Вільні радикали – що це та як вони впливають на нас?

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Вільні радикали – що це та як вони впливають на нас?

Зміст:

➦ Що таке вільні радикали

➦ Як утворюються вільні радикали ?

➦ Вплив вільних радикалів на здоров'я

➦ Природні джерела антиоксидантів

➦ Як боротися з вільними радикалами

➦ Висновки

Про руйнівну силу вільних радикалів, напевно, відомо всім. Однак не всі знають, що це таке. У цій статті розповідаємо, звідки беруться вільні радикали, як вони впливають на нас і як їх позбутися простими способами.


Що таке вільні радикали

Клітини нашого організму складаються з молекул, які бувають стабільними та нестабільними. Наявність спарених електронів у молекулі свідчить про її стабільність. Така клітина є здоровою, правильно розмножується та оновлюється.

Біохімія визначає вільний радикал як молекулу, що характеризується наявністю одного, тобто неспареного, електрона в оболонці.

Молекули з неспареним електроном (вільні радикали) нестабільні, легко вступають у реакцію з іншими речовинами та стають агресивними стосовно навколишніх молекул. Стикаючись із будь-якою молекулою, вони намагаються віддати або отримати електрон, щоб зробити себе стабільними.

Як утворюються вільні радикали?

Як утворюються вільні радикали

Утворення вільних радикалів відбувається за втрати чи отриманні одного електрона нерадикальної молекули. Щоб знайти джерело стабільності вільний радикал «атакує» інші молекули та «забирає» у них електрон. Зіпсована молекула або гине, або, своєю чергою, стає вільним радикалом і починає псувати інші клітини. Якщо це триває довго, то запускається процес, званий оксидативним або окислювальним стресом.

Швидкість утворення вільних радикалів залежить від ендогенних (внутрішніх) та екзогенних (зовнішніх) факторів. Основним виробником вільних радикалів в організмі, хоч як це парадоксально, є кисень. При клітинному диханні молекула кисню набуває електрон і утворює супероксид, тобто оксиданти природним чином виробляються у клітині з кисню, зокрема, на рівні мітохондрій.

Крім цього, на утворення надмірних вільних радикалів впливають зовнішні фактори:

  • Запалення та інфекції.
  • Багаторазова дія стресу.
  • Погана екологія (забруднене повітря та вода, пестициди та інші токсини в харчових продуктах).
  • Побутова хімія та неякісна косметика з агресивним складом.
  • Надінтенсивні та тривалі фізичні навантаження.
  • Шкідливі звички – зловживання алкоголем, паління, наркотики.
  • Дефіцит ендогенних протекторних факторів (фосфоліпідів, ферментів, мікроелементів та вітамінів).
  • Недолік свіжого повітря та фізичної активності.
  • Незбалансований раціон, що складається зі шкідливої їжі (особливо це стосується жирів, консервантів, нітритів, нітратів, які містяться в харчових продуктах).
  • Надмірний вплив сонячного та електромагнітного випромінювання (від комп'ютерів, ноутбуків, планшетів, телефонів та мікрохвильових печей).
  • Неконтрольоване вживання сильнодійних лікарських засобів.

Вплив вільних радикалів на здоров'я

Вплив вільних радикалів на здоров'я

В умовах норми вільні радикали відіграють важливу роль у процесах життєзабезпечення клітин, беручи участь в антибактеріальному захисті, реакціях окисного фосфорилювання, біосинтезу простагландинів та інше. Однак у надлишку ці реактивні частинки небезпечні, оскільки атакують клітини та запускають деструктивні ланцюгові реакції, що викликають незворотні ушкодження біологічних субстратів (ферментів, білків, ДНК тощо).

Ознаки оксидативного стресу:

  • Прискорене старіння організму (ранні зморшки, пігментні плями, птоз).
  • Проблеми з пам'яттю
  • Розвиток хронічних захворювань - атеросклерозу, хвороб опорно-рухового апарату, катаракти, хвороби Альцгеймера, раку.
  • Зниження імунітету, запальні процеси.
  • Порушення у роботі печінки та нирок.

