Зміст:
➦ Популярні методи вживання кореня імбиру
➦ Можливі побічні ефекти та протипоказання
➦ Як найкраще зберігати корінь імбиру
Історія використання імбиру в кулінарії та фармакології налічує вже близько 5000 років. Його здавна цінували за смакові та лікувальні якості, застосовували при проблемах із травленням, застудою, втомою та м'язовими болями, а також вважали потужним афродизіаком. Дуже популярний у Європі у 18 столітті та пізніше, він був увічнений відомими художниками, включаючи Ван Гога, Сезанна та Туссена. Дізнаємося більше про користь імбиру та запобіжні заходи при його використанні з точки зору науки.
Що таке імбир?
Імбир (zingiber officinale) - рослина сімейства Імбирні (Zingiberaceae), що росте в більшості тропічних та сонячних регіонів планети, особливо в Азії (Індія, Китай, Непал). Він належить до того ж сімейства, що й куркума та сьогодні вважається суперфудом. Його надземну частину складають ланцетове листя, стебло висотою близько метра, зовні схожий на очерет, квітки жовті з червоною губою і плоди з нечисленним чорним насінням. Головна цінність рослини полягає в підземній розгалуженій частині, яка називається коренем або кореневищем. Його м'якуш жовтого кольору служить резервом для рослини та забезпечує його виживання.
Вважається, що вперше імбир з'явився на півдні Індії та Китаю, але його дикі пращури так і не були виявлені. Він був однією з перших східних спецій, що потрапили на територію Європи: з 9-го століття відомий у Франції, а з 10-го – в Англії. Під час завоювання іспанці впровадили його до Вест-Індії та Мексики, так що з середини 16 століття Іспанія змогла імпортувати дорогоцінну пряність із цієї частини земної кулі.
З давніх-давен корінь використовувався в їжу як приправа для прикраси страв, а також через репутацію афродизіаку для чоловіків. Сучасна наука розвінчує таку якість рослини. Однак попри те, що імбир не здатний підвищувати лібідо, він має енергетичні властивості та може стимулювати сексуальність.
Імбир згадується в стародавніх китайських, індійських та перських трактатах з медицини як тонізувальний, жарознижувальний та очищувальний засіб. У Малайзії та Індії це добре відома лікарська рослина, особливо у стародавній індійській медицині Аюрведа. Сьогодні він використовується в усьому світі для лікування кишкових захворювань, грипоподібних інфекцій та відновлення форми після хвороби.
Користь імбиру для здоров'я
Імбир багатий на вітаміни та мінералами, містить ефірну олію, крохмаль та речовину олеорезин, що складається з шогаолу та гінгеролу – сполук з протизапальною та протиблювотною дією, що прискорюють кишковий транзит. У свіжому кореневищі багато міді, яка є кофактором деяких ферментів метаболічних процесів, а також бере участь в утворенні гемоглобіну та колагену.
Вітаміни та мікроелементи (від добової норми):
● Вітамін С – 5 мг (5,6%)
● Вітамін Е – 0,3 мг 1,7%)
● Вітамін К – 0,1 мг (0,1%)
● Вітамін В3 – 0,7 мг (33%)
● Вітамін В6 – 0,2 мг (8%)
● Фолієва кислота – 11 мкг (3,8%)
● Вітамін В5 – 0,2 мг (4,1%)
Мінерали в імбирі
● Кальцій – 16 мг (1,6%)
● Залізо – 0,6 мг (3%)
● Магній – 43 мг (11%)
● Фосфор – 34 мг (4%)
● Калій – 415 мг (16%)
● Натрій – 13 мг (1%)
● Цинк – 0,34 мг (3%)
● Мідь – 0,226 мг (22,6%)
● Магній – 0,43 мг (21%)
● Селен – 0,7 мкг (1%)
● Марганець - 0,229 мг (11%)
Такий склад визначає цілющі властивості імбиру:
- Стимулює апетит і усуває харчові порушення (нудота, блювання, здуття живота, гази, біль у кишківнику)
- Бореться з інфекціями та застудою (грип, кашель, біль у горлі, лихоманка, стомлюваність, занепад сил, болі у м'язах та суглобах, травми)
- Знімає болі (мігрень, менструації, травні спазми, шлункові розлади)
- Запобігає блюванню через заколисування, під час вагітності, післяопераційну або у зв'язку з хімієтерапією
- Профілактує деякі види раку (товстої кишки, кишківника, яєчників)
- Допомагає при серцево-судинних захворюваннях
- Застосовується зовні, знімає ревматичні, м'язові та суглобові болі при артритах, розтягуваннях, переломах, тендинітах, ішіасі
- Тонізує, стимулює та зміцнює організм, захищає клітини організму від старіння.
