Зміст:
➦Що таке магній і його роль в організмі
➦Магній в добавках: кращі добавки та форми засвоєння
➦Інтеграція магнію в щоденний раціон
➦Поради для ефективнішого засвоєння магнію
Що таке магній і його роль в організмі
Магній - важливий мінерал, що потрібен для забезпечення функціонування всіх органів і систем організму. За поширеністю в організмі він займає четверте місце після кальцію, натрію та калію. Найбільше магнію міститься в кістках – 53%, у м’язах – 28%, в м’яких тканинах – 18% та в сироватці крові – близько 1%.
Магній є безпосереднім учасником більше 300 біохімічних реакцій. Він виконує безліч життєво важливих функцій, забезпечуючи оптимальне функціонування організму:
- бере участь у багатьох етапах енергетичного обміну, зокрема у синтезі аденозинтрифосфату (АТФ) – основної енергетичної одиниці клітин. Це допомагає забезпечувати організм необхідною енергією.
- сприяє передачі нервових сигналів і забезпечує роботу нервових клітин. Допомагає організму виробляти енергію, необхідну для перетворення триптофану в серотонін (гормон радості), що впливає на настрій та психоемоційний стан, а також допомагає подолати депресивні стани.
- регулює роботу серця і кровоносних судин, запобігає утворенню тромбів. Регулює кровообіг, знижує кров’яний тиск, запобігаючи виникненню артеріальної гіпертензії.
- регулює роботу м’язів – розслабляє їх після скорочень та підтримує правильне функціонування, контролює м’язову активність та відповідає за правильний тонус м'язів.
- знижує ризик розвитку глаукоми за рахунок поліпшення очного кровотоку та підтримки нейронів сітківки.
- забезпечує нормальне функціонування кишківника.
- зміцнює кістки, зуби, нігті та волосся, бере участь в процесі регенерації шкіри.
- запобігає відкладенню солей і утворенню каменів в органах сечостатевої системи.
- знижує ризик виникнення цукрового діабету.
- зміцнює імунітет, допомагає засвоєнню вітамінів В і С.
Магній є найбільш розповсюдженим мінералом у природі і знаходиться в багатьох продуктах, які ми споживаємо.
Добова потреба в магнії
Рекомендовані добові норми магнію залежно від віку та статі
Вік |
Хлопчики/чоловіки |
Дівчатка/жінки |
1-3 роки |
80 мг |
80 мг |
4-8 років |
130 мг |
130 мг |
9-13 років |
240 мг |
240 мг |
14-18 років |
410 мг |
360 мг |
19-30 років |
400 мг |
310 мг |
31-50+ років |
420 мг |
320 мг |
Джерела магнію в раціоні
Щоб забезпечити організм необхідною кількістю магнію, важливо включати в раціон продукти, багаті магнієм:
- зелені листяні овочі: шпинат, селера, капуста, броколі, рукола, петрушка, салат
- насіння, горіхи та сухофрукти: кунжут, насіння гарбуза та соняшнику, лляне насіння, фундук, мигдаль, фісташки, кеш’ю, курага
- бобові: квасоля, сочевиця, арахіс, нут, горох, соя
- трави: коріандр, кінза, шавлія, базилік
- цільні злаки: овес, кіноа, ячмінь, коричневий рис, гречка, пшениця
- фрукти та ягоди: авокадо, банан, ожина, вишня
- жирна риба: скумбрія, лосось, палтус
- чорний шоколад (з вмістом какао не менше 70%), халва соняшникова.
Продукти з високим вмістом магнію
Найбільш популярні продукти з великим вмістом магнію
Найменування |
Вміст, мг/100 г |
% від добової потреби |
кунжут |
540 |
135 |
пшеничні висівки |
448 |
112 |
насіння соняшнику |
317 |
79 |
горіхи кеш'ю |
270 |
68 |
гречка |
258 |
65 |
кедровий горіх |
251 |
63 |
гречане борошно |
251 |
63 |
вівсяні висівки |
235 |
59 |
мигдаль |
234 |
59 |
соя |
226 |
57 |
гречана крупа |
200 |
50 |
арахіс |
182 |
46 |
халва соняшникова |
178 |
45 |
морська капуста |
170 |
43 |
фундук |
160 |
40 |
ячмінь |
150 |
38 |
сухе 15% молоко |
139 |
35 |
овес |
135 |
34 |
темний шоколад |
133 |
33 |
червона ікра |
129 |
32 |
пластівці вівсяні "Геркулес" |
129 |
32 |
фісташки |
121 |
30 |
волоський горіх |
120 |
30 |
Рослинні та тваринні джерела магнію
Магній можна отримувати як з рослинних джерел, так і з джерел тваринного походження.