Чим більше в організмі накопичилося вільних радикалів, тим масштабніші і серйозніші наслідки.

Ушкодження клітин та тканин

Вільні радикали викликають ушкодження оболонки клітини, викликаючи втрату вологи та інших життєво важливих елементів. Вони знижують чутливість клітини до гормонів та медіаторів, порушують енергетичне забезпечення клітин мітохондрій та рецепторний апарат клітини, викликають модифікації клітинної та мітохондріальної ДНК.

Об'єктами атак вільних радикалів в людини є переважно білок, ненасичені жирні кислоти, що входять до складу клітинної оболонки, полісахариди, ліпіди. Пошкоджені вільними радикалами клітини не можуть повноцінно засвоювати мікроелементи, вітаміни та інші поживні речовини, що, своєю чергою, призводить до ще більшого їх пошкодження.

Виникнення запальних процесів

Через вільні радикали в організмі з'являється багато мутованих і пошкоджених клітин. Оксидативний стрес призводить до підвищеного навантаження на імунну систему. Якщо вона не може впоратися з такою кількістю хворих клітин – виникають запалення.

Роль вільних радикалів у старінні

Цілком ймовірно, що вільні радикали є частиною формули старіння. Одна з теорій стверджує, що багато змін, що відбуваються в нашому організмі з віком, спричинені оксидативним стресом. Пошкодження ДНК, велика кількість хворих і клітин, що мутували, призводить до різних вікових порушень.

Крім того, під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів вільні радикали виробляються також у шкірі, ушкоджуючи клітини та волокна позаклітинного матриксу. Це причина зовнішнього старіння: появи зморшок, пігментації, птозу. Особливо негативно впливають на шкіру ультрафіолетові промені, що викликають фотостаріння.

Зв'язок вільних радикалів з розвитком захворювань

Високореактивні види вільних радикалів атакують біологічно значущі молекули, що призводить до порушення гомеостазу, виникнення патологічних процесів та хронічних хвороб.

Доведено, що надмірне окислення організму є причиною понад 80 видів захворювань. Ожиріння, діабет, гіпертонія, патології серця, депресивні стани, онкологія, деменція та інші серйозні хронічні недуги – результат оксидативного стресу. Спочатку вони піддаються лікуванню, але згодом набувають важкої форми.

Природні джерела антиоксидантів

Природні джерела антиоксидантів

Для захисту від пошкоджень, викликаних вільними радикалами, в організмі передбачено багаторівневий антиоксидантний захист:

►ферменти - супероксиддисмутаза, каталаза, глутатіонпероксидаза

►білки - церулоплазмін, трансферин, гаптоглобін

►інші низькомолекулярні речовини – стероїдні гормони (жіночі статеві гормони), тироксин, флавоноїди, вітаміни А, Е, С та інші речовини.

Кожна клітина в нормі здатна знищувати надлишок вільних радикалів. Наприклад, нейтралізація іонів супероксиду виконується ферментом супероксиддисмутазу (СОД). Однак при надлишку оксидантів істотну роль у захисті організму від окислювального стресу відіграє зовнішня частина антиоксидантної системи — антиоксиданти, які отримують з їжею.

Антиоксиданти - це сполуки, що містяться у їжі, та захищають мембрани клітин від потенційно шкідливих ефектів або реакцій, пов'язаних із надлишковим окисненням в організмі. Говорячи простою мовою, це молекули, здатні без шкоди собі віддати вільним радикалам недостатній електрон та частково вивести їх з організму, зменшуючи ушкодження, викликані окисленням.

Вчені встановили, що вживаючи продукти, багаті на антиоксиданти, можна забезпечити хороший рівень захисту організму від вільних радикалів, впоратися з окислювальним стресом та уповільнити процеси старіння.

До найбільш вивчених у медицині антиоксидантів відносяться: фенольні флавоноїди, лікопін, каротиноїди та глюкозинолати, мікроелементи, селен, мідь, цинк і марганець, а також вітаміни С і Е.