Відомий антиоксидант
Імбир містить не менше 40 антиоксидантних сполук. Після тридцяти проведених аналізів, поряд з куркумою, м'ятою, коріандром, броколі та брюссельською капустою, він був включений до числа чотирнадцяти свіжих овочів із найсильнішими антиоксидантами.
Свіжий корінь має сильнішу антиоксидантну активність у порівнянні з іншими овочами та спеціями, що споживаються в Азії. Основними активними сполуками, відповідальними за гострий смак свіжого імбиру, є гінероли. Їхні протизапальні та антиоксидантні властивості добре відомі, а їхній протираковий потенціал був продемонстрований in vitro. Нещодавнє дослідження показало багатообіцяльний ефект імбиру як терапевтичний засіб при лікуванні раку передміхурової залози. Під час сушіння імбиру гінгероли перетворюються на сполуки, які називаються шогаолами. Дослідження показує, що вони можуть захищати клітини від хвороби Альцгеймера.
Ефекти різних антиоксидантних сполук, виділених з імбиру, спостерігалися in vitro, а також на тваринах. Особливо потужний антиоксидантний ефект було отримано при вживанні імбиру разом із часником чи цибулею. Синергія між різними антиоксидантними сполуками дозволяє перевершити їхнє індивідуальне. дія на організм.
Знімає запалення
Протизапальні властивості деяких компонентів імбиру давно відомі та добре задокументовані in vitro. Найбільш яскраво проявляються вони у гінгеролу - фенольного з'єднання, яке надає кореню пекучим смаком. Протизапальну дію за допомогою різних механізмів виявляють також шогаоли та парадоли. У людей споживання імбиру показало перспективні результати у зменшенні болю, пов'язаного з артритом, щодо м'язового болю та первинної дисменореї. Було визначено згубну дію імбиру на вірус герпесу, респіраторно-синцитіальний вірус, зокрема вірус грипу.
Дослідження щодо антибактеріальних та протигрибкових властивостей імбиру показало його ефективність щодо бактерій: Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Campylobacter jejuni, Salmonella tiphi, Streptococcus mutan, а також штамів грибків Candida albicans. З іншого боку, результати цих досліджень важко порівнювати, враховуючи різні препарати та кількість імбиру (від 0,5 г до 50 г на день). Тому необхідні додаткові дослідження, перш ніж зробити висновок про реальний вплив споживання свіжого імбиру на профілактику та лікування болю, пов'язаного із хронічними запальними захворюваннями.
Може покращити рівень цукру в крові
Нещодавнє ретельне наукове дослідження продемонструвало позитивний ефект споживання 3 г порошку імбиру протягом 8 тижнів у людей з діабетом другого типу Дійсно, екстракт імбиру знижує рівень цукру в крові натще і глікованого гемоглобіну на додаток до поліпшення резистентності до інсуліну.
Впливає на тиск
Властивість імбиру знижувати кров'яний тиск використовують у народній медицині вже багато років. Він усуває спазм периферичних судин, розріджує кров, насичує її киснем і надає розігрівальну дію, сприяючи зниженню артеріального тиску. Регулярне вживання кореню сприяє очищенню судин від шкідливого холестерину, запобігає утворенню тромбів та покращує роботу серцево-судинної системи.
Ефективний засіб проти нудоти
Відомий як натуральний і сильний засіб проти нудоти, імбир високо цінується вагітними жінками, особливо протягом першого триместру. Дійсно, активні інгредієнти, що містяться в кореневищі імбиру, надають заспокійливу дію на слизову оболонку шлунка та знімають симптоми гастриту, шлунково-кишкових розладів, таких як нудота, блювання, здуття живота та біль у животі.
На сьогодні більшість рандомізованих досліджень було проведено з порошком імбиру та його порівнянням з плацебо. Два дослідження показали, що вживання від 0,5 до 1,5 г порошкоподібного імбиру (у формі капсул) може бути ефективним при лікуванні нудоти та блювання під час вагітності. Крім того, недавній мета-аналіз показав, що 1 г порошкоподібного імбиру (у вигляді капсул) ефективніший, ніж плацебо, для запобігання нудоті та блюванню після операції. Для порівняння, від 1 до 2 г меленого імбиру еквівалентні приблизно 10 г свіжого імбиру. Однак після вживання свіжого імбиру деякі дослідження не виявили протиблювотного ефекту. У будь-якому випадку, гінгероли та шогаоли, що містяться в імбирі, відіграють роль у протиблювотному ефекті, діючи на зменшення рухів шлунка. Таким чином, щоб полегшити ранкове нездужання у вагітних жінок можна вживати настій імбиру.
Поліпшує травлення
Якщо ви відчуваєте здуття живота після ситного гамбургера або великої порції картоплі фрі, суміш імбир, лимон і мед з гарячою водою допоможуть вам повернутися у форму. Дослідження на тваринах показують, що імбир здатний стимулювати секрецію жовчі та активність різних травних ферментів, що призводить до швидкого перетравлення їжі.