Найкраще джерело магнію - зелені листкові овочі, бобові культури та цільні злаки, при чому найбільша кількість магнію міститься саме в зародках. Горіхи, сухофрукти, насіння та ягоди також містять значну кількість цього мінералу.
Серед найпоширеніших продуктів тваринного походження варто відзначити рибу та морепродукти, в яких окрім магнію, міститься значна кількість омега жирних кислот. М’ясні продукти, птиця та яйця містять менше магнію, але вони є важливим джерелом білків. Невелику кількість магнію містять молочні продукти, йогурти та сир.
Магній в добавках: кращі добавки та форми засвоєння
Існує чотири форми магнію:
- нерозчинні солі: оксид, карбонат, гідроксид
- розчинні солі: сульфат, хлорид
- органічні розчинні солі: цитрат, малат, лактат, підолат
- хелатні органічні комплекси (хелати): аспартат, гліцинат, бісгліцинат, таурат, лізинат, L-треонат, оротат.
Магній швидко всмоктується в кишечнику, його біодоступність не велика – від 8 до 30% залежно від форми.
Серед найкращих форм магнію можна назвати:
Магнію цитрат – поєднання магнію з лимонною кислотою. Засвоюється швидко, корисний для здоров’я нервової системи та кровообігу.
Магнію гліцинат та магнію бісгліцинат – форми, з’єднані з гліцином, є найбільш комфортними для травлення і не мають проносного ефекту. Призначаються при головних болях, депресії, апатії, для зняття тривожних станів.
Магнію хелат і магнію аспартат – комбінації мінералу з амінокислотами для швидкого всмоктування в кров.
Магнію малат – поєднання магнію та яблучної кислоти. Швидко всмоктується, має стимулюючий ефект, буде корисний тим, хто відчуває низький рівень енергії, страждає на синдром постійної втоми та фіброміалгію.
L-треонат магнію (MgT) – форма магнію, хелатована треоновою кислотою, метаболітом вітаміну С. Ця форма магнію в порівнянні з іншими здатна до подолання гематоенцефалічного бар'єру, тому може покращити функції навчання та пам'яті.
Магнію таурат– це хелат магнію з амінокислотою таурин. Ця форма магнію має високу біодоступність та вважається найкращою добавкою магнію для серця. Також підходить для людей із чутливим травленням.
Окис магнію– комбінація елемента з киснем, що містить високий відсоток мінералу.
Добавки з магнієм
Магній B6 сприяє зниженню кров'яного тиску і зменшенню ризику серцево-судинних захворювань. Він допомагає розширити судини та знижує напругу в артеріях, що впливає на поліпшення кровообігу та зменшує навантаження на серце.Поєднання магнію з вітаміном B6 підвищує засвоюваність обох елементів.
Вансітон Магній B6 – незамінна мінеральна формула для спортсменів, які отримують великі навантаження на опорно-руховий апарат і серцево-судинну систему.
Вансітон Кальцій-Магній-Цинк - незамінна мінеральна формула для спортсменів, які отримують великі навантаження на опорно-руховий апарат. Містить оптимальне співвідношення кальцію і магнію для максимального засвоєння цих елементів.Цинк відіграє важливу роль у формуванні кісток, підтримує імунну систему організму. Кальцій - основний будівельний матеріал для кісток. Магній є мікроелементом, який виступає в ролі поживної речовини, він забезпечує рівномірний розподіл кальцію в кістки.Магній в спеціальних дієтах
Магній для веганів та вегетаріанців
Для веганів та вегетаріанців, які можуть бути вразливі до дефіциту магнію через відсутність деяких продуктів харчування у своїй дієті, важливо звернути увагу на продукти, що містять цей мінерал.
В раціон обов’язково мають входити цільні злаки (овес, кіноа, коричневий рис), які стануть корисним та поживним сніданком. Мигдаль, фундук та інші горіхи - відмінне джерело магнію, тож їх також можна додавати у різноманітні страви або вживати в якості додаткового перекусу.
Цінним джерелом магнію є зелені листяні овочі – шпинат, кінза, руккола, капуста. Вони чудово підійдуть для салатів та страв з овочами.