Фрукти та овочі

Епідеміологічні дослідження встановили позитивний зв'язок між споживанням фруктів та овочів та профілактикою атеросклерозу, раку, діабету, артриту. Через яскраво виражений вплив на процеси старіння, вчені називають їх «джерелами молодості».

Таким чином, вчені надали фруктам і овочам статус «функціональних продуктів», здатних зміцнювати здоров'я, запобігати чи полегшувати хвороби, а також загальмовувати вікові зміни.

Зелений чай та інші напої

Вчені стверджують, що вживання зеленого чаю знижує ризик раку, хвороб серця та печінки. Такі корисні властивості напою пов'язують з катехінами (особливо (-)-епігаллокатехін-3-галлата), що містяться в листі білого та зеленого чаю.

Кахетини – органічні речовини із групи флавоноїдів, які є сильними антиоксидантами. Є дані досліджень in vitro про механізми біологічної дії катехінів зеленого чаю. Існують також дослідження щодо використання катехінів зеленого чаю для лікування метаболічного синдрому, ожиріння, діабету II типу та серцево-судинних захворювань.

До інших напоїв, багатих на антиоксиданти належать:

✦ кава (вчені встановили в зернах кави понад 300 різних антиоксидантів)

✦ вино (в помірних кількостях)

✦ фруктові та ягідні соки (морквяний, виноградний, яблучний, апельсиновий, чорничний, журавлинний).

Горіхи, насіння та інші продукти

Горіхи (грецькі, фундук, пекан, арахіс, кеш'ю, фісташки, мигдаль, бразильські, макадамі, кедрові), а також насіння соняшнику, льону, маку та кунжуту є багатими джерелами антиоксидантів. Крім поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів) вони містять високореактивні та біоактивні фітохімічні сполуки, які є антиоксидантами (флавоноїди, ізофлавони, катехіни, антоціани, стильбени, лігнани та інші).

Встановлено, що регулярне вживання горіхів та насіння в їжу допомагає зменшити окисний стрес, знижує ризик хронічних захворювань, включаючи діабет, рак, серцево-судинні порушення, нейрогенез та запалення.

Приклади продуктів, багатих на антиоксиданти:

✦ спеції (куркума, мелена кориця, майоран, імбир, гвоздика, сушений часник)

✦ висівки сорго, рису, льону, кукурудзи, жита, вівса

✦ темний шоколад

✦ пророщені зерна

✦ морепродукти та водорості.

Антиоксидантні добавки

При нестачі антиоксидантів у раціоні можна приймати їх у дієтичних добавках.

Вітамін С із шипшиною 120 таблеток ТМ Ванситон / Vansiton

Продукт містить вітамін С - потужний антиоксидант, що сприяє нейтралізації та виведенню вільних радикалів з організму. У складі добавки також шипшина, що є джерелом біофлавоноїдів - антиоксидантів, які багаторазово посилюють ефект вітаміну С.

Цей антиоксидантний комплекс рекомендований для підвищення опірності організму при значних фізичних навантаженнях та інших станах, що супроводжуються недоліком вітаміна С. Прийом добавки прискорює відновлювальні процеси (загоєння дрібних ран, опіків, пошкоджень тканин зв'язок тощо).

Куркумін в капсулах №60 ТМ Вансітон / Vansiton

Куркумін у капсулах від ТМ Ванситон - дієтична добавка, що є додатковим джерелом куркуміну - активної речовини, що надає на людину лікувальний ефект на клітинному рівні.

У природі куркумін міститься у відомій індійські прянощі куркумі і є потужним антиоксидантом, який бореться з вільними радикалами та зміцнює імунну систему. Він покращує опір організму інфекціям та злоякісним пухлинам, знімає запалення, відновлює та захищає клітини.

У зв'язку зі слабкою біологічною доступністю куркуміну та поганим засвоєнням у складі куркуми, рекомендується приймати його у вигляді харчових добавок.