У традиційній медицині імбир нерідко використовують для кишківника як проти розладів. Його активні речовини прискорюють розщеплення газів і їх виведення, добре допомагаючи при здутті.
Може допомогти у втраті ваги
Імбир діє як справжній жироспалювач, допомагаючи у відновленні здорової ваги. В одному великому науковому огляді було опубліковано дані кількох десятків рандомізованих контрольованих досліджень, які довели, що імбир можна використовувати у боротьбі із зайвими кілограмами.
Дія імбиру для схуднення:
✓ прискорює метаболізм
✓ знижує апетит
✓ нормалізує рівень цукру в крові
✓ підвищує «хороший» холестерин ЛПВЩ
✓ стимулює вироблення ферментів, що відповідають за розщеплення жиру
✓ збільшує температуру тіла, що дозволяє спалювати більше жиру
✓ продовжує відчуття ситості.
Лікує застуду та біль у горлі
У медицині імбир цінується за те, що може попереджати та лікувати застудні захворювання. В Азії він використовується як антибіотик для зміцнення імунної системи та заспокоєння інфекцій. Маючи зігрівальний, жарознижувальний та протиалергічний ефект, корінь допомагає боротися із симптомами застуди та грипу. Антибактеріальні властивості продукту вбивають патогени у горлі та стимулюють захисні сили організму.
Знімає біль при артриті
У західних країнах імбир часто використовується для зменшення запальних проявів ревматизму, артриту та артрозу, зокрема, у вигляді ефірної олії для нанесення безпосередньо на болючі ділянки двічі-тричі на день. Дослідження 2014 року доводить, що імбир діє як природний анальгетик, заспокоює біль у запалених суглобах, а також сприяє збільшенню їхньої рухливості.
Лікує та омолоджує шкіру
Антиоксидантні, антибактеріальні та протигрибкові властивості імбиру визначили його широке використання у косметиці. В аптеках можна знайти засоби догляду за шкірою з його екстрактом. Завдяки антисептичному ефекту рослина є інгредієнтом кремів для жирної, комбінованої, а також схильною до висипів та акне шкіри. Він відбілює, усуває ластовиння та пігментні плями.
Екстракт кореневища часто включають до складу засобів для зміцнення та посилення росту волосся, позбавлення від лупи. У домашньому догляді сік імбиру, як додатковий компонент можна додавати в шампунь, маски для волосся або втирати безпосередньо в шкіру голови. антицелюлітних кремів та гелів.
Завдяки протигрибковим властивостям екстракт використовується в засобах і кремах для ніг.
Популярні методи вживання кореня імбиру
Імбир можна вживати в їжу по-різному: їсти сирим, ретельно очищаючи від шкірки, змішувати з іншими інгредієнтами для приготування смузі, на його основі готують трав'яні чаї та енергетичні напої. Дуже популярний маринований імбир, зацукрований у вигляді цукатів та порошку для посипання страв. Як пряність він часто зустрічається у складі азійських соусів, сумішей спецій, лимонадів. У продажу можна знайти імбирну олію чи витяжку з кореня. Імбир також можна купити в таблетках для прийому всередину.
Імбирна вода
Настій — один із найкращих способів отримати користь від впливу імбиру на здоров'я та травлення. Імбирна вода покращує травлення, очищає організм від шлаків, прискорює метаболізм, сприяє схуднення.
Рецепт:
Одну столову ложку очищеного та тертого кореня імбиру залити літром теплої води. Поставити у темне місце на ніч для настоювання. Вранці додати чайну ложку меду та добре розмішати. Отриманий настій слід пити невеликими порціями протягом дня. Курс – 30 днів.
Не варто пити імбирну воду на голодний шлунок і перед сном. Паралельно з напоєм обов'язково пийте чисту воду. Дотримуйтесь міри: не більше літра імбирної води на день, тому що надмірне вживання цього продукту може призвести до печії та нудоти.
Чай з імбиру
Чай з імбиром та лимоном
Інгредієнти:
- шматочок імбиру – довжиною 3–4 см
- лимон - ½
- вода - 500 мл
- мед – 1 ст. ложка
Приготування:
Імбир очистити та натерти на дрібній тертці, лимон наріжте тонкими часточками. Все залити окропом і залишити заварюватись на 5–7 хвилин.
Чай з імбиром та м'ятою
Інгредієнти:
- шматочок імбиру – довжиною 5–6 см
- лимон - ½
- вода - 500 мл
- м'ята – 1-2 гілочки
- мед або цукор - за смаком
Приготування:
Імбір та лимон нарізати тонкими кружальцями. Викладіть у каструлю і залийте водою. Доведіть рідину до кипіння та зробіть вогонь менше. Додати м'яту, проварити напій ще 10 хв. Процідіть чай і подавайте з вибраним підсолоджувачем.