Бобові культури, такі як сочевиця чи квасоля, можна додавати до супів, чилі, салатів або вживати як гарнір до основних страв.
Щоб поповнювати організм магнієм у достатній кількості важливо вживати різноманітну їжу та щоденно включати різні джерела магнію у свій раціон.
Магній в безглютеновій дієті
Для людей, що хворіють на целіакію, мають алергічні реакції на глютен чи з різних причин дотримуються безглютенової дієти, особливо важливо слідкувати за достатнім рівнем магнію в організмі. При безглютеновій дієті з раціону виключаються страви з зерен злаків (пшениця, ячмінь, жито), всі похідні продукти, хлібобулочні вироби, а також продукти, в які глютен додається для утримання вологи, густоти чи в’язкості – ковбасні вироби, молочні продукти, соуси, кетчупи, майонез.
Під час складання безглютенової дієти важливо враховувати не лише відсутність глютену в обраних продуктах, а й рівновагу між різними групами продуктів. В раціон можна включати овочі, фрукти, насіння, горіхи, бобові, соєві продукти, безглютеновий хліб, печиво. Вміст магнію в таких продуктах може бути нижчим, тому слід перш за все зважати на ризики для здоров’я та уважно читати склад продуктів, зазначений на упаковці.
Якщо магнію з продуктів харчування недостатньо, можна розглянути варіант вживання харчових добавок з магнієм. Звісно, лише після консультації з лікарем.
Інтеграція магнію в щоденний раціон
Магній присутній у багатьох продуктах, тому інтегрувати його у щоденний раціон не складно. Обирайте продукти, які любите найбільше, готуйте улюблені страви та пам’ятайте, що головне у харчуванні – збалансованість.
Прості способи збільшити вживання магнію
Збільшити вживання магнію можна, якщо дотримуватися кількох простих порад:
- починайте день сніданком з цільних злаків – в них найбільше магнію і він найкраще засвоюється зранку.
- розподіляйте вживання магнієвмісних продуктів протягом дня.
- готуйте улюблені страви з додаванням нових інгредієнтів, що містять магній або опановуйте приготування нових.
- додайте до раціону горіхи та насіння – це чудовий спосіб і втамувати голод, і підтримати організм порцією магнію.
- більше овочів та салатів – магній з джерел рослинного походження засвоюється найкраще.
- шоколад з високим вмістом какао – це не лише смачно, а й корисно.
Рецепти з високим вмістом магнію
Пропонуємо кілька рецептів страв, які можна приготувати вдома.
Гречка з куркою та овочами
Інгредієнти:
філе курки – 300 г
гречка – 1 склянка (200 мл)
вода – 2 склянки
морква – 2 шт
цибуля – 1 шт
часник – 4-5 зубчиків
соєвий соус – 1 ст.л
помідор – 2-3 шт
петрушка
соняшникова олія
прованські трави за бажанням
Приготування:
Цибулю нарізати напівкільцями, обсмажити на соняшниковій олії до розм’якшеного стану, додати моркву, нарізану соломкою, тушкувати 2-3 хвилини. Часник порізати на дольки, додати до овочів.
Куряче філе нарізати дрібними шматочками, додати до овочів, тушкувати до напівготовності. Додати спеції, гречку та воду, накрити сковорідку кришкою і тушкувати на слабкому вогні 15 хв до готовності гречки.
Помідори очистити від шкірки, дрібно нарізати і перемішати з гречкою та овочами, полити соєвим соусом, ще раз перемішати.
Викласти на таріль, посипати зверху дрібно нарізаною петрушкою.
Салат з руколою та шпинатом
Інгредієнти:
рукола – 30 г
шпинат – 60 г
кріп – 20 г
редис – 70 г
яйце – 2 шт.
кукурудзяна олія для заправки
сіль та перець на смак
Приготування:
Зелень промити, звільнити від хвостиків та товстих стебел. Нарізати кріп та шпинат, редис порізати кружальцями, руколу порвати руками. Додати сіль та перець за смаком, перемішати. Відварені яйця нарізати середніми шматочками, додати до салату, злегка перемішати. Перед подачею заправити салат кукурудзяною олією.