Вітамін С Буфер с Ацеролою капсулы 500мг №90

Буферний Вітамін С резистентний до зміни рН шлунково-кишкового тракту (ЖКТ), не подразнює слизову оболонку, оскільки активна речовина замість кислоти представлена сіллю - аскорбатом натрію.

Препарат містить натуральні екстракти ягід ацероли (барбадоської вишні) та шипшини, а також цитрусові біофлавоноїди та рутин, які підвищують біозасвоєння нутрієнтів, мають антиоксидантний ефект, покращують засвоєння вітаміну С, зміцнюють судини.

Вітамін С Буфер з ацеролою підходить для людей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, виразковою хворобою, гастритом на тлі підвищеної кислотності, а також для людей з ризиком виникнення запальних захворювань ШКТ.

Лютеїн та Зеаксантин капсули 350 мг №60

Більшість зорових функцій нашого ока залежить від стану сітківки. Ця дієтична добавка містить лютеїн і зеаксантин – речовини з групи каратиноїдів, що забезпечують антиоксидантний ефект у макулі ока – області найбільшого скупчення фоторецепторів.

Прийом добавки підтримує нормальне функціонування органів зору, знижує ризик розвитку запальних та дегенеративних змін сітківки ока, склоподібного тіла та кришталика, запобігає погіршенню зору, прискорює одужання після офтальмологічних операцій.

Як боротися з вільними радикалами

Як боротися з вільними радикалами

Уникнути хвороб, підтримати здоров'я та продовжити молодість допоможе підвищення загальної антиоксидантної активності.

Правильне харчування

Людині необхідно споживати 8–11 ммоль антиоксидантів на день. Повноцінний раціон, що включає достаток овочів, фруктів, горіхів, насіння, спецій, морепродуктів, цілозернових та бобових, а також антиоксидантних напоїв забезпечить необхідний рівень захисту від вільних радикалів. Антиоксиданти краще працюють у комплексі, тому бажано мати різноманітне меню.

Помірна фізична активність

Відомо, що інтенсивні фізичні тренування призводять до окислювального стресу, проте відсутність активності ще шкідливіша. Регулярне помірне фізичне навантаження від 3 до 5 разів на тиждень протягом 30-60 хвилин прискорює кровообіг, покращує обмін речовин, підвищує імунітет, сприяє зниженню впливу стресового фактора та стимулює вироблення антиоксидантів в організмі. Це може бути біг, швидка ходьба, велоспорт, танці, вправи зі своєю вагою, заняття йогою.

Уникнення шкідливих звичок

Для підтримки високого рівня антиоксидантного захисту варто відмовитися від паління, наркотиків, обмежити споживання алкоголю. Куріння посилює оксидативний стрес, а алкоголь призводить до пошкодження клітин. Попри те, що вино містить ресвератрол – потужний антиоксидант, ризики, пов'язані з надмірним вживанням спиртного напою, значно перевершують його переваги, як антиоксидантного продукту.

Захист від впливу зовнішніх факторів

Підвищити загальний рівень антиоксидантного захисту допоможе усунення або зниження впливу негативних зовнішніх факторів:

  • Уникайте безконтрольного перебування на сонці
  • Не вживайте їжу, що містить трансжири, консерванти, штучні барвники та підсолоджувачі
  • Зменште використання агресивної побутової хімії
  • Перевіряйте наявність шкідливих речовин у косметиці
  • Намагайтеся харчуватися екологічно чистими продуктами.

Висновки

Вільні радикали – це молекули з неспареним електроном, які природним шляхом виробляються в організмі та в помірних кількостях несуть певну користь (наприклад, необхідні для боротьби з інфекціями). Однак під впливом ендогенних та екзогенних факторів виникає збільшення їх кількості, що призводить до хвороб та швидкого старіння.

Вживання в їжу продуктів, багатих на антиоксиданти, а також здоровий спосіб життя мають вирішальне значення у протидії окислювальному стресу, є привабливою терапевтичною стратегією для зниження ризику низки захворювань та уповільнення старіння організму.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре