Зміст:
➦ Що таке подагра та як на неї впливає їжа?
➦ Від яких продуктів варто відмовитися?
➦ Які продукти не можна їсти в період загострення?
➦ Які продукти слід їсти в помірній кількості?
➦ Яких заходів потрібно вжити разом із дієтою
Відомо, що подагра зустрічається у 3 осіб із 1000, частіше у чоловіків, ніж у жінок. У минулі часи її називали хворобою королів, а сьогодні геніїв, оскільки на подагру найчастіше страждають люди, які ведуть малорухливий спосіб життя та захоплюються шкідливою їжею. Це неприємне захворювання швидко прогресує й призводить до деформації суглобів, найчастіше пальців ніг, на тлі інтенсивного болю. Зміна раціону харчування допоможе уникнути розвитку патології та покращити стан хворого.
Що таке подагра та як на неї впливає їжа?
Подагра – найбільш поширена форма запального артриту, причиною якого є аномально високий рівень сечової кислоти, що утворюється при розпаді пуринів. Це називається гіперурикемією. Пурини - сполуки, які природним чином містяться в наших клітинах і деяких продуктах харчування, багатих білком. Сечова кислота є кінцевим продуктом розпаду пуринів.
Кров переносить сечову кислоту в нирки, а організм виводить її через сечу. У той час як 60% пуринів надходить із мертвих клітин, 35% надходить із їжею. Сечова кислота є відходом обміну речовин, який зазвичай виробляється у розумних кількостях. При надлишку пуринів рівень сечової кислоти підвищується, оскільки організм не встигає позбутися її.
При подагрі на ногах у суглобах або навколо них утворюються кристали, які накопичуються під шкірою та утворюють тверді горбки - подагричні вузли, які називають тофусами. Це викликає набряк, запалення та біль у суглобах та сухожиллях. Встановлено тісний зв'язок між резистентністю до інсуліну, продуктами з високим вмістом пуринів, гіперурикемією та нападами подагри.
Лікування захворювання вимагає базової терапії, що поєднує лікарські препарати, правильний спосіб життя та дієтичні правила.
Харчування при подагрі
Люди з подагрою не можуть їсти все, що хочуть і повинні обмежувати або навіть виключати споживання одних продуктів і, навпаки, віддавати перевагу іншим.
У тривалому дослідженні, опублікованому в British Medical Journal, розглядалися дієти майже 45 000 чоловіків протягом 26 років. Було встановлено, що в тих, чия дієта найбільше нагадувала дієту DASH, ризик подагри був нижчим, ніж у тих, хто цього не робив.
Дієта DASH, вперше розроблена для боротьби з гіпертонією, приділяє велику увагу фруктам, овочам, горіхам, бобовим, нежирним молочним продуктам та цільнозерновим продуктам, обмежуючи споживання солодких напоїв, солі та червоного чи обробленого м'яса. Ті з піддослідних, хто дотримувався типового західного раціону — багато червоного чи переробленого м'яса, картоплі фрі, рафінованого зерна та солодощів — зазнавали вищого ризику подагри.
Незважаючи на те, що без медикаментозної терапії подагри не обійтися, лікувальна дієта, спрямована на зниження рівня сечової кислоти, може покращити повсякденне життя пацієнта, контролюючи напади подагричного артриту.
Дієта для хворих на подагру називається «стіл номер шість» і ґрунтується на наступних правилах:
- вилучення з раціону продуктів, багатих пуринами та щавлевою кислотою
- обмеження натрію хлориду
- збільшення кількості олужливих продуктів (молочні, овочі та плоди)
- вживання великої кількості води (1,5 - 2 л і більше)
- невелике зниження частки білків і жирів (в основному тугоплавких), а при супутньому ожирінні, й вуглеводів
- калорійність: 2700-2800 ккал
- кулінарна обробка та температура їжі - звичайні.
Кілька досліджень показали, що низький вміст жиру в молочних продуктах може допомогти знизити ризик подагри. Також рекомендується розподілити споживання білків, вуглеводів і жирів протягом дня, споживаючи 3 збалансовані їжи, та, при необхідності, перекушуючи.
Основні правила харчування при подагричному артриті:
- Скоротити вживання продуктів із високим вмістом пуринів на користь продуктів без пуринів
- Вживати достатню кількість вітаміну С
- Уникати в раціоні насичених жирів
- Обмежити вживання алкоголю та цукру
Основу дієти номер 6 при хворобі повинні становити продукти з низьким вмістом пуринів (менше 100 мг пуринів на 100 грам), які представлені в таблиці нижче .