Салат з овочами, каперсами, лососем та авокадо
Інгредієнти:
авокадо – 1 шт
лосось слабо солений – 50 г
каперси – 10 шт
огірок свіжий – 2 шт
помідор – 2 шт
оливкова олія – 1 ст.л
Приготування:
Авокадо розрізати навпіл, дістати кісточку, нарізати кубиками. Помідори, огірки нарізати кубиками, додати авокадо, каперси, оливкову олію. Лосось нарізати кубиками, додати до салату, перемішати. Подавати до столу одразу.
Поради для ефективнішого засвоєння магнію
Щоб засвоєння магнію відбувалося найбільш ефективно, пропонуємо кілька простих порад.
Пам'ятайте, що магній найкраще засвоюється в першій половині дня. Тому обирайте на сніданок магнієвмісні продукти - каші, злаки або йогурти. Традиційна англійська «вівсянка, сер!» насправді є найкращим варіантом - лише готувати її треба з вівсяних пластівців «Геркулес». У кашах швидкого приготування кількість магнію значно менша.
Якщо ви приймаєте магній як дієтичну добавку, розділіть прийом на два рази. Коли магній надходить до організму разом з їжею – це зменшує подразнення кишківника та сприяє кращому засвоєнню.
Засвоєнню магнію сприяє вітамін D. Тому варто слідкувати за його достатньою кількістю в організмі.
Уникайте одночасного прийому магнію з кальцієм - кальцієвмісні продукти або добавки уповільнюють засвоєння магнію.
Які продукти сприяють засвоєнню магнію?
При вживанні магнію важливо враховувати фактори, що впливають на його засвоєння.
Засвоєнню магнію сприяють:
Продукти, що містять вітамін D. Це жирні сорти риби (лосось, палтус, скумбрія, тунець, сардина), молочні продукти, яйця, каші.
Вітамін D допомагає магнію дістатися до клітин та підвищує його концентрацію в крові.
Продукти, що містять вітамін B6. Картопля, морква, білокачанна капуста, м’ясо, гречка, банани, лимони, апельсини, авокадо.
Вітамін B6 бере участь у метаболізмі магнію та допомагає організму використовувати його ефективніше.
Продукти з високим вмістом білків. М’ясо, риба, яйця, боби та молочні продукти містять протеїни, що підвищують засвоєння магнію. Білок активує ферменти, які полегшують проходження магнію через кишечник та його поглинання.
Які продукти заважають засвоєнню магнію?
Перешкоджають повноцінному засвоєнню магнію наступні продукти:
Продукти, що містять кальцій. Кальцій належить до важкозасвоюваних мінералів і тому найкраще засвоюється разом з магнієм, фосфором, вітаміном D, білками та жирами. Але для всмоктування кальцію потрібне кисле середовище, а присутність магнію та заліза роблять його лужним, що позначається на ефективності засвоєння. Бажано уникати одночасного вживання продуктів, що містять і кальцій, і магній. Краще, коли кальцій і магній надходять окремо – зранку магній, увечері кальцій.
Продукти з високим вмістом жиру. Їжа з високим вмістом жирів знижує засвоєння магнію, що пов’язано зі зменшенням активності ферментів, необхідних для всмоктування магнію через кишечник.
Алкоголь. Велика кількість алкоголю може призвести до втрати магнію через нирки. Алкоголь сприяє збільшенню виведення магнію з організму, що може призвести до його дефіциту.
Антинутрієнти. Деякі злаки, бобові культури та листові овочі містять сполуки, що є антинутрієнтами – тобто речовинами, що погіршують засвоєння магнію з їжі. До таких сполук відносяться фітинова кислота, дубильні речовини (таніни), лектини та оксалат кальцію. Щоб нейтралізувати вплив цих речовин та підвищити харчову цінність продуктів, їх попередньо замочують у воді та піддають тепловій обробці.
Велика кількість цукру та пересолена їжа. Зайва кількість цукру та солі в продуктах харчування стимулює екскрецію магнію нирками, що може призвести до його недостатнього засвоєння.
Висновки
Потребу організму в магнії можна і потрібно задовольняти природним шляхом – тобто з їжі, дотримуючись збалансованого та різноманітного харчування.
Організм краще засвоює поживні речовини з харчових джерел, ніж з добавок, тому потрібно намагатися збільшити у раціоні продукти, які містять магній.
Магнієві добавки можуть бути ефективними, наприклад, під час вагітності або при певних захворюваннях та станах. Проте важливо пам’ятати, що добавки магнію не є заміною здорового раціонального харчування та професійної медичної допомоги. Вживання їх без призначень лікаря може бути небезпечним для здоров’я.