж звичною стравою. Давайте разом відкриємо для себе цей дивовижний овоч і дізнаємося, що таке артишок і чим він корисний, від чого і як його приймати, чи є побічні ефекти та чи може завдати шкоди.
Що таке артишок
Артишок - це багаторічна рослина з сімейства айстрових, овоч, найближчий родич нашого будяка. Його цінують за їстівні квіткові бутони, які збирають до того, як вони зацвітуть. Латинська назва артишоку Cynara cardunculus походить від давньогрецької та означає «артишок будяк», що відображає спорідненість цих двох трав.
У кулінарії використовують як самі квіти, так і серцевину, яка вважається делікатесом. Крім того, артишок часто застосовується в медицині завдяки своїм антиоксидантним та протизапальним властивостям.
Де росте артишок
Артишок росте переважно в країнах із теплим кліматом. Найбільше він поширений у Середземномор'ї, особливо в Італії, Іспанії та Франції. Також його вирощують у США (переважно в Каліфорнії), Аргентині та Австралії. Рослина віддає перевагу сонячним ділянкам і добре дренованим ґрунтам. Артишок можна садити як на відкритому ґрунті, так і в теплицях. Бутони артишоку збирають до того, як вони розкриються і зацвітуть, зазвичай поки вони ще компактні та ніжні.
Як виглядають артишоки
Артишоки мають характерний зовнішній вигляд і є великими квітковими головками, які складаються з безлічі щільних, м'ясистих пелюсток, зазвичай зеленого або фіолетового кольору. Усередині головки знаходиться серцевина, яка вважається найсмачнішою частиною.
Трава досягає до 1,5–2 метрів заввишки, має довге, перисте листя довжиною до 80 см. Загалом, артишок виглядає досить декоративно і часто використовується в садах як елемент ландшафтного дизайну (див. фото рослини).
Хімічний склад артишоку
Біологічно активні компоненти артишоків вивчалися, починаючи з 1950-х років. Рослина багата на поживні речовини та має різноманітний хімічний склад.
Як і багато овочів, артишок має низьку енергетичну цінність (близько 45 ккал на 100 г) і містить значну кількість води (80%). У квіткових головках та листі рослини є каротиноїди, вітаміни С, К та групи В, макро- та мікроелементи (кальцій, калій, магній, залізо, цинк, хром та інші). У складі були виявлені специфічні вуглеводи (такі як інулін), біофлавоноїди та поліфенольні сполуки. Основними поліфенольними компонентами артишоку є гідроксикоричні кислоти, такі як хлорогенова, кофеїнова, ферулова, кофеїнохінова.
На 100 г приготовленого артишоку приблизно припадає:
● клітковини: 8,3 г
● кальцію: 42,9 мг
● магнію: 44 мг
● фосфору: 73 мг
● калію: 427 мг
● вітаміну B3: 1,11 мкг
● вітаміну B9: 89 мкг
● вітаміну К1: 14,8 мкг
Вміст речовин в овочі може змінюватись залежно від способу приготування.
Серед біологічно активних речовин артишоку антиоксиданти (циннарин, хлорогенова, кофеїнова кислота та ін.) та фітонутрієнти (лютеолін, апігенін та ін.), які роблять його корисним для здоров'я та сприяють різноманітним терапевтичним ефектам.
Історія застосування артишоків
У 18 столітті артишоки були завезені до Північної Америки, де згодом стали одними з популярних овочів на континенті.
Використання артишоку з лікувальною метою сходить до давніх часів. Перші письмові згадки про медичне використання рослини належать до грецьких часів. Стародавні греки вважали його тонізуючим засобом для печінки та травного тракту. Вони також використовували його для лікування захворювань жовчовивідних шляхів та травлення. Згодом знання про користь артишоку поширилися у всьому Середземноморському регіоні. Римляни, наприклад, також визнавали його лікарські властивості для травлення та здоров'я печінки.
У середні віки використання артишоку тривало: травники та практикуючі лікарі традиційної медицини рекомендували цю рослину за різних недуг. Наприклад, його часто призначали для стимуляції функції печінки, полегшення розладів травлення і навіть як сечогінний засіб, що сприяє виведенню токсинів. Сьогодні артишоки використовуються в кулінарії, медицині та навіть косметології. Їх люблять за характерний смак, ніжну текстуру, а також численні корисні для здоров'я властивості.
Чим корисний артишок
Установлено, що поліфенольні сполуки та біофлавоноїди у складі артишоку забезпечують антиоксидантний, гіпохолестеринемічний, спазмолітичний, жовчогінний, імуномодулюючий, протизапальні та інші ефекти. Прийом артишоку в БАДах покращує здоров'я серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту.
У дослідницьких статтях повідомляється про позитивний вплив цієї рослини на імунну систему, артрит, фотостаріння, репродуктивну та нервову систему, грибкові інфекції та захворювання пародонту. Користь здоров'ю переважно обумовлена фенолами. Артишок є цінним продуктом для здоров'я, його додавання до раціону може сприяти загальному поліпшенню здоров'я та благополуччя.
Підтримка роботи жовчного міхура
Артишок має властивість збільшувати вироблення жовчі, корисний для жовчного міхура та полегшення травлення. Подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження за участю 244 пацієнтів підтвердило сприятливий ефект екстракту артишоку (640 мг на день у 2 прийоми) для полегшення травного дискомфорту, пов'язаного з поганим функціонуванням жовчного міхура та печінки.
Європейське дослідження з фармаконагляду 1997 року, в якому взяло участь понад 1000 осіб протягом 4-6 тижнів, показало, що лікування листям артишоку значно зменшує симптоми, пов'язані з диспепсією. Цей ефект зазвичай приписують флавоноїдам, що містяться в рослині, та їх метаболітам.
Єврокомісія офіційно визнає використання листя артишоку для лікування диспепсії. Як і травники, лікарі з класичною освітою охоче призначають екстракт цієї рослини при застої жовчі та інших проблем з жовчним міхуром. Артишок входить до складу численних фармацевтичних препаратів, призначених для лікування захворювань печінкового та біліарного походження.
Захист печінки та детоксикація
Артишоки зазвичай застосовуються підтримки функції печінки та виведення токсинів з організму. Дійсно, завдяки своїм жовчогінних властивостей ця рослина має детоксикаційну дію, підтримує активність та правильне функціонування печінки.
Кілька невеликих досліджень показала, що екстракт листя артишоку може сприяти загальному здоров'ю печінки, у тому числі покращити її функцію у людей з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖБП). Це захворювання є найбільш поширеною причиною хронічних хвороб печінки в усьому світі й потенційно піддається лікуванню, хоча є мало доступних терапевтичних засобів.
Екстракт листя артишоку продемонстрував чудовий потенціал як гепатопротекторний засіб. Встановлено, що хлорогенова кислота у складі артишоку уповільнює звільнення глюкози в крові після їди та пригнічує глюкоза-6-фосфатазу, зменшуючи таким чином печінковий глікогеноліз. Дослідження показало сприятливий вплив добавки артишоку як на ультразвукові параметри печінки, так і параметри сироватки печінки у пацієнтів з НАЖБП.
Є також дані щодо впливу артишоку на алкогольну жирову хворобу печінки: в експерименті було встановлено профілактичну дію етанольного екстракту артишоку проти гострого алкогольного ураження печінки у мишей.
Підтримує травлення
Корисність артишоку чисельна для травної системи. Він стимулює потік травних соків, а високий вміст клітковини сприяє нормалізації травлення та покращує роботу кишківника. Харчові та фармацевтичні властивості рослини пов'язані з особливим хімічним складом, який включає високі рівні поліфенольних сполук та інуліну.
Інулін належить до групи полісахаридів на основі фруктози, званих фруктанами, які не перетравлюються в тонкому кишківнику, оскільки у людей відсутні ферменти, необхідні для їх гідролізу. Іннулін позитивно впливає на склад мікрофлори кишечника, а також на засвоєння мінералів, склад ліпідів крові та запобігає розвитку раку товстої кишки.
Подвійне сліпе, плацебо-контрольоване перехресне дослідження показало біфідогенний ефект інуліну, виділеного з артишоку (Cynara scolymus), у здорових людей. Кількість біфідобактерій і лактобацил при прийомі артишоку показало значне збільшення порівняно з плацебо.
Дослідження, проведене за участю 279 пацієнтів, оцінювало вплив артишоку на синдром подразненого кишківника. Відгуки 96% учасників експерименту були позитивними, вони повідомили, що лікування артишоком було настільки ефективним і навіть ефективнішим, ніж інші методи лікування, які ними застосовувалися в минулому. При подальшому аналізі тих же даних дослідники відзначили у 208 дорослих, які страждають на синдром подразненого кишківника, зниження захворюваності на цей розлад на 26%, зменшення симптомів на 41% і поліпшення якості життя на 20%.
Захист нирок і сечовивідних шляхів
Серед переваг артишоку добре відома його дренувальна властивість. У народній медицині артишок давно використовувався для стимулювання видільної діяльності нирок і поліпшення функцій виведення сечі з організму. Дослідження показали: вживаний у вигляді їжі, трав'яного чаю або капсул, він стимулює дренаж організму та сприяє виведенню води.
Зниження рівня холестерину
Встановлено, що артишоки допомагають знижувати рівень поганого холестерину (ЛПНГ), що сприятливо позначається на серцево-судинній системі. У ході подвійного сліпого дослідження, проведеного на 143 пацієнтах з гіперхолестеринемією, прийом екстракту артишоку призвів до значно нижчого рівня холестерину, ніж прийому плацебо, тобто. на 18,5% та 8,5% відповідно.
Цей ефект також спостерігався в ході згаданих вище досліджень з фармаконагляду та під час неконтрольованих досліджень. Прийом добавки знизив загальний холестерин, холестерин ліпопротеїнів низької щільності, холестерин ліпопротеїнів високої щільності, холестерин ліпопротеїнів невисокої густини та концентрації тригліцеридів (p = .01).
Рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження показало, що бад на основі екстракту листя артишоку (Cynara scolymus) знижує рівень холестерину в плазмі у здорових дорослих з гіперхолестеринемією, причому без побічних ефектів.
Вчені пов'язують ефект рослини впливати на рівень холестерину з деякими специфічними сполуками у його складі. Зокрема, флавоноїди лютеолін та апегінін здатні запобігати виробленню поганого холестерину та покращувати релаксацію аорті.
Антиоксидантні властивості
Більшість позитивних антиоксидантних ефектів стандартизованих екстрактів артишоку, як вважають, є результатом високого вмісту в них поліфенольних антиоксидантів. Артишоки містять потужні флавоноїди, які допомагають захищати клітини від ушкоджень та знижувати ризик хронічних захворювань.
Рослина та добавки з нього допомагають боротися з вільними радикалами та захищають організм від окислювального стресу, що було встановлено у різноманітних дослідженнях біоактивних компонентів артишоку.
Екстракт артишоку ефективніше, ніж аскорбінова кислота, захищає ендотелій від оксидативного стресу і має здатність підвищувати секрецію вазодилятатора оксиду азоту. Антиоксидантна дія стандартизованих екстрактів артишоку, зокрема, призводить до пригнічення окислення ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) шляхом підвищення активності глутатіонпероксидази. Лютеолін запобігає запаленню та сприяє метаболізму вуглеводів. Апігенін є антиоксидантом і має протизапальні та антипухлинні властивості. Він також може блокувати формування сечової кислоти. Лютеолін та апігенін перешкоджають синтезу та секреції прозапальних цитокінів та інтерлейкінів ІЛ-1 бета, ІЛ-6, ІЛ-4, ІЛ-13. Апігенін знижує експресію генів фактора зростання епітелію судин (ген VEGF) та фактора, індукованого гіпоксією (ген HIF-1).
Таким чином, споживання артишоку сприяє загальній антиоксидантній здатності організму та зміцненню його захисту.
Артишок - користь для чоловіків та жінок
Дослідження доказової медицини вказують на позитивний вплив екстрактів артишоку при гестозі, плацентарній дисфункції, а також при станах, що ускладнюють здоров'я вагітної (запорах, холестазі тощо). Артишоки мають антимікробні властивості проти різних видів патогенних бактерій, дріжджових паличок і, що важливо, грибкової флори, надзвичайно поширеної при вагітності.
Встановлено, що щоденне вживання овочів у сирому вигляді регулює кровообіг у малому тазі, зменшуючи ймовірність виникнення запальних захворювань репродуктивної системи. В артишоку міститься велика кількість антиоксидантів, які знижують ризик розвитку раку молочної залози. Крім того, відомо, що він сприяє розщепленню підшкірного жиру, підходить для схуднення, позбавляє прищів та целюліту, тому може бути цікавим для жінок.
У середньовічній Європі артишок вважався потужним афродизіаком і його дозволяли вживати тільки чоловікам для «тривалого кохання». Сьогодні доведено, що антиоксиданти у складі рослини перешкоджають утворенню раку передміхурової залози у чоловіків після 45 років. Крім того, артишок — відмінний засіб у боротьбі із захворюваннями серцево-судинної системи, яким найбільше схильна сильна половина людства.