Тип продукту |
Рекомендовано в раціоні |
М'ясо, риба |
Птиця (індичка, курка), кролик, риба нежирних сортів, деякі морепродукти (мідії, кальмари). Не більше 3-х разів на тиждень порціями по 150 г. |
Молочні продукти |
Нежирне молоко та кефір (до 2% жирності), сир (до 45% жирності), йогурт без добавок, сметана (до 15% жирності) |
Яйця |
Курячі та перепелині, але не більше двох на день. |
Хлібобулочні вироби |
Чорний та білий хліб, хлібці (рисові, гречані, житні), випічка з бездрожжевого тіста. |
Злаки |
Гречка, рис, пшоно, кіноа, ячмінь, булгур, кус-кус |
Масла |
Рослинні олії – ріпакова, лляна, кокосова, оливкова, горіхова, шипшини. Вершкове масло 82% жирності. |
Фрукти, ягоди |
Всі сухофрукти, крім родзинок, а також практично всі фрукти (цитрусові, абрикоси, полуниця, зелені яблука, груші, сливи тощо). Вишня навіть здатна запобігти нападам, знижуючи рівень сечової кислоти та зменшуючи запалення. |
Овочі |
Всі овочі, включаючи картоплю, моркву, буряк, білокачанну капусту, огірки, помідори, баклажани, кабачки, гарбуз, темно-зелені листові овочі, кріп, цибулю, часник |
Горіхи та насіння |
Всі горіхи, крім арахісу, насіння соняшника, льону, чіа. |
Напої |
Чай, зелений чай, кава у помірних кількостях, відвари шипшини, свіжі овочеві, фруктові та ягідні соки без добавок, морси (особливо корисні морси з брусниці та журавлини), домашні квас та компот, слабомінеральні води |
Солодощі |
Білкові десерти, безе, желе, мармелад, пастила, класичний зефір без добавок, варення домашнього виготовлення, джем. |
Інші рекомендовані продукти |
Всі пряні трави та спеції, антиоксиданти |
Від яких продуктів варто відмовитись?
Дієта при підвищеній сечовій кислоті в першу чергу ґрунтується на обмеженні гіперурикемічних продуктів. Це допоможе знизити рівень сечової кислоти, запобігти загостренню та полегшити симптоми, пов'язані з подагрою.Загалом, червоне м'ясо, печінка та тельбуха, жирна риба (скумбрія, оселедець, сардини) та деякі морепродукти (анчоуси, креветки, ікра), а також алкоголь, що містять велику кількість пуринів, пов'язані із підвищеним ризиком подагри. Щоб запобігти кризам лікарі-дієтологи наполегливо рекомендують максимально обмежити їх споживання або зовсім прибрати з раціону.
Оскільки підвищення рівня цукру в крові викликає сильну секрецію інсуліну, який шкідливий для печінки, особливо у випадку подагри, в рамках дієти «стіл під номером 6» слід знизити вживання солодких продуктів: кондитерських виробів, цукерок, шоколаду, тістечок та випічки, промислових соків .
Краще уникати виробів, що містять прості вуглеводи та цукор, включаючи глюкозно-фруктозний сироп. Цей поширений підсолоджувач являє собою концентрат цукру й фруктози та в основному зустрічається в безалкогольних напоях, консервованих фруктах, солодких йогуртах, випічці, пластівцях на сніданок, а також у приправах: кетчупі, соусі барбекю, джемах та ін. Фруктоза безпосередньо метаболізується в печинці та може змінити її функціонування у довгостроковій перспективі.
Інформація про кількість пуринів в 100 г продукту допоможе хворому на подагру скласти правильний раціон, щоб харчуватися збалансовано й різноманітно.
Назва продукту |
Кількість пуринів в 100 г продукту |
Здоба |
990 |
Анчоуси |
465 |
Сардини |
360 |
Теляча печінка та нирки |
280 |
Оселедець |
200 |
Мозки |
195 |
Форель та короп |
165 |
Лосось |
130 |
Свинина |
125 |
Телятина |
115 |
Яловичина |
110 |
Курка |
100 |
Бараніна |
80 |
Шинка |
75 |
Шпинат |
70 |
Гриби |
70 |
Бобові |
50 |
Цвітна капуста |
50 |
Спаржа |
50 |
Які продукти не можна їсти в період загострення?