Чай з імбиром та корицею
Інгредієнти:
- шматочок імбиру – довжиною 3-4 см
- кориця - 1 паличка
- 700–750 мл води
- мелена куркума – 1 ч. ложка
- лимонний сік - 60 мл
- мед або цукор - за смаком.
Приготування:
Закип'ятіть воду в каструлі. Додайте дрібно тертий очищений імбир, корицю та куркуму. Варіть напій приблизно 5 хв. Зніміть з вогню та влийте лимонний сік. Процідіть і подавайте чай із медом чи цукром.
Які добові дозування?
Рекомендована середня добова доза свіжого кореня 3-4 г (приблизно 1 ч.л). У порошку можна приймати до 500-1000 мг на добу, у настоянці перед їдою (10-20 крапель), у настої з розрахунку 1 г свіжого імбиру на 150 мл гарячої води по 3 рази на день. При зовнішньому застосуванні можна натирати себе ефірною олією імбиру або настоянкою кореня безпосередньо на болісну область, полоскати горло розчином 1 ч.л. настоянки імбиру, розведеної у теплій воді. Китайська техніка включає накладання припарок з імбиром на хворобливі суглоби.
Можливі побічні ефекти та протипоказання
Імбир можна вживати практично всім і в будь-якому вигляді. Однак потрібно дотримуватися запобіжних заходів і слідувати терапевтичним дозам. У разі передозування можлива поява деяких небажаних, але безпечних побічних ефектів, таких як печія та біль у шлунку, гази та здуття живота, нудота, діарея та рясніші місячні у жінок. У деяких людей також може бути алергія на імбир у вигляді висипання на шкірі.
Імбир досить гостра страва, тому його не рекомендують при гастриті, виразці, печії, коліті, цирозі печінки, хворобах підшлункової залози, а також тяжкому варіанті перебігу гіпертонічної хвороби. Не потрібно їсти натще або у великих кількостях.
Імбир протипоказаний:
✘ жінкам на пізніх термінах вагітності
✘ мамам, що годують
✘ маленьким дітям до трьох років
✘ людям із захворюваннями серцево-судинної системи та нирок
✘ при харчовій алергії та індивідуальній непереносимості.
Лікарські взаємодії
Різні властивості, що приписуються імбиру (наприклад, антикоагулянтна та гіпоглікемічна дія), припускають, що його споживання може заважати деяким лікам, рослинам або добавкам. З цього приводу кілька авторів рекомендують людям, які приймають ліки для крові (такі, як гепарин, кумадин або аспірин) або перед операцією, уникати вживання великої кількості імбиру, щоб знизити ризик кровотечі. Крім того, великі дози імбиру можуть заважати серцевим препаратам (кардіотонічний ефект) та лікам проти діабету (гіпоглікемічна дія). Однак ці ризики взаємодії є теоретичними та не обов'язково спостерігалися у пацієнтів.
Небезпечно при вагітності
Попри те, що імбир може полегшити стан вагітних жінок, усунувши такі неприємні супутники вагітності, як нудота, печія, здуття живота, втома і дратівливість, на більш пізніх термінах до нього потрібно ставитись з великою обережністю. Починаючи з третього триместру вживання прянощі може завдати шкоди через його здатність розріджувати кров, що може призвести до кровотечі. Напередодні пологів імбир категорично протипоказаний.
Може дратувати ротову порожнину
Активні сполуки імбиру, що забезпечують користь здоров'ю, здатні викликати подразнення слизової оболонки рота та горла. Особливо це стосується людей, які не звикли до його специфічного пекучого смаку. Однак найчастіше це виникає, якщо їсти занадто багато прянощі. При дотриманні дозувань, що рекомендуються, імбир надає корисну дію на ясна і зуби, оскільки ефективно бореться з хвороботворними мікробами в порожнині рота.
Як найкраще зберігати корінь імбиру
Для оптимальної безпеки імбир краще тримати на полиці в холодильнику протягом 2-3 тижнів. Його також можна зберігати в сухому та провітрюваному місці, як цибулю або картоплю. Для тривалого зберігання його можна утримувати в морозильній камері та використовувати прямо замороженим, натираючи на тертці при необхідності. Шматочками можна сушити в духовці при низькій температурі з відкритими дверцятами протягом 10-12 годин, попередньо прокип'ятивши протягом 10 хвилин, щоб запобігти проростанню під час сушіння. Якщо корінь очищений і нарізаний кільцями, його варити не потрібно, він висохне за кілька днів при кімнатній температурі. В Азії його також консервують у цукровому сиропі. Для цього підійде кленовий сироп. І ще один рецепт оригінального і нескінченно довгого зберігання: покласти кореневища в банку, залити хересом або коньяком, закрити та поставити в холодильник.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте чи напишіть відгук.