Інші потенційні ефекти
➤ Підтримка імунної системи. Вітамін C у артишоках допомагає зміцнювати імунітет.
➤ Контроль рівня цукру в крові. Артишоки можуть сприяти покращенню інсулінової чутливості та контролю рівня цукру в крові.
➤ Потенційні протизапальні властивості. Деякі компоненти артишоку можуть знижувати запалення в організмі.
➤ Лікування похмілля. У традиційному траволікуванні артишок часто рекомендують на лікування наслідків надмірного вживання алкоголю, знаменитого «похмілля».
Рослина вважається також протиблювотним, спазмолітичним та вітрогонним засобом.
Артишок у таблетках
Попри те, що для більшості жителів нашої країни артишок як овоч залишається невідкритим, ми можемо користуватися його перевагами для здоров'я, вживаючи у вигляді біодобавок рослини. Бади артишоку доступні у формі капсул або таблеток, які містять цинарин - екстракт артишоку.
Комплекс Артишок та Розторопша від українського виробника Голден Фарм рекомендований для підтримки печінки, здоров'я травної системи, зниження рівня "поганого" холестерину в крові та покращення загального здоров'я організму. Розторопша відома своєю здатністю очищати печінку від токсинів, підтримувати її регенерацію та покращувати функцію жовчного міхура.
Артишок містить специфічні сполуки, що стимулюють жовчоутворення, що покращують перетравлення жирів і також справляють справжній детокс ефект. Крім того, біодобавка містить шипшину, що стимулює виділення жовчі, забезпечуючи правильне травлення і метаболізм жирів, і чорний перець, покращує абсорбцію поживних речовин в організмі. Прийом комплексу сприяє оптимальній роботі травної системи та може полегшити тяжкість шлунка.
Біодобавка у капсулах американського виробництва компанії Солгар, що містить екстракт з листя артишоку для стимулювання секреції жовчі, поліпшення перетравлення, засвоєння жирів та жиророзчинних речовин, покращення моторики кишківника. Прийом добавки надає жовчогінну дію та знижує ймовірність диспептичних розладів після їди.
Як приймати артишок у таблетках
Артишок у таблетках або капсулах слід приймати згідно з інструкцією виробника та розпоряджень лікаря.
Прийом артишоку, таблетки від Голден Фарм: дорослим приймати по 1 таблетці 1 раз на день. Курс прийому 30-60 днів. Перед вживанням проконсультуйтеся з лікарем.
Застосовувати під час вагітності та під час годування груддю після консультації з лікарем або фармацевтом. За призначенням лікаря дози та терміни вживання можуть бути змінені. Не перевищувати добову дозу, що рекомендується.
Показання до застосування
Екстракт з листя артишоку в капсулах або таблетках застосовується для профілактики багатьох захворювань печінки та жовчного міхура, зокрема:
- для запобігання розвитку холециститу (запалення жовчного міхура)
- при диспепсичних розладах (метеоризм, нудота, відрижка)
- різних видах інтоксикації (медикаментозної, алкогольної).
Чай артишок
Для лікування також можна використовувати висушене листя артишоку. Його заливають гарячою водою та вживають у вигляді настою або можна використовувати готовий чай артишок у пакетиках.
Артишок фіточай від Organic Herbs – дієтична добавка до раціону харчування, яка створює оптимальні дієтологічні умови для нормалізації функціонування печінки, нирок. Прийом артишоку у вигляді чаю або відвару позитивно впливає на здоров'я людей з порушенням функції печінки, знижує рівень холестерину в крові, допомагає при атеросклерозі, зобі, гепатиті, а також покращує секрецію жовчного міхура.
Корисні властивості
Активні інгредієнти артишоку містяться в основному в його листі, яке містить цинарин, активну молекулу, яка надає цьому овочу гіркого смаку. Листя артишоку також містить калій, полісахарид інулін і багаті на антиоксиданти, особливо з сімейства флавоноїдів. Такий чай може допомогти підтримати травлення та здоров'я печінки.
Як пити чай з артишоку
Приготування: 1-2 ч. ложки сушеного листя артишоку помістіть у чашку і залийте 1 склянкою окропу. Дайте настоятися чаю 30 хвилин. Чим довше настоюєте, тим більш насичений смак вийде. Процідіть чай через дрібне сито чи марлю, щоб видалити листя. Можна додати мед або лимон для покращення смаку.
Як пити: Рекомендується вживати по 1-2 чашки на день, за 30-40 хвилин до їди. Курс прийому – 30 днів. Перед застосуванням рекомендується проконсультуватися з лікарем, особливо якщо у вас є хронічні захворювання або ви приймаєте ліки. Чай можна пити теплим чи охолодженим.
Протипоказання та побічні ефекти артишоку
Артишок вважається безпечним при вживанні в нормальних дієтичних кількостях. Однак, хоч і рідко, у деяких людей можуть виникнути побічні ефекти, а також можлива алергія на артишоки.
Кому слід уникати артишоку
Артишоки можуть не підійти деяким категоріям людей, і їм варто виявляти обережність:
✓ Люди з алергією. Якщо у вас алергія на рослини сімейства айстрових, такі як ромашка, хризантема, соняшник або амброзія, краще уникати артишоків. Алергічні реакції можуть включати такі симптоми, як свербіж, почервоніння, кропив'янка або розлад шлунково-кишкового тракту.
✓ Пацієнти із захворюваннями жовчного міхура. Людям із захворюваннями жовчовивідних шляхів або жовчного міхура (камені в жовчному міхурі або гострий стан) слід бути обережними, оскільки артишоки можуть посилювати виділення жовчі. Перш ніж приймати добавки з артишоком, рекомендується консультація лікаря.
✓ Люди з кишковими розладами. Попри доведену користь артишоків для шлунково-кишкового тракту, їх споживання може викликати газоутворення та дискомфорт, тому не рекомендується при кишкових розладах.
✓ Гіпотоніки. Тим, хто має низький кров'яний тиск, слід бути обережними, тому що артишоки можуть додатково знижувати тиск.
✓ Вагітні та годуючі жінки. У ряді наукових публікацій описується користь добавок артишоку для вагітних жінок, проте перед їх вживанням у цей період рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Протипоказання:
✦ захворювання жовчного міхура в період загострення
✦ чутливість до рослин сімейства складноцвітих
✦ важка печінкова недостатність
✦ обструкція жовчних проток.
Харчові добавки, що містять артишок, можуть взаємодіяти з деякими ліками, у тому числі з тими, що використовуються для зниження рівня холестерину, такими як статини, або з тими, що використовуються для лікування діабету.
Людям, які приймають ліки, слід проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж вживати такі добавки. Якщо ви вперше пробуєте артишоки або маєте якісь хронічні захворювання, краще почати з невеликої порції та спостерігати за реакцією організму.
Можливі побічні реакції
У деяких людей вживання занадто великої кількості артишоку може також викликати легкі шлунково-кишкові розлади, такі як гази, здуття живота, нудота, діарея або дискомфорт у животі. Однак ці ефекти зазвичай тимчасові та з часом зникають. До інших можливих побічних явищ відноситься зміна консистенції випорожнень або закрепи, пов'язані зі збільшенням споживання клітковини. В людей з низьким тиском можливі запаморочення чи слабкість. Якщо ви помітите незвичайні симптоми після вживання артишоків, рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Часті питання
Який на смак артишок?
Артишок має унікальний смак, який можна описати як трохи горіховий і злегка солодкуватий з тонкими трав'яними нотками. М'ясиста серцевина і внутрішнє листя мають більш ніжний і м'який смак, у той час, як зовнішнє листя можуть бути більш жорсткими та гіркуватими. При правильній кулінарній обробці, наприклад, варінні або запіканні, артишок стає м'яким і ароматнішим. Його часто подають із різними соусами, такими як лимонний сік або оливкова олія, що додатково підкреслює його смак.
Артишок це фрукт чи овоч?
Артишок вважається овочем. Він являє собою квіткову голівку рослини, і хоча її часто використовують у кулінарії як делікатесний продукт, він не є фруктом у ботанічному сенсі.
Що краще артишок чи розторопша?
І та, й інша рослина використовуються для оздоровлення печінки. Завдяки багатству вітамінами (особливо C і K), мінералами, антиоксидантами та клітковиною, артишок корисний для покращення травлення, захисту печінки та зниження рівня холестерину. Розторопша більше відома як засіб для підтримки функції печінки та захисту від токсинів. Артишок можна використовувати в кулінарії, в той час, як розторопша, як правило, вживається у вигляді добавок, чаю або порошку.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.