Відомо, що провокаторами подагри є застілля з надлишком м'ясної їжі, рясно присмаченої спиртними напоями (виїзд на шашлики, дні народження та інші свята). Фахівці застерігають: вживання надто калорійної їжі може спровокувати напад подагри наступної ночі.
До списку заборонених при загостренні подагри входять продукти, що містять білки тваринного походження: ковбасні вироби, субпродукти, дичину, молоде м'ясо, як телятина, або занадто жирне м'ясо, як баранина, в'ялене та копчене м'ясо, сало, м'ясни кубики бульйону.
Шкідливі також зневоднені соуси, жирна риба (скумбрія, шпроти, форель, оселедець, анчоуси, сардини), молюски та ракоподібні, а також ферментовані сири та яйця.
Бобові (квасоля, горох, соя), а також щавель, шпинат і томати, як такі, що містять велику кількість сечової кислоти, протипоказані при нападі подагри.
Гіпоурикемічна дієта знижує урикемію (1 мг/дл), тому корисна при подагрі, однак вона буде малоефективною у хворих, які продовжують вживати міцний алкоголь (ром, віскі, горілку тощо), пиво (з алкоголем або без нього). Під час нападу подагри ці напої під повною забороною.
Крім того, деякі продукти, такі як шоколад або гриби, можуть бути тригерами. Категорично не можна їсти також малину, інжир, виноград і всі продукти з винограду (родзинки, вино, коньяк і т.п.).
Насичені жирні кислоти та фруктоза перешкоджають виведенню сечової кислоти нирками та є ще одним сигналом, що викликає запалення за наявності кристалів уратів. Тому при загостренні подагри потрібно виключити з раціону кулінарні та інші жири тваринного походження, кондитерські вироби з кремом та продукти, надто багаті на цукор та фруктозу (варення, мед, фруктові соки та інші солодкі напої).
Які продукти слід їсти в помірній кількості?
Крім м'ясних субпродуктів, м'яса дичини та деяких видів риби, більшість видів м'яса можна їсти не більше 115-170 г кілька разів на тиждень. Така порція містить 100-200 мг пуринів на 100 г, що вважається помірною кількістю. Проте її перевищення може спровокувати напад подагри.До помірно пуринових продуктів відносяться:
➤ птиця, свинина та баранина
➤ неміцні м'ясні бульйони
➤ спаржа
➤ гриби
➤ цвітна капуста
➤ шпинат
➤ вівсянка
➤ бобові, включаючи горох, сочевицю, квасолю, сою та тофу
➤ цільнозерновий хліб у помірних кількостях
➤ висівки та зародки пшениці
➤ нежирна прісноводна та морська риба (окунь, щука, мінтай, кефаль, камбала, плотва, хек, сазан, тунець)
➤ свіжий або консервований лосось (містить нижчий рівень пуринів, ніж більшість інших жирних сортових риб).
Крім м'ясних субпродуктів, м'яса дичини та деяких видів риби, більшість видів м'яса можна вживати у помірних кількостях (115-200 г) кілька разів на тиждень.
Приблизне меню на тиждень
Пропонуємо вам тижневе меню, що включає рецепти смачних та корисних страв, які можна приготувати для хворих на подагру.
Понеділок
Сніданок. Омлет із яйця з додаванням нежирного молока, хлібці, овочевий салат, неміцна кава.
Обід. Борщ на курячому бульйоні, 130 г відвареної риби нежирних сортів.
Полуденок. Яблука запечені
Вечеря . Рататуй з кабачками та баклажанами, шматочок хліба.
Вівторок
Сніданок. Вівсяна каша із сухофруктами або бананом, зелений чай.
Обід. Овочевий суп та плов з тушкованою куркою.
Полуденок. Фруктовий мікс
Вечеря. Кіш з овочами та сиром, запечений у духовці, склянка нежирного кефіру
Середа
Сніданок. Нежирний несолодкий йогурт з фруктами, горіхами та насінням льону.
Обід. Крем-суп з кабачків та картоплі, котлети з нуту, жменя гарбузового насіння.
Полуденок. Фруктовий мікс.
Вечеря. Запіканка із цвітної капусти
Четвер
Сніданок. Рисова молочна каша з ягодами або сухофруктами, відвар шипшини.
Обід. Пюре з червоної сочевиці, овочевий салат.
Полуденок. Кавун або диня, або будь-які сезонні фрукти
Вечеря. Гречана каша з індичкою та овочами гриль.
П'ятницяОбід. Паста з твердих сортів пшениці з морепродуктами, овочевий соус.
Полуденок. Фруктовий мікс
Вечеря. Картопляна запіканка з курячими котлетами.
Субота
Сніданок. Пшоняна каша на суміші води та молока, шматочок хліба з вершковим маслом, журавлинний морс.
Обід. Крем-суп з овочів, кролик тушкований, овочевий салат
Полуденок. Несолодкий йогурт з ягодами та горіхами
Вечеря. Овочеве соте, варене яйце, нежирний кефір.
Неділя
Сніданок. Сирники, кава з молоком та зефіркою без добавок
Обід. Кіноа з овочами гриль та сиром.
Полуденок. Ягідне желе
Вечеря. Тушкована капуста з овочами та тефтелями з м'яса індички.
Яких заходів потрібно вжити разом із дієтою?
Окрім дієти, з метою зниження ризику виникнення нападу подагри, клінічні рекомендації для хворих на подагру включають:
✔ достатню гідратацію
✔ зниження резистентності до інсуліну
✔ підтримка здорової ваги
✔ захист печінки.
Багато пити
Достатня гідратація (не менше 5 склянок води на день) може полегшити напад подагри, а, навпаки, зневоднення (наприклад, госпіталізація, післяопераційний період) сприяє йому.
Худнути
Ожиріння та метаболічний синдром є факторами ризику подагри, тому нормалізація ваги може допомогти знизити ризик нападів подагри. Тим не менш, не рекомендується голодувати або дотримуватись дієти з високим вмістом білка. Занадто швидка втрата ваги та надмірне споживання білка можуть сприяти виробленню сечової кислоти. Рекомендується поступове зниження ваги. Цього можна досягти, регулюючи споживання енергії, розмір порцій та якість їжі.
Фізичні вправи
При подагрі порушується пуриновий обмін, внаслідок чого зростає рівень сечової кислоти. Згодом мобільність суглобів у хворих знижується, і вони часто зовсім відмовляються від тренувань. Наукові дослідження показали корисність помірних фізичних навантажень для хворих на подагру. Завдяки їм прискоряться обмінні процеси, що сприяє зниженню сечової кислоти. Віддавайте перевагу аеробним вправам (швидка ходьба, їзда на велосипеді, плавання) по 30 хвилин 3-5 разів на тиждень. Під час загострень слід мінімізувати рух у уражених суглобах, а після приступу можна відновити тренування.
Відмова від алкоголю
Алкогольні напої сприяють появі нападів подагри. Пиво, ром, віскі, джин та горілка тощо - є одними із основних факторів ризику захворювання. Тому при подагрі необхідно обмежити вживання алкоголю до 1 склянки на день трохи більше за 3 рази на тиждень. З іншого боку, помірне вживання вина (1-2 склянки на день) не підвищує ризик подагри. Також важливо відзначити, що кількість алкоголю, що добре переноситься, варіюється від людини до людини.
Добавки з вітаміном С
Деякі дослідження показують, що споживання вітаміну С пов'язано з рівнем сечової кислоти. Вітамін С потенційно відіграє захисну роль, тому рекомендується збільшити споживання фруктів та овочів, багатих на вітамін С. Найкращими джерелами вітаміну С є: червоний перець, папайя, ківі, апельсин, грейпфрукт, манго, броколі, брюссельська капуста, полуниця. Можна приймати вітамін С й в добавках, це практично, зручно та доступно всім.
Вживання Омега-3
На відміну від насичених та трансжирів, які шкодять здоров'ю печінки, ненасичені жирні кислоти допомагають боротися із запаленням і тому корисні при подагрі. Однак краще вживати рослинні джерела Омега-3 (лляну, рапсову олію, насіння чиа і льону), тому що морський варіант ненасичених жирних кислот містить високий відсоток пуринів.
Висновки
Певні норми харчування у поєднанні з правильним медикаментозним лікуванням та здоровим способом життя дозволять уникнути виникнення хворобливих нападів подагри та зробити життя хворого набагато комфортнішим.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.